T-Online DNS meglepetés

 ( wladek1 | 2008. február 4., hétfő - 10:22 )

A T-Online egyik napról a másikra megszüntette -szó nélkül- a volt Emitel területhez tartozó DNS szerverei elérhetőségét. (195.228.182.2; 194.149.0.157)

Köszönjük ezúton is, hogy nem értesítették azokat, akiknek ezek az ip-k fixre voltak beállítva.

Szerk: Igen, olvasom a mailboxomat. Gondolom, azt is majd szó nélkül fogják megváltoztatni.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Javaslom a 195.228.240.249 és a 195.228.242.180 nameserver-ek használatát, nálam azok vannak beállítva, és megy.

/mazursky

OpenDNS-re váltottam.
Ha lejár a hűségidő, akkor meg kotródok ettől a tetü cégtől.
10 kHUF -ért kapom az 1 Mbit/sec ADSL-t, amit már negyedannyiért is megkaphatok máshol és még szívatnak is folyamatosan?

kötöjelkötöjel
//:wladek's world

Ez az Emitel aztán nem volt olcsó! :)

Na ezt osztom. :)
Viszont anno 3 év hüséggel a legolcsóbb netet kaptam, ami a környékben volt.
Elötte meg betárcsázós voltam, szintén náluk.

kötöjelkötöjel
//:wladek's world

Helyesen:
84.2.44.1 és 84.2.46.1

A fentieket csak azért tudod még használni, mert a T-Online akkora gennyláda, hogy évekkel azután is életben tartja őket, miután már lekapcsolta.
Bezzeg az Emitel!

És én ezeket az ip-ket kapom meg DNS szerverként, amikor kapcsolódok, miközben már lekapcsolták ezeket? Tényleg egy gennyláda cég. :)

Valamit félreérthettél. A 84.x a mostani, a 195.x a régi.

Ahh, akkor jó. :) Elnézést....

Van még Emitel?
Ha nincs, akkor valakiknek meg kellett szüntetni ezeket az ip-ket, nem? Csak nem a jogutód volt?

kötöjelkötöjel
//:wladek's world

Megkérdeztem azt, aki szakmailag összefogja ezt a dolgot, ő pedig megkérdezte az emiteleseket (surprise! még vannak ilyenek, az embereket nem rúgják ki egyik napról a másikra), akik azt mondták, hogy:
a. sosem kommunikálták a fix IP-ket
b. beengedték az új poolokat

A masodik IP datanetes (ns.datanet.hu), azt hogy szuntethette meg a T-Online?

Ezt nem tudom, de a névfeloldás legalábbis nem ment ezekről. A T-Online DNS szerverei csont nélkül mennek, de számítva arra, hogy 2 nap múlva ezeket is dobhatom a resolv.conf-ból, inkább OpenDNS-t használok.
Az Emitel ezeket az ipket használta, nem is érdekel, kihez tartozik.

kötöjelkötöjel
//:wladek's world

azert mert te nem vagy hozzaerto, nem oket kene szidni. ahogy fentebb is irtak, hasznald a hivatalos dnst, pl ns1.t-online.hu

a masodik dns cim biztos nem szunt meg, ugyanis az maga az ns.datanet.hu; csak lehet eleguk lett abbol, hogy nem datanetesek hasznaljak? :-)

(Mintahogy az enternetesek (62.112.192.3-4) is csak saját hálóból elérhetőek ha jóltudom.)

Arról van szó, hogy tegnap este ezek az ip-k még működő dns szerverek voltak, ma pedig minden előzetes jelzés nélkül (értsd: E-mail, Telefon, Levél) nem azok és erről nem értesítettek. Ez a bajom. Az, hogy annó az Emitel a Datanet szerverét használta ns2 -ként, nem az én dolgom és nem is érdekel.
Megjegyzem, egy idő óta nem is közvetítették a másodlagos dns kiszolgáló címét, viszont a fentebb idézett linkben mind a mai napig ezek voltak/vannak benne, s aki (volt)Emitel szolgáltatási területen él, mind a mai napig nem tudja, hogy az ilyen típusú beállítások nem helyesek a helpdesk oldalon.
Egyébként eddig (a mai napig) nem is ismertem a T-Online dns szervereinek ip címét.(Nem volt rá szükségem és nem is mondta senki, hogy szükségem lehet rá.)

Remélem, sikerült megérteni a problémát, s hogy mi is a bajom a szolgáltatóval.

kötöjelkötöjel
//:wladek's world

a problemat ertem, csak nem jogos. ugyanis hasznald az o altaluk kiajanlott dns cimeket, amiket a dhcp offerben kapsz. HA ezek nem mukodnenek, teljesen jogos lenne a problema. igy azonban... az mar a te hibad igazabol, hogy fixen hasznalod..

Ha változnak egy szolgáltatás paraméterei, akkor az én dolgom azokat módosítani, ha ezt fixre álítottam be. A szerződés nem tartalmazza azt, hogy én csakis a dhcp offerben megadott ip címeket használhatom, meg van adva viszont a DNS szerver(ek) ip címe(i), ami nem elérhető még ping által sem.
A szolgáltatás folytatásához a szolgáltatónak kötelessége, hogy közölje velem, hogy bizonyos paraméterek megváltoznak.

kötöjelkötöjel
//:wladek's world

azt hasznalsz amit akarsz, mivel ezt tenyleg nem korlatozzak. de ok a dhcp offerben mondjak meg, hogy mit hasznalj. ha te ettol eltersz, vess magadra.

tehat ha te a 127.0.0.1 -et hasznalod dnsnek, es nem megy... az is az o hibajuk? vagy az 1.2.3.4et?...

Nem hiszem, hogy valaha is megértenéd, mi is az, ha valakinek szerződéses kötelezettségei vannak, illetve hogy ezeket hogyan kell teljesíteni.
Legalábbis nekem ez jön le, a technikai részét meglepő módon meg tudtam oldani.

kötöjelkötöjel
//:wladek's world

dehogynem, ertemen. csak magyarhonba a hoborges a szokas. mert azt mindenki tud.

Nem hőbörgés volt, bár az is lehetett volna, lévén december vége felé pl napi 2-3 h szakadás volt minden nap szinte, amit a jogelődnél egyszer sem tapasztaltam.
Bocsánatkérés nincs, csak azoknak, akiknek sikerült elérni az ügyfélszolgálatot.
Ezek után minden ilyen attrakciónál "kést rántok".
Így már gondolom jobban megérted a felháborodásomat.

kötöjelkötöjel
//:wladek's world

Miért nem az Emitelt hibáztatod, amiért nem voltak annyira figyelmesek, hogy beengedjék a saját névszervereikbe a régi ügyfeleiket (az esetlegesen új IP subnetekből, amelyekről nyilván tudnak ők is)?

A decemberi eseményt annyiszor emlegeted, miért nem szerzel autentikus információt és hívod fel az Emitelt? Vagy menj be hozzájuk személyesen. Kérdezd meg tőlük, hogy mi történt, kérj egy hálózatost és mondasd el vele a sztorit.

Feladom.

kötöjelkötöjel
//:wladek's world

Wladek, reszben igazad van, reszben nincs. Teny es valo, hogy nagyon nagy geciseg a ISP-tol hogy nem kozli a honlapon ajanlott DNS serverek elerhetosegenek megszuneset/megvaltozasast. Csakhogy:

  1. a 194.149.0.156 NEM a T-Online tulajdona, hanem a DataNet tulajdona, ergo ha a DataNet ugy dont, hogy a tovabbiakban nem szolgaltat csak a sajat kliensei fele, azt a T-Online-nak nem kotelessege tudni, ha beleszakadsz, akkor se. A DataNet pedig nem fog udvariassan mind a tizmillio usertol elnezest kerni, hogy sorry, innentol insource lett a DNS, ezt ugye kis esszel be lehet latni.
  2. sajnos manapsag az ISP-k semmit nem kommunikalnak le a usereikkel, naprakesz tajekoztatast kizarolag az ugyfelszolgalaton nyujtanak, ez egy olyan teny, amivel nem lehet mit csinalni. Lehet a T-Online-nal verni az asztalt, de nem fogsz massal talalkozni semelyik ISP-nel. Vagy lenyeled a bekat, vagy kihuzod az UTP-t. Nincs sajnos valasztasi lehetoseged.

Ehhh...

Időközben megvitattam a dolgot normális hangvétellel a T-Online fórumán, ahol legalább az elnézéskérésig eljutottak, illetve valamilyen szinten biztosítottak a továbiakban a normális kommunikációról.

Ha ez nem így lesz, akkor a szopás majd csak eztán jön:
Autentikált SMTP kapcsolattal küldöm jelenléeg a leveleimet, mint ahogy itt mindenki más is.
Ha a kommunikáció így folyik, ahogy most, akkor valószínűtlen lesz, hogy megtudom időben azt, hogy megváltozik az SMTP szerver ip / domain, illetve hogy nem user @ emitelnet.hu vagyok, hanem user @ t-mittomenmi.hu.
Ettől félek a legjobban, hisz ez biztosan nem lesz benne a dhcp offer -ban, amit ezek szerint rajtam kívül mindenki autentikus és mindenek felett álló információforrásnak tart.

kötöjelkötöjel
//:wladek's world

Csak szeretnem megnyugtatni a tarsasagot, hogy az email cim is megvaltozott. Ket hetig nem voltam itthon, allt is az egesz net, mert megvaltozott a DNS (nekem sem szoltak).
Fix DNS beallitasra szuksegem van, mert a helyi halon a gw es dhcp szerver nem ugyanaz (megvan ra az indok). Latva hogy az oferral milyen cimet osztott ki, gondoltam a honlapon megnezem, hogy ez a cim mennyire permanens, de elso nekifutasra semmit nem talaltam a DNS cimekrol. Megneztem az online ugyfelszolgalatot, (biztos ami biztos) es ott lattam, hogy mar az email cimem is megvaltozott.

Nem hoborogni akarok, de (ISP vagy mas, t-online vagy sem ) ha valaki kulcsfontossagu adatokat modosit, akkor illik a masik felet is tajekoztatni. Van honlap, hirlevel, stb. nem csak reklamokkal kene teleszorni, hanem fontos informaciokat is kozze kene tenni.

Titeket sem keres meg minden hivatal havonta, hogy a szemelyes adataidban tortent-e valtozas, hanem nektek kell tajekoztatni oket. (Adatszolgaltatasi kotelezettseg)

Bocs, nem védeni akarom ezt a t...ü bandát, de ez a váltás transzparens volt, így a régi @ emitelnet.hu -s boxok is elérhetőek.

kötöjelkötöjel
//:wladek's world

Ne add fel, hívd fel őket. Én is kíváncsi vagyok a válaszra. :)

Őszinte kíváncsiság: szerződésben vállalta az Emitel, hogy a DNS szerverei IP címét nem változtatja meg, illetve ha mégis, arról írásos formában tájékoztat? (elképzelhetőnek tartom, hogy igen, ezesetben bonthatsz szerződést, azaz érdemes lenne megkeresned)

Mi pl IP-ket kaptunk anno DNS-kiszolgálónak, nem nsX.t-vmi.hu-s címeket. Szal ha beszüntetik, akkor tényleg dobhatnának egy mailt előtte min. pár nappal.

A T-Online már a spájzban van!!