KDE 4 RC2

Tegnap késő este megjelent a KDE4 RC2.

Az openSuse rendszeremen gyorsan ki is próbáltam. A tapasztalat ugyan az volt kb mint eddig: ledöbbentem hogy milyen gyorsan haladnak (ez azért csak az utolsó 3 tesztkiadásra igaz), de amikor elkezdtem végigjátszani a hasznos progikat akkor rájöttem, hogy ez még messze nem kész. Mindenesetre nagyon figyelemre méltó.

Gond van még a Konqueror cookie-kezelésével (pedig az korábban ment), a kmail most el se indul, akkregator se. Gwenview nagyon jó lett, kb teljesen használható. Quanta sajnos nem izzott be valamiért.
A nemrég sok vitát kiváltó amarok is fejlődget. Igazából már funkcionál, mert zenét lejátszik, de kb semmi mást nem tud (számok kiírása nem megy, a csúszka nem mászik arrébb, ahogy megy a zene, de lehet lépkedni a számok között:))

Ami már nagyon hiányzott az a panel, ami most egész jó, csak ne próbáljatok rápakolni semmit, mert behal ;-)

Sajnos most nagyon időhiányos vagyok, de majd máskor részletesebben foglalkozok vele.

szerk.: jah, és elkezdett magyarodni, nem is áll olyan rosszul :)

Hozzászólások

Nekem a problémám csak az, hogy az RC, azaz Release Candidate jelentése: Kiadásra jelölt. Ez a változat az írásod alapján meg még igen messze van ettől. Nem fikázni akarok, de jobb lenne ha még mindig alfának hívák, ha olyan alapvető funkciók nem működnek, mint amiket felsoroltál. Ettől függetlenül várom a végleges változatot, és remélem nagyon jó lesz, mert nekem személy szerint tetszik az új KDE.

Ha én állapítanám meg, hogy egy sw alpha, beta, vagy rc, az így történne:
alpha: még nem implementáltunk minden funkciót, a szoftver sok hibát tartalmaz, de már ki lehet próbálni.
beta: minden fontosabb funkciót implementáltunk, már csak apróságok vannak vissza. Tudunk bugok létezéséről, de teszteljétek minél többen, találtok-e még.
rc: minden funkciót implementáltunk, minden bejelentett bugot javítottunk vagy a közeljövőben javítani fogunk, tessék tesztelni.

De sajnos ez nem így van. :)

beta: ...tudunk bugok létezéséről, de teszteljétek minél többen, találtok-e még.

A baj ezzel csak az, és valószínűleg a KDE csapat is ezért döntött úgy, ahogy döntött, hogy ma ezek a kifejezések (alpha, beta, RC*) marketingzsargonná váltak, illetve nagyon kevesen nyúlnak egy olyan szoftverhez, ami beta ne adj isten alpha verzióban van, így pontosan akkor nem kap elegendő visszajelzést a fejlesztőgárda, amikor kellene. Ezért a RAD filozófiát ötvözni látszik a nyílt forráskódú közösség és a hagyományosan (konzervatívan) értelmezett verziómegnevezések összemosódnak, elvesztik pontosságukat, illetve az RC ciklus meghosszabbodik, sok RC kiadás keletkezik.
Ugyaneuz megfigyelhető a Linux kernel fejlesztésénél is, ahol elég fura kódhalmaz szokott kijönni RC1-ként és kár 7 vagy még több RC jelenik meg. (pl. 2.6.24RC1-ben az arch könyvtárban elég szép számmal voltak változások, konyvtárstruktúraátalakítások, és csak RC2-ben lett véglegesítve minden átszervezés, ezért sok konfig le sem fordult RC1gyel), ráadásul nincs is stable/unstable illetve alpha/beta kiadás, minden az RC-be tömörül.
Valószínűleg így, hogy RC a neve sokkal többen próbálják ki, az már más kérdés, hogy ezáltal keletkezik-e szignifikánsan több bugreport, és ha nem, akkor van-e az egésznek értelme, de a nyílt forráskódú fejlesztési mehanizmus evolucionáris volta miatt igazából nagyon nehéz olyan állásfoglalásokat tenni, főleg egy ekkora szoftverrendszerre, mint a KDE, hogy "minden fontosabb funkciót implementáltunk, már csak apróságok vannak vissza... minden funkciót implementáltunk...", illetve a fejlesztés ütemét is nehéz szabályozni, ami azt eredményezi, hogy általában gyorsabban bővül újabb és újabb funkciókkal egy szoftver, mint ahogy az alap dolgok teljes funkcionalitással működnének.

Üdv!

____________________________________________________________
Slackware 12/current - linux-2.6.23.9-olorin - KDE 3.5.8

Kipróbáltam én is.
A legnagyobb baj a bugok bejelentésével az, hogy nem igazán tudni, hogy azért nem műkszik mert még nincs implementálva vagy mert bugos.
A Plasmaval van a legtöbb gond, de az előző RC-hez képest sokat haladtak vele. Megjavult a Konqueror url mezőjének méretezési problémája is, ezen kívül a dolphin több idegesítő hibája is, ami egyébként szédítően gyors, stabil és jól használható (talán a legjobban az egész RC kiadásban). A plasma panelnek még semmi beállítási lehetősége nincs. A Phonon+xine backend is működik, van hang, viszont a kde idegesítő hangjait a systemsettingsben még nem lehet beállítani (menü van de nincs implementálva), systemsettingsben egyébként háromszor annyi beállítási modul van mint az RC1-ben volt.
Most fordítottam Slackwarre (kdesupport,kdelibs,kdepimlibs,kdebase,kdemultimedia,kdeutils,kdesdk,extragear/amarok), de folyamatosan változik az svn repo, és kell egy kis szerencse is, hogy az ember elkapjon egy olyan kódbázist, ami éppen le is fordul. Szoval haladnak vele, csak januárra sokminden nem lesz még használható sajnos...
____________________________________________________________
Slackware 12/current - linux-2.6.23.9-olorin - KDE 3.5.8

Ebben igazad van. A hsz-em nem is a portolt progikra vonatkozott, hanem pl. a systemsettings modulokra, ami ugye a kcontrolt váltja. Nekem pl. a konqueror cookie-kezelésével nem volt bajom (miután az RC1 konfigjait töröltem a .kde4-ből), a kmailt (kdenetwork) viszont nem fordítottam le, mert az svn repo túlterheltsége miatt nem tudtam megfelelő (lefordítható) revisiont szerezni. Egyébként a Qt3ról Qt4re való portolást sem ész nélkül végezték/végzik, és pl. az amarok is több mint 40%-ban újraíródott + új feature-ök jöttek be. Egyébként sok újdonság van benne, amit 0ról írtak (okular) , nem csak a plasma (phonon, solid, decibel, kross, sonnet, komplett svg artwork support). Mondjuk plasmával még nem nagyon vagyok kibékülve, de a kickert már rég kellett volna váltani, mert az egy karbantarthatatlan bughalmaz. A plasma egyelőre még egy jól karbantartható bughalmaz, de van perspektíva:)
____________________________________________________________
Slackware 12/current - linux-2.6.23.9-olorin - KDE 3.5.8