biboka blogja

HP Mini rendszerindítás SD-kártyáról

Leginkább jegyzet magamnak, mert a meego forumot (ahol eredetileg találtam a megoldást) idő közben lekapcsolták és most több mint egy órát szívtam miatta:

sudo isohybrid --offset 64 image_file.iso

utána már csak dd-vel ki kell tolni és kész:)

T-Offline

Ha valaki még belefutna: a T-Atyánk karbantartást végez ma délpest egyes területein, várhatóan este 8-ig (tegnap 0:30 körül szakadt meg a kapcsolat...).
TV off (ez annyira nem ráz meg), Internet off.

A probléma csak annyi, hogy erről
1) elfelejtettek előre szólni (pedig minden fosról küldenek emailt)
2) a 1st lvl support sem tud, csak a "technikai support" tudta kinyögni.

mobilnet on

Half-Life Steam-mel, Linux-on

[KÉP]

Nem ezt vártam következőnek, de nagyon örülök neki :-)

Nálam 1-2 billentyű/egér parancs nem/nem megfelelően működött (pl fel-le nézés egérrel), de amúgy fut és működik, legalábbis training room-on gyorsan végig tudtam szaladni.

Csak így tovább, Valve!

Ingyé' weboffisz

Mind1 milyen áron, csak szo(k|p)juk...:
http://itcafe.hu/hir/microsoft_ingyen_office_365_magyar_oktatas.html

A gúúgli is tarthatna egy ilyen sajtótájékoztatót, hogy "Már lassan 6 éve biztosítják, ingyen, minden magyar állampolgárnak" :-)

De legalább hála a webes technikának, a gépeket most már tényleg lehet migrálni Linuxra (vagy bármire, amin egy értelmes böngésző elfut).

RaspberryPi úton...

Nah most rontották el a vizsgaidőszakomat :-P

Tegnap jött a levél, hogy leadható a rendelés, nem haboztam sokat, egyből ment is.

A szállításról elég eltérő infók vannak, de valószínűleg 7napon-3héten belül küldhetik. Utóbbinak azért örülnék, mert addig legalább 2 szigorlaton túl lennék :-)

apt-get install opensuse

Nemrég végre belepakoltam a másfél éve kapott SSD-t a netbook-omba. HP Mini 5102-es a jószág, ennek megfelelően majdnem pilótavizsgás a szétszedése, de valahogy csak sikerült összehozni.

Hamár új lemezt kapott, akkor már új OS után is néztem, mivel a korábbi Kubuntuval több probléma is volt (pl amint az RJ-45 dugó bepattant, csontá fagyott a gép [Marvel Yukon2 a lelke]).

Próbálgattam sokmindent majd végül openSUSE került a gépre, amivel eléggé meg vagyok elégedve.
-A *buntu újabb kernel miatt tényleg hamarabb merült, ebben "csak" 2.6.37 van, de minden működik, szóval nem izgat.
-SSD is dobott egyet az akksiidőn, 5-6 óra helyett 7-8 órát bír (alig használva)
-Már csak az a fele hevül a gépnek, ahol a proci van (az egyensúlya viszont kicsit borult, mert könnyebb az SSD)
-Nem fagy szét, ha kábelen jön a net
-Mobilnet (T-Mobile, web'n'walk stick V) csont nélkül ment
-Bluetooth is

FreeBSD: xz vs. lzma

A legutóbbi írásom óta sikerült megoldani a BenQ monitor problémáját: egyszerűen rossz volt a legenerált ModeLine.
Végül ez a generátor dobott olyan sort, amivel tökéletesen megy. Érdekes, hogy a többi (webes és shell-en futó) egyaránt bekért minden adatot a monitorról, én pontosan meg is adtam, és utána nem működő config jött ki. Ez utóbbinál pedig csak felbontást és frissítési frekvenciát kért (még csak képernyő-átmérőt sem) és használható lett.
Ezzel a csúnyán megjelenő betűk problémája is megoldódott, mert a BenQ _sokkal_ szebb képet ad, mint a helyettesítésre befogott ViewSonic.
Nem teljesen értem a lelki világát, annyira nem is érdekel, de örülök, hogy működik.

PCBSD/FreeBSD desktopon

Lassan 2 hete, hogy nekiálltam és feltettem az éles rendszereim (Kubuntu, időnként Win7) mellé a PCBSD akkor épp megjelent 8.2-es verzióját. Korábban már többször telepítettem VirtualBox-ban, illetve FreeBSD 5.3/5.4 idején használtam itthoni kiszolgálón is, de az már régen volt...

Igazából FreeBSD-t szerettem volna desktoppá kifaragni, de idő hiányában végül egy gyors(?) PCBSD install mellett döntöttem, mondván hogy ezt már mások összeheggesztették, legalább ezzel nem kell bajlódnom. A _gyors_ telepítés ahogy trey-nek, nekem sem jött össze, laza 8 és fél órán keresztül húzta le a netinstall a telepíteni kívánt dolgait, de ezen kívül problémamentes és egyszerű volt.

Mi is volt előbb...?

Amikor felmerültek az első pletykák arról, hogy az Apple tablettel rukkol elő, már akkor sokan tippelgették, hogy mennyi idő kell majd ahhoz, hogy az emberek azt higyjék, hogy az egész tablet-dolgot az Apple találta fel.

Ehhez valóban nem kellett sok idő, de most még rá is tettek egy lapáttal: kép (@engadget)

A szomorú ebben az, hogy az emberek nagyrésze tényleg elhiszi...

[L]GPLv3 kitiltása a MarketPlace-ről

Engem különösebben nem érint, de lehet hogy sokakat érdekel:

http://jan.wildeboer.net/2011/02/microsoft-absolutely-no-free-software-…

Az egészben az a vicc, hogy direkt a GPL v3-at (és vele kompatibilis) licenceket tiltja, ami ugye az MS-Novell egyezség idején készült és azzal támadták, hogy MS-barát.

Ha ezt tudták a Nokiánál, akkor logikus, hogy leállították a port fejlesztését.

neptun lol

Pár napja hozzánk is betölt az "új" neptun, a probléma nyilván velem van, de különösebben nem tetszik. Amikor már eléggé meguntam, elkezdtem játszani vele, hátha lehet benne valami vicceset alkotni. Pl állítsunk be vicces felh. nevet:

A képet a Képfeltöltés.hu tárolja.

Most vagy más is volt ilyen hülye, mint én, vagy hazudik a naptun és nem foglalt, hanem tiltott :-)

Oxygen Gtk Theme

Csak a vizsgaidőszak gátol meg egy terjedelmesebb hír írásában. A $subject-ben említett cucc tegnap jelent meg.

Forrásból feltettem (Kubuntu 10.10 + xubuntu-desktop is telepítve), xfce-settings-manager és a systemsettings segítségével mindenhol beállítottam. Ennek köszönhetően már a Firefox és Chromium sem néz ki ótvar módon KDE alatt.

Tisztán XFCE-n még nem néztem meg, de valószínűleg használható.
*frissítés: így néz ki: http://img821.imageshack.us/img821/8154/oxygengtk2themexfce.png
Nem tökéletes mindenhol, de bőven használható.

Project honlapja: http://goo.gl/XPs8l

netwokrmanager plasmoid vs. 3g

Csak egy gyors emlékeztető magamnak és segítség másoknak, hátha nem csak én akadtam meg vele:

-Kubuntu Lucid alatt (usb-modeswitch telepítése után) szépen működött a modem, volt net, öröm, boldogság [Huawei E620 @ T-Bácsi]
-Maverickre upgradelve szépen felismeri továbbra is a modemet, de amikor csatlakozni szeretnék, akkor telehányja a dmesg-et és lecsatlakozik (a háttértár is), majd újra feltűnik. Ezt egészen addig játsza, amíg meg nem unom. Meguntam.

Hiba oka: a plasmoid valamiért nem csipázza a PIN-nel védett modemeket.
Megoldás: a SIM-et áttettem a mobilomba, kikapcsoltam a PIN-védelmet, majd visszacseréltem. A beállításoknál töröltem a korábban beírt PIN-kódot, és már működött is.

WebM: VP8 alapú videó formátum

Nincs időm hírnek megformázni, de itt van 1-2 link róla. Elég ígéretes, remélem befut és minden böngésző támogatja majd.

Érdekes, hogy pont az Intel nincs a támogató hw-gyártók listájában. Nem hiszem, hogy ekkora üzletből kimarad.

http://www.engadget.com/2010/05/19/google-launches-open-webm-web-video-…
http://www.webmproject.org/

KDE 4.4 RC2

Hivatalos bejelentés ugyan még nincs, de a Kubuntu Karmic tárolókból már elérhető a második RC.

Eredetileg jan 20-ra volt tervezve, majd eltolták 23-ra, de még mindig nincs kint hivatalosan.

Plasma nálam továbbra is gyakran elhasal, de vizsgák miatt most nincs időm végigjátszani a lehetőségeket.

Kingston SNV125-64GB

Ma kaptam egy $subject SSD meghajtót. Később laptopba/netbookba szánom, most viszont egyenlőre csak a desktop gépembe szereltem be, és kíváncsian vártam hogy mit tud.

Hogy pontosan milyen FS is esne neki a legjobban, azt nem sikerült kiderítani - ahány weboldal annyi dolgot ír. Majd később talán jut rá idő, ma csak ki szerettem volna próbálni. Így hát kapott egy Ext4-et, egyelőre megteszi.

Fogok rajta végezni 1-2 mérést, ha valakinek van ötlete, hogy pontosan mivel-hogyan lehetne tesztelni, akkor írjátok bátran!

Egyelőre csak nagyobb fájlokat pakolgattam rajta és _érezhetően_ gyorsabb, mint a hagyományos 7200RPM-s diszkek.

FullHD Linuxon

Valószínüleg eddig én voltam nagyon béna, de a legnagyobb felbontású film, amit le tudtam játszani (élvezhető minőségben) az 720p-s volt. A HW-em nem túl erős (NVIDIA 8400GS), de abban biztos voltam, hogy elvileg vinnie kéne a FullHD-t is.

Eddig főleg KDE alól próbálkoztam mindenféle lejátszóval (Kaffeine, [S|K]Mplayer, Dragon, VLC...) illetve 1-2 teljes multimédia programmal (Moovidia, XBMC), azonban sehogy sem sikerült kihozni a várt teljesítményt.

Tegnap azonban elkezdtem desktopon játszani a Moblin felülettel, és akkor vettem észre, hogy az XBMC használható külön DE nélkül is. Gondoltam, egy próbát megér - és valóban. A KDM-ben kiválasztottam hogy KDE/Moblin/stb helyett az XBMC-t indítsa, majd beléptem. A teljesítménynövekedés hihetetlen nagy ahhoz képest, mint ha más DE alól futtatom. A kezelőfelülete gyors lett, a videókat gyönyörűen játsza, FullHD-t is.

Intel GMA500 vs Moblin

A $subject -ben említett két dolog eddig igen távol állt egymástól, a Moblin weboldalán fel is volt tüntetve, hogy támogat fűt-fát, de a GMA500 (Poulsbo) chipset-et az felejtsük el. A Linuxos támogatottság olyan alacsony, hogy nemrég pl kkemenczy is megvált netbookjától, mert nem sok reményt látott arra, hogy valaha is használható lesz Linux alatt. Emellett az Intel fejlesztők sem verték nagy dobra, hogy mit terveznek, hozzányúlnak-e valaha még ehhez a szériához, vagy csak egy újabb sorozat lesz jobban támogatva.