The Big Amiga 4000T fix: SEGÍÍÍÍTSÉÉÉG!

Figyulimfelszólít! A HUP-ot esetleg olvasó hardware/elektronika guruktól kérnék segítséget a nyilvánosság erejével. A történet röviden a következő:

Van nekem egy Amiga 4000T gépem, amit éveken át használtam, aztán tönkrement kb. 2003 elején (mivel elkúúúrtam, de ez egy hosszú sztori), végül különböző hack-attemptek után (pl. kicseréltük a Buster nevű chipet, ami kb. az északi hídnak felel meg, képzelhetitek, de ez egy még hosszabb sztori...), félig meddig sikerült elindítani. Viszont a busza csak a lassú Zorro II üzemmódban működik, a gyorsabb Zorro III módban nem. Ennek hátránya, hogy a kártyák egy jó része, valamint az alaplapi SCSI sem működik, vagy működik ugyan, de mákostésztává válik a buszon áthaladó adat... Ekkor váltottam az Amiga 2000-mre, amiről már többször írtam itt a blogban is, és azóta is használom, és remekül üzemel.

Ezekután éveken át porosodott valakinél a gép alaplapja és a legszükségesebb körítés, aki elvállalta, hogy megcsinálja, de végülis a távolság és időhiány miatt nem sikerült beszerezni a kívánt alkatrészt. A közelmúltban azonban visszakaptam a cuccot, plusz német kapcsolataim révén sikerült némi információtöredékhez jutni azzal kapcsolatban, hogy egy hasonló körülmények között elhalálozott, és gyanúsan hasonló tüneteket produkáló A4000T-t hogy lehet meggyógyítani. Egy notebook szervizeléssel foglalkozó ismerősöm el is vállalta a forrasztgatást, de a szükséges alkatrészt az ismertebb csatornákon keresztül továbbra is lehetetlen beszerezni.

Egy 74FCT16245TPV névre hallgató, 16 bites bus-transceiver IC-ről lenne szó. Elméletileg ez már nem beszerezhető, de elvileg van helyettesítő típusa, amit a Texas Instruments és még pár más cég gyárt. De annyira én nem értek hozzá, hogy tudjam is, pontosan melyik szükséges belőle. Sajnos donor-gép nemigazán jöhet szóba, mivel az egyik legritkább és legértékesebb Amigáról van szó, a jóval elterjedtebb A4000D (tehát a desktop kiadás, ez meg a tower) alaplapja teljesen más, és nincs rajta ilyen IC. Az alaplap problémás területe az alábbi képen tekinthető meg:

Az U705 jelzésű IC-ről van szó. (Katt a nagyításhoz!) Szóval keresek valakit, aki tudja, hol lehet esetleg beszerezni ilyen chipet, neadjisten a javítást/cserét is vállalja, de ez utóbbi nem feltétlenül szükséges. Ja és természetesen nem ingyen gondolom a dolgot. Most ott tartok, hogy ha már valaki mondana egy árat, és azt, hogy egyáltalán tud hozzá esetleg alkatrészt szerezni, már sokkal előbbre lennék. Természetesen a szokásos beszerzési útvonalakat és elektronika boltokat (Lomex, Mikronika, stb) már végigpróbálgattam. Vagy nincs nekik és nem tudnak hozni, vagy azt kérte a kolléga akivel beszéltem telefonon, hogy írjak e-mailt a problémával, majd le se sz*rnak, és nem válaszoltak a mailre.

Szóval akinek van konstruktív hozzászólása, az ne tartsa magában. A gép most Budapesten van, de az országban gyak. bárhova elviszem, ahol tudnak vele valamit kezdeni, ez nem akadály. A teszteléshez szükséges szoftvereket, körítést, szaktudást és időráforditást természetesen biztosítom. Érdeklődőknek további képek a gépről itt láthatók. (Pucéran, csak alaplap + körítés, a doboza el van ásva a beépített szekrényben, és egyelőre nem szedtem elő.)

(További érdekes adalék a gépről: mint annyi más Amiga, ez is sokáig televíziós célokat szolgált, konkrétan erről működött, az egykori Musicbox "zenecsatorna". Gyakorlatilag ez a gép maga a Musicbox. :) Az utolsó adás, és sok egyéb ezzel kapcsolatos file mai napig megvan otthon az eredeti 2GB-s Quantum SCSI winchestereken... :) Nem, a Musicboxhoz nekem nem volt közöm, én a selejtezés után tettem szert a gépre, különböző kalandokon keresztül, de ez aztán végképp iszonyú hosszú sztori... :) )

Hozzászólások

Ha a TI-nek tényleg van helyettesítő chipje, szerintem tudsz tőlük rendelni. Ingyér.
A TI szokott küldeni ingyen mintát kismillió cuccból.

Anno volt egy bolt a podmaniczky-wesseleny sarkon, hatha ott tudnak valamit ha meg megvan a bolt. Bar lehet, hogy azota csak PC-kkel foglalkoznak :(

BTW nagyon rosszul tetted, hogy megirtad ezt a postot, mert most ebayen nezegeted ilyen gepet... (Bar meg csak desktopot talaltam towert nem)

Sajna segíteni nem tudok, de a képektől majdnem elbőgtem magam!
Sok sikert az újraélesztéshez!

Egy régi Amigás /A500 és A1200 a mai napig.../.

> BERUS
Motor: Kiwi Linux 7.10

Menetközben jutott eszembe:
Van két retró alaplapom, amit nem használok (xt és 286), karácsony után megmondom, van-e rajta a kérdéses IC-ből.

Koszi, de ketlem. :) Ez egy 1993-1996-ig gyartott alaplap volt, a legutolso Amiga modell. Raadasul mar boven SMD cucc (A600, A1200, A4000, A4000T es a CD32 keszult SMD gyartastechnologiaval, ha jol emlekszem). Nemhiszem, hogy 8086 processzorral keszult SMD technologiaju alaplap, es ha 286-al keszult ilyen, az sem lehet valami elterjedt. :) Ez a gep mar boven a 486-s PC-k korszakaban szuletett, es jocskan belelogott a Pentium-eraba. (Bar ebben nyilvan 68040 ill. 68060 proci volt, nem pedig x86.)

-=- Mire a programozó: "Na és szerintetek ki csinálta a káoszt?" -=-

Google első találata nekem: itt

Miert veteted el?