Frugal 0.7 USB HDD-n nem megy

 ( cappa72 | 2007. október 19., péntek - 11:27 )

Üdv Mindenkinek!

Szerettem volna kipróbálni, milyen is a legújabb stabil Frugalware.
Mivel tényleg csak próbálni gondoltam, ezért usb hdd-re tettem fel.
Az install lefut normálisan, grub települ, de újraindításnál kernel-panic-kal megáll, mondván nem tudja csatolni a root file-rendszert.

Ugyanezen a partíción régebben Debian és Mandriva futott gond nélkül.
fstab-ot néztem, ok.
Aztán hirtelen ötlettől vezérelve rsync-kel áttettem egy belső hdd particiójára. Fstab és grub átszerkesztése után _elindult_, minden kérdezősködés vagy hiba nélkül.

Mi kell ahoz, hogy külső hdd-ről tudjon indulni?

Köszönettel,
Cappa

Megjegyzés: initrd.img nincs a grub-ban.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

a kernelbe be vannak forditva az usb-s cuccok amik kellenek az usbwincsi csatolasahoz ?
(nem modulban)
bocs ha hulyeseg, es nem ez a para :)

szep napot
zsomi

Én is erre gondoltam. A frug nem használ initrd, tehát mindennek benne kell lenni ami kell a boothoz a kernelben. vagy csinálj egy initrd-t. Akkor biztos mennie kell. A másik mire panaszkodik a kernel miért panicol?

Kissé (nagyon) zöldfülü vagyok, így nem tudom, hogy a kernelben benne vannak-e a szükséges dolgok.

Az initrd-t valahogy így kell kreálni?

mkinitrd -o /boot/initrd-frugal

reménykedem...

initrd-t meg nem csinaltam, en beleteszek mindent amit kell, de nalad, mivel usb-rol van szo es nem gondolom, hogy eles rendszert usb-rol butolnal :)
jobb ha initrd-t csinalsz :)

szep napot
zsomi

aha igen (ahogy emlkszem, én nem szeretm az intrd-t). Ha elovasod a manját tök egyértelmű de a betöltőnek meg kell mutatni hol van az intrd a grub-menübe be kell írni. Valami ilyemi kell hgy legyen:
initrd (hdx,y)/boot/initrd-frugal. Ahol x= ha: hda x=0; hdb x=1 ..... Az y pedig az adott partíció száma -1 PL ha /dev/hdc4 az a grubnak hd(2,3)..
Szerintem neked mivel usb akkor tuti, hogy vakalamilyen sd-eszköznek fogja látni, és kétlem hogy szétpatícionálnád a penndrivedet, így valószínüleg /dev/sda1 lesz belóle. Ez a grubnak (sd0,0)

De én éles rendszeren soha nem használok initrd-t, ami kell a fileredszerhez azt bele a kernelbe és kész. Ha jól konfigolsz kernelt akkor jó. Nem mintha nem lenne biztonságos, de 1 mehibásodási eséjjel kebesebb.

valoszinuleg mas a device neve grubbol... en a grub cmdline tab kiegeszitessel probalkoznek, ha a hiba 'Please append a correct root=...' uzenetet is tartalmaz.

A grub-ban raallsz a sorra, es 'e' > 'e' > visszatorolsz a 'root=/dev/...'-ig, es nyomsz egy [tab]-ot, hogy mit ajanl fel.

---

Esetleg bemasolhatnal ide egy grub sort meg egy 'cat /proc/partitions' kimenetet; meg azt, h milyen ide controllered van.

Köszönöm a tippeket, este kipróbálom és jelentkezek.

nagy valoszinuseggel olyan eszkozre szeretned tenni a root particiodat amit nem lat a kernel modulok nelkul. ilyenkor ket valasztasod van:

1) sajat kernel, amibe beleforgatod

2) a root particiot a belso vinyora teszed, es usbre mehet /home, a sok adat ugyis ott szokott felgyulemleni

en ez utobbit valasztanam

Hát akkor azt hiszem, itt abba kell hagynom. Kernelt forgatni nem tudok.
Más problémám is adódott közben. A wifi-t nem tudtam életre kelteni. (rt2500-as chipset, van hozzá rt2x00 driver és nem sikerült sehogysem adatforgalmat kicsikarni belőle...)
Nincs még annyi tudásom, hogy most célt érjek.
Köszönöm mindenkinek.

Cappa.

esetleg a kernelt ted egy belso boot particiora es a rootfs legyen az usb-n, a nevcserere meg megoldas lehet az uuid hasznalata, ha a frugal tamogatja

udv Zoli