webshop: termék mennyiség

Ez sokkal inkabb egy erdeklodes, hogy ki mit szeret, szerinte mi a jo, miert, mivel van gond, mit csinalna maskepp stb.

Szerintetek, ha egy webshopban vasarolni szeretnek egy termeket, akkor mi a legjobb modja a termek mennyisegenek megadasara? Kb. amik felmerultek:

  1. sima input mezo
  2. dropdown select, predefined (pl. 1-20-ig)
  3. egy read-only input, mellette kis fel/le nyillal
  4. a termek ikonjat megfogva drag'n'drop radobni egerrel a kosarra
  5. mint a 3. pont, am attol elteroen amig onmousedown van a le/fel nyilon, addig szepen lepteti automatan a szamlalot

Szerintem melyikkel mi a gond:

  1. Lassuk be, a leginkabb user-unfriendly, nem tul szep, konnyen el lehet utni az erteket (ami legkesobb persze a kosarnal kiderul, de bosszanto).
  2. Mi van akkor, ha a darabszam termekenkent nagyon elter egymastol? Pl. iroasztalbol ritkan vesz az ember otnel tobbet, de egy tollbetetbol akar ketszazat is elvisznek. Akkor minden termeknel legyen egy ketszazas dropdown menu? Brrr...
  3. Ez mar alakul, de mi van akkor, ha valaki 30 db tollat akar venni, 30x ra fog kattintani az up nyilra? Eletkedvem is elmenne...
  4. Uberwebketto a negyzeten, de... nem megy javascript nelkul, es azt hiszem itt is gorcsbe allna a kezem, ha 30x kellene behuznom ugyanazt az atkozott tollat...
  5. Ehhez most csak a javascript igenyt tudnam irni mint hatrany, de idaig ez a legszimpatikusabb megoldas.

Bovitsuk a listat, kinek mi tetszene, cafoljatok meg batran, de ez nem a flame rovat, igy csak ahhoz merten. Thx.

Update: brekeke javaslatara felkerult az 5. pont.

Hozzászólások

Amit en szoktam az az, hogy mindig csak 1-et rak a kosarába, aztán ott módosítgathatja kedvére a mennyiséget.

Nem kotozkodes, tenyleg. :) Nekem ezzel az a gondom, hogy szeretem latni pl. a jobb felso sarokban egy dobozban a jelenlegi osszesitest: miket pakoltam be, mennyi lesz a vegosszeg stb. Ha a darabszamot csak majd utolag modositom, konnyen lehet, hogy tulfutok egy sajat magamnak elozetesen felallitott koltekezesi limiten. Akkor meg jon a kosar rendezgetes: ez megsem fer bele, ebbol akkor legyen -2 stb. (Magambol indulok ki, de persze nem feltetlen en mintazom az atlagwebshoppert.)

Szerintem sima input mező. Minél bonyolultabb, annál nagyobb szopófaktor, de ez csak a kisebbik fele. Te ezt a megoldást a "user error" miatt veted el, kérdés: a többi megoldásnál nem áll fent annak a veszélye, hogy a vásárló elüti/elklikkeli?

Szerintem a fenti problémát egyetlen módon tudod kikerülni...írnod kell egy gondolatolvasó scriptet. Jut eszembe ez se jó, az emberek gyorsan változtatnak véleményt, ellenben annál birkábbak: fogj egy random scriptet ami előre beírja mennyit akar majd tőled venni ;)

Komolyra fordítva: egyedüli módon csak azt tudod megtenni, hogy az ellenőrző listáról könnyű módosítási útvonalat kínálsz, majd hasonlóan ergonómikus jump lehetőséget a végére.

Felreertesek elkerulese vegett nem "vetettem el" semelyik megoldast sem, csak mindhez probaltam valami szamomra negativ dolgot csatolni. A user error termeszetesen mindenhol ott lehet, a dropdown selectbol is kivalaszthat 24 helyett 22-t vagy 25-ot. A kosarrendezgetos ergonomikus felulet adja magat.

Input mező, amit egyszer egy js ellenőriz, hogy szám-e, egyszer meg elküldéskor a server oldali script is. Esetleg még mellérakhatsz up/down gombokat is, miért ne. :) (Sőt, ebben az esetben a user jobban megnézi, hogy jó számot írt-e be.)

1.
Utana gondolom a kosar tartalmat kilistaztatod, ott hagyjal lehetoseget a modositasra es talan egy megerosites mailben, szoval te szoltal. A felhasznalo hibazasi lehetoseget ugy sem tudod teljesen kizarni, es a vegen ugyis a shop uzemeltetojenek kell abszolvalnia a problemat, az meg mar rajta mulik, hogy milyen stilusban teszi.

No ujabb erdekes kerdest vetettel fel. Ha berakok valamit a kosarba, evidens, hogy rogton a teljes kosar tartalma ablakra kell jutnom, es onnan kell egy "folytatom a vasarlast" gombra kattinva visszajutni a termekekhez? Mert nekem ez nem tunik tul ergonomikusnak. En pakolnam be a termekeket, ha van javascript akkor ajaxolva oldalujratoltes nelkul, es csak 1x a checkout elott szeretnem latni a kosaramat (ill. persze barmikor megnezhetem rakattintva a kosar ikonra). Egy rovidebb kivonatot persze szeretnek latni valamelyik felso sarokban.

Desktop alkalmazásoknál szokott lenni olyan beviteli elem ami olyan mint egy szövegmező de csak szám lehet benne, 1 a magassága és két nyíl van a jobboldalán fel és le. Kellő ideig nyomvatartva növekszik a növekmény mértéke, így lehet ezres nagyságrendekkel lépdelni akár. Valami ilyesmi kéne webre is. Javascripttel meg kéne tudni oldani egy ilyet. Ennek ellenére nem találtam a YUI-ban hasonló beviteli elemet. :( Nem igaz hogy nem hiányzik senkinek.

A spanyol viaszt már föltalálták! ;D
lásd: oscommerce

----------------------------------------------------------------

" Az OsCommerce csinalja valahogy, de vajon az felel meg a legtobb embernek? Vagy csak azt szoktak meg?"

Annyira jól "csinálja", hogy kb 80%-ban erre épülnek pl a magyar
"webshoping-ok".
Meglátogatsaz egy hu web shop-ot > nézet > forrás
és mint Kun Béla barátunk, lebukik a "szerző"! :)

----------------------------------------------------------------

4. kiegészítve: az a bizonyos toll mellé input mező, hogy hányat szeretne a kedves ügyfél, majd ezek után dobja be egyszer a tollat. Természetesen utólagos módosítás a kosár áttekintésekor jó dolog lehetne azért.

Vagy ez túl bonyolult lenne és...?

En arra gondoltam meg esetleg, hogy a drag'n'drop vegeztevel (onmouseup a kosaron) feljonne egy js prompt() ahova beirhatna a mennyiseget. De az egesz negyes ponttal a javascript igenye a leginkabb hatraltato. Persze a le/fel nyilaknal is kell js, hacsak nem akarunk komplett oldalujratoltest, de mondjuk az meg mindig (ilyen lama modon ugyan, de) mukodik js nelkul.

Ezt itt most nem teljesen ertem mire gondolsz. Mitol lenne gyorsabb egy felfele nyilra kattintasnal ujratolteni az egesz oldalt, mint javascriptbol megnovelni egy r/o input erteket? Az nyilvan evidens, hogy szerver oldalon ettol ugyanugy meg kell vizsgalni, hogy pozitiv egesz van-e abban a "r/o" mezoben.