hdparm, ACPI - mi a jo a wincsinek?

Fórumok

Sziasztok,

van egy regebbi gepemben (Ubuntu fut rajta) egy 40 GB-s asszem (tan Maxtor? - tudjuk, josz@r...) wincsi. (a regebbi azt jelenti, hogy csak acpi=force kernel parameterezessel tudja kikapcsolni magat shutdown-kor)
Szerintem kicsit irrealisan melegszik, legalabbis tapintasra nem kellemes.
Sajnos a haz olyan, hogy a hutest nem lehetett kivitelezni. (HP Vectra VL400 - egy szutyok kis taphuto huti a procit is, aztan csa)
Egy kozmetikai szalonba lett beallitva, egy JAVA-s ugyfel nyilvantarto program fut rajta, amihez kb fel/teljes orankent piszkalnak hozza max., egyebkent csak figyel a hatterben.

A kerdesem az lenne, hogy ertelmes megoldas-e az ACPI + hdparm reszt csesztetni, hogy pl 5 perc inaktivitas utan alljon le a wincsi?

A sajat gepemben mar probaltam tweak-elgetni a /etc/hdparm.conf-ot, csak arra nem jovok ra, hogy hogy tudnam merni, hogy mi is tortenik valojaban?

a "hdparm -C /dev/sda" ennel tobbet meg nem tudott kinyogni:

/dev/sda:
drive state is: active/idle

igy nem tudom ellenorizni, hogy akkor most leall-e vagy nem-e vagy akkor most mi van-e:

Otlet?

Koszi!

Hozzászólások

man hdparm, a következő kapcsolókat lesd meg: -B, -M, -S
Arra készülj fel, hogy pl. ext3 5 másodpercenként piszkálja a merevlemezt a journal miatt, szóval akármikor is áll stanby-ba a vinyó, úgyis "felébred".

Koszi, azert a man-on mar tul vagyunk, mint emlitettem, mar probalkoztam allitgatni a /etc/hdparm.conf-ot

Mint mondtam a gep aztan tenyleg az egvilagon nem csinal semmit, addig, amig nem nyulnak hozza, a legtobb felesleges szolgaltatast igyekeztem is pontezert legyilkolni rola.

A gond az, hogy mar a szimpla porgestol is szerintem tul meleg (biztos valami gagyi szeria) es azert jo lenne, ha ilyen 0.00001%-os load mellett megsem egne szet magatol.

Mit journal-ozik azt ext3 egyebkent, amikor nem tortenik eppen semmi?

SCSI lemezt sdparm-mal kezelj.

De az egész ötlet nem túl jó, HDD halál gyors és biztos előidézője az állandó ki/be kapcsolgatás.

Hali,

Régen a noflushd -vel (Linux 2.4.x, IDE, P1/P3, Debian Woody/Sarge) pihentettem a winyót. Érdekessége, hogy kezeli a cache-t, mintha szólna a kernelnek, hogy most aludni fog a wincsi, törekedjen cache-ben tartani a leirandó adatokat. Közvetlenül standby előtt jól hallhatóan kiírja winyóra a felhalmozott cuccokat. Eredetileg hdparm-al próbálkoztam én is, de úgy a rendszer állandóan felébresztette a winyót. SCSI, illetve 2.6 kernellel nem próbáltam.

http://noflushd.sourceforge.net/

--
JSI

Shutdown => apmd (ez nem ACPI, de ezzel tuti kompatibilis, nem kell force-olni).

hddtemp-el meg tudod nezni vinyo homersekletet (bar a smartbol nezi) es el tudod donteni abbol hogy uzemi-e a homerseklet vagy sem.

Az én vinyóm most épp 60 fokos. Működés közben 57-nél kevesebb nem szokott lenni soha, de általában inkább 65-68 fok körül.

Egyébként ha tényleg fél óránként/óránként nyúlnak hozzá, nyugodtan álljon le a vinyó közben! Főleg még a hozzányúláskor sem biztos, hogy be kell indulnia.

G