Pidgin és GTalk

Sziasztok...!

Segítséget szeretnék kérni, hogy valakinek sikerült -e Pidgin alatt működésre bírni a GTalk -ot.
Hiába választom ki típusnak az XMPP -t (vagy a Google Talk -ot), screen-name -nek megadom a google -s felhasználónevem (@gmail.com nélkül), illetve tartománynak a gmail.com -ot, engedélyezéskor a következő hibaüzenetet kapom:

A xy@gmail.com/Home bontotta a kapcsolatot
Nem engedélyezett

Pidgin -ből a 2.0.2 -es, getdeb -es csomagot használom.

Valakinek valami ötlete esetleg?

Ui.: még egy kérdés: klienst használva is naplóz a gmail -es fiókba?

Hozzászólások

Szia!

Nekem tökéletesen megy Debian 4.0 (etch) Linux alatt. Pidgin 2.0.2 és 2.1-vel is ;)

Az alábbi paraméterekkel állítottam be (ACCOUNTS menu / Edit...):
Protocol = XMPP
Screen name = (Gmail felhasználói név)
Domain = gmail.com
Resource = Home (Ezt nem én választom, inaktív)
Password = (Gmail jelszavad)
Local alis = (bármi)

---------------------------------------------
Az ADVANCED beállítási résznél az alábbi:
XMPP Options:
Force old SSL = Nincs bepipálva
Allow plaintext auth over... = Nincs bepipálva
Connect port = Nálam 5222, de gondolom ez mindenkinél más
Connect server = ÜRES

Proxy Options:
Proxy type = Use Global Proxy Settings

Egyébként milyen rendszer alatt próbálod? (XP, linux stb..)

Alap fülön:
Screen name: login neved
Tartomany: gmail.com
Erőforrás: akarmi
Haladó fülön:
Egyszerű szöveges hitelesítés... [pipa]
Port: 5222
Kapcsolatkiszolgáló: talk.google.com
Proxy: nincs

Így nálam megy.

--
Ubuntu Linux

A lényeg: külön meg kell adni szervernek a talk.google.com -ot.

Esetleg ha kipróbálnád, hogy a Pidgin hozzá tud-e férni másfajta fiókhoz? Mondjuk IRC-shez? Ezzel megtudnánk, hogy egyáltalán a Pidgin kapcsolata jó-e?

Nem nagy ötlet, de mi lenne, ha próbaképpen létrehoznál ideiglenesen máshol fiókot? Akár másik Gmail-eset vagy IRC-et?

Ha jól emlékszem mielőtt az ember használja a GTalk -ot, valahol el kell fgadni a Terms & Conditions (azaz subscribeolni kell a szolgáltatásra). Ez megtörtént?

Időközben kiderült a hiba, meg fogtok lincselni: rossz jelszót adtam meg... :S
Viszont szerintem elég gáz, hogy ilyenkor nem egyértelmű a hibaüzenet, többek közt ez vezetett félre engem is.

Köszönöm mindenki segítségét, a mai lúzerség is megvolt. :)

-----
"Nem a zsömle kicsi, hanem a pofátok nagy..."

A Pidgin elvileg tud ssl titkosítást.
Ez minden protokollnál működik?
Ez azt jelentené, hogy a szervereknél sem lehet elolvasni amit írok, csak annál a kliensnél akinek szánom?
És nem lesz benn a gmail fiókomban a "Beszélgetések" fülnél, merthogy nem is érti... vagy ennyire azért nem biztonságos?

mi a helyzet a többi protokollal?
és skype miért nincs benne? valami licenc oka van?

köszi minden választ!

-----------------------------
P3, Ubuntu

Tisztazzuk: az SSL - mint ahogy a neve is utal ra - egy socket retegu titkositas, ami a GTalk szerver es kozted megy - magyarul a chello/t-com/datanet/stb munkatarsai nem tudjak elolvasni amit irsz.

GTalk eseten nagyon szep, de ha nem lenne SSL, TLS-t hasznalna, ami ugyanez pepitaban, csak epp nem kell kulon portot nyitni neki, amit azert nehanyan tudnak ertekelni. Szoval a GTalk nem enged be titkositas nelkul.

Ezek mind az XMPP sajatjai, gondolom SIP-nek is megvan a megfelelo megoldasa; MSN pl. nem fog titkositani.

A szerveren ettol meg el lehet olvasni, amit irsz, sot, nyilt szovegkent archivalodik mindket oldalon. A szoveg archivalasanak letiltasara a GTalk kulon - a honlapjan publikalt, nyilt - protokollt hasznal.

Az uzenetek titkositasa kliensfuggo. Az XMPP szabvanyok eleg frissek - jelenleg XEP 206, XEP 210 foglalkozik ilyennel -, de GPG szabvanyosnak szamit, ill. a legtobb multiprotokol kliens - gaim, kopete, talan licq is - tamogatja a regebbi OTR szabvanyt, ami gyakorlatilag minden protokol felett ertelmezheto (pl. IRC felett is), de mindket kliens tamogatasa kell.

A Skype protokolljanak a SIP-hez szerintem tul sok koze nincs - lattam titkositatlan reszeit - de az OTR kivetelevel a nem szabvanyos halozatoknal - MSN, ICQ, stb - alapvetoen a szolgaltato donti el, mit lehet es mit nem. A legtobbje egyebkent emlekeim szerint titkositatlan. (kiv. Skype, es ott nincs archivalas sem)

Arról van szó, hogy zavar az a félelmetes mennyiségű adat amit a google tárol velem kapcsolatban az emiljeim és a csevegés kapcsán.
Jól értelmezem hogy ezt csak azzal tudom kiküszöbölni ha személyesen felkeresem azt akivel beszélni szeretnék?
Mert attól hogy én beállítom hogy ne jegyezze meg a beszélgetéseket, attól egyrészt a partnerem számára még megjegyezheti, másrészt nem hiszem el hogy nem teszi meg.
Ezért lenne érdekes egy olyan protokoll amit el se tud olvasni a server. Van ilyen? Eddig azt reméltem hogy a silc biztosítani tudja ezt, csak gyanússá vált hogy kezeli a g-accountomat.

-----------------------------
P3, Ubuntu

Ha az OTR-t vagy a GPG -t bekapcsolod, akkor a budos eletbe nem fogja elolvasni a google amit irsz - ill. igen, de azert sok orome nem lesz benne, teli lesz hexakkal meg fura jelekkel. A google off-the-record protokollja barmelyik erintett keresere _mindket_ oldalon kikapcsolja az archivalast. Azt, hogy ilyenkor is tarolja-e a beszelgeteseket (pl. az USA biztonsagi torvenyei miatt) nem tudom.

Egyebkent az a tarhely azer' akkora, hogy a google robotokat okitson rajta - ha igy tetszik, a neuralis halojuknak soooook treninganyagra van szuksege (epul az uj Skynet :)

Nem erről van azért szó.
De az zavar hogy elolvashatnak bármit, és "ahogy az amerikaiakat ismerem", nem hiszek abban hogy csak én olvasom a leveleim. legalább robotokkal nézetik hogy ki mit olvas. A google olyan mennyiségű információt halomozott fel, ami együttvéve biztos hogy nem lényegtelen az amerikai kormánynak.

Egyáltalán, van egy olyan irányelv szerintem, hogy értéktelen, jelentéktelen információ nem létezik.
Egyre inkább digitalizálódó világunkban mindent elektronikusan intézünk ami nagyon kényelmes, de pont az ilyen google féle dolgok nagyon kiszolgáltatottá tesznek minket. Nem az zavar hogy olvassák a leveleim, mert mondjuk pont az enyémet talán nem is, hanem a kiszolágltatottság. Ezt csak fokozza a google web 3.0 törekvése ez a docs & speardsheets, calendar, analytics meg ilyenek.

Szerintem ezeket használni komolyabb célokra ugyanolyan felhasználói felelőtlenség mint megnyitni egy ismeretlen e-mail-csatolmányt.

Ezért akartam egy titkosított IM-t és ezért szeretnék saját levelezőszervert is.
Nem utólsósorban műszaki szempontból érdekesnek találom a titkosítást, és örülök hogy megtaláltam ami kellett hozzá. Már csak a barátaimat kell rábeszélni...
Amúgy a Pidgin-hez van 1024 bites RSA és OTR plugin is.

-----------------------------
P3, Ubuntu

A legfőbb gond szerintem az, hogy az emberek elvesztették a másikban a bizalmat. Ha feltesszük hogy bebizonyítható hogy a Google tényleg semmire sem használja az adatainkat, pusztán arra, amit bevall, az emberek akkor sem bíznának benne. Ebben az esetben a Google csak egyet tehet: amit most is. Tűr, és igyekszik nyíltan nem szítani a vitát.

Hangsúlyozni szeretném, hogy nem állok senki pártján, pusztán ezt a viszolygást érzem egy picit - icipicit - eltúlzottnak.
Jelzem, én se szeretem ha a magánéletemben vájkálnak, de ha a Google nem teszi meg, megteszi más, ezellen alig-alig lehet védekezni feltűnésmentesen. De van egy olyan mondás, hogy az kiabál a legjobban, akinek a háza ég. Nyilván cégtitkokat az ember nem bíz külső szolgáltatóra, a többi meg... ha valakinek nincs takargatnivalója, annak nincs különösebben félnivalója sem.