Vista-cikk az indexen

Fórumok

http://index.hu/tech/szoftver/vistavista07/

aszongyahogy: "ASUS M6V laptopon használom, 1 gigabájt RAM-mal. Hát nem mondhatom, hogy nagyon pörög, de nem rosszabb, mint az XP-volt 512 megabájttal. Legnagyobb hasfájásom, hogy CD-t nem tudok írni, mert a Nero nem telepedik fel rá."

nameg:
"Néhány elkeseredett olvasónk szerint a Microsoft új operációs rendszere a hardvergyártók malmára hajtja a vizet, mivel a driverek hiánya miatt sok eszköz helyett újatt kell venni."

Lehet hogy gyarapodni fog a linuxos tábor?

Hozzászólások

Biztosan fog, de nem emiatt:)
Sajnos a home user ezután is wint fog venni. Elhiszi a marketing szöveget. Vagy warezol egy wint, ha nem is veszi meg.
Szvsz a wines userek szempontjából vizsgálva kicsit bosszantó csaka Vista kezdeti nyögdécselése a driverekkel, és kompatibilis alkalmazásokkal.
Aztán beindul minden, mint az XP esetében.

\ | /
°(>@)°
˘

az utolsó idézet szerint 137000- ft-ot költött rá, de nem tudja, hogy megérte-e.....

meg is érdemlik :-P

--
by Mikul@s

"Nekem tetszik a Vista, ez persze teljesen szubjektív, még nem volt kellemetlen tapasztalatom, leszámítva az árát, ugyanis az általam használt Ultimate (32 bites, fekete dobozos verzió) bruttó 137 ezer forintba került. Hogy megérte-e megvenni, nem tudom, de nagyon szimpatikus, hogy az XP-ben általam nehezen emészthető részeket végre átláthatóbbá, világosabbá és egyértelműbbé tették.”

Na ez az igazán Darwin-díjas barom.

"Robert Peston, a BBC üzleti újságírója jogosan háborodott fel azon, hogy miután 650 fontért vett egy új laptopot, további 400 fontot kellene elköltenie új hardverekre és szoftverekre, amelyek kompatibilisek a Vistával. Többek között új Outlook 2007 levelezőprogramot kell vennie, mert a Vistán a régi Outlookban nem lehet automatizálni a belépést - a Microsoft szakértői úgy döntöttek, hogy a régi Outlook jelszótárolási módszere nem elég biztonságos. Peston emellett PDA-ját is a kukába dobhatja, egy Microsoft-mérnök szerint ugyanis sohasem lesz kompatibilis a Vistával."

http://index.hu/tech/szoftver/vist070328/

"... Számos internetes fórumon és vásárlói visszajelzésben találkozhatunk a Vista egyik legbosszantóbb hibájával, a lassú, esetenként lefagyó fájlműveleteivel kapcsolatos panaszokkal. Bár a jelenség nem törvényszerű, mégis viszonylag sok felhasználó szenved az új operációs rendszer ezen rejtélyes problémájától. ... a cég ki is adott egy gyorsjavítást, mely a folyamatjelző ablakok lefagyását hivatott kiküszöbölni. ... A fájlmozgatási műveletek lassúságának okát szintén kutatják a Microsoft programozói-... " (forrás: winportál)

Szerintem eddig ez viszi a palmat. :)

"A fájlmozgatási műveletek lassúságának okát szintén kutatják a Microsoft programozói-... "

mi vizsgálnak ezen? megmondom én nekik; mire kiszámolja a hátralévő időt, az a lassú. ,)
egy 80 másodperces másolás közben a 65. másodpercre sikerül kinyögnie, hogy mennyi van hátra (persze tévesen)

Offolok már megint, de hogy lehet már ilyen szerkezeteket írni?!
"..., amelynek segítségével az ún. rootkitek készítői gyakorlatilag teljesen ártalmatlanná tudják tenni a Vista a szóban forgó rosszindulatú programok településének meggátlására kidolgozott kernelvédelmi mechanizmusát."
Ezt ember írja, vagy gép fordítja? Mindig elámulok rajta.

arra gondolsz, hogy
"A kalucsnira tapadó agyag ölelő szorításából kibontakozó kocsikerék csikorgása által megriasztott falusi kuvaszkutya bundájába csimpaszkodó kullancs szeméből kicsorduló könnycseppen tükröződő ősi rabló lovagvár felvonóján átcsörtető lovag mágikus kardja képes lehet akár a drm-el védett médiafájlok lejátszását az azzal nem kompatibilis hardvereken lejátszani, ezzel törvénysértésre csábítani használóját, miszerint a fenti tevékenységet a szerzői jog egyértelműen tiltja."

Mit akartál ezzel mondani?

"A [hosszú jelző] kardja képes lehet akár a [valamilyen] médiafájlok lejátszását [kimaradt rész] azzal nem kompat hw-en lejátszani [stb]"

Vagy:
"azzal nem kompatibilis hardvereken lejátszani," helyett
"azzal nem kompatibilis hardvereken lehetővé tenni,"

"...Valamint a kalucsnira tapadó agyag ölelő karjaiból kibontakozó kocsikerék csikorgása által felébresztett tanyai kuvaszkutya bundájába kapaszkodó kullancs szemeiből kicsorduló könnycseppekben visszatükröződő régi rablólovagvár felvonóhídjából kiálló rozsdás vasszögek összetartják annak alkotórészeit,
- azonképpen tartson össze bennünket is a barátság és a szeretet,

valamint a falonfüggő ingaóra ingájától kettészelt pipafüst maró mivoltától prüszkölő kandúrmacska bajuszától megcsiklandozott katicabogár szárnyáról visszatükröződő napsugár heve által egy ócska kalapon megolvasztott zsírfoltok erősítik annak matériáját,
- azonképpen erősítsen a sors bennünket testileg és lelkileg a jövőre,

valamint a kegyetlenül hamis zene utolsó akkordjainál elájuló leányka lármás sóhajától megreszketett gyertyaláng fényénél sillabizáló diákok mandzsettájáért lamentáló háziasszony ölében csipegő kiscsirkék csiripelésére kotkodácsoló tyúk által szertekapált vakondtúrásra hull a mindeneket megtermékenyítő eső,
- azonképpen hulljon a mi fejünkre is a mennyei áldás!"

De ez is csak a vége. Forrás.

Az angol nem tud írni (náluk is van azért egy-két kivétel), a németben szépen megtanulhatod minden ige különböző alakjait és kitekert logika szerint építi a mondatot, a latin úgy szőrnyű ahogy van, a francia meg se kiejteni, se írni nem tud. ezekután a magyar a nehéz nyelv?

Ez így van a magyar az rendkívül nehéz (ezt nem én hanem nyelvész professzorok mondják), mert a magyarnak a nyelvtana nehéz annak ellenére, hogy nincs 12 iegidő, meg egyéb marhaság, van más, pl a tárgyas, vagy a helyhatározós vonzatkozások (nem vagyok egy nyelv zseni, de valami ilyesmi):
Várom a buszt.
Várok a buszra.
A 2 mondat tök ugyanazt jeneti ezen kívül szabad szórendű, ami egy idegen embernek főként még nehezebbé teszi a nyelvet, ugyanis nem egyszerű emiatt a nyelv logikája. (Durva nehéz elmagyarászni ezt egy pl angolnak már próbáltam majdnem reménytelen) Szerintem egy nyelv nem a kivételektől nehéz az angol pl csak magolás kérdése, mert van 12 igeidő millió kivétellel és kész. Az francia semmit sem úgy ír ahogy ejti szintén magolás kérdése, de egy magyar mondatot lefordítani sokkal nehezebb, mert gyakorlatilag nincs benne szabály pl az igék helyzetére sem, ott van ahol akarod... ráadásul pl a végződésekről sem ismerhetők fel csak a jelentésükről (az -ikes igéken kívül nem is tudok hirtelen más tipusos igét, mert ha még valami kötött helyen lenne mint pl a németben, de a mgyarban ez is szabad rendű). Ráadásul a magyar nyelv ragos, tehát mindent hozzácsap a szavak végéhez amelyenek a végződése megint nem tipusos, tehát rengeteget kel magolni is hozzá, valamit még nagyon jó agyalást is igényel (szerintem tök jó :D, nincs még egy ennyire összetett nyelv mint a magyar, ezt azért szeretem mert imádom a nyelvi humort, és erre a magyarban van ám bőven lehetőség). Egyébként a nyelv nehézsége sokat formál egy nemzet átlagos IQ-ján. Nézz szét a világ tele van magyar meg német tudósokkal.

x64 elnevezést ki és mikor találta ki ?

Ezzel a témával elég bulvárossá tetted a fórumot, menttségedre van hogy a "Flame" -be írtad. :D

Ha maradna a mostani helyzet, biztosan sokan térnének át Linuxra, stb.-re. A legnagyobb gondjuk az szokott lenni, hogy a játékok nem mennek jól Linuxon, hát most Vistán se. Legtöbb ismerősöm most esküdözik, hogy sose akar Vistát látni, de ahogy ismerem őket, egy hónap múlva bök majd valaki nekik egy torrent-címet és nem tudnak majd ellenállni. Meg muszáj is lesz, mert a legújabb 6GB-os videokártyákat majd úgyse lehet belőni XP-n, és anélkül meg akadni fog a legújabb játékprogram.

Az elet rendje az, hogy mikor kijon egy uj kereskedelmi OS, eloszor nem minden szoftver tamogatja. Eltelik egy kis ido, a nagyreszukhoz kiadjak a patch-eket, ujabb verziokat, amik mar mukodnek alatta. Ugyanez igaz a kulonfele hardverekre.

Tranziens idoszakban vagyunk most a Windows szempontjabol. Akinek eddig bevalt, azt semmi sem kotelezi hogy rogton Vistara valtson, foleg ha lassu a hardvere hozza. A kovetkezo HW vasarlasnal legfeljebb mar olyan elemekbol rakja ossze a gepet, amiket tokeletesen tamogat a Vista. Uj Linuxos gep osszeallitasanal is ez a helyzet.

Amig az XP piaci reszesedese nem esik vissza nagyon, addig az uj harverekhez is lesz XP-s meghajtoprogram, tehat nincs upgrade kenyszer.

-- in vinnui veritas --

No de uraim!

Emlékezzenek !! 1995 októberében ha lett volna HUP akkor tele lett volna azzal hogy mennyi hardver nem kompatibilis valami win95 nevű sz*rral..
Emlékeztek még ?? Hogy is hívták a creative nagy ellenfelét az a bizonyos hangkártyagyártót.. na emlékszik valaki.. (gravis) hát Őt a win95 nyiffantotta ki...
Szóval valószínűleg 2007 olyan "választó" év lessz mint 1995, sok hardver elbukik a Vista -ban, nekik marad az XP (kb 98% vagy Linux max 2 % miért ?? mert linux alá még nincs "setup.exe")
Ha ma veszel vasat min 60% esélyed van Vistázni ugyan annyi Linux-ozni
...

Sztem Redmondban van egy csapat, aminek az a dolga, h figyeli éveken át, h melyik hardvergyártó szól be az MS-nek, és aztán a fejlesztésnél rámennek arra, hogy ezekre olyan API-t csináljanak, ami lehetetlenné teszi a kompatibilitást direkt. :)

Az elet rendje az, hogy mikor kijon egy uj kereskedelmi OS, eloszor nem minden szoftver tamogatja. ..........
....
Tranziens idoszakban vagyunk most a Windows szempontjabol...

Igazad lenne, ha pont nem ez az élet cáfolna rád. Ugyanis már legalább fél éve, de inkább egy éve azt hallgatjuk, hogy a Vista milyen pengés lesz és mindenki csak rá vár, tehát bőven lehetne hozzá támogatás és minden hw gyártó bőgő motorokkal írta volna hozzá a drivereket. De az idézett cikkből is látszik, hogy még a "vista ready"-nek eladott vasak sem vista ready-k.

Egyébként a kiadott Vista milyen fázisban van? UAT időszakban? B-)) És ezért pénzt mernek kérni/van olyan barom, aki fizet érte? (Tudom, igen/igen.) Majd ha már az SP2-nél tartunk úgy 2-3 év múlva, akkor lehetne érte pénzt kérni. Merthogy az üzleti etikának is kéne valahol jáccania.

....semmi sem kotelezi hogy rogton Vistara valtson, foleg ha lassu a hardvere hozza.

Ja, de előbb-utóbb ráerőszakolnak minden szart a csóró egység sugarú userre, aki beszopta, hogy neki csak erre van szüksége. Bár akibe bele lehet dumálni, az megérdemli.

Uj Linuxos gep osszeallitasanal is ez a helyzet.

Szerintem meg nem vagy ráerőltetve semmireféle új vasra pont azért, mert nincsenek a linux kiadásában akkora mérföldkövek, mint a Win-ek kiadásában.

Amig az XP piaci reszesedese nem esik vissza nagyon.......

Vissza fogják ejteni. Figyeld meg, el fogják érni. Ha mással nem, marketinggel.

"...már legalább fél éve, de inkább egy éve azt hallgatjuk, hogy a Vista milyen pengés lesz és mindenki csak rá vár, tehát bőven lehetne hozzá támogatás és minden hw gyártó bőgő motorokkal írta volna hozzá a drivereket. De az idézett cikkből is látszik, hogy még a "vista ready"-nek eladott vasak sem vista ready-k.

Igen, van nehany hw amelyiken csak a matrica van, de a drivereinek minosege nem megfelelo. Ezekre nem lenne szabad kitenni a matricat. A driverek Vistara valo portolasarol pedig annyit, hogy nyilvan lesz jonehany olyan hw, amelynel nem lesz soha Vista driver, egyszeruen azert, mert a gyartonak nem eri meg elkesziteni. Pl az adott hw eletciklusa rovid, es a gyarto az OEM piacra koncentral, stb. Sajnos sok esetben a cel nem a hardverek hosszu tavu jo tamogatasa, hanem a mennyisegi ertekesites.

"...ezért pénzt mernek kérni/van olyan barom, aki fizet érte? (Tudom, igen/igen.) Majd ha már az SP2-nél tartunk úgy 2-3 év múlva, akkor lehetne érte pénzt kérni. Merthogy az üzleti etikának is kéne valahol jáccania."

Ebben a termekben rengeteg programozoi/mernoki munkaora, es egyeb koltseg fekszik. Termeszetesen penzt fognak kerni erte. A vasarlo fogja eldonteni, hogy a penzeert megkapja-e az erteket, vagy sem. Uzletben pedig nincs etika, meg a haboruban sem.

"Ja, de előbb-utóbb ráerőszakolnak minden szart a csóró egység sugarú userre, aki beszopta, hogy neki csak erre van szüksége. Bár akibe bele lehet dumálni, az megérdemli."

Egyreszrol a termektamogatasi eletciklussal lehet itt foleg manipulalni, masreszt aki olyan termeket vasarol, aminek nem veszi hasznat, az tenyleg megerdemli. :)

"Szerintem meg nem vagy ráerőltetve semmireféle új vasra pont azért, mert nincsenek a linux kiadásában akkora mérföldkövek, mint a Win-ek kiadásában."

En arra celoztam, hogy ha uj hw-t, vagy komplett uj gepet veszel, akkor is ellenorizni kell a komponensek Linux alatti hasznalhatosagat. (pont ma szivtuk meg integralt VIA vga vezerlovel...)
En ugy erzem, hogy a merfoldkovek ellenere megiscsak neha-neha erdemes gepet cserelni/boviteni.
Ha csak abba belegondolunk, hogy mondjuk egy 5 evvel ezelotti distroban nem volt file indexelo, kereso szolgaltatas, vagy beryl, es a DE-k is egyre tobbet tudnak, akkor konnyen belathato, hogy ha naprakesz szeretnel maradni, akkor jobb ha neha invesztalsz a vasba is.

"Vissza fogják ejteni. Figyeld meg, el fogják érni. Ha mással nem, marketinggel."

Igen, ez most az egyik nagy problema, hogy ha az elozo termek is "good enough", akkor nem lehet hirtelen akkora eladasokat produkalni. A marketing lehet hogy itt keves, viszont sokat segithet nehany vista only alkalmazas, vagy DX10-es jatek, stb.

-- in vinnui veritas --

nincsenek a linux kiadásában akkora mérföldkövek, mint a Win-ek kiadásában

De vannak. Linux 2.4 -> linux 2.6.(<10) -> linux 2.6.[>10]

vagy a GNU Libc-ben mikor megjelent az NPTL (~2.4kernel többet nem butult be).
Azért voltak itt is mérföldkövek.

De lehetne még linux kernel 2.2 -> 2.4 (ipchains -> iptables), stb...

--------------------

Nem a zsömle kicsi, a pofátok nagy...

Az elet rendje az, hogy mikor kijon egy uj kereskedelmi OS, eloszor nem minden szoftver tamogatja. Eltelik egy kis ido, a nagyreszukhoz kiadjak a patch-eket, ujabb verziokat, amik mar mukodnek alatta. Ugyanez igaz a kulonfele hardverekre.

Ez nem így van. A M$ korábban rengeteg fejlesztési időt, és csúnya hack-eket áldozott arra, hogy a régi progik menjenek az új oprendszeren. Az XP-n majdnem minden futott, ami W95-ön ment, minden futott, ami W2K-n ment, és nagyon sok HW-t támogatott. Sikerét többek között ennek köszönhette.
Bár Vista-t még nem próbáltam, de az az érzésem, hogy sokkal nehezebben indul, mint az XP.

miért kell vista? 2012 környékén már érdemes átállni, mert már csak alig 2 év van hátra az xp támogatásából, ámde előbb mi értelme van? Addigra talán lesz olyan hardver, amin megy is :P

Ha ilyen marhára tájékozottak vagytok, egyszer meg kéne néznetek a microsoft oldalát.
Ott más adatok vannak.
xp: 2014. április 8.

De lehet az is, hogy linuxon nekem más dátumokat jelenít meg a microsoft oldala. Valaki nézze meg windowson internet explorerrel, az a tuti....

"Persze, a számok kicsit csalókák, az XP esetében ugyanis a végső dátum az ún. bővített támogatási ciklus végét jelöli meg, amelyet alatt - az általános támogatási időszak lejártát követően - némi térítésért cserébe hajlandó a redmondi szoftverfejlesztő különböző frissítéseket és javításokat az ezekre igényt tartó ügyfelei részére biztosítani." (forrás: PC fórum)

Ismerős vett egy új gépet - nem a Vista miatt, mert fejlesztésre kell néki -, de érdekes dolgot vett észre.
Asus PB5 Deluxe alaplap, s belerakott brand, Kingston 4 GB memóriát (4x1GB 667 MHz CL=5), s láss csodát: az indítást követően csak 3008 MB látszik a boot képernyőn.
Kivette a modulokat, berak egyesével, utána más variációkban is, s akárhogyan kavarta a szószt, sehogy nem jött össze a 4 GB!
Abban bízik, hogy felrakván pl. a jogtiszta W2003-t, minden helyre áll.
Csak az angol nyelvű eredeti manualban az van, hogy bizonyos esetekben előfordul(hat) (!) "...a rendszer kevesebbet lát a tényleges fizikai mennyiségnél."
Holnap viszek neki egy SuSE Linux 10.2-t (próbatelepítés gyanánt), s megnézzük, hogy akkor is így lesz-e vagy sem!

A lényeg: a Vista kezeli a PAE funkciót?
Tud erről vakalki valamit?

--
GEO-ENVIRON Környezetvédő Egyesület

Nemrég még csak a workstation kategóriájú alaplapok tudtak x86 környezetben 4 GB-ot kezelni. Az AGP framebuffer, a PCI regiszterek, meg más memóriavezérlőtől függő szervezési dolgok miatt nem szokott az utolsó GB jelentős része látszani. A memória megvan, de nem tud hozzá fizikai címtartományt rendelni hw korlátok miatt.
Ha a chipkészlet nem tudja lekezelni a helyzet, akkor tök mindegy, hogy van-e PAE támogatás.

Hát az indexeseknél valószinű elfogyot a lóvé. Most benyomtak egy ilyen ciket, aztán majd jön 3 fizetet reklámcik ennek a hatásainak enyhitésére. Persze a piacvesztés elkerűlése érdekében náluk fogják az MS arcok megjelentetni.

Én mostanság taxik oldalán látom a sok viszta feliratot.
Szerintem azért, mert jön a nyár és ( a taxisok azt hiszik ) ha fagy, akkor nem kell annyit használni a légkondit.

"It took six days for the god creating this world
and see how many bugs it contains! "

ha egyszer bizonyítottan ennyi gond van, akkor miért nem egészítik ki a Vista Upgrad Advisor nevű cuccokat egy blacklist-el. Ha olyan eszközt találnak ami a blacklisten szerepel (használhatatlan , részben működő, vagy egyáltalán nem létező driver miatt), akkor ajánlja a Novell SUSE Linuxot a gépre (Novellel úgyis van szerződésük)... ;-)

MS saját magát is megkímélné további felesleges presztizsveszteségtől.

--------

Nem a zsömle kicsi, a pofátok nagy...

És az milyen, hogy nincs többé hardveres hangkártya funkció támogatás:

"With Microsoft's decision to remove the audio hardware layer in Windows Vista, legacy DirectSound 3D games will no longer use hardware 3D algorithms for audio spatialization. Instead they will have to rely upon the new Microsoft software mixer that is built into Windows Vista. This new software mixer will give the users basic audio support for their old Direct Sound games but since it has no hardware layer, all EAX® effects will be lost, and no individual per-voice processing can be performed using dedicated hardware processing."

Sztem Redmondban van egy csapat, aminek az a dolga, h figyeli éveken át, h melyik hardvergyártó szól be az MS-nek, és aztán a fejlesztésnél rámennek arra, hogy ezekre olyan API-t csináljanak, ami lehetetlenné teszi a kompatibilitást direkt. :)

Ezt akartam Toma_ íráshoz írni :)

ahogy a hangartyak egy szuk reteg jetekszere volt anno, ugy most az integralt hangvezerlok vilagaban a hangkartyakat mar csak egy az ezt kifejezetten igenylo reteg veszi meg. igy alakult a piac :P

--
The Internet has evolved from smart people in front of dumb terminals to dumb people in front of smart terminals.

Pár megjegyzés:

Egyrészt a hardware-ekhez szépen jönnek a driverek. A Vista Upgrade advisorral megnéztem, hogy mi az, ami megy, mi az ami nem. Pár dologra azt mondta problémás. Pár nap múlva felraktam a Vistát (csak próbaképpen 30 napra). A telepítés után minden hardware-em működött. Volt, amihez nem volt Vistás driver, de működött az XP-s driverrel, és nem is rosszul. Ilyen volt a hangkártyám és a szkennerem. Mindkettő jól működött. Szerintem nem lett rossz a Vista (bár egy kicsit (jó!: nagyon) sokat "eszik", és olykor kissé körülményes). Azonban egy átlagfelhasználónak, aki nem ma kezdte, annak szerintem egyelőre az XP, vagy valamelyik Linux-Unix bőven elegendő. Épp ezért a 30 nap után visszaraktam az XP-t, amire tulajdonképpen csak a bátyám, valamint a szkennerem miatt van szükségem. Még egy apróság: jóapám mindig megnézi a havi áramfogyasztásunkat és igencsak megugrott abban a hónapban, amikor a Vistát használtuk (főleg tesóm használta, én akkor is inkább Ubuntut használtam).

________________________________________

Európa kulturális főhálósa: spanyolnatha.hu

Ha jól rémlik, akkor emiatt is támadták a Vistát (és szerintem fogják is). És ez így van rendjén, ha egy cég az egész világot nagyobb áramfogyasztásra (ezáltal nagyobb környezet szennyezésre) akarja kényszeríteni, akkor ez ne maradjon szó nélkül! Bár tény, hogy amikor a procik fogyasztottak egyre-többet és többet, akkor ott is eljött egy pont, ahol elkezdték az Intelt támadni, majd később az AMD-t is (azért az athon, athon xp még elég szépen termelte a hőt és nem volt benne semmilyen energiatakarékos megoldás). És ez az egész téma egyre érzékenyebbé fog válni a globális felmelegedés miatt (amit bizony az emberi élősködés okozott és ezt már hivatalosan is (fel/el)ismerték).

mikoze a drivereknek ehhez?

mermajd akkor lesznek programok is linuxra attol mert abban a szutyok kernelben eppen megy egy eszkoz?
vagy nem ertem h miert hasznalna egy atlag user egy kenyelmetlen testing unstable rencert a winvista helyett

--
"en csak hupot olvasok" al3x
http://litch.eu/blog

"egy atlag user egy kenyelmetlen testing unstable rencert a winvista helyett"

Ha nem jöttél volna rá a Vista egy fizetős béta.
Dobozos winvistát kevesen vettek, adják NoteBookok/PC mellé OEM.
Legtöbb cikk ami megjelenik a vistárol becsmérli, talán winportál kivétel :)

uhu-t használok már 3 éve és azt kell, hogy mondjam, hogy kb. majdnem olyan szomorú a helyzet, mint a windows-nál: kiadás után foltozgatás. 1.1: stabil volt, 1.2: hááát... aztán jöttek a javítások, 2.0: ezt már csak kísérletileg mertem felrakni, de már érik a gyalulás, mert már beakadtak benne dolgok (egyik napról a másikra elkezdte azt, hogy nem csatolja le a root fájlrendszert. Szerintem elég súlyos hiba! Mindezt úgy, hogy nem csináltam semmit, ami miatt ez történjen. KDE-ben olyan hibák jönnek elő, amit utoljára a 3.3-nál láttam: beragadt session-ök (hiába lépek ki a programból és jelentkezek ki, legközelebb újra "folytatja" a program futtatását), stb.)
Tudom, hogy te csináltad a kuhu-2.0 cd-t és nagyon hálás is vagyok érte!
De ha arról van szó, hogy mennyire stabil, akkor nem tudom egy lapon emlegetni egy CentOS-szel!
Sajnos a kiadás előtti időben se erőforrásom (gép), se időm nem volt tesztelgetni, munkára használt rendszerre meg nem állok neki kísérleti OS-t telepíteni.

szerk: nem csak olvasni nem tudok, de már írni se.
ubuntu->uhu

Ha már homár. Épp most olvastam a Vistáról egy bash.hu-s bejegyzést:

[02:41] gée: nabazdmeg
[02:41] gée: vista magára talált
[02:41] gée: kiír ilyent, hogy : "A Windows tűzfal biztonsági okokból letiltotta a köetkező alkalmazás futását: Windows tűzfal."

:)

--
Kinek nem inge, ne vegye gatyára

Hát nekem még eszembe sem jutott, hogy kipróbáljam a vista-t, de ezek a cikkek (nem csak ez sok más van még) teljesen meggyőzőek. Van egy XP-m a gépen, egy 3G-s partíción, még a net sincs alá beállítva (game miatt), sőt a hálókártya driver sincs fent, mert minek, ez így is marad.

Úgy látom, komoly gondok vannak a hardvertámogatással. Pedig a Windows Vista beta-k már évek óta hozzáférhetők: Hogy a fenébe nem volt idő elkészíteni a drivereket? Vagy csak egyszerűen a gyártónak nem érdeke, hogy a régi vasat minél tovább használd?

Persze logikus, hiszen ha azért veszel új hardvert, mert az előző tönkrement, jó esélyel nézel szét egy másik gyártónál (a friss, negatív élmény miatt). Ha viszont azért veszel újat, mert bár az előző tökéletesen működik, csak a Vista nem támogatja, akkor simán megveszed ugyanannak a gyártónak egy újabb termékét - hiszen az előzőnek sem volt semmi gond a megbízhatóságával...

Igy is van, szerintem ez mar eleg regota koztudott, hogy a hardwergyartoknak is elniuk kell valamibol, tehat tuti van osszefonodas az M$ es a HW gyartok kozt. Ha nem veszel uj gepet 5 evig az kemeny penz veszteseg. Jon majd egy program ami csak vistan fut. Uzleti szferaban az kell mert az jo. Veheted melle a vistat es az uj hardwert. Fogyassz, fogyassz, fogyassz.

Ugyanmár. Ugyanezt mondta mindenki akkor is, amikor kijött az XP. Addig fogják az emberek használni az XP-t, amíg bírja a gépük, vagy legalább 5 FPS-sel tudják nyomni a legfrissebb játékokat. Utána vesznek új gépet, és warezolnak rá egy Vistát. Biztonsági frissítések ugyan nem lesznek hozzá, de legfeljebb újrainstallálják időnként, mint eddig. Túl sok reményt csak ehhez nem fűznék...

Igen ez így is lesz az egyszeri gamefelhasználóval, de egyébként én örülök neki hogy a linux csak 2. az os-versenyben, mert szerintem rengeteg project-et hajt a csak azért is megmutatom ffektus, szóval a linux szerintem nem lenne ennyire jó ha em kellene kit lenyomni :D (Vagy hülyeséget mondtam).

2002 tavaszán két termékemmel is megjártam az XP-re váltást: AGFA szkeneremhez (31KHUF-os nagykeráron vettem előtte két évvel, akkor dobták piacra) és az USB-s flash memóriámhoz (azt meg fél évvel előtte vettem 26KHUF fogyasztói áron) nem csinálták már meg az XP-s drivereket. Kénytelen voltam emiatt még egy másik partíción 98-at használni ehhez a két cucchoz. Drága játék lett volna ahhoz, hogy kidobjam őket. Eladni vidéken elég macera lett volna.

Én a termék minőségeként értelmeztem azt, hogy a gyártó 2-3 év után már nem támogatja a terméket olyan szinten, hogy írjon hozzá drivert. Az AGFA válasza annyi volt, hogy nem foglalkoznak tovább már ezzel a termékvonallal és támogatás nélkül megszüntetik, az usbdrive gyártója meg közölte, hogy vegyek egy újabb típust tőlük, mert azt már kezeli az xp külön meghajtóprogram nélkül. Én meg azt mondtam, hogy rajtuk kívül még van bőven a piacon más gyártó is! Még korrektebbek is akadnak!

Amugy most sokan mondjak, hogy a Vistaval rosszul all a MS szenaja. Azon gondolkodom, h ha a 95-tel sikereket ertek el (nem is kicsit, pedig addig annyi haborgast egy szoftver sem valtott ki talan), akkor ez ahhoz kepest semmiseg, nem? Vagy az mas volt az ujdonsag (gui) ereje miatt?

Rohogni fogsz, van ilyen ;)
Illetve a fileokat lehet lelovoldozni, es ugy torlod oket. Arra mar sajnos nem emlekszek, hogy win vagy lin progi volt, de talalkoztam mar vele :D
Meg is talaltam: Brutal File Manager a neve http://www.forchheimer.se/bfm/
Javaban irodott, szal elmeletileg megy linuxon is :D

-------------------------------------

|^^^^^^^^^^^^^^^| ||
|...BEER TRUCK..........| ||'|";, ___.
|_..._..._______===|=||_|__|......, ] -
"(@)'(@)"""**|(@)(@)*** **''(@)

Na most az, hogy ilyen-olyan 3D desktopok már régóta léteznek linuxra az egy dolog.
Viszont a beryl, amit mostanában nagyon sokan emlegetnek és használok én is még koránt sincs kiforrott stádiumban.
Stabilnak meg a legnagyobb jóindulattal sem nevezném. (Ettől függetlenül persze szeretem...)

A Vista viszont egy stabil, letesztelt 3D desktopot ígér, annak aki szeretné használni. Ami persze egy dolog, de a linux jelenleg még kimondva sem rendelkezik ilyen felülettel.

Nem ismerem az Aero funkcionalitását, lehet hogy alatta marad a berylnek, de nem nagyon hallani olyan visszhangokat, hogy naponta 1x-2x újra kell indítani az ablakkezelőt, mert bepusztul, vagy fekete ablakok jelennek meg, mert kevés a video mem.

Nehidd. A sima mezei egységsugarú user, aki még sosem látta azt a "linukszot" és plánen me tudja mijaza a "beríl" az orgazmust kap az aero-tól. Sajnos.

\ | /
°(>@)°
˘

Aláírom, hogy a kocka meg a lobogó ablakok nem túl hasznosak gyakorlati szempontból... De van az a feature, amikor az összes ablak megjelik piciben - az praktikus. És ami szerintem a legjobb: ha egy ablak épp döglődik - pl firefox, ha sok tab van nyitva, normál esetben eltűnik az ablak, és ha odébbviszed "maszatol" és iszonyat az egész. Berylben (talán ez a legjobb az egészben :)) egyszerűen fekete-fehér lesz, és ezen kívül úgy viselkedik mint egy normál ablak. Aztán ha magához tér, visszajönnek a színek :)
Amit nem használsz/nem tetszik kapcsold ki nyugodtan. A kockát én is kihajítottam egy nap után, mert nem tudta szépen kezelni a 8-10 desktopot amire szükségem van...

Nem, nem ez.
Feltelezem, KDE-t hasznalsz, mert ott biza szarakszik pager-rel.
Vhogy ugy volt virtualis asztalokat KDE-ben 1-re allitani, hogy le kell loni a kdesktopot, majd berylben a desktop plugint bekapcsolni, es ott beallitani vmi erteket annyi asztalra, ahanyat szeretnel (meg a hattereket is) es akkor megy.
-------------------------------------

|^^^^^^^^^^^^^^^| ||
|...BEER TRUCK..........| ||'|";, ___.
|_..._..._______===|=||_|__|......, ] -
"(@)'(@)"""**|(@)(@)*** **''(@)

Igen, ez is része volt a dolognak. Ha nem állítod a virtuális asztalokat 1-re (bárhol) akkor mindet dupláz, és a pager teljesen bekattan...
Eleinte én is úgy voltam vele, hogy eye-candy, és úgyis leszokom majd róla, de aztán mégse... :) (legalábbis mióta az új beryl van, a régit hajítottam ki épp az asztalok miatt)

A baj az nem ez. Lehet szidni és lehet miatta hányni is sokat. Viszont aki az IT-ből él és csak majd ilyen oprendszerekre kap melót, akkor kénytelen lesz beújítani egy ilyenbe, amin tesztelni is tud. És a teszt alatt meg fogja szeretni és onnan már nincs visszaút. A másik dolog meg az, hogy ha stabil lesz a rendszer, akkor a nagyok át fognak rá térni. És ha ez sikeresen megtörténik, akkor ugyan az a helyzet, mint előbb. Terjed majd a hír, mint a tűz a száraz avaron... És ennek semmi köze ahhoz, hogy a linux mit tud nyújtani alternatívaként (azért valljuk be, hogy a linux sem megoldás mindenre, hiába a szívünk csücske).

Én is teszteltem a vistát, mert kíváncsi voltam. Rc1 és RC2-t nyaggattam sokáig. Szerintem egy átlag usernek, aki ilyet kap a gépével, az alapban elégedett lesz vele, mert nagyon kézre áll.

Látom a sötét jövőt...