Első számítógépem...

Fórumok

Ma reggel elmentünk, és megvettük a barátnőmnek az első saját számítógépét: Egy MSI notebook-ot. Persze korábban is volt családi gépük, illetve amióta együtt élünk, azóta is előszeretettel használja az én gépemet, de mégis: saját számítógépe, ami csak az övé, és senki sem nyúlhat hozzá - olyan eddig nem volt. Most viszont lett - és már (kis támogatással a partícionálásnál) fel is telepítette rá az Ubuntu Edgy-t.

Én meg csendes nosztalgiával felidéztem magamban az első számítógépemet: Egy Commodore 64-es volt magnóval, 20 kazettányi játékkal, és egy Quickjoy 2 Turbo joystick-kel - valamikor 1991 tavaszán. Persze azóta jópár számítógépem volt (PC, aztán Amiga, aztán megint PC), de mégis - az elsőt soha nem felejti el az ember.

Nektek mi volt az első igazán saját számítógépetek? Mikor kezdtetek ebben az iparban?

Hozzászólások

Az én első gépem egy Sinclair ZX-81 volt, úgy 1982 tájékán. 15 ezer forintért vettem... a havi tanári fizetésem úgy 3 ezer forint lehetett. Egy memóriabővítésbe halt bele szegény, béke bitjeire!

+1! Nekem is egy Sinclair volt, de nem a gyári darab, hanem saját táppal, saját (normális) billentyűzettel. Apám forrasztgatta össze nekem, még egy helyre kis dobozt is kerített hozzá :-) Ha jól emlékszem, a zegi autóbuszpályudvaron mondta be szegényke az indulásokat, amíg le nem cserélték egy C64-re, és feleslegessé nem vált. Kukázott darab volt, az biztos :-) Viszont megtanultam rajta, hogy kell forrasztani, mert a javítás már az én dolgom volt :-)

Ohh, ugy latom en meg fiatal vagyok akkor =)
Az elso gepem egy 386os volt, de arra nem is igazan emlekszem, kicsi voltam meg, de a 486osomrol sok emlekem van =)
Azota se valtottam arhitekturat, es a pcknel vagyok.

AMD 386DX-40 + intel i387! 4MB 8 ns (ugye nem ms?) RAM, 40 MB HDD

Egy Plus/4 volt az első gépem. Tök jó programokat lehetett rá írni akár BASIC-ben, akár a beépített TEDMON (?)-ban.

Az elso sajat gepem egy XT volt 1990-ben. Ket 1,2 MB-os floppy egyseg, Hercules monochrom monitor es nem volt benne merevlemez (egy evig hasznaltam igy, aztan kerult bele merevlemez is).

Az "iparban" hamarabb kezdtem, 1985-ben, amikor szamitogepet epitettunk az iskolaban, diploma dolgozatkent (nem tudom hogy Magyarorszagon van-e ilyen, itt nalunk a liceum utolso eveben, eretsegire, diplomamunkat kelett csinalni).

'93 környékén jött az első: XT, Hercules moncsi, 5.25"-os meghajtó, no winyó. 4 lemez: Boot + dBase, Turbo Pascal, Impossible Mission II, Blockout 3D.

Még megvan és működik!!! 8)

Ha ismered a Slackware-t, ismered a Linuxot.

Commodore 16 még 1987 környékén. Lökettem rajta a Fire Ant-ot, a Squirm-et, a Mercenary-t majd egy kis memóriabővítés után az Elite-t.(Emlékszik egyáltalán valaki ezekre a remek játékokra?) :)

Elite-t néha még előveszem valamelyik c64 emulátoron:) És Bruce Lee!!!

Az első 1984-85 körül az egy c64 volt, a Magic Cauldron életre szóló élmény.. Aztán az iskola c16, +4 parkja, végül saját c64 (írjam ilyenkor is a fapfapfapot vagy hallatszik?). Az első PC, egy i386, 40M vinyó, monó monitor. Egy OS/2-t pont fel lehetett rá telepíteni, aztán már semmire nem maradt hely :>

Elite :) az annyira szívem csücske hogy hihetetlen. :)
C64 emuval időről-időre visszatérek rá. :) valahogy nem tudom megunni. Annyira, hogy telefonon a hasonló elven működő Fishlab-os Galaxy on Fire-t is tolom rendesen. :D valahogy megfognak ezek a jellegű játékok... :D nincs túlcsicsázva, és jó a játékmenet. :)
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Fejlődőképes hiperláma, és okleveles érdekfeszítő

Egy iskolában leselejtezett, és olcsón kiárúsított 286-os volt, 1996 tájékán. DOS futott rajt', és Volkov Commander. 5 1/4" lemezmeghajtóval.

286 AT 16Mhz 1Mb RAM 40Mb vinyó, EGA 16 color 640x350,nagy floppy (5"1/2 HD/DS), DOS, Turbo Pascal.

kb. 1993
------
gentóhuszár

Nekem 1995. októberében lett meg az első:
Cordata brand AT286, 1MB RAM, 40MB HDD, 3,5"-os 1,44MB-os FDD, mono SVGA moncsi, MS-DOS 5.0, Windows 3.1 (angol)
35ezerért vettem egy frissen diplomázott egyetemistától Békéscsabán (akkor még Szolnokon laktam a szülői házban).
Számítástechnikával is 95 szeptemberétől kezdtem foglalkozni, közvetlenül, ahogy leszereltem a honvédségtől (már bent elhatároztam, hogy tanulok leszerelés után).

---
Mézi 4Ever!

Commodore 64, kazettas magnoval :D Es persze, hogy emlekszek az Elite-re, nomeg Giana Sisters, Pit-stop 1-2, Ace 1-2, Impossible mission, Velocipede, Ghost busters, Last ninja, mas most perpill nem jut eszembe, de rengeteg jatekunk volt :)
Az enyim sajnos nem mukodik kifogastalanul, egy-ket aramkor megserulhetett az evek alatt (ravagtunk egyszer-ketszer a billentyuzetre :F ), pedig ma mar nagyon feltenem :(

~1985 Sinclair ZX Spectrum. Bár ez közös családi volt.
Az első tényleg az én gépem egy 286-os volt '90 körül.

Egyetértek, az elsőt nemigen felejti el az ember. Én sem. Elég szegény családból származom, nem telt nem csak számítógépre, de videóra, távirányítós szinestvre, stb sem. Nekem kellett megdolgozni az első számítógépemért. A második fizetésemből lett, 99 szeptemberében. Azért tudtam megvenni, mert 1 hónap alatt csak felét költöttem el az első fizunak, úgy, h még mobiltelefont is vettem. Pedig nem valami zsíros állásom volt, betanított munkás voltam a szfvári IBM-ben, és munkásszállón laktam. A fél fizetésemért, azaz 20e-ért lettem boldog tulajdonosa. Addigi életem legnagyobb vágya vált valóra!!! Az akkoriban is közel 10 éves procira -89-es évjáratú, híres-hírhedt 486DX33- épülő gép volt, 14"-os, VGA-nak mondott monitorral (ahoz képest sikerült elérni 1280x1024es felbontást egy DOS-os képnézegető progival), amit 800x600/72Hz-en használtam a kezdetektől. Illetve, miután win3.1 került rá. Mert sokáig csak DOS-al használtam, Pascalozni. 1 hónapon belül lecseréltem benne az alaplapot egy "sokkal" korszerűbb 5x86-133-asra, valamint vettem egy Genius Netmouse Pro egeret is hozzá (addig nem volt, csak kölcsön) tevedtem, az később volt. A mai napig megvan majd minden alkatrésze, sőt, a billentyűzetet, az egeret, egérpadot!!! és a monitort a mai napig használom, bár ez utóbbit csak tartaléknak. Ez a billentyűzet ( http://www.clickykeyboard.com/_ebay/kbblack/kbblack-003.jpg, persze magyar kiosztással, és fehérben, de a színhez nem ragaszkodom :-) ) etalon számomra, nem igazán tudtam megszokni mást, ilyet meg nem találtam még vezeték nélküli combóban.
Hú, de sokat írtam, de akár 10x ennyit is tudtam volna írni róla :-D .
--
A gazdagság legnagyobb forrása a két füled között van.

Detto, mármint a családi hátteret értve, egyébként nekem az első gép egy C+4 volt, aztán kb 15 év szünet és három éve vettünk a feleségemmel egy P3-ast, persze hitelre, most egy P4 es Cereron zakatol, Naná, hogy Suse 10.0-val

"az orvos mondta:-maga elmebeteg.-
-igen?Elmehetek?"

Texas Instruments TI-99/4A, 1984-85 környékén.

1985, C64 floppy-val (!) és két joystickkel. Atyám ki tudott menni Nyugatra (Videoton, kiküldetés), onnan szerezte. :)

1984? ZX-81 kölcsönbe kapva, aztán Aircomp 16 (Homelab 2). Magyar fejlesztés, apám cégénél kalákában gyártva. Érintőbillentyűzet, 16Mb RAM tévére kötve magnóval. Ezután C16, HT1080Z, IBM XT, AT(2,3,4,5x,6)86 és így tovább.

--
A nyúl egy igazi jellem. Ott ül a fűben, de akkor sem szívja!

En mindig a batyam segitsegevel jutottam gephez, tehat mindig kozos volt a gepunk. O vette meg anno az elso C64-unket amit nagyon szerettem bar tobbnyire jatekra hasznaltam(eleg fiatal voltam meg), aztan 89-ben eladtuk a C64-et es venni akartunk egy amigat(jo sokaig rakosgattuk a zsebpenzunket), de edesapam rabeszelte a baytamat hogy vegyen PC-t mivel az jobb es gyorsabb. Hat az lett belole. En utaltam eloszor(8 eves voltam), semi jatek nem volt ra szinte, es hat a barataim Amigaja meg sokaig lenyugozott.
Aztan egyszer csereltunk 386-ra, azon mar voltak gamak, meg mar idosebb is voltam es erdekelt mar mas is. Szal sosem jutottam Amigahoz, amit azota is hianyolok.
Az elso sajat gepem(amit en vettem magamnak), kb fosuli 1 eveben vettem.

Első gépem, amit három-négy PC-bontóból szedtem össze:

8086 8 MHz
640 kB RAM
360 kB FDD x2
20 MB MFM HDD
40 MB MFM HDD
XT multi i/o kártya
borostyánsárga Hercules monitor + vezérlő
MS DOS 3.1

Később kaptam hozzá egy készlet ROM-BASIC-et, de akkor már 286-osom volt. :)

és hozzá Commodore MPS 1230-as nyomtató, ha jól emlékszem

Nekem is Enterprise volt az első gépem (innen a nickem is). Az évre már nem emlékszem, de őrzöm valahol az ereklyéim között a gép számláját, ami egy pálinkás üveg mellett utazhatott és így elég erős pálinka szaga volt. :-) A részleteket a weboldalamon elolvashatja akit érdel.

Na én elég későn kezdtem. 97 decemberében kaptam az első gépem, 4.-s koromban.

- Pentium 200MMX
- 2x8 Mb EDO
- Acorp 5TX52-s alaplap
- Acorp mini ház, 200W-s tápegységgel
- S3 Virge/DX vidikari (1 vagy 2 megás)
- ISA-s Sound Blaster 16
- Seagate 1622 Mb vinyó
- Mistumi 12x CD olvasó
- Floppy meghajtó
- Daewoo 1509B monyo
- HP Deskjet 670C nyomtató
- Windows 95, Office 97
- Red Alert rogyásig

Később persze jöttek hozzá egyéb gyalánkságok (PCI-s Voodoo3 2000, +2x16 mega EDO majd 2x64 mega SD, 8 gigás Quantum Fireball, NEC CD író (azóta is megvan), jó nagy ház (szintén), Win98, WinNT/2000, egyszer még XP-t is kipróbáltam rajta, BeOS, Linux, stb.)

Egyébként elég sokáig húztam vele 2002 tavaszán lett frissítve egy 1.3-s Thunderbirdre, ami azóta is vígan szolgál (és előreláthatólag még legalább egy évig default desktop gép lesz :)

Kis szaros 5 éves voltam, mikor apukám szerzett egy ZX-81 Spectrumot 1982 - 83 környékén! Na azzal játszani nem volt semmi, mindent lenyomott szerintem! Sok-sok kazi játék, amit rádióból töltöttünk le ! Istenem, sose volt világ, hol vagy már!!!!

"Sok-sok kazi játék, amit rádióból töltöttünk le !"

Sajnos (?) én nem élhettem meg azt a korszakot, kifejtenéd, hogy ez hogy is ment? Mert egyszerűen nem tudom megértni. Szóval a program, a rádió és a letöltés valahogy nem áll össze a fejemben...

Nekem még most sincs saját gépem tulajdonképpen, a jelenlegi is családi gép. Az első amit már én is használtam, egy 1990 körüli pc. Alap konfigja nem tudom, milyen volt, jelenleg van neki egy 386-os procija, 16M ramja, VGA videókarija, vmilyen hangkarija, cd olvasója, 2 floppy meghajtója (1 kicsi, 1 nagy) és volt benne egy ~3G-s vinyó, amit jelenleg is használok... :) DOS, majd később win 3 futott rajta. Egy olyan monitorral használtuk, ami néha besárgult, akkor meg kellett ütni, és visszajött a színe... :) Ja és fater csinált a hangkari mellé egy digitális erősítőt, a szintén általa készített hangfalakhoz. (2 fadoboz 1-1 hangszóróval)
Az utána következő gépről tényleg nincs sok infóm, de arra emlékszem, hogy go!linux-szal használtuk, illetve asszem arra rakott fel fater red hat 8-at. Később el lett cserélve egy NVidia GeForce 4 videókarira... :)

C64-en a legáltalánosabb háttértár a floppy (5.25") és a magnó volt.
A magnó ugyanazt a kazettát használta, mint a rádiósmagnók.
A rádióból felvetted a "zajt" a kazettára. S ezt értelmezte adatként a
számítógép.
Tehát bármely adatot tartalmazó kazettát meg tudsz hallgatni hangként, csak nem
túl kellemes az emberi fülnek.

Elsõ gép: 1990-ben C64 + magnó

Azt tudtam, h. magnót használtak a floppy előtt, meg azt is, hogy a kazi ugyan az volt, mint a hangkazi. Sőt még azt is, hogy a digitális adatot a lejátszó zajnak értelmezi. Csak azt nem, hogy bemondták a rádióban, hogy most játékokat sugárzunk számítógépekhez, amit vegyenek fel a hallgatók kazettára? Vagy egy bizonyos frekvencián állandóan játékokat sugároztak? Szóval ez a része nem tiszta...

Erdekes. Pontosan melyik radio? Kossuth, Petofi, Bartok, egyeb? Mikor is lehetett ez? Ki sugarozta?
Ezek szabad jatekok voltak?
Mai szemmel a TCP-hez, kabelhez voszonyitva, eleg megbizhatatlannak tunik az eteren keresztuli adatatvitel.
A radiobol letoltott, felvett jatekok milyen aranyban mukodtek jol?

Ami engem illet:
1991 Karacsony:
AT286 16 vagy 20 MHz(?), 1 MB RAM, 40 MB HDD (Western Digital vagy Conner ?(otthon a szekrenyben meg megvan)), 5 1/4" flopy, Monokrom monitor, Hercules videokartya 512KB ? VideoRAM
Kulccsal zarhato haz, ha lezaras utan elveszett a kulcs, nem lehetett elinditani a gepet.

MSDOS 5.0, Turbo Pascal (5.5 v 6.0 ?), Prince of Persia, Norton Commander,
QBasic (foleg a jatekait ismertem;)), virusok (pl Michelangelo)

Ez volt 1998 nyaraig.

Haveroknal elotte lattam Commodore-t, ahogy "kriksz-krakszokat" irnak be a jatekok futasahoz.
Amire mar abszolut nem emlekszem, de lehet hogy lattam Anya munkahelyen valami nagygepet.

Mai szemmel a TCP-hez, kabelhez voszonyitva, eleg megbizhatatlannak tunik az eteren keresztuli adatatvitel.
A radiobol letoltott, felvett jatekok milyen aranyban mukodtek jol?

Hát, az adatátviteli sebesség sem volt valami fényes. Pár perc alatt jött le a max 64K-nyi játék.

A radiobol letoltott, felvett jatekok milyen aranyban mukodtek jol?

Ez a gép típusától függött leginkább. A Commodore-ok például nagyon érzékenyek voltak a magnó fejállására, a szalagsebességre, meg még ki tudja mire. A Videoton gépek meg minden kibírtak, csak nagyon ritkán adtak hozzájuk programot.

Ezek szabad jatekok voltak?

Igazi jó opensource korszak volt. Megkaptad a programot BASIC-ben.

Itt jut eszembe, első programjaimat egy havertól kaptam. A4-es franciakockás füzetben. Oldalanként egy játék.
ZX81-re. Ha valamivel játszani akartam, akkor kikerestem, begépeltem, és RUN. Pár hónap múlva kaptam egy magnót is hozzá, az maga volt a kánaán.

Igazi jó opensource korszak volt. Megkaptad a programot BASIC-ben.

Itt jut eszembe, első programjaimat egy havertól kaptam. A4-es franciakockás füzetben. Oldalanként egy játék.
ZX81-re. Ha valamivel játszani akartam, akkor kikerestem, begépeltem, és RUN. Pár hónap múlva kaptam egy magnót is hozzá, az maga volt a kánaán.

Hű, ez is elég dúrva. Kaptál egy füzetnyi game-t :)
--
Peace, Love, Unity, Respect

Ja, ez ilyen vicces dolog volt. :D ki volt találva nálunk hogy a rádiós-kazettás Tesla dobozon hogyan kell megoldani a fejállítást hogy a cimbora gépe meg tudja enni... :D volt nálam hozzá egy kazetta amin volt egy program, és mint jó fülű (akkoriban énekkaros) egyén be tudtam lőni ennek a segítségével a hangmagasság alapján a fejállást... :D mára már "szétwalkmanoztam" a fülem, tuti nem menne...
Akkoriban még gépem sem volt...
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Fejlődőképes hiperláma, és okleveles érdekfeszítő

Commodore 64 valamikor 1988/89 kornyeken. PC-t 1993-ban vallatak be az osok. Siman emlekszek a konfigra, mert par altalam kedvelt jatek nem futott rajta :-D
386SX/33Mhz
2 Mbyte memoria
80 Mbyte Conner winyo (tenyleg, mi a Conner utodja?)
1.2 Mbyte floppy
256kbyte-os VGA kartya (fekete-feher 14-es monitorral)

Valamikor 1995/96-ban kapott +2 mega memot es egy 1 megas videokartyat (Trident 8900C), na ugy mar ment rajta a Simcity 2000. :-)

80 Mbyte Conner winyo (tenyleg, mi a Conner utodja?)
Ahhh.... Hogy is feledkezhettem meg a jó öreg 80-as Conner vinyóról. Pedig nemrég még bootoltam róla, mert kellett egy 95-ös bootfloppy egyik havernak.

--
A gazdagság legnagyobb forrása a két füled között van.

Ja mig el nem felejtem, a szalagmaniam egesz a mai napig megmaradt - a Commodore 64 korszak maradvanyakent - eloszor Tallgrass meghajtoval mentegettem 40 megas szalagokra via floppy port (30kbyte/sec rulez), ket eve azonban szereztem egy HP DDS3 meghajtot (meg vagy 10 kazit), 12gigas szalagok via scsi (1 mega/sec)

Én egy 6V-os motorral rendelkező MK mechanikából építettem egyet saját tervezésű elektronikával.
Valamilyen TTL IC formálta a jelet. Ez azért is volt jó, mert, a C64 eleve 5V-tal táplálta a magnót. A csatlakozót egy ISA slothoz hasonló műanyag érintkezősorból vágtam méretre és azt forrasztottam egy 4-5 eres árnyékolt kábel végére. A C64-ben a magnó csatlakozó az alaplapi NYÁK-on van kiképezve.
--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba és kész!

ZX Spectrum 48K 1983, 1 vagyon volt és imádtam!

> BERUS
Motor: UHU-Linux 2.0

Sinclair ZX Spectrum 48K. Úgy '88 táján. Tíz ezer forintért vettem. Fogalmam sincs honnan szedtem össze annyi pénzt. Utána C-64, C +4. Most egy darabokra hullott Spectrumom van. Kicsit nagyon hibás. De már fontolgatom, hogy egykori legendás home gépekből veszek emlékbe.
--
unix -- több, mint kód. filozófia.
Life is feudal

Eastwood laptop volt az első sajátnak mondható gepem:
- 386, math coprocesszor nélkül
- 4mb ram
- kis floppy
- 100mb vinyó

Ez volt 2000ben...

DTK 386 DX40
AMD am386dx40 processzor
1,2 MB FDD
42 MB HDD
OAK Technologies 512 kb VGA
TURBO button
14" Mono SVGA monitor
MS-DO$ 6.22
Window$ 3.1 (az utolsó verzió, amely tetszett is)

(1995)

Szerk: 1 MB RAM is volt ám még benne!

--
//:wladek's world

Nekem a 3.11 FWG a kedvenc. Talán azért, mert azzal használtam az én első tényleg saját (bátyámmal nem megosztott) gépemet:
486 DX2 66MHz
16MB RAM
200MB-os vinyó

Persze nem dzsunka gép volt, de nem is újonnan kaptam. Azóta kapott egy CD írót egy egy kéken világító ventit is :P Egy ideig különváltak útjaink, de sikerült visszaszereznem és még mindig előveszem néha Sim City-zni. Mióta elhoztuk a boltból nem volt formázva a vinyó. Nagyon szép emlékek vannak rajta, majd le is kéne mentenem. Ekkoriban a családi gépünk egy AMD K6-os volt 300MHz-cel. Ahhoz képest elég gyenge volt ez a gépecske, de akkor is... :)

Az első notim meg:
IBM ThinkPad 350
25MHz-es 486SL
4MB RAM
250MB-os vinyó
álom jó gép volt, sajnos a zsanér elfáradt :(

1985. C64 magnóval, később egy floppyt is vettem hozzá meg egy Citizen 120D nyomtatót. 1989 körül jött az első PC, egy XT két db 1,2 MB-os floppyval HDD nélkül 1 MB RAM-mal egyetlen Multi-IO kártya volt benne ami bár tudott Herkulest is, de CGA üzemmódban, működött a Commodore, Philips márkájú 12"-os monokrom composit monitorával. A Citizen 120D-ben egy adapter cserével használható volt az XT-hez is. Az egyik floppyról töltöttem a DOS-t és azon volt még a Northon Editor (NE), meg a Clipper 87 Summer fordító, a másik floppy volt a munkalemez.
Ezeket mind Bécsben vettem, mert itthon sokszorosába került volna.
Megjegyzem, már a C-64-reis írtam olyan programot amiért pénzt is kaptam. Egy Mg. Tsz-ben a mezőgazdasági erőgépek és a szállítójárművek teljesítmény felosztását valamint javítási és üzem-, kenőanyag költségét számolta. Relativ adatbázist használtam a 170kB-os floppyn.
Még ma is megvan néhány DataBecker és egyéb kiadású könyvem a C64-hez. A régi gépem már nincs meg, de néhány éve vettem egy újabb kiadásút néhny ezer FT-ért.

Fogalmam sincs mikor volt az első de az egy C64es volt, floppy meghajtóval (ami nagy szám volt akkoriban)...
Aztán egy P100as amire akkor azt mondták a PC WORLD-ben, hogy ez erőgép :) VESA videó karival... :) míly csodás volt akkor még az OS/2 Warp hack :)

Szerk: Sokan emlegették a Citizen 120D-t nekem még valahol a mai napig megvan. C64en pedig GEOS-oztam. :)

Blog: http://tepsi.extra.hu
Dell C640 - Ubuntu 6.10
iBook G3 - VGA halott...
BackSwicher!

'96-ban vettem meg. Összes spórolt pénzem, fizetéselőleg, meg egy kis testvéri kölcsön kellett az akkor 120 eFt-os átlagkonfigra. A fizetésem akkor harmincegy-két-ezer forint volt, tehát ~4 havi pénz volt. Mivel az árak gyakorlatilag nem változtak, ezért már bánom hogy nem vártam ki ezt a bő tíz évet... :-)

AMD K5 100MHz, 8MB RAM, 850MB HDD, kisflopi. 14"-os enyhén gömbölyödő SVGA (és persze az elmaradhatatlan szűrő :-)
Később kapott egy 4x CD-ROM-ot, még 16!!MB memóriát és egy hangkártyát. Ütős volt.

Emlékszem még a szagára is. Éjszakákon át tartó beállítások, telepítések, autoexec.bat... hmmm.

1989 körül a szüleim vették Bécsben (Mariahilfer Strasse)

C16 - magnó - 2 joystick - 1 kazettányi játék

Kedvenc játék: Mr. Puniverse

Egyik "programom", ami a mai napig a fejemben van:

10 GRAPHIC 2,1
20 CIRCLE 1,100,100,30

RUN

Na ez mit csinál? :-)

De jó volt...

Szerencsére elég későn kezdtem számítógéppel folglalkozni, áltsuli 6-7. táján ('92-93), ZX Spectrummal. Már gég a PC-k dívtak, de BASIC-et tanulni jó volt (nagyon jó könyvet is adtak hozzá). Utána
8088 PC/XT, 640kRAM, 32Mbyte HDD: ezen tanultam C-ben programozni, DOSban (a könyv, amiből tanultam, még megvan: Kernighan & Ritchie: A C programozási nyelv)
80386 SX 16MHz, 4Mbyte RAM, különböző vinyók: szintén C DOSban + kis szövegszerkesztés Windózon, bővítés 486DX40re (~95)
Első teljesen saját gépem ezután jött (ezek öcsémmel közösen voltak), egy Pentium 100-as, nem emlékszem már, hogy 32 vagy 64 mega RAMmal, CD-vel és hangkártyával. Ezen eredetileg win95 futott, majd hamarosan Linux is (Debian 1.0r2 Hamm) Ez volt az első olyan gép, ami nem eleve elavultan került hozzám, hanem újonnan.
Első laptopomat 2000/2001 körül vettem, hogy az egyetemi mérések eredményét ne kelljen papírra írni, otthon begépelni, és feldolgozni, hanem menjen kapásból. Adatai: 486SX33, fekete-fehér képernyő, 100Mbyte diszk. DOS ment rajta +win3.1 gnuplot, C-fordító. (10eFT-omba került, még meg is van, működőképes, az aksija is jó! Toshiba).

Még egy régebbi gépemre emlékszem határozottan, amin a C++-t tanultam, nyaralás közben, a tengerparton, tavalyelőtt. Ez is egy Toshiba Satellite laptop, 433 MHz-es Celeronnal, 192Mbyte rammal. A vinyó eredetileg 10Gbyte, kicseréltem egy 40-esre. Egy ismerősöm ma is használja.
A könyv, amiből a C++-t tanultam: Koenig-Moo: Accelerated C++

Még a programozási nyelvek tankönyvei is túlélik a gépeket. Azért pár havi fizetésem, néhány karácsonyi ajándék, stb. végezte már elavult gép formájában a szemétben/sufniban...

Nekem volt egy Primo gépem.

Ha valaki nem tudná mi az, akkor ld itt.

Azon tanultam programozni (BASIC).

Csaba

+1
Nekem is az volt az első gépem, az A32-es. Fólia billentyűzet, fekete-fehér kép. :-D
Aztán Commodore/4, majd Atari 800XL. Na, az fasza kis masina volt. Utána egy Atari 1040 st. Sok mindenben máig visszasírom azt a kompakt kis masinát, nagyon frankó gép volt. Első pc.-ém 1992-ben egy 386 DX40 (AMD) masina volt, kemény 256 KiB memóriával, egy 40 Mib-es HDD-vel, és egy 14 colos fekete-fehér képre képes monitor, 1.2-es floppy.

Hát nem épp csak saját, mert bátyáimmal együtt kaptunk közösen egy Sinclair Spectrum 48K gépet. Aztán volt egy Spectrum+ is. :)
Imádtam őket! Még megvannak, becsomagolva, dobozban... ...a fiókban. Néha feldobok egy emulátort a PC-re, s játszok egyet a régi játékokkal. Azok még játékok voltak ;)

Első gép C64 úgy 1988 körül.
Aztán '92 körül Amiga 500, majd A1200
Az első pc 1997-98 körül P1@200Mhz...

Ha jól emlékszem, hogy úgy 88 táján az XT, meg AT gépek úgy 2-3000 német márkába kerültek... Iszonyú drágák voltak.

Én egy Enterprise géppel találkoztam először. Nagyon király volt(magnó,tv).
Az irányító joy volt rajta a kedvencem. :D
Azóta már nem tudom hol van. (a TV: Egy régi ITT, már tönkre ment), a magnó is tönkre ment már.

Az első gép amivel életemben találkoztam: VAX 11/780. Kicsit utánaturkáltam a neten, és kiderült hogy ezt a gépet 1977 Október 25. -én dobta piacra a Digital. Ennek már 32 bites CPU-ja volt, 1 MIPS -et produkált. VMS operációs rendszert annó elég volt megszeretni, de amikor már saját PC-re is futotta, nagyon nehéz volt megszokni az MSDOS-t. Ezután egy SUN Sparc-ra nyergelt át a melóhelyem...
Közben volt alkalmam találkozni HT1080Z, Primo 16, C64, Videoton TV computer (és hasonló "gagyikhoz"), és az első igazi komoly gépem egy brand gép: ALR 386 SX 16 MHz, "Turbo" Button, 387 FPU, 40Mbyte Hdd (parkable) 3,5'' Disk, advenced VGA Video System. Ez a gép valójában egy 286-os volt, de bele lehetett tenni egy kártyát amin egy 16MHz-es 80386SX ült. Valahogy 15ezerért vettem bele a 387 matametakai proccesszort. Nagyon sok pénzemben benne volt az első PC-m, és még mindíg működőképes.

Nekem zx81 volt az első, utánna Enterprise 128 jött, majd Amiga500, Amiga600, Amiga1200, utánna Pegasos, most meg pc..Szal bejártam a ranglétrát ahogy illik :)

pch

c64 + kazettas magno 1987-ben, azon tanultam meg irni-olvasni, valahogy be kellett tolteni a lode runnert :) bar kicsit unalmas volt kivarni, amig 101-ig elszamolt a magno, kesob a "turbo"-nak nevezett tomorito szoftverek/betoltesgyorsitok lecsokkentettek ezt az idot... kesobb lett hozza floppy, 90-ben mar 286-osnal jartam, 1mega rammal es 40mb hdd-vel... 8)

i286 - 640kB RAM - 40MB WD HDD - Tseng ET6000 256kB VGA - Mono VGA - 1.2MB Floppy - MS-DOS
i486DX40
AMD386SX40
iP100
iP200MMX
AMDK62-450
iCeleron2-900
AMD SEMPTRON 2800+
iMobile1.7 laptop.

nekem a semptron a kedvencem, igazi kis erőgép mindegyihez képest, jó vele dolgozni, nem arra várni,
hogy swappelgessen (aka laptop)

C64 volt az elso :)
eloszor a hangcsip ment ki, aztan a tap...
az utan egy kis konzolozas kovetkezett PSX szemelyeben (GT2, Driver, Tekken3...)
Majd az elso csaladi gep: Abit alaplap(ami kesobb sikeresen meghalt) celeron2 600mhz, 15-os vinya(az par honapig birta csak, garancialiasn csereltek), cd-rom is cserelve lett meg nem sokkal ra, kifogtuk a selejtet :D
ez volt kb 2001-ben
azota volt megint ujabb gep, es nemreg kerult hozzam par leselejtezett pc, ugyhogy most van igazabol olyan gep, ami csak az enyem :)

ps: He! Hosszu linkekkel ovatosan! TTY/Links alatt nem tudom ig olvasni :p

--
status: no carrier

(1998?) 486dx120. ZX81/C16/HT óta "szemeztem" a géprkkelm de ez olt az elsõ, amire futotta. (erre ie használtan ).
---
Mondjon le!

hát már rá kellett keresnem a neten... :-) Csak a magnóra emlékeztem...

Didaktik Gama

Procesor: Z80A
Frekvencia: 3,5 MHz
ROM: 16 kB
RAM: 48 kB, bank 32 kB
Obrazový výstup: TV výstup a VIDEO výstup
Grafické zobrazenie: 256x192 pixelov s 8 farbami (plus svetlé varianty farieb)
Text. znaky: 32x24 znakov
Tlač: Paralelný interface 8255 -- tlačiarne a o stránkovanie pamäte
Dátový vstup: Magnetofónová szalag -- DIN konektor
Napájanie: 5 a 12 voltov

http://zx.interface1.net/clones/didaktik.html
http://www.8bit-museum.de/pcb/index.htm?group=35&id=185

'89-ben volt egy akcio c128+1571floppy 39e-ert. Rabeszeltem anyamat, hogy vegyuk ki az Ifjusagi takarekot es hadd legyen sajat gepem, iskolaba mar nem jartam, melohelyen meg nem olyan helyen dolgoztam, hogy gepem legyen. (Aztan '90-ben mar egy XT-vel ismerkedtem, de azt meloban). A kovetkezo '97-ben volt, januarban leszoktam a cigirol es a fizetesem felet felreraktam. Ocsem ugyanigy. Ugyhogy nyaron vegre tudtunk venni egy P1-est, 1,7G wincsivel. Szamomra ez a ket gep (c128 es P1) volt a ket "elso sajat" gep. Amigam sajna sose volt.

Marek József meőgazdasági SZKI 1983 körül indított számítástechnikai szakkört.
HT-108-asokkal, ha jól emléxem.
6-an juttotunk egy "gépre"!

Ezt figyeld!: 500 Ft/hó volt a szakkör, heti egy alkalommal.
3,6 Ft-os kenyér ár mellett ez úgy ma ~25.000 Ft körül alakulna....
Anyám 3000 Ft-os keresetével számolva, ma ~150-160.000 Ft-ot kellene keresnie, mint takarítónő. :)

Akkor 6-an ültünk egy gépnél, ma 6 gépnél ülök, és annyit keresek, mint egy takarítónő 83-ban :DDDDD fejlődés!

386-os nekemis :)
Elso rossz elmenyem, hogy ezen mar biza nemfut a SystemShock1.
Belegondolva: DOSBox alatt is alig :D
Nesze neked fejlodes :)

Az első számítógépet '92 december 22-én hozta haza apám. Ez a számítógép akkor 40.000 Ft-ot "ért", úgy használtan, mivel a cégnél szűkítették a gépparkot. Ez a pénz apám kb. 4-5 havi fizetése.

Valami féle IBM Proper T 16t típusú lehetett - talán sok benne a t -, egy 286-os gép, 640kb RAM-mal. DOS mittoménmennyi volt rajta, még talán Basic-kel is szórakoztam, valamint egy PCTools nevű segédprogram(-csomag? - nemtom...), amivel egyszer hazavágtam még '93-ban, hétévesen a gépet. Na akkor hogy megijedtem most mi lesz... :D

Emlékszem, "a cé meghajtó elérhetetlen volt", mert nem mindig lehetett a parancssorban oda váltani, és csak flopiról bootolt. Két 5,25-ös lemezem volt hozzá: A piros címkéjűről bebootolt - ezen volt a Digger is - a kék címkéjűn pedig volt egy csomó játék (8-10 db.)

88 körül egy IBM PC, aztán talán 89-től egy 286 XT, 640 kB RAM, 20 MB HDD, színes EGA monitor, Epson mátrixnyomtató, Another World, Defender of the Crown, Test Drive 2, Hotrod, PC-Tools, Autocad (egérrel meg ceruzával), Word Star.

Sokan nem emlékeznek, a fiatalabbak meg nem tudják, hogy akkoriban nyugati csúcstechnikára exporttilalom volt érvényben a keleti blokk országaira. Persze be lehetett szerezni, de minden nagyon drága volt. Egy pár megás wincsi százezer forint volt, egy ismerős sokszor hozott haza egyet-egyet Ausztriából. Ilyenekből sikerült egy pécét összehozni a kis tervező vállalkozásukhoz, ahol én elkezdhettem az ismerkedést.

Egy másik ismerős a 80-as évek elején vette az első PC-jét Németországban 20 ezer márkáért. Az egy komoly vagyon volt, de kellett a munkájához.

Commodore VIC20 \o/ Par kilobajt ram, par kiloherces 6502 :) Ezzel a geppel sikerult bebizonyitani, hogy igenis ki lehet csinalni egy mikroszamitogepet egy szimpla BASIC programmal. Nem emlekszem mar mi volt benne, de sikerult kinyirni a hangcsipet benne, ami ugye egyben a kazettas egyseget is vezerelte. Sajnaltam nagyon :(

Utana igy alakult:
- C64 (nana' hogy assemblyben es simons basicban:)
- XT (mar a 16MHz-es NEC V20-as procival:) Akkoriban egy EGA kartya volt minden almom az MDA helyett. Vagy egy HGC.
- 20MHz-es 386, melyben a 2MB-os ram modul akkora volt, mint maga az alaplap :)
- P1 66MHz
- P1 120@166MHz
- AMD K6 450@550 + MGA400 :)
- Athlon XP 1500@2000
- Apple PowerBook Pismo (jo kis hat eves gep volt. Azota rohogok, hogy mennyire tudjak azt a dizajnt masolni mas notebookok. Az exemnek volt egy Compaq szara, ami kikopott masa...)
- Apple iBook
- Apple MacBook

A legjobban a legelso, es most a legutolso gepet elvezem. Egyiknel se kellett butykolni, hogy mukodjon. :)

A leghumorosabb, hogy anno 1MHz-el es 5k rammal kezdtem, most ott tartunk, hogy dual 1.8GHz+1.25GB ram. Hany nagysagrend ez ?

---
pontscho / fresh!mindworkz

A számból vetted ki a szót (már nem emlékszem, Dezső?).
Pont ezt akartam írni
"Na végre, már azt hittem csak én indultam vic20-al." vagy valami ilyesmit.
Tehát,
az első: Commodore VIC-20, ha jól emlékszem 1982-ben.
Aztán a teljesség igénye nélkül (ezek közül nem mind volt saját tulajdon, de nálam voltak hónapokig, évekig):
C-64, C-16, C-128, Plus/4, Amiga 500
Sinclair ZX-81, Spektrum,
Enterprise 128,
Videoton TV Computer, Primo, HT-1080Z,
Schneider Computer,
Atari 600XL, 800XL, ST,
Apricot F5, F10.
(Ezeken kívül is volt pár furcsa jószág, de azok nem számítanak, mert nem laktak velem :) ).
A PC vonulatot már nem szívesen sorolnám fel, de voltak, vannak és remélem lesznek is egy páran.

Turbo program a magnóhoz, turbo kapcsoló a floppy drive-hoz :)
Mikor még csak a magnó volt meg, hozott az öcsém nagy büszkén egy kazettát tele programmal, mind turbóval lett felvéve, maga a turbo program is, na az kiváló volt, míg meg nem szereztük a turbo programot normál sebességgel felvéve.

En is hasonloan kezdtem:
- C64 + magno 1984-ben, beepitett BASIC es Simons BASIC)
- 286 + 1MB RAM + 40MB HDD + a csodalatos Trident 9000A, Turba Pascal (1992)
- 386 DX-25 (megszivtuk)

innentol folyamatosan valtozott a gep, a fobb alkatreszek:
- AMD 486 DX2-80 (120-ra overclock-olva, nem dokumentalt jumper setting:)
- Intel Pentium MMX-166 (292 MHz-n :)
- AMD K6-2 300
- Intel Celeron A 300 (450-en)
- AMD Athlon (Thunderbird, 1GHz)
- AMD Athlon XP 2500+ (Barton, 3200+-ra huzva)
- SUN Ultra-10, 440MHz CPU, 512MB RAM, PC kartya, Creator 3D
- AMD Athlon 64 X2 3800+
- Apple iBook G4 12"

A C64 nekem is jol mukodott, az elso PC-im kozott voltak "erdekes" dzsunka vasak: VLB-s Trident kartya, Tsend ET6100 (durvan melegedett -> instabil volt), Amptron P1 lap (tobbfele ISA-s halokartyaval CSAK az ICMP/UDP ment, a TCP nem, Linux es Win alatt is; a PCI-os kartyak jol mukodtek).

A jelenlegi gepeimmel (SUN, pc es az iBook) is elegedett vagyok. A pc-n szivattam magam egy ideig MacOS-szel, aztan megvettem az iBook-ot. Az utobbival csak egy problemam van: a kulso VGA-s csak mirrored modban (->1024x768) hajlando meghajtani. Azt olvastam, hogy meg lehet hack-elni a drivert, de jobban melegszik es emiatt pusztultak el gepek.

Kovetkezo gepnek egy iMac 20"-t tervezek, remelem addigra raknak bele valami normalis grafikus kartyat az ATI helyett, amihez Linux ala is van normalis driver (mondjuk NVidia).

utobbival csak egy problemam van: a kulso VGA-s csak mirrored modban (->1024x768) hajlando meghajtani. Azt olvastam, hogy meg lehet hack-elni a drivert, de jobban melegszik es emiatt pusztultak el gepek

Nem kell hekkelni, egy bitet kell atbillenteni az NVRAM-ban. Anno nem tapasztaltam melegedest, pedig clamshell modban hasznaltam a kutyut. :)

---
pontscho / fresh!mindworkz

Commodore 64 olyan 1995 tájékán, majd egy IBM PS/2 Model 70 (intel 386, no math, 4mb ram, 60mb hdd (akkor még milyen soknak tűnt, emlékszem a Simfarm volt a legnagyobb játékom (6 mb!), mindig bosszankodtam, hogy lehet vmi ilyen nagy :DDDDD), majd egy 486SX, 8mb ram-al, majd egy Pentium, majd a jelenlegi, télleg saját (mármint az én pénzemből vett) AMD Athlon XP 2000-res gépem (azóta már átesett ram bővítésen, vinyó, graf kártya cserén)
UI.: Hiányzik a PS/2, emlékszem billenőkapcsolós volt a power, mindig azzal szórakoztam :D

Commodore Plus 4, hogy mikor, azt nem tudom, arra emlékszem, hogy általános iskolába akkoriban jött egy 486-os, és az mekkora nagy dolog volt :) Bár ez nem teljesen volt saját, ami kizárólag az enyém, az 2006 áprilisa óra egy imádnivaló IBM Thinkpad R51.

Huh.. De jó kicsit nosztalgiázni :D
Nekem első gépem '91-ben egy 286-os 33 Mhz-vel, és talán ha 2 Mb ram-al,
2x20 MB-os Seagate vinyóval, Hercules kártya+monitor ( sárga+fekete :D ) MS-DOS 4.0, Norton Commander, Turbo Pascal, Qbasic, Wolfeinstein 3D, Prince1,Prehistorik :)
Emlékszem volt még rajta egy Pasteur nevü jó kis vírusírtó, aminek olyan volt a vírusadatbázisa, hogy írta is, hogy pontosan mit is csinál a vírus: Na azt napokig böngészgettem néha :)
Aztán lassan jöttek is a kedves vírusok is ennek révén: OneHalf (sajna volt benne szerencsém :) ), Ambulance Car (Mai szemmel már nem lenne vírus, de akkor nagyon nagy kártevő volt, mivel foglalta a drága 640K-t! :D )
Mindehez még hozzáment, hogy 1-2 játék mocskos módon csak CGA módban volt hajlandó futni, így be kelett szereznem egy CGA emulátort is (cgaemu.exe :D )

____________________________________
Az embert 2 éven át arra tanítják hogyan álljon meg a 2 lábán, és hogyan beszéljen... Aztán azt mondják neki: -"Üllj le és kuss legyen!"..

1986 zx-spectrum 48k becsbol, de ugye ez csaladi gep meg a tobbi is, homelab 3, plus4, 386,486,k6-233, athlon 1000-es. elso sajat gepem 2006 majus ota amd a64 3000+, 512 mb ddr, 250gb hdd, inno 7600gs, 17" samsung crt,stb :)))

Én egy Primo A-val kezdtem, érintős billentyűzet, 64 MB RAM és benne BASIC és LISP. Furcsa volt amikor viszonláttam egyet az egri főiskola számítástechnika múzeumában

Hát nekem már jó rég volt :) talán még olvasni is alig tudtam :) szóval úgy 1987 környékén :)
Akkor kaptam a tesómmal egy C +4-est, ha jól tudom akkor olyan aranyában mérték. Utána mivel mindenkinek C64-e volt váltottunk, persze szigoruan csak kezettával, és nem volt fejbeállító progi meg ilyen, hanem érzéssel csillagcsavarhúzóval kellett állítgatni, szerintem még ma is menne.
Az első PC-t elég későn kaptam, de akkor már rég használtam a suliban. Ez egy P133-as gép volt 32MB Edo rammal 1.3GB-os hdd S3Trio2MB-os kátya SB hangkártya és egy 33.600-os modem ami akkor volt 36e ft :)

Az először egy ismerősöm internet elérését használtam a KFKI-n keresztül sajnos csak 14.400bps-es volt de IRC-nek nagyon jó :) Aztán 200mmx, majd AMD k6-2 350, AMD k6-III 400, Pentium 2 400, Pentium 3 450, AMD Athlon 1400, AMD 2400+ (ez van a mai gépemben). Igaz mellette a régi gépek, az AMD k6-2 től mindig átvándoroltak a Debian-os gépbe, most abban az 1.4-es Athlon csücsül, de már van egy új gép is AMD Sempron 2600+ meg egy MSI S270 1600-os Turion64-gyel.

Hihetetlen hogy kb 20 éve kaptam az első gépet, és hogy a pc-k igazság szerint nem nagyon fejlődtek, inkább csak a Debian :)

üdv

Nekem egy C64-es volt amit fater hozott Bécsből. :) Ez a 80-as évek vége felé lehetett.

386DX 33MHz, 4MB RAM (ezek már nincsenek meg),
512kB Trident VGA kártya, 170MB Samsung HDD, 5 1/4" FDD, 14" Daewoo monitor (nem low radiation), párhuzamos portos Genius egér (ezek még mindig megvannak, működnek is)

1994 áprilisban vettük, 120 ezer forintért; az árak nem nagyon változtak..

Nekem az elso gepem egy Enterprose 128 volt!:) Szinten egy rakat kazettaval. Meg mindig megvan a gep, csak nem mukodik. De folyamatban van az uj laktrasz csere benne. Aztan ha beinditom ujra, kivancsi vagyok milyen emlekek elednek fel bennem:)

Ez a gep utan hatalmassat ugrottam, mert a masidik gepem egy AMD K5 100Mhz -es gep volt.
Utana jott egy Pentium 133-as azthiszem.
Azutan Pentium II, majd Pentium III. De kozben volt Celeron is...
Utana volt ketfajta Pentium IV-em.
Most a masodik Pentium IV-es a desktop gepem.
Hazi servernek/routernek egy Celeron 800-as gep megy.
Es van egy Pentium I 133-as lapőtopom is, ami maig a legjobb gepem ami valaha is volt! Semmi penzert nem adnek tul rajta:)
A legujabb gepem mar egy PDA.

Első számítógépem egy Philips Videopac G7000(?) volt. Volt hozzá 28 cartridge-om. Egészem mostanáig nem tudtam, hogy intel proci volt benne :-)
Az első PC-m Philips P2000 volt, ez már rendes 286-os gép volt 512K memóriával meg 20M hdd-vel és eleinte sárga, majd később zöld monokróm cga (vagy ega?) monitorral. A 6MHz-es proci mindent vitt, DOS-on meg minden futott :D Volt rajta Windows (1.?) is, de az áldozatául esett egy alapos helyfelszabadítási procedúrának.
Ezek után volt mindenféle PC-m. Gyűlölöm az összeset, különösen az összebarkácsolt fajtákat :)

Húú, nálam is c64 volt az első. . . 1985-ben. Fater hozta a cégtől. Királyul futott rajta a beach-head.
Aztán 92-ben egy 286-os 1Mb ram, 40Mb hdd, sárga-fekete hercules, 1 db 5.25 Floppy disk. Csúcs volt! Csak fejleszteni lehetett rajta, mert kevés game futott a herculesen.
Aztán jött egy 486DLC rá két évre, 4 Mb rammal, koprocival.
Később már nem is számoltam, most egy X2 figyel.

A kedvesem meglepett két éve egy működő c64-el, floppyval, stb. -> Árverésen vette. ;o)

C64 (BASIC V2) :)
Aztán egy XT... Szerk: 640K RAM, 20MB MFM HDD, 360K FDD, CGA monitor. Finom percek mire egy meztelen nős jpeg megjelent dietherelve... :)

-----
Si vis pacem, para bellum...

1987: ep-128. (játékok és emu itt.)
azóta meg xz81, spectrum 48, c64, c16, amiga 500, meg egy atari.
ezek mellett az asztali gépemet egy nagy semminek gondolom, pedig egy hete vettem (amd64 am2, 2g ram stb stb...)

--
senki földjén, senki fia

Elso programomat C16 es Plus/4-re irtam az altalanos suliban ugy '88 kornyeken, persze BASIC-ben. :)

Aztan sajat szamitogepek: C64 + magno (1991), PC (1994 vegetol, eleinte DOS + Win3.1, majd OS/2 Warp), Amiga (1999 vegetol) majd Pegasos (2004 elejetol). Ezek voltak az elsodlegesen hasznalt platformjaim. Persze ezenkivul van egy rakas gep meg otthon most mar, Mac, Plusi, Speccy, meg kitudja meg miminden. :)

De amugy igen, C64 rulez forever. :)

-=- Mire a programozó: "Na és szerintetek ki csinálta a káoszt?" -=-

Én még fiatalka vagyok, de sokat ücsörögtem a bátyám mellett C64-ezés közepette, és figyelem hogy mit ügyködik. Aztán egy idő után kapott egy Ausztriából leselejtezett 286ost, rám meg rámszállt a C64, sajnos sok mindent nem tudtam kezdeni vele, de persze a játékok nem maradtak ki. Paperboy, Nebulus, Wizards of Wor voltak a főbb kedvencek.
A C64 egy idő után eladásra került, és gimi elején (1999) kaptam meg a bátyám levedlett 5x86-ját, ami után pár hónappal megvettük álmaim gépét, egy 366-os Celeront, 64 MB rammal, és 10 GB hddvel. Hű de rég volt!
Ezen a gépen tettem meg első lépéseimet a programozás világába, és ez segített arra az elhatározásra jutnom, hogy infón akarok továbbtanulni.
Most asztali gépnek egy 3.0GHz-es HT-s P4-em van 1,5 GB rammal, ~290 GB hddvel, valamint másfél éve vett HP Pavilion ZE2000t-m van, 1,6 GHz-es Centrino-s, 1 GB rammal.
Elégedett vagyok velük, és persze sokat használom őket.
__________________________________________________________
Az életben csak egy dolog a szép, de az épp nem jut eszembe.

első gép? kb '97-ben vett tesóm egy pentium pro 75mhzes procival
8mb rammal ami később 16 mb lett
326mb quantum vinyóval
valami ismeretlen videokártyával

eleinte dos és win3.11 majd win95 az office miatt, évekig TTDt meg
még pár kissebb játékkal, aztán miután megkaptam, qbasic, jól elszórakoztam vele :)

AT286 12Mhz
1MB RAM
40MB Seagate HDD
1.2 floppy
Hercules monitor (narancs)

Játszani nem nagyon lehetett vele, talán ezért is kezdtem programozgatni, aztán meg ez lett belőlem. :)

p.s.: Egy-két játék azért futott: blockout, streetroad I-II, prehistoric I, + nibbles a dos quickbasic-jében. Ehhe.

De szep is volt.. :)
386 DX40, 4MB RAM, 420MB Conner vinyo, 14" MTC SVGA '95-ben.

Ugy tunik oregszem :) Commodore +4 volt az elso, valamikor '89 elejen. 17.000 Ft-ert vettek szuleim, raadasul hasznaltan. '97 kornyeken ajandekoztam el, de meg kifogastalanul mukodott.

Nálam így kezdődött.
1983 Vác, Lőwy Sándor Szakközépiskola
Számítógépes szakkör (ingyenes) Cserny Péter vezetésével, HT1080Z gépen tanultuk a BASIC nyelvet. Ha jók voltunk, akkor átülhettünk a C64-hez is, amihez kazettán volt 1 db játék (Crazy Kong). Mindkét gépből 1-1 db volt a suliban és az egész iskolából 10-en járhattunk be a "gépterembe". Aztán a következő évben már lett több HT gép is, meg floppy meghajtó a C64-hez. Ezen követtük el az első "hackelést" is. Ez a meghajtó még egy oldalas volt, mi meg rájöttünk, hogy a lemez mindkét felét lehet használni tárolásra. Így szépen kivágtuk a lemez tokjának másik oldalán is az "írást engedélyező" nyílást, így a lemez megfordításával kétszer annyi adatot lehetett tárolni rajta.
Utána egy kis szünet, majd a munkahelyemen jött egy Sharp XT laptop. 2 db kisfloppy meghajtó volt benne. Egyikről futott a Dos, a másikról a program. Ezalatt otthonra vettem egy Enterprise 128-as gépet (Centrum áruházak, hitel). Ehhez szintén otthon "barkácsoltam" floppy vezérlő/memória bővítő kártyát és vettem hozzá 2 db meghajtót is. Aztán "átszereltem" a belső memóriabankot, így a végén már 640kB memóriám volt (amiből a Z80 processzor csak 64kB-ot látott egyszerre :D).
Aztán megint egy kis szünet és jött az első PC. 486DX4-100, 8MB memóriával, S3 videokártyával. Ezután P1 200Mhz, 32 MB memória, 1.6 GB HDD. Aztán Celeron 433/633/900, míg elérkeztem a mostani gépemhez (AMD64 3200, 1GB memória).

Jó volt egy kicsit visszanézni a régi szép időkre.

--------------------------------------------------------------
"Tegnap reggel addig röhögtünk a főnök viccén, míg ki nem derült, hogy az a napi feladat."

nekem egy Thomson m05 (kép) volt az első gépem kb 15 évvel ezelőtt:) azóta valahol elveszett, pedig néha előszedném nosztalgiából

::sumo.conf::

Nekem az elso gepem egy C64es volt.
Utana meg C128. Ezen kovettem el az elso `BIOSfrissitest`. Volt vmi Nexos nevu cucc amit EPROMba egettem bele (igen, volt epromegetom is) Igy alapbol lett 10* gyorsabb a floppyrol valo betoltes, nem kellett a gep hataba semmit se dugni :)
Ja, es innentol mar nem az a kekes bejelentkezo kep volt hanem fekete alapon vilagosszurke. Es persze nem kellett varni se 3 masodpercet az indulasra, igy mar egybol indult :)
Az elso floppys masolasvedelmet is ezen a cuccon csinaltam. Eleg primitiv, de hatasos modszerrel: C64nel a directory a 18-as savon van ha jol tudom. Floppy szetszed, fej eltol 2 savot arrebb, majd format, de csak a 3. savtol.
Ezutan az osszes egeszlemezes masoloprogi csodott mondott. 1-es sav mar az utkozo volt, igy megvolt a jo hangos floppymeghajtokerepeles is :]

A gép:

Texas Instruments 486 DLC Processzor + 16MB EDO RAM + 270MB Seagate HDD + 3,5" Floppy + Ismeretlen 256kB-os VGA kártya + Belinea 14" Monitor.

Mindez '97-ben, elég drágán, szóval átvertek.

De ezen a gépen volt először Linuxom is.
Egy Win95 és egy Debian is elfért rajta. Utóbbi X-szel és IceWM-mel.

Ahh a régi szép idők.

Üdv: Tamaas

szerk: Suliban először negyedikben használtam gépet, az C64 ill. Videoton gép volt. Utána szünet, majd a középsuliban a megszokott PC-k: 486 ill. P1.

haly
valami ruszki golyós a hetvenes évek második felében... :)

IC Felix 95 roman gyartasu (sic!) spektrum klon :)

HT1080Z volt a szakmunkás suliban amivel összefutottam alőszőr. 3D malom volt amit nyomtunk vele párszor. Majd jött évekkel később a C64, de megfordult a ZX81 is nállam, ami dallamcsengőként végezte. A legszebb az XT korszak volt CGA(vagy Hercules)+Junoszty vezérlővel. Vibrált mint állat, de sok időt töltöttem előtte. Majd jött 1 286-os alaplap...
Végig jártam innentől szinte a teljes PC utat.

covek@covek.hu

Je, sulis gep nekem is az volt (majdnem) az elso: HT szakmunkaskepzoben.
De igazabol meg '82 kornyeken altalanosban az igazgatonak volt egy nemtudommilyen-tipusu gepe (kb. Spectrum-szeru, szoval a Basic szavak bill.lenyomasra jott elo, de nem ZX81 vagy Spectrum volt, vmi mas), de azt csak lattam, meg neha hozzaertem :) De amikor mar "komolyabban" hasznaltam, az szakmunkaskepzoben a HT1080-Z volt nekem is :) Masodikban kerult par C64 is, harmadikban floppyk is hozzajuk...Valahogy igy.

Commodore 16 valamikor 1990 környékén...
Az még egy teljesen más világ volt és ha a C= vezetője nem lép ki, akkor valószínűleg az Amigánál nem cseszik el a marketinget és azzal is arattak volna a piacon, ami miatt most egy eléggé más felállás lenne a piacon. Nem lenne m$ egyeduralom! Valószínűleg az egész sokkal színesebb lenne most.

Az első gépem egy TRS-80 volt, keresztfater építette :) úgy '87 tájékán.
Aztán '89-'90 környékén egy minisys. 286-os proci, vinyó nélkül, viszon 1.44-es floppyval. Később kapott egy 40M-ás vincsit, meg az integrált cga helyett egy TSENG ET4000-et!!! :)

c64. magnóval, később floppy drive. fater hozta ausztriából 1989 környékén.bátyámmal nyúztuk éjjel-nappal. imádtam. még egy régi joystickból eszkábált reset gomb is be volt szerelve hátulra.
Traz volt az első játék amivel játszottam, aztán a nagy kedvenc a Pirates lett. :)
jah és míg el nem felejtem...CoV! imádtuk azt az újságot :)

--
Acer TravelMate 2410 - ubuntu 6.06 - Beryl VPS

Nekem egy C16= volt első saját gépem, mert jótanuló voltam (történelem 2-es ellenére). Viszont se magnó, se flpppy.
Mit volt mit tenni, ha játszani akartam, írtam magamnak egyet...
Csakhogy ez a power-off állásban ugye nem mentődik el...
Hát igy tanultam meg a programoz(gat)ás alapjait... (
Valamikor 1985-ben
A gép még megvan annak ellenére, hogy a tápját már vagy 3-szor javítottam, és most gitártorzító tápjaként üzemel.

----
uristen@menny.hu + szekszárdi vörösbor!

C64, floppy-val (!) :P
Emlékszem még fater szerezte be 20k huf-ért anno. Nem emlékszem pontosan mikor volt, de szerintem már tuti 90-es években, talán volt már 386. Aztán az maradt sokáig, majd gyors váltás egy p2-re 90-es évev végén. Azóta is az a háza az asztalimnak :)
--
Peace, Love, Unity, Respect

Egy XT 8088-asa volt Apámnak ('88 környéke?), úgy 256KB rammal, 20 megás Seagate ST-225-ös vinyó (inkább monstrum), és a mai napig működik a cucc. :) Utána jött egy 20MHz-es 286-os, aztán az első saját, egy 386DX40, 4MB rammal (Doomhoz és MK-hoz), és ugyanazzal a 20 megás vinyóval. Volt benne egy Trident fél megás videotárcsa, aminek az volt az érdekessége, hogy hercules/CGA/EGA és VGA módban is tudott működni (2 csati volt rajta), a hátulján volt egy jumpersor, amivel be lehetett állítani. Emlékszem, a DOS-t ki kellett herélni (1 mega környékére), hogy elférjen rajta a közel 20 megás Doom2. :) Régi szép idők...

Üdv,
MantaRay

'92-ben egy IBM XT Junior (az öcsémmel közösen vettük fifty-fifty alapon 20 ezer Ft-ért). 4.77 Mhz 8086-os proci, 640 Kb RAM, 20 MB MFM-es vinyó, 5'25"-ös flopy drive, beépített 9"-os monochrome (sárga-fekete) monitor.
Nagy élmény volt ez akkoriban. Ezen értettem meg, hogy mi is az a számítógép. Még most is megvan, fullosan működik, csak egy vagy két billentyű nem műkszik. Alapban már nem tudom, hogy milyen DOS volt rajta, most DOS 5.0, Turbo Pascal 6.0, Norton Commander 4.0, Imposible Mission, Street Road, Commander Keen és hasonlók vannak rajta.
Ennek hatására vettem Új Alaplap újságot, ahol éppen ecsetelgették az új GNU szemléletet és olvastam az IRIX operációs rendszerről, meg hasonlóról. És ekkor elbuktam. Eredetileg történész, vagy valami hasonló akartam volna lenni a középsuli után, de ezután számítástechnikus/informatikus akartam lenni. És ez lettem végül is. :-)

-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-

Ubuntu 6.06, Windows XP Pro

Commodore Plus4, valamikor még általános iskola alsó tagozatában. A suliban 3-4-ben pedig C64-eken programozgattunk, akkor egy életre megutáltam a programozást, és megesküdtem, hogy sose fogok számítógépekkel foglalkozni.
Ma a Debreceni Egyetemen tanulok programtervező matematikusnak, és nem tudom elképzelni, hogy bármi mást is csinálhatnék. A GOTO-tól még ma is kiver a frász...

Egyébként pc-ből az elsőt csak középsuli 3.-ban kaptam meg, egy használt, régicske 486 DX-2 66 Mhz-es gépet 4Mb rammal, 512K videókártyával, 130Mega winchesterrel. Egy ismerőstől vette meg nekem anyukám 50000 Ft-ért, és 6 hónapon keresztül fizette a részleteket neki. Nem voltunk gazdagok, sőt hónap vége fele már ennivalóra sem tellett, és mégis megtette, úgyhogy elmondhatom, hogy azt, hogy most itt tartok, egyetlen embernek köszönhetem: az édesanyámnak.

Morzel
ui.: huhh, elég érzelgősre sikerült, dehát ez van, ha az ember nosztalgiázik...

Az első gépem egy gumi gombos Spectrum volt 1984-ben. Basicben és gépi kódban nyomultam és rá voltam tapadva egész nap a képernyőre. A játékok miatt a billentyűzet hamar feladta. Aztán lett egy Spectrum+ hozzá Interface1 és Microdrive. A Microdrive jó találmány volt, egy végtelenített szalag volt benne, ami asszem 8mp alatt futott körbe, tehát ennyi idő alatt minden bejött. Nem volt üzembiztos, egy kis érintkezési hiba és mindent törölt a szalagon. Az Országos Mikroszámítógépes Találkozón :) részt vettem egy versenyen, hát nem akkor is törölte a microdrive-ot? De azért megvoltak a programok kazettán is, csak roppant lassú volt betölteni.
Utána Amigát kaptam, sokat nyúztam apámat, végre az akkori 30-ezer forintos valutakeretből vettünk egyet Bécsben. Ott írogattam demókat és zenéket, rajzolgattam. Írtam egy sakkprogramot, gondoltam a "szupergyors" Amigán gépi kódban majd lenyom mindent, de nagyon gyenge volt. Gravitáció szimulátort és Mandelbrot halmazokat optimalizálgattam assemblyben, ma az ilyesmi csak képernyő kímélőnek jó :) Ja az Amiga egy megberhelt Junoszty televízióra volt kötve évekig, fejhallgató kimenetet és erősítőt a hangszóróknak meg magam készítettem :)
Később lett PC-m is, de az már nem volt akkora mulatság a Linuxig :)

Nem az első gépem volt, hanem az első találkozásom:
Kb. 1981-ben, pontosan nem emlékszem, hogy mikor, a Múzeum körúti antikvárium (könyv, hanglemez; nem tudom, megvan még?) kirakatában láttam meg. Ő volt a ZX-80 nevű csoda, 70.000,- Ft-ért! Akkoriban a havi fizum kb 3-4000 Ft. lehetett. Ennyi suskáért volt hozzá egy hőnyomtató meg egy 16K-s élcsatlakozós memória.
A külön memóriára nagy szüksége volt, mert a saját 1 kilobájtos memória olyan ütemben fogyott, ahogy egy-egy karaktert a TV képernyőre írt a masina.
Mindamellett a nyákra tolt memória-modul eléggé lötyögött, így gyakran volt fagyi.
Néhány évvel később került hozzám kölcsönbe már egy ZX-81, onnan a tapasztalat.

Érdekesség, hogy Sinclair papa felvásárolt egy rakat selejtes RAM-ot és azokat használta a gépeihez, mivel olcsók voltak (csak az alsó vagy felső címtartományt használta).

ZX-81 volt az első saját, valamikor '82-'83 környékén, 16kB RAM-mal (bővítő!!!).
'82-ben TRS-80-on kezdtem, belógva a BME egyik koleszába, küzdeni a BASIC rejtelmeivel.

1984 körül egy Commodore VC20, bővítő nélkül (3.5kbyte RAM), magnó, 3-4db játék kazi.

Családban Sinclair ZX-81, majd XT...
Igazán saját 286. De a szívemhez legközelebb álló a még ma is működő Cordata 386-os laptop.
...Rossz belegondolni is, mennyi "elektronikai hulladékot" termeltünk ennyi év alatt. :)

Első közös gépeink:
66Mhz, DOS + egy rakás játék (fekvőházas gép)
Pentium 1 133Mhz, Dos 6.22 + Windows 3.11 + egy rakás játék. (állóházas gép)

Első saját gépünk:
Pentium II 400Mhz proci, 4GB HDD, Windows ME HUN :-) (szintén fekvőházas)

Mindegyiknek volt Floppy és CD meghajtója.

Nem nagyon emlékszem a gépekre és nem is tudok róluk sok mindent.
A 66Mhz-re emlékszem a legkevésbé, keveset használtam, az ugrik be, hogy állandóan a Wolf 3D-t, és UFO-t toltam rajta. :-D

Jaja,a legnagyobb DOS-os címek. Bár én nem használtam a Dosnavigatort.. NC volt, meg Windows 3.11, körülbelül ez a két program volt rajta, a többi játék volt.
Ami még nagy élmény volt nekem az a Heroes II, akkoriban megvolt eredeti CD-n, a 133Mhz-es gépen toltuk szinte egész nap.. Nagyon-nagy volt.. Az maradt meg bennem a legjobban.. :-) Sajna ma már nincs meg a lemez, pedig fut a játék még Windows 7-en is. (Letöltöttem) :-) Igen, még most is Heroes-ozok néha. :-) Megunhatatlan. :-)

Általános iskola 5ik osztályos voltam (95-96 körül):

Cpu: 486 DX2 66 Mhz
Memória: 4 MB
HDD: Quantum Fireball 266 MB
VGA: Trident TVGA 9000C 256KB (ISA)
FDD: 3,5" 1,44 MB
ODD: -
Monitor: 12" VGA (papírfehér aka monochrome)

Használtan: 60.000 HUF

Első gépem: Cyrix 486SX 25 MHz, 4MB RAM, 40MB HDD, floppy meghajtó, szürkeárnyalatos VGA monitor. "Márkás" gép volt méghozzá Acer, ezzel a logóval.
Életem legkeményebb nyári munkájával + segítséggel vettem használtan. Évre már nem emlékszem csak arra, hogy akkoriban már Pentium 200-as gépet, 2-4GB HDD-vel lehetett kapni a boltokban.
Később lett hozzá CD olvasó is brutálisan sok 10 ezer forintért.

Első számítógépem egy Commodore 64 volt, úgy '86-'87 tájékán.
Első PC-met '90 decemberében raktam össze, egy desktop házba, 286-16 MHz CPU, 1 MB RAM, 1.2 MB FDD only. Később került bele egy 1.44-es FDD is.
Lemezről futott a DOS. Az már isteni volt, amikor egy 10 MB-os Seagate MFM/RLL-es HDD is belekerült a gépbe, majd szétrázta az egészet. 2 db 5,25-ös helyet foglalt. DoubleSpace-szel pont elfért egy minimalista DOS és az X-Wing game rajta :)

--
robyboy

"Gondolkozni nehéz, ezért legtöbben ítélnek." - Márai Sándor

Első gépem valami 286-os volt óvodás koromban, ezen kívül semmi sem rémlik róla. Sárga-fekete monokróm monitor, DOS, később Win 3.1, meg volt hozzá egy nagyon hangos Epson mátrix printer.

Ami már jobban rémlik, az a következő gép volt, egy 486DX, 8, később 20 Mbyte memóriával, 500 mb -os HDD-vel, Win 3.1-el illetve 95 -tel. Szép lassan (bővítgetések, cserék) volt Pentium 1, 2, 3, 4, AMD AthlonXP, Athlon64, illetve mostanság egy X2 -es.

...

*hahh* :)
nekem egy 486-os volt az első (színes monitorral, egyébként nem sok paraméterre emlékszem, de valami 32 MB RAM rémlik) úgy 13-14 éves koromban, használtan vettük vhol.

ja, az előző tulajdonos a windows 3.1 mellett rajta felejtette pl. a Revenge on School-t is, szüleim örültek :D
és mivel évek kellettek, mire valahogy megtudtam, hogy kell valójában kinyírni az igazgató titkárnőjét, ezért sosem felejtem el, milyen érzés volt, amikor a nőhöz tartozó file-ban valamelyik sebzés számát átírtam kézzel 0-ról 100-ra és végre továbbjutottam...

hát nem ma volt :D

------------------------------------------------------------------------------------------------
"I do not fear computers. I fear the lack of them."
/ Isaac Asimov /

"iparkezdés": valamikor 6.-os koromban, számtechszakkör (vagy inkább klub), ott először ZX-81, majd később lett egy Spectrum is. Majd a szakkör megszűnt, jártam más helyekre, így találkoztam Primoval, Commodore Vic 20, C-64, C-16, +4, Videoton TV computer (vagy mi?) HT 1140 stb.. Hétvégékre általában sikerült egy céges C-64-et hazavinni.

Az első saját gép (illetve a család első gépe) egy Commodore 128 + 1541 II drive volt, mikor már lehetett menni nyugatra. Utána Amiga 500-ra lett cserélve (még megvan)

Az első saját PC-m asszem egy 386-os volt, a 5.25" drive-ja a mai napig megvan az asztali gépemben és még tökéletesen működik :)

PC #1:
Processzor: Celeron 733 MHz
Alaplap: Matsonic valami, integrált 8 Mb videókártya
Memória: 256 Mb + 128 Mb SD(!) 133 MHz
Winyó: 20 Gb Maxtor IDE

PC #2:
Alaplap: Asrock P4VM800
Processzor: Intel Celeron D 2,533 GHz 256k L2 Cache
Memória: 1 Gb DDR 400 Mhz
Winyó: 40 Gb Samsung IDE, 80Gb Samsung IDE + 400 Gb Samsung SATA II
Videókártya: Inno3D NVidia 7600 GS 256Mb AGP, utána Sapphire HD 2600 XT AGP

PC #3:
Alaplap: Szégyen de nem tudom, Gigabyte valami :D
Processzor: AMD 64 X2 5200+
Memória: 2x1 Gb DDR II 800 MHz
Winyó: 80 Gb Samsung IDE + 400 Gb Samsung SATA II
Videókártya: Sapphire HD 4650 512Mb PCIe
-------------------------
127.0.0.1 SWEET 127.0.0.1

Első gép C-64 II, floppymeghajtóval, még 1989-ből. Évekig a mindennapjaim része volt, délután haza a suliból, házi feladat, tanulás... aztán irány a C-64 és játék.
Aztán sokáig egy kölcsön 286-os, 1MB RAM, 40MB wincsi.
Első saját gép 486DLC-40Mhz később DX-2 60, majd DX-2 80-as procival.
Valamikor lett egy SB16-os hangkártya is meg 6x-os IDE CD-ROM
Következő: AMD 5x86 133, ami évekig 160Mhz-en ment stabilan. Duke Nukem 3d-t ezzel toltuk.
Aztán P1-MMX 166... na ez volt a tuning király, egy alaplapcsere után 100Mhz-es SD-RAM-al simán ment 250Mhzen, még a mai napig használja valaki valahol, már nem tudom kinél van.
Volt még AMD K6-II 450Mhz ezen nyomtuk a 3dNow patch-es Quake II-t apámmal.
Aztán AMD K7 asszem 1Ghz felett aztán Barton 3200+, most pedig kétmagos AMD64.
Gyakorlatilag a 8-16-32-64 bites korszakot végig követtem.
Még anno a 486-os korszakban nyomtam a C-t, Pascalt, később a Borland C++-t.
Ami a leginkább érdekes, hogy olyan jó játékokkal amikkel a C-64 - 486 korban játszottam mai napig se találkozok. Meg van ugyan a csilivili (az agyamat viszi ki amikor a Need For Speed 24587234562354321-ban csillog az aszfalt, de közben padlógázzal faltól falig pattogva végig lehet játszani... :S), meg a néhol a valószerű fizikai modellezés, de ettől még nem lettek jobbak a játékok, valami hiányzik.
Az utolsó ami lekötött az a Diablo II és a Half-Life II volt... azóta nem is játszok. Leginkább azért mert az ex-feleségem lenyúlta a monitoromat :D
Végül pedig egy kis nosztalgia , hallgassátok egészséggel.
------------------------------------------
"Nincs ez el**szva, csak másra lesz jó!"

A joystick nem QuickShotII volt inkább? :)
Nekem is ilyenek voltak a zx spectrum+-omhoz. Aztán szünet, aztán amiga500, amiga1200, pc...

--
gmail@chucknorris.com

Ez volt 1997-ben, 9 évesen az első olyan számítógépem, amit senki más nem használt:

AMD K5 133 Mhz, 16 MB EDO-RAM, S3 Trio 64 2 MB videókártya, ESS 1868 hangkártya, Lite-On 24x CD olvasó, Epson Stylus Color 300 nyomtató.
A HDD-nek olyan 800 Mb lehetett a kapacitása.
Windows 95 operációs rendszer
A monitor egy 14"-os CRT, legfeljebb 1024x768-as felbontás, 800x600-on volt használható.

Előtte használtam még egy 486 DX2-66 processzoros, fekvőházas számítógépet DOS-al és Norton Commanderrel.

Ekkor még nem volt internetkapcsolatunk itthon, főleg a CHIP, PC-GURU és más magazinok CD mellékletét meg multimédiás CD-ket böngésztem, diskmagokat olvastam. A játékokat a CD íróval rendelkező számítástechnikustól szereztük be, meg terjesztettük a pornográf képeket floppy lemezen.

Később a rendszer fokozatosan bővítve lett, másik alaplapot, AMD K6-os processzort kapott, 64 Mb SD-RAM-ot, 2D-s kártya S3 Virge, a 3D-s kártya Voodoo 2-es lett, a típusára nem emlékszem. Ekkor már Windows 98-at használtam. Egy második, 2 és 3 GB közötti kapacitású HDD is került bele.

2000 körül lett elősször betárcsázós internetünk, majd fél évvel később szélessávú kapcsolat, kábelmodemmel, 256 kbit/s letöltési sebesség.

Későbbi konfigurációm egy 1.3 Ghz-es Tualatin magos Celeron volt, eleinte TNT2 Ultra 32 Mb, majd Geforce 4 MX 440 64 Mb, majd Geforce 3 Ti 200 64 Mb videókártyával, 256 Mb, majd 384, majd 512 Mb SD-RAM-al. Windows XP operációs rendszer. A kijelző egy 17"-os Samsung CRT, majd egy 19"-os TN paneles Xerox XA7.

2006 körül váltottam Windows XP-ről Linuxra, azóta látogatom a HUP-ot. Eleinte UHU-Linux-ot, majd Ubuntu-t, majd Debian-t használtam, több mint 3 éve Arch Linux-ot használok.

Azóta használtam több notebookot, többek között Dell Latitude X300-at, ASUS A9RP-t.

A mostani konfigurációm AMD Athlon II X2 240, Gigabyte GA-MA785GM-US2H alaplap, Ati Radeon HD 4200, 2 GB DDR2 1066 Mhz memória, 2 db WD Caviar Black 1 TB merevlemez. Windows 7 operációs rendszer, notebookon Arch Linux.
Két kijelzőm van, egy 19"-os P-MVA paneles Belinea 10 19 20 és egy szintén 19"-os és P-MVA paneles Viewsonic VP930.

http://retropages.uw.hu/theme_22.html
(legelső kép)

Gyártó / Manufacturer MET PC
Model PC-286
Gyártási év 198?
Alaplap / Motherboard
Processzor / CPU Intel 80286, 12 MHz
Memória / RAM 896 K
Floppy / FD 1,2 K
Merevlemez / HD 80 MB (Setup=37) (Stacker!)
Monitor Scan: SM-1422 Monocrom (fekete-fehér)

Nagyon jó volt! :S

1997 március:
- Intel Pentium 133 (első és utolsó Intel processzoros gépem)
- 32 MB RAM
- S3 Trio Virge 4MB
- 800 MB HDD
- Floppy meghajtó
- 14" Axion monitor
- MS-DOS 6.22+Windows 3.11

Kb 130.000 Ft-ba került, de nagyon szépen ment rajta az AuroCAD R12. Kél évvel később került bele CD meghajtó és egy SoubdBlaster 16 hangkártya is. Jóval később lett cserélve a videokártya egy 16 MB-os 3dfx Voodoo Banshee-re, ez szolgált a második gépemben is. Azt nem tudnám megmondani, hogy most hányadik gépet nyúzom, mert soha nem volt éles váltás a gépek között. Mindig kerültek a régebbi gépből alkatrészek az újba.

--
Falu

Csatlakozom az előttem szólóhoz,
ZX Spectrum forever!
(van 3-4 példányom lezsírozva,16+32K bővített ISSUE3-as,
gyári 48K-s, és egy keménybillentyűs 48K-s Spectrum+ is)
-
"Attempting to crack SpeedLock can damage your sanity"

Comodore Vic20. Arra még programokat is írtam. Tiszta élmény volt. Valamikor 85-86 körül.
Utána jött a C-64, 90 környékén. Akkor adtam fel a programozgatást, lekonyított, amit azon néhány játék tudott.
97-ben nagyayám nyert egy PC-t, 256M RAMmal, 3,2G Seagate HDD, tán 533 proci. Vgy 233. A vincseszter mostansá kezdi bemondani az unalmast, a floppy még megvan belőle, a többi időközben szépen lassan lecserélődött.
--
Fight / For The Freedom / Fighting With Steel

A fiatalabb generációhoz tartozom, az első saját számítógépem 2004-ben kaptam meg. Celeron 1 Ghz, 128 megás ati radeon 9200, 512 MB RAM. Emlékszem a Halo 1 640*480-ban tök minimumon elfutott és ennek nagyon örültem. Ráadásul nagyon menőnek éreztem magam, mert 19 colos crt monitorom volt.

Metalhead
----------------------------
"Root is a state of mind"

Első közös számítógépünk egy Pentium II.-es gép volt, amit később felváltott egy ASUS A7N8X-X alaplappal, AMD Athlon XP 1,6GHz-es processzorral és Nvidia GeForce FX-5200-as videókártyával rendelkező számítógép. Ez 3 évig közös volt, majd tesóm vett magának egy ASUS laptopot, azóta az enyém. Én további két évig használtam, végül 2009. december elején lett leváltva egy Acer 5738G notebookra, azóta ezt használom.

--
http://modellers.hu

Az első saját, egy Primo A32 volt, majd viszonylag gyorsan követte egy Enterprise 128.
Az első PC, valamikor 89-90-ben egy AT.

Üdv

fonyo

Stay hungry, stay foolish.

Első számítógépem egy TI-58-as programozható zsebszámológép volt. Aztán következett egy C-64-es... Azt nagyon szerettem. Saját programnyelvet írtam rá... Hajh, a régi szép idők!
-------------
Használj GoboLinuxot!
http://mek.oszk.hu/05800/05895/
:::A #86-os sorszámú hivatalosan bejegyzett GoboLinux felhasználó

A C64 ROM-ba égetett BASIC interpreterrel rendelkezett, volt benne 8K BASIC ROM és 8K úgynevezett KERNAL ROM, meg !K karakter ROM. Ez összesen 20K ROM szoftver. Az én programnyelvem abból állt, hogy ezt a 20K-t bővítettem ki újabb kb 20K szoftverrel, ami afféle BASIC bővítés volt, saját parancsokkal, mint pld átsorszámozás, számított ugróutasítás és szubrutinhívás, feltételes NEXT utasítás, a hangrendszerének a programozása, címkézett utasítások, saját függvények definiálása, meg rengeteg minden más is. És igen, akadtak utasításaim, ahol saját szintaxist használt a kis drága. Végeredményben az ebben megírt program más nem igazán hasonlított a C64 saját BASIC-jéhez, annyira ki lett bővítve s a régi utasításainak egy része annyira át lett írva, így mondható, hogy saját programnyelvet alkottam.
-------------
Használj GoboLinuxot!
http://mek.oszk.hu/05800/05895/
:::A #86-os sorszámú hivatalosan bejegyzett GoboLinux felhasználó

Nem értelek. A Basic egy interpreter típusú nyelv, ahogy beolvassa a programsort, rögvest végrehajtja. Azaz nem kell külön lefordítani gépi kódra. Beolvas és értelmez. Minden utasításnak megvan a tokenje, ennek kódja határozza meg, hogy melyik (gépi kódú) rutinra ugrik, s az ottani program olvassa tovább a programsort, és értelmezi tetszése szerint. Így akár minden egyes utasításnak adhattam volna saját szintaxist, ha óhajtom. Kedvcsinálónak leírom most, hogyan alakítottam át a NEXT szintaxisát. Korábban paraméter nélküli utasítás volt. Én kibővítettem így:

NEXT(feltétel)

Például

NEXT(A>0)

S ez annyit csinál, hogy ha a feltétel, amit minden ciklusvég-eléréskor kiértékel, igaz, akkor kilép a ciklusból, akkor is, ha az még nem hajtódott végre annyiszor, ahányszor a FOR utasításnál meghatározták.
-------------
Használj GoboLinuxot!
http://mek.oszk.hu/05800/05895/
:::A #86-os sorszámú hivatalosan bejegyzett GoboLinux felhasználó

Nem. Sőt, nem is érted miről beszélsz.

Az egyetemen volt szerencsém fordítóprogramok kurzust hallgatni, ekkor elkezdtem kapizsgálni, mitől is lesz programnyelv egy algoritmus leírás. Közben a kódoptimalizációról olvasgattam többet, még el is kezdett érdekelni, hogyan lehet valós, működő fordítóprogramot írni.

Ezek - nameg a tudomány mai állása szerint -, illetve az elmondásod alapján tényleg nem alkottál programnyelvet. Sőt. Meglepne ha a nyelvek, nyelvtanok fogalmával, reguláris, környezetfüggetlen, vagy egyéb mivoltukkal tisztában lennél, és akkor ezek még csak olyan alap fogalmak, amelyeken túl én sem látok.

Esetleg egy érdekes könyv a témában: http://www.amazon.com/Compilers-Principles-Techniques-Alfred-Aho/dp/020…
merthogy egy program-/szkriptnyelvnek mindenképpen kell fordító/interpreter.

Akkoriban még azt sem tudtam, mi az a Microsoft. Különben is, hiába hogy az M$ írta a C64 szoftverét, de ugye annak ki lett adva jól dokumentáltan a kódja, s könnyen lehetett bővíteni is. Most sem haragudnék annyira az M$-re, ha a Windows nyílt forrású volna.
-------------
Használj GoboLinuxot!
http://mek.oszk.hu/05800/05895/
:::A #86-os sorszámú hivatalosan bejegyzett GoboLinux felhasználó

eleg jo :D)
amit meg/atirtam magamnak, az futott. amire emlexem : fenyujsag, tuzolto, tunnel, amoba, bioritmus.
irtam ra sajat z80 assemblerforditot, bar a romban levo sorassembler/dissassembler/monitort is eleg jol lehetett hasznalni.
egyszer nekialltam pacmant alkotni, de az ott ert veget, hogy meglett az elso PC/XT ( cpu: 8088/4.77/8Mhz(turbo) 256Kb ram, 5'25'' floppy, monokrom cga monitor )

Ált. suliban C16-ot és VIC20-akat nyúztunk (nyertünk párat matekversenyeken).
Gimiben TVC, HT1080Z, majd Plus/4 (ebből egyet megkaptam nyárra, mert egy daruvezérléshez írtam LOGO szintű parancsértelmezőt). Számtech fakton együtt tanultuk a tanárral a PC kezelését XT-n, majd CGA monitoros 286-oson. Na jó, utóbbin inkább csak játszottunk. :)

Az én elsőm egy Seltron Color Computer 200 volt.
Piacon vettem 2000Ft-ért egy kontakthibás 16kB-os memóriabővítővel és fényceruzával.

A gép nagyjából ZX81 kategória. 2kB RAM volt benne, ebből 1kB-ot a képernyőhöz használt.
Sajnos egy zivataros nyári napon a benne levő FPGA egyik címvonal meghajtó áramköre elhunyt, használhatatlanná téve a gépet.

Manapság egy párszáz forintos mikrovezérlő is többet tud. :)

A Video Technology Laser 200 utángyártása.

ZX81 kategória, Microsoft Basic-kel. 128x64 pixeles, 4 színű grafika.
Memóriabővítő nélkül persze nem lett volna jó szinte semmire.

Leginkább a hugomat szórakoztattam vele a neki írt rajzoló- és játékporgramokkal (ne 3D-sre tessék gondolni :)
És ezen tanultam meg szinte mindent, ami a mikroprocesszoros fejlesztésekhez kell. Persze ezt már nem basic-ben.

Leírás: http://www.old-computers.com/museum/computer.asp?st=1&c=155
Emulátor: http://oocities.com/siliconvalley/9723/other.html

Asszem 1988 nyarán egy C64-et kaptam. Azóta is az egyik legjobb 8 bites gépnek tartom. Sok ismerősömnek a mai napig megvan és időnként be is kapcsolják.
Vannak olyan fanatikusok akik TCP/IP stack-et írtak rá és megfelelő bővítőkártyával róla interneteznek.

Voltam annyira ismert scener hogy a mai napig megvan a c64.org -os email címem. Lényeg hogy sokat köszönhetek ennek a gépnek; ezen tanultam meg programozni, természetesen assembly-ben.

1996: AM-286 16Mhz, 640K RAM, MFM 80Mb HDD (a vezérlőjén az összes WD IC-n PROTO felirat), 5,25" Floppy, Hercules video, szép zöld monochrome monitorral.

Elötte volt egy 20 pálcás TV játékom :D Az is számít? :D

**** "Whenever I drink 3 gallons (or over) of Coca Cola I get a really weird feeling on my chest.. where my heart is. I switched to Pepsi but it doesn't help. Does anyone know what it could be?! I'm kinda scared." - Rudy23 on a Medical forum
****

Az első, aminek közelébe kerültem egy ATARI 800 XL volt. Magnóval, és cartride-el. Emlékszem a cartridge-oknak szaga volt a sokáig hagytad benn a gépben.

Az első PC amit láttam egy IBM PC AT 2 MB memóriával 20 MB wincsi, EGA monitor. Ezen lehetett nyomni a Prince of Persiát.

Az első gép ami teljesen az enyém volt az egy Athlon Slot A-s gép volt. A processzor/foglalat emlékeztetett egy cartridge-ra, kb. kétszer akkora hűtőborda-ventillátor volt rajta mint bármin amit azóta láttam. Csúszócsapágyas venillátorral (tök halk volt). S3 virge videokártyával és Voodoo grafikus gyorsítóval (a videokártya kimenetét át kellett vezetni a grafikus gyorsítón).

A pong gép is ámítónak számít? ;) mert akkor az volt és 198x már nem emlékszem..
Potméterrel működött :)

Az első saját fizuból vett gépem egy hipermodern 486-os volt 16 Mb rammal, meg 33 MHz-el :)
Persze volt előtte c64, plusi, xt, mac...stb de ezeket kaptam, vagy családé volt.
No meg, ha valaki megérti miért ez az aláírásom akkor, tudja hogy melyik volt a kedvenc. :)
--
AGA@
Clyde Radcliffe Exterminates All the Unfriendly Repulsive Earth-Ridden Slime

videoton vt-110 (IBM XT klón), CGA monitor, 20 MB HDD

Én sajnos nem tudom pontosan mi volt a neve az első számítógépemnek. Ha jól rémlik Thomson típusú, magnós cucc volt, amire még emlékszem az az, hogy a tetején, a közepébe ilyen bélyegző alakú "kártyát" lehetett dugni, amin különböző programok voltak. Ez olyan 93-94 körül lehetett.

szerk.: közben megtaláltam, ilyen volt:
http://www.old-computers.com/museum/computer.asp?st=1&c=238

::sumo.conf::

ZX-Spectrum ami később némi segítséggel és forrasztgatással kibövült 80kb-ra és kapott egy 5 1/4"floppy-t (MOM - made in Hungary)
majd egy kis ideig Sinclair QL-t birtokoltam ami becserélődött egy Enterprise-re (nem kellett volna)

A legelső gépem egy Atari 800XL volt, de azzal nem tudtam semmit sem kezdeni, nem kaptam hozzá semmi szoftvert, csak egy német kézikönyvet.

A legelső olyan gépem, amit már használni is tudtam, az egy C64, 1541-es floppy meghajtóval (+ egy nagy marék floppy, telis tele játékkal) és egy magnóval (amihez nem volt egy darab kazettám sem). A Street Rod, A kastély, Giana Sisters és egy flipper játék volt a kedvencem.

Utána ugortam a PC világba egy P3 Celeronnal.

Én még fiatal vagyok itt :D Első gépem egy ismeretlen eredetű 286-os volt, de azon kívül, hogy bekapcsoltam és elindítottam a biliárdos játékot, nem tudtam kezelni, szóval ez igazán nem számít. Ezután volt egy 386DX, de ez se számít, még mindig nem tudtam kezelni (egyszer destruktív hajlamaim által töröltem mindent a Norton Commanderrel, magát a DOS-t is, és mivel 5,25-ös floppyja volt, senki nem tudta nekem újrarakni :D). Az első _igazi_ gépem, amit már tudtam is használni egy AMD AthlonXP 1600+ procival szerelt gép volt, 256 MB RAM-mal, GeForce MX440 videokártyával, 60 GB vinyóval. Ez a gép mai napig jól szolgál a szüleimnél, bár 1 táp és 2 videokártya cserét megélt (a GeForce leégett a ventillátor hibája miatt, az első Radeonomba meg beleválasztottam, mert a 9200-as sorozat SE tagja volt... a 9600-as viszont bevált). Linux is járt rajta, nem egyszer XD

C-16 1984 (3 évesen) :-D
1990-től programozás c64-en

Bennem nagyon él az első saját gép élménye!

1989.12.29 a tv-ben a romániai forradalmat néztük, amikor megjött anyám testvére amerikából, 1978-ban lépett le, hozott nekem egy igazi Pc-t!!

Nagyon pontosan emlékszem!
80286 CPU "Harris" gyártmány, 2MB ram, 60MB HDD, Hercules videókártya + Hercures "sárga" monitor, angol billentyűzet, és egy egér. (amiről fingunk nem volt hogy mire jó.)
Kaptam hozzá 3 játékot, Prince of Persia, valami STunt nevű autós játék, és a Prehistoric.

Ez a gépem 1998-ig volt meg.