mount az új KDE 3.5.5-ben

 ( NTS | 2006. december 25., hétfő - 10:46 )

Sziasztok!

Itt van valami gebasz a kde 3.5.5-tel. Kubuntu drapperem volt, upgradeltem a legújabb kde-re (NEM EDGY DIST-UPGRADE-DEL!) a kubuntu.org-on anno közzétett repókkal. megvolt a kde frissítés. beteszek egy cédét a meghajtóba. Kijön ugyebár egy ablak, hogy mit akarok vele csinálni. de ha lemégsézem, akkor eltünik az ikon is az asztalról...fura. Amikor a Kubuntu Edgy-t feltettem ugyanez volt. Bugos a 3.5.5-ös KáDéE? Vagy csak én baszkuráltam el valamit?

Tapasztalatok? Ötletek?

Kösz:
Tom Biggy

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Nekem SuSE 10.1-ről 10.2-re volt frissítve a rendszerem (kb. 1 hete), de ilyesmivel nem találkoztam KDE alatt.

--
GEO-ENVIRON Környezetvédő Egyesület

Izé...naszóval asszem nem fejeztem be ;) ott a gond, hogyha ugye betesem azt a nyavalyás cédét, kihozza, hogy mit szeretnék véle művelni, nyomok egy mégsét, eltünik az ikon az asztalról. És onnantól már csak konzol vagy újra beteszem a cédét. Drapper alatt bármit csináltam vele, még ha nem is volt mountolva, az ikon kint volt az asztalon. Lehet csak én ....tam el valamit...

Áthidaló megoldás, ha csinálsz 1 ikont a cd-nek /jobb egérgomb menüjéből kikereshető/.
Másik, ha a beállítások közt kikapcsolod az automount szolgáltatást, de akkor automatikusan nem fog semmit megnyitni./Mondjuk nekem ez nem is hiányzik./

Próbáld meg hogy ne "mégsét" nyomj hanem a 'do nothing'-ra nyomj ok-t. Vagy kikapcsolod ezt a felugró ablakot valahol hogy ne tudd 'lemégsézni' (odab*sz ez az ige:) ) az automountot.

Menj be a KDE vezérlőpultba.
-> Munkaasztal -> Működés -> Eszközikonok

Ott pipáld be a leválasztott CD-ROM vagy DVD vagy amid van, hogy legyen kinnt az ikon mindig, és ott lesz elvileg.
Remélem segített.

Nem KDE, hanem Kubuntu hiba. Más KDE disztrókban nem tapasztaltam ezt a bugot. A Kubuntu a legramatyabb KDE-disztró, és úgy néz ki, az is marad. Küldhetsz/küldhetek tonnányi hibajelentést: számba se veszik. Mintha az egész Kubuntu csak azért lenne kitalálva, hogy [alaptalan] kiábrándulást keltsen a KDE-ből, s mindenkit a GNOME-os Ubuntu használata felé tereljen. Na meg ott van az a bizonyos "kubuntu-default-settings" csomag, amitől elhányom magam, mert kiadásról-kiadásra egyre jobban összezúzza/lehülyíti, kretének szintjére butitja a KDE [amúgy nagyszerű, funkciógazdag, praktikus] kezelőfelületét. Hasznos funkciókat rejt el. És kiadásról-kiadásra egyre körülményesebb visszaállítgatni a dolgokat. Nem lennék így kikelve, ha javulna a Kubuntu, de úgy tapasztalom, hogy kiadásról-kiadásra egyre rosszabb. Különben is ez az egész (*)Ubuntu egy divat-disztró, ami messze nem ad akkora minőséget, mint amekkora a híre. Sajnos nem tudok konstruktívabban hozzászólni egy olyan disztró hibái kapcsán, amelynek karbantartói számba sem veszik az építő jelleggel küldött részletes bugreportokot.

Nagyrészt egyetértek, de hozzátenném, hogy nálam még nem volt szerencsére nagyobb Kubuntu-bug. Ami jobban idegesít, hogy egy csomó dolog nem magyar, ami más kde-disztrókban az (pl. screenlock, asztali jobbklikkes menüben copy és paste van(!) stb.). És ugye ott van a monitor & display rész a beállításokban, ami nem tudom, mióta használhatatlan magyarul (el sem indul). Ennek ellenére én nem nevezném az Ubuntut divatdisztrónak, mert nagyon sok jó elképzelésük van, ami tetszik. A gond az, hogy ezek sokkal inkább csak GNOME alatt érvényesülnek. A másik, ami elszomorít, hogy mára gyakorlatilag nem maradt egy nagydisztró sem, aminél KDE lenne az alapértelmezett. Csak remélni tudom, hogy a KDE 4 változtat ezen.

... A másik, ami elszomorít, hogy mára gyakorlatilag nem maradt egy nagydisztró sem, aminél KDE lenne az alapértelmezett. Csak remélni tudom, hogy a KDE 4 változtat ezen.

Na, ja.
A SuSE 10.2 alatt (telepítésnél) CSAK ki kell választani a KDE rádiógombot, s már az lesz az alapértelmezett X felület. :-)

--
GEO-ENVIRON Környezetvédő Egyesület

Jó, ok, úgyis van fent, de azért ez már nem ugyanaz, mint a 10.0-nál. Ugye ha jól tudom, teljesen át akartak állni GNOME-ra, csak a közösség tiltakozására maradt meg a KDE is. De pl. compizt a 10.2-ben is csak némi hackeléssel lehet belőni KDE alá (jó nem nagy cucc, de a GNOME-os 2 kattintáshoz képest az). Ezenkívül a Novell a Ximiant vette meg, úgyhogy érdeke, hogy a GNOME kerüljön első helyre.

Talán még a Mandriva az egyik legismertebb KDE-friendly terjesztés. S a Kubuntu-hoz visszatérve: ha már mindenáron ilyesmit akar az ember használni, akkor talán jobb választás a SimplyMepis (többet tesztelik). Fel nem tudom fogni, miért fordultak el a KDE-től a "nagyok". Igazából licenszelést illető okok sem igen vannak már (GPL-es QT vs. LGPL-es GTK - nincs borzalmasan nagy eltérés). Való igaz, hogy pl. a HAL-la való együttműködés terén a Gnome szépen teljesít, de nagyon fel tud menni a cukrom pl. a "fájlmenedzser"-nek becézett, de igen kevés funkciót nyújtó, kényelmetlen böhöm nagy Nautilus használatakor. Ennél már kézhezálóbb a Midnight Commander. Nem különb a helyzet a GTK-s fájlválasztóval, ami 2.10-es verziónál is baromi nagy hibákat művel. Rossz döntés a KDE marginalizálása, és ilyen kedvezőtlen körülmények között, ki tudja milyen lesz majd a 4-es sorozat. Evégre lehet akármilyen profi, nem biztos, hogy sokat változtatna a helyzeten: eddig is annyi nyilvánvalóan rossz döntés született már.

Szerintem részben az van emögött, hogy a felmérések szerint a kezdők könnyebben tudják kezelni a GNOME-ot, de az ígéretek szerint a KDE 4-et úgy tervezik, hogy szintén igen user-friendly legyen. Attól félek, hogy ez viszont a funkcionalitás kárára fog történni. Mindenesetre 2007 vízválasztó lesz, ha a KDE 4 nem fog áttörni, akkor szvsz meghal.

azert ne temessuk el.

Nem szeretném, sőt. De ha megnézed a mostani tendenciákat, az azt vetíti előre, hogy még jobban háttérbe fog szorulni.

nem hiszem. kde-ben vannak innovanciok a gnome pedig egy masolat. licencelesi gondok miatt van, egy atmeneti elfordulas a kde-tol disztrok szintjen.

Legyen igazad. Én abszolút KDE párti vagyok, csak remélni tudom, hogy tényleg csak átmeneti a helyzet. KDE 4 teljesen gpl lesz, ez elvileg megoldhatja a licenszelést.

eros a felhasznaloi nyomas. jonnek letre a k[distro] projectek szepen lassan.

"a kezdők könnyebben kezelik"
Aki azt várja egy hatványozottan multifunkciós eszköztől (desktop PC) hogy csak egy "BEKAPCS" és egy "CSINÁLD" feliratú gomb legyen rajta, az nem tudom miért vesz olyan eszközt, aminek pont a lényege a rengeteg funkció? (költői kérdés)
A fő gond hogy tömegcikké degenerálódott az informatika, így a lehető leghülyébbek szintjére kell hozni a kezelhetőséget, hogy eladható legyen.
A Gnome a butított kezelőfelületével ezt próbálja kiszolgálni, míg más kezelőfelületek (akár KDE akár *box akár WindowMaker, és sorolhatnám) a "valódi" felhasználókat célozzák, akik használni is szeretnék valamire a számítógépet, nem csak "futtatni a zinternettet" (ami persze a chat.hu és noklapja.hu/pina.hu oldalak látogatásában általában ki is merül).
Persze ne sértődjön meg senki, nem azt mondom hogy a Gnome semmire sem jó, hanem hogy egyre inkább a kommersz igények felé húz, mint a kereskedelmi disztribúciók úgy általában... Ezért természetszerű az összefonódásuk.

Lehet azért, mert arra van igény?

Nem vitatom, tényleg van rá, mint a Koccentós borra meg a Zemplén szilvaíz aromájú szeszesitalra is..............

Szerintem attól nagyon távol vagyunk, hogy temetésről beszéljünk. Most pillantottam bele a HUP 2006-os felmérésébe és lám-lám a KDE előrébb tart a GNOME-nál. Sok felhasználó nem GNOME alapú disztrókon is a KDE-et használja...
Sőt, ahogy egyre több disztró GNOME alapú ez szerintem jelentős eredmény: pozitív felhasználói visszajelzés. Sok-sok Ubuntu, Fedora (én is), Novell/SuSE felhasználó első dolga a KDE beállítása. Mint fejlesztő érdeklődés szintjén belenézegetek a Qt/KDE és a Gtk fejlesztői csomagjaiba és itt is a Qt/KDE páros tetszik jobban.
DE! A felhasználóknak kell dönteni.

Attila

Pontosan mit butítanak? (komolyan érdekel, mert nemrég telepítettem egy Kubuntu 6.06 desktop gépet másoknak)
Körbenéztem benne, azon kívül, hogy néhány program (pl. Krusader) az alaptelepítésből hiányzott, csak az "automount" volt ami nem tetszett (autofs rulz ;) ), de valószínűleg egy asztalra kipakolt CD-ikon könnyebben megtalálható egy kezdőnek, mint a /media könyvtár...

Nem tudom, hogy ez butításnak számít-e, de a KControlCentert szanaszétszedték, amolyan vindózvezérlőpult feelingje van. Ezt mondjuk sajnálom.

macosx koppintas mondhatni 1:1-ben

Pl. butítja a Konqueror kezelőfelületét. És ezen belül is pl. jól eldugják a Konqueror kubuntu-s profiljában az ikon-nézetről a lista-nézetre történő váltást (és ez nagyon béna meg idegesítő). A kubuntu-default-settings-nek nincs KDE-s feeling-je, nem a KDE szellemiségét követi. Olyan érzésem volt tőle, mintha GNOME-ot akarnának csinálni a KDE-ből.

Most épp egy Edgy-re upgradelt Dapperről írok, de nekem teljesen KDE feelingem van (a vezérlőpultot leszámítva, de pluszpont a Display Settingsért -- na igen, angol telepítés, itt elindul :D)...
A View/View Mode szerintem egyértelmű (bár nemnagyon állítgatom/indítom egyátalán, Krusadert használok Debianban), az alul lévő Home/Remote Places/Storage Media menügomb pedig ötletes, mert még Windowsban sem várom el egy technikai analfabétától, hogy akár annyit beírjon hogy http://, nemhogy a "hálózatot" smb:/-rel érné el...
Amikor valahol egy Dokumentomok mappából címsorátírással Webre ugrok, vagy Start/Futtatás "iexplore.exe http://stbstb" módon indítom a böngészőt, valaki mindig gazdagabb lesz egy halálközeli élménnyel... Úgyhogy ez sajnos kell.

Ha valaki meg akarja tanulni a kezelőfelület komoly használatát, ezek még hasznosak is, kézen fogva vezetik, és legközelebb ha KDE-t lát, és figyelt mikor Kubuntuban ügyködött, tudni fogja, mit hogyan kell csinálni.

Hát nem is tudom...nekem most Kubuntu Drapper Drake van fönt. (meg mellette dísznek egy zikszpé) Idáig egész szépen megy :-) Igaz most valami nagy para van a PLF repo-bal, de ez csak idő kérdése. A KDE akkor is jó :) Azt olvastam wikiben, hogy a gnome-ot azért találták ki, hogy kiegészítse a KDE hiányosságait. Hmmm..ez igen érdekes :-) KDE-ben sztem sokkal több funkció van mint gnome-ban, és pont fordítva igaz a dolog...idágig még nem találtam olyat, hogy a KDE-ben nincs de a gnome-ban van. :-) Ja, amúgy az ubuntu is egy zsír disztró, idáig az jött be a legjobban ;-) Lehet fikázni, nyugodtan, de mégis sokan ezt választják.

Ja és: "Lemégsézés" POWA :) [jól megaszontam :D]

Üdv: Tom Biggy

UI: volt ugye a problematika a display modullal. ez nálam tökéletesen megy. Akkor nem megy a modul, ha magyar nyelven rakod fel (én angolol rakok mindnet, mert a fordítás néha elég ratyi...de persze nem mindig). Ugye install kérdi hogy szedje e le a full nyelvi támogatást. hát jah, csak közben frissül a KDE egy része. És ez a modul meg pont nem...:) Hátistenem. Egy bug :) Ez legyen a legnagyobb baj ;)

Igen, de én szeretném magyarul használni a rendszerem. Ráadásul ez a display hiba már a dapperben is benne volt, de talán még a breezyben is, és nem képesek javítani. És mondom, az idegesít, hogy olyan részek angolok, ami másik disztróban simán magyar.

Hát igen...igazad van :-( Ez tényleg aggasztó. Dehát nincs mit tenni. Idáig nekem akkor is a *ubuntu jött be leginkább. Szóval így megy ez. Átmentem én már sok disztrón...de akkor is ez a legelfogadhatóbb. Legutóbb pl Mandriva One 2007-em volt. Nyami! Isteni! Csak hol a sudo apt-get install...:-( / monjuk van benne urpmi... / De előnye az volt, hogy amikor berakom a LiveCD-t kérdezi hogy akarok-e XGL-Compiz-t vagy AIGLX-Beryl-t :D Ubuntun meg hegeszteni kell vele rendesen...főleg a drapperen. De mindegy :) Akkor is jó az ubuntu

Én is így vagyok, főleg az apt miatt a Kubuntu az első számú disztróm, kényelmesebb nekem, mint az rpm-alapúak. Ennek ellenére fent van openSuse is, azt is szeretem. És amit már többen írtak, sajna tényleg elég lassú a Kubuntu, a Suse+KDE páros érezhetően gyorsabb, pedig a Suse sem a sebességéről híres.

hm, nem tudom, sok disztrot kipróbáltam már (suse 10.2-őt még nem) ami kde alapú, de én nem igazán éreztem sebesség csökkenést kubuntuval. (jelenleg is azt használok, 6.10 edgy)
viszont a display modul bug tényleg bosszantó


::sumo.conf::

Lehet most én is leváltom a Kubuntut. Figyu. Jó az OpenSUSE 10.1? Nekem volt fönt. De Gnome alatt olyan lassú volt hogy azt már használni se lehetett. KDE alatt talán talán csak csak. De a YaST Center...úúúú katasztrófa. Amikor hozzáadogattam az install source-eket, az kábé 1 óráig tartott, amikor "visszatért". De azóta már a gagyi 6 gb vinyó helyett ami csak vésztartalék volt, hozott a jézuska egy 200-asat nagyobb fordulatta, és még 256 mb ramot, vagyis van már 512. A gépem amúgy Celeron 2 GHz, 512 ram, 200GB vinyó, GeForce 2 64 MB. Nem hiszem hogy ez kevés lenne neki. Ez nálad is lassú ilyen szempontokban? Vagy csak én ***tam el valamit? Szerinted ugorjak neki mégegyszer? Lehet hogy a 10.2 már repesztene...?

Ha Suset akarsz telepíteni, semmiképp ne a 10.1-et tedd fel. A 10.2-nek sokat javult a csomagkezelése, nálam teljesen rendben van. A KDE-t gyorsabbnak érzem a GNOME-nál, de a Yast Center ugyanolyan. Én úgy oldottam meg, hogy csináltam 2 partíciót, és fent van mindkettő. Szerintem érdemes lenne ezt csinálnod, fenthagyod a Kubuntut, és mellé felrakod a Suset kipróbálni. Ha nem tetszik, visszatérhetsz Kubuntuhoz.

Ez igaz. Csak az a para, hogy nekem van fönt WinXP is...kell néha gémelni is meg ugye a Dreamweaver-hez sokat kell hegeszteni Wine alatt...de azért köszi. Akkor ma megyek média márktba veszek 5 cédét és letöltöm a Suse 10.2-t. Köszi az infót (nincs dvd-íróm...:()

Ha miskolci vagy kiírom neked DVD-re, meg le is szedem ;-)))

--
A nyúl egy igazi jellem. Ott ül a fűben, de akkor sem szívja!

Ne, 5 cd-t vegyél, inkább 7-et, mert van egy non-oss add-on cd, és egy nyelvi csomagokat tartalmazó cd is. De én pl. úgy húztam fel, hogy a minimal-iso-t kiírtam újraírható cd-re, és ftp-ről telepítettem. Egyszerúbb, cd-t se kell venni, és nem is sokkal lassabb.

Köszi a tippet. Végre van vki aki megmondja hogy megy ;) mert a 10.1-nél bugos volt a netinstall :) Initializing catalogs.....és fagyás :D szóval kicsit para. Ez jó. Akkor most csapjunk a lecsóba :) Netinstall :)

Sok sikert!;)