KDE

Kde kérdések órája

Fórumok

KDE Plasma 5.27.5 - amdgpu

1 - Készítek egy saját szín összeállítást a Breeze defaultból, elmentem más néven, és minden 2. login után visszaáll a Breeze defaultra. Holott létrehozott egy színsémát a $HOME/.local/share/color-schemes mappába.

2 - Évek óta nem láttam működő képernyővédőt KDE alatt. Ha nem csinálok semmit, a megadott időben bejön a bejelentkező képernyő. Egy kis idő múlva az is eltűnik, és látom hogy a monitor készenlétbe áll.
de amint ezt megteszi, megjelenik a bejelentkező ablak. S ez ismétlődik.

3 - Az automatikusan induló scriptek, programok az előtérben futnak, hacsak nem úgy indítom hogy mindig üres munkamenettel induljon a KDE. Ha ez így a helyes akkor azért erről dobhatna egy figyelmeztetést. Pedig az elvárható működés szvsz az lenne hogy figyelje: ha már fut, ne indítsa el. 

Globális témák letöltése (KDE Plasma)

Fórumok

Bármilyen új téma letöltése pl globális téma  sikertelen.

Az alábbi képernyő fogad:

plasma

Fórumok regionális beállításokról és nyelv választásról írnak ami ezt a hibát megoldhatja, de sikerekről egyik sem számolt be.

Esetleg ti hogy látjátok mi lehet a hiba.

Operációs rendszer: Fedora Linux 35
KDE Plasma verzió: 5.24.4
KDE Frameworks verzió: 5.91.0
Qt verzió: 5.15.2
Rendszermag verzió: 5.17.4-200.fc35.x86_64 (64-bit)
Graphics Platform: X11
Processzorok: 4 × Intel® Core™ i5-3470 CPU @ 3.20GHz
Memória: 15,5 GiB RAM
Grafikai feldolgozóegység: Mesa Intel® HD Graphics 2500

[Megoldva] gtkrc fájl felülíródik

Fórumok

KDE 5.20.4-et használok, de vannak gtk-s csomagjaim. A Claws-Mail és Double Commander. Régebben beállítottam a nekem megfelelő témát, ikonokat, és színeket. Ami eddig jó is volt. de most néhány változtatást eszközöltem a X konfigurálásában. Nevezetesen csak az /etc/X11/xorg.conf.d mappába lévő fájlokra hagyatkozom, amelyet szintén én állítottam be. Dobtam a rendszer xorg.conf fájlját. Viszont érdekes módon emiatt jobb lett a felbontásom, és az eddig beállított betűméret már kicsinek bizonyult, úgyhogy át kellett állítanom őket.

Igen ám, de a gtk-s megjelenítés nem változott. Tehát átírtam a /home/user/.gtkrc-2.0 fájlt, de mindig felülíródik. Emiatt elvesztettem a színeket és a témát is.

A KDE Beállítások/Alkalmazások megjelenése/Alkalmazásstílus GNOME/GTK beállítások, nem mutatnak előnézeti képeket, így csak kitudom választani ami fel van sorolva, de hogy hogy mutat majd, azt nem látom.

Kinyomoztam hogy a Mageia esetében van egy gtk-chtheme alkalmazás, mely körülbelül az előnézetért felel. Ki is választom a megfelelőt, bár konfigurálásra itt sincs lehetőség. Viszont betesz az általa előállított /home/user/.gtkrc-2.0 fájlba egy include sort, mely arra hivatott hogy a saját dolgaimat a .gtkrc.mine fájlban írjam meg. Meg is csinálom, és akkor minden klappol. Másnap meg felülíródott a /home/user/.gtkrc-2.0 fájl, és kikerült belőle az include sor. De nemcsak ott, hanem a gtk3-as dolgokért felelős részben a /home/user/config/gtk-3.0/settings.ini is felülíródott. Ezek szerint ha ott is változtatásokat eszközölnék, akkor az sem működne.

Bosszantó. Szeretném megoldani ezt a problémát.

Knotes (sárgalapok) KDE 5.22

Fórumok

Sziasztok !

Ha költöztetni kell egy felhasználót akkor  az user/."rejtett" mappákat használva megtarthatóak a beállítások, tartalmak. Ez eddig ok.

Ha pl. nem akarom az egész .local illetve a .config mappát felhasználni, és ez részlegesen másolva is működik.

Egy dolog kifog rajtam. a Knotes. A KDE fejlődése során sokat változott, mindig máshol volt a mappája.

Jelenleg a KDE 5.22-ben sehol nem találom az épp használható aktuális helyét.

Tudja valaki esetleg, most éppen hol található az érdemben használható mappa/config? Tele van jegyzettel jó lenne megmenteni.

Köszi, Karesz

KDE Online Accounts vs. 2 Google fiók

Fórumok

Mindeddig zökkenőmentesen használtam a google accountomhoz tartozó drive-t a dolphinben (kio-gdrive-on keresztül), most azonban némi zavart sikerült a rendszerbe csempésznem :) Felvettem az online account-okhoz még egy google fiókot, mert annak is szerettem volna elérni a drive-ját. Ennek eredményeképp a régebbi most eltűnt a dolphin-ból (az online accountoknál ott van). Van olyan aki 2 account-al használja sikeresen? Nézegettem, hogy ez limitáció, vagy bug lehet-e de nem találtam semmit elsőre, és mintha régebben ez ment volna.

Automatikus váltás fülhallgatórra és fülhallgatóról (KDE)

Fórumok

Sziasztok !

Általában, ha a PC-be dugunk egy fülhallgatót, akkor a hangváltás  automatikusan  megtörténik.

Ez valamiért nem működik, ha a kimenet  HDMI / DisplayPort

Külön kell átállítani analóg kimenetre, hogy a fülhallgatóban szóljon a hang. Kihúzásnál ugyanez a helyzet a visszaállítással.

Ahol csak analóg kimenet van ott ez nem probléma.

Esetleg nálatok is így van? 

KDE Plasma 5.22.5

Fedora 34 uptodate

KDE mentési dialógus - Enter kezelése

Fórumok

Egy jó ideje már idegesít, hogy a natív KDE fájl mentési dialógusok nem úgy kezelik az Entert mint korábban (fixme de lehet csak rosszul emlékszem), de legalábbis nem úgy mint a W7 file dialogja:

Ha entert ütök akkor az adott mappába menti a fájlokat.

A normál használat nálam az volt, hogy a nyilakkal, beírással navigáltam a kívánt mappára majd entert ütve beléptem bele, majd kezdtem tovább navigálni ha kellett lefelé.

Namost egy ideje az enter leüti a mentés gombot, így egérrel kell hadonászni a mappákba lépéshez.

A natív Qt-s filedialog jól működik csak a KDE sajátja nem.

Próbáltam keresni angolul a problémára de releváns issuet nem találtam, illetve az is lehet, hogy ez csak valami beállítási probléma.

Nem találkozott véletlenül valaki ilyen problémával?

plasmashell 6.1Gb memóriát használ

Fórumok

A héten már másodjára kellett újraindítanom a shellt, mert több mint 6Gb memóriát használ. 

$kquitapp5 plasmashell && kstart plasmashell
$plasmashell &

Újraindítás után 140Mb. Frissítés nincs egyenlőre. Az az érdekes, hogy mind a két alkalommal 6 Gb felett vettem észre, tehát nem láttam 3-4 Gb-os foglalást.
Tapasztaltatok hasonlót ?
KDE Neon User Edition, Plasma 5.22.3 , Qt 5.15.3, Wayland.
 

Stabil KDE distrot keresek

Fórumok

Jelenleg KDE Neon user editiont használok.

Egyszer már váltottam róla, mert voltak időnként furcsaságok.

Kb. 2 hétig megelégedetten használtam, majd megint jöttek a furcsaságok.

Tegnap előtt a Chromium Gitkraken ikon alatt indult. Egy gépújraindítás oldotta meg.

Ma meg a Spectacle adta meg magát. Hiába indítottam volna / nyomogattam a print screent, nem történt semmi. Volt gépújraindítás / kernel előző verzióra visszaváltás stb. Összesen kb. fél órámat vette el. Majd egyszeriben jött egy frissítés rá és frissítés után megint működött.
Lehet az is elég lenne, ha valahogy tudnám a frissítési ellenőrzés ideját kitolni. Pl. 2 naponta egyszer ellenőrizzen csak.

Az openSUSE tumbleweed-re gondoltam elsőnek, hogy van-e valakinek tapasztalata vele kapcsolatban?

Kubuntuval ugyanez a kérdés.

Vagy ha valakinek van valami más ötlete azt is szívesen venném.

Szempontjaim:
- KDE valamennyire friss legyen, de nem kell a legfrissebbnek lennie. Tehát elég ha akkor térnek át pl. 20-as sorozatra, ha már nicsenek gyerekbetegségei.
- Szeretném minimalizálni az olyan security risk-et, hogy ismeretlen userek által gyártott csomagokat használjak. Bár meggyőzhető vagyok, ha valaki elmagyarázza ebben az esetben hogyan van biztosítva, hogy pl. nem valami bitcoin gyártót is telepítek egy csomaggal a gépemre.

- Frissebb kernelek legyenek, bár nem kell a legújabb. Most is 5.4-es sorozatot használok. Azaz hasonlóan menjen, mint az KDE-nél leírtaknál van.

KDE konsole, xterm...stb (félig megoldva)

Fórumok

Sziasztok

Megnyitok egy terminálablakot, ott   su  parancs után kéri a jelszót, majd rengeteg idő (10-12mp) telik el mire megjelenik a root prompt. Csak KDE felületen és mindegyik terminál ablakkal teszi, konsole, xtrem...stb.

Az F2, F3... terminálokban semmi probléma

KB egy hete guglizok, de nem jutok előrébb. Találkoztatok ilyen problémával illetve tudja valaki mi lehet a probléma ?

Fedora 33

KDE 5.20.5

 

Köszi, ha tudtok segíteni !

Karesz