KDE

KDE mentési dialógus - Enter kezelése

Fórumok

Egy jó ideje már idegesít, hogy a natív KDE fájl mentési dialógusok nem úgy kezelik az Entert mint korábban (fixme de lehet csak rosszul emlékszem), de legalábbis nem úgy mint a W7 file dialogja:

Ha entert ütök akkor az adott mappába menti a fájlokat.

A normál használat nálam az volt, hogy a nyilakkal, beírással navigáltam a kívánt mappára majd entert ütve beléptem bele, majd kezdtem tovább navigálni ha kellett lefelé.

Namost egy ideje az enter leüti a mentés gombot, így egérrel kell hadonászni a mappákba lépéshez.

A natív Qt-s filedialog jól működik csak a KDE sajátja nem.

Próbáltam keresni angolul a problémára de releváns issuet nem találtam, illetve az is lehet, hogy ez csak valami beállítási probléma.

Nem találkozott véletlenül valaki ilyen problémával?

plasmashell 6.1Gb memóriát használ

Fórumok

A héten már másodjára kellett újraindítanom a shellt, mert több mint 6Gb memóriát használ. 

$kquitapp5 plasmashell && kstart plasmashell
$plasmashell &

Újraindítás után 140Mb. Frissítés nincs egyenlőre. Az az érdekes, hogy mind a két alkalommal 6 Gb felett vettem észre, tehát nem láttam 3-4 Gb-os foglalást.
Tapasztaltatok hasonlót ?
KDE Neon User Edition, Plasma 5.22.3 , Qt 5.15.3, Wayland.
 

Stabil KDE distrot keresek

Fórumok

Jelenleg KDE Neon user editiont használok.

Egyszer már váltottam róla, mert voltak időnként furcsaságok.

Kb. 2 hétig megelégedetten használtam, majd megint jöttek a furcsaságok.

Tegnap előtt a Chromium Gitkraken ikon alatt indult. Egy gépújraindítás oldotta meg.

Ma meg a Spectacle adta meg magát. Hiába indítottam volna / nyomogattam a print screent, nem történt semmi. Volt gépújraindítás / kernel előző verzióra visszaváltás stb. Összesen kb. fél órámat vette el. Majd egyszeriben jött egy frissítés rá és frissítés után megint működött.
Lehet az is elég lenne, ha valahogy tudnám a frissítési ellenőrzés ideját kitolni. Pl. 2 naponta egyszer ellenőrizzen csak.

Az openSUSE tumbleweed-re gondoltam elsőnek, hogy van-e valakinek tapasztalata vele kapcsolatban?

Kubuntuval ugyanez a kérdés.

Vagy ha valakinek van valami más ötlete azt is szívesen venném.

Szempontjaim:
- KDE valamennyire friss legyen, de nem kell a legfrissebbnek lennie. Tehát elég ha akkor térnek át pl. 20-as sorozatra, ha már nicsenek gyerekbetegségei.
- Szeretném minimalizálni az olyan security risk-et, hogy ismeretlen userek által gyártott csomagokat használjak. Bár meggyőzhető vagyok, ha valaki elmagyarázza ebben az esetben hogyan van biztosítva, hogy pl. nem valami bitcoin gyártót is telepítek egy csomaggal a gépemre.

- Frissebb kernelek legyenek, bár nem kell a legújabb. Most is 5.4-es sorozatot használok. Azaz hasonlóan menjen, mint az KDE-nél leírtaknál van.

KDE konsole, xterm...stb (félig megoldva)

Fórumok

Sziasztok

Megnyitok egy terminálablakot, ott   su  parancs után kéri a jelszót, majd rengeteg idő (10-12mp) telik el mire megjelenik a root prompt. Csak KDE felületen és mindegyik terminál ablakkal teszi, konsole, xtrem...stb.

Az F2, F3... terminálokban semmi probléma

KB egy hete guglizok, de nem jutok előrébb. Találkoztatok ilyen problémával illetve tudja valaki mi lehet a probléma ?

Fedora 33

KDE 5.20.5

 

Köszi, ha tudtok segíteni !

Karesz

kde, gnome vagy valami ...megnyitás a háttérben?

Fórumok

Régóta vágyok egy olyan viselkedésre a teljes ablakkezeléssel kapcsolatban, mint ami a böngészőkben már egy ideje elég jól használható, azaz, hogy a linkeket a háttérben nyitom meg és tovább használom az aktív tabot anélkül, hogy a háttérben megnyíló ablak bezavarna.

Szóval akkor, amikor megnyitok egy programot, menjen le szépen inaktívba és egészen addig meg ne szólaljon, amíg én azt nem jelzem neki, hogy érdekel, mindenféle felugró ablak nélkül. Ne kezdjen el látványosan homokórázni, ne rajzoljon ki félig kész ablakokat, amíg töltődik, csak szépen várjon csendben. Van olyan ablakkezelő, ami ezt tudja?

KDE Neon 5.20.3 – az asztal 10 percig nem jelenik meg...

Fórumok

A pár nappal ezelőtti – 5.20.3 verzióra történő – KDE frissítés óta, ha újraindítom a gépemet, a bejelentkező képernyő után csak sötét képernyőt kapok az indítástól számítva pontosan 10 percre.

A kettes terminálon bejelentkezve látom (amúgy hallom is), hogy az egyik processzormagon 100%-al teker a plasmashell. A 10. perc végén megjelenik az asztal, a gép elhalkul, a processzor használat visszaáll a normális szintre, a KDE hiba nélkül működik.

A logokban turkálva (syslog, xorg.log) nem látok semmi gyanúsat, de mivel csak hozzávetőlegesen tudom értelmezni őket, egyáltalán nem biztos, hogy nincs bennük egyértelmű utalás a problémára.

A fekete képernyőn – ha laggolva is, de – az ALT-F2 működik, programokat tudok indítani.

Van valakinek ötlete, hogy mit kellene megnéznem, ellenőriznem?

KDE alatt GTK2-es alkalmazások kijelölt gomb jelölése

Fórumok

KDE NEON -
Egy jó darabig működött, majd most kb. 1 hónapja tűnt fel, hogy nem működik:

Ha pl. elindítom a double commander-t, majd másolás és a gombok között tab-al elkezdek lépegetni, nem látom melyik van kijelölve.

Régen kékre változott vagy pirosra a háttere a kijelölt gombra, most nem látszik melyiken állok.

Próbáltam beállítani GTK2 stílust, van amelyiknél megjelenik valami kis szaggatott vonal a gombok körül. Viszont ezek meg olyan kinézetű stílusok amiről szinte a Win 3.11 jut eszembe.

Tudtok valami olyan GTK2, light témát ajánlani, ami jól is néz ki viszonylag, és a kijelölt gomb háttérszínét változtatja?

Automatikusan létrehozott mappa

Fórumok

Kb egy hete feltűnt, hogy a saját mappámban megjelenik egy file: nevű mappa amiben létre van hozva egy (/home /saját) mappa.

(/home/sajat/file:/home/sajat/)

Fogalmam sincs melyik program hozza létre. Akárhányszor kitörlöm új bejelentkezéskor megint létrejön.

Passz :)

Valakinek ismerős az eset, vagy hasonlóval volt dolga?

 

Operációs rendszer: Fedora 32
KDE Plasma verzió: 5.18.5
KDE Frameworks verzió: 5.68.0
Qt verzió: 5.13.2

[MEGOLDÓDOTT] KDE 5.18.5 összeomlás...

Fórumok

A tegnapi nagy KDE frissítés után ma bekapcsoltam a gépemet és a bejelentkezés után egy fekete képernyőt kaptam az egérkurzorral a közepén. A bal felső sarokban áttűnő kék folt, amire ha rákattintok, az Anydesk indul el (?).

Az ALT-F2 működik, tehát mindent szoftvert el tudok indítani, és használni is tudom őket, de az asztalt nem látom.

Újraindítás után néha megjelenik az asztal, de utána változatos dolgok történnek:

  • 10 másodpercenként eltűnik, megjelenik, majd fekete marad a képernyő
  • Folyamatosan látom az asztalt (a tálcán ott van a Plasma előző összeomlását jelző ikon), használni is tudom, de ha arrébb húzok egy asztali ikont, azonnal crash-el.

Egészen biztos vagyok benne, hogy a frissítések közül valamelyik okozhatja a problémát, de nem tudom melyik lehet az. Járt így más is? Vagy van valakinek ötlete, hogy mit kellene megnéznem?

KDE Neont használok, alatta a 18.04-es Ubuntuval.

[MEGOLDÓDOTT]

A május 22-i KDE frissítés óta eltűnt a probléma (kb. 60 KDE csomag frissült).

Kmail gyakorlatilag használhatatlan ?

Fórumok

2001-től használok KDE felületet KDE3-ban használtam utoljára Kmail levelezőt. Voltak vele problémák, de a mai állapothoz képest azokat a hibákat visszasírom.

Korábban SuSE majd Fedora disztrón használtam (használok)  KDE-t és összességében nem volt vele bajom. 

Most egy új gépet telepítettem natúr KDE felülettel, tehát nem keverve  Gnome/GTK alkalmazásokka pl Thunderbird vagy Evolution...stb

Már-már azt hittem itt van a tejjel-mézzel folyó Kánaán és a "rosszemlékű" kmail hibák a múlté és az amúgy is látványos szűz KDE jó lesz. Ennyi év után csak kinőtte a betegségeit.

Nem. Sőt...

Felveszem a a második postafiókot a Kmailbe akkor az használhatatlan. Nem tölti le, a leveleket (IMAP)

Ha törlök  egy e-mailt csak szürke lesz nem törlődik. 

Végre sikerül testre szabni az egész levelezőt  akkor a következő indításkor  összeomlik az egész és  ad egy ablakot végzetes hibával

"természetesen" csak akkor áll helyre, ha minden rejtett és nem rejtett akonadi, kmail2, mailmigration, .....stb fájlt mappát leírtok a gépről 

Próbálkoztam akonadictl  stop és start parancsokkal, meg amit az interneten fell lehetett lelni az életre keltéssel,  mindet lehet előröl kezdeni

Kipróbáltam egy másik gépen egy KDE NEON-t hátha original KDE-ben a Kmail azért valóban jobb lesz

A fedorához képest van egy pár dolog ami fura, de ez érthető, hiszen egész más (ubuntu) a disztró a KDE NEON alatt.

Itt annyival lett jobb a helyzet, hogy a az archívban tárolt e-maileknek nem csak a fejléce látszik, hanem a tartalma is. :)

Ugyan úgy szerepelnek a Fedora (32)  alatt tapasztalt Kmail hibák ja és kevésbé magyar, de ez már a legkevesebb probléma

 Valamit nem jól állítok be?

Esetleg 5let?

  Köszi előre is