E17+esound=nem mükszik

 ( qgepapam | 2006. november 3., péntek - 23:17 )

Tudja-e valaki, hogyan kell E17 alatt hangot csiszolni? OS->etch

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Hogyan raktad fel, repóból, vagy fordítottál? Nekem perpillanat dapperen ezzel a scripttel lett cvs-ből felrakva, de nem ütköztem problémába. Igaz, nem is esd-t használok, alsával is megy több hang együtt. Neked biztos kell az esound?

Most olvastam a másik topicot, látom forrásból raktad...

Jó lenne az alsa is, csak legyen hang. Hogyan tudnám beállítani?

Namost, lejjebb olvastam, hogy kde és gnome alatt van hang, ergo a hangkari működik. Etch alatt meg gondolom 2.6.x kernelszéria fut, tehát alsa is van, mivel az már a kernel része - meg az snd-xxx-xxx modulnév is erre utal. A kérdés: mit is értesz az alatt, hogy nem működik a hang? Melyik program milyen beállításokkal nem megy? Próbáld meg beállítani a lejátszóknak az alsa-t kimenetnek. A hang egyébként alapvetően nem nagyon függ az ablakkezelőtől, csupán annyiban, hogy a kde álltalában elindítja a saját hang-daemonját, az arts-t, míg a gnome alatt alapértelmezve az esd szokott futni. Ezek azonban csak akkor működnek, ha van alattuk egy oss-t vagy alsát használó beállított hangkártyád. A hangért felelős kernelmodulok bootolás során betöltődnek, akár konzolból is kell lennie hangnak, pl mpg123-al, madplay-el ki is próbálhatod. Gondot okozhat, ha valamelyik hangdaemon elindul, és lefoglalja a kártyát, ezesetben más már nem fér hozzá, ha a kártya nem támogatja a hardware-s mixelést. Javaslom, hogy ekkor inkább az alsa dmix pluginját állítsd be, mint az esound-ot, vagy az arts-t.

egyeb ablakozo alatt van hangod?
ALSA miert nem jo?
nem irod, hogy mifele hangkartyad van... keves az info.
elso korben javaslom az ALSA Soundcard Matrix -ot.
Aureal AU8830-as karimat ez alapjan izzitottam be Gentoo ala.

---
"... nem zsaru vagyok, hanem a rendorfonok."

Van hangom kde 3.5 és gnome alatt is. Hangkártyára lsmod snd-via82xx et ad. Soha nem volt vele gondom, minden felismerte egyből.

[...] javaslom az ALSA Soundcard Matrix -ot.

---
"... nem zsaru vagyok, hanem a rendorfonok."

Próbáltam és is a scriptet: autogen.sh: aclocal: command not found hibaüzenetet kapom...

Hát tedd fel akkor ha nincs.

szerk: automake, autoconf, gcc, etc...

--
A nyúl egy igazi jellem. Ott ül a fűben, de akkor sem szívja!

Automake, autoconf, gcc fent van
[1m./autogen.sh: line 8: aclocal: command not found
Running aclocal...
./autogen.sh: line 8: aclocal: command not found
Running aclocal...
./autogen.sh: line 8: aclocal: command not found
Running aclocal...
./autogen.sh: line 8: aclocal: command not found
Running aclocal...
aclocal:configure.in:32: warning: macro `AM_ENABLE_SHARED' not found in library
aclocal:configure.in:40: warning: macro `AM_PROG_LIBTOOL' not found in library
Running autoheader...
Running autoconf...
configure.in:32: error: possibly undefined macro: AM_ENABLE_SHARED
If this token and others are legitimate, please use m4_pattern_allow.
See the Autoconf documentation.
configure.in:40: error: possibly undefined macro: AM_PROG_LIBTOOL
Running aclocal...
aclocal:configure.in:32: warning: macro `AM_ENABLE_SHARED' not found in library
aclocal:configure.in:40: warning: macro `AM_PROG_LIBTOOL' not found in library
Running autoheader...
Running autoconf...
configure.in:32: error: possibly undefined macro: AM_ENABLE_SHARED
If this token and others are legitimate, please use m4_pattern_allow.
See the Autoconf documentation.
configure.in:40: error: possibly undefined macro: AM_PROG_LIBTOOL

Szerintem ne küzdj ezzel :-) Olvasd el amit fenntebb írtam, nemhiszem, hogy alsát kéne telepítened, már van alsád...

Már mikor xmms alatt mozgatom a hangerőcsúszkát serceg a hangszóró, de egyébként semmit sem játszik le. Lehet, hogy enlightenmentes lejátszóval kéne próbálhoznom?

OOOOOOOOOOOOOOOOKKKKKKKKKKÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉ :) most már minden mükszik. Kösszönöm a segítségeteket!!!!!!!!!!!!!!!!!!

:-) Oszd meg velünk, mi volt a gond?

Nemhiszem, mint írtam, a hang _nem_ ablakkezelőtől függ, legfeljebb annyiban, hogy az ablakkezelő valamilyen hangdémont indít magával, de az _nem_ hang-hardware meghajtó, csak afölé telepszik! Xmms beállításai között mi van megadva kimenetnek (opciók->beállítások->kimeneti modul)? Ha nem alsa, vagy oss, állítsd be valamelyiket (oss-hez kell az alsa-oss csomag!). Ha gond lenne alsával, tegyél egy próbát akár konzolon, vagy egy teminálban mpg123-al, madplay-el, vagy ha van valahol egy wav-od akár aplay-el, ezeknek mennie kéne. Ha nem, nézd meg pl. így : ps aux |grep esd illetve ps aux |grep arts, hogy nem fut-e valamelyik hangdémon, ha fut, lődd ki. A gdm pl. be szokta húzni az esd-t, ha jól felejtek, illetve a kde-s programok meg el szokták indítani magukkal az artsd-t - ez utóbbit le is tilthatod a kcontrol-ban. Ezek után az xmms alsa kimenettel kéne hogy menjen rendesen. Mixernek javaslom a gamix-et, de jó más _nem_ kde és _nem_ gnome integrált mixer is.

Csak annyi, volt az egész, hogy alsaconf-fal újrakonfigoltam a frissitett alsa-t.