Milyen distro minimal-ba?

Fórumok

Sziasztok!

Az a kérdésem lenne, hogy milyen beágyazható disztribúciót ajánlotok az igényeimhez?

Arról lenne szó, hogy PI/PII PC-ket kellene használni soros/párhuzasmos kommunikációra és még e mellé egy (speciális) ISA-s I/O kártyát is kellene használjak. Vagyis ami nekem lényeges lenne, hogy ne legyen rajta X, de framebuffer igen. Valami Debian-hoz hasonlóra gondoltam, mert egy Ubuntu Dapper Drake van azon a gépen, amin a szoftvert akarom fejleszteni, így talán egyszerűbb lenne port-olás. Jah és természetesen kellene legyen rajta TCP/IP, de gondolom ez nem nagy kritérium...

Válaszaitokat előre is köszönöm!

Hozzászólások

ez meg azert nem embedded. :)

a debian jo valasztas, ugy alakitasz mindent, ahogy akarsz,
es jo pici helyen elfer.

Ha debootstrap-el csinálsz egy alap debian rendszert és törlöd az /usr/doc-ot, akkor simán elfér a cucc 64mb-n. Ez már szinte mehet is embedded-be... ;-)

Slackware telepítőben frankó kis csomagválogató van, és 2.4-es kernel, ami kisebb.
--
Gentoo motto: It's worth spending eight hours trying to make something load 20ns faster.

Nah most akadt időm foglalkozni a témával!

A szitu az, hogy most egy laptopon kellene kipróbálnom, hogy megy-e a dolog. A gépben nincs cd, csak kislemez. Odáig jutootam a dologgal, hogy kiszedtem a vinyóját, rákötöttem egy USB-s kábelre, ezzel sikerült felmount-olnom a saját (szintén laptop) gépemre, de ugye mivel SCSI emuláláson keresztül meg, ezért /dev/sdb lett a neve. Csináltam rajta 0.5 GB helyet, erre debootstrap-pel leszedtem a sid-et. Utánna chroot-tal raktam még rá initrd-tools-t (egy doksiban azt olvastam ez kell) meg egy 2.6-os kernelt. Minden rendben meg is volt, csak azt nem tudom hogyan tudnám bootolhatová varázsolni a masinát? Van még rajta egy win98 is arra próbáltam syslinux-ot pakolni, de az kiakadt, hogy túl nagy neki a vmlinuz image. Grub-ot is próbáltam rá rakni (chroot-tal), de annak meg nem tudtam eszközt megadni, mert chroot alatt nincs ott a /dev/sdc! chroot nélkül meg arra panaszkodik, hogy "/dev/sdb does not have any corresponding BIOS drive."

Szóval debootstrap után hogyan tudok a vinyóra bootloader-t varázsolni?

Ami az érdekessége, hogy most /dev/sdb alatt van, de a célgépben a vinyó már /dev/hda lesz!

Elvileg nem kéne problémát okoznia annak, hogy nem ugyanaz a device, mint ami a célgépben lesz.

Szvsz próbáld meg szerkeszteni a /boot/grub/device.map állományt, hogy benne legyen a /dev/sdb, ha csak egy vinyó van abban a gépben, amiről felmountoltad a vinyót, akkor kb. így:

(hd1) /dev/sdb

A másik lehetőség, hogy chroot-ban a grub parancssal indítsd el a grub command line-t és használd a setup parancsot, pl. az első ata vinyóra így tudod kiírni az MBR-t:

setup (hd0)

HTH

Szerk: chroot alatt lépj be a /dev/ könyvtárba és futtasd le a ./MAKEDEV paracsot, ez elvileg létrehozza a statikus device node-okat.

Köszi! Az első verzió bejött! A második nem, de végülis ez már mindegy is.

A következő problémám viszont az, hogy pcmcia hálókártyát nem veszi észre! Kernelnek a sid-ből a 2.4.18.1-486 nevűt rakattam fel (még chroot-tal). Ebből hiányoznának a szükséges modulok? Azzal a kernellel, amit az ubuntu dapper rak fel magának, simán felismerte magától a hálókártyát pcmcia aljzatban. Hogyan tudok rá olyan kernelt fordítani (másik gépen - ubuntu dapper), ami látni fogja a pcmcia kártyát és nem ír ilyen hibákat sem az elején?

FATAL: Error inserting fan
FATAL: Error inserting thermal

Köszi a segítséget!