Mozilla FSF vita

 ( prygme | 2006. október 9., hétfő - 12:07 )

Az Iceweasel vs. Firefox vita kapcsány kissé hosszabbra sikerült a válaszom, így beírom a blogomba is, ha már annyit körmöltem :)

Valaha létezett a Netscape, ami réges régen még csak egy böngésző volt. Majd készült hozza email kliens is, és utána html editor is. A gonosz M$ megzsarolta a Netscapet, hogy tünjön az ő windowsáról egyszer s mindenkorra. Ugyanis nagyon zavarta őket már akkor, hogy a divatos kis Netscape pont úgy néz ki és használható unixon, linuxon vagy macintoshon mint az ő windowsukon. /Lásd Halloween documents/. Cserébe, békén hagyták volna őket a többi platformon.
A Netscape azt mondta erre hogy "ezt nektek...", mire a gonosz M$ megindította a grande internetszexplorer4 kampányát a kis netscape ellen. még a macintoshon is nyomatni kezdte a szexplorerét, kicsinyes busszúból. ráadásul az ie ingyenes volt, még macen is. ennyit az "ingyenes szoftverek tönkreteszik a szoftveripart" érvrendszerükről. a maguk szempontjából persze igazuk volt. a M$ tiszta veszteséggel terjesztette a szexplorert macintoshon, mivel ott nem a saját bevételt termelő OSét fényezte ezzel az "ingyenes" kis ajándékkal.
A Netscape addig fizetős hagyományos kereskedelmi termék volt. Az ie4 miatt kénytelenek voltak a saját netscape4öket is ingyen adni. így viszont nem lehetett hosszú távon fenntartani a vállalkozást, finaszírozni fejlesztést. állítólag Eric S. Raymond Katedrális és Bazár könyvének a hatására, és talán utolsó visszavágásként is azért mert tönkretette őket a M$, a Netscape megnyitotta az akkor fejlesztés alatt álló Netscape5 kódját, NPL és MPL alatt. ezeket a licenszeket is akkor találták ki. Az új project Mozilla néven indult, ami addig a Netscape Navigator belső kódneve volt /szójáték, Mosaic és killer szóbol. az NCSA Mosic a Netscape régi ellenfele volt az ősidőkben, később pont az IE alapja lett belőle/.
Az opensource fejlesztéssel viszont komoly problémák adódtak a nagy érdeklődés ellenére. Először is a Netscape linux/unix változata motiff widgetra épült, ami drága fizetős cucc volt. Ráadásul a Netscape5 forráskód rettenetes áttekinthetetlen spagettikód volt, imho ha nem lett volna akkora felhajtás akkoriban a browser war, azaz böngészőháború miatt a Netscape kerül, a franc se vágott volna bele a mozilla továbbfejlesztésébe.
Közben a Netscapet megvette az AOL, majd az AOL egyesült a TimeWarnerrel. az így létrejött AOL Time Warner megamonstrum semmilyen értelmes stratégiát nem volt képes kidolgozni informatika és digitálmédia területén, pedig ez lett volna az egyesülés apropója. Mellesleg kezükbe került a Winampot fejlesztő Nullsoft is, a digitális zenehallgatás akkori nagy ásza, azzal sem tudtak semmit sem kezdeni.
Mozilláék közben lecserélték az opensource projectben használhatatlan Motifet XULra, csak ennek a kifejlesztése sok időbe telt. úgy 2 év múlva kezdtek megjelenni az első, még erősen béta stádiumban levő Mozillák. addigra az IE mindenhonnan kifüstölte szegény régi Netscape4et, így akkor már csak azok az elszánt fanatikusok használtak még Netscapet akik nem hallottak még az Operáról, ami ebben az időszakban emelkedett fel.
Az ekkor már csak papíron létező Netscape egyből lecsapott rá, és Netscape6 néven kiadta, a saját neve alatt az új böngészőjét. Azért Netscape6 és nem 5 mert akkoriban a M$ már az IE5.5nél tartott, és legalább verziószámban rá akartak licitálni. De a fejlesztés alatt álló instabil mozilla kódból, az AOL TW Netscapehez átcsoportosított maroknyi fejlesztője sem tudott stabil Netscape6ot varázsolni. Így a Netscape6 nem lett siker, sőt inkább bukás volt. A M$ pedig annyira meg volt elégedve azzal, hogy immár az opensourceon alapulú Netscapet is elverte az internet szexplorerével, hogy szép lassan abba is hagyta a fejlesztését. Már csak az IE6 fejlesztését fejezte be a 2001ben megjelent XPhez azzal befejezte a fejlesztést.
Ezt a hibát használta ki a Mozilla foundation, aki továbbra is folytatta a Mozilla fejlesztését. Végül kiadta a Mozilla 1.0át, 2 évvel a félresikerült Netscape6 után. Ez már valóban használható böngésző volt, bár még voltak gyerekbetegségei. A M$ viszont nem tett semmit. Már említettem, hogy az eredeti Netscape4ben a böngésző mellett volt email kliens és htmleditor is. A Mozilla 1.0ra ezek is a csomag részei lettek, sőt kiegészültek határidőnaplóval sőt irc klienssel is. Így lett belőle Mozilla Suite.
Az AOL TW közben kiadta kiadta a Netscape7et, ami végre stabil mozilla kiadáson alapult. A Netscape7 átütő sikere is elmaradt. Nyilván a Netscape6 sem tett jót a márkanévnek, de imho a fő ok az, hogy a AOL Time Warner megaizé még a modern marketinghez is túl béna volt.
Így a Mozilla foundation, rekurzív logikát alkalmazva úgy döntött, hogy maga veszi kezébe a jobb sorsra érdemes Mozilla marketingjét is. Eredetileg a Mozilla alapítvány dolga csak a fejlesztés lett volna, még a Netscape userkész terméket csinált volna belőle marketinggel, csicsás logóval, tokkal vonóval stb.
Mivel ez a rész nem működött hát maga a Mozilla alapítvány vette át a Netscape szerepét is. Szétbontották a Mozilla suiteot. így született meg a Firefox böngésző /eredetileg Firebird lett volna csak a név már foglalt volt/, Thunderbird email kliens, és a Sunbird határidőnapló. A többi komponensben nem láttak fantáziát. Lindows/linspire támogatással később még a Mozilla htmlszerkesztő is megmenekült NVU néven. Egy ideig párhuzamosan haladt a Mozilla suite és a leszármazott programok, mint a Firefox fejlesztése. A Firefox hatalmas siker lett, a Mozilla alapítvány sokkal kisebb költségvetéssel megcsinálta azt, amire a hatalmas pénzügyi forrásokkal rendelkező AOL Time Warner képtelen volt. A M$os enyhén idegbeteg Steve Ballmer örjöngött, és újra összedobta az időközben felosztott IE fejlesztőcsapatot, akik az IE7 fejlesztésébe kezdtek bele.
Mivel nem volt szükség két párhuzamos termék fejlesztésére, ezért a Mozilla alapítvány, amely kozben vállalatot is alapítpott, megszüntette a Mozilla Suite fejlesztését. De mivel sok rajongója maradt a hagyományos Suitenak, egy külsös csapat vállalta a további fejlesztését SeaMonkey néven. nincs nehéz dolguk, mert szinte az összes egykori Mozilla suite komponenst tovább fejleszti a Mozilla Corp illetve a Linspire.
A Galeon és a Epiphany a gnome fejlesztők böngélsző programjai. belső viták miatt inkább az Epiphanyt fogják a jövőben fejleszteni. Az Epiphany nem más mint Firefox XUL helyett GTK widgettel. Kezdetben volt arról szó, hogy maga a Mozilla is GTK widgetet használjon, de ez lehetetlenné tette volna más platformokra való porolást, lásd Firefox for win32.
Remélem most tisztább lett a kép.
Az NVU és a Mozilla összeakadásáért imho az UHU csomagkarbantartók lehetnek a felelősek, nem a Mozilla fejlesztők.

Személy szerint nem látok semmi kivetnivalót a Free Software Foundation lépésében. Ugyanaz a logika vezérli őket GnuZilla és az Iceweasel esetében, mint ami a Mozillaékat a Firefox, Thunderbird stb. létrehozásakor. A Mozilla alapítvány épkézláb marketinget és terméket akart mert a Netscape AOL képtelen volt rá. Az FSF pedig továbbra Free, azaz szabad böngészőt akar a saját fogalmai szerint. Nincs ebben semmi rossz.

Lehet azon moralizálni, hogy illetlenség más munkáját új köntösbe bújtatni csak azért, mert az FSFnek úgy szimapatikusabb, de akkor ugyanezt el lehetne mondani az Mozilla és Netscape esetéről is. A Mozilla csapat azért kapta meg a Netscapetől a forráskódot sőt kezdetben még anyagi támogatást is, hogy cserébe fejlesszen böngészőt, amiből a Netscape újra versenyképes böngészőt készíthet. Ráadásul nem lenne ma sem Mozilla sem Firefox, ha 1984ben RMS nem indítja el a GNU projectjét és nem hozza létre azt a bázist, amiből mára ez az életképes opensource világ kivirágozhatott. Ergo ezen ne moralizáljunk feleslegesen.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Sőt, külön mondjunk köszönetet még Neumann Jánosnak is, ill. Bill Gates-nek, mert különben sose terjedt volna el a PC.
--
Gentoo motto: It's worth spending eight hours trying to make something load 20ns faster.

Akkor már Leonhard Eulernek is a gráfelméletért, ami nélkül nem lett volna nyomtatott áramkör. :)
Az általam említett esetekben azért szorosabb a kapcsolat, ha reálisan nézed.
Neumann Jánosnak egyébként valóban kijárna a köszönet, de Bill Gatesnek nem hiszem. És nem ezért mert errefelé nem divatos a Gates név, hanem mert semmi egyedi dolog nem fűződik a nevéhez. A PC az IBM miatt terjedt el, Gateséknek csak szerencséjük volt, hogy beszállítók lehettek. Ha nem lett volna ő lett volna helyette 1000 másik, pl. Gary Kildall. Macintosh koppintós Windows szerű guikból is volt bőven választék már a kezdetektől.

Ezzel egyébként azt akartam mondani, hogy nagyon gyenge érv a Mozilla ellen és a reallyfree (tm) vízgörény vagy tevezilla mellett az, hogy ők meg sem születtek volna, ha nincs RMS meg GNU.
--
Gentoo motto: It's worth spending eight hours trying to make something load 20ns faster.

valoban csak "kisse" lett hoszabb :>

szépen összefoglaltad a történteket, csak egy kis kiegészítés hozzá: a Firebird (v0.6-0.7) név előtt még ott volt a Phoenix (v0.1-0.5) is