Bemutatkozik a GnuZilla és az Iceweasel

Címkék

Az Free Software Foundation bemutatja a GnuZilla-t és az Iceweasel-t. Az GnuZilla a Mozilla Suite, míg az Iceweasel a Mozilla Firefox GNU-s megfelelője. Az FSF szerint a két cucc legfőbb előnye etikai: mindegyik szabad szoftver. Míg a Mozilla-tól letölthető forráskód nyílt szoftver, addig a Mozilla által terjesztett binárisk az FSF szerint nem azok, mert tartalmaznak hozzáadott !szabad szoftver komponeneseket is.

Emellett az Iceweasel-nek további privát szférát óvó szolgáltatásai is vannak:

  • Néhány weboldal más host-on levő 0 méretű képfile-ra hivatkozik, hogy így követhesse tovább a cookie-kat. Ha az Iceweasel ilyet észlel, akkor blokkolja a 0 méretű képfile-t host-oló oldalt.
  • Más weboldalak átírják a hostnevet a linkekben, átirányítva a felhasználót egy másik oldalra. Ha az Iceweasel ilyen akciót észlel, akkor egy üzenetben értesíti a felhasználót.

A két "új" projekttel kapcsolatos egyéb infók itt.

Hozzászólások

\o/.

Most már csak a spellcheckert és az anti phishinget kell kiszedni.

Szánalom^3
Tkp akkor mit is vettek ki belőle? A rókát, meg a sárkányt? :P

Ez tényleg szánalmas és értelme sincs. Miért kell átnevezni? Egyszerűen csak bele kellett volna írni a névjegybe, hogy ez a bináris nem tartalmaz !szabad szoftver komponenst. A "fejlesztések" minoritások és semmi eddig elérhetetlen, új nincs bennük.

Átnevezni kénytelenek voltak, mert a név a Mozilla Foundation tulajdona/védjegye (az ikonokkal együtt). Így ráadásul gond nélkül bekerülhet pl. a Debianba is. Nemrég volt erről itt a hup-on egy cikk.

Hmm, tetszik ez az átnevezősdi. Ezek szerint, ha pl. fogok egy AutoCAD-et, és mivel engem zavar, hogy nem szabad szoftver, egy laza mozdulattal átnevezem mondjuk IceDog-nak, és osztogatom, mint cirkuszi bohóc a nyalókát, mondván hogy ez így már egy teljesen más termék, akkor minden rendben lesz?

Ha jól tudom, akkor ez a hamarosan megjelenő edgy eft-et is érinti...

Nekem mindegy, hogy mi a neve és milyen a logója a firefoxnak/iceweaselnek, csak működjön, lehetőleg legyen a legfrissebb és gyakran legyen bugfixelve.

Oda-vissza csesszék meg, hogy 2 logó miatt most a júzerek majd hülyén néznek, hogy mi az az iceweasel. Már a név is bakker...
I am weasel! I AM WEASEL!
bazz...

Azaz, gyerekek, tutujgassátok a Mozilla Suite-ot! Win3.1-et nincs kedve felkarolni valakinek?
--
Gentoo motto: It's worth spending eight hours trying to make something load 20ns faster.

Nincs trolldeficitem (na jó, van), de ekkora baromságot még nem láttam. Nem a forkolás ténye (egye fene, DFSG etc., ld. cdrtools), hanem hogy még a Suite-nál tart az FSF, amit már hónapok óta dobott a Mozilla.
--
Gentoo motto: It's worth spending eight hours trying to make something load 20ns faster.

Nem is olyan vicces amit írsz, mert a napokban olvastam valami SG hírben asszem, hogy valami csoport alakult akik elvégzik a M$ helyett a régi w$ rendszerek biztonsági frissítését, amihez a Cég nem ad már hivatalos támogatást... nem t'om, konkrétan a 3.1 benne van-e a terveikben, bár én tkp többre becsülöm mint a többi winszart, mert megbízhatóbb volt annó, és be lehetett csomagolni az egészet egy arj file-ba, aztán ha elkúrom, egyszerűen letörlöm dos alól, majd kicsomagolom a biztonsági mentést és minden oké újra...

EZT EGYIK MOSTANI W$ RENDSZER SEM TUDJA MÁR, CSAK A LINUX!

Elmentem minden könyvtárát egy másik partíció valamely alkönyvtárába, s ha van valami krach, letörlök mindent, majd átmásolom, s ha a grub is tönkre nem ment, megint minden oké... irtóra élvezem! Azaz, én nagy windows utáló vagyok, de épp a 3.11 -re nem sok piszkálódást mondhatok. Tudása ugyan szerény, de ez a legjobb produktuma szerintem a M$-nak.

A magyar GoboLinux felhasználók fóruma: http://linux.birodalom.net/gobophpbb

Linuxos oldalam:
http://linux.birodalom.net

Mi ebben a baromság? Tény, hogy ott a dos6.0 az oprendszer, és a win3.11 csak egy grafikus kezelőfelület hozzá, ez igaz. De mondd, ez ki a frászt érdekel? Ez csak szőrözés, mert a legtöbb ember (legalábbis a win-fanok) akkor is oprendszernek emlegetik, és igenis összehasonlítják a w$95-tel, XP-vel meg a többivel!

És tény, hogy amazoknál megbízhatóbb. Jó, akkor nem ő maga egyedül hanem az alatta levő dos-sal együtt, na és? És épp az wolt a jó benne, hogy csak egy ablakkezelő. Alatta a dos aránylag ritkán omlott össze végleg, azaz ha a win311 kimurelt, még mindig volt működő "parancssor", s akkor jön hogy kibontom az arj-be csomagolt biztonsági mentést, és máris helyrehoztam mindent!

Ilyen a többi winnél lényegében nincs: ha az meghal, minden meghal és kampec, újratelepítés! Emiatt mondom, hogy a maga szerény keretei közt ugyan, de megbízhatóbb volt.

Ennek ellenére viszont ne hidd hogy ez a reklám helye volna: semmi pénzért nem cserélnék le bármi kis minimal-linuxot sem win311-re. Nem azt mondom hogy jó rendszer a linuxhoz képest, hanem csak hogy a többi M$-produktumhoz képest nem annyira szar. Ennyi.

A magyar GoboLinux felhasználók fóruma: http://linux.birodalom.net/gobophpbb

Linuxos oldalam:
http://linux.birodalom.net

Némi skizofréniát csak a cygwines sid2wav WINE alatti futtatásában látok ;)
Na meg az ős Win-viccek kissé lejártak. A többi a szokásos kezdőlinux-zealot szöveg, majd kinövi.
Szerinted egy 2 éves gyerek értelmi fogyatékos, mert nem tud integrálszámítani? Viszont nevelni kell arra hogy visszafogja magát, kilépve a párhuzamból, az oldal készítőjének benőhetne a feje lágya (a $ regexp, a fos pedig a test bizonyos folyamatainak mellékterméke. Egyiknek sincs sok köze a Microsoft rendszeréhez)

Most úgy őszintén, mi a bajod a linkjeimmel, snq? Még ha csak a linux.birodalom.net linket cikiznéd, azt mondanám, le van érdekelve, biztos neked sem tetszik a színösszeállítás vagy a sok frame. Bár ha kissé elgondolkodnál, mielőtt billentyűzetet ragadsz a kezedbe, esetleg nem kötnél bele jószándékú emberekbe, akik azért mégiscsak a Linux terjesztéséhez igyekeznek hozzájárulni a maguk szerény módján!

Hanem a gobolinux fórummal már végképp nem értem, mi a bajod. Ott már az alapszín sem sötét, és tény, hogy ez egy létező disztró, és ha elolvasnád a fórum bejegyzéseit, szagot kapnál arról, hogy ott azért komoly munka folyik: igyekszünk tőlünk telhetően ezt közel hozni a magyar emberekhez! Miért bánt ez téged, csak nem win-fan vagy s ebben újabb tüskét sejdítesz a w$ rothadó testébe?!

A magyar GoboLinux felhasználók fóruma: http://linux.birodalom.net/gobophpbb

Linuxos oldalam:
http://linux.birodalom.net

Aha. Szóval mert igyekszem népszerűsíteni, s a magyarokkal megismertetni egy új disztrót, emiatt ártok a kjözösség hírnevének. Hát, logikából nem vagy ötös.

A magyar GoboLinux felhasználók fóruma: http://linux.birodalom.net/gobophpbb

Linuxos oldalam:
http://linux.birodalom.net

FireGNU, vagy GnuFox, és akkor még lehet sejteni hogy minek a kópiája...

Februárban a FOSDEM-en a Mozilla-szekcióban elmondták, már nem emlékszem ki volt, hogy a -zilla végű nevek nem szerencsések, mert a Godzilla jogtulajdonosa felléphet. A Mozilla állítólag már nem annyira zavarja őket, de attól más -zilla végződés még igen.

Értem én a hátterét, de azt is fel kéne fogni, hogy a Firefox nemcsak pusztán szoftver, hanem egy termék ami mögött marketing van és ezt folyamatossan építik/építjük!

Ha ez a Marketing széthullik/szétforgácsolódik, akkor megnő az esélye, hogy a Firefox sosem lesz képes az MS dominanciát megtörni.

Szerintem a Debian is tök hülye, hogy a nemtud megegyezni a Mozilla-val, amit a Mozilla részéről meg is értek: Még a róka motívumot is kiszedték a terjesztésből, ez már azért tényleg sok....

Most meg már az FSF is..., ha már vannak külön igényeik, legalább kartelbe tömörülve megkéne tudni egyezni a Mozillával, nempedig az első gondnál jégmenyétet hírdetni.

Nemakarok jégmenyétet! Azt akarom, hogy egy szoftver ugyanazon a néven fusson MS és Linux alatt, hát nemezért küzd egy csomó szervezet...

Na most biztos én vagyok a hülye, de felhomályosítana-e valaki, úgy jó szájbarágósan, hogy most mi ez az izé?! Mi a baj a Mozillával, Firefoxszal, stb?

Mert annó amikó én áttértem Linuxra, az Uhu-mban megtaláltam sok böngészőt, és a Mozillát használtam egy darabig, aztán feltettem az NVU html szerkesztőt, és a Mozilla attól kezdve valamiért többé nem működte magát. Azontúl Galeont használtam. És nem értettem mi ez hogy ez 2 külön sóftver, mert tökugyanúgy néztek ki. Aztán rácsodálkoztam arra hogy jé, van olyan hogy Firefox, ami tök jól pluginezhető (ezt egy haverom ajánlotta), és láss csodát azóta is működik az NVU-val együtt! És viszont továbbrasenem érti aztatataz én szegíny fejecském, hogy ez is látszatra kiköpött Galeon (amíg fel nem pluginezem). És a neve is Mozilla-Firefox. Akkor ez ugyanaz mint a Mozilla, vagy nem? És most már jön valami jégmenyét is ami szintén ugyanaz, csak más?!

Mi ez a kavar, megmondaná nekem valaki? Azt hittem a Firefox az egy Opensource, a pluginjei is, és free, és egyáltalán, jogilag olyasmi mint a Linux! Most akkor ez így van vagy nem?

Szóval, mi a különbség aközt hogy

Mozilla
Firefox
Mozilla-Firefox
Galeon
Jégmenyét (az angol nevét megjegyezni sem bírom, csak annyit hogy Ice-valami...)

és miért nem szabad a Firefox, ha egyszer mégis az...

És a Jégmenyétbe beépíthetők-e a Tűzróka pluginjei?

Szóval egyvalami kristálytiszta előttem: e témával kapcsolatban fogalmam sincs semmiről sem!

A magyar GoboLinux felhasználók fóruma: http://linux.birodalom.net/gobophpbb

Linuxos oldalam:
http://linux.birodalom.net

És ha mondjuk te maradtál volna csöndben, az irtó nehezedre esett volna? Ha nincs kedved válaszolni, ne tedd. Személyeskedni muszáj? Kezdődik itt is mint a Linuxfórumon, hogy aki bevallja hogy valamit nem tud, arra valaki rászáll hogy b@$0g@$$@? Gondoltam, akad esetleg valaki, aki ad egy rövid összefoglalót, és ennyi. Ha nem akad, nem kezdtem volna el átkozódni - senkinek nincs ideje rá, oké, tudomásul veszem. Ha valaki leírja, az is jó, talán elmondható, hogy itt nem offtopic. De a te megjegyzésed nagyonis off. Ugyanis sértő. Illemtanárod nem hiszem hogy lett volna.

A magyar GoboLinux felhasználók fóruma: http://linux.birodalom.net/gobophpbb

Linuxos oldalam:
http://linux.birodalom.net

Ha esetlen nem elérhető nálad a google, vagy nincs kedved keresni, egy kis történelmi háttér :)

Valaha létezett a Netscape, ami réges régen még csak egy böngésző volt. Majd készült hozza email kliens is, és utána html editor is. A gonosz M$ megzsarolta a Netscapet, hogy tünjön az ő windowsáról egyszer s mindenkorra. Ugyanis nagyon zavarta őket már akkor, hogy a divatos kis Netscape pont úgy néz ki és használható unixon, linuxon vagy macintoshon mint az ő windowsukon. /Lásd Halloween documents/. Cserébe, békén hagyták volna őket a többi platformon.
A Netscape azt mondta erre hogy "ezt nektek...", mire a gonosz M$ megindította a grande internetszexplorer4 kampányát a kis netscape ellen. még a macintoshon is nyomatni kezdte a szexplorerét, kicsinyes busszúból. ráadásul az ie ingyenes volt, még macen is. ennyit az "ingyenes szoftverek tönkreteszik a szoftveripart" érvrendszerükről. a maguk szempontjából persze igazuk volt. a M$ tiszta veszteséggel terjesztette a szexplorert macintoshon, mivel ott nem a saját bevételt termelő OSét fényezte ezzel az "ingyenes" kis ajándékkal.
A Netscape addig fizetős hagyományos kereskedelmi termék volt. Az ie4 miatt kénytelenek voltak a saját netscape4öket is ingyen adni. így viszont nem lehetett hosszú távon fenntartani a vállalkozást, finaszírozni fejlesztést. állítólag Eric S. Raymond Katedrális és Bazár könyvének a hatására, és talán utolsó visszavágásként is azért mert tönkretette őket a M$, a Netscape megnyitotta az akkor fejlesztés alatt álló Netscape5 kódját, NPL és MPL alatt. ezeket a licenszeket is akkor találták ki. Az új project Mozilla néven indult, ami addig a Netscape Navigator belső kódneve volt /szójáték, Mosaic és killer szóbol. az NCSA Mosic a Netscape régi ellenfele volt az ősidőkben, később pont az IE alapja lett belőle/.
Az opensource fejlesztéssel viszont komoly problémák adódtak a nagy érdeklődés ellenére. Először is a Netscape linux/unix változata motiff widgetra épült, ami drága fizetős cucc volt. Ráadásul a Netscape5 forráskód rettenetes áttekinthetetlen spagettikód volt, imho ha nem lett volna akkora felhajtás akkoriban a browser war, azaz böngészőháború miatt a Netscape kerül, a franc se vágott volna bele a mozilla továbbfejlesztésébe.
Közben a Netscapet megvette az AOL, majd az AOL egyesült a TimeWarnerrel. az így létrejött AOL Time Warner megamonstrum semmilyen értelmes stratégiát nem volt képes kidolgozni informatika és digitálmédia területén, pedig ez lett volna az egyesülés apropója. Mellesleg kezükbe került a Winampot fejlesztő Nullsoft is, a digitális zenehallgatás akkori nagy ásza, azzal sem tudtak semmit sem kezdeni.
Mozilláék közben lecserélték az opensource projectben használhatatlan Motifet XULra, csak ennek a kifejlesztése sok időbe telt. úgy 2 év múlva kezdtek megjelenni az első, még erősen béta stádiumban levő Mozillák. addigra az IE mindenhonnan kifüstölte szegény régi Netscape4et, így akkor már csak azok az elszánt fanatikusok használtak még Netscapet akik nem hallottak még az Operáról, ami ebben az időszakban emelkedett fel.
Az ekkor már csak papíron létező Netscape egyből lecsapott rá, és Netscape6 néven kiadta, a saját neve alatt az új böngészőjét. Azért Netscape6 és nem 5 mert akkoriban a M$ már az IE5.5nél tartott, és legalább verziószámban rá akartak licitálni. De a fejlesztés alatt álló instabil mozilla kódból, az AOL TW Netscapehez átcsoportosított maroknyi fejlesztője sem tudott stabil Netscape6ot varázsolni. Így a Netscape6 nem lett siker, sőt inkább bukás volt. A M$ pedig annyira meg volt elégedve azzal, hogy immár az opensourceon alapulú Netscapet is elverte az internet szexplorerével, hogy szép lassan abba is hagyta a fejlesztését. Már csak az IE6 fejlesztését fejezte be a 2001ben megjelent XPhez azzal befejezte a fejlesztést.
Ezt a hibát használta ki a Mozilla foundation, aki továbbra is folytatta a Mozilla fejlesztését. Végül kiadta a Mozilla 1.0át, 2 évvel a félresikerült Netscape6 után. Ez már valóban használható böngésző volt, bár még voltak gyerekbetegségei. A M$ viszont nem tett semmit. Már említettem, hogy az eredeti Netscape4ben a böngésző mellett volt email kliens és htmleditor is. A Mozilla 1.0ra ezek is a csomag részei lettek, sőt kiegészültek határidőnaplóval sőt irc klienssel is. Így lett belőle Mozilla Suite.
Az AOL TW közben kiadta kiadta a Netscape7et, ami végre stabil mozilla kiadáson alapult. A Netscape7 átütő sikere is elmaradt. Nyilván a Netscape6 sem tett jót a márkanévnek, de imho a fő ok az, hogy a AOL Time Warner megaizé még a modern marketinghez is túl béna volt.
Így a Mozilla foundation, rekurzív logikát alkalmazva úgy döntött, hogy maga veszi kezébe a jobb sorsra érdemes Mozilla marketingjét is. Eredetileg a Mozilla alapítvány dolga csak a fejlesztés lett volna, még a Netscape userkész terméket csinált volna belőle marketinggel, csicsás logóval, tokkal vonóval stb.
Mivel ez a rész nem működött hát maga a Mozilla alapítvány vette át a Netscape szerepét is. Szétbontották a Mozilla suiteot. így született meg a Firefox böngésző /eredetileg Firebird lett volna csak a név már foglalt volt/, Thunderbird email kliens, és a Sunbird határidőnapló. A többi komponensben nem láttak fantáziát. Lindows/linspire támogatással később még a Mozilla htmlszerkesztő is megmenekült NVU néven. Egy ideig párhuzamosan haladt a Mozilla suite és a leszármazott programok, mint a Firefox fejlesztése. A Firefox hatalmas siker lett, a Mozilla alapítvány sokkal kisebb költségvetéssel megcsinálta azt, amire a hatalmas pénzügyi forrásokkal rendelkező AOL Time Warner képtelen volt. A M$os enyhén idegbeteg Steve Ballmer örjöngött, és újra összedobta az időközben felosztott IE fejlesztőcsapatot, akik az IE7 fejlesztésébe kezdtek bele.
Mivel nem volt szükség két párhuzamos termék fejlesztésére, ezért a Mozilla alapítvány, amely kozben vállalatot is alapítpott, megszüntette a Mozilla Suite fejlesztését. De mivel sok rajongója maradt a hagyományos Suitenak, egy külsös csapat vállalta a további fejlesztését SeaMonkey néven. nincs nehéz dolguk, mert szinte az összes egykori Mozilla suite komponenst tovább fejleszti a Mozilla Corp illetve a Linspire.
A Galeon és a Epiphany a gnome fejlesztők böngélsző programjai. belső viták miatt inkább az Epiphanyt fogják a jövőben fejleszteni. Az Epiphany nem más mint Firefox XUL helyett GTK widgettel. Kezdetben volt arról szó, hogy maga a Mozilla is GTK widgetet használjon, de ez lehetetlenné tette volna más platformokra való porolást, lásd Firefox for win32.
Remélem most tisztább lett a kép.
Az NVU és a Mozilla összeakadásáért imho az UHU csomagkarbantartók lehetnek a felelősek, nem a Mozilla fejlesztők.

Személy szerint nem látok semmi kivetnivalót a Free Software Foundation lépésében. Ugyanaz a logika vezérli őket GnuZilla és az Iceweasel esetében, mint ami a Mozillaékat a Firefox, Thunderbird stb. létrehozásakor. A Mozilla alapítvány épkézláb marketinget és terméket akart mert a Netscape AOL képtelen volt rá. Az FSF pedig továbbra Free, azaz szabad böngészőt akar a saját fogalmai szerint. Nincs ebben semmi rossz.

Lehet azon moralizálni, hogy illetlenség más munkáját új köntösbe bújtatni csak azért, mert az FSFnek úgy szimapatikusabb, de akkor ugyanezt el lehetne mondani az Mozilla és Netscape esetéről is. A Mozilla csapat azért kapta meg a Netscapetől a forráskódot sőt kezdetben még anyagi támogatást is, hogy cserébe fejlesszen böngészőt, amiből a Netscape újra versenyképes böngészőt készíthet. Ráadásul nem lenne ma sem Mozilla sem Firefox, ha 1984ben RMS nem indítja el a GNU projectjét és nem hozza létre azt a bázist, amiből mára ez az életképes opensource világ kivirágozhatott. Ergo ezen ne moralizáljunk feleslegesen.

Épp várok az ügyvédünkre /szokásos céges ügyek :( /, aki szokása szerint késik így volt egy kis időm :)
Egyébként emlékezetből írtam, ezért is került bele az a pontatlanság az NVUval kapcsoltban. Nem most keztem "linuxozni", ismerem a hátteret. Akkoriban úgy vártuk a használható mozillakiadást mint a megváltót. A Netscape4el egyre több baj volt, a java pluginja pedig sok esetben használhatatlan.

Kis pontatlanság az NVU-val kapcsolatban: az NVU egy egyszeri fellángolás volt. Bár ígérték, de végül nem került vissza kód a Mozilla CVS-be. Az NVU egy kiadást ért meg, a fejlesztése abbamaradt. Van egy forkja, a KompoZer, az jelenleg is fejlődik, de főleg az NVU bugjainak javításával foglalkoznak, nem új dolgok beépítésével. Az NVU szerzője jelenleg egy új composer-en dolgozik, még nincs neve. Ez utóbbi composer XULRunner-en fog alapulni. A SeaMonkey-ban még ugyanaz a régi, NVU előtt composer van, mint ami a Mozilla Suite-ban is volt.

Prygme, te egy angyal vagy, le a kalappal előtted de igazán! Köszönöm neked!

Már csak tényleg azt kéne tudni, hogy

1. A jégmenyét alatt müxenek-e a firefox pluginok

2. Úgy általában melyik a "jobb" böngésző?

Mert egyelőre semmi kedvem próbálgatni a jégmenyétet, de ha úgy általában sok linuxos azon a véleményen lesz hogy azért az jobb, hát nem bánom, adok neki egy esélyt...

A magyar GoboLinux felhasználók fóruma: http://linux.birodalom.net/gobophpbb

Linuxos oldalam:
http://linux.birodalom.net

Mivel a Firefox és ay Iceweasel gyakorlatilag ugyanaz, ami az egyikkel megy, az elméletileg megy a másikkal is. Gondot csak az jelenthet, ha a névcserében elmennek olyan szintig, ami már megtéveszti a plugint vagy extensiont. A fejlesztők továbbra is a 100 milliós felhasználói bázisú Firefoxot fogják támogatni, a pár ezer Iceweasel-felhasználó meg hoppon marad, ha egy kiegészítő konkrétan Firefoxot vár el, hiába kompatibilis a kettő. Most őszintén, technikai értelemben mi a fenétől lenne jobb az Iceweasel, mint a Firefox? A szabadságmániásoknak jobb lesz ideológiai alapon, de ők már ugyis megszokták a szabadság következményeként fellépő csökkent felhasználói élményt.

>A szabadságmániásoknak jobb lesz ideológiai alapon...
Magyarországon valahogy zsír heroltozni mindent, aminek "ideológiaszaga" van, talán az elmúlt évtizedek negatív következménye lehet, hogy mostanában mindenki irtózik a gondolatától is.
Jelen ezetben imho félreérted a problémát. Ez nem ideológiai kérdés hanem jogi. Az Egyesült Államok pedig jogállam, ahol az ilyen szőrszálhasogató jogi problémának is súlya van. Ma nincs sok jelentősége, de a jövőben még lehet.
A "nagyobb felhasználói élményt, egy kis jogi megszorításért" mozgalom tagjai igen gyakran koppantak az elmúlt évtizedekben. Első példa lehetne az AT&T vs Unix hackerek eset.
Vagy egy linuxos példa. Létezett egy linux disztibutor cég, akik szintén a "maxinális felhasználói élmény" mellett tették le a garast. Ők már 10 éve olyan felhasználóbarát Linuxot készítettek, amit még most sem értek utol minden téren a jelenegi vezető linux disztribek. Persze ennek az ára számtalan kereskedelmi program licenszelése volt MetroX, majd AcceleratedX, Motif/CDE kereskedelmi OSS, Star Office, WordPerfect, Corel Draw, a Sun féle Wabi a wine kereskedelmi elődje. A saját felhasználóbarát adminisztrációs programjaik simán hozták azt a bizonyos "kereskedelmi minőséget" köszönhetően a Willows apinak, ami a QT előfutárának tekinthető. Mindezt a "kereskedelmi szintű" "maximális felhasználói élményt" nyújtó Linuxot már 10 évvel ezelőtt megvalósította egy cég, mindössze 300 dollárért.
A céget akkoriban Calderának hívták, ma SCO Group a neve.

Nem biztos hogy így van, azaz hogy a Mozilla Suite-et forkolták. Pl. a http://ftp.gnu.org/gnu/gnuzilla/ link, amit a http://www.gnu.org/software/gnuzilla/ oldalon megadnak, nem is létezik. Lehet persze, hogy csak azért, mert még nem adtak ki semmit. A Mozilla Suite-et nem igazán lehet folytatni, mert a hibajavításokat nem lehet backportolni. Hasonéó problémáról már volt cikk a hup-on, hogy pl. debianosok panaszkodtak, hogy nem válik el élesen, hogy mi a biztonsági javítás, és mi a más jellegű fejlesztés. Onnantól kezdve, hogy a Mozilla Suite fejlesztése hivatalosan abbamaradt, és utóda, a SeaMonkey már eggyel újabb Gecko-t használ, nem tartom valószínűnek, hogy normális ember tényleg a Mozilla Suite forkolását tervezgetné. A GNUzilla honlapján azt írják, hogy:

Upon completion of GNUzilla's First Program Development (IceWeasel), we will secondly move right into the development of GNU/Linux version of 'SeaMonkey' (Suite) we shall dub 'LessZilla'.

Szóval inkább a SeaMonkey lesz az, amit majd forkolnak (csak nem értem minek, az nem is védett termék).

Az első kérdésedet már megválaszolták.
A 2. kérdésedre azt tudom mondani, hogy imho nincs "jobb" vagy "tökéletes" böngésző. Azt tudom javasolni, hogy tegyél fel mind a három böngészőcsaládból egyet,
Gecko alapúból Mozillát vagy Firefoxot, Epiphanyt esetleg Iceweaselt stb.
KHTML alapúból Konquerort,
illetve az Operat.

Mindegyiknek megvan a maga előnye. Találkoztam több olyan IE only oldallal, amivel a Firefoxnak gondja akadt, még a Konqueror probléma nélkül megjelenítette.

Hát igen, akad néhány IE-only oldal amibe én is belefutottam, bár lehet inkább az volt a baj hogy lényegében tiszta flash-ban írták meg ezeket. Én ilyenkor egyszerűen odábbállok, kattintok egy következő linkre, abból a 26 millióból amit a gúgli kidob a keresésemre... ennyi. Ez a dolog tehát nem igazán izgat. Ettől még maradhatok a Firefox mellett. De úgy puszta kíváncsiságból valóban érdekelne, hogy van-e valahol valami részletes és magyar nyelvű összehasonlítás a fontosabb böngészők előnyeiről/hátrányairól? Szóval ha meg tudsz dobni egy ilyen linkkel, annak örülnék.

A magyar GoboLinux felhasználók fóruma: http://linux.birodalom.net/gobophpbb

Linuxos oldalam:
http://linux.birodalom.net

Én is kérdezek valamit. Miért muszáj ezeket a kérdéseket hetente feltenni valakinek? Már a hup-on is lerágott csont.

Azért kell megkötéseket tenni a logó és a név felhasználására, mert az USA trademark (védjegy) törvény ezt megköveteli.

A build rendszerben egy kapcsoló, hogy a védjegyzett logókkal és névvel buildelődik-e a forrás, vagy nem. Ha igen, akkor be kell tartani bizonyos plusz feltételeket, pl. nem ér agyonpatchelni. Aki módosítani akarja, az nem adhatja ki Firefox/Thunderbird név alatt. Ezek a nevek ugyanis egy jól definiált tulajdonságokkal rendelkező termékhez kötődnek, nem pedig a termék nyílt forráskódjához.

Előző kérdésem supageo kérdésére volt válasz.
(Amit leírtál azt már tudtam.)

(Ez a válasz, csak részben szól neked.)

Nagyon örülök, hogy van firefox és thunderbird előbbit rendszeresen használom, utóbbit csak hébe-hóba (mutt rulez).

Annak is örülök, hogy vannak olyan lelkes emberek (mint te is) akik ingyen fejlesztik/magyarítják stb. Viszont amennyire én látom a Mozilla egyre inkább elindul kereskedelmi irányba.

Megint csak az én véleményem, hogy ezért csinálják ezeket a jogi megkötéseket.
Az pedig, hogy nem lehet patch-elni ellenmond RMS elveinek és a DFSG -nak.
Ezért kapott más nevet a program. (nem tudom mi ezzel a baj).

Az pedig, hogy az FSF is az ügy mellé állt csak mégjobban felhívja a figyelmet, ez egyfajta állásfoglalás, hogy a Debian-nal egyetértenek.

Ez megint az előző hozzászólóknak válasz: a nevekkel kapcsolatos káoszt, pedig nagyrészt a mozilla fundation tüzelte. A flock -ról például azért szoktam le, mert egy csomó plugin nem működött vele, részben azért, mert sok fejlesztő nem is tudta, hogy van ilyen ezért nem is jelölte meg kompatibilisnak, vagy már annyira nem firefox, hogy nem kompatibilis.

Annak is örülök, hogy vannak olyan lelkes emberek (mint te is) akik ingyen fejlesztik/magyarítják stb. Viszont amennyire én látom a Mozilla egyre inkább elindul kereskedelmi irányba.

Ez így van, amiből nem annyira a kereskedelmi irány zavar, mintsem az, hogy idióta szabályokat erőltetnek pl. rám is, szűk határidőket szabnak, és olyan munkákat is elvégeztetnének ingyen (pl. tesztelés), amit én nem szeretnék megcsinálni. Így a lelkesedésem már nem a régi.

Jó kérdés. Tux vajon DFSG Free?
Különben valami olyasmi lehet benne, hogy a konkurrencia ne lophassa el (pl. az IE ikonja innentől kezdve róka lenne, mert az jobban néz ki mint a gagyesz E. Mondjuk akkor Jucika nem találná hová bújt a Zinterveb :D).
Megtörtént eset, látta vki az MSN Spaces logóját? Öcsém regnél elkezdett röhögni, hogy biztos Ubuntu serveren fut... Hát, nem :/

"Ha ez a Marketing széthullik/szétforgácsolódik, akkor megnő az esélye, hogy a Firefox sosem lesz képes az MS dominanciát megtörni."

Aha, szóval ha Debian-be nem Firefoxot raknak, akkor nem tudjuk majd megtörni az MS dominanciáját a Linux platformon?

Még a róka motívumot is kiszedték a terjesztésből, ez már azért tényleg sok....

Hát ha egyszer a Mozilla védjegye... Apropo, láttál már Ubuntut? Abban sincs róka ikon...

Nemakarok jégmenyétet! Azt akarom, hogy egy szoftver ugyanazon a néven fusson MS és Linux alatt, hát nemezért küzd egy csomó szervezet...

Nem. Vagy tudsz valami "One filename under god!" szervezetről?

--
TheReplaced - С Кем Ты?

Nekem az jutott eszembe, hogy tudjátok, mi az a Gnutella?
Tesco mogyorókrém...

Bemutatkozik a GnuZilla és az Iceweasel

Woah ujabb kemeny fsf "fejlesztes".

Megjelent az 1.5.0.7-es verziójú iceweasel. A témák és kiterjesztések mind mennek vele, legalábbis amit én próbáltam.

--
A nyúl egy igazi jellem. Ott ül a fűben, de akkor sem szívja!