Szabad diploma : Unix2Linux és Linux2Linux migration wizard

Fórumok

Kedves Kollégák,

Mellékelve küldöm a második szabad diploma tervet, a szöveg természetesen alakítható. Jelentkezéseket az FSF-hez (csaba.erdei at fsf dot hu) és hozzánk (zsolt.farkas at puli dot co dot hu) is el lehet juttatni. Visszajelzéseket, véleményeket is várok!

Az FSF alapítvány és cégünk, a PULI Mérnöki Tanácsadó, Kereskedelmi és Szolgáltató Bt. nyílt forráskódú diplomaterv (szakdolgozat) tervet ír ki az alábbi témá(k)ban, Linux, Unix rendszerekhez, 1-2 fõ részére a 2006-2007-es tanév õszi félévében.

Tárgy: nyílt forráskódú diplomaterv (szakdolgozat) kiírás, Unix2Linux és Linux2Linux migration wizard.

A probléma ismertetése: Az ipari gyakorlat során gyakran elõfordul, hogy egy telepített Unix vagy Linux rendszert más (újabb, költséghatékonyabb stb.) Linux vagy Unix rendszerre cserélnek. Habár ezek rendszerek sokszor egy tőről fakadnak és POSIX kompatibilisek, jó pár különbség található közöttük, emiatt a telepített rendszer közvetlen migrálása másik rendszere nem lehetséges. A migrációs folyamatot jelentõsen megkönnyítené egy kliens-szerver alapú migrációs program, melynek szervere a régi rendszerre, kliense az új rendszerre lenne telepítve, és a migrálandó adatokat közvetlenül vinné át a kliens és szerver között

Feladat:
-Mérje fel, hogy milyen mozgási irányok találhatók Linux és Unix rendszerek cseréje esetén, pl. milyen gyakori SCO Unix > Redhat, Redhat 8.0, 9.0 > Debian, stb. csere

-Mérje fel, hogy egy migrációs folyamat során tipikusan mely adatok kerülnek átvitelre (hostnév, userek, jelszavak, home könyvtárak, stb.)

-Javasoljon megoldást arra, hogy lehet a migrálandó adatok szerkezetét legkönnyebben uniformizálni, (pl. XML formátumban tárolni több *nix rendszer shadow fájljának struktúráját, és így az adatfájlokat XML mezõnevek szerint egymásba konvertálni)

-Készítsen példa implementációt, pl. a felhasználók átvitelére (passwd, shadow, group fájlok struktúrája és tartalma különbözõ *nix rendszereken, hogy lehet egyiket a másikba konvertálni, stb.)

Hasonló, részleges implementációk:

Nincs tudomásunk róla.

A diplomaterv kiírásánál Debreceni kollégák elõnyt élveznek, egyeztetés szerint használhatják a debrenceni Unixlab egyesület gépeit.

Hozzászólások

és mennyi pénzt tudtok felkinalni annak aki ezt megirja nektek?

Szóval a pénzügyek:

Megegyezés és teljesítmény kérdése. Ki mit vállal be,mekkora része elmélet, és konkrét programozás, mennyire használható tovább az eredmény.

Függ attól, hány ember vállal egy támát, pl az egyik az elméletét dolgozza ki, a másik programoz.

Jah, és természetesen a kapott produktumot GPL alatt tervezzük közzétenni, ergo én inkább abban gondolkodom, hogy megcsinálunk valamit amihez a támogatást adjuk pénzért.