2.4 és 2.6 más deviceon látja a SATA vinyót

 ( norzwatta | 2006. szeptember 25., hétfő - 10:11 )

Sziasztok,

Debian sarge-t használok, SATA vinyó van a gépben, saját fordítású 2.4.31-es kernel, a grubnak a root=/dev/hdg2 van megadva és működik a rendszer. Feltettem csomagból egy 2.6-os kernelt, de "kernel panic"-kal elszáll mivel nem találja a /-t, gondolom a kernel a /boot-on megvan mert egy csomó minden kernel indulási üzenetet kiír, megtalál bizonyos hardver elemeket (pl az alaplapi ICH5-ös intel csippeket). Viszont ha mondjuk a 2.4-es kernelben van scsi emuláció mert akkor még úgy ment a DVD írás de a 2.6-osban nincs akkor másik device-on látja a két kernel a partíciókat. Tehát olyan mintha a különböző kernelekhez más-más /etc/fstab fájl kéne.

Ilyenkor addig állítgatják a két kernelt míg ugyanazon a device-on nem látják a partíciókat vagy lehet több fstab fájl vagy az fstab-ot lehet úgy "megírni" hogy mindkét kernelhez tartalmazza a bejegyzéseket?

A válaszokat előre is köszi.
Imi

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Ket /etc/fstab-od nem igen lehet. A kernelnek a boot-olashoz a root=/dev/xxx-sorral adhatod meg a root (/) filerendszer helyet.

Zsiraf

ize, mondok egyszerubbet:
hasznalj 2.6.x-et, felejtsd el a scsi emulaciot, mar reg nem kell a cd/dvd irashoz.

Oké, de akkor egyszer és utoljára át kell írnom az fstab-ot úgy, hogy a 2.6-os kernelnek legyen jó és ha ez nem sikerül jól akkor semmi sem fog bootolni. Persze egy system rescue cd van mindig nálam.

Az fstab egyaltalan nem erdekli a boot-olo kernelt... :-) Ott hiaba irod at...

Zsiraf

Az világos, hogy amíg a kernel boot tart addig csak a /boot kell neki (és ha jól tudom a grub valahogy nagyon alacsony szinten éri el ezt a területet, nem mountol), de amikor már a partíciókat akarja mountolni akkor majd kell / ezt adom meg a grubnak a "root="-vel?

Aztán a boot folyamat közben egyszer eljut oda, hogy a /home-ot ,/usr-t is fel akarja mountolni, ekkor kell neki egy fstab, én erre az esetre gondoltam. Tehát hiába adom meg a grubnak, hogy mi a "root=" ha a többi partíciót nem fogja megtalálni. Ezt jól gondolom?

Jól.

(Esetleg írd be az fstabba mindkét esetre vonatkozóan a bejegyzéseket, elvileg mennie kell, mert 2.4 esetében az sda-t, 2.6 esetében pedig a hdg-t úgysem tudja behúzni majd bootkor. (/usr, /home))
_______________________
Magyar égre, magyar UFO-t!

Állítsd be a grub.conf-ban, hogy a 2.6-nál a root=/dev/sda2 (vagy melyik) és akkor nem lesz kernel panic.

Ezt tettem, még az fstabban is átírtam mindent sda-ra ami hdg-volt, és csont nélkül bebootolt. Köszi. Imi