Writely.com Beta - a Google online szövegszerkesztője

Címkék

A Google útjára indította elérhetővé tette saját égisze alatt a Writely.com oldalt, amely egy online szövegszerkesztő funkciót nyújt. A szolgáltatás egyelőre BETA állapotú! A oldal beta fokmérője szerint a szolgáltatás jelenleg 62%-os. A Slashdot egyik cikke szerint a Google ezzel a lépéssel konkurenciát kíván teremteni a Microsoft Word-nek. Az egy gyors email cím megadás után már használhatjuk is a szolgáltatást. Egy blogbejegyzés szerint szövegszerkesztő nehezen használható jelenleg Internet Explorerrel. A blogger 100%-os processzorhasználatra, random összeomlásokra, megölhetetlen processzekre, reboot szükségességére panaszkodik.

Az első teszt után az én (képes) tapasztalatom:

Ubuntu Dapper + Firefox 1.5.0.5 kombóval szépen működik. Igaz, hogy széleskörű teszteket nem végeztem, de ezt a cikket probléma nélkül sikerült megírnom :)

A cikk írása közben automatikusan mentődik az aktuális dokumentum. A magyar ékezetekkel nincs probléma, az alapvető szövegformázások is működni látszanak. Magyar (vagy angolon kívűl más?) helyesírás-ellenőrzés nincs jelenleg.

Vannak hiányzó funkciók - például a képekhez url rendelése - de összességében szépen használható. Teljes MS Word funkcionalitást senki ne várjon tőle. Észben tartandó továbbá, hogy BETA verziójú szolgáltatásról van szó! Paranoidok kerüljék, hisz titkos adataikat az FBI/DIA/CIA/földönkívüliek fogják felhasználni.

A készített doksik elmenthetők zippelt HTML, Word, PDF, RTF, OpenOffice.org formátumokban. A fenti dokumentum PDF-ben itt.

A szolgáltatás elérhető a www.writely.com-on.

Hozzászólások

Egész korrekt elemzés, jó hogy szóltál a földönkívüliekről is, tőlük nagyon félek :-)

--
A nyúl egy igazi jellem. Ott ül a fűben, de akkor sem szívja!

Köszi, kipróbáltam és tényleg jó!
Az "FBI/DIA/CIA/földönkívüliek" bármikor megnézhetik a doksiaidat a saját gépeden is :)

Magyarországon nem kell házkutatási parancs hozzá. Csak egy telefon kell a magyar rendőr kollegáknak, akik az eljárás gyors lefolytatása/bizonyítékok eltűntetésének veszélyére hivatkozva bemehetnek hozzád papír nélkül is.
---
Az ember mindig szerepet játszik. Ha másnak nem, hát saját magának.

az ilyen szolgáltatásokra mennyire valós az igény? mert van benne zseniális ötlet, hiszen bárhonnan szerkeszthetem a doksikat, az is jó, hogy lementegethetem mindenféle formában. viszont hátrány, hogy nem vihetem át máshova, ha nincs netem (jó, ha áramom nincs, akkor a gépet se kapcsolom be, de azért ne csak a cinikusság szóljon, ha erre reagáltok :D)

meg ott van az is, hogy tényleg tuti olvasgatják majd a doksikat. az is igaz, hogy nem fog senki oda titkos anyagot feltenni, szóval ez sem akkora borzalom, csak az embert piszkálja a gondolat. szerintem jogosan is.

összességében ötletnek nem tartottam sose rossznak, de hogy arra tereljék az igényeket, hogy központi tárterületen legyenek előbb utóbb az alkalmazásaink és azok produktumai... hát az annyira nem vonz. orwell ide vagy oda...

de ez már egy "sima" csoportmunka szolgáltatás lenne, nem? most azon gondolkoztam mit bíznék rá egy ilyen rendszerre. fontos, hivatali doksit tuti nem. levelet anyucinak... hát azt meg miért írnám ilyen platformon? szóval ennek még mindig csak azt a hasznát látnám, hogy alkalmazás telepítése nélkül mentegethetek több platformos dokumentumtípusokba. de el úgy se hinném, hogy nem mentenek le mindent... :)

nem tudom hogy másnak mekkora, én a google spreadsheets-et is használom amióta nem-publikus bétában elérhető. pontosan annyit ad az excelből, amennyi nekem arra kell amire használom. egyedül a megjegyzés beszúrása hiányzik egy kicsit, de megvagyok nélküle.
szóval bár lehet, hogy egyedül használom a földtekén, de egy igény biztos van.

Safari-val nem megy. :-(

Ave, Saabi.

Nem. A te offtopik hozzászólásodat fogom. Arról volt szó, hogy offtopik, másokat sértő, redundáns, zavaró. Flame törléséről nem volt szó. Amit eddig töröltem, az kritikán aluli, direkt trágár beszéd volt, amit ezután is törölni fogok.

--
trey @ gépház

Érdemes megfigyelni, hogy a PDF producer Openoffice.org 2.0.

az "utjara inditotta" az eleg nagy tulzas, tekintettel arra, hogy ugytudom a google csak megvette ezt az oldalt ami mar elotte is egy webes szovegszerkeszto volt, max megspekelte picit es most "ujra megnyitotta". Azert oket se kell felteni felvasarlasok teren.

http://www.hwsw.hu/hir.php3?id=30932

SeaMonkey 1.0.4 alatt a
http://www.writely.com/?action=unsupported_browser
címre dob át a rendszer és "Az URL túllépte az átirányítási korlátot." hibaüzenetet dobott ki.
Úgy látszik, hogy sajnos a google-nél is úgy vannak a SM-el, mint kis hazánkban: azt sem tudják, hogy van, nemhogy támogatnák...

szerintem az nagyon baró, hogy a kollégám le tudja tölteni ISO OpenDocument vagy tetszőleges formátumbn.

Kultúra rulez

Hogy a Slashdoton mennyire fanatikusak, az azért nem semmi. Konkurrencia a Wordnek, hát ez lol. Kicsit kibővítették az évek óta meglévő wysiwyg html-szerkesztőket és kész. Értelme akkor lenne, ha megvásárolható lenne, de akkor is maximum erős autentikációval, digitális aláírás-támogatással stb.

;-(

1. A megirt dokumentumok a Google szerverein tarolhatok.
A beta idoszak alatt nincsen helykorlat, de nehany hatart felalitottak. A dokumentum maga 500K lehet, a beagyazott kepek egynekent 2MB-osak lehetnek. 50 emberrel lehet megosztani egy dokumentumot.
2. aspx. Most lehet a tajekozatlansagomon rohogni, de en eddig ugy tudtam, hogy ha egy url vege fele az asp,aspx virit az azt jelenti, hogy az oldalt asp krealja. Az asp tudtommal csak IIS-en fut, az IIS pedig csak Microsoft Windows-on. A writely Microsoft Windows-on fut? Csak a netcraft-on neztem meg.
3. A megirt dokumentumot publikalni, linkelni lehet barki fele, aki ezutan csak olvashato modon fer hozza.
Ha csak nehany embernek akarjuk megmutatni, akkor az adott emberek e-mail cimeit megadjuk es jelszot kuldunk nekik.
Irhato engedelyt is lehet adni embereknek (collaborating).

Sajnos az Opera-t is "unsupported_browser"-nek titulálta.