Mennyit kérjek?

 ( Tsab | 2006. április 12., szerda - 8:44 )

Üdv!

Csinálok egy ubuntu szervert egy ismerős cégnek amin van proxy+tűzfal, vpn kapcsolat, samba, és email lekérés egy inviteles címről aminek gyümölcsét majd belül imapos kiszolgálóként adom tovább. Mennyit ér ez szerintetek?

Csaba

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

100k-t nyugodtan elkérhetsz tőlük. Egy rendszermérnök 15-20k / óra díjért dolgozik manapság, és erre simán rá lehet írni 5-6 órát (ha rendesen megcsinálod).

--
trey @ gépház

Köszi. Eddig azt hittem túl drága vagyok a bruttó 5-10k órabéremmel.

Véleményem szerint ez egy sima rendszeradminisztrátori munka, amit itt Bp-en 1200/óráért is bőven találni. 10 órával számolva, ami reális, még mindig messze van 100k-tól.

Sic transit gloria mundi

Így múlik el a világ dicsősége. (latin)

Sok az eszkimo, keves a medve

Udv Zoli

Így utazik Gloria Mundi (híres olasz színésznő). :))

--
Sokan nincsenek tudatában annak, / hogy egyszer mindenki meghal. / Akik ráébrednek erre, / azonnal abbahagyják az ellenségeskedést.

Ne haragudj, de 1200 forint / óraért már a kőműves culáger sem dolgozik manapság. Persze mindenki annyiért dolgozik, amennyiért akar.

--
trey @ gépház

Lehet hogy inkabb komuves culagernek kellett volna mennem, de meg mehetek ;-)

Ez így igaz! Múltkor adnom kellett egy komplett ajánlatot 2 db Linux és 3 db Win2003+Exch szerver meg 50 db kliens-re. (sajnos nem kaptuk meg a melót) Én 2000-2500 Ft/megkezdett óra később 2500-3000 Ft/megkezdett órában gondolkodtam a kiszállásra. (4 órán belüli kiszállás volt a kérés) A win szerverek miatt (leginkább az exch2000 miatt) beszéltem egy win-es emberrel, hogy beszállna -e. Ő azt mondta, hogy Ők 6000+Áfa áron kezdenek egy órát budapesti kiszállással, és, hogy ez viszonylag alacsony. Nos ezek után a Win szerverekre 6000 a Linuxokra és a Win-es kliensekre 3500 ft árat adtam meg.
Két tanulság van:
* 2-3 ezerért valóban nagyon olcsón dolgozok, tehát no para
* ...és néha ennyiért is hiába, mert nem kaptam meg a melót
-->> megj: lehet, hogy jobb is!

Üdv: G.
http://www.pingit.homelinux.org a megoldás.

A szerver összerakás, teszt, doksigyártás minimum 2, de inkább 3 mérnöknap -- darabonként.

A 4 órán belüli helyszini megjelenés munkaidőben az folyamatosan rendelkezésre álló technikust és mérnököt feltételez, amihez mindegyikből legalább hárommal kell rendelkezni (szabadság, betegség, kiszáll a "buli"ból).

Az olcsóér' megcsinálja valaki kategória csak az első komolyabb(nak tűnő) problémáig olcsó... Utána persze nem a megrendelő a hü...e, nem az, aki megcsinálta, majd eltűnt 3 hétre nyaralni, hanem a Linux/Solaris/BSD/AIX, netán a Windows lesz a sz...r, használhatatlan vacak...

Én már lapátoltam ilyen olcsójánosok után sz...rt -- nem kívánom senkinek...

Manapsag a technikusi helyeket is mernoknek nevezett emberekkel toltik fel (Gábor Dénes, GAMF). Az emeltszintu rendszerinformatikusi papirombol repulot hajtogathatok

Udv Zoli

Nem hinném, hogy az ilyen jellegű tudást egyetemen, vagy főiskolán lehet elsajátítani leginkább...

Sőt. Nálunk dolgozik olyan vízügyi mérnök (tehát semmi köze a szakmához), akik jelenleg optikai hálózatokat szerel. Lehet, hogy lepipálja az "most jöttem a egyetemről" arcokat. Ezt nem lehet egyetemen tanulni. Szaktanfolyamokon lehet.

--
trey @ gépház

Jó, majd megvitatjuk ezt a következő HP ASE találkozón. :)

Mi bajod a GAMF-al a Gábor Dénest nem ismerem de a GAMF-on mint minden más suliban meg lehet tanulni mindezt amit tanítanak és onnan is kerülhetnek ki jó szakemberek az hogy a sok hozzá nem értő rontja az ázsiót még nem jelenti, hogy mindenki az is.

Ismerosom szidta, nem tudott elhelyezkedni GAMF-os diplomaval, kifelyezetten emiatt utasitottak el

Udv Zoli

Nálunk általában nem diploma alapján veszik fel az embereket, hanem rátermettség alapján. 3 hónap a próbaidő, ha beválik akkor maradhat, ha nem akkor mehet, akkor is ha Oxford-ról van diplomája. Az viszont előny, ha sok szakirányú ismerete van.

Lehet, hogy nem tudja, hogy mi az a relativitás-elmélet, de tudja, hogy mi a gpedit, mi a RBSU, mi a bridgehead server, mi a thumbstone, vagy éppen mi a prstat.

--
trey @ gépház

Részemről GDF, én is hallottam olyan HR emberkét aki kapcsiból dobta az ilyen önéletrajzokat a kukába.
Én úgy hallottam, minél több időt tölt el valaki egy pályán annál inkább csökken a diploma szerzés helyének jelentősége.
A fent említetten kívül nem találkoztam sehol ilyen negatív megkülönböztetéssel. Olyan helyre kell menni ahol nem a papírodat akarják felvenni, hanem téged.
Szóval fel a fejjel csak az első helyet kell megcsípni. :)

Egyetértek. Egy szerver telepítése nem csak abból áll, hogy fogok egy vasat, és felkúrok rá egy rendszert. Normális helyen a szerver telepítés tervezéssel történik, a vas tesztelésével, telepítéssel, meglevő rendszerbe integrálással, a kezelő betanításával, a dokumentáció átadásával végződik, és esetenként utószupporttal zárul.

--
trey @ gépház

..én az általam telepített rendszerekre szakszerű karbantartás esetére garanciát szoktam adni.
...éppen ezért nem akartam az exchangével én baszakodni, mivel nem az a fő profilom. --de, ha nagyon kell életet rúgdosok bele valahogy.

Üdv: G.

http://www.pingit.homelinux.org a megoldás.

Hmmm, jo lesz az 200 Ft-nak is.
Ahogy latszik jo nagy kulonbsegek vannak ugyanarra a munkara kulonbozo helyeken.

Kollégám most épített házat. Azt mondja, hogy 800 forint alatt csak kivénhedt alkoholistákat talált volna. Normális segédmunkás (akivel haladni is lehet, és nem csak a sört vedeli) az 1000 pénz körül van. Igaz, a házat májusban alapozta, szeptemberben költözött. Nem 4 évig építette, és valószínűleg nem is dől majd össze neki két év múlva.

--
trey @ gépház

és valószínűleg nem is száradtak ki a falak...

Az en haveromnak nem telett 1000forintos culagerre, igy osszetrombitalta a barati tarsasagot es igy mi ingyen megcsinaltuk neki

Lehetünk barátok? :)

Hmmm. Én rendszergazda vagyok, egyetemen, aztán mégis 550 Ft körül van bruttó az órabérem... Szóval az az 1200-as duma kicsit meredek...

pedig nincs ellentmondás

Talán nem a közalkalmazotti fizudat kéne egy számlával beajánlott órabérhez hasonlítani...

--
Sokan nincsenek tudatában annak, / hogy egyszer mindenki meghal. / Akik ráébrednek erre, / azonnal abbahagyják az ellenségeskedést.

Nálunk a rendszeradminisztrátoroknak nem igazán ez a dolguk... (Ha megáll a nyomtató cserélnek benne festéket :) ).

Felenk ezt azok a juzerek csinaljak akik hasznaljak a nyomtatot

Udv Zoli

Ha Te ennyiért vállalod, illetve ennyiért rábízod valakire a vállalatod szerverét, akkor tedd, de utána ne csodálkozz!

50-75 EUR/ora? Egy kicsit nem jarsz a Holdon vagy mittomen? :)

Abszolut nem tunik realisnak ez az ar. Nem atomfizika a "rendszermernok"... 30K-nal tobbet biztos nem aldoznek egy ilyesmire, annyit is csak akkor, ha minosegibb munkat szeretnek.

Erdekelne, hogy konkretan honnan tudsz te ilyen oraberrel dolgozo rendszermernokokrol, mert kuldom a CV-t...

Nálunk egy mérnöki (vagy nevezd aminek akarod, Windows / Unix szerver installernek) óradíj 17K / óra + áfa. A technikusi óradíj (nevezd aminek akarod, csavarhúzós ember, aki vinyót cserél egy desktopban, és esetleg be tudja állítani az XP-t alapszinten, az 5-6K / óra + ÁFA.

Ezekkel az árakkal megélünk, van rá igény. persze ez az ár garancia arra, hogy ha kell akkor post szupport van, ha baj van akkor van kihez fordulni, egy cég áll mögötte, és az aki telepítette nem tűnik el egy nap múlva.

Azt hozzá kell tennem, hogy ezek az ára nevetségesen alacsonyak mondjuk egy nagy brand gyártó óradíjaihoz, akik mondjuk egy hibabejelentésre, ami nem garanciális, Bp-ről Győrbe 400k-ért jönnek le.

Kis pénz kis foci, nagy pénz nagy foci.

--
trey @ gépház

A technikusi szint feletek milyen vegzettseget takar, erettsegi utan milyen iskolat kell kijarni?

Udv Zoli

A technikusok általában szakirányú informatikai végzettségűek, és évente eljárnak a megfelelő brand (mivel brand szerviz vagyunk) által meghatározott tanfolyamokra (desktop, mobil, nyomtató, kábelezés).

--
trey @ gépház

Ez az amibol az orszag ebben a feleben dunat lehet rekeszteni (a focihoz, az autokhoz es a szamitogepekhez mindenki ert). Es a technikusok nalatok milyen oraberrel mozognak

Udv Zoli

Nem értem, hogy ez hogyan tartozik a tárgyhoz. A dolgukat elvégzik, és megkapják érte a bérüket. Az, hogy mennyit keresnek, az nem hiszem, hogy bárkire is tartozna, mint a főnökükre és rájuk. Azaz rám sem.

--
trey @ gépház

Ezek szerint ez a tema is felesleges mert, az hogy te mennyiert vallalsz munkat az csak rad es az ugyfelre tartozik. Ha ajanlatot ker az ugyfel es visszautasit akkor biztos hogy nem a penz miatt utasit vissza

Udv Zoli

Bennem van a baj, ha azt mondom, hogy ezt nem értem?

--
trey @ gépház

Ugy latszik, hogy en vagyok a hulye, hogy ilyen hulye kerdesekbe (mennyi az annyi) belefolyok

Udv Zoli

Én nem mondtam, hogy hülye vagy, csak arra céloztam, hogy nem tudom, hogy mit keres nálunk egy technikus (nem kotorászok más zsebében). És arra, ha tudnám, akkor sem hiszem, hogy etikus lenne, ha azt egy nyilvános fórumban elmondanám. Az, hogy mennyiért dolgozunk, az más kérdése. Bejössz, és elolvasod az árlistán, vagy kérsz ajánlatot és megtudod. Magyarul publikus.

--
trey @ gépház

Mivel teruletileg eleg messze van gyor igy szamomra teljesen erdektelen az hogy egy nyilvanos forumban napvilagra kerul, viszonyitasi alapnak viszont jo. Sajat tapasztalat alapjan nem erdemes alkalmazottnak lenni mert nem fizetik meg. A ceg kiszamlaz 4khuf technikusi dijat, a ceg elviszi a felet (munkaadoi jarulek + haszon), a masik felenek a felet odaadom az allamnak (szja + tb + nyugdijjarulek) es maris megvan a jelenlegi oraberem 3 muszakos munkarenddel, hetvegi es unnepnapi potlekokkal.

Udv Zoli

"Mivel teruletileg eleg messze van gyor igy szamomra teljesen erdektelen az hogy egy nyilvanos forumban napvilagra kerul, viszonyitasi alapnak viszont jo."

Neked érdektelen, de a cégemnek nem.

Amugy meg árakban és bérekben óriási különbségek vannak az ország különböző régióiban. Én pl. Bp-en valószínűleg kétszer ennyit kapnék ugyanazért a munkáért, amit itt végzek. Viszont lehet, hogy kétszer annyit keresek Győrben ugyanazzal a munkával, mint az ország más területein keresnék. Így marha nehéz megmondani, hogy mi sok és mi kevés.

Nyilván az sem mindegy, hogy számlásan mondom az árat vagy számla nélkül haveri alapon. Az se mindegy, hogy egy fős cég vagyok, vagy egy közép vagy nagy cég. Mindenek más a rezsije és a szolgáltatása (egy fős cégnél kicsi a rezsi, de ha kiesik az ember, akkor ki pótolja?), stb. Ez nem olyan egyszerű, hogy ez a munka, ennyi az ára. 10000 dologtól függ...

--
trey @ gépház

Így igaz nagy gyártó elszámolja neked az óradíjat (indulástól, jellemzően Bp.-ről) plusz kilométer díj (Bp-en kívül) oda-vissza.
Szigorúan support szerződésen kívül, ha fizetsz jó sokat szerződéssel akkor persze nem ennyi.
Az említett óradíaj teljesen reálisak, sőt Győr miatt ilyen alacsonyak.
Minden attól függ, hogy ki milyen ügyfélkörben mozog, van ahol ezt megfizetik, van ahol nem.
De van sokkal jobban fizetett állás is, a tanácsadó 1000EUR / 8 óra. Milyen tanácsadó, Oracle, SAP, Siebelről halottam, mindig van valami sláger.

Bizony így igaz!
A cégemnél egy ilyen installért (utána számoltam) 210kFt kérnénk plusz a beüzemelés (a helyszinen, csinnadratta, asztaltologatás, dokumentáció - számla átadása, meg mifene ;-) ) 20kFt. Persze számlával szerződéssel. Szal 100kFt -t nyugottan elkérhetsz akárki, akármit mond!
Az ismerősséggel meg vigyázz (nekem csak rossz tapasztalataim vannak, este tízkor telefon... te nézz mán rá mer valami s..r, az asszonyról ugrottam le és káronkodtam), alaposan világosítsd fel, hogy mit mennyi idő alatt fogsz megcsinálni. Ha a karbantartást is te csinálod azt is beszéljétek meg alaposan, mit mennyi időn belül kell - fogsz megcsinálni.
(Szép szakma ez, csak szociológusnak, jogásznak, és szakembernek kell lenni.)

Lehet, hogy körülményes és lassú vagyok, de ez szerintem több,
mint 5-6 óra. Viszont nem ér 15-20 kHUF-ot óránként, mert csak
részben mérnöki feladat.

Sajnos, ha a tényleges ráfordított időt nézzük, akkor a legritkább
esetben sem jön ki a az általad megjelölt összeg. A másik
tapasztalat, hogy a megrendelők DÖNTŐ többsége, nem ár-érték
érzékeny, hanem bizalom érzékeny. Ezért nehéz ismeretlenül betörni
egy piacra.

Nekem a fejlesztési munkák kb 2000-20000 Ft/óra körül hoznak, a
rendszeradmin 4000 és 8000 Ft/óra között. Ez azért van így, mert
minél összetettebb a feladat, a kliens annál nehezebben tudja
megítélni a létrehozott érték nagyságát. Tehát akkor járunk a
legjobban, ha viszonylag egyszerű feladatot, jól begyakorolva,
nagyon gyorsan és sokszor hajtunk végre.

A konkrét kérdésre: én ezt a munkát kb 60000-80000 Ftért
vállalnám el 2 napos határidőre, garanciával (azaz, ha valami
nem úgy működik, ahogy megbeszéltük, ingyen javítom).

Adalék még: 20 éve vagyok a szakmában.

üdv mindenkinek: meditor

> Sol omnibus lucet.

Köszi a válaszokat. 90-et mondtam, erre időt kértek... de szerintem meg tudom dumálni =)

Szerintem ha jól megcsináltad, és utána még el is szupportálod, akkor ez egy tök reális ár.

--
trey @ gépház

Egyébként piacrombolók azok a tényezők amik leegyszerűsítik a linux a telepítését és azok az emberek akik képzettség hiányában is megcsinálják ezt a munkát.
Kéne egy világmértű árkártelt csinálni az informatikusoknak =)

Udvozollek a GVH vilagaban! :)

Szerinted nincs ilyen? :)

Nos szerintem 50k minimum reális, pláne, ha ilyenek az igények. Anno, míg az egyetemen dolgoztam, brutto 400HUF/oraval szurtak ki a szemem. Nem sok, de a tapasztalatot ott osszeszedtem - nagy/sok gepes kornyezet, halozatok, szoftverek, etc. -, most jobb penzert hasznositom. De nem en vagyok az egyeduli, aki igy csinalta.

Szoval 2-4k/ora alatt nem nagyon eri megcsinalni, plane, ha lelkiismeretesen csinalod es nemcsak ugy Pistike modjara. ;-)

Sziasztok!

Szerintem az oraber nagyban fugg attol is, hogy egyszeri esetrol van szo, vagy hosszutavu support feladatrol.
En elobbi esetben magasabb, utobbi esetben alacsonyabb osszeget szoktam mondani.

Persze van ahol a ketto egyuttesen is mukodik. Peldaul a szerzodesbe foglalt feladatkorok ellatasa support dij, azon feluli munkak pedig akar 3x penz is lehet.

En egyszeri feladatoknal altalaban a 10e/ora nettot szoktam mondani.
Volt olyan aki sokalta, erre altalaban azt szoktam visszavagni, hogy
az adott feladatot lehet hogy tobben olcsobban is elvalalnak, mert tonna szamra lelhetok howto-k a neten, de arra nincs garancia hogy utana jol is fog mukodni az adott rendszer/fejlesztes. Az en referenciaim meg azt bizonyitjak, hogy mas helyen is gond nelkul alkalmazzak az altalam fejlesztet programok/telepitett rendszerek.

Szoval szerintem a hozzaertest meg kell fizetni, es ha van ra kereslet, akkor er is annyit a munkad.

Udv
EnRoX

Hali!

Csatlakozni tudok az előttem szólóhoz. Amikor árajánlatot adok, mindig ott van egy olyan ár, ami akkor érvényes, ha egyszeri munkáról van szó és van egy olyan, ami akkor él, ha az utólagos supportot is kifizetik. Hosszútávon ez utóbbi hosszú távon mindenkinek jobb lehet.
Az is igaz persze, hogy a munkadíj megállapításánál meg kell nézni a referenciákat is, mert az mutatja, hogy egy ember/cég mennyi tudással rendelkezik (elvileg) az adott területen.
A szerverek telepítése, főleg a mai rendszereké nem nagy cucc, de abból egy hosszú távon működő rendszert csinálni már annál inkább, következésképpen sokkal több pénzt el lehet kérni érte. Amikor egy szervert felrakok, arra vállalom a garanciát, amennyiben a karbantartást hozzáértő (általában én) csinálja.

Szerintem a fenti ár a részletek ismerete nélkül is reálisnak tűnik.

Üdv.

Jimi

Elnézést, hogy beleugatok, de nézzétek meg az M$ és a Novell óradíjait.
Én egyébként kb. 10k/gép saccos óradíjat ajánlok általában.
Egyébként egyszer volt szerencsém egy "hozzáértő" után dolgozni.
Az első kérdésemre -rendszerterv- válasz: az minek. A második: szoftver licenc -mivel nem free volt- az kell?
Na ezt sikerült megváltoztani, de nem egyszerű.
Egyébként én ha elkezdek egy melót, akkor úgy kezdem, hogy teljes informatikai felmérés és erre javaslat. Tudom, ez nem egyszerű, de megéri.
Ez után tudok korrekt árakat és javaslatokat adni.

Üdv!

Mennyi a reális ár az alábbi munkáért:

webhosting szerver (apache, php, mysql, cvs, mail) felügyelete, karbantartása, frissítések, stb. Ha valamit kérnek, nem kell azonnal, 1-2 napon belül kell csak megcsináni.

Ezt én suli mellett csinálnám, szerintetek így mennyit kérjek érte?

Petya

Vasat ki adja? Ha leállás van kinek kell ugornia (ki adja a tartalék alkatrészt) és mennyi időn belül?

Üdv!

Leállás esetén néhány napon belül kell megcsinálnom, a vasat és a pótalkatrészt is a tulajdonos adja.

Petya

"Ezt én suli mellett csinálnám, szerintetek így mennyit kérjek érte?"

Hat hónap szigorítottat! :lol:
----------------------------------------------------------------
"Értem én hogy villanymotor, de mi hajtja!?

Ezzel mit akartál mondani?

Petys

25e-150e ig nagy lehet a szórás.
De!
Tűzfalra Sambát (+ levelezöt)?
Én nem tennék...

Én sem, de ez még áprilisi téma volt :)

Errol mar lecsusztal, a topicnyito mar tobb mint fel eve megcsinalta... :) De ha netan itt van leirhatna, hogy vegul mennyit kert el a munkaert.

Én biztos nem írnám meg neked az össszeget a Kanári szigeteken nyaralva és koktélt szürcsölve ;-)))

--
A nyúl egy igazi jellem. Ott ül a fűben, de akkor sem szívja!

de ha kicsit utána olvasol akkor leírta, hogy 90k-t...

Nos, szomorú, hogy a mérnöki tevékenység BP-n akár 1200 Ft/óra is lehet.
Vagy nem vagy mérnök, vagy eleve szart kell csinálni.

Itt a Mérnöki Kamara ajánlott kamarai vállalkozói díjak 2006-ban:

Egy szerver elkészítése önálló mérnöki tevékenység. Lehetetlen ezt másképpen aposztrofálni.