inode/x-corrupted type [már rájöttem]

Sziasztok.

Egy nap arra keltem, hogy a Thunar és a GUI-s fájlkezelők mindegyike bizonyos könyvtárakat a tárgyban megadott

inode/x-corrupted type

típussal jellemezték. Parancssorban, mc alatt, saját szkriptekkel minden rendesen működik, de amint egy GUI-s program open dialogboxot vagy mentésnél egy fájllistázást végez, a könyvtárak már ismeretlen fájlként jelennek meg.

Nem értem a jelenséget, sosem volt nekem ilyen jelenségem.

(fájlrendszerekhez kategorizáltam a kérdésemet, ami lehet, hogy téves, ha a probléma inkább GUI-jellegű)

Mivel orvosolható?

Hozzászólások

ÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ

root lett a tulajdonos.

az volt a baj, elbarmoltam valamelyik nap.

megoldva...

10-féle lény van:
-- aki ismeri a bináris számrendszert,
-- és amelyik nem.

Nem futottam még bele ilyenbe, de elég gázul hangzik. Most nem az, hogy a root lett véletlenül a tulajdonos, hanem a GUI programoknak ez a félrevezető hibaüzenete. Ha jogosultsági probléma, akkor írja az, ne ilyen mellébeszélős x/corrupt kutyafüle legyen a kifogás. Nem véletlenül mondom mindig, hogy a GUI nem hatékony, zsákutca, felesleges bonyolító tényező.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

De, pedig igaz. Nem csak a hibaüzenetek miatt, de ez az egyik jó példa rá. Érdekes, terminálos, CLI/TUI programoknál ilyen gányolást nem látsz, most próbáltam ki, az összes szép egyértelmű permission denied hibát ír (Bash, dash, Vifm, mc, lf, neovim, nvi, vi, bvi, neomutt, aerc, stb., meg minden, ami ezeken alapul), ha a root cuccait próbálom jogosultságok nélkül megnyitni, vagy ilyen helyre írni. Egy kivétel volt, az sfm (simple file manager), amelyik eleve nem is listázza azokat a fájlokat, mappákat, amiket nincs jogosultsága a felhasználómnak elérni.

Semmi ilyen hieroglif inode/x-corrupted szösszenetek. Persze még annak is örülhetünk, ebben a MS jár a csúcson, pl. 1087-es hiba, aztán nyomogathatsz, hogy az mi a halálnak a férfiúi nemi szerve. A legnagyobb, mikor üres párbeszédablakot dob csak fel, amiben semmi nincs, vagy csak annyi, hogy error, végképp az informativitás fellegvára. Még ennél is van lejjebb, mikor a hiba le sincs kezelve, aztán a program csak crash-el vagy segfault-ol. Nagy a fejlesztők állatkertje, az egyszer biztos.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Tehát van egy, a hibát sz@rul kezelő/összemosó GUI-s tool, amiből következik, hogy mind ilyen. Nem vitatom, hogy sok ilyen van, de általánosítani nem biztos, hogy jó dolog... Ha annyira xarok lennének a gui-s eszközök, akkor mindenki, mindenre parancssort használna... :-P

Ja, az Oracle impdp például parancssoros motyó... Ugyanazon a gépen egy korábbi expdp-vel kirakott mentést visszatolva teleokádja a logot mindenféle "hibával"... Amiből egyik sem valós hiba... Pedig sima parancssoros eszköz... :-P

Nem, nem mind ilyen, de a GUI hajlamosít, hogy kitakarják a felhasználó elől a működési részleteket, és ha kellően messzire vezet ez az absztrakció, akkor elég nehéz az alapul fekvő hibát kinyomozi. A CLI/TUI programok viszont egyszerűk, nincs bennük sok réteg, sok kódsor, így ha valami félre is megy, azt nagyon egyszerű lekezelni, debugolni, így sokkal jobban lehet rájuk számítani.

Természetesen CLI/TUI megoldásban is létezik szar, aki gányolós fejlesztő, az minden nyelven, környezetben, interface-típuson gányol, mert nem képes rendesen fejleszteni.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Én az olyan hibát szeretem, ami csak félévente jön.
Fagyás. Se egér, se lószar.

Na azt imádom. Szerencsére mindent mindig időben mentek redundánsan, nem tudom, mikor volt utoljára adatvesztésem.

Viszont a megfejthetetlen anomáliák mai napig a kedvenceim. Bármelyik oprendszerrel megesik.

10-féle lény van:
-- aki ismeri a bináris számrendszert,
-- és amelyik nem.