Naplózó filerendszerek (journaling)

ZFS vs Btrfs

 ( hg2ecz | 2019. október 11., péntek - 19:13 )

Sziasztok!

Most hogy nagy ZFS lázban ég a fórum, a kérdésem az hogy ha az extra képességek nem kellenek, mindössze a snapshot képesség esetleg tömörített fáljtárolás és persze mindez stabilan, akkor milyen hátrányt jelent ha nem a nagyágyút (ZFS) vetem be, pusztán Btrfs-t?

zfs-dkms fordítás

 ( hg2ecz | 2019. szeptember 23., hétfő - 23:17 )

Sziasztok!

Éppen egy varázslatos "apt install zfs-dkms" parancsot futtatok Debianon.
Valaki meg tudja mondani, miért van a Makefile teli sleep-pel a fent említett kernelmodul fordításakor?

[code]
root 522 0.0 0.0 9792 3460 pts/0 S 23:08 0:00 | \_ su -
root 523 0.0 0.0 7796 4740 pts/0 S 23:08 0:00 | \_ -bash
root 1055 0.7 0.3 65416 55864 pts/0 S+ 23:10 0:01 | \_ apt install zfs-dkms

Mappánként sok apró fájl tárolására melyik a legalkalmasabb filerendszer?

 ( sigellef | 2019. augusztus 29., csütörtök - 15:54 )

Üdv!
Mappánként sok apró fájllal kéne dolgoznom. A sok alatt 1-2 millió fájl értendő, az apró alatt meg 100byte - 10kbyte. Arra már rájöttem, hogy az ext4 erre nem alkalmas. A sima ls parancs is kifekszik, kb. 10-15 percig semmi életjel, azután kezdi el köpködni a fileneveket, de az is hatalmas idő lenne, míg a végére érne. (fél óra után is írja a fájlokat).
Amivel létrehozom ezeket a fájlokat, eleinte gyorsan jönnek létre a fájlok, de ahogy egyre több van, egyre lassabb.

Backup NAS-ra OS választás

 ( xclusiv | 2019. augusztus 16., péntek - 13:30 )

Sziasztok,

Haver akar offline mentésre/archiválásra összerakni egy gépet: HP Microserverbe (N36L) pakolna pár giga memóriát és 4 nagyobb vinyót valamilyen RAID megoldással. Ez a gép szinte folyamatosan ki lenne kapcsolva, annyi időre lenne csak bekapcsolva, ami alatt hálón rámásolja azt, amit rá akar másolni (Samba).

Szofveres raid config file-ok biztonsági mentése, Ubuntu serveren

 ( kalmarr | 2019. április 9., kedd - 13:10 )

Sziasztok,

van egy szoftveres raid-es Ubuntu szerverem. Szeretnék egy olyan biztonsági mentést készíteni, ami tartalmazza azokat a config fileokat, ami ahhoz kell, hogy ha egy teljesen új gépre telepíteném fel a rendszert, akkor a ki vett winyók működjenek (elérhessem rajtuk az adatokat), azaz komplett mentésem legyen a teljes lemez struktúrámról is.
Kérdésem, hogy ehhez melyik filokat kellene lementenem? Esetleg van-e valami trükkje a dolgoknak?

Üdv.

Kalmi

EXT4 Structure needs cleaning (lvm)

 ( zhans | 2019. január 26., szombat - 10:29 )

Sziasztok,

hogyan lehetne a lenti ext4fs lv device-t írható módon felmountolni (Debian 9.7)? Read-only módban sikerült, fsck is volt...

mount: mount /dev/mapper/datavg-homelv on /media failed: Structure needs cleaning

Azt sajnos nem tudom megoldani, hogy felmountolom ro módban és egy másik device-re átmásolom.

Köszönöm

UPDATE: csak ez segített: read-only mountolás és külső diszkre adatmentés (2 példányban), majd lv törlés, lv készítés, formázás és másolás.

F2FS miért vált ismeretlenné OpenWrt/LEDE-n?

 ( locsemege | 2018. december 18., kedd - 19:31 )

Nagyjából 2-3 kernel release óta nem tud mit kezdeni az OpenWrt/LEDE routere-em az USB portján lógó hub-ba dugott 60 GB-os pendrive-ommal. Az eszköz egyetlen partícióját f2fs-re formáztam.

BtrFS / miért nincs még titkosítás?

 ( log69 | 2018. október 20., szombat - 21:19 )

Sziasztok,

Van valakinek frissebb infója hogy mi folyik BtrFS fejlesztői ágában? Wiki és hasonló offical források még mindig nem írnak semmit a titkosításról. Telnek múlnak 5 évek és semmi.

Miért? Komolyan ilyen nehéz betolni egy crypt layer-t block szinten? Nem akarom elhinni hogy ez az ok.

Vélemény?

sshfs + readonly + nagy latency

 ( apal | 2018. augusztus 10., péntek - 8:28 )

Sziasztok!

Adott egy tavoli (tengerentuli) gep aminek a filerendszeret readonly sshfs-en probalom elerni. A savszelesseg jo, a latency viszont nagy (a ping round-trip delay time az olyan 110 millisec korul van). Egy 10 megas file atmasolasa (scp-vel) kb 5 masodpercig tart (de a latency + tcp/ip tulajdonsagai miatt elegge "lassan indul be"). Ha egy ugyanekkora file-ra kiadok egy `time cat /sshfsmount/tavoli/file > /dev/null` parancsot, akkor az is 5 masodpercig tart eloszor, masodszor pedig par tized masodpercig[*] mert ugye a rendszer szepen betette a cache-ba. Ez is szuper.

Nokia exFat hiba

 ( jevgenyij | 2018. május 31., csütörtök - 17:43 )

Van egy eléggé idegesítő hibája a szebb napokat is látott Nokianak. ExFat sd kártyára nagyobb méretű videókat úgy írja ki, hogy azokat nem lehet olvasni. A nagyobb méret miatti hiba 2GB feletti mp4 videóknál jelentkezik.
Hogyan lehet lementeni az ilyen videókat?

cifs share csereje external HDD-re (Btrfs)

 ( Vamp | 2018. április 17., kedd - 23:18 )

Sziasztok!

Egy cifs-el folcsatolt NAS adatait rsync -a val athuztam egy Btrfs-re formazott USB3-as kulso vinyora.

Minden ok, az egyetlen gond az, hogy a Deluge letolteskor letrehozza a mar letezo konyvtarat ujra(??) "deluge" owner-el. tehat van egy "root" es egy "deluge" tulaju konyvatam, ugyanazzal a nevvel...

Eddig igy volt a cifs felcsatolva:

//192.168.31.5/download/adat /home/vamp/adat cifs _netdev,user,username=****,file_mode=0777,nounix,dir_mode=0777,password==******** 0 0

Az uj kulso vinyo igy van:

Btrfs Windows felé. SMB vagy NFS?

 ( Vamp | 2018. április 6., péntek - 22:30 )

Sziasztok!

Most tervezek osszeepiteni/felujitani egy Home servert, amihez a storage-et egy Btrfs-re formazott kulso vinyo (USB3) adja a "data" -hoz. (a rendszer egy belso 120-as SSD)

A kerdesem, hogy Windows(10) iranyba Samba vagy NFS a jobb megosztas? (teljesitmeny, stb szempontjabol)

Live disztró OpenZFS támogatással?

 ( fejesjoco | 2018. február 20., kedd - 12:33 )

Debian+OpenZFS van a gépemen. Mi lenne, ha egy update elrontana valamit, vagy meghibásodás miatt nem bootolna a rendszer? Vannak snapshotok, de nem vagyok biztos benne, hogy initrd-ből sok mindenre jutnék vele, vagy akár maga az initrd is lehet döglött.

ZFS root pool elrendezése

 ( fejesjoco | 2017. december 25., hétfő - 13:54 )

Szeretnék egy ZFS-t egy Debian alá root filerendszernek. Ezen a poolon nem lesz felhasználói adat (/home, /srv), az másik diszkeken lesz másik poolban más redundanciával. Házi szerver, nem production kategória.

Van egy jó leírás itt: https://github.com/zfsonlinux/zfs/wiki/Debian-Stretch-Root-on-ZFS

Ehhez képest szerintem lehetne egyszerűsíteni a 3-as pont környékén, és ebben kérnék tanácsokat, és hogy jó-e a gondolatmenetem. Sokat olvastam már a ZFS-ről, de gyakorlati tapasztalat 0, az majd most jön.

32bit kernel vs. 16T < filesystem?

 ( apal | 2017. december 23., szombat - 14:00 )

Lehet hogy egy hulye kerdes, de: van-e lehetoseg 32bites (beagyazott jelleggel uzemeltetett) linuxra felcsatolni 16 terasnal nagyobb filerendszert? Egy regebbi (3.4.x-es) voyage alatt mint az ext4, mind az xfs azt mondja hogy nem. Azaz: mount: File too large.

ZFS melyik implementációját érdemes használni?

 ( fejesjoco | 2017. november 30., csütörtök - 14:47 )

Van ugye az eredeti Oracle-féle ZFS, meg van az OpenZFS. Aztán utóbbiból van verzió Linuxra (zfsonlinux SPL-lel), van FUSE, bizonyos BSD-ken van natívan valamelyik ZFS a kettő közül, stb.

Kicsit nehéz ezen kiigazodni, hogy melyik melyiknek a forkja, és mennyire stabil, kiforrott. Tehát a kérdés: melyik a jó, melyiket kerüljem? Nem konkrétan verziószámra gondolok, de az is lehet érdekes.

Kicsit a szöghöz keresem a kalapácsot, de alapvetően egy ZFS storage-et akarok építeni, és majdnem mindegy, hogy milyen OS lesz alatta.

BTRFS és RAID

 ( fejesjoco | 2017. november 26., vasárnap - 14:15 )

Ezt találtam: https://btrfs.wiki.kernel.org/index.php/RAID56. TLDR: BTRFS mellett RAID5/6 használata életveszélyes és tilos. Ez remélem azt jelenti, hogy a BTRFS fájlrendszer szinten tud RAID-et (à la ZFS), ami szar, de ha nekem van egy mdraid-em, és azon felül egy nyers BTRFS, az menni fog, ugye? A Synology-s BTRFS+RAID nem szar, ugye?

Partíció kell?

 ( log69 | 2017. szeptember 2., szombat - 0:09 )

Sziasztok,

Részemről sok helyen nem nagyon használok már partíciót. Ext4-es raid tükörnél sem mindig, habár ott néha hasznos hogy kisebbre tegyük kicsivel a méretet, így új diszknél nem lesz gond ha kisebb a fizikai méret, mert ugye kisebbre nem lehet sync-elni ha diszket kell cserélni.

Viszont BtrFS munkaállomáson sem igen használok már. Simán formázom az sdb-t.

Milyen esetekben lehet vajon hátrány a hiányzó partíció Linux alatt (például ha nem kell swap) ?

filerendszer kiderítése

 ( connor | 2017. augusztus 28., hétfő - 13:57 )

Sziasztok!

Adott két keveset futott merevlemez amit évekkel ezelőtt kezdtem el használni, de csak rövid ideig. A rajta lévő filerendszert kellene újra életre kelteni valahogy.
Amire emlékszem biztosan:
- debian vagy ubuntun üzemeltek
- szoftveres raidben (mivel kettő, gondolom tükröztem)
- ext3 vagy 4 lehet rajta
- 2009 októberében gyártott lemezek, így +3 éves intervallum érdekes (ha kb be kell lőni mi lehetett a szoftverkörnyezet)

Rendszer klónozása

 ( Raynes | 2017. július 8., szombat - 19:24 )

SSD-ről klónoznék át Ext4-re telepített Arch Linuxot másik SSD-re, csak a / partíciót. Egy másik topikban locsemege kolléga az rsync -avHASX /forras /cel parancsot ajánlotta. Ezzel így tényleg működik, vagy figyelnem kell még valamire? Az rsync man-ja emlegeti még az -s kapcsolót is, amely a fájlnevekben a szóközt őrzi meg, ez tényleg szükséges? Nem szeretnék szívni azzal, hogy mikor állítom vissza a rendszert, akkor bootoláskor derüljön ki, hogy nem működik.

ZFS méretezés segítség!

 ( aspirin | 2017. március 21., kedd - 14:19 )

Sziasztok!

Nem teljesen pontosan írja le a cím a problémát, vagy inkább a segítségkérés okát, de picit kifejtem:
- van 12 db 6T-s diszk egy JBOD dobozban
- 2*1T lemez, meg 2*240 GB SSD a gépben

Hogyan lenne érdemes összefogni a lemezeket, hogy optimális legyen a helykihasználás, és a redundancia legalább 2 lemez halálát elviselje. (elsősorban azért, mert a fene tudja, mennyi idő alatt tudunk pótolni kieső lemezeket... - egyetemen vagyunk...)

Fájl elöző állapotra visszaállítás

 ( csilee | 2017. március 6., hétfő - 1:09 )

Sziasztok!
Van valami módja hogy egy bizonyos fájl elöző verziójára valahogy visszatérjek?
A sztori kispénzű helyen windows XP-s gépek (!) linux szerveren tárolnak dolgokat és benyaltak egy cryptoshield 2.0 -t szinte mindent sikerült visszaállítanom a biztonsági mentésekből de kéne 2db fájl amiket jó lenne frissebb verzióban is látni. Most a könyvtárban ott van a crypted fájl és a biztonsági mentésből visszatólt is, de ez pár napos (és sok-sok ember pár napos munkája)

openSUSE Tumbleweed alatti btrfs kinyúlt?

 ( toth_a | 2016. március 7., hétfő - 19:34 )

Jelenleg egy laptopon egy 20150924 "állású" - tehát meglehetősen régen nem frissített - openSUSE rendszer található, kb. 400 GB-nyi helyen (ennek is nagyobb része akkoriban üres volt - az elmondás alapján). Miután nem akar elindulni - a gép igen (bootol) ÉS nem volt leejtve!, de nem indul maga a rendszer, hanem mindenféle krix-krax következtében "megáll" konzolképernyővel (a Caps Lock bill. is villog...)

Próbáltam ma egy 20160306-os ISO image útján frissíteni, de a btrfs rész csatolásánál az egész leáll hibával!
A rendszerpartíció kiválasztásának a lehetőségéig eljut, de utána jön a hibaüzenet.
Hivatkozik a YasT-ra (is), valamint egyéb másra (ezeket nem írtam fel...), de...

1. lenne-e lehetőség egy - szigorúan és minimális adatmentésre (max. 0,5-1 GB-nyi anyag lenne: LO fájlok, néhány kép stb.)?
2. olvasható-e pl. Win7 alól ez a fájlrendszer? Ez utóbbira próbáltam rákeresni, de érdemi, avagy értelmes dolgot nem találtam...
3. esetleg egy másik openSUSE telepítésű gépen keresztül "megfogható" lenne az a néhány adat?

Előre is köszönöm az esetleges válaszokat.

Reiserfs partició létrehozása (win alatt lehetőleg)

 ( b-max | 2016. március 4., péntek - 11:33 )

Nem tudtok olyan particionáló programot, lehetőleg WIN alá, ami képes Reiserfs partició létrehozására ? Egy régi Freecom NAS ujjáélesztésére kellene.

ZFS Fájlrendszer vállalati környezetben

 ( davies007 | 2016. február 27., szombat - 0:59 )

Bár ... "ZFS is a transactional filesystem." jobb helyet nem találtam neki.
Régen volt róla vita, asszem itt is, hogy ki az aki rábízna vállalati szintű dolgokat, nos én voltam ilyen bátor.

3év tapasztalata pedig az, hogy teljesen megérte, elöszőr FreeBSD aztán ZFS on Linux.

Egy little bit tutorial, sokan írkálják azt, hogy tök jó csak megzabálja a RAM -ot... Hát igen, de mégsem.

Íme egy trükk:

/etc/modprobe.d/zfs.conf
options zfs zfs_arc_max=1073741824

Ez a beállítás felel azért, hogy az ARC Cache mennyit zabáljon.