Nagy EV gyűjtőtopik #2

Fórumok

Folytatás innen.

Hozzászólások

Szerkesztve: 2024. 01. 08., h – 16:45

Na ez a téma is kifingott a HUP döglődő infráján. Lehet elsőként rendbe kéne tenni az alapokat így huszonsokév után! :D

A végén ez lesz belőle.

Hazánkban tavaly a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete (MGE) adatai szerint 5807 tisztán elektromos autót adtak el újként (a Datahouse 5798-at ír), amely 23%-os növekedés volt az előző évhez képest, de a 107.720 darabos újautó-piacnak így is csak 5,4%-át tették ki a villanyautók, amely jelentős elmaradás a nyugat-európai 15-20% körüli részesedéshez.

trey @ gépház

Szerkesztve: 2024. 01. 09., k – 10:16

Megvan az Euro 7 első áldozata: nem jön 2025-ben a Volkswagen olcsó villanyautója

Most hogy jól sikerült kilobbizniuk az autógyártóknak az EU-nál, hogy a tervezettnél sokkal enyhébb legyen az Euro 7 szigora, már hirtelen nem annyira sürgős megfizethető villanyautókat fejleszteniük.

[...]

Az autógyártók azonban sikeresen lobbiztak a döntéshozóknál, így a végleges szöveg már nem tartalmazza ezeket az elemeket. A legnagyobb újítás most már csak az, hogy a kerekek és a fékek kopásából adódó szennyezésre is szabályokat vezettek be. Így viszont tovább maradhatnak gyártásban a szennyező belsőégésű motoros autók, nem kell helyettük újakat fejleszteni, vagy elektromos változatokat bemutatni.

#nemannyirasurgos #bajbanvan #mindmeghalnak

trey @ gépház

A valóság: 12-13 helyett 16 óra utazás, 8 kényszerpihenővel. És ez Teslával, aminek a legjobb a töltőhálózata.

Sajnos még mindig ott tartunk hogy a belsőégésűekhez viszonyítva, egy korlátozottabb használhatóságú, kompromisszumos terméket kapunk, drágábban.

"Everything fails, all the time."

Kb 1200km. Google maps szerint 12 óra 14 perc megálló nélkül.

Szóval ha valaki mazoista és nem áll meg enni,  pihenni és tankolni akkor 3 óra 45 percet is nyerhet. Ha a valós utat az elméleti Google úttal hasonlítja össze.

Mi lenne, ha egy valós benzines úttal hasonlítaná össze??? Nem életszerű ez így. Szerintem elég kevés kocsi lehet arra ami egy tankkal ezt az utat meg tudja tenni. Elég kevesen bírnak ki 12 órát kaja és WC nélkül. Arról nem is beszélve, hogy 12 óra koncentrálás sem megy sokaknak ;-)

Akinek ez napi rutin ne vegyen EVt semmiképpen még ;-)

Körbejártuk már ezt a témát sokszor itt is. Egyrészt, ezt az utat benzinesek többsége simán megtenné egy darab 5 perces tankolással ha tele tankkal indul. Ha üressel, akkor két megálló.

A másik probléma meg az amit én is tapasztaltam. A benzinkút az autópálya szélén szokott lenni, esetleg a lehajtónál közvetlenül. A töltőkhöz meg sokszor 5-10 perces kitérőket kell tenni mert mindenféle random helyen vannak, ahová éppen olcsón telepíteni tudták őket. Rosszabb esetben meg a semmi közepén.

Oké, tegyük fel megállsz 8-szor, de nincs hová bemenni vécézni vagy kávézni mert nincs semmi, csak egy parkoló a töltőkkel. Esetleg egy gyorsétterem lánc, ha éppen szerencséd van.

"Everything fails, all the time."

Nem tudom én a dízellel is megálltam egy ekkora útnál reggelizni és ebédelni de a 12 órába már a vacsora is beleesik. (Főleg gyerekekkel) Ez egy nagyon hosszú és fárasztó út benzinessel is.

Igen a körök a Tesla esetében valósak. A benzinkutak sok helyen nem engedték őket a jó pozíciókhoz. IONITY ennyiből sokkal jobb legalábbis itt európában. (Kivéve talán Németország)

Nálunk a Supercharger Auchan áruházak parkolóiban vannak. Food court WC, egyéb üzletsor stb... Szinte minden van. Semmi közepén még sosem töltöttem bár hallottam ilyen töltőkről.

A 8 az tényleg sok. Nem is értem miért állt meg 150 kilométerenként.

Nekem a Berlingóval a BP Dortmund útvonalra (1210 km) ír 12 töltést és 17 óra 40 percet az ABRP. A Berlingo hatótávja és a töltésre is sokkal gyengébb mint a Tesla Model Y-é.

Szerk: ez téli adat 25kWh/100km @ max 110km/h. Nyári fogyasztással csak 16 óra 57 perc ABRP szerint egy ilyen út. Ennél a Tesla sokkal jobb kell legyen. Modell 3 LR-re 6 megállót és 13 óra 30 percet ír. (max 150km/h)

Mert te tudod hogyan kell használni :)

Odakint ráadásul sok úton szerintem 65mph volt a limit ~105km/h szóval még kevesebbet kellett, hogy fogyasszon...

ABRP Chichago, IL - NYC Model 3 LR-re 4 töltést (1ó10p) és 14 óra 15 perc össz utazási időt ír

Az már jobban viselhető. De Te gondolom előre terveztetted az útvonalat az autóval és indította töltések előtt magától a preconditioning-ot.

A foxnewos ürge meg szerintem csak beült és ment, nem írta be a kocsiba az utat ezért nem ment az akksi előfűtés sem, ezért lassabban töltött és kevesebbet, emiatt többször kellett megálnia.

Mondhatjuk persze hogy balfék volt és nem értett hozzá.  De ez is a való világ része hogy nem tervezgetsz részletesen csak beülsz az autóba, mész amerre jólesik, nyomod neki amíg kivillan a tanklámpa, kiállsz, tankolsz, mész tovább.

"Everything fails, all the time."

Az már jobban viselhető. De Te gondolom előre terveztetted az útvonalat az autóval és indította töltések előtt magától a preconditioning-ot.

Igen. Igy van. Nem tartom fejben a forgalmi adatokat. Benyassal is hasznalok navit es barmilyen furcsa be szoktam irni a celallomast. Meg akkor is, ha ismerem az utat, hiszen a forgalmat, baleseteket egy navi egybol tudja.

Persze tenyleg lehet direkt szopatni magad az EV-ben, de azert kulon tenni kell. Tehat hosszu ut elott pl kereknyomast csokkenteni. Range modeot kikapcsolni. Chillbol atteni sportba es figyelmen kivul hagyni a navi adatait. Jah meg lemeriteni az akksit meg az elozo nap, hogy egybol toltessel kelljen kezdened :) Ezen a ponton amugy lehetne javitani UI-on. Tehat ha naviba hosszu utat ad meg valaki, akkor szoljon, hogy van lehetoseg a helyes beallitasokkal is utazni.

De ez is a való világ része hogy nem tervezgetsz részletesen csak beülsz az autóba, mész amerre jólesik, nyomod neki amíg kivillan a tanklámpa, kiállsz, tankolsz, mész tovább.

Beulok, bekapcsolom navit, hosszu ut elott meg kapcsolok eco modeot(range + chill) es elindulok. De nem igenyel plusz tervezest benyashoz kepest. Azert mondom, hogy nem igenyel pluszt, mert egy hosszabb ut azert igenyel elokeszuletet. A csomagokat be kell tenni, 5-10L tiszta vizet biztonsag kedveert, feltolteni ablakmosoval tartalyt, ajandekokat jo elore megvenni az embereknek, akikhez megyek, stb.

beülsz az autóba, mész amerre jólesik, nyomod neki amíg kivillan a tanklámpa

Amugy Magyarorszagon en mast tapasztaltam. P+R-ben megalltam pont akkor, mikor vonultak az emberek az autoikhoz (talan munkaido vege). Elugrottam osszeszedtem embert akiert mentem. Kb 10-15 perc mulva ertem vissza. Meg mindig ugyan azok ulnek es melegitik a segguket vagy az autot nagykabatban :D Mi meg beultunk es leleptunk. Ha ezt naponta 1-2x eljatsszak telen munkanapokon, akkor az mennyi ido is osszeadva? Lehet tobb is, mint a toltesre forditott ido az evi 3 hosszabb uton.

A benzines ha nem indul be legfeljebb nem mész sehová aznap. Az elektromos az elindul, csak kérdés hogy az akksi meddig bírja. Ha kint ragadsz valahol ilyen hidegben az halálos is lehet.

Az LFP-s Teslák például szenvednek a kanadai hidegben ha utánaolvasol, hatótáv az feleződik, -30 fok alatt előfordulhat hogy nem tudod tölteni, csak felfűtött garázsban.

Egyébként Norvégiában csak nagyon fent északon a ritkán lakott részeken van extrém hideg, az óceán közelsége miatt.

"Everything fails, all the time."

Nagyon jó a linked mert alátámasztja amit írtam. Látszik, hogy az LFPs aksiknál amik köztudottan nem bírják a hideget -30C a normál használat határa igaz megnövekedett fogyasztás, lecsökkent hatótáv és lassú töltés mellett. Kíváncsi lennék a NCA és NMC akkukra is amik sokkal jobban bírják a hideget.

Jah a Norvégokat fűti a Golf-áramlat, bár most láttam még Oslóban is a kemény hidegből.

A városi busz nem érv ;-) Kezdődik ott, hogy a problémák jó részét a pantográfos töltők okozták. Az sem mellékes, hogy a buszokat a személyautókkal ellentétben nehéz felfűteni a gyakori ajtónyitás miatt. ( Ráadásul igen nagy ajtókat nyitogatnak) Itthon is legtöbb EV buszon van olajkályha emiatt. (A dízelekben is van) https://totalcar.hu/magazin/kozelet/2023/02/11/tudtad-hogy-a-legtobb-elektromos-busz-borzasztoan-szennyezi-a-levegot-/

(A cikkhez hozzátenném, hogy a kedves cikkíró nem vette figyelembe, hogy egy évben hány napot is kell valójában használni a busz kiegészítő fűtését...)

Előfűtött személyautóknál ez a probléma egyáltalán nem jelentkezik.

Ahol minusz 43 fok van, ott a garázsban alapfelszereltség az előfütés, mert nem a semmiből jött a minusz a 43, hanem eleve hideg vidékek. Esetleg a külön webasto kazános fűtés a kocsiba, ami szintén tud előfűtést. :)

Aztán volt orosz kollegina, aki mesélte, hogy a náluk otthon a -40 fok télen alapjáraton megvan, viszont a csoda luxiterepjárós emberek tartanak ladát, mert az nem tilt le -35 foknál. Gondolom előfütéssel megoldható, hogy elinduljon a verda.

Nem sokkal nehezebb, ha megszoktad a jármű méreteit. Viszont minden hiba sokkal komolyabb következményekkel járhat, mint egy személyautónál.

Ha már IT portál, a kamionnak sokkal nagyobb a blast radiusa mint a személyautónak, mikor a nemfigyelő sofőr összetolja az előtte megálló kocsisort. Ezért vannak a szigorú vezetési idő előírások.

"Everything fails, all the time."

Hogyne tudnák? Az áru odaér időben, mert a vezetési idővel (mmint az EU előírás alapján számolandóan) számolják ki a határidőt, hiszen a sofőrt nem lehet belekényszeríteni a túlvezetésbe. Amelyiknek esze van, az meg nem is akarja. A B opció, hogy a konténer vagy csereszekrény vonaton megy, és csak az eleje/vége közút.

Nem bírják a hideget az oslói villanybuszok, akadozik a város közlekedése

[...]

Teljes vonalakon állt le a buszos közlekedés a Norvégiát hónapok óta sújtó hideg időjárás miatt.

[...]

De a buszok akkumendzsmentje és az elektronikája sem bírta a nagy hideget. Csak tavaly decemberben több mint 13 000 (másfél napnyi) autóbuszjárat maradt ki, ami egy akkora városban, mint Oslo igen magas számnak számít. A mostani télen azonban elmaradt a szerencsefaktor, a hideg idő tartósnak ígérkezik, és már dízel buszból sincs annyi, mint korábban, ezért a kieső elektromos buszokat egyáltalán nem tudják pótolni az alvállalkozók.

[...]

Egy neves norvég, a villanyhajtás elkötelezett támogatójaként elhíresült influenszer megpróbálta rákenni az egész problémahalmazt a töltőoszlopok meghibásodásaira. De ez csak egy ügyetlen próbálkozás volt részéről, hogy védje a mundér becsületét, ugyanis azok a buszok is nagyon hamar visszatérnek a garázsba, illetve a töltőhelyekre, amelyeket sikerül feltölteni teljesen. Szóval sokan ezt a próbálkozást csak az oslói városvezetés fizetett propagandájának tartják, hogy egy kicsit enyhítsék a rájuk nehezedő súlyt.

[...]

 🤣

trey @ gépház

"De a buszok akkumendzsmentje és az elektronikája sem bírta a nagy hideget."

Ez tervezési hiba. Csak egy olajkályha kell az elektromos buszokba, ami az utastéren túl az akkumulátort elektronikástól melegen tudja tartani.

Később lehetne fatüzeléses megújuló környezetbarát zöld busz.

Eleve az a Perpetuum Mobile elképzelés, hogy azzal a villannyal fűtjük az akkut, ami abból az akkuból jön, amit fel akarunk fűteni? :D :D :D :D

Így járt a haverom, amelyik elment edzeni a villanyautójával télen, letette, mire kijött, az akku leszívta saját magát, mert saját magát fűtötte :D

Hol vannak ilyenkor azok, akik azt bizonygatták nekem, hogy a mai villanyautóknál sem a fűtés nem egyéb nem tényező már?

trey @ gépház

Szerkesztve: 2024. 01. 11., cs – 15:55
 

Nem tudtam eldönteni, hogy szidja vagy dicséri.

Legjobb részek a töltés és hatótáv :D Kiderült: ha egy picike hó esik, akkor az 560 kilométeres hatótáv valójában ... 250 km. 🤷‍♂️

trey @ gépház

560 kilométeres hatótáv valójában ... 250 km. 🤷‍♂️

https://ev-database.org/car/1991/Tesla-Model-3

Nincs ebben semmi titok. Ha 80%-ra toltod, akkor 244 km a range hidegben autopalyan (130-as atlagsebesseg mellett).

City - Cold Weather * 385 km
Highway - Cold Weather * 305 km
Combined - Cold Weather * 345 km
City - Mild Weather * 615 km
Highway - Mild Weather * 405 km
Combined - Mild Weather * 495 km

A long range m3 sem tud sokkal tobbet: https://ev-database.org/car/1992/Tesla-Model-3-Long-Range-Dual-Motor (365*0.8 = 292 km)

City - Cold Weather * 470 km
Highway - Cold Weather * 365 km
Combined - Cold Weather * 420 km
City - Mild Weather * 730 km
Highway - Mild Weather * 480 km
Combined - Mild Weather * 590 km

Ha az ember hosszabb utra megy, akkor csak indulasnal leszel 100%, ha haladni is akarsz. Utana mar nem szamolhatsz 100% akksival.

Ismétlés gyanánt: ha állandóan (tehát mindíg) autópályázol, egyseggel 1000km-ezel, akkor továbbra sem a villany, hanem a dízelautó a választásod, és lehetőleg nem az 1.0 kávédaráló. Ezzel szemben, hogy ha évente párszor előfordul veled, hogy hosszabb útra mész, akkor valszin minimális extra gondolkodással, ha normális az elektromos hatótáv, és nem a 100km-es kisautó, akkor azért egész jól megszervezhető. Természetesen ha mindenképpen idegből akarsz 1000km-t egyseggel vezetni, mert még a nyaraláson is szuperfeszített vagy, akkor nincs miről beszélni.

A töltési idő, illetve teljesítmény 80% felett látványosan leesik, ezért jobban megéri, hogy ha lemeríted az akksit, és a következő töltőnél megint 80% köré töltöd, persze ha hosszú út. Ha rövidebb, és van desztinációs (értsd lassabb) töltő, akkor azzal is elleszel. Semmi értelme annak, hogy a maradék 20%-ra többet várj, mint egy 10-ről 80%-os töltésnél pár száz km-re arrébb.

Elektromos autónál csak halkan jegyzem meg, hogy ha szerencsés csillagzatod van, és otthon napelemről feltöltötted, akkor az első néhány 100km ingyen lesz egy hosszú úton. Ez picit ilyen "mindenki arra költi a pénzét amire szeretné" dolog.

ha normális az elektromos hatótáv, és nem a 100km-es kisautó, akkor azért egész jól megszervezhető

2x annyi pénzért még tervezgessek ? Az ember azt hinné előre megyünk nem hátra. Most ha el akarok menni A ból B be. Elindulok aztan ha fogy az üzemanyag az első út mellett levő (nem 5km odébb) tankolok telen (nem 80%) és megyek tovább. Ha már itt az új technika ami 2x annyit mint a régi elvárnám, a kevesebb problémát. Ehelyett csak többet kapok ...

otthon napelemről feltöltötted, akkor az első néhány 100km ingyen lesz 

Semmi sincsen ingyen. A napelemse tudtommal. Valakinek ki kell a végén fizetni, ami csak annyit tesz, hogy ezáltal előre kifizetted a villanyszámládat ...

Fedora 40, Thinkpad x280

2x annyi pénzért még tervezgessek ?

Leirtam, hogy nincs extra tervezes Tesla eseteben. Az tevhit. Beulsz, beirod naviba cimet es indulsz. Ennyi az egesz.

Meg nem dragabb mar egy uj Tesla, mint egy hasonlo kategorias uj auto. De persze egy atlag magyar 15-20 eves hasznalt autojahoz kepest termeszetesen duplaja vagy 3x annyiba is kerulhet. Gondolom azzal hasonlitod ossze. :)

De ettol meg nem mindenkinek valo. Ha annyit mesz, hogy naponta tobbszor kellene toltened orakat, ugy, hogy kozben varnod kell a kocsiban akkor semmi ertelme. Tippre magyar panellakonak sem praktikus, ha se otthon, se munkahelyen nem tudja az egyszeri ember tolteni.

Még egy indexkar sincsen a Teslaban ne viccelj.

Jó de minimum gyorsulásban, motor teljesítményben, sebességben, üzemeltetési költségben, törésteszt minősítésben azért legyenek már partiban! Az előzőekböl min 3 paraméter azonos, akkor beszéljünk hasonló termékekről. Ez a helyettesítő termék fogalma.

Azért mert a hívők többre tartják mint ami, nem jelenti azt hogy annyit is ér

Nem arról rinyáltok már a nyitó (az én zárópostomban szereplő) handrás videó óta, hogy a Tesla még használtan is drága!?

Azt meg egyre gyakrabban veszem észre, hogy hupházmester általam linkelt tartalmat újrabedob. Mint egy tudathasadásos idióta. :D

A gyosulás sebesség stb a hívőknek fontos, mivel lakott terület 50 pályán 130 és minden más szabálysértés.

Az üzemeltetési költség érdekes, mert mindenki ezt harsogja, de a dupla árból hány olajcserére futja ? Szóval az üzemeltetési költségbe számoljuk bele a vételárat is ...

A törésteszt fontos, így gyorsan néztem is neked egyet az euroncap on. A tesla model 3  kapott 5 csillagot 98% ot, a VW golf ugyanabban az évben 5 csillag 95%. A golf induló ára ~11 misi model 3 még mindig majd 7el több.

Nah most üzemeltetési költség: 1000km után  a tesla 18 millió (vételár) ha napelemről töltöttük (bár az sincsen ingyen), golf 1000 km -re  legyen 60 liter benzin (5.6/100km a gyári adat :P) 600 Ft-al számolva is 36000 azaz 11036000 Ft . 

Fedora 40, Thinkpad x280

Az astra azért jött mert A-ból B-be közlekedéshez az is bőven elég (persze lehetett volna Dacia is :P). Így azért lett golf, mert igazából ami számít még az a biztonság, és törésteszteken a Golf pariban van a model3 al ...

Az  1000km legyen akkor  100e km és 10 év ?

Nagyjából évi 200k legyen olajcsere kötelező stb az + 2 misi  benzin már akkor 6000l számoljunk nagyvonalúan 700Ft al, 4.2 millió. Ez + 6.2 ami az induló 11 hez még mindig sehol nincsen a Tesla vételárához. 

Esetleg ha fenti példa se tetszik hallgatnám a te számításaidat.

Nem fogom audi hoz hasonlítani mert nem az a kategória:

Egy A5 belső: https://cf-cdn-v5.audi.at/media/FullWidthImage_Component/56992-547126/d…

Model 3 belső: https://villanyautosok.hu/wp-content/uploads/2023/09/tesla-model-3-high…

Szóval komolyabban ha kérhetem :D

Fedora 40, Thinkpad x280

Egy A5 belső: https://cf-cdn-v5.audi.at/media/FullWidthImage_Component/56992-547126/d…

Model 3 belső: https://villanyautosok.hu/wp-content/uploads/2023/09/tesla-model-3-high…

Troll:

Mit kell nézni? 🙄 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

A luxus vs. szegényházon kívül, persze :D

Kedvencem a balfaszoktól: "vegánbőr"

Jaja, vegánbőr ... Győrben a Graboplast gyártja 70 éve. Úgy hívják: műbőr :D :D :D

trey @ gépház

Végigolvastad a szálat? Én hoztam elő?

A Model 3-at minimum Audi A5 Sportbackel hasonlítsd össze!

Én csak helyretettem a dolgokat. Az A5 eleve faszság, ennek a Tesla-nak az árából kijön egy pár éves R5 (itt van az udvaron egy, történetesen a vezérigazgató azzal jár), teljesítményben, minőségben, luxusban, coolságban, vezetési élményben stb. pedig ég és föld.

trey @ gépház

Értem tehát úgy érzed, hogy egy mai akármilyen autó ami ~10 kornyékén van 100 on alkalmatlan a városi közlekedésre ? 

Levezetheted, hogy mire jó ha mondjuk 3 másodperccel előbb éred el az 50km/h -t, feltéve ha te vagy a lámpánál az első, mert ha nem baszhatod megint a gyorsulást ...

Fedora 40, Thinkpad x280

Hol kevertem össze ? Annyit írtam, hogy a gyorsulás sebesség mint paraméterek max a hívőknek fontos. 

A 3 masodperc akkor szamit, ha azon mulik, hogy elered-e a zoldet, vagy meg kell allnod egy percre a pirosnal.

Hogy ? Haladok 50 el, még gyorsiítok 3 másodpercig, hogy elérjem a következő lámpát (50-et bőven túllépve) ? Vagy 5 el döcögök, hogy gyorsíthassak 3 másodpercig elérjem az 50-et,  ami által elérem a zöldet ?

Esetleg vannak olyan lámpaközök, hogy amikor zöld re vált kell az a 3 másodperc hogy 50 re gyorsulvva pont elérjem a másikat ? El nem bírom képzelni, hogy szabályos városi forgalomban 50el haladva (bár állítólag az átlag sebesség 30 ra jön ki), van értelme akár a végsebességnek akár a gyorsulásnak ...

Fedora 40, Thinkpad x280

Hogy ?

Egyszegnyi ido alatt, ha hamarabb ered el az utazosebesseget (legyen mondjuk 50), akkor nagyobb tavolsagot tudsz megtenni. Vagy forditva, egysegnyi tavolsagot, hamarabb. Utobbi az erdekes a piroslampaknal.

Esetleg vannak olyan lámpaközök, hogy amikor zöld re vált kell az a 3 másodperc hogy 50 re gyorsulvva pont elérjem a másikat ?

Hogy pont hany masodperc kell es hova, arrol fingom nincs, de nem egy olyan utvonalon szoktak kozlekedni, ahol kikanyarodsz egy alarendelt utrol, es ha totymorogsz, nem ered el a kovetkezo lampanal a zold veget.

Hallod, hat a gyorsulasnak szinte kizarolag varosban van ertelme. Mirol beszelnuk egyaltalan? Autopalyan hova akarsz gyorsulni? Egyszer felveszed az utazosebesseget, de hacsak nincs valami baleset, nem allsz meg nullara, percenkent ketszer-haromszor.

Hogy pont hany masodperc kell es hova, arrol fingom nincs, de nem egy olyan utvonalon szoktak kozlekedni, ahol kikanyarodsz egy alarendelt utrol, es ha totymorogsz, nem ered el a kovetkezo lampanal a zold veget.

Egy átlag városi útvonalon lehet akár két ilyen helyzet is. Gondolom, a rossz esetben két perc roppant sokat számít.

Persze, mert nagyon nehéz ám egy átlag automata ICE autóval legyorsulni a 16+ éves, zömében manuál váltós Suzukiból, Dáciából, lelakott dízel buszokból és ki tudja milyen ipari romokból álló gépparkot! Nekem is megerőltető ám, majdnem fel is kell pöccintenem a motorvezérlést Efficiency-ből Sport módba! De lassan már az se elég, 4 motoros EV-t kell venni!

EGY lófaszt! Ne túlozzunk már :D

trey @ gépház

En ertettem mindent. Nalad felmerult az Open Astra meg utana VW golf(masik threadben) kisautok. Bearaztad az sajat es csaladod eletet. Nincs ezzel baj. Orulok, hogy szines a vilag es van mibol valasztani. :)

Nekem csak jo. Noveli az en tulelesi eselyem. Legalabb jo leszel gyurodesi zonanak, ha osszeutkoznenk :)

Mivel Model X-et hasznalok palyazni es magamrol beszeltem ebben a commentben, igy magadtol is kitalalhatod, hogy milyen izesitesu pure szeretnel lenni egy ilyen balesetben. :D De nem a Tesla a lenyeg. Ha XC90-el jarnek, azzal is megtennem, amit meg lehet a sajat tulelesem erdekeben. Az EV-nek persze van egy minimalis elonye a sulypont es a frunk miatt.

 

De tegyuk fel, hogy masik threadben vagyunk, ahol model3 meretu autorol van meg szo, mert el is olvastad commentet, amire reagaltal es jo helyre sikerult valaszolnod.

A golf(2019-es, nem a 2022-es uj) a sajat kategoriajaban ert el jo eredmenyt. Az erdeti felvetesed szerinti Astra meg abban sem (pedig a dupla ar, csak arra lett volna igaz, azota elkezdtel tobbet kolteni :D). :) De ha nagyobb meret/sulykategoriaval talalkozol egy balesetben, akkor egy kotel jobb es olcsobb valasztas a halalra. :D

Tolem fuggetlenul egy Tesla M3/Audi A4/A3/etc vs VW golf eseten egy kis utomunkaval mar lehet lenne eselye a csaladodnak es neked egy nyitott koporsos temetesre. Astra eseten valszeg csak konzervkent lehetne temetni benneteket.

Én jobban félnék a bennégéstől egy Teslában mint magától az ütközéstől. Minden utasod tudja hol van az ajtó vésznyitója az X-ben?

Elöl még hagyján, ha tudod hol van a vésznyitó kar. Na de az X-ben a hátsó ajtó vésznyitója a hangszóró rács alatt van. Érted, csattansz egyet, elmegy az áram, hogy szállsz ki hátulról? Gyerek hogy jön ki a gyerekülésből hátul gyorsan ha ég az autó?

"Everything fails, all the time."

A felelem ertheto erzelem. Mindig is az ismeretlentol feltek az emberek. Amugy nem minden utasom tudja mindig, hogy hol a vesznyito. Aki szamit az tudja :) En pedig az auto atvetele ota tudom, hiszen megkaptam a tajekoztatot. :) + Van utasterben rogzitve 2 utvegtoro kalapacs/biztonsagi ov vago.

A kigyulladasnak pedig kisebb az eselye, mint egy ICE vagy hibrid autoban. De ettol meg nem szeretnek semmilyen balesetet. Olyan foleg nem, ahol ketteszakad/kilyukad az akksi es egybol elonti a viz.

Akkor majd BTR-80-at veszünk, hogy megtegyünk a túlélésért mindent, aztán majd Leo2-t veszünk, utána már vadászkíséret jön..., esetleg megelőző taktikai atomcsapás amerre méltóztatik menni az illető. Nem mellesleg sok esetben pénzzel sem győzi a kedves dolgozó ezt a "járjál tankkal" típusú dolgot.

Nagyon buta es bugyuta iranyba indultal el a beszelgetesben. Gondolom a hited vagy a magyar realis penzugyi keret kiloki alolad a talajt, ahogy tette eddig is.

De van ami meg realis kozutra. Van ami mar nem. Ami realis az az pl, hogy be tudsz vele allni melygarazsba bolthoz, ha bevasarolni mesz. Akar otthon a szabvany garazsodba befersz. Elfersz a parkolokban es nem fogyaszt 250 litert orankent, stb :). Raadasul ezeknek sajat kategoriajuk van: szemelyauto :D Persze XC90 es Model X is eppen hatareset europaban. De nekem egy Mercedes GLE, GLA, Tesla Model Y megfelelne meretre. Amikor ezt vettem meg nem volt Model Y. GLA,GLE-ben meg nem volt normalis ADAS es nem is volt izgalmas egyik sem. Raadasul egyelore tisztan diesel/benzin mercik megeszik fekbetetek gyorsan valamiert, ha ADAS be van kapcsolva.

Azért nem éri meg városi használat esetén 100%-ra tölteni (sőt sokszor autópályán sem), mert akkor az elején nem tud fékezésnél visszatáplálni, ergo rosszabb lesz a hatásfoka. Aki sokat autópályázik, az is tudja, hogy bármikor szembe jöhet egy cammogós szakasz is.

Nálunk se jönne rosszul egy csökkentés meg egy kis szigor: https://www.vezess.hu/magazin/2024/01/14/autopalya-elozesek-szama-tanulmany-meszaros-felfoldi/

A témával Magyarországon foglalkozó szakértők nagy öregjének számító Holló Péter professzor ezt sokkal egyszerűbben publikálta 2008-ban. Amennyiben az átlagsebesség 10 százalékkal növekedik, a közlekedési belesetekben meghaltak száma 46 százalékkal lesz magasabb, pont.

Azon a napon, amikor ez a video készült, nem kicsi hó esett le. Az M3-ason végig álltak a lerohadt német prémiumok. Az óvatosabbak a leállósávban, a vagányabbak az árokban. Én azért kikapcsolt kipörgésgátlóval, és összkerékhajtásos Teslával hazamentem.

Előszedjem a kommentjeiteket a múltból, ahol tagadtátok a

 • degradációt
 • a téli viszonyok közti szarabb hatótávot
 • a fűtés-hűtés jelentőségét a hatótávra nézve

stb.?

Mit maszatolsz? Leesett 10 centi hó, a hatótáv leesett kevesebb mint 50%-ra ... Pár éven belül a degradációval (ami akár 80%-os vagy rosszabb akkut is jelenthet) egy téli napon, ha valóban lesz itthon tél, mert eddig ez lófasz volt, mit fog ez a rom teljesíteni?

A töltési sebesség megint mi? Odamegyek és 5 perc alatt felpöccönti anekdotáitok hol vannak? Plusz 1 fokban szenved vele :D

trey @ gépház

Itt mintha te tagadnád, hogy a hideg és a tél autós szepmontból sosem volt könnyű: https://www.vezess.hu/hasznaltauto-tesztek/2017/01/14/miert-nem-indul-a-dizel-hidegben/

Télen a fogyasztás megugrik, mindegy milyen meghajtást választasz. A dízelesek se tesznek meg egyseggel 1000km-t télen (már ha be tudják izzítani). Azok a mesék mind ideális nyári körülményekről szólnak. ;-)

Az EV fűtés levesz a hatótávból, de napi problámát nem okoz főleg ha előfűtöd...

Ja, ehhez kapcsolódik az a vicc, hogy ez a fizetett gyerek azzal viccelt, hogy azért szar a töltési teljesítmény 1 fokban, mert hát "nagyon hideg volt az akksi van és nagyon közel vagyunk a Supercharger-hez" :D :D :D Komolyak ezek az érvek? Komoly bazmeg, hogy addig kell mennem és oda, ahova az autó szeretne, hogy felfűtsön, vagy ülhetek egy órát Tetris-t nyomkodva, hogy méltóztasson tölteni emberi sebességgel? :D

trey @ gépház

Még mindig mondom a téli gondok nem az EVvel kezdődtek az autózásban: https://www.penzcentrum.hu/auto/20191125/sulyos-penzekkel-fogyaszt-tobbet-a-kocsi-ha-futod-itt-a-matek-1085567

Ahogy nem indulsz a hideg benzines autóban padlógázzal (és nem járatod hosszú ideig indulás előtt), úgyanúgy elektromosban ismerve a gépjárműved paramétereit - előfűtöd az akkut (ha tudod) hogy ezt ne a töltőnél várakozva kelljen megtenned.

Tippre neki ha közel lakik a Superchargerhez és ennyi ideje van töltikézni akkor ahelyett, hogy éjjel lemerült akkuval parkolja a kocsit csinálhatná azt is, hogy hazafele tölt mielőtt hazaér. 1. Meleg lesz az akku gyorsabb a töltés. 2. reggel előfűtheti a  kocsit, mert az akkuban van bőven...

65kW az nem olyan lassú (és még gyorsulhat is, mert töltés közben melegszik az akku). Megint belefutottál, hogy abba, hogy mennyire tikolják az EV használati nyűgöket: semennyire. ;-) Karotta mint nagy EVs simán bemutatja mire lehet számítani...

Nem érzed azt a kompromisszumtömeget, amit itt előadsz? :D 20+ millió forintos technikáról beszélgetünk, helló! És ez itt a csúcs állítólag (Tesla).

Próbáld már megfelelő kontextusba pattintani a dolgokat.

Karotta mint nagy EVs simán bemutatja mire lehet számítani...

:D

trey @ gépház

Nem érzem. Normál használat mellett az ember egy előfűtött feltöltött EVbe ül be télen. (kivéve ha ki akarja próbálni mennyi ideig tart egy hideg akkut feltölteni - LFPnél ez kifejezetten érdekes és jó, hogy megcsinálta a videót)

Húzok egy hülye számítógépes példát.

Ha ismered a böngésződet akkor tudod hogy a címsorba beírhatod amit keresel és kész, vagy akár spotlightba, windows searchbe, ami neked szimpi és azonnal előtted az eredmény.

Vagy csinálhatod úgy hogy megnyitod a böngészőt, a címsorba beírod hogy google, rákattintasz az első találatra ami a google, rákeresel hogy gmail és rákattintasz az első találatra. Ugyanaz az eredmény csak tovább tart. A különbség: az első verziónál tudod mit csinálsz, a másiknál meg egy tapasztalatlan laikus vagy aki örül hogy eljut egyáltalán oda ahova akar.

Kb ilyen az előfűtés is a töltőnek, vagy a tudás hogy 80% fölé nem célszerű tölteni mert ott már lassú lesz. Ha érted akkor nem fogsz szívni, ha nem akkor íjé. Igen, itt hideg aksival indultak el a töltő felé és emiatt lassú volt. Benne van, ez nem kérdés.

A kérdés inkább az hogy milyen sűrűn szembesülsz ezzel a problémával. Ha otthon/melóban tudod tölteni akkor jó vagy, max nyaraláskor kell számolni ilyesmivel, akkor meg belefér, cserébe megvan az a kényelmed hogy ezen kívül nem kell foglalkoznod a tankolással, mindig tele lesz az autó és bőségesen kiszolgálja a napi igényeidet. Anyagilag nem biztos hogy kijön, ez inkább a kényelemről szól, akárcsak a csendes utazás vagy a motor hörgésének hiánya.

El kell dönteni melyik számodra a fontos: Sok km hatótáv, egyszerű tankolás, szervízköltségek, brumm-brumm elől vs szarabb hatótáv, tankolás helyzetedtől függ, szervízköltséged alacsonyabb (akku ugye lehet necc), csendes utazás.

Én továbbra is ott vagyok hogy egy jó villanyos hatótávval bíró plugin manapság a jó választás, nem véletlenül hajtok olyat. Megvan mindkét világ előnye, legtöbb távom belefér az otthoni napelemről töltésről, ha meg hosszabb útra megyek akkor megtankolom mint bármelyik ICE-t aztán had menjen. Pár év múlva meglátjuk hogy áll az infra, hogy alakulnak az árak, de jelenleg én hajlok a villanyos felé mert egyszerűen nekem szummában kényelmesebb mint egy ICE.

Azt vajon még hányszor kell leírni, hogy a WLTP hatótáv nagy arányban alacsony sebességre súlyozott, ezáltal a 130km/h-s autópályás hatótáv nagyjából a WLTP hatótáv 60-65%-a körül van, bármilyen autóról is legyen szó?

Az autópályás hatótáv ebben a setupban optimális időjárás esetén kb. 350 km, ez csökken le hidegben valamivel 300 alá.

Szerkesztve: 2024. 01. 12., p – 00:13

Nem bírják a hideget az oslói villanybuszok, akadozik a város közlekedése

Teljes vonalakon állt le a buszos közlekedés a Norvégiát hónapok óta sújtó hideg időjárás miatt.

[..]Télen Norvégia egyes területein nem ritka, hogy a hőmérő higanyszála tartósan a -10 fok környékén vagy az alatt marad. Az elmúlt hetekben különösen hideg időjárás köszöntött az országra, Norvégia egyes részein éjszakánként -35 fok is előfordult. Oslóban is súlyos problémát okozott a rendkívül hideg idő, pláne a helyi közlekedést szervező Ruter AS. társaságnál.[..]

https://totalcar.hu/magazin/kozelet/2024/01/10/nem-birjak-a-hideget-az-…

Szerencsére ez a -35 minket azért -még- nem fenyeget :)

Az ICE-nél is megy a barkácsolás:

 • Barkács kábel a gyári helyére
 • Önindító upgrade
 • Bika akku a lakásban
 • Téli olaj, nyári olaj
 • falikonnektor
 • Olaj fűtés
 • Vízforraló
 • Hajszárító az utastérben
 • stb

link

Egy-két dolog sír :D

Az EV-vel csak oda kell állni egy konnektorhoz, és be kell dugni. A többi már benne van. :D

Leáll a Tesla és a Volvo: link

Jajmileszmost? Drágul a Tesla a használtpiacon? 
Májusra van visszaigazolásom új Teslára, lehet nem adhatom el a 1,5 évest?

Szerkesztve: 2024. 01. 12., p – 21:58

Hyundai EV6 Ioniq 5 akksi csere 15,5 millióért volt már?

"Everything fails, all the time."

Azt hinné az ember, hogy bértrollok tolják az antiev blamát, de valójában csak a hülye prollik teszik azt! Csaxólok kontraproduktív minden mozdulatuk, mert ha bukó az EV akkor minek huhognak; míg ha sikeres akkor hiába huhognak… Természetesen az utóbbi az igaz, 2023-ban csúnyán növekedtek az EV eladások.

A pro-EV emberek meg ingyen szajkózzák a nagy gyártók után hogy márpedig milyen jó, a többiek meg maradjanak csöndben és amúgy is szarfejek.
Semmi másról nincs szó, minthogy próbál az ipar egy új szegmense (és az a kevés tucat tulajdonos) meggyőzni MINDENKIT arról, hogy vegyen EV-t (ami valamiért sokszorosába kerül az ICE-hez képest) és megint az van hogy a villanyhívők (kisebbség) baszogatják a többséget hogy miért nem azt használja.
Vegyed meg nyugodtan, használd, oldj meg eddig nem létező problémákat. A szememben ettől még nem ítélem el az EV tulajokat, de az nincs rendben hogy innentől trágyadobálás van mindenki más felé. Kísértetiesen hasonlít a viselkedés az almás fanboyokra, akik státuszt vettek de mégsem nem jár érte az elismerés.

A kitermelés, gyártás és (akksi) újrahasznosítás során jóval meredekebben szennyezi a környezetet mint egy javarészt fémből készült ICE hajtáslánc - még az olajfinomítással együtt is.

Ennek árnyékából megy a kaszával mutogatás hogy a többi ember szennyezi a környezetet aki nem akarja kidobni a működő, olcsón fenntartható kocsiját és befizetni a semmiből alsó hangon 6 misit villanyautóra. Ha olyan nagy környezetvédő vagy akkor építs egy víz- vagy szélmalmot és használd azt áramtermelésre - mivel az az energia konkrétan ingyen van -, nem szennyez és kőből meg fából (megújuló) meg tudod építeni. És főleg ne közlekedj autóval mert az is szennyez, preferáld a bringát meg a lovaskocsit.

Továbbra is csak egy szűk réteg az akinek logikus választás egy EV.

Az ipar még mindig adós egy nagy energiasűrűségű és nem szennyező akksi előrukkolásával, gyors töltéssel és normális töltőhálózattal.
Ezek MÁR mind adottak a gonosz ICE esetén, csak már unalmas hogy jól működik, olcsó. Izgalmasabb klímahisztizve a lakosságra terelni az ipar szennyezését.

Addig marad a pocsék súly/teljesítmény/hatótáv/hőmérsékleti-rugalmatlanság probléma - külön röhejes amikor villanyrepcsivel szórakoznak, mikor a levegőben kritikus hogy valami könnyű legyen, de a villanytraktor is megér egy kabarét.

Semmi másról nincs szó, minthogy próbál az ipar egy új szegmense (és az a kevés tucat tulajdonos) meggyőzni MINDENKIT arról, hogy vegyen EV-t 

Én még nem láttam EV használót erőlködni azon hogy ICE-s felhasználót meggyőzni, de ICE tulajdonosok minden nap a pofámba vágják a Lidl parkolóban, a hup-on kéretlenül a véleményüket.? Miért nyit a hup-on az admin EV témát nap mint nap? Értem én hogy ő lélekben egy pályát tévesztett Zsiguli szerelő, de ez egy Unix portál lenne!

Az ipar még mindig adós egy nagy energiasűrűségű és nem szennyező akksi előrukkolásával

Az ipar fizika még mindig adós egy nagy energiasűrűségű és nem szennyező belsőégésű motor előrukkolásával. Nincs olyan megfelelő fordulstszám-nyomaték diagramú hőerőgép még elméletben sem ami alkalmas lenne mindenféle trükközés nélküli egy jármű közvetlen mozgatására, és precíz szabályozási Model alkotható hozzá!; és az üzemeltetéshez szükséges üzemanyag és kenőanyagok előállításának, szállításának, felhasználásának emissziójának csökkentésével is. 

A szénerőmű is szennyez.

A szénerőmű által megtermelt energiából tudnak sokmilió évvel ezelőtt megdöglött mamutok maradványaiból kőolajat a felszínre szivattyúzni, és azt elszivattyúzni a finomítóba, ahol szintén szénerőmű által termelt energiából üzemanyagot állítanak elő megfelelőn alacsony villamos energia felhasználás hatékonytalansággal. Mennyivel egyszerűbb lenne ezt az egészet energivaszteséges folyamatot kihagyni, csak akkor a olajvállatok nem tudnának annyi profitot termelni.

Anyámnak meg ha kereke lenne a lába helyett. Vágyakozz csak és tagadd a valóságot.

Ha már légúti berögződésed van, menj el egy Nógrád megyei akksiújrahasznosító üzembe (vagy torokkaparás nélkül adj át új akksigyárat), és nézd meg mennyivel zöldebb. Javarészt magyar cigányok dolgoznak ilyen helyen mert a kiszolgáltatottság nagy úr. Egyedül a menedzsment visel öltönyt és maszkot.

Ergo az álláspontod az hogy a környékeden ne szennyezzen senki, inkább olyan helyen legyen ahol te nem vagy ott.

Én még nem láttam EV használót erőlködni azon hogy ICE-s felhasználót meggyőzni

EV buborék próbálja meggyőzni a többieket azok véleményével és érveivel szemben.

Az ipar fizika még mindig adós

A fizika hogyan tartozhatna bármivel is??? Tartozik nekünk a természet valamivel? Röhejes.

Emberek működtetik a társadalmunkat, embereket lehet számonkérni és amikor az iparra gondolok, akkor a 9 billió emberből arra a tizen-valahányra gondolok akik vígan elvannak anélkül hogy visszaosztanának bármit is. Amíg mazsolázol azon amit a fejedbe öntöttek és becsmérelsz másokat, addig gondolhatnál néha a közösségre is ami körül vesz. Nem mindenki pottyant bele a jólétbe, ahogy nem mindenki fogja elvinni a szemetedet vagy szolgáltatni vizet, védelmet, orvosi ellátást, infrát hogy fröcsöghess itt stb.

Mint felkent kapitalista, magyarázd el hogy miért jobb hogy a kocsival rendelkező lakosság EV-vel járó töredéke baszogatja a többi 90%-ot? Azért mert megteheted és ezt a képébe kell tolni a másiknak is? Ne értsd félre, tudnék venni én is EV-t meg mindenféle presztízs dolgokat ha akarnék, csak tudatosan nem teszem. De téged sem baszogatlak a villanyod miatt, csak nem hangzott még el érv hogy miért jó a valóságban a tömeges EV használat? Volt itt már vidéki-man aki villogott, hogy neki milyen jó a többieke meg kapják be, és simán lehet hogy akad ott olyan aki a hajópadlóját tüzeli el hogy ne fázzon. Hagyjuk már.

A fizika hogyan tartozhatna bármivel is???

A fizika az emberi tudományág. Sok mindent nem ismerünk, pl azt sem, hogy a hőerőgép miként lehet emisszió mentes.

Mint felkent kapitalista, magyarázd el hogy miért jobb hogy a kocsival rendelkező lakosság EV-vel járó töredéke baszogatja a többi 90%-ot?

Mutass egy példát, hogy baszogatná! Ez a téma is arról szól, hogy a zsiguliszerelő memóriamérnök, összegyüjti, hogy miért szar az EV. Ugyxan ezen zsiguliszerelő memóriamérnököt még nem láttam lerobbant Audiról, BMW-ról posztolni!

Ne értsd félre, tudnék venni én is EV-t meg mindenféle presztízs dolgokat ha akarnék, csak tudatosan nem teszem.

Szóval tudatosan pöfögöd tele a szomszéd tüdejét méreganyaggal? Na ez az igazi tenyérbemászó! Mert aki nem teheti meg, hogy ne szennyezzen, azzal roppant empatikus tudok lenni. De aki kivagyiságból szennyez, az a legrosszabb fajta!

A fizika az emberi tudományág. Sok mindent nem ismerünk, pl azt sem, hogy a hőerőgép miként lehet emisszió mentes.

Tudjuk, nem kellenek gépek meg állattartás és máris megszűnik az emisszió. Az is segít ha mindenki hajléktalan lenne mert akkor a hangzatos karbon lábnyomunk 0 lenne.

Mutass egy példát, hogy baszogatná! Ez a téma is arról szól, hogy a zsiguliszerelő memóriamérnök, összegyüjti, hogy miért szar az EV. Ugyxan ezen zsiguliszerelő memóriamérnököt még nem láttam lerobbant Audiról, BMW-ról posztolni!

Most akkor a kérdés át lett szalmázva arra hogy rohadjon a régi csak azért mert régi? Az hogy a sok ICE a hónod alá pöfög innentől nem zavar?

Szóval tudatosan pöfögöd tele a szomszéd tüdejét méreganyaggal? Na ez az igazi tenyérbemászó! Mert aki nem teheti meg, hogy ne szennyezzen, azzal roppant empatikus tudok lenni. De aki kivagyiságból szennyez, az a legrosszabb fajta!

Telepöfögöm bizony mert összességében még mindig ez szennyez kevesebbet úgy, hogy közben tudom fizetni az adóm. Míg ha nem pöfögném akkor a töredékét adnám be a közösbe meg a saját kasszámba is. Te vagy az aki kivagyiságból ritkaföldfém kibányászását erőlteted, mondván az zöld. Ja és a kukások is dínófolyadékkal viszik el a szemetedet, meg abból iszod az ásványvized is 130%-os túlárazással, de a ruhádat is ledobhatod mert ha már minden EV és zöld akkor mondj le a műanyagról is. Ja és épp most baszogatsz mint EV tulaj hogy kapjam be, mert te megvetted én meg nem.

>Sok mindent nem ismerünk, pl azt sem, hogy a hőerőgép miként lehet emisszió mentes.

Ezt pont ismerjük. Például a nap hőjével hajtva emisszió mentes a hőerőgép. Vagy megkötött széndioxidból készült szintetikus üzemanyagot égetve lehet emisszió mentes égést csinálni, CO2 és víz keletkezik, egyik sem mérgező.

Mutass egy példát, hogy baszogatná! 

Szóval tudatosan pöfögöd tele a szomszéd tüdejét méreganyaggal? 

QED

Az a szép, hogy itt mindkét oldal baszogatja a másikat, és mindkét oldal a másik oldalt vádolja baszogatással. További jó flame-elést kívánok ennek jegyében.

EV oldal kezdte és túlment a hitén.
Van egy meglévő tech ami bejáratott, jól működik és van egy egyelőre kisebb tömeg aki használja is az "új" technológiát, még kisebb tömeg meg nekiesik a bejáratott technek, úgy hogy lövése sincs hogy ezzel a saját kárára hajtja a malmot.

Részemről nincs baszogatás továbbra sem, érveim vannak amikre nem kapok választ a túloldalról csak érzéseket és érzelmeket. Valahogy ilyenkor qva nagy kussolás van és az eget bámulják érvek/válaszok helyett.

Sok lúd disznót győz alapon egy még szennyezőbb irányba terelik a dolgot, kiáltván hogy ez zöld. Telne el még 10 év és akkor lenne statisztika az EV életútjáról, de ha lenne is, ki az aki megköveti magát hogy EV-t vett de beszopta? Egy gyerek elveszi a cukorkát de szégyelli bevallani miért tette.

Telne el még 10 év és akkor lenne statisztika az EV életútjáról, de ha lenne is ki az aki megköveti magát hogy EV-t vett de beszopta?

Sajnos a kínai testvéreink nem hajlandók még 10 évet várni, ők teljes erővel beleszaladtak az EV gyártásba. Az EU meg egyenlőre keresi az fonalat, amit fel kéne vennie.

ICE világ az embereket írtja meg a földi ökoszisztémát. Tudom ezt már megszoktuk, de azért egy ilyen eredményhez még elektromos autó sem kell:https://www.bath.ac.uk/announcements/low-emission-zones-improve-air-quality-health-and-peoples-well-being-new-ipr-policy-brief/#:~:text=Cleaner%20air%20in%20the%20city,963%20million%20in%20Greater%20London.

Cleaner air in the city brought about by the LEZ contributed to a 4.5% reduction in long-term health problems and an 8% decrease in respiratory issues like asthma and bronchitis. Furthermore, it concludes that the LEZ and ULEZ have helped to generate cost savings of over £963 million in Greater London.

Amikor az EV támogatásokról beszélünk ne felejtsük el, hogy annak a támogatásnak máshol vannak megtérülései...

The ULEZ has had an even more substantial impact, reducing nitrogen dioxide (NO2) in 2019 by 18.4% in Central London as compared to pre-ULEZ levels (2016-18). Comparing London to other large cities such as Manchester, Leicester, Liverpool, and Leeds without such schemes, the IPR policy brief finds that the benefits far exceed implementation costs.

Már nem :-)

Az is szennyező volt, bár azt azt a problémát at emberek könnyebben értették mert kézzelfoghatóbb volt: https://pestbuda.hu/cikk/20171215_loval_a_varosban_igy_kozlekedtek_a_goz_es_a_villany_elott

Tehát ló volt mindenütt, lovak mozgatták a közlekedést. A lovakat el kellett látni, a lovak trágyáját el kellett szállítani. Ez nem ment azonnal, azaz az utakat folyamatosan lócitrom borította. Az utak burkolásával, a kockakövek elterjedésével ez ugye hatványozódott, hiszen az ürülék nem „olvadt bele” a földbe, és a lovak egy idő után többet termeltek, mint amennyit el lehetett szállítani. (Ez egyébként a világ más helyein is problémát okozott. 1894-ben a Times of London cikke szerint, ha nem változik semmi, 1950-re London minden utcáját 270 centiméter magasan elborítja a lótrágya. New Yorkban 4 évvel később a világ első várostervezői konferenciájának is ez a probléma volt a fő témája.)

Nem az én sportom a lovaglás. Két évig lovagoltam öttusásokkal, de nincs rá időm. Ha úgy adódna és kellene tudnék lóval is közlekedni ;-)

 

Jah azért volt ez várostervezési konferencia fő témája ;-) Az, hogy ma már nem probléma egy technológia váltásnak volt köszönhető (ami más problémákat hozott). Könnyű lekicsinyelni így visszatekintve, de akkor ezt biztos nagy problémaként élték meg.

Az ICE autókkall sem lenne gond, ha nem lenne "túlkoncentráció". Amíg csak Hatschek Béla;Kalocsa Róza és Törley József automobilozott nem jöttek elő a problémák.ű

 

Azért az EV korszerűbb és kényelmesebb utazást biztosít mint a ló...

Jó hát kifogytál az érvekből. Az egészséghez való jog sötétzöldség szerinted...

Olvasgass: https://www.eea.europa.eu/hu/highlights/a-legszennyezes-miatt-bekovetkezo-korai

 

A londoni pozitív tapasztalatokkal van bajod?

Ott nem teóriák vannak hanem egy komoly tanulmány plusz a folyamatosan mért legszennyezettségi értékek.

Kíváncsi lennék magyar adatokra is pl az elektromos buszok kapcsán.

Ki hát ... :D

A tanulmányaid, amik attól függenek, hogy éppen ki hamisította.

Kíváncsi lennék magyar adatokra is pl az elektromos buszok kapcsán.

https://totalcar.hu/magazin/hirek/2023/11/07/rengeteg-gazolajat-fogyasz…

Ahogy azt korábban megírtuk az elektromos buszok egyik szépséghibája, hogy a legtöbb villanybusz olajkályhával fűti az utasterét – ilyen a Mercedes és az Ikarus e-busza is. Arról viszont, hogy a BYD-kban milyen fűtési rendszer van nem szólt a fáma. Az Ikarusok a múlt télen átlagosan 6,1 liter gázolajat használtak el 100 kilométerenként fűtésre, míg a Mercedesek 2,9 literrel is beérték. Ez azt jelenti, hogy egy-egy hidegebb napon az Ikarus akár 30 liter gázolajat is elfogyaszthat. Az olajkályhák mindenféle utókezelés nélkül eregetik a levegőbe a kipufogógázt épp télen, amikor egyébként is nagyon szennyezett a levegő.

EL-O-EL

trey @ gépház

Ja hát ha nem hiszünk a tanulmányoknak meg a mért adatoknak akkor mit higgyünk el? Ez a LEZ/ULEZ tanulmány ráadásul józan paraszti ésszel is belátható.

Ezért érdekelt volna, egy itthoni tanulmány pl a buszok hatásáról. Akkor lehetne arról beszélni, hogy az olajkályha miatt nőtt, maradt vagy csökkent a légszenyezettség. Az is érdekes, hogy a Mercedes, hogyan tudta megoldani feleannyi olajból a fűtést. (ott hidegebb volt a buszon?) Plusz a mi éghajlatunkra fontos-e az olajkályha egyáltalán. (lásd osloi tapasztalatok)

Amúgy személyautóban az EVkben nincs olajkályha azt remélem elhiszed ;-).

Tanulmányt vártam, nem autósbulvár cikket. :)

Az EVkről sok ilyen tanulmány van mert (nem véletlenül) ezt a kérdéskört eléggé átfogóan vizsgálják. A legegyszerűbb ábrás itt: https://www.visualcapitalist.com/life-cycle-emissions-evs-vs-combustion-engine-vehicles/ (Csak zárójelben a magyar energiamixel ez még nagyobb különbség EV és ICE között) - röviden összességében is kevesebbet szennyez ráadásul a szennyezés egy része máshol van.

 

Az egészségről volt szó. Ott például ha a NOX-ot nézed nagyon nem mindegy az hol szennyez. (BEVnél nincs ilyen szennyezés egyáltalán)

Nitrogén dioxid: https://www.elektrex.hu/informaciok/hasznos-informaciok/nitrogen-dioxid-elettani-hatasa

A nitrogén-dioxid irritáló hatású gáz. A nitrogén-dioxid és reakciótermékei csökkent tüdőfunkciót és különféle légzőszervi tünetek kockázatának növekedését okozzák. Rendkívül magas koncentrációi esetén a légutak összeszűkülnek mind az asztmás, mind a nem asztmás egyéneknél. Az asztmásak ugyanakkor érzékenyebbek a nitrogén-dioxidra, mint az egészségesek. Kimutatták, hogy a forgalmas utak mentén élők között többen válnak asztmásokká. A nitrogén-oxidok magas koncentrációja valószínűleg hozzájárul a szív és tüdő betegségeihez, továbbá csökkenti a szervezet ellenálló képességét a légúti fertőzésekkel szemben.

 

Aztán meg: https://nimbus.elte.hu/oktatas/oktatasi_anyagok/levegokemia/09_Nitrogen-vegyuletek.pdf

NOX Koncentráció:

 • városokban 10-200 ppb
 • vidéken 0,1-10 ppb
 • óceánok felett 0,02-0,04 ppb (=20-40 ppt)

 

Tekintve hogy csak 1-2 napig van a légkörben:

NO, NO2 erősen reaktív (szabad gyök) → τ ≈ 1-2 nap koncentráció: forrásterületeken magas antropogén források koncentráltak (városok, autópályák, erőművek, stb.) természetes források egyenletesebb eloszlásúak (villámlás, denitrifikáció, biomassza égés, stb.)

 

Nagyon nem mindegy, hol keletkezik. Igaz ha a környezetért jobban aggódsz mint az emberek egészségéért (#szupersötétzöld😊) akkor igazad van egyáltalán nem jó, hogy keletkezik:

NOx kibocsátás növekedése növekvő O3 képződés → növénypusztulás növekvő HNO3 képződés → környezet-savasodás növekvő nitrát-képződés → eutrofizáció

 

Azért ezt még itt hagyom, hogy lásd miből keletkezik:

Természetes források:

 • villámlás 5 Mt N/év
 • kémiai forrás 1 Mt N/év (NH 3 oxidáció)
 • sztratoszféra <0,5 Mt N/év (N 2O bomlás)

Részben természetes:

 • denitrifikáció 6 Mt N/év
 • biomassza égés 8 Mt N/év

Antropogén források:

 • fosszilis tüzelőanyagok 33 Mt N/év (repülőgépek 0,7 Mt N/év)

 

Az a baj tanulmanyt linkelgetsz. Ami nem mandinerrol es origorol jon az fake news. :)

Amugy mert ertekeket is hozhatnal a covid lezarasok idejebol. Ott egyertelmuen tanulmany nelkul is latszik, hogy nagyvarosok levegoje mennyit tisztult vagy nem tisztult.

Mar nem mintha ez szamomra donto lenne autovasarlas teren, de allamnak fontos lehet, hogy ne asztmas, tesibol felmentett kis buzik legyenek a jovo adofizetoi, hanem olyan, aki birja a terhelest es a munkat.

Saját tapasztalat. 2020 márciusa (COVID-19) óta most először (2023 december) volt egy enyhe légúti megbetegedésem.

COVID alatt végig itthon voltam (falu = nagyon alacsony NOX). Előtte sosem volt ilyen hosszú légúti betegség nélküli periódusom. (kb minden télen volt valami)

Utolsó bekezdéssel teljes mértékben egyetértek!

Ja hát ha nem hiszünk a tanulmányoknak meg a mért adatoknak

DDT, Ólmozott benzin stb biztos lehetne folytatni a sort, ahol tanulmányok sora mondta, hogy nem kell félnetek jó lesz :D (a gyártónak / eladónak mindenképp), aztán mikor már kilógott a lóláb, jöttek az új tanulmányok, hogy meghaltok, tőle de van másik amitől nem kell félnetek jó lesz ...  

Fedora 40, Thinkpad x280

Ezért írtam, hogy az józan paraszti ésszel is belátható a tisztább a levegő pozitív hatással van az egészségre.

Az, hogy pont a fosszilis ipart hozod fel - mint tudottan hamis tanulmányokat szponzoráló entitás - ad egy diszkrét bájt ebben a villanyautós témában ;-)

Beszélhetünk. 54000km után még totál újnak néznek ki. (mind a nyári mind a téli) Én nem koptatom le gyorsulgatásokkal. (sőt a motorfék is kíméletesen lassítja) Tippre ugyanannyit ki fognak bírni mint az előző autóm gumijai. A télitől féltem mert a Bridgestone LM-005-re igen nagy kopást írtak itt-ott (pl ADAC) de szemre ez nem látszik meg rajta.

Fent megírtam:

 1. A nagy részét nem dobod át mert BEV esetén a legnagyobb szennyezést az energiamix befolyásolja nem az akkugyártás. (Visualcapitalist ábra) + az össz "szemét" is jóval kevesebb.
 2. A légköri szennyezés jelentős részénel nem mindegy, hogy átdobod-e vagy nem lásd NOX probléma.

szennyezést az energiamix befolyásolja nem az akkugyártás. 

Erről megkérdeztek az akksigyárakban dolgozókat, környékén lakókat ? Mármint ezekben a tanulmányokban ?

A légköri szennyezés jelentős részénel nem mindegy

Ivóvíz ? Talajvíz már smafu ? Volt valami állítólagos balhé, hogy az akksigyáraknak igencsak nagy a vízigénye ... (mert kocsi nélkül lehet is élni, vÍz nélkül neccesebb ...) 

Ha megnézed már mindenben is ott a mikroműanyag, olyan helyen is, ahol még pet palackot se használtak soha ... (ennyit az átdobásról)

Fedora 40, Thinkpad x280

Ivóvíz és talajvíz mindig téma, de mintha ott is csak az akkugyártás lenne a problémás miközben: https://www.theguardian.com/us-news/2024/jan/12/louisiana-water-crisis-fossil-fuel-plant-venture-global-lng Az akkugyártás mégcsak nem is kiemelkedően nagy vízigényű.

A bányászat a másik téma általában a vízzel kapcsolatban: https://www.reuters.com/markets/commodities/lithium-tech-developers-eye-ways-boost-water-recycling-2023-09-13/

Tesla ügye Berlin körül: https://www.teslarati.com/tesla-water-recycling-gigafactory-berlin/#:~:text=Vogel%20noted%20that%20Giga%20Berlin,to%201.8%20million%20cubic%20meters.

1,8M m3-t kértek 300e m3-t használtak el egy éveben (2022) miközben: https://villanyautosok.hu/2023/08/22/ugy-nez-ki-a-fasorban-sincs-a-giga-berlin-vizigenye/

Az azonos területen levő szénerőmű 44,8m3 vizet használ évente. Igazad van a víz fontos.

A mikroműanyag is a fosszilis ipar bűne ;-) BEV gyártásnak nem sok köze van hozzá...

BEV gyártásnak nem sok köze van hozzá...

Ja abban nincsen műanyag. Ezt nem tudtam bocsi :D

Lesz annak más bűne. 

Ahogy mindig is mondtam, elektromos autó előbb és több volt mint ICE, az idő hamar kiválasztotta melyik a jobb út (azóta is folyamatosan próbálkoztak) aztán jött Musk aki elhitette a világgal, hogy ez a jövő (megint) ...  

Szóval várjuk ki a végét, a végén úgyis mi szopjuk meg ...

Fedora 40, Thinkpad x280

Sok BEV-ben mivel a kedves (főleg hagyományos) autógyártók azt képzelik, hogy csak valami szuperzöld idealisták veszik tényleg kevesebb a műanyag ráadásul azok is újrahsznosítottak esetleg növényi alapúak. De műanyagban nem kéne, hogy nagy különség legyen BEV meg ICE között. (mindenhol lehete csökkenteni)

Az elektromos motor mindig is jobb volt, csak ugye az energiatárolás fasorban sem volt az olajhoz képest.

Nem Musk jött. A Nissan Leaf régebbi mint a Tesla sőt a Mitshubishi iMiev/Peugeot ION/Citroen C-Zero is régebbi. Csak Musk sokkal nagyobb influenszer mint a háttérben idealistán próbálkozók. ;-)

A GM akarta először újraéleszteni a BEV műfajt komolyabban (kísérletek végig voltak). Az szép történet, hogyan vándorolt az NIMH akuuk szabadalma egy olajvállalathoz. (Texaco/Chevron/Cobasys) Link: https://en.wikipedia.org/wiki/Nickel%E2%80%93metal_hydride_battery (patent issues)

Az elektromos motor mindig is jobb volt, csak ugye az energiatárolás fasorban sem volt az olajhoz képest.

Ez most is így van, ezért nem is tartanak sehol sem, és vannak helyek ahol 30 év múlvva se fognak ...

Nem Musk jött. A Nissan Leaf régebbi 

Jaja, csak Musk volt aki fel hypolta, aztán hirtelen hype sikerei láttán a többi gyártó is összefosta magát, és felültek a hintára, persze kellettek ehhez az EU-s bürökraták is, akik szigorítják a kvótákat, miközben a világ többi része röhög a kvótákra, vagy jóval lazábbak ... (vajon miért ?)

Fedora 40, Thinkpad x280

30 év múlva még az EU is tele lesz (öreg) ICE autóval, ugyanis azokat nem tiltották be csak az újat nem lehet eladni 2035-től. (ráadásul ott is volt már könnyítés)

Az EU bürokratákat kár idekeverni. EURO 1-es kibocsátási norma 1992-es! https://hu.wikipedia.org/wiki/Eur%C3%B3pai_kibocs%C3%A1t%C3%A1si_norm%C3%A1k

Azok csak haladtak az úton előre...

 

Musknak azért meg kell adni, hogy a hype mellett le is tett valamit az asztalra. (volt itt sok EV startup aki csak a hype-ig jutott aztán jól csődbe is ment)

London? Abban mégis mi a normális, hogy az emberek egymás picsájában élnek? Nem kéne egymás valagában lakni, és akkor a légszennyezettség is jobban eloszlana, valamint több flóra és fauna jutna egy főre. Nem igazán értem, hogy egy elbaszott életforma "pozitív tapasztalatai" hogyan relevánsak a normális, fenntartható, egészséges élet kapcsán.

:)

EV nem egyenlő jólét. Ezt csak a nyugatai marketing hozta be, mert azon a tájon ezzel lehet piaci sikert elérni. Előbb volt Nissan Leaf mint Tesla még is mindenki fejében a Tesla a villanyautó. Szerinted miért? (És szerinted miért nem a józan Leaf lett a sikeres a "ki ha én nem" Teslaval szemben?)

Kínában kicsi városi cirkálók az EVk nagy része, mert senki sem szeret maszkban fuldokolni a városokban a szennyezés miatt. Az EVk már rövid távon is olcsóbbak lesznek a benzines autóknál. (Lásd ugyancsak Kínát)

+1 Ez a topik az EV fikázásra lett létrehozva, hol van itt baszogatás?

Kína megunta hogy megfullad, ugyanazt csinálja mint az USA: termelje ki más a szennyező szutykot.

 Az EVk már rövid távon is olcsóbbak lesznek a benzines autóknál.

Jövő héten meg zápor is lehet, talán meleg is de az is lehet hogy hideg.

+1 Ez a topik az EV fikázásra lett létrehozva, hol van itt baszogatás?

EV gyűjtőtopic a neve. Onnan indulhatott hogy mi a pro és a kontra az EV mellett, ehelyett jutottunk oda hogy "EV-t használok te meg rohadj meg" vs "érveim vannak hogy az EV nem minden kocsikázónak jó".

Onnan indult a topic, hogy Trey fikázza az EVket. Ez többeknek nem tetszett, hogy ezekkel teleszemeteli az oldalt. Mivel jó gazda hallgatott a népre és a fikázást gyűjtőtopikba irányította. :)

Minden ipar szennyez, csak valamiért a fókusz az EVken van. Addig szinte senkit sem érdekelt a lítium bányászat sem amíg nem az EVkbe kerültek. Meg is szólják a magas viszhasználat miatt miközben példa más iparból: https://www.theguardian.com/us-news/2024/jan/12/louisiana-water-crisis-fossil-fuel-plant-venture-global-lng A lítiumbányászat a vizes sóbányászathoz hasonlít...

A lítium nem szennyező anyag. https://egeszsegvonal.gov.hu/l-ly/1009-litium.html

Az akku árak csökkenése annyira trendszerű mint a Moore-törvény. 

Nem eszek. Iszok: https://www.elmenynektek.hu/balfi-zsolnay-ivokut/ (bár már palackozottan nem lehet kapni)

Az ásvány- és gyógyvizeket már a rómaiak is ismertek és kedveltek, így volt ez a balfi vízzel is. Bizonyított, hogy a balfi ásványvizet már Marcus Aurelius korában, kr. u. 180 körül itták és használták a rómaiak. Ismert volt a honfoglalás korában is, ezután első ízben egy 1199-ben írott oklevél említi Balfot. Később a Mária Terézia korában végzett vegyelemzések, kísérletek is bizonyították a balfi forrás savanyúvizének gyógyító hatását, később pedig az ásványvíz és a fürdő is Monarchia szerte ismert volt. Sajnos azonban nem tudott akkora hírnevet szerezni, mint például a Bécs melletti Baden vagy Karlovy Vary.

A balfi víz hírneve a kénes forrásokon alapul, nagy a szulfidion tartalma, gazdag lítiumban, kalciumban, magnéziumban és alkáli-hidrogénkarbonátban.

 

Idézett egy cikket, hogy egyhelyre terelje az EV fikázásait...

Érzelmileg érint amikor baromságot követnek el. Mindig az a válaszotok hogy érezzenek a többiek és innentől a téma fogoly.
Nem tudom felfogni hogy miért ásod a saját és mások sírját, ez az érzelmi része. Nagyon hasonlít arra mint amikor mondod a gyerekednek hogy ha A-t csinálsz akkor B lesz a következménye, a gyerek meg C-re hivatkozik mindenféle tapasztalat nélkül.

Talán neked kellene kiverned mert a szex hajt, engem meg az hajt hogy a közösségnek legyen jobb. Nem vicces amit írsz, rád is ugyanúgy hatással lesz a hibás döntés mint rám, én próbálom megelőzni, te pedig viszed bele azokat akik nem elég tájékozottak.

"Verd ki" mint harmadik fontos dolog :D -.-
Máskülönben megértem, nagyon nehéz előre prognosztizálni mi lesz. Történelem meg statisztika alapján lehet leginkább következtetni, sok a változó és nincs hozzáférés ahhoz, hogy x ember hány %-a gondol A vagy B vagy C dolgot.
Ellenben most súlyosan szennyezni fogjuk kishazánkat mások jólétét kiszolgálva, kérdéses hogy megéri-e a lakossági áldozatot, jó dolog-e téteket rakni erre úgy hogy nem leszünk Taiwan modell. Vagy ha mégis akkor ebből mennyi előnyt tudunk kihozni.

Úgyfest gazdáid nem szóltak, hogy régi a news! Mellesleg én már közzétettem az infot, jó régen, és azt is hogy a Volvo is leáll. Vér ciki amit müvelsz! Még akkor is ha te vagy az örökös idióta.
Valamint ez jó hír a Teslásoknak, mert megint jó áron lehet majd eladni a Teslákat, nem úgy mint a német prémiumokat, ami senkinek sem kell!

Csak van a kettő közt egy alapvető különbség. A belsőégésűt megpróbálhatod megjavítani saját magad. Ha nem megy, még mindig elviheted a legközelebbi szervizbe mert lesz valaki aki ért hozzá.

Na, a software bricked EV-vel ehhez képest az autómentő hívásán és márkaszervizbe szállításán kívül semmit sem tudsz tenni. Mert senki más nem fog tudni hozzányúlni, nincs hozzá alkatrész sem, gyári diagnosztikai szoftver meg főleg nincs.

"Everything fails, all the time."

Tök jó anyagot tolsz, áruld el hogy mi az!?

Már 15 éves gyerekek hackelik a Tesla rendszerét, és a sarki szatócs is javítja azokat. Szinte minden alkatrész rendelhető magánszemélynek is, és a hajtás annyira egyszerű hogy aki nem hülye javíthatja! Komolyan kemény víziód van a jövőről! Az EV pont hogy üzleti és szolgáltatási forradalmat hoz, az üvegpalotás márka szervizek kora leáldozott, kisvállalkozók szolgáltatnak ismét! És ez bassza az üvegpalotában átbaszó kóklerek agyát nagyon!

link

A sarki szatócs, az, persze :D A legkorábbi Model S-eket még hagyján. Bármi 2020 utáni, felejtős. Csak fingod nincs róla.

Például áruld már el, hogy javítasz 4680-as akkupakkot? Sehogy.  Az egész egy tömbbe van ragasztva, roncsolásmentesen a fedelet sem lehet róla leszedni. A Tesla is egyben cseréli, nem javítja. Szóval a javíthatóságról meg a környezetbarátságról ennyit.

"Everything fails, all the time."

Meglepne ha áramszünet lett volna az ok, és a sok hülye magát szivatta volna a hidegben hosszú órákon keresztül.

Amúgy ha áramszünet van, vagy egyéb hiba, azt kiírhatná mikor a töltőhöz navigálsz. Kiírja? A szabad helyeket is mutatja, ha jól emlékszem.

"Everything fails, all the time."

A Fox cikk annyira információ nélküli, hogy konkrétan rá kellett keresnem mi is történhetett.

A CBS azt írja, hogy azért van ott tumultus (és nem más Superchargernél) mert jónéhány töltő elromlott a maradék oszlopot meg tovább foglalják a Teslák mert lasabban töltenek: https://www.cbsnews.com/chicago/news/tesla-owners-run-into-trouble-amid-bitter-cold/ (sokkal rövidebb cikk, dráma nélkül és elmondja mi történt)

 

A The Register meg idézi a FOX32-t, de mintha ők többet idéznének mint ami a FOX cikkben maradt: https://www.theregister.com/2024/01/16/tesla_owners_in_deep_freeze/

However, Mark Bilek of the Chicago Auto Trade Association, said that drivers were missing a trick. "Like any new technology, there's a learning curve for people," he told Fox 32. "It's not plug and go. You have to precondition the battery, meaning that you have to get the battery up to the optimal temperature to accept a fast charge."

But it's really not that simple. Preconditioning also drains the battery. Even looking at Tesla's own "Cold Weather Best Practices" is like playing 4D chess if you need to take a trip in the dead of winter.

Tehát összefoglalva kijelenthetjük-e, hogy a hideg problémát jelent az EV-k (Teslák) töltésére nézve? :)

Szerintem igen. Elromlott a töltők jelentős százaléka. Amik működőképesek maradtak, azok is lassabban töltöttek. Emiatt hosszas sorbanállás alakult ki.

Ezen a preconditioning sem biztos hogy érdemben javított volna.

"Everything fails, all the time."

Azt már kijelentettük. Fent írtam a kanadai blog nagyon jó volt amit linkeltél. Ott mindent is kitesztelt a tulaj. Lassabb töltés kisebb hatótáv télen.

A töltő elromlást nem tudjuk mi okozta. Okozhatta a hideg is. A töltők töltenének gyosabban de hideg akkut nem lehet gyorsan tölteni. A lassabb töltés kapacitásproblémákat okoz, hiszen több időt tölt 1-1 autós a töltőoszlopon.

A preconditioning érdemben javít mert az akku hőmérséklete számít nem a külső hőmérséklet. Tippre ezért van nagyobb probléma olyan helyen ami a reptérhez közel van, mert aki átutazóban van annak menet közben megy a fűtés és az akku előkészítés töltésre. Aki viszont otthagyta a reptéren a teslát közel lemerült állpotban az megszívta. A Tesla áthűlt -20 fokra és amikor visszérkezet és elgurult a közeli SC-re nem lehetett vidám a töltési sebessége. (főleg ha LFPs Standard Range Teslája van) Vagy nem vesz legközelebb Teslát vagy máskor a reptérre menet tölti 80-90%-ra a hosszú parkolóban és visszérkezéskor nem lesz problémája...

Az tényleg fura de rámutat arra, hogy mert eltrélereztek 10 Tesla autót egy Chicagoi Superchargerről nem jelenti azt, hogy az EV használhatatlan télen. Ilyen jelenségek arra mutatnak, hogy a techie early adopterek (akik fújják a kocsik minden paraméterét és értenek ahhoz valamennyire) után már rendes vásárlók is vettek Teslát akik eddig igaz fogalmatlanul de nagy megelégedéssel használták...

Sztem siman problema lehet a tenyleges hideg, de a Norvegok egy jo tesztterep. Tehat ok tesztelik nekunk regota. Mondjuk ott benyas autokhoz is konnektoros elofutes van, tehat tenyleges hideg.

Szoval ha Norveg hideget birjak az ottani autok es a toltok, akkor valoszinu nem a toltok vagy az autok mennek tonkre egy enyhe -20 fokban :)

De ettol meg a cikk igaz lehet annyiban, hogy hidegben nem mukodott a toltes. Azt is irhattak volna, hogy fekak nem tudjak tolteni az EV-ket, mert pont feka nem tudta tolteni :)

Aztan ki tudja. Lehet USA-ban mas anyagbol gyartjak a toltoket es az autokat. :D

EV-vel horvátba: link

For Whites Only meeting room!

For Whites Only meeting room!

Nekem amikor megdöglött az onboard charger comm modulja ugyanez volt. Pirosan jelezte, műszerfalra nem írta ki. Persze OBD-n kiolvasva a hibát azonnal látszott mi a gond. Odáig még nem jutottak el, hogy ilyen hibát kiírjanak a központi kijelzőre is - hiszen a hagyományos gyártók úgy gondolkodnak majd a márkaszervíz megoldja. Azt hogy egy Ev öndiagnosztika sokkal egyszerűbb és pontosabb még nem fedezték fel :) (Teslák sokkal közlékenyebbek - náluk még ilyen is van: https://service.tesla.com/docs/Public/diy/index-model-y.html)

Persze az AC töltő és annak a comm modulja az autóban van. Tipikus, hogy ha a DC töltés megy és az AC nem, hogy a beépített töltő körül kell keresni a problémát.

Nálam nem is az inverternek volt baja hanem csak a comm modulnak ami kommunikál az EVSE-vel.

 

Amit a népnyelv (vész, fali, wallbox) töltőnek hív az egy EVSE kb egy töltő aljzat vagy töltőfej + egy kommunikációs egység és egy relé.

Itt van róla kis leírás ha DIY építed meg: https://shop.gwl.eu/Electric-Car-Chargers-1/EVSE-Kit-V1-1-For-EV-Charging-Station-Cable-Wallbox-Kit-Only.html

Ez az oldal is lehet hibás. (mind a comm rész mind a relé)

 

Egy kocsiba való gyárit kb így kell elképzelni: https://eveurope.eu/en/product/ev-laad-communicatie-module-volgens-62196-of-j1772-norm/

 

Smart EVhez értő szakit kéne keresni, mert sok egyéb probléma is okozhatja...

 

csak mellékesen:

Ezért írom mindig, hogy városokba ilyen wallboxokat, százszámra kellene telepíteni. Vannak mondjuk pesti jó példák is: https://villanyautosok.hu/2022/02/20/820-toltos-tarsashaz-epul-budapesten/ és https://www.evergy.hu/post/hogyan-epitheto-ki-egy-345-parkolohelyes-tarsashazat-kiszolgalo-elektromos-auto-toltesi-rendszer

Már annak a tagadása is vicc, hogy "nincs ezer féle csatlakozó és töltő".

Az meg félelmetes, hogy különböző márkáknál ilyen gyakori a töltőelektronika meghibásodása. Vicces lehet külföldön egy töltőoszlopon azzal szembesülni, hogy megy körbe a piros karika.

trey @ gépház

A Rivian egy startup az R1T az első modelljük. Szerinted mennyi gyerekbetegsége lehet?

A kedves gyártók még nem tudják hol nem kéne spórolni. Az én EVm is elsőszériás. Ez nem egy nagyon bonyolult alkatrész... (az egész onboard charger az már bonyolult)

Nincs ezer féle csatlakozó. Európában Type2 (AC)és CCS2(DC) van. EVSEből és töltőkábelből rengeteg márka és típus van.

Külföldön legtöbbször DCn töltesz az AC otthonra vagy célállomásra van nem utazásra. DC esetén a töltő elektronika az oszlopban van. Ezért is tudott a csóka a nyilvános oszlopon tölteni.

Széria, meghibásodások minden autónál vannak. Az elektromosomban 54000km alatt, volt 1db pollenszűrő cserélve kötelező szerviz alkalmával, volt a comm modul meghibásodás amit garanciában cseréltek, és volt 1 visszahívás ahol firmware-t upgradeltek és jobb lett a hőmenedzsment. Ezalatt a benzinesemben ugyanennyi kilométerrel volt 4 olajcsere/olajszűrő csere és egy komplett vezérlés csere meg jópár apróság... Citroen e-Berlingo vs Citroen C3 szívó benzines.

Tudom benzines aggyal nehéz felfogni a célállomás töltést meg az otthoni töltést, pedig nem bonyolult. Tölőfedél kinyit, töltőcsatlakozó bedug, kb 15 másodperc ha nagyon lassan csinálod.

Kiforrott benyás tech: 5 perc alatt teletankolod, nagyjából minden analóg. Meghalt elég ember ahhoz hogy biztonságos legyen. 200 éve finomítják a mérnökök a hajtást. Mindenkinek jó.
EV: tervezed merre mész, félórákat pihensz töltés közben, drive-by-wire, megölt egy tucat ebmert és még mindig meg fog ölni embereket következmények nélkül, 15 éve fejlesztik. Nem mindenkinek jó, mert gyakran meghalnak a felhasználók.

Szennyezés:

Olaj mellékterméke a műanyag ami az EV-kben is benne van meg a háztartásban

EV: 4-5szörös hely kell hogy kitermeljék a líthiumot, nincs hozadékos haszna, újrahasznosítása súlyosan rákkeltő.

Kiforrott tech meg analóg :D.

Nem kell 200 évet visszanézni csak 1napot:

https://www.vezess.hu/hirek/2024/01/19/eu-autoipari-visszahivasok-2024-03-heteben/#google_vignette

Nézzük:

MAN TGM / TGM / TGX

A visszahívásban érintett járművek gyártási dátuma: 2023.01-11. Szinte az egész éves gyártás!!!
A kormánymű egyik csavarja kilazulhat, ami a kormányrúd leválását, az pedig a jármű irányíthatatlanná válását eredményezheti.

Mi baj lehet ha egy ekkora jármű irányíthatatlanná válik??!!

 

Citroën C3

A visszahívásban érintett járművek gyártási dátuma: 2023.10.
Az üzemanyagtartály fala túlságosan vékony, emiatt átszakadhat az üzemanyag-vezeték bekötésénél.

Csak tankolni kell annyira kiforrott ;-)

 

Az utolsó 2 bekezdést nem tudom értelmezni. Műanyagot nem csak kőolajból lehet előállítani (+ maximálisan túlhasználjuk az anyagot - a környezeti katasztrófa határáig) A Li bányászatot kifejthetnéd.

Az hogy az ipar elment SUV-k irányába és hogy hitvány mérnöki megoldásokat szorgalmazza, az a felvevő piac értelmi szegénységét mutatja.

Most még több problémát varrnak az erre vágyók nyakába és hidd el le is szarnám ha nem az 1Ft/literes ivóvizemhez lenne köze amit a csapból töltök, duplán nem izgatna ha nem itthon porlasztanák majd 5-10 év múlva a beszart akksikat.

Jelenleg a műanyagot amin gépelsz, az is kőolajszármazék, bármennyire szeretnéd is zöldíteni. Javaslom hogy vegyél foszló bambuszbillentyűzetet.

Hoznék egy helyzetjelentést 2018ból, mert mint tudjuk az elektromosok előtt nem voltak tüzek...: https://www.kemma.hu/helyi-kozelet/2018/07/egyre-tobb-auto-valik-a-tuz-martalekava

Egyik sem elektromos autó volt.

Egy hét leforgása alatt szűkebb hazánk több településén is előfordult, hogy közlekedés, sőt parkolás közben is kigyulladt egy-egy autó.

Nincs még annyi adat, hogy a jármű életkor és a tűz valószínűségét összefüggésbe hoznák az elektromos autóknál. A cikk a Norvég, Svéd és Ausztrál tűzoltóságokért felelős állami szervek statisztikáit és vizsgálatait említi.

Ebből következik, hogy nem az autókat vizsgálták, hanem az összes autótüzet amihez ki kellett vonulniuk és megállapították meghajtás szerint hány autóra mennyi tűz jutott.

Tippre amúgy ha eltekintünk a gyújtogatástól meg a baleset következtében kigyulladó autóktól (mert a vizsgálatból ezeket is ki kéne venni talán) szerintem az jönne ki, hogy a műszaki eredetű tüzek gyártási/tervezési problémákból adódóan a fiatal autókat veszélyeztetik (lásd: Chevy Bolt és az LG Chem cellák, vagy a BMW és a Ford ügyeit.). Az elhasználódás/karbantartás hiány meg az időseket.

Nem alkalmatlan. A te kérdésedre nem adják meg a választ de arra igen, hogy jelenleg az EVk arányánál kevesebb EV tűzhöz kell kivonulni. Ezt még biztosan fogják elemezni a jövőben is. Amerre haladunk, hogy egyre több hibrid és PHEV van belátható, hogy egy EVben ezeknél jóval kevesebb alkatrész, meghibásodási lehetőség és műszaki probléma miatti tűz is van/lesz.

Megjött a magyar adat is: https://totalcar.hu/magazin/kozelet/2024/01/22/kigyullado-autok-statisztika-katasztrofavedelem-hogyan-keruljuk-el-az-autotuzet/

A 2023ban kigyulladt két (2) EV-ből az egyiknél ott voltam. Az egy REXes i3 volt ahol a benzinmotor gyújtotta fel a kocsit...

Tavaly két villanyautó kigyulladásáról tudott a katasztrófavédelem

Ehhez képest, még csak január van, de

Lehet, hogy a katasztrófavédelem egyikről sem tud ...

trey @ gépház

Bizonyítsam be neked, hogy a katasztrófavédelem tud arról, hogy hányszor vonul ki milyen tűzhöz??? :)

Még akkor is ha helyi tűzoltóság van akkor is van jelentési kötelezettség: https://www.katasztrofavedelem.hu/227/nkormnyzati-tzoltsgok

 • jelenti az elsődleges működési körzetében keletkezett tűzesetet, káresetet, az általa eloltott, valamint a más által eloltott és hozzá bejelentett tűzesetet a helyi szerv ügyeletére, és eleget tesz egyéb jelentési kötelezettségének,

lol

Honnan tudja a rendorseg, hany jaror teljesit szolgalatot?
Honnan tudja a mentoszolgalat, hany esethez riasztottak oket?
Honnan tudja a katasztrofavedelem, hany tuzet kellett eloltaniuk?

Hat, gondolom lekerdezik valami adatbazisbol, vagy nap vegen beirja az ugyeletes egy kockas fuzetbe.

És ez volt már?
Drive-by-wire

"He (the taxi driver) has explained to the police officers that the car had accelerated on its own and that he did not succeed in activating the brakes, the brakes did not work despite his best efforts," - digitális fék úgy döntött hogy nem fog fékezni. Családos emberünk 31 év taxizás után önhibáján kívül (villanyautó gyártója és a nem-mechanikus fék miatt) elgázolt 1 embert (20 pedig megsérült), úgy hogy közben igyekezett lassítani a nagyon erős villanyautót: oszlopokat, demszky-karókat tarolt le, kukát is eltrafált, de végül egy furgon tudta megállítani a kocsit.
Kicsit meghurcolták emiatt, majd "Paris taxi firm suspends use of Tesla Model 3 cars after fatal crash". Tesla természetesen ártatlannak vallja magát, ferdít és nem tudjuk fizet-e valaha kártérítést ha már nem mehet börtönbe a cég.
Rengeteg hasonló eset történt pl.: kínai szintén Teslás ámokfutó akire rásütötték hogy márpedig a gázt nyomta fék helyett - tipikusan mindig ez a válasza a gyártónak, vagy az autopilot használattal takarózik.

Egy analóg fékrendszer valószínűleg tudott volna lassítani ezeken az eseteken valamennyire. Várom már a kormányos bugokat is amikor nem arra kanyarodik amerre tekered a kormányt. Mindez bőven hozzátartozik a fantasztikus villanyautó életérzéshez.

OMG Azt hiszem a másik topikban is írtam, hogy egy dolog, hogy a logban mi van, ha a kocsi a pedál és a log között már hibázni tud. Azt meg csak nagyon alapos mérnöki munkával lehetne feltárni, hogy van-e esetleg hibalehetőség a pedálban. Az is "érdekes", hogy a padlófék se bírálja felül a padlógázt. Szóval lehet hogy nem csak a pedál periféria a hibás. De egyszerűen túl sok ilyen eset volt már ahhoz, hogy elhiggyük azt, hogy user error.

Piac: olcsóbban dolgozol mint bárki más és hasznot hajtasz -> versenyezz Kínával ahol sok tál rizst adnak az erőfeszítéseidért, sok sikert :)
De nem is kell versenyezned, elég ha felvilágosítasz hogy miért kellenek felkent migránsok a piacunknak. Vagy menekültek. Vagy gazdasági szerencsejátékosok. Vagy hogyishívjákok.

Szerkesztve: 2024. 01. 21., v – 09:06

https://index.hu/gazdasag/2024/01/21/uzemanyag-hidrogen-mol-dunai-finom…

 

Hidrogén a jövő kulcsa!

Ha már mindenki unja majd az elemes kisautókat, akkor jön majd a hidrogénes kocsi. 

De a hidrogén kicsi, átmegy a tartályfalán. De ha rövid, egyszeres kovalens kötésű szénláncot telítünk vele, akkor már készen van a biztonságosabban szállítható és tárolható hidrogén. Motor meg már van rá, kb 170 éve ismerjük. 

hup.hu##article[data-comment-user-id="16401"]

Hehe autóról 1 szó sem volt a cikkben. A 22M€ beruházás a finomító hidrogénszükségletének 3%-ra elég...

Majd százszorosára kéne növelni a zöldhidrogén előállítást, hogy az ipar a jelenlegi fogyasztás mellett át tudjon állni. Ráadásul a hidrogén felhasználás bővülés előtt áll az iparban és a nehezen elektrifikálható szektorokban...

Kisautóba  zöldhidrogén nemigen lesz egyhamar.

Zöldre mosott elmék fejében az áram az energia netovábbja, függetlenül attól hogy szénből, vagy gázból, vagy olajból termelődik-e. Mellékes hogy háztartási eszközökön, tengeralattjárókon és a PC-ken kívül nem hatékony.
Az sem érdekes hogy a meglévő technológia oké, csak az ipar nem akar környezetbarát lenni. Szívjon ezért az állampolgár!

Az áram olyan az energetikának mint a pénz a gazdaságnak. ;-)

Szinte mindenhol hatékony, csak lehet kevésbé gazdaságos. Az ipar környezetbarát akar lenni, ha megéri. A működő befektetésből mindenki addig akarja a pénzt kivenni ameddig csak lehet, ezért a váltás bármiről bármire lassú és fájdalmas.

Jó hogy említetted a tengeralattjárókat. Abban a pillanatban kukázták a dízeleket amint megjelentek az atomtengeralattjárók. 😀

Jól mutatja, hogy az dízel sosem volt igazán jó csak az atomig nem volt jobb...

Nálunk a cégnél kísérletezünk zöld hidrogénnel: https://www.hydro.com/en/energy/hydrogen/, de annyira látjuk a problémákat vele, hogy az olvasztókemencéknél inkább az áram felé fordultunk (ha lehet): https://www.hydro.com/hu-HU/media/hirek/2024/hydro-moves-to-decarbonize-casthouses-by-testing-plasma-technology-with-global-potential/

Zöld hidrogén tényleg csak oda lesz amit nem lehet elektrifikálni. De oda se kell mindenhova.

Az áram olyan az energetikának mint a pénz a gazdaságnak. ;-)

Szinte mindenhol hatékony, csak lehet kevésbé gazdaságos. 

A gazdaságban mikor nyert a kevésbé hatékony megoldás?

Tengeralattjárós mosolygásodra meg: vegyél tengeralattjárót és mondd mennyivel jobb azzal boltba/munkába járni meg ügyeket intézni.

Kísérletezzek csak a hidrogénnel meg az sötétzöld üzemanyaggal, ez egy szegény szalmaválasz az erőltetett emissziós problémára. Feltételezéseid vannak, hogy milyen jó lesz ha hidegburkolónak bohóckodnia kell a kocsijával mire üzemkész, de tojsz a valóságra.

A probléma az hogy az ipar szennyez, neked meg kell még 1 új TV meg kocsi. Talán nem kéne annyi minden meg nem kéne átbillenni a vélt fejlődésbe, amikor az már nem hasznos.

Most ott tartunk hogy eljátsszuk hogy fejlődünk de nem sok innovatív dolog érkezik, fejlett világ meg inkább sziesztázna. Csakhogy ilyenkor nem pörög a gazdaság és mindenki beparázik és inkább termelünk napelemes csilimpelő bohócot, csak nehogy bedőljön. Rossz a hozzáállás.

Az a gond, hogy az elektromos motor hatékonyabb. Ha az EVknél maradunk akkor a gazdaságosságnak a része a mérethatékonyság, a már meglévő befektetések stb... Nem azért indul nehezen egy technológiai váltás mert a technológia nem hatékonyabb.

Nem tudom, hogyan jön ide a hidegburkoló, de ha vesz egy olyan EVt mint az enyém (Citroen e-Berlingo) kb 100km körben simán tud munkát vállalni úgy hogy csak otthon kell töltenie. Nem értem mit kell bohóckodni. Még szerszámok is vehetnek, sőt valamennyi csempét és járólapot is tud vinni. (Közel 800kg-ig)

 

Rengeteg innovatív dolog van. Fent is linkeltem kettőt ami nálunk megvalósítás alatt van. Kezelő nélküli zöld hidrogén üzem, plazmatechnológiás kemence aluiparban.

EV téren is van innováció "nyugaton" is: https://northvolt.com/articles/northvolt-sodium-ion/

>az áram az energia netovábbja

A vicc az, hogy ha műszakilag a lehetséges átalakításokat nézzük akkor tényleg így van. Pláne a nagy feszültségű áram nagyon jó hatásfokkal mozgatóerővé alakítható szemben bármelyik másik energiaformával. A hőenergiát adó energiaforrásokhoz képest mindenképpen.

Még mindig nem veszed figyelembe, hogy itt specifikusan a középréteg fölött kereső polgárok utazási igényei céloznak a villanyautóval, plusz a furikázó furgonokra akik lustáknak szállítják ki a kajájukat meg a cuccaikat.

Elhiszem hogy nagyon jó az áram, mégsem alkalmas még mert se normális töltőhálózat, se olyan amelyik telefon nélkül működne, nincs megoldva hogy hidegben is olyan jó legyen mint szobahőmérsékleten, nem mindenki tud olcsó áramot termelni szaldós napelemes tetőből. Totál irreális, vagy csak nem tudod hogy a társadalom hány százaléka engedheti meg magának és kinek mi a keresete országunkban.

Lehet hisztizni meg bűnbakokat keresni a lakosság körében, de a valóság attól még nem változik. Majd akkor vesz a lakosság egésze ilyesmiket, ha olcsóbb lesz mint a benyás/dízel és nem kell szopniuk a töltéssel/hatótávval sem anyagilag, sem kényelmileg.

 Mellékes hogy háztartási eszközökön, tengeralattjárókon és a PC-ken kívül nem hatékony.

Nagyteljesítményű motor igénye esetén (vasút, hajózás, malomipar, bányaipar) nagy népszerűségnek örvend a dízel-elektromos hajtások alkalmazása. Szerinted miért van ez így?

Valami érthetetlen oknál fogva a nagyobb munkagépek, targoncák esetében is terjed az elektromos hajtás.

Nem nagyon látok az iparban dízel/benzin hajtású torony darut, eszterga padot, CNC gépet, szivattyút... Miért?

Szerintem azért mert, az ipari energiaigény teljesen más mint az hogy4 keréken gurulj A-ból B-be.

Megint más hogy egy cégnek drágább lesz a PB palack piaci ára minthogy napelemeket dobáljon fel. A lakosság nagy része nem egy cég.

Azért nem látsz az iparban ilyesmit, mert a torony darunak nem az a célja hogy nyaralni menj vele gyerekekkel, esztergálni sem külföldre fogsz pályamatricával, teljesen fos az összes ilyen példád.

Nem arról van szó hogy ha kimész nyaralni, vagy árut szállítasz, akkor egy helyben kéne reszelned bármit is.

Mondd meg te, hogy amikor 1 mozdony vontat min 4 vagy több száz embert kötött pályán, akkor miért olcsóbb villanyozni úgy hogy felsővezetékről veszi az áramot.

Jöhetsz a trolival is az is valid.

A dilemma ebben az esetben hogy miért nem húzunk minden létező út fölé felsővezetéket és árulunk csápos személy"gép"kocsikat?

Hibrid nem lenne rossz, csak szembe megy a mérnökdinamika entrópiájával: minél bonyolultabb egy rendszer, annál inkább probléma lesz vele. Most jön az hogy de hát az ICE milyen bonyi: évszázadnyi tapasztalat alapján lehet jó motorokat is gyártani csak xy érdek miatt ez néha nem sikerült, van amikor meg nagyon is sikerült.

Soros hibrid egy jó kérdés, kicsit olyan mint a benyásoknál a CVT váltó. Nem lenne amúgy rossz, mégsem erre megy a zöldítés de vajon miért??? Toyoda is megsínylette az társadalmi érzelgősséget.

7 perc után itt is a válasz:

Hajózásban és vasúton munkát kell végeznie a motoroknak és hatékonyan. Ezért van hogy a hajózásban még mindig a dízel a hatékony (teherszállításban úgy általában). Vonaton meg felsővezetékes tehervagonok nincsenek, csak lakossági járatokat csápolnak meg. Az erőművek szennyezéséről meg soha nem beszélnek a zöldek, úgy hogy az ipart soha nem kérik számon, ha mégis akkor az a végeredmény hogy kupakbiztos palackokat gyártanak, aminél folyamatosan melléöntöd az üdítőt.

Lehet a soros hibridet mégsem akarja senki személyi közlekedésben, mert amúgy ma ez lenne.

7 perc után itt is a válasz:

A válasz teljesen rossz. :D

Segítek: Dízel mozdonyok nagy része dízel-elektromos hibrid. A hajózásban is dízelgenerátorok termelnek áramot, és villanymotorok hajtanak. Az ok meg az fordulatszám-nyomaték jelleggörbe, és a szabályozhatóság. Még a bányadömperek is soros hibridek.

Targoncák, rakodógépek esetében a tiszta térben az elektromos hajtásnak nincs alternatívája. Pl. gabonatárolókban nem szerencsés a rakodógépből származó rákkeltő részecskékkel beszennyezni az élelmiszer alapanyagot.

Sajnos mindketten belemásztatok a marhaságokba.

1) A vasúti teherszállításban az villamos vontatás a nyerő, különösen ott, ahol teljesítmény kell. Egy modern tehervonati üzemre tervezett villanymozdony 6000-8000kW teljesítmény leadásra képes, illetve megfelelő a vonóerő. A hatásfokuk ugye bőven 90% körüli. Tessék megnézni az osztrák, svájci és olasz hegyi pályákat. Akkor is hegyi lesz az, ha alagút épül már sok helyen, mert azok nem tengerszinten vannak.

2) A dízel elektromos vontatás az erőátvitel miatt került előtérbe, és ezek nem hibridek, hanem egyszerűen genetáror üzemben járó dízelmotorokkal hajtanak villanymotorokat. További előny, hogy a mozdony tervezésnél így igen sok közös pont lesz a teljesen villamos darabokkal.

3) A 2000-es évektől készült (érdemi mennyiségben, nyilván nem egy új találmány) kettős üzemű mozdony, ami egy dízelmotoros segédüzemmel, vagy akksival, egyfajta lastmile és minimális tolató szolgálatra alkalmas. Olyan iparvágányokon, vagy rövid mellékvonali kiágazáson vethető be, ahol nincs, vagy kevés a helyi kiszolgálóüzem.

4) A hatásosság, hatékonyság sok esetben nem abból ered hogy mi hajtja, hanem hogy egységnyi rakományra (utas vagy áru) mekkora károsanyag kibocsájtás jut. Egy érdemi személyvonaton 200-500 ember lazán utazik, áruból pedig 1000-1500 tonnás távolsági tehervonatok általánosak.

5) A hajózásban, ahol nem egy ilyen párszáz tonnás bárkáról van szó, jellemzően speciálisabb motorok fordulnak elő. Ha használnak is dízelt, az nem az a dízel amit az autóba töltünk: https://www.senmatic.com/sensors/knowledge/the-5-most-relevant-marine-f… és https://www.wartsila.com/marine/products/engines-and-generating-sets/du…

Az ipari dízelmotoroknál, pl. dízelmozdony, szintén vannak igen szigorú kibocsátási normák, pl. a IIIc és hasonló előírások. Az könnyen belátható, hogy egy szigorú szervízciklussal (itthon adott jelű vizsgának, vagy fővizsgának hívják) üzemelő dízelmotor valszin még 10 év után is inkább rendben lesz, mint egy random személyautó, aminél valszin még rendes karbantartással is nehezen tarthatóak a gyári értékek, vagy az üzemeltetőtől irreálisan magas ráfordítást igényelne.

Sajnos nem gugli volt, leszámítva a hajóknál a pontosítást. Képzeld van olyan, aki ez valóban érdekel. Linkek meg azért kellenek, hogy pl. te lásd miről van szó, ugye a források fontossága.

A főjavítás, illetve vizsgák (nem keverendő) a gyártó által előírt üzemóra (nem feltétlenül távolság) után jönnek adott szinten. A vasúti üzemben ez szinte állandó. azaz akár napi és heti "vizsgák" valójában kis ellenőrzések is elő lehetnek írva. Namármost ebből kifolyólag jóval inkább kiderülnek a bajok, mint egy évente 1x szervízt valamilyen formában látó autónál. Bónuszként az ipari cuccokat vissza is mérik, hogy esetleg nagyjavítás volt.

Vasúti járműveknél 25-30 év után motorcsere (remotorizáció) elég sűrűn előfordul, mert az újabb technikai annyival jobban megéri, mint újítgatni. Létezik egyébként továbbfejlesztés (lásd az M62 Szergej mozdonyok brutális olaj és tüzelőanyag fogyasztásának visszafogását, de a megoldás ott is a kolomnai csodák MTU, Man és Caterpillar erőforrásokra cserélése volt), de ezek valamilyen típushibát igyekeznek még korán javítani, és nem feltétlenül a kibocsátás csökkentés a fő cél. Volt németeknek egy BR218-as dízelmozdony sorozata, amiből készültek gázturbinásak, mert jó ötletnek tűnt. Egész gyors ütemben megkapták ők a dízelmotoros visszaépítést.

Újabb írány a dízeles vontatásban, hogy több (pl. 4db) általánosan beszerezhető 8-12 literes motort pakolnak be a mozdonyba, amit raádásul üzemóra kiegyenlítés jelleggel vezérelnek, és persze terhelés függően indulnak. Például gépmenetben, vagy könnyebb szolgálatnál 1-2 motorral elvan az amúgy teljes értékű dízelmozdony. Elnézést a linkért: https://hu.wikipedia.org/wiki/Bombardier_TRAXX#A_d%C3%ADzel_v%C3%A1ltoz…

A hajózásban a motorok mérete a problémás, ami már nem is motor, hanem hajógép kérnémszépen.

Mivel a téma címe, "Nagy EV gyűjtőtopik" ezért csak EV gyűjtőknek kéne posztolnia ide! Minden más off topic! :D

Mindig röhögök az benzinhuszárokon. Mert jó a hangja, mert férfias, mert erős... bull shit!

Itt magukat mérnöknek hívók rendkívül büszkék arra, hogy tudnak számolni. Egy mérnök kiszámolta, hogy Musk nem elég, hogy minden előnyt megadott a Cybertruck-nak a Porsche-val lefilmezett versenyben (a leglassabb manuál váltóst használta), még hazudott is: nem gyorsabb a 911-esnél a Cybertruck, ha vontat egy 911-est. A filmet manipulálták, 1/4 mérföld helyett az 1/8-ad mérföldes vonalnál hirdettek eredményt. A matek sajnos nem igazolja Musk állításait:

trey @ gépház

Lenne igényem a tag-re: [ E V ]

Eleve egy a szakmai témáktól szűrt topikban, a Flame-ben vagyunk. Felesleges. Azoknak, akiknek nem egyértelmű, hogy mit jelent a Flame topik (de mégis 100%-ban itt verik a nyálukat), érdemes felkeresni a Wikipedia idevágó szócikkét.

Akik eltévedtek, azok írjanak egy uBlock szűrőt a Flame-re.

Ja, hogy akkor nem látják a Flame témákat!!! Ó, jaj!

Bárcsak a szakmai részhez jönnének kommentek, de ahhoz nem jönnek. :D :D :D

trey @ gépház

Biztos vagyok benne hogy dízel és mivel te is tudod hogy a dízelek kormosak és szeret lerakódni a koksz, illetve EGR visszavezetést is gyakran műanyag csövön keresztül tolják: magas hőfokon ezek szeretnek izzani, de nyilván tudod. Hitvány mérnöki megoldások csakis belső égésű motorokban lelhetők fel, villanyban nincs ilyen mivel az zöld.

Azért gyulladt ki mert nem EV volt és fokozottan tűzveszélyes egy autó ha rendőrök elől menekül, illetve ha tisztességes kisebbség a tulajdonosa egy gazdag településen mint amilyen Jobbágyi.

Toyotában kéne bíznod, bár most épp az süllyed el a nagy globális érzésekben.
Marad a villany ami nem fog úgy elterjedni, mert szükséges hozzá vagy nagyon jó kereset, vagy napelemes (és akksis) kégli, vagy az infra ami még mindig nincs csak vágytok rá.

Ja hogy most az érzéseimre apellálsz? Hát akkor igen az ICE is ki tud gyulladni, úgy fáj a bottomfeeder user aki tojik karbantartani a tulajdonát. Most úgy megbántottál hogy majdnem vettem egy EV-t, eszem az érzéseidet.

Toyota: https://english.kyodonews.net/news/2024/01/ae5a9a8eaf58-urgent-toyota-group-firm-rigged-data-on-diesel-engine-power-output.html

Ne a mai villanyautó árakból indulj ki. A villanyautó a gyártás felfutásával olcsóbb lesz mint a benzines. Most jönnek a B szegmenses kis kocsik nagy számban. Új tech mindig a gazdag early adoptereknek megy, de nem kell sok idő és jönnek az olcsó kocsik is.

Az infra épülőben van. Tesla megnyitotta a magyar villanyautósoknak is a Superchargereket (Magyarországon és az egész európában) és emellett telepít is, az OMV telepít a Shell Rechanrge telepít, az ALDI telepít az IONITY is telepít bár a dunát még nem lépte át keletre...

Nagyon nincs kész. Az hogy ittott van szuperszárzs meg 1-2 töltő az a mostani kis arányú villanyautósoknak tök jó, lehet tölteni. Ahhoz, hogy mondjuk az autók fele elektromos legyen, még nagyon sok dolognak kell történnie akksitöltés, kapacitás, és töltőhálózat fronton. Nem utolsó sorban azt is meg kell szokni, hogy ha mondjuk elhaladsz vásárolni, akkor egy "szuperlassú" töltőt be kell indítanod, ha nincs otthon töltési lehetőséged, sőt ha még az energiaár változik is a termelési időszaktól függően, akkor pláne.

Tehat akkor a nemet premium szar es toyota a jo. Nekem ez is segitseg. Koszi.

Hát akkor igen az ICE is ki tud gyulladni

Amugy egyertelmu, hogy az ICE is ki tud gyulladni azt foleg nem vitatta senki. Valami 20-30x gyakrabban gyulladnak ki. A durva inkabb nekem ebben az volt, hogy 180 km/h-t nem birta a nemet. Pedig akkor meg tudtak autot gyartani, mikor ez keszult.

Marad a villany ami nem fog úgy elterjedni, mert szükséges hozzá vagy nagyon jó kereset,

Minden uj auto gecidraga, tehat mindenkepp kell jo keresetu ember, aki megveszi nyugaton. Majd 3-5 ev mulva valami jobb gazdasagu balkani orszaghoz kerul. pl romanok, bolgarokhoz, szlovakokhoz. Aztan ha azok is levedlettek, akkor 15 ev mulva elvileg hozzatok is eljut. Ezen nem kell aggodni. Lehet mire eljutna oda, kiderul, hogy zsakutca a villany, aztan kar is ezen aggodni.

Használt autó nem drága, benzinnel megy. Inkább a probléma megint a média túlsúly. Eddig olcsón csináltak olcsó autókat olcsó üzemanyaggal. Kutyát nem zavarta hogy a traktort 5-kor beindították hogy melegedjen , de most hirtelen a dízel Őz János helyett is villanyos gépek kellenek. Sok sikert.

Szerkesztve: 2024. 01. 31., sze – 08:30

Privát parkolóhelyet EV-töltőt és EV-parkolóhelyet sajátíthatott épített ki egy taxis Erzsébetvárosban

Felfestett egy taxinak valaki egy privát parkolóhelyet az Erzsébetvárosban, ahol tölteni tudják az elektromos autót.

Kisajátított magának egy parkolót a VII. kerületben egy taxis – írja A járda a gyalogosoké Facebook-oldal.

A parkolóhelyet zöldre festették, és egy gyalogosokat akadályozó kábelcsatornát tettek a járdára, és még egy saját „várakozni tilos” táblát is kitettek. A kábelt azért vezették ki, hogy tölteni tudják az elektromos meghajtású taxit, az egyik képen látszik is a folyamat.

[...]

EV-s kisstílűség:

 1. burkolati jelek megváltoztatása
 2. járdán taposócsatorna létesítés
 3. kapu mellé kihúzott 230V, beltéri falon kívüli dugalj, abba Praktikeres, szerelhető villásdugó

🤦‍♂️

trey @ gépház

Nem ez az EVs kisstílűség. Ez sima "megoldjuk okosba" viselkedés.

 

A kisstílűség az, hogy pár parkolóhellyel odébb ott az utcai töltő és mégsem azt használja...

Mert drágább Mobiliti:240Ft/kWh vagy hosszabító:71Ft/kWh. A 2. képen látszik is MVM Mobiliti/e-mobi töltő.

A probléma amúgy valós. Hogyan lehet, hogy az MVM az utcán 3,5x annyiért adja (ugyanazt) az áramot mint a lakásokban. (és 7-szer annyiért mint a rezsicsökkentet ~36Ft/kWh)

Sőt nem is annyira messze a TEA szolgáltató a 170kW-os DC oszlopán 185 Ft/kWh. (taxisok állnak is sorban azon is...) Az MVM vagy nem tud olcsón áramot szerezni 😊 vagy...

Igazad van, csak a töltőszolgáltatót úgy hívják: MVM Mobiliti. Nem akármilyen vállalkozás hanem konkrét az MVM csoport tagvállalata 😊

Azon az utcai töltőn kvázi "saját magával" van szerződése az MVM-nek. Nincs egyéb vállalkozó közted és az MVM között amikor azon töltesz.

A Mobility ha adna éjszakai tarifát a taxisoknak/városiaknak (akár előfizetéses formában) simán át tudna csábítani autósokat a hosszabítóról... (ha lenne ilyen szándék)

De nem ad. Közben meg: https://24.hu/fn/gazdasag/2023/12/01/orosz-gaz-mvm-osztalekeloleg-rezsivedelem-gazartamogatas/

Hasonló a helyzet a villamosenergia esetében is. Itt 870 milliárd forintra, 5,4 százalékkal nőtt az árbevétel, az árcsökkenés pedig 53,2 százalék volt a 2022-es bázishoz képest. Ugyancsak 380 forintos euróval számolva kilowattóránként 83 forintról 44 forintra esett a tőzsdei áramár, mégis növekedett az MVM bevétele. A magyarázat itt is a lakossági piaci ár bevetése, jelesül, hogy az MVM-nek pluszbevételt hozott az átlag feletti fogyasztásra megállapított 71 forintos lakossági piaci ár.

 

Szóval úgy adja 240Ft-ért, hogy még a 71Ft-on is vastagon keres. (volt itt egy csoportusulás aki bevezette (újra) az extraprofit fogalmát, ez már az? 44Ft / 240Ft. Mondjuk adóztatni nehéz, de azért az osztalékot ki lehet venni 🍾)

Szóljak nekik, hogy találják fel (újra) amit már egyszer feltaláltak? (Mobiliti Éjszakai Díjcsomag) 😊

 

https://www.mobiliti.hu/emobilitas/hirek/2020/07-01

 

A teljes infrastruktúrájuk készen áll a díjcsomagokra. Az app támogatja, gyakorlatuk is van benne, hiszen voltak díjcsomagjaik...

Legyen egy töltőoszlop 10 milla köztéren. 100 huffal szeretnéd, hogy megtérüljön per kwh. Napi 3h-t használják (50kwh). Ekkor a megtérülés 5,5 év. Persze csak cashflow alapon (handras matek). Szervizzel együtt, pénz időértékével számolva a valós megtérülés 10 év fölé ugrik

Itt a webshopban telepítéssel 1.5 milla az oszlop, ha egyet veszel mindenféle kedvezmények nélkül. https://coolautoo.hu/agt-public-pro-elektromos-auto-toltooszlop

Engedélyekkel egyebekkel sincs ez 10. AC oszlopról beszélünk (2x22kW, RFID, GSM modem, stb...)

Használatot béreltes/előfizetéses rendszerrel növelni tudod. Pl éjszakai töltéses bérlet 100Ft-ért már odavonzaná éjszakára a taxisokat. azon is keres 40-50Ft/kWh-t az MVM Mobility és megnövelte a felhasználást rendesen. Jó kérdés hol van az az ár ahol a taxisok, helyiek leváltják a hosszabítót...

Jelenleg ezek az oszlopok szerintem éjszakánként kihasználatlanok. (legalábbis az az egy a képen 😊)

Ez köztérre telepíthető RFIDval indítható, integrálható a töltőszolgáltatók rendszerébe. A TEA konkrétan ilyeneket használ több helyen is az utcán. Teljesen megbízható oszlopok. Azt nem tudom az MVM Mobiliti miért nem hazai gyártású és olcsó oszlopokat telepít...

Taxisok, nem úrvezetők. Az autó munkaeszköz. Olcsóbb üzemeltetés = több marad. Persze, hogy nem egyedi az eset.

Most, hogy már az ingyen LIDL töltés is megszűnt (most 149Ft/kWh) keresik a lehetőséget a költségcsökkentésre.

Ez azért cinikus:

A VII. kerület sajtóosztálya szerint ezek az esetek azért is szükségtelenek, mert több elektromosautó-töltőállomás is az autósok rendelkezésére áll.

Fent kifejtettem, hogy azt azért nem használják mert 240Ft/kWh a hosszabítós 71Ft/kWh helyett, miközben minőségi különbség nincs. (nincs prémium áram 😊) Tippre olyan 80-100eFt különbség egy taxinál havonta...

Visszajutottunk. A macskajancsi nem érti miért kell lemondania havi 100eFt-ról. Mindent megtesz, hogy lakossági áron tudjon tölteni. Az eredmény látható. Valahonnan ki kell termelnie amennyivel drágább volt megvennie egy EV-t mint egy benzinest.

Városi taxinak amúgy pont ideális egy EV.

 

Itt látható a gyakorlatban mennyire is van támogatva az EV. Sőt az is látszik mi lenne ha lenne az áramon jövedéki adó. A benzin / gázolaj adótartalma olyan 42% körüli az áram adótartalma olyan 21% körüli. Igen ám de az áramáron jelenleg az állami MVM durván keres. (44Ft (EU átlagár, Mo magasabb); 240Ft - 445% haszon a beszerzési és az eladási ár között - EV nyilvános töltésnél)