Nagy EV gyűjtőtopik #1

Fórumok

Egy tanulmány kimutatta, hogy az elektromos autók tulajdonosainak akár fele is fontolóra veszi a benzinüzemű használatára való visszatérést

Míg a Tesla-tulajdonosok többsége egy másik elektromos járművet vásárolna következő autójaként, azok az ügyfelek, akiknél más márkák akkumulátoros modelljei vannak, hajlamosabbak visszaváltani benzinüzeműre.

A már elektromos autóval rendelkező emberek körülbelül fele fontolgatja, hogy következő járművénél visszaváltsa benzin- vagy dízelmotorra – hacsak nem egy Tesla-ja van.

[...]

Hozzászólások

Engem érdekelne a másik irány is. Valamint a fele fontolgatja, de nem döntötte el.

Pontosan ezért érdekelne. Mennyi köztük az ebből a hype-ból megélő (forgalmazó, napelemes egyéb), feltűnési viszketegséges, hype-vonatra felugrós (végfelhasználó), divatmajmoló, sötétzöld, "cégem nagyon haladó" jóemberkedős (virtue signalling-os) és mennyi a valóban elégedett.

trey @ gépház

Vagy aki a pénzét nem a benzinkúton szereti elkölteni, vagy egyszerűen csak rühelli a benzinkutak hangulatát...

Az EV tisztább, szárazabb érzés. És a csajok is jobban szeretik mint a büdös ICE-ket. Azon kívűl amig a lomha ICE felgyorsul utazó sebességre az EV már meg is érkezett. :)

"csajok is jobban szeretik" ez egy olyan indok, amit a fiatalokkal sikeresen meg is etetnek ld.: elf-bar. Utazó sebesség elérésénél meg szerintem használj rakétát.

Ahogy írod, ez az egész csak egy érzés. 225 éve faragják a mérnökök a belső égésű motorokat, jóval több tapasztalatunk van benne mint a villanyautókban, tökélyre fejlesztették amíg meg nem kellett fojtani a működését, és a villanynál még mindig az akkumulátor a gond. Akksik áttöréséről sok cikk ír de sosem akar megvalósulni. Még mindig az van hogy rengeteg súlyt cipelsz ami a belső égésűekre nem vonatkozik.

Megint az van hogy van egy teljesen jól működő technológia és erőltetve próbálják meggyőzni (téged sikerült) az embereket hogy miért jobb az EV, mert szexibb, mert jobban érzed magad tőle, de közben minden adat arra mutat hogy még nagyon nincs kész és költséghatékonyabb a belsőégésű motor.

Bele lehet menni abba hogy kik termelik ki az olajat és kik termelik ki a lítiumot, melyikből mennyi áll rendelkezésre, és hogy akinek több van az mennyire tudja befolyásolni a piacot.

Ha olyan jó akkor vegyél egyet és élj boldogan az új csajaiddal, és írd le számokban hogy olcsóbb (csak nagyon speciális esetekben olcsóbb). A többieknek meg hagyd, hogy eldöntsék hogy mi a jó nekik.

Engem csak ezek érdekelnek: kényelem, halk, megy mint a sakál, nem kell minden hónapban szervizelni, és nem okádja a füstöt! Megtehetném, hogy veszek egy bezinest, de ezt a komfortot nem képes egy sem adni. Agyfrászt kapnék beülni egy ICE-be, ha nem kell 3t-át vontatni terepen… Egyszerűen idegesít a belsőégésű folyamatos kerregése, az hogy súrlódik, kopik, kerreg… Olyan mint ha a Flirtről át kéne ülni egy BZ-motra.

Akkor használd egészséggel :)

Füstokádás kapcsán 20-30-40-50-60-70-80-90-100...225 éve senkit nem zavart. Téged azért zavar mert meggyőztek róla hogy zavar. Eddig nem volt gond mert lehetett vele szántani, közlekedni, árut mozgatni.
Amikor a Trabikat jogszabályokkal akarták kivezetni, erre emlékeztetsz: kihalt magától, mert nem volt elég hatékony, nem kellett hozzá jogszabály. A villanynál az előállítás nem hatékony, meg hogy 1-másfél helyett 2 -2,5 tonna terheli az utakat, meg hogy télen matekozhatsz ha EV-d van.

Én szeretem hogy lelke van, gyakran lefelé megy az ára az üzemanyagnak, ahogy súrlódnak és kopnak az alkatrészek hasonlóan a saját szervezetemhez, lelke van és élvezetes vezetni. EV ismerősök gyakori üzenete hogy az elején jó móka nyomni neki aztán számolásba és útvonaltervezésbe váltanak át. Nekem ilyesmit nem kell csinálnom, mert minden településen van egy benzinkút. Külföldön is.

Nem vagyunk egyformák, felőlem használd a villanyt, én nem gondolom hogy ez a jövő, főleg hogy nagyon erőltetik. Tehergépeknél még mindig csak ott szuperál ahol chipset vagy kólát kell szállítani ~ nem kell súlyt vinni.

Alapvetően ha mozogni akarsz akkor az a célod hogy kis tömeged legyen és olyan motorod ami könnyű és nagy erőt tud produkálni. Egyébként nem lesz gazdaságos, hiába érzed annak.

Mondtak már sok dolgot nekem és rengeteg videót meg cikket olvastam a témában mert érdekelt, ezek alapján gondolom azt hogy kiforratlan dolog.

Kamionos videóban mondja is hogy nem nemzetközi útra való (220km a feladat), tehát lehet vele terhet cipelni csak korlátozott körülmények között (sima úton, rövid távon, emelkedők nélkül).

Vályi úr tartalma pedig azért nem releváns, mivel ő nagyrészt már reklámokból él, ezért nem tekinthető hitelesnek a fenti videó. Jellemzően nem beszél a hátrányokról, nincs független összehasonlítás egy dízel munkagéphez képest. Ehhez képest legalább a kamionos valamivel őszintébb.

Még mindig az a probléma hogy teljesítmény/tömeg téren rosszul teljesít, márpedig kötetlen pályás járműveknél ez nagyon is kritikus. És amint nem csak gurulni kell hanem komolyabb munkát végezni, rögtön lemerül, ezért próbálkoznak felsővezetékkel meg kilométer hosszú indukciós töltésekkel stb, nem életszerű. Annak életszerű aki napelemes és szaldós elszámolásban van és jellemzően kis távokra használja, arra nagyon jó viszont ez az emberek egy nagyon kis százalékát érinti. Hasonlóan nem fog bejönni szerintem mint a "mindenki kezdjen el biciklizni" szlogen.

Aha. Stóval a malomtulajdonos saját pénze ellensége!? Sőt a Volvo is azért fejleszt EV-t mert csődbe akar menni!

Hasonlóan nem fog bejönni szerintem mint a "mindenki kezdjen el biciklizni" szlogen.

Dehát kurvasokan közlekednek már 100 éve biciklivel.

Nekem jelenleg áll Tesla, és VW TFSi a garázsomban. A német prémium 2023-ban ment kb. 200km-ert, a Tesla napi használatban van. A német prémium a 200km-re kért egy olajcserét is. :( A VW-t hónapok óta árulom, a használtauto.hu átlagárfolyamán, és érdeklődő még nem akadt… Sajnos rajtam ragadt ez a szar.. ami a kutyának sem kell. :(

Elmondom hogy nektek mi a valódi bajotok: ICE-t kehet venni szarér hugyért, az EV meg drága még használtan is! Spúrok vagytok, de autózni akartok! Lusták vagytok, mondenhova autóval jártok.

Szerintem Volvo azért fejleszt EV-t mert most fel lett kapva a kontinensen: megszórtak mindenkit reklámmal, mesterségesen gerjesztik az olaj árát kerülőutas szállítással emiatt sokan bepánikoltak, plusz az EU saját lábonlövése az irreális EURO 7 szabvánnyal. A Volvo tulajdonosa villanyautókat gyárt, ezért logikus hogy a kamion szegmensben is próbálkozni fognak.

"Dehát kurvasokan közlekednek már 100 éve biciklivel." Ennek a mondatnak nem sok köze van ahhoz a szlogenhez amit írtam (hogy mindenki pattanjon bringára - a városban), hogy még azok is bringázzanak akik agglomerációból vagy vidékről járnak föl dolgozni.

Az, hogy hogyan érzed magad 2 autóval szintén nem érv, annál többet mutat a keresetedből. ami alapján nem a széles tömeg vesz villanyautót, hanem az akinek egy fenntartása sem probléma. Félreértés ne essék, egyáltalán nem irigylem tőled a vagyonod, azt teszel vele amit akarsz, de attól még nem kell azokba páros lábbal becsmérelve beleállni, akiknek kevesebb a keresetük és a gazdaságilag józan megoldást keresik.
Az emberek többsége örül ha egyet fent tud tartani és abból sem a legdrágábbat veszi, villanyt nagyon sok esetben második autónak vásárolnak az emberek.
Ide kapcsolódik hogy a villanyautó bőven túl van árazva: adókedvezmények (az én adómból ~ támogatásomból vett jó pár ember villanyt) nélkül, illetve az ingyen töltés megszűnésével erősen csökkent a piac, de még így is talált pl. a Tesla pár ezer dollár profitot amit elenged, csak ne szoruljon ki a versenyből -> baromira túl van árazva az EV Kínát leszámítva.
Amikor pedig eladósorba kerül egy EV, jellemzően kevesebbért megy el mint egy belsőégésű motoros autó tehát egyelőre nehéz a használtpiacon profitot kiszedni belőle.

"ICE-t kehet venni szarér hugyért" ez igaz.
"az EV meg drága még használtan is" ez is igaz.
"Spúrok vagytok, de autózni akartok!" sokan szeretnek spórolni és még tudnak olcsón autózni is (belsőégésű motorral) önsotorozás nélkül. Sok ember munkába járáshoz, esetleg család miatt, vagy pl vidéken egészségügyi okok /messze-van-a-város miatt ülnek autóba. Azt kívánni hogy akkor innentől ők tegyék le a kocsit amíg nem tudnak EV-t venni enyhén röhejes.
"Lusták vagytok, mondenhova autóval jártok." azt írtad napi szinten használod a Tesládat, akkor ezzel most magadat is minősítetted.

Egyelőre még mindig nincs megcáfolva amit írtam: speciális esetekben jó az EV, speciális esetekben éri meg üzemeltetni és fenntartani. Egyelőre még nem estek ki a csontvázak amikor elönti a használtpiacot a rengeteg degradált akksis autó, erre a problémára még várni kell pár évet.

Attól hogy trágárkodsz még nem lesznek erősebbek az érveid.

sokan szeretnek spórolni és még tudnak olcsón autózni is (belsőégésű motorral) önsotorozás nélkül.

Olcsón autózni? Olcsó benzinből? Az externáliákat ki fizeti meg? Az hogy nekem vagy másnak az egészséges életerét szennyezed be, az miért gondolod hogy alapjog? Ha én tüdőrákban elpusztolok, mert Jucinéni magas vérnyomása miatt füstölve megy a piacra és nem biciklivel az mennyire korrekt!? A nyuggert kényelemben tartani, fiatalokat meg betegségre ítélni!? Intézzétek el, hogy zero emmiszija legyen a ICE-nek, és egy szavam sem lesz! De jelenleg az történik, hogy a Pestiparaszt lezötyög a SUV-jával a Mátrába kiszellőztetni az agyát!

"Olcsón autózni? Olcsó benzinből?" eddig ez volt és senki nem emelte fel a szavát, csak a túlérzékenyített emberek.

"Az externáliákat ki fizeti meg?" és az akksiknál ki fizeti meg?

Az Euro 5-6 szabvány már bőven a technológia szélét karcolja, nem láttam még az előző 2 kategóriából füstöt okádó autókat, csak olyanokat amelyik nincs karbantartva, vagy kendácsolás áldozata lett a kipufogó- vagy szívó oldal és emiatt füstöl a kocsi. Többek között erre van ugye a műszaki vizsga, én inkább őket vegzálnám hogy miért kap forgalmit egy füstöt okádó autó (amennyiben nem oldtimer).

"Az hogy nekem vagy másnak az egészséges életerét szennyezed be, az miért gondolod hogy jogos?"
Nem mondtam egy szóval sem hogy jogos, de jelenleg a többségnek nincs olyan megfizethető alternatíva ami ki tudná váltani a gépkocsi előnyét. Az embereknek jogában áll helyet változtatni. (Egyébként amíg nem volt Teslád, addig hány éven keresztül ostoroztad magad ezzel? Teherszállítók/robogós futárok/furgonok előtt is ökölbe szorított kézzel böntetőfékezel?)

"Ha én tüdőrákban elpusztolok, mert Jucinéni magas vérnyomása miatt füstölve megy a piacra és nem biciklivel az mennyire korrekt!?"
A előző mocskolódásod után szerintem merész dolog empátiát ébreszteni saját irányodba, de szerintem a magas vérnyomás valószínűbb lesz ilyen indulatok között, mint egy tüdőrák.
A nyugdíjas kényelemben tartásánál felmerül hogy neked esetleg nem voltak/nincsenek idős felmenőid akit kényelemben szeretnél tudni. Társadalmi szolidaritás. Van (még) nyugdíjrendszer is és fizetsz tb-járulékba épített nyugdíjjárulékot de gondolom ez is probléma 2 kocsi mellett. A te érvelésed szerint azonnal ki kellene végezni minden embert 60-67 év fölött, akinek nincs EV-je vagy nem pattan kerékpárra.
A fiatalok nagyobb eséllyel betegednek meg a hulladék élelmiszerektől, érzelmi problémáktól amik később káros addiktív szokásokhoz vezetnek mondjuk mindenféle dolgot elszívnak/megisznak/megtesznek.

"Intézzétek el, hogy zero emmiszija legyen a ICE-nek"
Jelenleg belső égésűvel ilyet nem tudunk elérni szóval hiú ábránd, marad a jelen valóság. Esetleg ha intéznél mindenkinek egy EV-t az jobb lenne.

Ilyen alapon jogos elvárás lehetne az is, hogy miért nem Te költözöl olyan településre ahol kicsi a forgalom és jobb a levegő pl.: vidéki falvakba vagy tanyára (vagy egy akksigyár vagy akksiújrahasznosító üzem mellé)? Ebben az esetben is meg lenne oldva az indulatod az osztályellenességed és a kizárólag fiatalok iránt érzett aggodalmad. Ráadásul ez könnyebben kivitelezhető mint a tömegnek azt kiáltani hogy a semmi pénzéből vegyen EV-t vagy bringát különben... ideges leszel mindegyikre.

Már rég nem az van hogy a személygépkocsik a nagy szennyezők a kontinensen, hanem a munkagépek, kamionok, tengeri szállítmányozók, erőművek, gyárak. Oda meg ilyen villanyos megoldások még mindig nem életszerűek. Hajóknál talán a vitorlás áruszállításhoz hamarosan visszatérünk, csak ezúttal fémből lesz a vitorla.

A nyugdíjas kényelemben tartásánál felmerül hogy neked esetleg nem voltak/nincsenek idős felmenőid akit kényelemben szeretnél tudni.

Anyám apám biciklit és tömegközlekedést használ. A magadfajta a belvárosban is SUV-ot tart! Ba+ én vidéken élek, és a nyuggereknek nincs autójuk! Bicikliznek, vonatoznak, buszoznak. A városi sutyerákok SUV függők!

Jelenleg belső égésűvel ilyet nem tudunk elérni szóval hiú ábránd, marad a jelen valóság.

A tömegközlekedés, a bicikli, és a séta?

Már rég nem az van hogy a személygépkocsik a nagy szennyezők a kontinensen, hanem a munkagépek, kamionok, tengeri szállítmányozók, erőművek, gyárak.

Budapest, Győr, Debrecen belvárosában?

"Anyám apám biciklit és tömegközlekedést használ"
Még mindig nem értem mi köze azon nyugdíjasok szapulása akiknek mondjuk sétálni már fájdalmas, kerékpározni fájdalmas/nem biztonságos, de autóval még kényelmesen tudnak közlekedni. Vagy tegyük fel a közértből nem tudnak mindent beszerezni, cipekedni meg nem tudnak már. Ha EV-vel közlekednének akkor az már jó lenne?

"A tömegközlekedés, a bicikli, és a séta?"
Odébb költözésed hasonlóan ilyen életszerű érv. Tehát marad az ökölrázás.

"Budapest, Győr, Debrecen belvárosában?"
Ha az egyenlítőről eljut a légkörben a finom homok az említett városokba és vidékre is, akkor vajon globálisan a felsorolt szennyezőkből kijövő kemikáliás füst nem fog oda eljutni?
Ezekben a városokban a boltokba kerülő áru, az iparba ki- és bekerülő nyersanyag mivel ér célba?

A személyeskedős részhez: "A magadfajta a belvárosban is SUV-ot tart! Ba+ én vidéken élek, és a nyuggereknek nincs autójuk! Bicikliznek, vonatoznak, buszoznak. A városi sutyerákok SUV függők!"
Egyrészt nincs SUV-om és nem is lesz mert rettenetesen pazarló fenntartani és a benne ülők biztonságát leszámítva nem tudok érveket felhozni mellettük. Nem egy belvárosban élek.
Van rokonom kistelepülésen és ott érdekes mód van autójuk a nyugdíjasoknak is mert mondjuk a szőlőbe/pincéhez nem fognak bringával fölmenni, szántani/vetni/trágyázni/permetezni/aratni sem biciklivel fognak de nem is EV-vel.

Az már bizonyosan kiderült hogy az indulatod itt a városiakkal szemben lévő sérelmeddel (sajnos ez évszázados probléma az emberek fejében, oda-vissza igaz), illetve a SUV-okkal van (amit meg is értek).
Ezek az érveid a belső égésű motorokkal szemben és félre értés ne essék, a globális szennyezés a vidéket is szennyezni anélkül hogy ott bármi közlekedne. Továbbra sem a személygépkocsikat tartom a globális kibocsátás fő problémájának.

2016-os statisztika az üveghatású gázok kibocsájtásáról szektoronként (közüti szállítás/közlekedés 11,9% ebben az ipari jellegű szállítás is benne van).
2018-as statisztika amiben minden szállítás/közlekedés benne van, ez amiatt érdekes mert bontásban benne van hogy konkrétan az autók/motorok/buszok/taxik adják a 60,6%-át (teherautók pedig a 39,4%-át)
Tehát globálisan az autók/motorok/buszok/taxik a kibocsátás 7,14%-ért felelősek globálisan és ebből lejön a motorok/buszok/taxik amit már nem részletez. Bár ez ugye nem lokális hanem globális adat, mégis el fog jutni a levegővel oda ahol élsz.

Felteszem a fenti adat kötekedésre fog okot adni ezért itt van egy 2020-as magyar statisztika, ebből a Transport 20,45%-ot visz el, amiben benne van autók/motorok/buszok/taxik/teherautók. Tegyük fel hogy hasonló eloszlás lehet mint globálisan (főleg mi a teherautók országa is vagyunk), így 12,39% juthat az autók/motorok/buszok/taxik kategóriára, ebből kellene üveggömbbel levonni az utóbbi 3 kategóriát.

Még mindig nem értem mi köze azon nyugdíjasok szapulása akiknek mondjuk sétálni már fájdalmas, kerékpározni fájdalmas/nem biztonságos, de autóval még kényelmesen tudnak közlekedni.

Apám 80+, anyám közel a 80-hoz. Sokan már 60 évesen fájdalmasan közlekednek, ülnek egész nap a fotelban vagy autóban, 70 éves korukra már nyomorékok lesznek. Pont hogy nekik kéne rendszersen mozogniuk, és nem kényelmesen élniük! A nyomiknak meg van a elektromos tolószék!

 Vagy tegyük fel a közértből nem tudnak mindent beszerezni, cipekedni meg nem tudnak már.

Kifli.hu, GRoby.hu, tesco.hu? Ezek kiszállítanak elektromos furgonokkal! Ja hogy nem 2dl tejfölt kell rendelni, mert az nem gazdaságos!

Van rokonom kistelepülésen és ott érdekes mód van autójuk a nyugdíjasoknak is mert mondjuk a szőlőbe/pincéhez nem fognak bringával fölmenni, szántani/vetni/trágyázni/permetezni/aratni sem biciklivel fognak de nem is EV-vel.

Hát mivel? Szuzukival? Hagyd már ezt a szöveget! Kisnyugger a szölőben nem fog szántani/vetni/trágyázni/permetezni/aratni! Max kapálni, amit egészségesebb kézzel csinálni. Gépesíteni nagybirtokon kell, és ott is lehet ésszel égetni a gázolajat, illetve megspórolni azt! De mi itt a kisnyuggerről és a városi/kisvárosi/falusi létformáról beszélünk. A Korcsma előtt meg sok bicikli parkol, és egyetlen autó sem!

Egyértelmű, hogy az autózás, az autó birtoklás ma már egy letünőben lévő luxustevékenység. A fiatalok már nem érdeklődnek az autó iránt, csökken az autóversenyek népszerűsége, és hamarosan az autózás a gazdagok kiváltsága lesz. EV-ket fognak használni, és maximum autómegosztás és/vagy tömegközlekedés lesz a trendi.

"Kifli.hu, GRoby.hu, tesco.hu? Ezek kiszállítanak elektromos furgonokkal! Ja hogy nem 2dl tejfölt kell rendelni, mert az nem gazdaságos!"
Feláron kiszállítják olyan furgonnal ami akad, nem feltétlen villannyal. A legtöbb nyugdíjas meg nem fog az internetről (!) élelmiszert rendelni ez szintén nem életszerű.

"Hát mivel? Szuzukival? Hagyd már ezt a szöveget! Kisnyugger..."
Konkrétan Audival és Zetorral, de vannak Ignisesek is.
Szűkül a kör, most már a városi Mátralátogatós SUV tulajoktól és az összes nyugdíjastól eljutottunk a "lusta" kisnyugdíjasokhoz akik belsőégésű autókkal közlekednek.

Városi/kisvárosi/falusi létforma esetén bőven megáll a fenti példám aki(k) falun élnek. Nem azok a lusta falusi kisnyugdíjasok akiket te nem szeretsz, hanem a szorgosak akik dolgoznak amíg bírják szusszal és bőven az orrod alá pöfögnek.

Az utolsó 3 mondatodnak viszont nem sok köze van a lusta falusi kisnyugdíjasokhoz.
1. Ebben az egyben igazad van: autózás egy luxus dolog. Ellenben nem fog eltűnni mert komoly ipari érdekek állnak mögötte és az embereknek is egy kényelmes utazási forma, és még mindig a magánbirtoklás az ami biztos. Az hogy le akarják tolni az ÖSSZES autóval rendelkező lakosságon a túlárazott villanyautóikat, kiépítetlen töltőhálózattal és bugos alkalmazásokkal, enyhén egy veszett fejsze nyele. Minden más járműre farkast kiáltanak és te is ingyen lépsz mindenkinek az arcába akinek nincs EV-je, mert neked már van egy. Tehát egyelőre csak trendi.
2. Biztos vagyok benne hogy a fiatalok érdeklődnek az autók iránt csak vagy nem érték el a 18 évet, vagy pénzük nincs rá, vagy tegyük fel városban laknak ahová meg púp az ember hátán egy autó. Szólj ha látsz egy gyereket aki gyűlölve tologatja a játékautót és a kukába dobja, mert az lesz a fordulópont amikor az a generáció már nem fog az autók iránt érdeklődni.
3. Az autóversenyek népszerűsége legfeljebb a hangtalan, unalmas villanyautók sportágba való beerőszakolása miatt csökkenhet. Továbbra is nagy a közönsége a hagyományos Formulának, rallynak, pályanapoknak, driftnek, (sajnos) az illegális közúti versengésnek és sorolhatnám.

Majd ha falun nem csak egy embernek lesz EV-je, hanem a jelenleg F Astrás / Suzukis / VW konszernes lakosok is vesznek EV-t akkor elhiszem hogy ez a jövő. Csakhogy az emberek nagyjának leginkább nincs pénzük EV hóbortra, benyásra meg futja.

Ez a mondat sokat elárul arról hogy miért van EV-d és miért véded ennyire érvek nélkül (holott hoztam föl EV melletti érveket is):
"az autózás a gazdagok kiváltsága lesz. EV-ket fognak használni"

Én használom a ICE-t, amikor van alternatívája?

Nem ugy volt, hogy a 4-5 kocsid kozul meg talan a fele sem BEV? Lehet, rosszul emlekszem.

Amugy az 5 kocsi legyartasanak mekkora emisszioja volt? Vagy az nem szamit?

Ti nem vagytok hajlandók leselejtezni az ICE-t, és átülni EV-be és/vagy tömegközlekedésre!

Ki az a "mi"? En Pesten belul csak tomegkozlekedest hasznalok. Es te? Szoktal autozni varoson belul? 

Nem ugy volt, hogy a 4-5 kocsid kozul meg talan a fele sem BEV?

A fele EV! :D

Amugy az 5 kocsi legyartasanak mekkora emisszioja volt?

Azokat akkor is legyártották volna ha nem én veszem meg.

En Pesten belul csak tomegkozlekedest hasznalok. Es te? Szoktal autozni varoson belul? 

Nem. Tömegközlekedem vagy rollerezek, biciklizek, gyalogolok. Ha nagyon kell akkor EV-t veszem elő.

Ezen azért jót derültem:

mesterségesen gerjesztik az olaj árát

 

Ezért: https://en.wikipedia.org/wiki/OPEC

The Organization of the Petroleum Exporting Countries (OPEC/ˈoʊpɛk/ OH-pek) is an organization enabling the co-operation of leading oil-producing countries in order to collectively influence the global oil market and maximize profit.

It was founded on 14 September 1960 in Baghdad by the first five members (IranIraqKuwaitSaudi Arabia, and Venezuela). The 12 member countries account for an estimated 30 percent of global oil production.[2]

In a series of steps in the 1960s and 1970s, OPEC restructured the global system of oil production in favor of oil-producing states and away from an oligopoly of dominant Anglo-American oil firms (the "Seven Sisters").[3] In the 1970s, restrictions in oil production led to a dramatic rise in oil prices with long-lasting and far-reaching consequences for the global economy.

Since the 1980s, OPEC has had a limited impact on world oil-supply and oil-price stability, as there is frequent cheating by members on their commitments to one another, and as member commitments reflect what they would do even in the absence of OPEC.

Az is külön érdekes hogy vajon az EU önszántából miért lőné szisztematikusan lábon a saját autóiparát?

Az EU nem lövi lábon saját autóiparát. Az utolsó utáni percben kapcsoltak, hogy ha nem lépnek az EU-ban, akkor az USA és Ázsia letarolja az európai gyártókat, és úgy kerülnek át múltidőbe mint a 90-es években az angol gyártók. Nem sok esélye van az európai gyártóknak túlélni így sem a következő 10 évet, de talán nem késő! És nem csak a gazdasági problémák fenygetnek, hanem a klímaváltozás is a nyakunkban van.

A személygépkocsik folyamatos kibocsátáscsökkentésének hajszolásával ez előre borítékolható volt már jóval korábban hogy egy ponton túl már nem életszerű, tehát vagy önszántából tolta túl vagy rásegített pár nemzet.

Kaliforniában vagy Ázsiában az EU tolta? Mi van veled? Kína vagy az USA egyedül letarolja a világ autóiparát, ha nem vált az EU! 

EU-ról beszéltem, NEM Kaliforniáról és NEM Ázsiáról. Veled mi van?
Megnézem azért hogy az USA hogy tarolja le a világ autóiparát úgy hogy már egy kurzusban árat kellett vágnia Teslának. Abban lehet ráció ha még engednek importálni benyás Mustángokat de az sem a tömegek autója itthon.

Van abban a cikkben grafikon is. Ma már nem early adopterek vesznek Teslat. Az újra EVt vásárlók száma nőtt a Tesla esetében (is).

Nem tudom értetted-e a cikket, mert amit kiemeltél konkrétan nem igaz :)

A cikkből:

However, with Tesla owners included, that figure increases to 72.6 per cent – an increase of almost 25 per cent over the past three years.

Segítek. Ha önkényesen nem veszed ki a Tesla-t az EV vásárlók köréből (mint a 2. legnagyobb EV gyártót, sőt valószínű a felmérésben résztvevő piacon az elsőt) akkor:

- nem fele hanem 72.6%

- a Tesla ebben sokkal jobban áll mint a többi gyártó, de páran a Teslán kívül is növelték a számaikat

- az újra EVt vásárlók száma 25%-al nőtt 3 év alatt

 

Ebből pár következtetést le lehet vonni, de azt meghagyom neked miután a cikk lényegi részét is idemásoltam. Nem baj ha a 🔥 érdemi ;-)

Szerkesztve: 2023. 10. 22., v – 10:07

For Whites Only meeting room!

Szerkesztve: 2023. 10. 25., sze – 13:22

Ismét drágultak a Tesla töltői

Európa több országából arról érkeztek hírek, hogy a Tesla megemelte töltőárait, így ránéztük a hazai listára is.

Jó hírünk van, van valami, amiben nem maradtunk le Európától.

[...]

Most, egységesen, 189-ről 197 Ft/kWh-ra változott a Supercharger hálózat díjszabása mind a kilenc működő hazai helyszínen.

[...]

trey @ gépház

20.000 HUF egy 100 kw-os akku feltöltése. ez olyan 650-700km-t jelent, papíron, laboratóriumi körülmények között(légkondi, menetszél, világítás, szórakoztató elektronika, ja és a napi frissítés mellőzése nélkül, ideálisan 25 fokban, eső nélkül). Valóságban mennyi lehet?

hup.hu##article[data-comment-user-id="16401"]

hup.hu##article[data-comment-user-id="4199"]

Várjál az egy olyan dolog, hogy az adófizetők visszakapják - mert hitel. Igaz 0%-os kamattal.

Ráadásul az adófizetőknek jobb volt az 0% is mint pl a német állmakötvény. Annak idején amikor ezt osztogatták negatív kamatok voltak: https://www.economx.hu/tozsdek-piacok/nemetorszag-kotveny-kamat-hozam-allampapir.744375.html

Nem számolom én sehova, csak a télen semmit sem termel a napelem kicsit túlzásnak tartottam.

A napelemmel nem rendelkezők nem tudják, hogy télen is van napelem termelés. Nagyon nem igaz az az állítás, hogy nincs.

 

Nekem pl az évszakok között így oszlik meg az éves termelésem (több év átlaga az adott évszakban):

  • Tél: 13.3% (1.2MWh)
  • Tavasz: 30.44% (2.8MWh)
  • Nyár: 37.13% (3.4MWh)
  • Ősz: 19.14% (1.7MWh)

Éves összes: 9.1MWh (ez egy 7.6kWp DNY tájolású rendszer)

Mert déli fekvésű a rendszered. A DK-DNy, K-Ny rendszerek másképpen működnek.

Konkrétan körbemegy a téli nap a ház körül és vagy DK, vagy DNy termel.

Aztán a téli 5kWh átlag nyárra 30kWh lesz. Legalább 6x szorzó a tél és a nyár között.

A K-Ny, DK-DNy rendszerek vesztesége nem túl nagy, de zömmel télen keletkezik, amikor egyébként is energiahiány van.

Nem déli hanem DNy a rendszerem. Minden panel DNy felé néz. Abszolút nem téli energiatermelésre van optimalizálva. Nézd itt egy másik (nem az enyém) rendszer: https://pvoutput.org/seasonal.jsp?id=31951&sid=29291

Az a 6x inkább csak 4x vagy kevesebb. A linkelt példámban még 2x sincs a két évszak között (1.549MWh vs 2.749MWh).  Legroszabb hónapok: november és december. Ez az őszt és a telet rontja ha évszakonként nézzük.

Ha nem évszakra nézem akkor a legroszabb hónap nálam november (átlag 272kWh) a legjobb a június (átlag 1205kWh) még ez is csak 4.4x.

Rosszul számoltam, havi szinten néztem, nem 90 napos átlagot. A leggyengébb és legerősebb hónap között van 6.5x Dél-Nyugaton és 7.5x Dél-Keleten.

Ha 90 napos átlaggal számolok, akkor D-K 5x-es, D-Ny 4.4x-es.

 

Dél-Nyugat téli termelése jobb, mert a reggeli ködök kevésbé érintik, mint Dél-Keletet.

Dél-Nyugat nyári termelése rosszabb, mert már felforrósodott panelekkel termel a reggeli hideg panelek helyett.

 

Innen jön az, hogy a dél-nyugati szorzó kisebb. Kicsit jobb tél, kicsit rosszabb nyár.

Az adott évszak vagy hónap átlagos termelését érdemesebb nézni. Nekem a legrosszabb hónap 2020 december: 143kWh és a legjobb 2022 június: 1306kWh között kicsit több mint 9x az arány. 2020 december extrém alacsony volt azóta sem volt nagyon 200kWh alatt hónap, de még erre sem merném azt mondani, hogy nem termel. Télen is van termelés csak kevesebb.

Hát igen, a rezsicsökkentett villany havi 210 kWh. Ennek fényében a 143 kWh nem rossz.

Nem véletlen  hogy nem vonta vissza a kormány a villany és gázáremelést a piac stabilizálódása után sem. Politika, azt akarják elérni, hogy 210 kWh-nál többet ne fogyassz. Akkor se, ha napelemed is van...

Szerintem ezt mindenki erti, de akkor innentol mindig az lesz, hogy ha valaki hulyeseget mondd, akkor elovesszuk ezt a kommentet, hogy nem is ugy gondolta? 

Nekem februarban van kb. egalban a termeles es a fogyasztas. Az ev 11 honapjaban megtermeli azt a mennyiseget, amit elfogyasztunk. Azt mondani, hogy "oktobertol majusig semmit nem termel", az nem koltoi tulzas, nem egy szofordulat, hanem egy oltari nagy baromsag.

Szerintem nem is feltetlenul a kollegaval van a baj (meg az is lehet, hogy ezzel akart megelozni egy parttalan vitat), hanem azzal, aki utana hozzakolti, hogy igazabol ez a tel igazabol oktobertol majusig tart, meg hasonlok. Jo, ertem en, hogy klimavaltozas van, meg mindmeghalunk, de azert telen is sut a nap, csak kevesebbet. Talan senkinek nem mondok ujat, hogy nem a melegbol lesz az aram, hanem a napsutesbol.

Ha egy evben 8 honapig "lofaszt sem" termel a rendszer, akkor (1) durvan alulmeretezted a kapacitast, (2) nem lett jol beuzemelve a rendszer, (3) hazudsz. Azt alairom, hogy a legjobb es a legrosszabb honap kozott van vagy 3.5-, esetleg szuk negyszeres szorzo. Es? Nem a csucstermelest kell igazitani a fogyasztashoz, annak tenyleg semmi ertelme.

Azt alairom, hogy a legjobb es a legrosszabb honap kozott van vagy 3.5-, esetleg szuk negyszeres szorzo. Es? Nem a csucstermelest kell igazitani a fogyasztashoz, annak tenyleg semmi ertelme.

A végére azért csak kijön. Elmondásod szerint télen éppen fedezi a háztartásod igényeit egy jobb napon. Nem látom, hogy ebbe hogyan passzírozható bele még egy villanyautó töltése is, de majd te elmeséled. Mert ugye ez a topik erről szól.

Meg, hogy honnan indultunk és milyen kontextusban kell értelmezni.

trey @ gépház

Nem figyeltél. A napelem mindent fedezett. A túltermelés értéke 5Ft/kWh mert annyiért veszik át ha már nincs szaldóban. Lenti példám számaival. BEV 100km az 17.5kWh/100km fogyasztással: 87.5Ft/100km vs ICE 6.6l/100km 610Ft/l egyenlő 4026Ft/100km. (az év 11 hónapjában) Aki sokat közlekedik megérheti.

2 millióból vesz napelemet (kb 1 millió a panel, a többi a kivitelezőé, meg a trafó, inverter.

Talán még idén visszatöltheted a rendszerbe és lesz éves szaldónk, de ha 2 év múlva vennéd, akkor azt csinálsz a megtermelt energiáddal, amit akarsz, de ha visszatöltöd, az 5ft/kwh, ha kiveszed, talán még 37-74 HUF, de lehet több.

Jellemzően én kocsival mennék dolgozni, ergó, amikor süt a nap keveset van otthon.

Ha keveset vagy otthon, és napközben van jó sok áramod, akkor minek? A kocsi nem ott van, ahol az "ingyenáram".

Nekem ez olyan sötétzöld dolog. kevesebbet fogyasztó autó kellene. Olyan eketromos, amiben nincs ekkora nyomaték, nincs benne 2000+ lóerő (minek) takarékos, környezetkímélő, kényelmes. Valahogy ezt még nem lépték meg.

De ha meglépik, akkor jön az áram adóztatása.

hup.hu##article[data-comment-user-id="16401"]

hup.hu##article[data-comment-user-id="4199"]

Ha keveset vagy otthon, és napközben van jó sok áramod, akkor minek? A kocsi nem ott van, ahol az "ingyenáram".

Igen, ez a matek érdekelne, nem az elmélet, hogy akár tölthetném is. Az autózást nem ahhoz igazítom, hogy mikor töltött fel. Akkor lenne értelme annak, amit ír, ha akkuba tárolná az energiát és azt kb. bármikor ki tudná venni szükség esetén. Csak, hát az még pár mikulás a beruházás oldalon. A matek még jobban nem jön ki.

trey @ gépház

két autót kell venni:

- egyiket nappal töltöd a másikkal mész dolgozni majd csere. Lesz olyan kocsi amivel páros napokon közlekedsz és lesz olyan amivel páratlan napokon :-D

- akksit nem tudsz 2x -t venni - mert maga az alváz része - régen volt olyan ötlet , hogy cserélhető akku pack ??

For Whites Only meeting room!

Degradálod a saját akkudat, amiért cserébe kaphatsz évi akár 100.000 forintot sem. 10 év alatt kijön belőle egy új akku árának a tizede sem. De legalább ingyen tankolunk, aminek az árát előre kifizettem.

hup.hu##article[data-comment-user-id="16401"]

hup.hu##article[data-comment-user-id="4199"]

>Olyan eketromos, amiben nincs ekkora nyomaték, nincs benne 2000+ lóerő (minek)

A regeneratív fékezés csak akkor működik értelmezhető teljesítménnyel, ha van egy erőtartalék a rendszerben. Pláne kis sebességnél, ahol az elindulás-megállás ciklusok többnyire mennek. (A valóságban, a WLTP-t nem tudom.) A "felesleges" teljesítmény alig jelent hatékonyság vesztést amikor nem hajtják gyorsan. A villanymotor tömege nem túl nagy az egész autóhoz mérten arányaiban. A vezérlő (inverter) drága, de a tömege szintén nem jelentős. Az inverter hatásfoka mennél nagyobb (kevesebb hőtermelés), annál nagyobb maximum áramra lesz képes. Kábelből is eleve vastag kell a hatásfok miatt is. Az akksik lehetséges árama pedig összeadódik magától is (400-800-1200V van sorba kapcsolva, és ezekből néhány párhuzamosan). Ezek miatt ha hatékony nagy hatótávra képes autót csinálsz, akkor az szinte ingyen óriási teljesítményű is lesz.

Ami ICE esetén volt, hogy a nagy teljesítményű autók normál forgalmi tempónál is sokkal többet fogyasztottak, az itt nincsen. Oké, a négy kerék meghajtású csúcsteljesítményű modellek hatótávja egy kicsivel kisebb mint a hatótávra optimalizált modellnek, de nem olyan óriási a különbség. Nem is teljesen értem, hogy egyáltalán mi az oka a kisebb hatótávnak? Talán a nagyobb tömeg és a motor meg az erőátvitel forgása üresen az ami elviszi azt a kis energiát.

Az 1/4-ed termelés nem nulla. 4x napelem és önellátó vagy.

Nálunk március önmagában többet termelt mint november/december/január együtt, egyrészt igaz, hogy szart se termel, másrészt viszont ez átlag 200kWh volt, majdnem mint a kormány rezsicsökkentése.

Csak neked egy nagyon hevenyészett számítás.

 

Éves 25k futás villanyautó átlagos fogyasztás legyen 17.5kWh/100km. Ez kb ~4400kWh éves termelésű napelem rendszer. Gyors keresés: https://www.ppnapelem.hu/napelem/4-kwp-napelem-rendszer-3-fazis

Egy ilyen rendszer egyszeri 2 235 000Ft (egyéb költségeket hanyagoljuk el)

Szóval egy ilyen rendszerrel az éves futásnak megfelelő energiát meg lehetne termelni. (most azzal sem foglalkozunk, hogy az energia akkor áll-e rendelkezésre mint amikor kell)

Ha összehasonlítod egy benzines autó üzemanyag költségével ami 610Ft/liter  és 6.6l/100km fogyasztás mellett évi 1 006 500 Ft. (csak az üzemanyag költséget vesszük figyelembe - 95ös E10 nem prémium)

Ebből az jön ki, hogy többek fantáziáját megmozgatta és mozgatja a napelem+villanyautó kombináció. Mindenféle támogatás nélkül a komplett napelem rendszer ára kb 2 évnyi üzemanyag...

Jaja, papíron mindig "kijön" a matek, ha eltekintünk ettől, eltekintünk attól. Ha nem számoljuk bele a villanyautó és a hagyományos közti árkülönbséget, egyéb költségeket. Ha nem érdekel minket, hogy akkor töltjük az autót, amikor éppen süt a nap, de mi van akkor, ha nem tervezetten kell a fullra sose töltött (mert az nem tesz jót az akkunak) autóval indulni messzebb ... stb. stb.

Szuper kis számítás. Sokszor jól néz ki papíron, csak a valóságban üzletileg sem igazolódik.

trey @ gépház

A villanyautó akkor igazán jó buli ha tudod otthon tölteni, ha mellé van napelemed is akkor telitalálat. 

Az hogy néha rá kell csapni public töltővel valamennyit az jó esetben kb minimális plusz pénz ha épp hosszabb útra mész, de az esetek 90+%-ban otthon töltesz.

Ahhoz hogy ez otthontöltési lehetőséggel nem rendelkező embereknek is megérje ahhoz még bőven épülnie kell az infrának, kb minden parkolóba kéne valami minimális töltési lehetőség, ezeknek az olcsó táplálása akár úgy hogy napsütéses időben olcsóbb tarifa van.

Vagy a másik irány hogy rendes tömegközlekedés és olyan car sharing villanyautókkal ami frankón működik, később akár önvezetően is. Szerintem ez lenne a racionálisabb irány.

A villanyautó akkor igazán jó buli ha tudod otthon tölteni, ha mellé van napelemed is akkor telitalálat. 

Valóság:

  • amikor a napelem termel (május-szeptember)
  • ha szerencsés voltál, időben szereltettél és kaptál ígérvényt mondjuk 10+ évre szaldóban maradhatsz
  • ...
  • ...
  • ...

Sok mindennek kellene ahhoz klappolnia, hogy ez "telitalálat" legyen ...

trey @ gépház

Valóság:

Szaldó van, ha nyáron megtermeled akkor enduser szempontból tökmindegy. 

Nem szerencse kérdése volt az időzítés, azért elég hangos volt a sajtó hogy na akkor eddig és ne tovább. Ezen felül a havi szaldó se lesz vészesen rossz, bár nyilván lassabban fog megtérülni, de előbb vagy utóbb megtérül. Végülis arra teszed fel a pénzed hogy sütni fog a nap, igazából elég jó deal, ingatlanod értékét is növeli.

Majd ha eltűnik a szaldó akkor lesz érdekes, én abban reménykedem hogy addigra az ilyen házi aksi dolgok már egész jó befektetések lesznek, aztán át lehet állni kis hibrid-szigetüzemre ami max akkor kér a hálózatból ha minden elfogy házon belül. 

Amerikában pl sokan játszanak azzal hogy powerwall-t éjszaka feltöltik olcsó éjszakai áramból és nappal amikor drága akkor azt használják el.

Akar a halál világuralmat. Számok meg majd 8-9 év múlva fognak érdekelni, akkor jár le a szaldó licenszem. Addig azért remélhetőleg elég komoly lendületet vesz ez a piaci szegmens.

Manapság még rohadtul nem éri meg a szigetüzem, 5kwh kapacitás 1-1,5 misi környékén van ha official inverterhez valót veszed, maszekolva nyilván kijön olcsóbban de az meg vagy sikerül vagy nem.

Meg villanyautó vásárlásnál jövőben amit nagyon figyelek ez a V2H dolog ahol az autó aksiján megy a házikó ha elfogy a nap. Sajnos nem nagyon hirdetik, meg egyelőre inkább ez a töltőport-konnektor dolog kezd épp előjönni, ez meg ugye ennek lenne igazából a komolyabb evolúciója. 

Szerintem arra gondol a kolto, hogy egy adott ICE kerul mondjuk X forintba, egy hasonlo (meretu, felszereltsegu, stb.) BEV pedig kerul Y>X forintba, igy megterules alatt valojaban arrol beszelunk, hogy a kulonbseg a ket auto fenntartasi koltsegeiben nagyobb-e, mint Y-X.

Azt miért nem veszed bele az árazásba, hogy amikor ülsz az autóban szívod a károsanyagot, amit magadnak megtermelsz? Egy átlagos ICE alatt elégetett üzemanygból 3 EV- lehet feltölteni és menni vele ugyanannyit, mint egy ICE-vel. És nem feltétlenül kell dízel generátorral tölteni! Lehet akár Paks I-el is energiát előállítani!

Az autó olyan dolgokat tesz lehetővé, hogy nincsen alternatívája: mobilitás bármikor bárhová legalábbis a kiépített úthálózaton belül. Általánosságban forintosítani nehéz, de elég egyértelmű, hogy sok munkához is nélkülözhetetlen. Ilyen módon simán megtérül az autó annak aki munkához használja.

A forintosítás problémája, hogy nincs alternatívája. Akinek sok dolgot kell magával vinnie sok helyre, annak autó kell és kész. Ki se lehet számolni, hogy mondjuk egy gázszerelő mennyit keresne, ha kocsi helyett lóháton kellene mennie mindenhová, vagy taxival.

Hasonlóan a magánélet is nehezen forintosítható. Mennyit ér meg, hogy a családdal el tudok menni nyaralni oda, ahová nem visz tömegközlekedés? Ki tudja.

De van egy másik oldala, ami sokkal egyértelműbben forintosítható: a rendelkezésre állás és a megtett kilométer TCO-ja egészen korrektül számítható. Én a megbízhatóság és a TCO valamilyen kompromisszumára optimalizáltam eddig is az autó vásárlásaimat. Illetve EV esetén be kell árazni azt is, hogy a töltéssel gondok lehetnek ha olyan helyre mész - ez is nagyon egyéni kérdés. Mostanában nem számoltam ki (mert nem aktuális), de a régebbi becsléseim szerint még messze nem éri meg az EV TCO-t számolva az én használati szokásaim szerint. Keveset megyek és az üzemanyag ára nagyon soká adná ki a drágább járművet. Egyébként is teljesen hipotetikus, mert a hatótávpara miatt kizárt hogy EV-t vegyek ameddig van elérhető ICE is.

Szerkesztve: 2023. 10. 28., szo – 17:10

Jó szar lehet a szexuális életed, ha van még/már!

Szerkesztve: 2023. 10. 29., v – 18:59

Túl nagy a veszteség, a Ford is lassít villanyautós tervein

...

Ami minket persze ennél jobban érdekel az a villanyautós üzletág, ha már egyszer a Ford annak számait különválasztva, Model e név alatt külön is publikálja.  A harmadik negyedév során a cég villanyautós üzletága 1,8 milliárd dolláros bevétel mellett 1,3 milliárd dolláros (EBIT) veszteséget termelt, azaz a 36 ezer eladott autó mindegyikén 36 ezer dollárt buktak. Ami ennél is nagyobb baj, hogy miközben a vállalat az idei év egészére tervezett 3 milliárdos veszteséget ebben az üzletágban, már most, kilenc hónap után 3,1 milliárdnál járnak a 82 ezer eladott tisztán elektromos autó kapcsán. Így egyelőre az is kérdés, hogy az év közben már 4,5 milliárdos mínuszra módosított várakozás egyáltalán tartható lesz-e. 

A cég az iparágban tapasztalható áresést jelölte meg az egyik fő problémának, de azt mondják a beruházások és a jövedelmezőség egyensúlyának helyreállításával, és a költséghatékonyabb második generációs platform érkezésével urai tudnak maradni a helyzetnek.

...

trey @ gépház

Aki lemarad az kimarad ;-) A Tesla nyereségesen gyárt villanyautót, sőt a nagyok közül a Stellantis is nyereségesen villanyozik, pedig a CEO nem éppen szereti a BEV műfajt...

 

Szerk: akik még értik piacot és hagyományos gyártóként is nyereségesen gyártanak "jó" villanyautókat: https://totalcar.hu/tesztek/2023/09/15/bemutato_hyundai_kona_ev_2023/

A VW csoport konkrétan ott tart, hogy csődbe megy lassan csődbemegy. Jelenleg 185mrd dolláros adóságállományz görget maga előtt, az eladásaik gyászosak, és nincs normális EV platformjuk. Szóval most kéne a több éves fejlesztést megelőgezniük.

Az MB 109 mrd USD, a BMW 96mrd USD adóságállományt "menedzsel". Nekik is elég gyászos a helyzetük!

link

egy EV-s topichoz se szóltam hozzá, mert annyira nem érdekel - DE

itt Jakunak majdnem igaza van - ahogy 90-es végére csődbe mentek a tradicionális brit autógyártó cégek - úgy fognak a fűbe akarom mondani aszfaltba harapni német és amerikai ja és francia autógyárak.

miért is ?  mert ahogy a dinók kihaltak..  ahogy IBM nem tudta megtartani a PC ipart

Felgyorsult az autó ipar az EV-vel - de VW és a mamutok ezt már nem tudják követni - persze lehet váltani, de felismerik-e és a managementnek nem érdeke a váltás - kockázat nem éri meg kockáztatni a hatalmas bónuszt.

For Whites Only meeting room!

A franciákat nem temetném. Azt az ámokfutást amit időnként elkövetnek a kínaiak nehezen másolják le ;-) A kis Citroen C3 amit lent linkeltem mutatja, hogy van bennük még innováció. Mondjuk hirdetik is hogy EU tervezés, EU gyártás. (Nagyszombat) Ha megnézed az Oli tanulmányautót nem a dinók jutnak majd eszedbe. https://youtu.be/gHzvrUnGDAQ?si=MQCNl5hdtcdLf4zE

Lehet így gondolkodni, csak akkor jön a pislogás, amikor átmenetileg elmarad a nyereség, a hitelt meg fizetni kell akkor is. Utólag is könnyű okosnak lenni, de előre is biztosan lehet tudni mindig, hogy egyszer biztosan fog jönni egy szar helyzet. Nem az a kérdés, hogy jön-e, hanem az, hogy mikor. Az más kérdés, hogy lehet úgy is gondolkodni, hogy akkor csődbe kell vinni az egészet és kész, összességében lehet, hogy jobban megéri mint örökké óvatoskodni. Hogy ezeknek a mammutoknak miért kellett eladósodniuk pláne amikor évtizedekig nagyon szépen mentek üzletileg, az érthetetlen.

 

trey @ gépház

és amiben sokkal jobb, mint a Model 3 ... hogy nincsen szélzaj ... 🙂 ... 130-cal ... 🙂 ezt Audi tudja ... meg BMW ... meg Mercedes 😆 ... és ebben sokkal jobb mint a Tesla ... abban nagy a szélzaj, itt fütyül, ott fütyül ...

Hát, igen ... amikről beszélni szoktam :D :D :D A minőség, majd ha ott lesz!

trey @ gépház

Minden EV Tesla Copy lesz már? Most az a mondás, hogy van a Tesla, és vannak az autók... :D :D :D 

Valahogy a SW-t senkinek sem sikerül ellopnia.

Túl sokat fogyaszt a BYD, na ebben valóban nagyon Audis!

Azon a "új M3 szakaszon" minden nap elmegyek, és ugyan annyira halk bármely Tesla is! Szóval nem kicsit szar az egész teszt, mert andriska a felszántott M3-ason tesztelte a Teslát, most meg egy 1 hetes aszfalton teszi azt egy BYD-vel.

A minőséget neked itt kár fikkantanod, mert a videó 3/4 részben arról szól, hogy minőségben hogyan basz oda a BYD a Tesla-nak jóval olcsóbban.

A lényeg még mindig az, amit neked elmondtam: a Tesla minőségben sehol nincs, nem hogy egy AUDI-hoz, hanem még egy BYD-hez képest sem. Többek között ezért nem járok Tesla-val. Majd ha jön villanyautó minőségben elfogadhatóan, akkor megnézem.

De, ahogy nézem, ez nem a Tesla lesz, hanem más gyártók. Mondjuk az AUDI :D

trey @ gépház

Jah alcantara. Csiricsáré középkonzollal (az a váltó jajj), nem működő  vezetés támogatással (amit minden indítás után ki kell kapcsolni), applikációk nélküli op rendszerrel aminek az alapműködését teljesen egészében a Tesláról másolták, de odáig nem jutottak, hogy a navigáció tudjon töltésekkel is számolni. Kisebb csomagtartóval. Nagy fogyasztással.

Úgy néz ki a HW megvan és nem is rossz, de ahol sw lenne ott komoly a hátrány. Ha ezt utólag ledoglozzák akkor még lehet benne valami de így igencsak félkész a termék.

HA nem ült még M3 Highland-ban, az állítólag halkabb. Az eredeti M3 egy 2016ban bejelentett modell, a Tesla első nagy szériában gyártott autója. (és amerikai 😊)

VW csoport benne az audival nem igazán lelkesen EVzik. (talán a Porsche érti a témát ott a legjobban) Annyira utálhatták audinál a dolgot, hogy azzal sem foglalkoztak, hogy az e-tron franciául igen szarul hangzik: https://en.wiktionary.org/wiki/%C3%A9tron#French

Úgy néz ki a HW megvan és nem is rossz, de ahol sw lenne ott komoly a hátrány.

Na, kb. a szoftver, ami az autózásban nem érdekel. Majd én vezetek, köszi. A kutyára se kell vigyázni. Engem ezek nem érdekelnek. A hardver legyen jó, a többi nem érdekel. Az autózásban a kényelem a fontos, mert ha az nincs, akkor az ember kifele vágyik belőle. A zaj az, amit már korábban is megemlítettem neked. Az az, ami fontos. És ezt a prémium autók tudják.

VW csoport benne az audival nem igazán lelkesen EVzik

Ráérünk erre még. Hova kapkodjunk? Erről pofázok mióta.

Sajnos nekem a Tesla no-go, mert:

  • ótvarul néz ki
  • túlárazott
  • értékét nem őrzi
  • minőségben kompromisszumos
  • zajos
  • ülése kényelmetlen
  • nincs rendes szervizhálózata
  • stb. stb.

Elébb-utóbb rá leszünk kényszerítve az EV-re. Remélem addigra lesznek életképes, minőségi EV-t gyártó vállalatok értelmes termékkel.

trey @ gépház

Igazad lenne ha ezek a rendszerek nem lennének kötelezőek. Azért az eléggé zavaró, ha minden indulás után a menüben matatva ki kell kapcsolni ha nem akarsz állandó kormányrángatást meg csilingelést.

A zajt nem csak a prémium autók tudják, hanem kb minde rendesen összerakott EV. Itt a példa, a kínaiak előbb megugrották a (prémium) zajt mint a szoftvert. (és itt sajnos nem csak a szorakoztató központ szoftvere gagyi hanem a meghajtásé is - lásd brutál magas fogyasztás. Ez a király áramvonalas kocsi többet fogyaszt mint a féltégla belringóm...)

Késő lesz ha már a kínaiak is csak szoftverben vannak lemaradva mint a VW csoport. A márkanéven kívül hamar eltűnik az az előny. Én aggódok értük... (főleg, hogy a HW náluk is lehet kínai lesz: https://www.reuters.com/markets/deals/audi-talks-buy-chinese-automaker-saics-ev-platform-sources-2023-07-12/)

alcantara

off: ez meg mindig divat?

Par eve minden gyartonak arra allt a dako, hogy minden alcantara boritasu legyen. Nekem meg laptopom is volt olyan. Hogy minek, azt nem tudom, mert amig egy fem/muanyag boritasrol mindenfele turhat egy masodperc alatt el lehetett tuntetni, addig az alcantara egy-ket ev alatt undorito lett.

Egész jól néz ki, de a középre odagórt képernyővel nem tudok megbékélni. Eddig az egyetlen elektromos amivel meg tudnék barátkozni, az a Lucid Air, mert ott a középső képernyő kisebb is és el is lehet tüntetni. Még ott sem tetszik, hogy a gombok helyett az is touchos. De legalább ez a böhöm monitor nincsen benne. Annyiból jó, hogy ha a legdrágább, legmenőbb kocsiban eltültethető a képernyő, akkor talán divat lesz belőle.

Megvenni nem fogom az biztos. Csak ez az első ami legalább nem undorító. Luxuxkategóriát soha nem vennék. Annyi pénzem ha lenne, akkor 6 évig nem csinálnék semmit inkább. Vagy 3 évig finanszíroznék egy sugar babyt _és_ nem dolgoznék. Teljesen ésszerűtlen autóra ennyit költeni. Annyit állítottam, hogy ez az első EV amin nem gusztustalan a középkonzol.

Szerkesztve: 2023. 10. 30., h – 22:27

Leépítésekre kényszerülhetnek az autókereskedők

Európában egyedül Magyarországon esett az újautó-értékesítés, a válság miatt tavaly ősztől a már megrendelt kocsikat is sokan mondták le – az autókereskedők elbocsátásokra kényszerülhetnek.

Augusztusban az egy évvel korábbinál 21 százalékkal több, 787 ezer új autót helyeztek forgalomba az Európai Unióban. A legnagyobb piacokon komoly növekedést jeleztek: Németországban 37,3, Franciaországban 24,3, Olaszországban 11,9 százalékkal több új autó gurult ki a szalonokból, mint egy évvel ezelőtt.

Muzik!

Nálunk lettek a legpofátlanabb a kereskedők (HUF-ra hivatkozva). Aláíratnak veled x-et, majd x*1.1-et benyögnek átadáskor. Így nem lehet kereskedni,  és felelős CFO-ként szerződést kötni. 

Szerkesztve: 2023. 10. 31., k – 12:52
 

Hát, sok mindent nem tudsz meg belőle, de ...

trey @ gépház

Nem fogynak a Ford villanyautói, meghátrálhat a vállalat

[...]

A visszaeső kereslet hátterében általános vélekedés szerint az áll, hogy egyszerűen elfogyott az a tehetős vásárlói réteg, amely hajlandó volt a legújabb technológiai vívmányokért mélyen a zsebébe nyúlni. Helyettük most az átlagembereknek kellene villanyautókat vásárolni, ők viszont sokkal jobban átgondolják, mire költenek és mennyit.

A Ford villanyautó-részlege a jelenlegi becslések szerint súlyos, 4 milliárd dollár körüli veszteséggel zárhatja az idei évet. Igaz, a gyártó korábban is jelezte: a belső égésű motoros autók eladásából tervezi fedezni a kezdeti villanyautók fejlesztését és gyártását.

trey @ gépház

A Ford nem tud gazdaságosan villanyautót gyártani, pedig csak 1 BEV modelljük van és az se az átlagvásárlóknak: Ford Mach-E. Nem baj majd a kínaiak meg a Stellantis rámegy az átlagvásárlókra. (Citroen C3 - vigyázat a nyugalom megzavarására alkalmas megoldások vannak benne 😀)

A 250km a reális, ez hivatalosan 320km WLTP. 100kW-al tud tölteni. 100as töltőn 32 perc a 10-80%. Adatok itt. Nem sokkal drágább mint egy sima Suzuki Swift https://auto.suzuki.hu/swift

Swift 1.2L lágy hibrid CVT 2WD GLX - listaár: 8,33mFt akcióban most 1m-t elengednek.

Tekintve az alacsonyabb fenntartási költségeket ez egy olcsóbb ajánlat...

Szerkesztve: 2023. 10. 31., k – 22:37

A Tesla közben kezdheti a mexikói gyár építését: Indulhat a Tesla legújabb gyárának az építkezése, hacsak... - e-cars.hu

A napokban pedig Nuevo León gazdasági államtitkára, Rivas Iván a Milenion lapon keresztül árulta el, hogy a Tesla mostanra megkapta az összes szükséges engedélyt, hogy megkezdhesse az építkezést. „Már minden szövetségi és állami engedélyük megvan az építkezés megkezdéséhez, így már biztos, hogy a Tesla Nuevo León-ba érkezik.”

Amiről nem szól:

  • német prémiumról
  • üvegpalotákról
  • német prémium márkaszervízekről (sic!)
  • wrum-wrum ICE-okról

Amiről szól:

  • 3 tróger munkásról, akik előfordulhatnak bármilyen szervizben, akár egy Tesla szervizben is, akár lehetne Trabant Béla aut.szer. mester E.V. is

trey @ gépház

Kötelező szervíz prémium áron, egy német prémium szervízben ez a német prémium átbaszás. A hangsúly a kötelező szón van, ami garanciavesztés terhével hagyható el csak!

Szép ICE világ, ahol a hülye user vastagon fizetheti a kötelező prémium szarakodást…

Egyébként a Teslának nincs is kötelező szervize?

Hogy ne lenne ... Csak hazudnak:

Mivel nem igényelnek karbantartást és kevesebb bennük az esetleg javításra szoruló mozgó alkatrész, minden Teslát úgy tervezünk, hogy lehetőleg ne kelljen szervizbe vinni.

Weboldal 0.0-s parasztnak ^

Kifejtve:

https://www.tesla.com/ownersmanual/model3/hu_hu/GUID-E95DAAD9-646E-4249…

  • Féknyergek tisztítása és kenése évente vagy 12 500 mérföld (20 000 km) megtétele után, ha általában olyan területen vezet, ahol télen sózzák az utakat.

trey @ gépház

Egyébként a Teslának nincs is kötelező szervize?
 

Olyan nincs ami felesleges pofavizitet jelentene a kasszánál ‘átvizsgálás’ címszó alatt. Amikor valami elromlik, az is kötelező szerviz, de az sem azt jelenti, hogy az üvegpalotába kéne elzarándokolni. Az app-ban kérsz supportot, aztán eldöntik, hogy távoli eléréssel javítják e, vagy küldenek teslás szerelőt, vagy választok én szabadon szerelőt…

Szerkesztve: 2023. 11. 03., p – 22:30

Ugyan ez nem Flame téma, hanem véresen komoly, de ide rakom, hogy egyeseket ne idegeljen feleslegesen. :D A Tesla 92db új 250kW-os töltőpontot telepít és 8 régit meg korszerűsít Magyarországon. 

Magyar Közlöny 132. oldala.

Épül egy hidrogén töltő pont is.

 

Az OMV is nagy bejelentést tett:

Az OMV Hungária Ásványolaj Kft. bejelentette, hogy a vállalat az év végéig elkezdi az ország nagy forgalmú útvonalain lévő töltőállomásain 28, elektromos autótöltőpontból álló hálózat kiépítését.

Szerkesztve: 2023. 11. 05., v – 21:02

Új tábla jelent meg az EU utakon: fehér rombusz kék alapon. 

A tábla által jelölt sávot vagy sávokat a következő esetbe lehet használni:

  • ha legalább két utassal rendelkezik a jármű (beleértve az utassal rendelkező motorkerékpárokat is)
  • ha zéró kibocsátású matricával ellátott járműről (például elektromos autók) van szó
  • ha taxival hajtanak be (akár utasok nélkül is)
  • és természetesen a buszok vagy más tömegközlekedési eszközök is igénybe vehetik az ilyen sávokat.

link

Elnézem majd az arcokat amikor állnak a dugóban a trey féle boomerek, az EV-k mennek a dolgukra. :)

Az osztrák IG-L-re is oda kell figyelni: https://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/legfrissebb-hireink/zsaru-magazin/nem-tudja-mi-az-ig-l-sokba-kerulhet

Alapesetben, ha 130 km/h-val haladunk a 100-as táblánál, akkor nagyjából 50 eurós büntetéssel lehet számolni, de a környezetvédelmi bűncselekményért akár félmillió forint feletti büntetést is kiróhat ránk az osztrák rendőrség

Amerikában már legalább 15 éve így van. Csak ott a taxis is indokkal használhatja a diamond-dal jelölt sávot. Ha nem szállít utast, vagy éppen nem hívták sehová, akkor kinn araszol a többiekkel.

Kérdeztem is egy kollégát, aki vezetett, hogy a többiek miért nem jönnek ki, azt mondta, hogy mi ketten vagyunk. Ha egyedül jönne, ő is lépésben haladna.

Az EV autók megengedése itt hülyeség, az is vihetne utast, akkor kevesebb energia kellene.

 

Vajon ez is valami szedett-vedett, innen-onnan összelegózott, Kínában, Indiában összeszerelt "amerikai" csoda lesz?

trey @ gépház

Tehát, összefoglalva: egy nem túl hideg környezetben (+2 C) 20 óra alatt 78%-ról 71%-ra esett a töltés, vagyis a range-ből durván 20 mérföld ugrott. Most ugyanezt a mutatványt pls. benzines autóval :D :D :D

trey @ gépház

https://444.hu/2023/11/05/kozep-europaban-mindenki-rahajtott-a-volkswag…

"Közép-Európában mindenki ráhajtott a Volkswagen óriási akkugyárára, mégis Kanadában épül üzem

„Nem várhatunk a Volkswagen döntésére” - mondta szerdán Petr Fiala cseh miniszterelnök, miután kiderült, hogy hiába készítették elő a helyszínt a Volkswagen (VW) akkumulátorgyárának, a vállalat közölte a prágai kormánnyal, hogy most nem tud döntést hozni. „Ez azt jelenti, hogy a Cseh Köztársaságban az akkumulátorgyártás terén más projektekre fogunk összpontosítani” - mondta Fiala."

 

Akkor most jó az akkugyár, vagy rossz? A cseh miniszterelnök szomorú, mert nem ott épül az akkugyár. Tudjuk, hogy a német akkugyár jobb, mert ők foglalkoznak a környezetvédelemmel, kicsit jobban, mint a törvények. Lásd a csalódízelek. Nekünk csak a kínai jutott, tudod, amelyik németországban is nyitott gyárak és a német zöldek odáig és vissza voltak miatta.

hup.hu##article[data-comment-user-id="16401"]

hup.hu##article[data-comment-user-id="4199"]

Megvan, hogy mi okozta a Dacia Spring akkutüzet

[...]

Májusban mi is beszámoltunk a tűzesetről, amelyről néhány napja az autó egykori tulajdonosa a román Dacia Spring Facebook csoportban megosztotta a helyi Renault képviselettől kapott információkat. Az első vizsgálat során arra a megállapításra jutottak, hogy az akkumulátor alsó fémburkolatán kettő, körülbelül 5-6 milliméter átmérőjű félkör alakú sérülés keletkezett. A sérülések környezetében látható többszörös karcolások arra utalnak, hogy egy éles szélű kemény test okozhatta a sérüléseket.

 

trey @ gépház

Múltkor megénekeltem, hogy az egyik volt munkatársam dízel-plugin hibrid Volvójában 60%-os az akku (kb. rottyon van). Azt hitte, hogy kb. 2 millióból lesz bele majd használt akku, de nem lett. A szervizben az akkucserére kapott a 5-6 milliós szóbeli ajánlatot. Ez annyira nem tetszett neki, tekintve, hogy az autó értékének jelentős része. Viszont azzal riogatták, hogy sokat már ne költsön az autóra, mert 55%-os akkunál úgy letilt az autó, hogy a dízel motor sem fog menni?!?

🙄 🤔

trey @ gépház

Miért vagy ennyire ráfagyva

Én? Röhög az egész világ rajta, csak te nem jársz olyan helyekre (Instagram stb.) hogy lásd. Ne ebbe állj bele. Itt már másik HUP tag megénekelte: olyan lett az autózás, mint a guminő, koffeinmentes kávé stb. Buzis.

Az meg még gayebb, hogy az utcára kifordított két mélynyomóval emulálnak ICE hangot :D

trey @ gépház

Szerintem ott lesz a difi hogy nálam az autózás és a közlekedés két külön dolog. Ha közlekedni akarok akkor az legyen csendes, ha reggel kiállok a garázsból akkor ne keltsem fel a szomszédot az autó morgásával, ha rálépek a gázra akkor nem a hörgés érdekel hanem az hogy gyorsuljon.

Ha autózni akarok akkor meg elmegyek gokartozni, kimegyek kakucsra sógor MX-5-ével vagy a hungaroringre baszatni egy ferrarival, de az egy külön szórakozás és teljesen máshol van a fejemben mint a hétköznapi közúti közlekedés.

Ez a hangszórózás meg totál mindfuck, nem tudom hova tenni, ugyanolyan baromságnak tartom mint az emulált motorhangot, hiába komponálja hans zimmer, attól még baromság.

Mármint a sima trolihang kifele? Lehet hogy gány, de még mindig jobb mint a hidegen morgó ice. Az enyémből amúgy nem igazán hallatszik kifele semmi (se troli, se kamugenerált hang), kimondottan figyelni kell mert gyalogosok nem hallanak, simán sétálnak előttem az úttesten fülhallgató nélkül is telefont nem nyomkodva.

Van külön direkt gyalogosriasztó duda ami halkabb hogy ne ugorjanak ki a gatyájukból.

vs a valóság: https://single-market-economy.ec.europa.eu/news/electric-and-hybrid-cars-new-rules-noise-emitting-protect-vulnerable-road-users-2019-07-03_en

To aid this problem, a new Commission Delegated Regulation (EU) 2017/1576 mandates that all new types of electric and hybrid cars to be fitted with a new safety device as from 1 July 2019, the acoustic vehicle alerting system (AVAS).

Máskor meg azért panaszkodnak, hogy minek annyi lóerő, nyomaték az EVknek?! Elárulom. Ott ez alap.

Hogyan neveznél egy motort ami nem tud elindulni. Kell egy másik (elektromos), hogy beinduljon. Nincs benne annyi erő, hogy a felhasználásához szükséges sebességtartományban elvigye a kocsit. Oké van váltó, hogy ezt a gyengeséget megoldja. Az egész egy pótcselekvéshalmaz, hogy a motor gyengeségeit lekezelje.

Számokat itt találsz: https://www.jato.com/tesla-model-y-becomes-europes-best-selling-car-for-q1-2023/ (bocs nem instagram 😊)

Tesla Model Y becomes Europe’s best-selling car for Q1 2023

Ezután: https://thedriven.io/2023/05/26/tesla-model-y-overtakes-corolla-to-be-worlds-best-selling-car-in-2023/

Tesla Model Y overtakes Corolla to be world’s best-selling car in 2023

Figyelj, ők választják és fizetik ki az új autókat. A többi szereplő csak okoskodik a témában. ;-)

Az autógyárak rájuk figyelnek. Azok között akiknek van pénze új autóra egy EV a legnépszerűbb. Az autós társadalom akkor jön képbe ha új autót vesz. De ekkor úgy néz ki EVt vesznek egyre nagyobb számban.

Ezek az adatok melyik alternatív valóságból jönnek?

Növekedés közben omlik össze a villanyautók hazai piaca

Minden korábbinál több új elektromos személyautó állt forgalomba 2023 első fél évében, mégis teljesen indokolt módon beszélnek jelentős visszaesésről a forgalmazók. Van ugyanis egy másik, fontosabb szám.

trey @ gépház

Szerkesztve: 2023. 11. 10., p – 09:01

Egyik legfontosabb piacán kapott pofont a Tesla

Hiába vitte lejjebb az árait a Tesla Kínában is, a világ egyik legerősebb  villanyautó-piacán ez egyelőre kevésnek tűnik. 

Halvány eredményekről számolt be a Tesla a kínai piacon októberben – írta a Reuters a kínai személyautó-szövetség adatait idézve. A helyben gyártott modellekből valamivel több mint 72 ezer darabot adtak el, ami 2,6 százalékkal kevesebb az egy hónappal korábbinál. Az egy évvel korábbihoz képest a Model 3 és a Model Y eladásai pedig mindössze 0,6 százalékkal araszoltak feljebb.

[...]

trey @ gépház

Szerkesztve: 2023. 11. 10., p – 09:01

A belső égésű motoros autók vásárlói elégedettebbek, mint a villanyautós közösség

A Porsche vásárlói a legelégedettebbek, a Toyota és a koreaiak a vert mezőnyben

[...]

A felmérésből az is kiderült, hogy a belső égésű motoros autók vásárlói elégedettebbek, mint a villanyautós közösség. Ennek hátterében az elemzők szerint az áll, hogy egy belső égésű motoros autó működtetését, karbantartását már senkinek nem kell elmagyarázni, míg az elektromos autóknál erre egyértelmű igény mutatkozik. Eközben a technológia újdonsága miatt a kereskedések dolgozói sincsenek teljesen tisztában a villanyautók titkaival.

[...]

Villanyautók = mass market, Audi = prémium market (csak a miheztartás végett :) Tesla meg sehol

trey @ gépház

Ha elmagyaráznák, hogy a villannyal állandó hatótávparám lesz és télikabátban meg kamásliban fogok vidékre indulni, a töltők köré fogom tervezni az utazásaimat, de cserébe az isten pénzét is elkávézgatom tökéletes nyugalomban a festői töltőállomás mellett ácsorogva, akkor elégedettebb lennék, mint így, hogy minderre magamtól kell rájönnöm :-)

Kis magyarázat: https://www.jdpower.com/cars/2023/tesla/model-3 (ugyanaz az elemzőcég)

Tesla Model 3 kategóriája náluk: Compact Premium Car. Csak a miheztartás végett ;-)

A villanyautók egy meghajtási mód az audi meg egy márka. Ezeket összehasonlítani meh... Audi e-tron akkor mi? 😊

 

A kereskedések nincsenek tisztában a villanyautók titkaival kérdéshez ott a válasz egy része a Tesla Model 3 értékelésénél: Dealership experience: not rated.

Szóval az EVk esetén a kereskedések tapasztalata a Tesla nélkül értendő. (innentől mivel piacvezető kb csak annyi következtetést lehet levonni, hogy a hagyományos gyártók kereskedői nincsenek megfelelően képben az EVkkel) Ebből az is kijöhet, hogy a vásárlói elégedettségnél az EVk esetében nem magukkal az autókkal van a legnagyobb baj hanem a kereskedelmi élménnyel elsősorban és a töltési problémákkal másodsorban.

Hol itt a zavar? Összehasonlítottál egy meghajtási mód alapján kiválasztott csoportot egy márkával. Lehet innen ered a "zavar".

 

Csak egy példa a prémium kategória nyertese a Porsche (márka). A Porsche kb 10%-ban Taycan EVket árul az USA-ban. A jó eredményben ezek is benne vannak.

Ugyanez a prémium szegmens átlagánál rosszabbul teljesítő Audi esetében: US: Audi All-Electric Car Sales Doubled To A New Record In Q3 2023

Almost 13 percent of Audi sales were all-electric last quarter.

 

Sőt a Tesla hiányára is adtam tippet: ott nem lehet mérni az ügyfélélményt a szalonokban - mert online értékesít...

Erre a pontra is reflektáltam. Az EVs számokban nincsen benne a Tesla. Innentől ezzel nehéz mit kezdeni. Csak a többi gyártó EVje van benne.

Ez lehet azért van, mert nem mérhető az ügyfélélmény egy fontos része - az autószalonos értékesítés. (pont ahol gyenge az hagyományos gyártói EVk esetében az ügyfélélmény)

Maradjunk a prémium autóknál:

EV: 831 vs ICE: 866 Összpontszám Forrás: https://www.jdpower.com/sites/default/files/file/2023-11/2023157%20U.S.%20SSI_0.pdf (A totalcar cikk alapja)

(még 1x: valószínűleg a legnépszerűbb EV márka a Tesla nélkül)

Ha megnézed például a JDPowernél a Model S (2023)-as számait (a tanulmány alapja!) https://www.jdpower.com/cars/2023/tesla/model-s

 

Dealership experience: Not rated.

 

Ott látható az is, hogy "Best Upper Midsize Premium Car of 2023" kategória listája:

  1. Porsche Taycan (EV) - 80p
  2. Tesla Model S (EV), Audi A6, BMW 5 Series, Mercedes Benz E-Class - 79p; 

Miért az szerinted nem része az ügyfélelégedettségnek? (A JDPower 4 szempontot vizsgál amiből ez az egyik)

Tőled nem várnám, hogy ezt ne értékeld ez után: https://hup.hu/treyblog/20190302/a_premium

Ezt nevezem én prémiumnak! Főleg azután, hogy ennél jóval drágább, új termékeket is vettem már át, ahol nem, hogy prémium kiszolgálást nem, de még talán korrekt tájékoztatást sem nagyon kaptam...

🤣

Bevallom, fogalmam sincs, hogy miről beszélsz.

Én azt látom, hogy olyan termékeket ajnároztok, amiről még a forgalmazói sem tudják, hogy hosszú távon milyenek lesznek (nem ismerik a titkait), a rejtett problémáit stb.

Pontosan ezek miatt maradok ezekről távol.

a kereskedések dolgozói sincsenek teljesen tisztában a villanyautók titkaival

Azért, mert semmilyen hosszútávú tapasztalataik nincsenek. Feltételezések. Azok vannak.

trey @ gépház

Ebben a szálban, nem látom az ajnározást, max (remélem) segítek a tanulmány mélyebb értelmezésében.

Az tény, hogy a Tesla (meg a Chevy Bolt) van ott legrégebb óta és azokal a kocsikkal van csak hosszú távú szervíz tapasztalat, de ez a kategória nem csak erről szól. El tudom képzelni, hogy egyes kereskedések egy csomó EV kérdéssel nincsenek tisztában magánál az értékesítésnél sem. Pl. kW vs kWh, töltési megoldások lehetőségek, egyéb EV specifikus vásárlót érdeklő információ. Ezzel kapcsolatban én is ezt tapasztaltam. (amelett, hogy ez egyre javul). Még egyszer: ez egy ügyfél elégedettséget mérő felmérés.

Szerkesztve: 2023. 11. 12., v – 17:41

Négyszer lett az év motorja Európában, de 100 ezer kilométeren belül tönkremehet

Na ez az ICE autóipar nagy dilemmája: környezetvédelem vs. tartósság

Az érintettek azt gondolták, hogy egy újként vásárolt, szakszerűen karbantartott autóval ilyesmi nem fordulhat elő 100 ezer kilométer alatt, pláne néhány tízezer kilométer után. Az egyik ilyen autóban 52 ezer kilométer és három év után jelentkezett a probléma, egy másikban csak 39 ezer kilométer volt az autóban, amikor szíjcserére szorult, miközben a hivatalos csereintervallum eredetileg 6 év vagy 100 ezer kilométer volt.

As mentioned in the beginning, this survey is organized upon request of the European Commission for the “European Alternative Fuel Observatory”. Have you prior to completing this survey heard of the European Alternative Fuel Observatory (EAFO)?

🤣

Azt hiszem, ez nem az, amire ti gondoltatok.

trey @ gépház

Igen ott lehet elmondani a villanyautókról (is) a véleményt. (foglalkoznak gázos autókkal is - CNG. LNG, LPG, H2)

Az ő statisztikájukat linkeltem többször is. Kitöltöttem. Elég jó és alapos kérdőív, látszik, hogy értenek a területhez. (10 percesnek ígérik, de picit hoszabb)

Magyar statisztikáik: https://alternative-fuels-observatory.ec.europa.eu/transport-mode/road/hungary

 

Pl:

Best selling alternative fuelled passenger car (M1) by type.

  1. Tesla Model Y
  2. KIA Ceed Phev

Végigkattintgattam kiváncsiságból, de borsózott tőle a hátam amikor a tulajdonaimról kérdezgettek. Olyan érzésem volt, mintha a WEF egyik szárnya lennének és azért kérdezgetik, hogy mim van, hogy mit kell még elvenni tőlem, hogy eljöjjön a kánaán: "semmid sem lesz és boldog leszel...".

Rajongóból informátor – így szivárogtak ki a Tesla piszkos titkai

[...]

A német Handelsblattnak adott interjút a Tesla korábbi norvégiai alkalmazottja, a lengyel származású Lukasz Krupski arról, miként lett hősből üldözött egykori munkahelyén. Története 2019-ben, egy szerencsés kimenetelű balesettel kezdődött, amelyben egy Model 3-hoz csatlakoztatott töltő borult lángba. Krupski nem tétovázott, kitépte a helyéről a lángoló elektronikát, puszta kézzel húzta ki a kábeleket és alkatrészeket, így megfékezte a tüzet.

A hősies tettnek komoly következményei lettek. A márka Oslo mellett található telephelyének technikusa égési sérülésekkel kórházba került, de néhány nappal később kapott egy emailt, amelyben Elon Musk gratulált neki. Bár ekkor még úgy tűnt, innentől pályája felfelé ível majd, ennek pontosan az ellenkezője történt.

[...]

egy Norvégiába szállított Model 3-mal kapcsolatos tapasztalatait említette külön, de állítása szerint szinte minden általa vizsgált jármű csomagtartójában állt a víz a szállítás után, ráadásul az új Teslák gyakran sérülten és hiányosan kerültek le a hajókról.

A lengyel munkás feladata volt a beltéri burkolatok, valamint a zsanérok és zárak beállítása, illetve az elektromos hibák kijavítása az autók átadása előtt, de mint tapasztalta, szinte az összes példány fényezését javítani kellett. Krupski az interjúban hangsúlyozta, hogy nagy Tesla-rajongó volt, és nem áll szándékában rosszat mondani a márkáról, de a cég belülről egészen másképp néz ki, mint kívülről.

[...]

És hogy áll most az ügy? A Tesla beperelte Krupskit adatlopásért, noha a cég képviselői eddig azt állították, hogy nem fedeztek fel semmilyen visszaélést a Krupski által közzétett adatokkal kapcsolatban.

 

trey @ gépház

„A járműipar teljes körű átalakulási folyamatban van, az Audi Hungaria pedig a globális termelési hálózatunkat tekintve is éllovasa a változások korának” – mondta az Indexnek Gerd Walker, az Audi AG termelésért és logisztikáért felelős igazgatótanácsi tagja. Kifejtette, hogy a belső égésű motorok szerepét fokozatosan átvevő elektromos hajtásláncok már nem pusztán a jövő hírnökei, sokkal inkább a jelenkor valóságát testesítik meg, amit hűen tükröz a győri gyárban 2018 óta előállított több mint 400 ezer elektromos erőforrás is.

A PPE a Porsche-val közösen kifejlesztett prémium elektromos platform (Premium Platform Electric – PPE), azaz egy tisztán elektromos hajtáslánc. 

Az AUDI az elektromos hajtásra teszi fel a jövőjét. SZVSZ alaposan el vannak késve.

Szerkesztve: 2023. 11. 18., szo – 12:00

Svédországban összefogtak a munkások a Tesla ellen:

Péntektől a svédországi kikötők dokkmunkásai megtagadják a Teslák kirakodását, a takarítószemélyzet nem takarít többé bemutatótermeket, és a szerelők sem javítják ki a töltési pontokat a munkaügyi vita miatt. [...] A Tesla versenyelőnyökre tesz szert azzal, hogy rosszabb béreket és feltételeket biztosít a dolgozóknak, mint a kollektív szerződéssel, [...] Stefan Löfven, az ország volt miniszterelnöke azt mondta, nem hajlandó taxizni, ha a sofőr egy Tesla volánja mögött ül. „Kézenfekvőnek kell lennie egy vállalat számára, hogy kövesse azokban az országokban létező szokásokat, ahol működik, de úgy tűnik, hogy a Tesla azt tervezte, hogy figyelmen kívül hagyja a svéd munkaerő-piaci modellt” – mondta a Facebookon. – Szégyelld magad, Tesla. [...]

Link: Sweden’s Tesla Blockade Is Spreading

trey @ gépház

Szerkesztve: 2023. 11. 26., v – 17:18

Ezért buknak el a Teslák a német műszaki vizsgán

[...]

Mégsem erről beszél mindenki, hanem a 2-3 éves autókról, ahol az utolsó helyen a Tesla Model 3 végzett közel 15 százalékos bukási rátával – ez háromszor magasabb, mint az évjárat átlaga.

[...]

A szakemberek két fő okot jelöltek meg a legolcsóbb Teslánál, ami egyébként megegyezett a villanyautók eredményeiből kiemelt általános véleményükkel is.

Az egyik, hogy a nehéz tömeg miatt a felfüggesztések hajlamosak a villanyautóknál hamarabb tönkremenni, és ez a Model 3-ra is igaz.

[...]

A másik fő problémaforrás a fékek terén volt tapasztalható, azok ugyanis sokszor nem érték el az előírt minimális hatást. A jelenség ismert, és arra vezethető vissza, hogy a villanyautók keveset használják a hagyományos fékjeiket, többnyire inkább visszatöltik az energiát. Emiatt viszont gyakran felületi rozsda jelenik meg a tárcsákon, és akár a fékfolyadék is levegőssé válhat.

[...]

Hogy a Model 3 miért szerepelt mégis rosszabbul a többi villanyautóhoz képest is (a gyártó többi típusa nem volt a felmérésben), annak fő oka az lehet a TÜV szerint, hogy a Teslánál nincs kötelező éves szerviz, ezért az autók jórészénél csak a vizsgán derülnek ki a problémák.

[...]

Nocsak, nocsak!

Ahogy korábban mondtam. Fékproblémák. Keveset használják, beáll. Csak a hülye nem látja be.

A másik meg az "ezt nem kell annyit szervizelni" baromság 🤷

trey @ gépház

Ezeket se hagyd ki. A felfüggesztés az típushiba ezeknél:

Az egyik, hogy a nehéz tömeg miatt a felfüggesztések hajlamosak a villanyautóknál hamarabb tönkremenni, és ez a Model 3-ra is igaz. Itt hozzátennénk, hogy a 2021-ig gyártott példányok egyik ismert hibája volt ez, azóta elméletileg alkatrészt váltottak és javult a helyzet, de akinek régebbi példánya van, érdemes átvizsgáltatnia még a garancia lejárta előtt.

 

A fékek keveset használásra a TÜV javaslata:

A TÜV szerint a megoldás az, hogy néha tessék egy erőteljesebbet fékezni.

 

Kevesebb macera ez mint egy dízel DPF meg az AdBlue. Sőt a hidegben ne menj rövid távokat mert rosszat tesz betartása (benzines, dízel) is nehezebb mint időnként fékezni egy jót...

 

Ebben az összehasonlításban a kb soha (itt 3 év) sem szervizelt Model 3-akat hasonlították a kötelezően szervizelt egyéb típusokhoz. (a műszaki nagy valószínűséggel a kötelező szervíz után van nem sokkal a többi típusnál😊)

 

Hogy a Model 3 miért szerepelt mégis rosszabbul a többi villanyautóhoz képest is (a gyártó többi típusa nem volt a felmérésben), annak fő oka az lehet a TÜV szerint, hogy a Teslánál nincs kötelező éves szerviz, ezért az autók jórészénél csak a vizsgán derülnek ki a problémák. Az adatokat böngészve egy másik lényeges faktor a futásteljesítmény lehetett. Míg a villanyautóknál kiemelkedően végző VW e-Golfok (2,6%) átlaga 30 ezer megtett kilométert, a második Renault Zoe (5,1%) pedig 27 ezret mutatott, addig a Model 3 esetében az átlag 2-3 éves autót 55 ezer kilométeren át használták.

Egyszer vittem Teslát vizsgára. Azt mondták 2 óra lesz. Elmentem addig ügyet intézni. 20 perc után szólt a telefon, hol kell előhívni a km óra állást? Elmondtam, aztán mentem érte. Tesla nem bukott meg, előtte nem járt szervizben. Egyszer elvittem egy futómű állításra gumicserénél. Aztán többet nem költöttem, csak ablakmosóra. Az új tulajal azóta egyszer beszéltem, ő sem vitte még szervizbe, csak mosóba.

Közben megérkeztek az Tesla-k a győri Audi-ba (ott dolgozó haverok mesélték). Szétszedték őket, hogy megnézzék minőségi/műszaki szempontból.

- És? Milyenek?

- 🤣🤣🤣

trey @ gépház

Állítás: Az Audi 2023. novemberének végén vesz egy Teslát, hogy lelkes magyar gyerekekkel megvizsgálja az EV gyártás hiányosságait.

Észrevétel: Remélhetőleg az Audi nem ezen a szinten áll az EV fejlesztésben!

Itt van az ország, ahol megbénították a Teslát

[...]

Néhány héttel ezelőtt sztrájkolni kezdtek a svéd szakszervezetek a Tesla ellen, hogy kiharcolják maguknak az ország munkaerő-piaci modelljének fontos elemét képező kollektív szerződéseket.

[...]

de Azóta nyolc másik szakszervezet is csatlakozott a sztrájkhoz, szolidaritást vállalva az IF Metallal.

[...]

A legújabb fejlemény a postai dolgozók sztrájkba lépése,

ami azt jelenti, hogy a Tesla autóinak rendszámtábláit nem fogják kiszállítani a vásárlóknak.

[...]

Norvégia nem lehet tranzitország a Tesla számára, hogy megússza a sztrájkot. Felelősségre kell vonnunk a Teslát, és el kell köteleznünk őket a kollektív szerződések betartására azokban az európai országokban, ahol működnek.

[...]

trey @ gépház

Szerkesztve: 2023. 11. 27., h – 16:25

Az EV-zés állapota, 2023 vége egy 24 milliós, "naggggyon jóóó" légellenállású "autóval":

Te, én és az Ioniq 6 Bécsig, autópályán. Működhet?

A kiruccanás során igyekeztem figyelni arra, hogy úgy kezeljem az autót, mint bármelyik belső égésű motoros modellt. Nem fagyoskodtam és nem tötymörögtem 100-110-zel az autópályán. Az autót azért eco módba tettem, a tempomatot 120-ra állítottam (vitatható, hogy autópályán ez tötymörgésnek számít vagy sem, de szerintem pont nem), de ha előznöm kellett nem hezitáltam. A hőfokot 22 fokra és autora állítottam, ülésfűtést pedig kedvemre kapcsolgattam ki-be. Android Autót használtam, ami csak kábelesen elérhető, vagyis a telefonomat folyamatosan töltöttem, valamint fontos tényező, hogy az autóban egyedül utaztam.

[...]

Bécsbe végül háromnegyed 2-kor érkeztem meg, ekkorra a fogyasztás 22,6-ban stabilizálódott, az akkumulátor töltöttsége 29 százalékon (96 km hatótáv) volt. Ez egy összkerekes, 2020 kilogrammos autónál ilyen körülmények között egy kimondottan kedvező érték.

[...]

Ezután indult a szabad töltő keresése a belvárosban, ami csak negyedikre sikerült, az is maximum 11 kW-tal töltött. Nem a legjobb teljesítmény, de legalább van. Így 5 óra 50 percet kellett volna várnom a 100 százalékos töltöttségig. Még szerencse, hogy a Bécsi Szépművészeti Múzeum nagy és a karácsonyi vásárok is látványosak (amúgy mindenkinek ajánlom, akit érdekel a művészet, megéri élőben látni a Bábel tornya építése festményt).

[...]

Bécs-Budapest

A felállás ugyanaz, mint idefele, 120-as tempó, eco mód, 22 fok.

[...]

Végül a budapesti forgalomban letornáztam a fogyasztás 18,1-re, így a túrát a szerkesztőségben 10 százalékos töltöttségi szinttel, 35 km maradék hatótávval zártam, vagyis 22-vel többel, mint a visszaút elején számoltam.

[...]

A kellemetlen rész

A villanyautózás kellemetlen része viszont innentől jön, de ezért már nem az autót hibáztatom, hanem az infrastruktúrát. Egyszer már kipanaszkodtam magam, hogy lakótelepen nem lehet villanyautót tölteni, és azóta sem történt változás, valamint én sem költöztem el. Ergó vagy a szerkesztőségben hagyom tölteni az autót és hazabuszozom, vagy unatkozom az autóban, amíg lesz benne annyi nafta, hogy biztosan hazaérjek vele és hétfőn vissza az irodába. Erre pedig egy 22 kW-os töltő áll rendelkezésre a garázsban, amivel másfél óra unatkozás után értem el a 40 százalékos töltöttségi szintet. Egyébként az autó képes akár 350 kW-os töltést is felvenni, így csak 18 perc kellene ahhoz, hogy 10-ről 80 százalékra töltsem az akksit, de nem csak ritka, hanem drága is egy ilyen töltő használata. Egyébként ezzel a töltési sebességel a Hyundai a leggyorsabbak között van.

:D Szuper! :D :D

PS: az az ótvar visszapillantó kamera nagyon ótvarul néz ki! Mint valami kínai piacos nemtommi'

trey @ gépház

a tempomatot 120-ra állítottam (vitatható, hogy autópályán ez tötymörgésnek számít vagy sem

Nem, ez a végtelenbe és tovább sebesség, édes ecsém :D

Jött itt régebben, hogy ezek "már nem úgy fogyasztanak ám", erre felsorolják, hogy közben töltötte a telefont ... ezek szerint, az is egy tétel a villanyautózásban, amit figyelembe kell venni :D

Ezután indult a szabad töltő keresése a belvárosban, ami csak negyedikre sikerült, az is maximum 11 kW-tal töltött. Nem a legjobb teljesítmény, de legalább van. Így 5 óra 50 percet kellett volna várnom a 100 százalékos töltöttségig.

Bécsben. Érted! Nem a Balkánon. Bécsben. Helló, balkánozós kicca :D

trey @ gépház

A telefontöltéssel kapcsolatban ha nem érted a szarkazmust akkor nem érted... ;-)

 

Azon a környeken legalább 10 helyen lehet tölteni parkoló távolságra. Azzal az autóval AC-n csak 11kW-al tud tölteni maximum. Ezt tudhatta volna. Ha gyorsan akar tölteni akkor nem (csak) célállomás töltőt választ, hanem megáll útközben pár percre egy IONITY vagy Shell Recharge állomáson. (Ha ezt a a hazaút során csinálja megspórolta volna a másfél óra otthoni várakozást is)

Valószínű parkolóhelyet sem lehet ott csak úgy elsőre találni. (villanyautóval könnyű számolni hány foglalt AC töltő mellett kell elmenned, hogy találj egy szabadot, míg benzinessel nem számolod hány foglalt parkoló mellett mentél el mire le tudsz parkolni)

Az infra azon az útvonalon nem olyan rossz. Pandorf és Bábolna IONITY is útba esett volna. (nem beszélve a Smartrics töltőkről Bécsben)

Szerintem töltés nélkül egyben szerette volna megtenni az utat a teszt kedvéért. Ezért áldozta be az idejét. Azzal azért tisztában lehetett volna (autós újságíróként), hogy AC-n az autó tudásának megfelelő töltőt talált. Jó lett volna tudni mi baja volt azokon a töltőkön amin nem tudott tölteni. Foglaltak voltak vagy hibásak.

Azt én sem értem miért nem 130al ment. Az a tippem, hogy az előző teszt magas fogyasztási adata miatt úgy választott sebességet, hogy ne kelljen megállnia útközben. A számaiból kiderül, hogy az odaúton mehetett volna 130al is. Másik tippem, hogy a zuhogó eső miatt választott alacsonyabb sebességet. (Biztonsági megfontolásból ) Vagy ennél a kb két órás útnál az a 10 perc nem számított neki ami a 120 és a 130 km/óra között van...

Ez a kocsi a ramaty időben megtett 250km-t 120km/óra sebességgel autópályán 71% töltöttséggel, amit egy megfelelő töltőn 18perc alatt vissza tud tölteni. Ez hosszú pályázásra is alkalmas.

Azt én sem értem miért nem 130al ment. 
 

Napi rendszerességgel autópályázom, de lehetetlen 130-al menni. Vagy 80-90 a külsőbe, vagy 150+ a belsőben, de ha jön mögöttem egy ‘német prémium’ és meglát egy EV-t  akkor 200-ig kitapossa a padlólemezt is. Lehet hahotázni a külsőben 119-el gurulókon, de ők azért mennek ott és snnyival, mert nem akarnak rallyzni az utakon.

A teszt lényege az volt, hogy párja-e már az elektromos autó kompromisszumok nélkül vagy minimális kompromisszumokkal egy ICE autónak. Kiderült, nem. Nem az a kérdés, hogy villanykútról villanykútra vitorlázgatva több-kevesebb szopással el lehet-e jutni Budapestről Bécsbe, mert ha ezt sem tudná 24 millióért, nem lenne a piacon. Az a kérdés, hogy vesznek-e ilyet majd azok, akik ezt a kalandot - Budapest-Bécs-Budapest (490 km) - megteszik akár kétszer, egy tankolással.

BTW: a német autópályán is 120-szal tötymörögnek ezek a szarok? Mondjuk a legtöbbnek 180-nál úgyis vége van, kíváncsi leszek, hogy a BMW-hez, Audi-hoz, Mercedes-hez szokott németek mennyire lesznek hajlandóak ilyesmikre cserélni.

Ez a kocsi a ramaty időben megtett 250km-t 120km/óra sebességgel autópályán 71% töltöttséggel, amit egy megfelelő töltőn 18perc alatt vissza tud tölteni. Ez hosszú pályázásra is alkalmas.

Persze. Megint feltételezve, hogy útközben tud tölteni, mert senki sem tölt előtte. Megint a jövőbelátás.

trey @ gépház

 villanykútról villanykútra vitorlázgatva

vs a tesztben 120-al ment de mehetett volna 130-al is. Az átlagsebességét amúgy is a forgalom is erősen befolyásolja. Ez vitorlázás?

 Budapest-Bécs-Budapest (490 km) - megteszik akár kétszer, egy tankolással

Igen, és ez mennyira valós élethelyzet? A teszt sem teljesen valós, 1-2 órás kiruccanás pestről bécsbe nem tudom mennyire értelmes dolog. (alaphangon 4-5 óra vezetés, max 2 óra ottlétért...) Van akinek ez reális felhasználás de nem hiszem, hogy sokaknak...

 

A németek vesznek elektromos autót, de csak lassan nő a részesedés: https://www.acea.auto/pc-registrations/new-car-registrations-14-6-in-october-battery-electric-14-2-market-share/

Germany – the largest market for battery-electric cars – grew modestly (+4.3%) in October.

Németországban októberben az eladások 17.1%-a volt BEV és 7.5%-a volt PHEV.

 

A töltőhelyzet Magyarországon tényleg siralmas, de Ausztriában és Németországban nem annyira vészes a helyzet a pályák mellett. A teszt útvonalán három IONITY helyszín is van: Göttlesbrunn (4x350kW), Pandorf (6x350kW), Bábolna (4x350kW). 

Megint olyasmi ellen érvelsz, ami minden egyes fórumon feljön az EV-kel szemben: a hatótáv. Eleve, ennél az autónál is arra rejszoltak, hogy javult a légellenállása, így tovább tud menni. Ez az egyik selling point, amin minden EV-gyártó megfeszülve próbál javítani. Bagatellizálni így ezt nem érdemes.

Be kell látni - és erről beszélek évek óta - hogy ez és a szar infra komoly visszatartó erő az embereknél.

de Ausztriában és Németországban nem annyira vészes a helyzet a pályák mellett

De nem érted, hogy ha én el akarok menni a Bécsi Operába, akkor nem akarok semmilyen pusztulatos pálya melletti helyeken töltögetni? Főleg nem este? Román és ki tudja milyen bűnözők közt? Hogy kiraboljanak?

Nem lehet mindent eladni így.

trey @ gépház

Nem ez a fő visszatartó érv hanem az EV-k ára. A hatótáv és infra kérdés tényleg összetartozik. Meg is szokták szakérteni az EV-t csak képen látott szakértők. Erre csak a Tesla ad komplett megoldást, más gyártók nem igazán erősek ebben.

Hatótáv növelést nem csak légellenállás csökkentéssel lehet elérni, bár jó megoldás az energiapazarlás csökkentésére.

Jó légelenállású autókat nem csak az elektromos hajtás miatt építenek (és építettek). ;-)

 

Ha elmész a Bécsi Operába és megnézed mondjuk ezt (van még szabad jegy 30-án van előadás 😊) akkor lesz időd tölteni ott (mondjuk valamelyik közeli mélygarázsban) és nem kell megállnod útközben sehol (csak maga az előadás közel 4 óra, előbb érsz oda és lehet még meg is vacsorázol előtte...) :  (Sőt ha te Győrből indulsz otthoni töltéssel is simán megvan a kanyar 😊)

 

Én pl a MÜPA-t szoktam látogatni. Ott van a mélygarázsban töltési lehetőség. (kicsit macerás mert el kell kérni egy taget a töltéshez, de érvényes előadás jeggyel ingyenes)

Jó légelenállású autókat nem csak az elektromos hajtás miatt építenek (és építettek). ;-)

Hagyjad már ezt a tégla SUV-ok korában. :)

Ha elmész a Bécsi Operába és megnézed mondjuk ezt (van még szabad jegy 30-án van előadás 😊) akkor lesz időd tölteni ott (mondjuk valamelyik közeli mélygarázsban) és nem kell megállnod útközben sehol (csak maga az előadás közel 4 óra, előbb érsz oda és lehet még meg is vacsorázol előtte...) :  (Sőt ha te Győrből indulsz otthoni töltéssel is simán megvan a kanyar 😊)

Budapest-Bécs-Budapest távról beszélünk, amit még egy kis fos benzines is megugrik. Az a baj veled, hogy te mindenre adsz egy esetleges választ, ami a gyakorlatban általában elvérzik.

trey @ gépház

Jah EVben is vannak ilyen SUV szörnyűségek: https://ev-database.org/de/pkw/1834/Kia-EV9-998-kWh-RWD

 

Konkrét előadást írtam. Én szoktam előtte/utána a helyszín közelében enni is. A vacsi fontos ;-). BPről is megvan ott töltéssel az előadás alatt a teljes 100% töltés.

Ha nem autós újságnak tesztelsz, hanem az általad vázolt élethelyzetben használod akkor nem kell menet közben megállni. (bár így is egy fárasztó túra lesz...)

Dehogy nincs. Ekkora út előtt átgondolod, hogy tankolsz-e, van-e pályamatricád (magyar, osztrák), lesz-e probléma a határon, esetleg hol fogsz parkolni és hol fogsz vacsorázni, mikor fogsz indulni hogy odaérj (időpontra mész!) milyen a forgalmi (baleset, lezárás, felújítás) és időjárási helyzet.

Igen. Mindezt a karosszékemből. Nem azt, hogy hol fogok cidrizni a töltőfej mellett, amit vagy megtalálok vagy nem, vagy működni fog vagy nem, vagy foglalt lesz, vagy nem stb. Nem beszélve, hogy szmokingban nem fogok töltőkábeleket cibálgatni a latyakban. Mert az operába készülök.

Tegnapi kép, csak lusta voltam lefényképezni: drága autó áll a töltő mellett, térdig érő latyakban. A töltőkábel az autó tetején keresztül húzva, hogy ne érjen bele a dzsuvába, mert utána azt ugye vissza kell tenni az autódba.

👏‍ :D :D :D

Erről beszéltem korábban: agyfaszt kapnék, ha a töltőkábelt az autóm tetején keresztül kéne húzni ... ez is milyen cigány megoldás már?

trey @ gépház

Attól, hogy EVje van valakinek ne feltételezz sokat ;-) Ez tényleg cefet.

A mélygarázsban nincs latyak jó esetben. A MÜPA tapasztalatom az, hogy ott akár még enni is lehetne a mélygarázs padlójáról olyan tiszta.

Az útközbeni IONITY kábel meg nem tud a földre érni és nem is kell vinni mert az oszlopon van. (ha meg kéne állni valamiért)

Hagyjuk már ezt a "nem kell vinni" dolgot, lefényképeztem neked a cégünk melletti töltőt, ha nem hozol kábelt, akkor nem töltesz. Akinek esze van, cipeli a kábelt.

A mélygarázsban töltök meg romantikus elképzelés, az elején még az autópálya mellett akartál velem tölteni, ahol általában putri körülmények vannak. Télen latyak, sár, eldobált koton, húgyszag. Nem az én világom.

trey @ gépház

Ja autópálya melett ilyen a putri hely: https://photos.plugshare.com/photos/1172561.jpg

A mélygarázshoz vinni kell a kábelt, de az a saját tiszta kábel. Az opera környékén van jópár ilyen hely az egyikben 9 töltőhely is van, de ahogy nézem mindegyiknek van 2-4 töltőhelye.

Ne keverd az AC célállomás töltőket a DCkkel.

A töltőhelyzet Magyarországon tényleg siralmas, de Ausztriában és Németországban nem annyira vészes a helyzet a pályák mellett.

Csak Teslát érdemes venni, mert kellően nagy a hatótáv, és van hozzá saját márkás infra is. Audi E-tron meg BMW i (ezekkel van tapasztalatom) sorozat tényleg szopóroller, műszakilag és infra szempontjából is. A minőség meg autó ketegóriában egy bullshit, minden német gyártó szar alatti kategoria már. Pedig ha most megnézi valaki a BMW kínálatát már csak PHEV meg BEV van. A PHEV egy igazi zsákutca.

Nagyon kritikus a helyzet:

Sok piacon nagyon erős nyomás alatt vagyunk. A beérkező megrendeléseink – különösen az elektromos autókra vonatkozóan – elmaradnak az ambiciózus várakozásainktól.

[...]

a cég a mostani struktúrával, gyártási folyamataival és magas költségeivel együtt a Volkswagen „többé nem versenyképes márkaként”, és „jelentős megszorítások” kellenek ahhoz, hogy a cég működőképes tudjon maradni.

 

Holnap indul a Cybertruck kiszállítása ... Ígéri Musk.

trey @ gépház

Megint egy be nem teljesült EV-ígéret:

trey @ gépház

Ja, persze, az első a szállítási dátum volt (2 év csúszás :D :D :D). Nem sikerült. Tehát, csak ennél a terméknél kettő. Ha hozzávesszük, hogy a 2019-es ígéretekhez képest összement méretben is ... három. Nem is számolom tovább? Minek?

After a 2-year delay, deliveries of Tesla's Cybertruck are scheduled to start Thursday

trey @ gépház

Kinek hazudtak? Bejelentették, hogy milyen terméket szerettek volna fejleszteni. A fejlesztés végén nem érték el minden céljukat vagy változtattak az eredeti elképzelésen. ha valaki készpénznek vette, hogy nem változnak a termék paraméterek egy ilyen nagyszabású fejlesztésnél annak javaslom, hogy ébredjen fel :)

Az ügyfeleknek nehéz volt mert most vált csak megvásárolhatóvá, hogy termék lett belőle. Az előrendelésekre meg ez vonatkozik: (link)

Until your Vehicle is delivered to you, you may cancel your pre-order at any time, in which case you will receive a full refund of your Pre-Order Payment

Van 1M előrendelés. Kérdés mennyien maradnak és várárolják meg ténylegesen.

Ez teljesen más eset mint mikor megrendeled konfigurálod és más konfiggal és más árral jön meg amire nem kevés példa volt az elmúlt két évben az itthoni  kereskedésekben.

Befektetőknek: nekik már elmondta, hogy lábon lőtték magukat ezzel a vállalással. A termék még lehet attól sikeres, hogy megváltozott paraméterekkel jön ki.

Maguknak: ha nem tűznének ki előremutató (nehezen vagy lehetetlennek látszó) célokat, akkor csak biztonsági játék lenne és menne az alibizés mint pár másik gyártónál aminek a vége iyesmi nyilatkozatokhoz vezethet: https://www.reuters.com/business/autos-transportation/volkswagen-signals-staff-reductions-union-meeting-spiegel-2023-11-27/

EV - Top 15 Most Dangerous Cars - premium :)

Cybertruck - Kalapacs

Eleg faszan nez ki. Kar, hogy csak ilyen 6m verzio van, meg az is, hogy az igert 200kWh akksi helyett 125 van. Pedig kb 200-at igertek a dragabb modelekhez. Vontatni 125-os keves lesz sztem.

kapcsolodo: a kozuti balesetek 80%-at a vezetok 20%-a okozza.

kapcsolodo2: Elon nagyot hazudott amikor az autopilot baleseti statisztikait fenyezte: a varosi baleseti statisztikat (ahol az autopilot akkor nem is volt meg bekapcsolhato) vetette ossze a tesla autopilot statisztikajaval, ami majdnem 100%-ban autopalyan megtett merfoldeket jelent.

kapcsolod3: be akarnal-e ulni egy enyhen spicces, idegeskedo drogos tini melle. Mert nagyjabol meg mindig ez a szint.

kapcsolodo4: az egesz onvezetest az a filmjelenet irja le a legjobban, amikor Logan (rozsomak/farkas) megoregedve ugrik el egy onvezeto kamion elol.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

be akarnal-e ulni egy enyhen spicces, idegeskedo drogos tini melle. Mert nagyjabol meg mindig ez a szint.

Nagyon nem az a szint. A Tesla is 3 féle Auto-Pilotot szállít. Autopilot, Enhanced Autopilot (1,4MFt), Full Self-driving Capability (2,8MFt)

Minden Autopilitba bele lehet nyúlni bármikor. Ha nyomod a menetpedált, akkor nem fog fékezni, csak akkusztikus és vizuális jelzést ad! Szóval amit tud azt biztonságosan csinálja, és ott ül felette a sofőr.

 

Megjött a tél! #2

trey @ gépház

Jah Norvégok, Izlandiak, Svédek, Finnek vásárolják arányaiban a legtöbb új EV-t. Szerintem ezeken a helyeken azért még van tél ;-)

2023 október - új autó eladások (EVk aránya az összes újautó eladáson belül)

  • Norvégia: 84,2% BEV
  • Izland: 69,5% BEV
  • Svédország: 37,6% BEV
  • Finnország: 35,7% BEV
  • ...
  • Kalifornia: 25,4% BEV (2023 augusztusi adat)

Források: itt és itt.

https://alkatreszek.hu/mit-tegyek-ha-befagy-a-kocsim-ajtaja

https://totalcar.hu/magazin/technika/2013/01/15/teli_tuleles_az_autonkn…

Ez teljesen uj problema. Latszik is a cikkekbol.

Nagy szerencse, hogy van preheat ha az ajto fagyna be teljesen. Meg az is, hogy van appos/kulcsos unlock vagy preheat, ha csak a kilincs fagy be.

De tenyleg panikra adhat okot egy olyan embernek aki a 15-20 eves fapad autokhoz szokott. :)

Szerkesztve: 2023. 12. 13., sze – 19:21

Súlyos gondok a Teslánál: több mint kétmillió autót hívnak vissza

Több mint kétmillió autót hív vissza a Tesla Amerikában, miután a Nemzeti Közúti Közlekedésbiztonsági Hivatal (NHTSA) átfogó vizsgálata után kiderült, hogy az Autopilot rendszer nem avatkozik be következetesen az olyan helyzetekben, amikor a rendszer figyelmeztetéseket küld a jármű vezetője felé.  

trey @ gépház

Gyenge FUD ez!

Annak ellenére, hogy a cég nem ért egyet az NHTSA elemzésével, egy olyan szoftverfrissítést fog telepíteni a problémás járművekben, amely további vezérlőelemeket és figyelmeztetéseket tartalmaz, ezzel ösztönözve a sofőrök fokozott felelősségvállalását az olyan szituációkban, amikor az Autosteer be van kapcsolva. 

Gecibe, rossz nickemmel jelentkeztem be. :(

Mónikáék Opeljében 56 ezer kilométer után ment tönkre a motor a széthulló vezérműszíj miatt

[..]

Trélerrel szállították szervizbe, ahol súlyos motorhibát állapítottak meg. Az autó garanciája áprilisban lejárt, ráadásul az eddigi háromból csak az első kötelező karbantartást végezték márkaszervizben, amikor az autó egyéves volt. A másodikat és a legutóbbit már független műhelyekre bízták, ezért az importőr elutasította a javítási költségekre vonatkozó méltányossági kérelmüket. A családnak ezért a teljes, milliós összeget ki kell fizetnie a javításért.

link

- Tudod mi a közös a hasmenés és az elektromos autó között ??

- Nem biztos, hogy kibírod vele hazáig...

For Whites Only meeting room!

Széthulló Model Y / 3 első futóművek és hárítási, elsikálási próbálkozások a Tesla részéről voltak már? Az a baj, hogy egy egyszerű futóművet képtelenek korrektül megtervezni és legyártani, akkor hogy bízzon az ember abban, hogy az akkupakk majd 15-20 évet kibír? Sehogy. Ezek 3-5 évre tervezett autók.

https://www.reuters.com/investigates/special-report/tesla-musk-steering…

"Everything fails, all the time."

Saját képeim, szóval ezt benézted.

Vegyél fel szemüveget esetleg, ha már a nagyítás funkció nem működik a browseredben. Majd nézd meg a karosszériaelemek közti hézagokat, mennyire egyenletesek. Rohadtul ciki, egy Tavrián jobban állnak az elemek, azokat biztos ismered hisz az ukrán haverjaid gyártották.

És ne gyere azzal se, hogy alumínium, az Audi A8 D2 ezt már 1994-ben megoldotta. Ráadásul ott az egész kasztni alumíniumból volt, nem csak az acélvázra hányták rá az alu elemeket mint a Model 3-nál.

Tesla részvényes vagy, hogy így fáj ez neked?

"Everything fails, all the time."

13 ponton körbetolómérőztem egy Model 3 b oszlopát. Mindenhol konstans ugyan azokat a távolságokat mérem! Miért hazudozol trehány összeszerelésről? Kivettél egy megzúzott, trehányul darabot az te bajod! Az hogy néhány km-es tapasztalattal egységesen szarnak titulálod az EV platformot, az meglehetősen nagy sötétségre utal.

Acélvázra rászórt Alu elemeket vizionálsz! Nem is hallottál még gigapressről?

Tehát amikor a német prémium azt hazudja, hogy keveset fogyaszt aminek soha senki nem tudott a közelébe kerülni, vagy azt hazudja hogy megfelel az előírt emissziós értékeknek, az rendben van? És itt a csaló ICE-kről van szó, ami sokmilliárd ember tüdejébe  juttat rákkeltő anyagokat?

Én ezeket nevezném hazug tróger cégeknek!

Figyu rolling coal arc! A Model 3-nál nem ott volt illesztési probléma! A gumi és a díszléc állt el, és a hátsó csomagtartó tető! Mind a kettőt a Tesla mobil szervíz, orvosolta ha kérte az ügyfél, de házilag us meg lehet igazítani. Tudom ciki, hogy utána sem nézel annak amiről annyira ugatsz, de vedd a fáradságot a googlizáshoz! 
Amit meg a blogban hisztit leműveltél, nevetséges!

Igen, ezt a hézagot minden bizonnyal a gumi meg a díszléc okozza. Itt van közelebbről is ha ezúttal sem találnád meg a szemüvegedet.

Nem értem miért próbálod a szart a lóba visszalapátolni. Ezen az autón biza szarok a hézagok akárhogy is hímezed-hámozod a tényeket, mert pontatlan, trehány az illesztés. Az egész autó kívül-belül ordítóan hanyag összeszerelési minőségű.

Én még akár el is fogadnám így ha elég olcsó lenne, mondjuk Dacia árért leszarnám a hézagokat meg a nyöszörgést, viszont ezt prémiumnak behazudni szerintem nagyon ciki.

Az meg még cikibb, hogy ezt állítólag utólagosan orvosolja a tesla mobilszervíz vagy mi a tököm. Hogyan hagyhatja el egyáltalán a gyárkaput valami ilyen állapotban, hogy aztán a szervizesnek kelljen befejeznie a végszerelést? A kerékcsavarokat azért meghúzzák gyárilag, ugye? 1980-as évek Dacia szint, azt kellett újkorában mégegyszer szétszedni és összerakni hogy jó legyen.

Szerintem ezt rajtad kívül mindenki érti.

"Everything fails, all the time."

Szerintem ezt rajtad kívül mindenki érti.

Az hogy te beszoptad, mert rádtukmáltak egy szar példányt, az nem a gyártó hibája, hanem azé ahonnan kölcsönözted! Nagyon érdekes, hogy 1 esetből képes vagy általánosítani! De megint leírom, hogy te is értsed (aszerintem nem fogod!) nem az A oszlopon lévő hézagok miatt hőbörgött az internet népe! Amit te mutatsz, sok mindenből jöhet, de főként abból hogy nyitva az ajtő és nagyon fineszesen megtaláltál egy olyan perspektíva beállítást, ami optikai csalódást okoz!

Én még akár el is fogadnám így ha elég olcsó lenne, mondjuk Dacia árért leszarnám a hézagokat

Szóval szarrágó vagy!

ezt prémiumnak behazudni szerintem nagyon ciki

20kWh/100km fogyasztással, 5,5m/s2 gyorsulással, 0 károsanyag emisszióval nekem bármely 1980-as Dacia prémiumnak számítana! Biztos ezek az igazi prémiumok.

Oké, kb. 3 percet szenteltem a Tesla hézagok fényképezésére, nem fényképeztem körbe az összes oszlopot. Bár ha tudom, hogy ekkora valóságtagadó jön szembe az interneten, körbefényképeztem volna, esetleg még többet is. :D

A Porsche is tróger a Taycannal, aki így ad ki autót a gyárkapun, arra nem lehet mást mondani.

"Everything fails, all the time."

Ami füstöl az nem prémium!

aki így ad ki autót a gyárkapun, arra nem lehet mást mondani

Nem szeretném felsorolni, hogy mennyi nyilvános visszahívás történik a prémium gyártóknál, és mennyi lesunnyogott hibát vissza sem hívnak! Emlékszel a VW EGR szelepére, amivel a Becsületesnepper is szívott!?

Bár ha tudom, hogy ekkora valóságtagadó jön szembe az interneten, körbefényképeztem volna, esetleg még többet is.

Vetítesz! Miért nem a kölcsönző cégnél vered az asztalt?

Az, hogy más gyártók is trógerek, még nem mentesíti a Teslát a saját trógerségük alól. Pont hogy nekik kéne jobbnak lenniük, mert a magas lóról beszélés az megy már, hogy "legacy automakers", meg prémiummárka.

Aztán közben slendrián módon összehányt autókat kiengednek a gyárkapun, amit más nem enged meg magának általában. Hát milyen QC van náluk hogy ez elfogadott?

Mekkora balhé lenne, ha egy Corolla vagy egy Swift ilyen panel gapekkel jönne ki a gyárból, harakirit követnének el.

Nem az volt a mantra, hogy az EV-k mennyivel egyszerűbbek, mert nincs bonyolult belsőégésű motor, azok járulékos alkatrészei, mint pl. kipufogó? Akkor miért nem tudják normális minőségben legyártani őket (hint: fillérbaszás maximalizálása, tróger cég).

A Tesla megmutathatta volna hogy ki a fasza gyerek, de ahelyett hogy rámentek volna a ténylegesen prémium minőségre, eltrógerkodták a gyártást mert a pénzt elverték magamutógató gullwing doorsra, tabletre középen, fingó szoftverre, meg a főkretén Cybertruckra a kézzel bedobott törhetetlen üveggel. :D

"Everything fails, all the time."

Próbáld azt az ellentmondást feloldani, hogy a prémium gyártók ‘clean’-nek hirdetik a szarjaikat, csaló sw-t telepítenek. Most PHEV meg mild hibrideket építenek, hogy azt hazudják hogy ők most már tényleg ‘clean’-ek, miközben ott figyel a prémium szaron a kémény!

Tesla hézag: https://ibb.co/sww0X0d

Én csak ilyen hézagokat látok a B oszlop környékén. Lehet hogy az egyetlen jólsikerült darabot fogtam ki?

Amúgy nem sík felület esetében, a GAP mérete a perspektyíva függvényében változik, mert hát egy cm sík felület sincs egy Teslán!

Na mi lesz a Tesla köpködéssel? Senkit nem zavarnak már a hézagok? Vagy az ideális hézagokkal szerelt prémium spmogokádók ennyire fasza flash-t okoznak? 

Überciki. "Vehicle basic—door handles—are increasingly problematic ( ... ) Owners are having issues with high-tech approaches to this basic function; seven of the 10 most problematic models in this area are battery electric vehicles (BEVs)."

"Unofficially ranked automakers fill bottom spots: Tesla Motors, with 257 PP100, increases 31 PP100 year over year, while Polestar (313 PP100) improves 15 PP100 year over year. Lucid Motors (340 PP100) and Rivian Motors (282 PP100) are included in the industry calculations for the first time but have too small a sample size to be award eligible. "

Jakubohóc akárhogy is próbálja a szart a lóba visszalapátolni, a Tesla bizony a legalja gyártási minőséget hozza, ráadásul a tendencia még romlást is mutat.

"Everything fails, all the time."

Tesla bizony a legalja gyártási minőséget hozza, ráadásul a tendencia még romlást is mutat
 

Ez a véleményed úgy alakult ki, hogy életedben nem vettél Tesla terméket, csupán csak a oil lobby fake  propagandáját teszed magadévá!

ráadásul a tendencia még romlást is mutat.

Nekem még azt tanították, hogy két adatból még nem lehet trendet felállítani. Változott a tudomány?

Látom a oillobby minden statisztikát összegyúr, csak hogy tovább mérgezzétek önmagatokat!

Amúgy azt sem értem miért vontok párhuzamot a Tesla és az EV-k között? Mert ugye minden Tesla EV, de nem minden EV Tesla! Mégis az a tézis, hogy ugyan még Teslát nem láttatok, vagy ha igen akkor is rövid időre, de az EV szar! Pl. mennyire gagyin néz ki (a szelepsapkája), ezért maradok a benyásnál!

Meg is rágjátok néha, vagy csak nyelitek ezt a bullshitet!?

Az ICE akkor lesz alternatívája az EV-nek, ha nem lesz rajta kipufogócső, és nem fog idegesítően kerregni! A ma közforgalomban szaladgáló ICE-k nem ilyenek.

Felteszem a kérdéseket ismét: Miért szeretitek a szmogot!? Miért mérgezitek magatokat és felebarátaitokat tudatosan?

Szerkesztve: 2023. 12. 30., szo – 16:14

hup.hu##article[data-comment-user-id="16401"]

hup.hu##article[data-comment-user-id="4199"]

Ezt miből gondolod, hogy ilyen egy tipikus EV használó? Én az elektromos Berlingóval járok családilag Spartan Race versenyekre ;-)

Tavaly az UB-n is jól jött, ABRPvel szuperül lehetett a váltó logisztikát támogatni. (Főleg úgy hogy nem csak sofőr voltam de futottam is 25km-t)

Tavasszal meg ide megyek: https://si.spartan.com/en/race/detail/8141/overview

Látod, ez egy valós probléma. Nekem nem hatótávparám van, hanem töltőszolgáltató parám. A hatótávpara csak olyan EVben van szerintem amiben semmi nem jelzi ki az akku töltöttségét százalékban, hanem megpróbálja a megtippelni a hatótávot. Ez kb lehetetlen küldetés, és rendkívül rossz döntés a gyártó részéről. (e-golf például)

Töltőszolgáltató fronton vadnyugat van. Most pl a ZSE Drivera haragszom. (Pedig olcsón adják az áramot) Náluk is mint a legtöbb töltő problémánál a háttér informatikai rendszer a problémák fő forrása (vagy az oszlopok internetkapcsolata).

Egy sima regisztráció nem működik Náluk mert itthon az EON az ő renszerüket használja. Utolsó emailben tőlük:

thank you for your e-mail.

We would like to inform you that some foreign providers have the same backend as ZSE Drive. For this reason, a situation may arise where the data is flipped incorrectly. In order to avoid such a situation, we ask you to provide a different e-mail address, which we will register for you for ZSE Drive. Subsequently, password recovery will work for you.

Érted... használják másik e-mail címet mert ezt nem tudja megugorni Szlovákia egyik legnagyobb töltőszolgáltatója...

En kivancsisagbol raneztem 2 nem tesla toltore hazauton. Volt eleg hatotavom, de ki akartam probalni mert tok szep helyen vannak es utba estek.

Az egyiknel 4 toltobol 1 nem mukodott(ionity) es ott allt sorban gyorstoltore 2 szerencsetlen Porsche Taycan es vart a sorara (pedig ejszaka mentem).

A masik helyen 2 toltobol(6 toltofej) 0 mukodott. Egyik teljesen aram nelkul volt meg hibat sem tudott irni. Masik pedig out of ordert irt.

Parndorfot Tesla toltot is kiprobaltam, mert az nekem uj. Az nyitva van mindenfele elektromos autosnak. A par toltofej lebaszkodva a foldre, eltorve muanyag pocok ami tartja, es odaszarva a toltok koze. :D De legalabb mukodott.

Jelenlegi tapasztalattal nem mernek nem tesla EV-t venni hosszabb utra, meg akkor sem ha mindenben jobb lenne, mint a Tesla. Kurvanagy lutri.

Norvégia, ahol kurva erős állami támogatásokkal (tehát mesterségesen) terelték a lakosságot az EV-zés felé. Már ott is érzik:

ám a helyiek egy része szerint gondot okoz, hogy nincs elegendő nyilvános töltő a fővárosban

Hát, ha ott is gondot okoz, akkor nincsenek illúzióim.

trey @ gépház

A városi AC kérdés az kicsit más problémakör. Ott a döntéshozók azt nem szokták érteni, hogy nem 1-1 22kW töltő kell hanem rengeteg kis teljesítményű akár sima schuko... Amíg a döntéshozók a tanulási tapasztalatból indulnak ki ennek a helyzetnek nem lesz megoldása, pedig baromi olcsón lehetne rengeteg töltő...

IONITY-nél teljesen megszokott az, hogy egy oszlop nem működik sajnos. Küzdenek a karbantartással. Azt figyeltem meg, hogy újabb oszlopokon (elég sok szolgáltatónál) az oszlopba vissza kell dugni a töltőfejet és az reteszeli. (A Tesla régóta így csinálja) Ilyen rendszerű töltőnél még nem láttam hibás töltőfejet. A Tesla mellett ez óriási előny ami csak akkor fog eltűnni ha jó DC töltőszolgáltatók lesznek. Tavalyelőtt Balatonkeresztúr IONITY-n belebotlottam én is, hogy a 4 oszlopból egy sem működött Horvátország felé  a másik oldalon még a négyből csak egy volt jó. (tavaly meg megközelíthetetlenné tették a pályafelújítás ideje alatt) Hogy jót is mondjak mintha sokkal kevesebb lenne pl az IONITY hiba mint két éve. Fejlődnek. Tavaly Magyarországon, Ausztriában és Horvátországban minden IONITY töltés pöccre indult azonnal és hibás töltött sem láttam. (20+ telefonszám)

Már Magyarországon is kinyitottak. Nem nyitják meg mindegyiket amúgy, csak ahol volt támogatás vagy alacsony a kihasználtság.

Az pedig megmarad, hogy csak csatlakoztatja töltőt és már tölt is. Ez a többieknek nagyon nehezen megy. (Egyelőre) Míg az autók egyre kiforrotabbak, a töltőhelyzet a 2010 körüli Android telefon szituációt idézi. Rengeteg töltő típus és szolgáltató van de a legtöbb elég gagyi. Ráférne a területre egy növekedés/konszolidáció.

Állítólag lesz POS terminál rajtuk. :) Mondjuk a sárgacsekkek országa idegenkedik attól is. Ahol benzinkúton van automata kútfej is, ott mindig üres, és a hagyományosnál várnak a sorukra. Nem tudom mit csinálnának egy Buc-ee's méretű kútnál, ahol csak automata tankolás van mind a 250db kútfejen?

Jah miközben a szolgáltatók rettegnek az áramlopás miatt. Olyan szép zárolások lesznek ami sokaknak nem fog tetszeni. Említett ZSE Drive pl 50€ zárolással indít. Volt olyan esetem ahol 4x próbáltam működésre bírni az oszlopot (telefonos segítséggel is) 200€ zárolás/0 kWh töltés. 15 éve USAban csak automata kúton tankoltam. PA-ban1$ vont le előre, FL-ban meg 100$ foglaltak a kúton ahol nagy "benzinlopást a törvény bünteti" matricák voltak. Nincsenek illúzióim felénk, hogyan fog ez működni...

A Radics Peti miért nem olvassa ezt a fórumot?

Az elektromos autók eladása több időt vesz igénybe, mint a belső égésű motorral rendelkezőké. Ennek oka az elektromos járművek megfizethetősége és a városi területek szerkezeti szűk keresztmetszetei.

Míg a használt elektromos járművek eladása folyamatosan nő, a népszerűségük továbbra is sokkal alacsonyabb a hagyományos járművekénél. A Tesla Model S eladása lényegesen több időt vesz igénybe, mint bizonyos egyéb elektromos autóké (40,5 nap).

Link: https://index.hu/gazdasag/2024/01/04/autopiac-autoeladas-autokereskedel…

trey @ gépház

Épp most olvasok az orosz invázióról, nekik nem okozott problémát a szűk keresztmetszet.

Kiütötték a kerítést és átmentek, ha arra volt épp rövidebb. Látod, az a gond velünk, ha túl igényeskedőek vagyunk.

Ha a géppuska nem árt a Teslanak, akkor a kerítés sem fog. Nincs keresztmetszeti probléma.

:)

Szerkesztve: 2024. 01. 05., p – 08:30

Tényleg jól befürödtek a norvégok a villanybuszokkal?

Még decemberben járta körbe a sajtót a hír, miszerint áldatlan állapotok vannak Oslóban, ahol már szinte minden busz elektromos, de mint kiderült, azok nem bírják a hideget, ezért járatok tucatjait kell törölni.

[...]

A mostani problémákat a város észak-keleti részén telepített új töltők okozták, amelyek a tartós hidegben elromlottak, nem lehetett tölteni rajtuk, ezért módosítani kellett őket.

[...]

#bétaüzem #menetközbentaláljukkimilegyen #szopás #mostmárbiztosjólesz

trey @ gépház

Mondjuk én itt elővenném a töltőoszlopok gyártóját és rámutatnék a specifikációban arra hogy milyen körülmények között volt tesztelve a töltő és mire vállaltak garit aztán mindenféle ügyvédekkel elkezdeném fenyegetni őket hogy vigyék a szemetüket innen ésvagyper adjanak egy olyat ami tényleg működik, ezzel párhuzamosan pedig számolgatnám a kötbért. Illetve a másik véglet is játszhat, ha úgy kötöttek szerződést hogy látták hogy nem fogja bírni a hideget de tippre Osloban azért számoltak ezzel, akkor nyilván a másik félnek jár a pejparipapömpi a popóba.

Amúgy ez sehol sem a villanybuszok hibája, az ICE autókat se szidod ha elromlik a benzinkúton a töltőoszlop.

Szerkesztve: 2024. 01. 05., p – 11:45

Tűzveszélyes!

#százharmincévbétaüzem #menetközbensemtaláljukkimilegyen #eznemisszopás #mostmárbiztosjólesz

Csak hibridek voltak érintettek. És a tűz oka keréktűz volt, amit a sofőr hibásan reagált le. Lényeg hogy jól égtek a német prémiumok. Pedig százharmincpluséve az az igéret, hogy megoldjuk…

Ennyit a környezetbarátságról. Ipari szeméttermelés, ugyanaz mint a smartphone vagy tablet piac. Nem javíthatóak gazdaságosan, ezért a biztosító GTK-ra veszi őket már egész kis sérülések miatt is.

Alig van hozzájuk utángyártott alkatrész, csak a Teslától vehetsz, már ha egyáltalán náluk éppen van.

Emiatt horror drága a biztosítás rájuk.

Mondjuk a litvánok örülnek nekik, oda hordják a sok szemét GTK-s Teslát aztán összekendácsolják őket így-úgy és mehetnek a kelet-EU használtpiacra.

"Everything fails, all the time."

Folytatás itt.

trey @ gépház