PGP 8.0 Beta kiadás

 ( trey | 2002. október 13., vasárnap - 13:02 )

Megjelent a PGP (Pretty Good Privacy) legújabb verziójának 8.0 Beta kiadása. A végleges verzió úgy néz ki, hogy decemberre várható.

Az új funkciók között az alábbiak kaptak helyet:

  • Smart Card támogatás
  • Unicode támogatás
  • Novell Groupwise támogatás
  • stb.

    A Mac OS X Beta is kinn van, szintén lehet tesztelni. Egy dologra kell figyelni, hogy a Beta le fog járni 2002. december. 6-án, ami azt jelenti, hogy az elkódolt adatokhoz adatokhoz nem lehet hozzáférni.

    Mi is az a PGP?" A Phil's Pretty Good Software által írt Pretty Good Privacy (PGP) egy nagybiztonságú titkosító program, mely MSDOS, Unix, VAX/VMS, és sok más operációs rendszer alatt fut. Lehetõvé teszi adatok és üzenetek autentikus, titkos és irányított célbajuttatását. Az irányított ebben a szóhasználatban azt jelenti, hogy kizárólag azok férnek hozzá az adatok tartalmához, akiknek azt szántuk. Az autenticitás azt jelenti, hogy a fogadó bizonyos lehet abban, hogy az adatokat ki adta fel, és hogy az adatok nem módosultak. Mindehhez nincs szükség arra, hogy a felek hagyományos titkosítási eljárásoknál szokásos titkos kulcsokat cseréljenek egymással, és azokat megbízható csatornán állandóan szintentartsák. A PGP-nél egyáltalán nincs szükség biztonságos csatornára a kulcsok terítéséhez. Mindez azért van, mert a PGP egy új, ún. "nyilvános kulcsos" titkosítási eljáráson alapul.

    A PGP-ben együtt vannak a Rivest-Shamir-Adleman (RSA) algoritmuson alapuló nyilvános kulcsos titkosítás elõnyei a hagyományos eljárások sebességével, a kivonatokon (message digest, MD) alapuló digitális aláírással, a titkosítás elõtti tömörítéssel, valamint az ergonómikus környezettel és kulcs-adatbázis kezelõ funkciókkal. A PGP a széles tömegek számára készült."