Ex-MDF miniszter: "lehet-e olyan termékekre szakosodnia egy országnak, amelyekben nincs komparative előnye?"

Fórumok

Bod Páter Ákos, az MDF kormány egykori ipari és kereskedelmi minisztere, majd MNB elnök kérdezi: lehet-e olyan termékekre szakosodnia egy országnak, amelyekben nincs komparative előnye?

Az egykori MDF kormány alatt szerencsére volt Magyarországon egy főrabbi, Landeszmann György, aki még időben felhívta a figyelmet a gengszterváltás hajnalán arra fontos összefüggésre, hogy a
Kecskeméti fütyülős és mezőgazdaság ami az ország komparative erőssége volt akkoriban nem igazán jövőbiztos. 

Szóval a kérdésre a válasz: Lehet! 

Meg hát az informatikák is sok áramokat fogyasztanak, de azért mégsem küldjük el a hupukat a mezőgazdaságba ökobarát módon lovakkal szántani, meg kaszával aratni. :-) 

Hozzászólások

Meg hát az informatikák is sok áramokat fogyasztanak, de azért mégsem küldjük el a hupukat a mezőgazdaságba ökobarát módon lovakkal szántani, meg kaszával aratni. :-) 

Pedig összességében hasznosabb lenne :).

Kinek van hozzánk képest a környéken?

A CATL debreceni bejelentésére még Igor Matovič volt szlovák kormányfő, a jelenlegi pénzügyminiszter is reagált, rúgva egyet ellenlábasába, Richard Sulík akkori gazdasági miniszterbe:  „A kínai CATL cég akkumulátorgyártó gyárat épít Magyarországon 7,3 milliárd euróért. (...) Gratulálok a magyar gazdasági miniszternek, hogy nem sztrájkolt, hanem dolgozott! (...) Így kell ezt csinálni, a kutyafáját! Ötször nagyobb megaberuházás, mint a Volvo...” – írta a pénzügyminiszter, aki még azt is hozzátette: „Mennek a magyarok, mint a rakéták, mi pedig csak szegény rokonoknak nézünk ki mellettük”.

Szlovákia hanyatlása, Magyarország feltámadása

“Az ellenség keze betette a lábát”

Azt se ártana tisztázni, hogy a jó 200 éves elmélet a komp. előnyökről érvényes e most. Illetve ebben az esetben nem kell-e mást is számításba venni.

Mondjuk pl.ha a fősodor(üdv: hajbi) eldöntötte, hogy márpedig az akkumulátor lesz az elkövetkező években a fő energia tároló(minden környezetvédelmi probléma ellenére), akkor viszont az stratégiai termékké válik. És nem biztos, hogy hosszú távon érvényesül a szabadkereskedelem, mint meghatározó elv ezen a területen. Vagy pl. amivel riogatnak, hogy majd xy autógyár kivonul, ha rosszak leszünk, ez is egy jó érv lesz, hogy ott van mellette az akkugyár, talán még se kellene. stb stb.

küldjük el a hupukat a mezőgazdaságba ökobarát módon lovakkal szántani, meg kaszával aratni

Hát nemelyek, itteni tevékenységük alapján még oda se lenne jó :D

Fedora 38, Thinkpad x280

IT-ben mondjuk komparatív előnyünk van, az olcsó forint képében.

"Meg hát az informatikák is sok áramokat fogyasztanak"

 

wut?