Debreceni akkugyár közmeghallgatás

Hozzászólások

Kultúrált úriemberek gyülekezete. Amúgy minek kell az ilyesmi, népszavazás helyett?

Úgy gondolom a höbörgők megérdemlik az akkugyárat. Minden létező eszközt megragadtak, hogy egy pillanatra se lehessen valós vitát folytatni a témában.

A gyár elindulását és a megnövekedett lakosságot képes lesz-e ellátni Debrecen infrastruktúrája, különös tekintettel a víz és a közlekedési hálózatra? (Nyílt titok, hogy Debrecen vízhálózata elavult és kisebb lakosságszámra "tervezett". A vízbázis idén nyáron éppen csak megfelelt az igények ellátásához. Az úthálózat részlegesen és csak korlátozottan bővíthető.)

Az a baj, hogy ebből is csak egy "kormány ellenes" höbőrgés lett..

Az a baj, hogy ebből is csak egy "kormány ellenes" höbőrgés lett..

 

Azért, mert a kormány az, aki erővel áttolja a dolgokat, figyelmen kívül hagyva hosszú távú érdekét a népnek. Ami most éppen jó (a kínai befektető jó sok pénzt ad), az lehet, hogy hosszú távon rossz. Így viselkedik ez a kormány minden kérdésben.

"És mondd zsiráf szoktál te hányni?"

El tudnád nekem mondani, hogy ezzel a zseniális érveléssel hányszor sikerült meghátrálásra kényszeríteni ezt a kormányt az elmúlt majdnem 13 évben? Azt már nem is kérdezem, hogy hány választást sikerült így megnyerni? :)

Lássuk.

Én előzetesen megkértelek rá, hogy ha már osztod az észt, hogy nem lehet, hátha tudod, hogy lehet valamit. Elvégre az mégiscsak nehezebb. Na ahelyett, hogy válaszoltál volna, feltettél nekem két irányított kérdést. Hát ha irányítani akarod a választ akár válaszolhatsz is a saját kérdéseidre. 

Ennyit a vitakultúráról ... 

Par peldaeset, amikor sikerult:

"internetado"
nolimpia
vasarnapi boltzar
Covid alatt bezaro vendeglatosok fizetestamogatasa

Lehet hatni erre a kormanyra. Meg lehet veluk talalni a hangot. El lehet erni, hogy neha annak megfeleloen cselekedjenek, mintha tudataban lennenek, hogy beneztek. Csak elismerni nem fogjak, hogy beneztek.

Az sem oké, de ott nem a dolog demokratikusságáról van szó. Ott azért szépen felvásárolták a területet, és egy farmer tiltakozott, az bírósági úton (állami beleszólás, új törvényalkotás nélkül) rendeződött (elvesztette a pert). Akik most tiltakoznak, azok odamentek, illegálisan házakat foglaltak. Attól még persze környezetvédelmi szempontból tragikus a dolog, de nem arról van szó, hogy az ott lakók véleményét szarja le a kormány.

tekintsünk el a "what about..." jellegű hozzáállásodtól, észrevetted, hogy nem az aktuális esetről volt szó? Nem sok egy picit a "nemzetstratégiai jelentőségű" bullshit? Érted, hogy itt elsődlegesen nem azzal van baj, hogy ez a cucc csak és kizárólag az adott helyen tud megvalósulni vagy sehol?

El kell először érni a hitelesség azt a szintjét, hogy ha azt mondják, hogy vigyázni fogunk, hogy ne szennyezzen, akkor el is higgyék. Ha meg nem megy, akkor egy nagy országban a semmi közepére kell telepíteni, ahol majd csak azok laknak a közelében, akik odamennek dolgozni (ez az USA-ban megoldható, máshol nem tudom).

Leírtam. Feltételezem.

Ahhoz értek, hogy lássam valamiről, hogy tudatos vagy véletlen. Kizártnak tartom, hogy egy ekkora cég véletlenül költözzön oda. 

Az indokaikat nem ismerem, csak van elképzelésem róla.

 

Mit nem lehet ebből megérteni? Miért kevered össze a dolgokat? Túl összetett?

És az a tény hogyan segíti elő a prekoncepciódat, hogy a BMW számára ez nem kell, neki lesz saját akku összeszerelő üzeme?
https://hvg.hu/kkv/20221125_bmw_debrecen_gyar_akkumulator_neue_klasse

Pont ezért lesz az eredeti tervekhez képest is nagyobb a gyár, mert az akkuüzemet is ideépítik.

Segítek. A dolgok úgy működnek, hogy meggyőzöd a másikat, hogy valamit valamiért. Jelen helyzetben ezt már elbaltázták és érzelmekkel kell vitázniuk, amit tudjuk nem működik. 

Ha nem tekintjük az elcseszett helyzetet. Itt alapvetően két probléma van, az egyik, hogy az előző építési helyeken átb*szták a helyieket, és ez köztudott, tehát ha a csillagos eget leígérik sem működik.  A másik, hogy simán lehetne azzal indokolni, hogy miért nem jó egy másik helyszín.

Hogy kellene? Olyan helyre kell vinni, ahol két kézzel kapnak utána, vagy olyat ígérni (és betartani) ami kecsegtető a helyiek számára. De úgy dönteni, hogy Debrecenben lesz, mert politikailag oda kell, hogy menjen az gáz. Azzal meg nekem ne gyere, hogy 40-60 km távolság vagy 3 km távolság jelentősen számít egy beszállítónál. 300km v. 3000km persze már egy teljesen másik kérdés. 

Filozófiai kérdés: igaza van-e annak, aki érzelmi alapon dönt?

Nem Zolika, nem ez a megértendő valóság! :D

A valóság az, hogy a jelenlegi lakosság számával Debrecen már most is túl lóg a természet földrajzi, infrastrukturális adottságaiból következő optimumán. Magyarul a terület eltartó képessége, a város úthálózata, vízi közművei, elektromos hálózata csak korlátozottan bír el további népesség növekedést. Moldova György egyik magvas gondolata volt az, hogy kikötő létesítéséhez nem a sivatagban veszünk telket, bármennyire is olcsó a telek, mert a vízet is oda kell majd vinni. Erre az akkugyárra ez fokozottan igaz! Elsősorban nem az akkugyár a probléma, hanem a várt népesség növekedés, amit azonban senki se vizsgált mélységeiben. A hőbörgők ezt nem képesek felfogni, a befektetők meg örülnek, hogy nem erről szól a vita, mert a valóság ezen része számukra is roppant kínos lenne.

Ez a gyár egy folyó melletti településen nagyjából semmilyen közvetett problémát nem jelentene. Itt viszont a puszta közepén csak egy örökös szopóroller lesz.

Bocs, hogy nem tudok egyet érteni a sötétzöld demagógiával. Már veszem is a zsákruhát, meg a vödör hamut.

Ez az akkugyár a cocializmus legszebb iparfejlesztési hagyományait idézi. Akkoriban rendre figyelmen kívül hagyták a természet földrajzi adottságokat az ipar telepítéseknél. Itt is figyelmen kívül hagyták a vízigényt (Civaqua-program fából vaskarika). Debrecen eltartó képessége, infrastruktúrája a jelenlegi technológiákkal nem fejleszthető tovább, ergo egy cirka 25%os népesség növekedésnek nincs meg az alapja.

Normális esetben valószínűleg tényleg nem mérgezne meg senkit, viszont az a baj, hogy nemzetgazdasági érdekűvé fogják tenni a gyárat, és ezt ki is fogják használni a gyártulajdonosok és véletlenül pont nem lesz egy olyan kút sem, amiből kiderülne, hogy valamit kispóroltak az építésnél vagy elfelejtettek/kihagytak, vagy amik ilyenkor szoktak történni. (Lásd Göd, ahol betemették a kutakat!) Majd 10 év múlva meglátszik a lakosságon.

Az az érdekes, hogy a pont a Klubrádióba telefonált be egy szaki, aki a vízigényre azt mondta, hogy nagy része tisztított szennyvízből lenne biztosítva, ami nem is tűnik hülyeségnek, más kérdés hogy a kommunikációs hiányosságok és a gödi tapasztalatok alapján ő se nagyon támogatta a projektet. 

A befektetok/beruhazok csak utananeztek annak, hogy megvalosithatoak-e a tervek az adott kornyezeti adottsagok birtokaban. Ha megis belemennek, akkor vagy elerheto a szukseges vizmennyiseg vagy kaptak ra vmifele garanciat, hogy elerheto lesz, mire kell.

Szerinted belekezdenek egy ekkora berhuzasba, ha nem adott hozza minden feltetel?

Ha a vizfogyasztas annyira kardinalis problema lenne, akkor vizparti teruletet kerestek volna. Megis ugy gondoljak, hogy ez nem problema a szamukra.

Fegyvert, pénzt, paripát jó hogy megígérnek a befektetőknek/beruházóknak. Lásd CivAqua program! Láthatóan megvárták, hogy az EU rábólintson a CivAquara. Ennél a beruházásnál a természeti adottságok voltak a legutolsó szempontok, amikre tekintettel voltak. Fontosabb érv volt például a már épülő BMW gyár, vagy a Semcorp üzem.

Ez egy másodlagos kérdés. Eleve szakítani kéne azzal gazdasági elképzeléssel, h külföldi vállaltokat telepítenek ide, plána ha azok aztán külföldi munkaerőt foglalkouztatnak (mert az olcsóbb), pláne ha brutálisan környezetszennyező a tevékenységük, pláne ha pont azt az értékes termőföldet építik be, teszik tönkre amin éppenhogy gazdálkodnunk kellene és amire hazai feldogolgozóipart kéne építeni, ahogy ezt Matolcsy és Toroczkay is mondja. Ne jöjjön ide külföldi vállalat, van már belőlük untig elég - szépen lehetne őket innen elzavarni -. Mezőgazdasági  tevékenységet kéne végezni és azt kiszolgáló és feldolgozó ipart kell megteremteni hazai vállalkozások tánogatásán keresztül. Mezőgazdasági ország vagyunk, ehhez van meg az adottságunk, mindig is az voltunk - ennek teljesen nyilvánvalónak kellenne lennie! AZ élelmiszer a kulcskérdés, gondolom ezt mindenki tapasztalja a bevásárlások alkalmával!  
A Samsung gödi gyáránál aztán van víz dögivel, bár ettől még a zajterhelés, a kutakban kimutatott szennyezés, szabálytalan és engedély nélküli működés miatti halálesetek, tűzvész stb nem nyugtatja meg a gödieket, és éppenséggel az ingatlanaik értékét sem kedvezően befolyásolja. Szóval nem! Egy ilyen vállalkozás sehol Magyarországon nincs jó helyen! Vigyék innen a fenébe a BMW-vel együtt!
A debreceni viszonyokkal én nem vagyok tisztában, de nehéz elképzelnem, h itt valami olyan lényeges dolog lenne, amiről nem tudnának a kínaik, és ebbéli tudatlanságuk lenne az oka h nem viszik máshova a gyárukat. Inkább valószínű, h te nem vagy képben Moldován innen vagy túl!

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

"Mezőgazdasági ország vagyunk"
A hatékony, jól működő mezőgazdaság erősen modern dolog már, nagyon kevés élőerő kell hozzá. Akkor éri meg, amikor minden automatizált vagy gépesített. Jelenleg a mezőgazdaság adja Magyarország GDP-jének 4 százalékát.
Minden modern ország szolgáltatószektorból működteti a gazdaságát, nem mezőgazdaságból.

"AZ élelmiszer a kulcskérdés, gondolom ezt mindenki tapasztalja a bevásárlások alkalmával! " Persze, hogy az, azonban az élelmiszer legnagyobb része 1. vagy feldolgozott, 2. vagy a széles termékpaletta miatt import. Az élelmiszerfeldolgozás, előállítás pedig ipari dolog.

"pláne ha brutálisan környezetszennyező a tevékenységük" Azt ugye tudod, hogy az állattartás az egyik legnagyobb környezetszennyező?

"Mezőgazdasági  tevékenységet kéne végezni és azt kiszolgáló és feldolgozó ipart kell megteremteni hazai vállalkozások tánogatásán keresztül. "
A hazai mezőgazdaságot támogatják is az EU-n keresztül rengeteg pénzzel, az más kérdés, hogy ez (mivel ők a legnagyobb földtulajdonosok), a NER-nél landol, akik nem művelik megfelelően a földeket. Az egyik legnagyobb földtulajdonos maga Mészáros Lőrinc. https://forbes.hu/uzlet/az-unios-agrarpenzek-haromnegyede-landol-a-legn…

Nem, nem arról van szó, hogy metánt finganak a tehenek. Hanem arról, hogy rengeteg víz kell az intenzív állattartáshoz.

Voltunk projektfelmérésen intenzív baromfi-tartással foglalkozó magyar oligarcha cégénél. Az intenzív állattartás kicsit más módon megy, mint ahogy a romantikus fejekben él, miszerint kiterelik a marhát meg a baromfit a mezőre, ott ellegelésznek/elkapirgálnak, és majd feldolgozzák őket.

Nagyon sok vegyszert, vizet, speciális tápanyagot használnak ezek a cégek (a tápanyagok előállításához is sok víz kell). Intenzív állattartásra meg szükség van, rengeteg húst eszünk, másként nem lehetne ennyi húst előállítani.
Vagy intenzív állattartás, vagy lemondunk a húsról, lehet választani. Nézz utána: https://link.springer.com/article/10.1007/s10021-011-9517-8

Egy kalóriát biztosító marhahús előállítása 20x több vizet igényel, mint ugyanennyi kalóriát biztosító gabona.

Itt szó nincs az iszonyatosan megnőtt hústermelés koncentrált metán/foszfor melléktermékeiről, az klímaváltozási téma, ez meg környezetvédelmi, a vízfelhasználásunk nagy része a mezőgazdaságra megy el.

Javaslom kiindulni abból a tényből, h 3x ekkora országot is bőven eltartott a mezőgazdaságunk és az állattenyésztésünk és nem éppen olyan módszerekkel amik ma modernnek számítanának! Minden más prohintés.

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

Csak éppen teljesen más életszínvonalon. Heti 1x hús, esetleg éhezés (koldusország). Plusz akkor sok minden másra, amire most van ember, nem volt (mert eleve nem létezett maga a fogalom sem). Plusz jóval többen is éltünk abban az országban. Gyakorlatialg a nép idejének nagy részét az kötötte le, hogy saját magának ételt biztosítson, sok másra nem jutott erőforrás. Szabadnap, szabadság, nyaralás? Elutazni a rokonokhoz egy kicsit? Idegen fogalmak voltak ezek.

A mindenféle szabadidős tevékenység, az a társadalom nagyon szűk rétegének volt csak adott, ami manapság alapvető, az akkor pedig luxus kiadásnak számított.

Persze, lehet ilyet is, de akkor az életszínvonalból jelentősen sokat kéne feladnunk. Szeretnéd feláldozni az életszínvonaladat azért, hogy mindenki kevésbé gépesített mezőgazdasággal foglalkozzon?

> Csak éppen teljesen más életszínvonalon.

Na hát épp ez az, csak pont ellenkező előjellel mint ahogy elképzeled! Az élet szinvonalát nem a Tesco árai jellemzik, hanem az h Tescora nincs is szükség. Hogy úgy él valaki teljes életet, h nincs szüksége arra h tengerbe logassa a faszát - enélkül is boldog. De hát ez most is ilyen. Aki állatokat tart, nevel - ott nincs az, hogy júliusban felpakolja a családot bezárja az ajtót és elmennek 2 hétre görögbetörkbespanyolbaolaszba - tulképp mindegy hova csak a fasza a tengerbe lógjon. Nem a pőcslógatás az életszinvonal! Nem a kényelem, pláne nem a luxus az életszínvonal! Hogy ellenkezőleg gondolod az ennek a beteg modernségnek a lenyomata.

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

> Aha. tehát azt mondod, hogy azért éljenek az emberek, hogy dolgozzanak

Most ez messzire visz. Amúgy nem. De az érvelés ezen szintjén ezt mint adottságot kell feltételeznünk! Ebből a világból potencionálisan hiányzik a harmónia! Különössen a modern világból. Minden kvázi értékként értelmezendő ami lehetőséget ad a harmóniára. Olyan életet tartok kívánatosnak amiből nem vágyódom el hegyetmászni, tengert nézni stb!

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

"Olyan életet tartok kívánatosnak amiből nem vágyódom el hegyetmászni, tengert nézni stb" - tehát hegyek és tengerek közelében, a hülyéktől távol... Aha. Ez utóbbit lehet azzal kezdeni, hogy lemászol az internetről... :-P

Egyébként az, hogy az emberben ott van a megismerés, a tudás iránti vágy az nem tűnt fel neked? Ki lehet ezt a vágyat zárni, vagy akár ki is lehet ölni, ha kellően elzártan és szigorú korlátok közé szorítva él valaki, de mentálisan nagyon nem jó irány - sem neki, sem a környezetének.

Bevallom, nem teljesen értem a problémát. Ezek a lehetőségek ma is adottak. Itt a hupon is volt nemrég olyan, aki arról blogolt, hogy kiköltözik az erdő mellé, és önellátásra rendezkedik be. Megvan a szabadságod, hogy a neked megfelelő életmódot válaszd, akár ezt is, amit leírtál.

Te ezt a szabadságot elkótyavetyéled azzal, hogy bent dekkolsz a háromkerben, évente egy hétig szidod a Sziget miatti hangzavart, a maradék 51 hétben pedig arról álmodozol, hogy milyen jó lenne máshogy élni. Miért nem csinálod? Szégyent hozol a felmenőidre, akik kiharcolták neked ezeket a lehetőségeket. Nekik kevésbé volt lehetőségük eldönteni, hogy így vagy úgy éljenek, te viszont bármikor dönthetsz, és ha nem válik be, bármikor dönthetsz úgy is, hogy visszaköltözöl a városba.

Te pont olyan vagy, mint azok, akik a következő kétharmadnál most már tényleg elköltöznek nyugatra. Délibábokat kergetsz, mert nem vagy elég bátor ahhoz, hogy dönts, és vállald a felelősséget.

Ha már visszatekintünk, a "nagy" Magyarország területe valóban kb. háromszorosa volt a jelenleginek, a lakossága viszont csak a duplája (1910: ~18M fő). Az, hogy milyen színvonalon tartotta el az ország az itt élőket, nos, az lehet a következő kérdés: az biztos, hogy az étkezésben jóval szűkebb és egyszerűbb lehetőségek voltak, sokkal több munkát kellett fordítani a létfenntartáshoz szükséges javak előállítására/megszerzésére, mint manapság.
Aki a mezőgazdaságban dolgozott, az kora tavasztól késő őszig heti hét napot (kivéve a vasárnapi mise) kellett, hogy erre fordítson, a növénytermesztés holtidényében meg az álattartás- és feldolgozás feladatai adtak munkát, illetve a munkaeszközök karbantartása, javítása, pótlása.

leélték az életüket úgy, hogy sokan a falu határát nem lépték át, az létfenntartásukon (és a kötelező 2*10% adón (tized, illetve kilenced (tizedik tized meg kilencedik tized))) felül szinte semmit nem hoztak létre, termeltek meg.

Lehet így élni, csak épp az a kérdés, hogy érdemes-e?
 

> az biztos, hogy az étkezésben jóval szűkebb és egyszerűbb lehetőségek voltak,

???

Hja trashfoodot nem árultak :-DD 

> Aki a mezőgazdaságban dolgozott, az kora tavasztól késő őszig heti hét napot (kivéve a vasárnapi mise) kellett, hogy erre fordítson

Gondolod most nem így van?

> Lehet így élni, csak épp az a kérdés, hogy érdemes-e?

Versus ma meg hazaviszed a munkát ha máshogy nem a fejedben, miközben az annyira elviselhetetlen h attól érzed jól magad ha két hétre megszabadulhatsz tőle egy évben - amire ha lehetőséged nem lenne akkor már azt kérdést teszed h érdemes-e élni? 
Hja és azzal áltatod magad h létrehozol _valamit_! 

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

Most sem kötelező "trashfoodot" fogyasztanod, most is megteheted, hogy kapirgálsz a kertedben, eteted a tyukokat meg a disznót, legelteted a tehenet (de bikáról is gondoskodj, ha jót (meg tejet) akarsz...) - és nem vágsz ezen kívül semmire.

Ma a mezőgazdaságban dolgozók számára is adott a lehetőség, hogy ne szólóban nyomják, hogy közösen műveljenek földet, tartsanak állatokat, és ennek a napi munkával járó terheit is közösen végezzék, így hozzájuttatva mindenkit ahhoz, hogy el tudjanak menni szabadságra.

Én nem hazahozom a munkát, én itthonról dolgozom :-) de ezt megtehetném akárhonnan, ahol van internet-elérés, és belefér az is, hogyha elmegyek 2 hét szabadságra, akkor kövessem az eseményeket, és ha nagyon kell, segítsek a kollégáknak. Mert ha nem vagyok szabin, de dolgom van, akkor 1-2 óra távollét munkaidő kellős közepén is bele tud férni.

" Hja és azzal áltatod magad h létrehozol _valamit_! " - Aki csak a saját élelmezéséért, alapvető szükségleteiért dolgozik, azaz azért dolgozik, hogy életben maradjon azt nagyon tudom sajnálni. Ugyanis csak önmagát és az utódait hozza létre/tartja fenn. Nekem eddigi működésem során voltak olyan dolgok a kezem alatt, amik nagyon sok embernek nyújtottak hasznos szolgáltatást, nagyon sok ember munkáját könnyítették meg, és remélhetőleg még sok ilyen alkotó jellegű projekthez/feladathoz lesz szerencsém. És igen, ezekből fenn tudom tartani a családomat és jómagamat, tudok segíteni olyanokon, akiknek erre szükségük van - és tudok új ismereteket szerezni, új tájakat felkeresni, hegyet mászni, tengerben pélót lógatni - ha úgy adódik.

A hazahozod a munkát képletesen van értve: akkor is az van fejedben amikor nem dolgozol - nem tudsz tőle szabadulni. A nyaralás első hetét nem is tudod élvezni, mert annyi idő kell h kiürüljön a fejed.  

> közösen műveljenek földet, tartsanak állatokat

Sztem próbálhatták mert van olyan mondás h közös lónak túrós a háta

> azért dolgozik, hogy életben maradjon azt nagyon tudom sajnálni.

Kevéssé szimpatikus lesajnálni így másokat! Egyetlen igazi bölcs sem hozott létre valamit! Jézus létrehozott valamit? Ez csak a nem-bölcsek kiváltsága: valamit létrehozni. 

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

"A nyaralás első hetét nem is tudod élvezni, mert annyi idő kell h kiürüljön a fejed. " - Nem tudom, te hogy vagy vele, de én el tudom engedni olyan szinten a munkahelyi dolgokat, hogy nyaralás/pihenés idején nem azon agyalok, hogy mi van a munkahelyemen - az persze igaz, hogy "természetesen" az infók eljutnak hozzám, és ha nagyon kell, és akarok is, akkor tudok lépni. (Ha szemét akarnék lenni, akkor jó neked, mert neked alapból üres - de nem akarok... :-D )

Ama közös lónak túros a háta - merthogy a tejtermékhez semmi köze, ellenben a kisebesedett, feltörthöz annál inkább.

"Kevéssé szimpatikus lesajnálni így másokat" - A sajnálni és a lesajnálni nagyon nem ugyanazt jelenti. Sajnálom őket, mert az életük, a lehetőségeik nagyon beszűkült, korlátok közé zárt.

 

Ez a nemzetközi bűnbanda akkor sem fog eltakarodni a nyakunkról, ha vér fog folyni!
Érdemes meghallgatni: héviz kell nekik az akkugyártáshoz; a termőföld m3-re pedig egy vagyon - hova lett? 

Mi Hazánk lakossági fórum Debrecenben az akkugyár körüli problémákról - kérdések, válaszok 1.

https://www.youtube.com/watch?v=sjyDgAK1tnI

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

AZ utóbbi időben kormányunk jobboldali értékelése merőben átalakulóban van sztem, bár korábban sem volt éppen támogató, de kétségtelenül illúziót tápláltak egyes megmondók h itt valamiféle kiismerhetetlen magyar gógyi mentén Orbán a javunkra ügyekedik. Ez az illúzió mára elpárologni látszik. 

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

https://hup.hu/node/171657

Itt még nagyon hittél a kormányban és például ellenezted a privatizációt. Pedig most is ez történik, a nemzet vagyona idegenek kezére jut, Fideszék által támogatva. Az egészet az adófizetők sok-sok milliárd forinttal támogatják. Magyarán: megveszik az országot a pénzünkön maguknak. Csodás, nem?

Naaa, ez zaftosank igérkezik! Oszt mé'?

Mindegy is..lényeg h a hivatkozott topikban az elkövetői kör moderációs szabályoknak megfelelően van fogalmazva. A kétpólusú világrend létrehozását ezen kör triumfálta azzal h Magyarországot megszállta  - természetesen Magyarország mind katonai mind ideológiai értelemben meg volt szállva - de ez a megszállás még a katonai és ideológiai megszállásán túl és belül történik és végig rejtve marad, és a valódi döntések ezen rejtett megszállók által történtek, akik Magyaroországot, az államot mint entitást használták fel a bűntetteikhez. A történelmi szituáció most hasonló. Ismét kétfelé válik a világ, és a kormányunk már nyílvános gátlástalansággal bejelentkezett a híd szerepére - a megfelelő körökben egyébként nyilvánvaló történelmi előzmények alapján. 

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

Őszintén becsülöm, hogy képes voltál ezt végre belátni! Sokan sose mernék nyíltan felvállalni korábbi tévedésüket, mert már olyan mélyen vannak a tagadásban, ahonnét azt hiszik, hogy nincs visszaút, így csak mennek tovább az árral a pöcegödör mélyebb bugyraiba.

Most, hogy elpárolgott az illúzió, visszatekinthetsz a korábbi évekre és idővel beláthatod azt is, hogy sosem volt olyan ez a kormány, mint amilyennek korábban hitted, hanem mindig olyan volt, amilyennek most látod őket, csak idő kellett számukra a teljes kibontakozáshoz.

Mily mesteri! Adsz egy kis empátiát, de cserébe elvársz valamit. Mint bármely szektavezér.

Én a fidesz többségének jó szándékában nem kételkedem. Igaz, hogy keveredik közéjük szemét is. Ez van. Túl nagy ahhoz, hogy olyan tiszta legyen, mint az EU parlamentje. :)
Abban a magyar gógyiban nem hiszek, ahogy abban sem, hogy a magyar nők a legszebbek. 

Már megint az a kis szkeptikus hang beszél belőled, észre sem veszed. :) Miért úgy fogalmaztál, hogy "A szándékban nem fogok tévedni."? Miért nem azt írtad, pl. hogy "a szándékban nem tévedtem, nézzétek meg az elmúlt 12 évet!"? Csak nem azt mondod, hogy most még úgy tűnik, más szándék vezeti őket, de az elkövetkező x >> 1 évben majd bebizonyosodik ennek ellenkezője?

Na igen, de a Mihazánk politikusai ebből is csak megélhetési politikát csinálnak helyben, ez a hozzászólásból és  a válaszból egyértelműen kiderül. Nem a valós problémáról van szó hanem, hogy megsimogassák pisitkének a fejét. 

Csak hozzák a szokásost.

Jó kérdéseket tesznek fel de páviánként viselkednek a tisztelt kérdezők.

[insert line here]
B.C. 3500 - DIY Vehicle / A.D. 30 - DIY Religion / A.D. 1991 - DIY OS

Láttuk a két értelmiségi véleményvezért páviánként viselkedni  egy stúdióbeszélgetésben, pusztán a nézetkülönbségeik miatt. Egyáltalán nem meglepő ha egy teremnyi dühös ember nem tud kultúráltan viselkedni amikor az életkörülményének leromlása vagy az ingatlanjának elértéktelenedése miatt aggódik.

Ezt valaki emltette is hogy ne várják tőlük hogy érzelemmentesek legyenek meg nem szakmai vitát akarnak csak hogy ne legyen gyár - de akkor is csőcselék képét adja a sok bekiabáló meg hangoskodó.

[insert line here]
B.C. 3500 - DIY Vehicle / A.D. 30 - DIY Religion / A.D. 1991 - DIY OS

Steve Jobs óta tudjuk, hogy nem szabad megkérdezni az embereket arról, higy mit szeretnének. ;)

Felesleges ilyen kozmeghallgatasokat tartani. Jogallamokban egész falvakat dozerolnak le kérdés nélkül, nálunk meg ilyen baromságokat csinálnak. 

Error: nmcli terminated by signal Félbeszakítás (2)

Jogallamokban egész falvakat dozerolnak le kérdés nélkül

Lützerathban lützerathiak már nem laknak: kivásárolták őket tulajdonukból, az utolsó vendéglátós, aki még meg akarta támadni a bíróságon a tulajdona lerombolását lehetővé tévő határozatot, szintén csalódottan volt kénytelen távozni.

Pedig Németországban nem a kissemmizettek hőbörögnek, hanem a zöldek. De mint mondtam, velük is egyet értek 100%-ban. Mégsem az a helyzet, hogy az állam tesz földönfutóvá egy fél várost (lásd: Göd), hanem az, hogy jellemzően nagyobb településekhez tartozó párházas területeket kisajátítottak.

Nagyon elszomorodtam amikor olvastam hogy egy a gyár épités mellett felszólaló nőt fellöktek, talán meg is ütöttek. A hab a tortán a facebook kommentelők reakciója volt (szerintük megérdemelte - micsoda aljas gondolkodás ez, éppen ellenkező véleményét épphogy elmondhatná, majd szerintük megérdemli a fizikai bántalmazást. Szomorú).