Régi fekete-fehér TV

Sziasztok!

 

Annak idején, amikor gyerek voltam, akkor volt 3 tv, ami megmaradt gyerekkoromból mint emlék. Akkoriban nekünk fekete-fehér tv-k volt. A 3-ból kettőt megtaláltam, de a 3. az kifogott rajtam, mert nem találom. A típusára/márkájára nem emlékszem, de azt tudom, hogy szürke volt az egész tv, és felül jobb oldalt egy hosszú és keskeny felnyitható fedél alatt volt a programváltó kapcsoló, ahol egyszersmind lehetett hangolni az adott csatornát.

Ha jól rémlik, akkor orosz tv lehetett, de nem biztos. Néztem az Oriont, VT-t, Videotont de valahogy nem találtam meg.

A másik két tv az Videoton Super Star 40 és 20 volt:

http://users.atw.hu/patina/tv/vtta5302/ta5302.htm

http://users.atw.hu/patina/tv/vtta3301/ta3301.htm

 

Köszi a segítséget.

Hozzászólások

Szerkesztve: 2022. 06. 05., v – 10:51

Én ilyenkor mindig cirill szöveggel keresek: "1980 retro szovjet szürke színű televízió" --> "1980-е ретро советский серый телевизор"

Aztán lehet fórumokat és képeket mazsolázni, hátha rábukkansz. Régi ruszki diavetítő adatait is megtaláltam így, pedig én is csak a kinézetére emlékeztem. És persze a Yandex-en is lehet folytatni a kutatást...

https://www.google.com/search?q=1980-%D0%B5+%D1%80%D0%B5%D1%82%D1%80%D0…

A C=64-em ilyenre volt rákötve :-)

Szüleim nem engedték, hogy a családi színestévét használjam hozzá :-P

Ahh milyen ramaty szarokat voltunk kepesek orakon at bamulni... En kaptam valahonnan valami leharcolt, kidobasra szant fekete feher tevet, aminek be kellett melegednie a bekapcsolas utan es nem volt meg koax bemenete sem. Azon kepes voltam egy nyarat vegig jatszani. Hullamzott a kep, zajos volt, stbstb.. nem erdekelt, ejszakaba nyuloan ment a jatek, nem csoda ha ma mar allergias vagyok a hup szinvilagara es betumeretere... :)

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Nekem is rémlik az ezüstszürke fadoboz. Típust sajnos nem tudok.

Gyerekkoromban az első fekete-fehér, fa borításos tévénk nekem is nagy emlék maradt, nem találok róla semmit neten. Nem a szokásos magyar (Videoton, Orion) vagy orosz tévé volt, hanem szlovák, de a márkáját meg nem mondom. Nyilván nem volt nagy szám, valami szokásos 19 col körüli tök átlag, keleti blokkos tévé, ezek mindegyike egy tucat volt.

Nézek a JuhTyúkon ilyen restaurálós CRT tévés videókat, gyakran elkap a nosztalgia, de én ebbe a műfajba nem szálnék be. Nem lenne hol tárolni egy ilyen tévét, meg képcsövet sem gyártanak már bele, a régiek meg ki fognak égni egy ponton. Veszett fejsze nyele. Főleg csak nosztalgiából nem éri meg ebben sokat beletenni, mert azért valljuk be, hogy a kijelzőtechnológia, tévézés azért nagy fejlődésen ment át, egy ilyen régi szerkezet, akár mennyire is nosztalgikus meg retró hájpolt, azért labdába nem rúg a mai technológia mellett.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Hat en nem ezt tapasztalom. Aki ilyet arul, az megkeri az arat. Nekem van egy 2005-ben vasarolt, 37cm-es tevem (valami Grundig-markakoppintas, amugy teljesen hibatlan), ami a konyhaban teljesitett szolgalatot par evig. Aztan le lett cserelve laposra, gondoltam hogy bedobom az e-kukaba. Aztan raneztem az ebayre, hogy mennyiert adjak ott - hat, inkabb szepen elcsomagoltam es ment fel a padlasra. :)

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Ez mar a megszunes elotti utolso szeria volt (a mediamarktban vettem 20e forint korul volt ujonnan :)), gyakorlatilag mindent tud: scart, rca, service menu, taviranyito, osd, stb. Vintage szamitogepekhez idealis. :)

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Igen, megnéznék, de már nem lehet kapni. Amit árulnak, az hiába olcsó, egy agyonnyűtt képcső van általában benne, homályos, sötét kép. Ha az embernek szerencséje van, talál régi raktárkészletről bontatlan darabot, de azok meg heroinárban mennek. Közben meg egy modern kijelző annak töredéke, és ahogy írod is, max. pariban vannak, akkor veszem a modern kijelzőt. Ez vele a baj. Pedig kétségtelenül megvan a CRT előnye, pl. 0ms lag, meg alacsony felbontásokon az analóg átméretezés egyben anti-aliasing is, és nem annyira pixelhalmaz a kép, stb.. Csak hát ma már nem nagyon járható út, az a vonat elment.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Annyit tudok, hogy amikor egy supportalt epiteszirodaban kiraktak a regi Eizo monitorokat, akkor egy ideig ment a cserelgetes, hogy milyen lapos monitor legyen helyettuk, mert az olcsobb (ertsd atlagjoskanak is elerheto aru) tipusok kozott mind csak szar volt - es ott nem sokat adtak a legendariumra.

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Igen, akkoriban, 20+ éve. 

Nekem is van egy ősrégi lcd, aminél még egymás mögött voltak a subpixelek. Tényleg elég gáz a képe :D

A crt meg lehet éles volt akkoriban, de azóta már leamortizálódtak a régiek. Plusz ami akkoriban élesnek számított az pont hogy homályos volt. Az alacsony felbontásoknál pont az volt zavaró lcd kijelzővel, hogy látszanak a pixelek, mivel nincs köztük homályos elmosódás. Egy fullhd vagy 4k kijelzőnél már ez abszolút nem probléma. A magasabb dpi-s képernyőknél pedig már a nem natív felbontás sem homályos, csak ha direkt bekapcsolnak elmosást.

Nekünk Orion Uranus volt, majd "upgradelve" lett Super Starra.

Gyerekként megkaptam a szülői tv-t, amikor ők vettek egy RFT-t.

Videoton Silver Star volt. :)

"A fejlesztők és a Jóisten versenyben vannak. Az előbbiek egyre hülyebiztosabb szerkezeteket csinálnak, a Jóisten meg egyre hülyébb embereket. És hát a Jóisten áll nyerésre." By:nalaca001 valahol máshol

Nálunk ilyen volt lábakkal együtt:

https://www.youtube.com/watch?v=do3MgiTUKkE

Aztán '95-ben beszámították egy szupersarkított txt-s 2 hangszórós Philips-be 10.000 Ft-ért. Örültünk neki veszettül :)

'70-es években 7X00 Ft-ért vettük.