2,4 GHz-en abnormális hálózat

Sziasztok,

A múltkori problémám csak félig-meddig oldódott meg, sajnos 2,4 GHz-en továbbra se jó a net, vagyis leginkább a WLAN.

Az Asus RT-AC1200G+ routerem kétféle wifit kínál: 2,4 GHz és 5 GHz. Utóbbi működik úgy, ahogy a nagy könyvben meg van írva, sőt szinte csak az... Sajnos azonban az eszközeim leginkább a 2,4 GHz-es wifit preferálják, az 5G-t nem is látják.

Valami zavar mégis van az erőben, mert: a wifis nyomtatót nem találja, a 2 db TP-Link Tapo C200 kamera nem ad képet... Aki pedig erre a hálózatra csatlakozik, neki nincs net. Vagyis a videók akadoznak, a weblapok betöltései random hibára futnak, stb...

Vettem egy wifi analyzer nevű programot, de jelenleg csak ezeket látom: KATTINTS IDE!

Ha tudtok segíteni, mi a fene van, megköszönöm.

Update: az én SSID-im: gkaroly és gkaroly_5g.

Hozzászólások

Tedd át a legmagasabb vagy a legalacsonyabb csatornára a wifi-t, szinte teljesen elnyomja a "tenda" a te hálózatodat.

Az a tenda a te routered ? Mert pont keresztbevág a gkaroly SSID-nak, nem csoda ha nem működik.

Fedora 40, Thinkpad x280

A kép nem jön be/le. Végül is mind, mivel akkora erővel sugároz, és 40MHz-en hogy ezzel sokat nem tudsz mit kezdeni. Esetleg megbeszéled a Tenda router tulajával, hogy Ő átrakja 1 es csatornára 20MHz-en te meg a 11 es szintén 20MHz en.

Mert így hogy teljesen átfed, sose lesz normális. 

Fedora 40, Thinkpad x280

Akkor sajna, egy dolgot tehetsz, te sugárzól jóval erősebben ...

Azaz közelebb költözteted a klienst az AP-hoz. Hiszen az energia a térben a távolság négyzetével csökken (2 dimenzióban nyílik a nyaláb).
Ezáltal nem csak az AP "sugároz erősebben", hanem a végberendezés "válasz sugárzása" is erősebben ér az AP-hoz.

Szerkesztve: 2022. 02. 26., szo – 11:57

-

Fedora 40, Thinkpad x280

Ilyen %-os kiírás helyett tudnál decibeles diagramot feltenni? Jó lenne azt is tudni, milyen messze van a többi AP, mennyi fal van, ilyesmi.

Önmagában egy erős ellenséges AP-tól nem lesz szarabb a neted, csak akkor, ha folyamatosan adás is van. Airtime utilization-t mérő programot kellene nézni. Az InSSIDer pl. tud ilyet.

Jól látom, hogy az 1. csatorna üres? Tedd át oda a saját AP-d.

A 2.4-es wifid  beallitasait megoszthatnad velunk, hatha latunk valamit. En egyebkent 40MHz-es savszelt adnek neki es max pórért,  ez az alap.

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

max pórért

itt mire gondolhatott a költő?

Egyébként célravezetőbb kevésbé terhelt frekvenciablokkot keresni. Sok esetben előfordul, hogy a kevesebb több - pl 40MHz esetén kevesebb az egy hordozóra jutó teljesítmény. Nagyobb teljesítmény ("túlerősítettség") mellett pedig rosszabb lehet az átviteli minőség

En powerre, a prediktiv pedig valami masra. :)

Egyebkent ezt az elgondolast sikerrel alkalmaztam mar tobbszor, tobb helyen is, ahol a szomszedsagban radiofrekvencias halalcsillagnak megfeleloen gondoltak a wifi uzemelteteset. Itthon pl ugy sikerult kizavarni a szomszedot a sav kozeperol, hogy beraktam ket zavaro routert a fal melle, csuma tererovel. Masfel het utan eltakaritotta a tendajat a picsaba. :)

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

A tenda routereknek 12345678 a gyári wifi és admin jelszava. Esetleg ha a gazdája nem ért hozzá, lehet kaphatna ingyenes segítséget, hogyan nem zavarna mindenki mást

 

2.4-en konkrétan gyilkosságnak tűnik a 40MHz-es mód. Egyébként asus routerekben úgy tudom van ilyen roaming asszisztens, ami ha be van kapcsolva, okozhat ilyen fennakadásokat. 

Persze, de mint a fenti képen is, sok csatornát lefedve telefosni a sávot azért nem szép dolog :D 
Ilyenkor vagyok azon az állásponton, hogy áttenni a tagnak 20mhz módra fix csatornára kb az az eset, mintha odamennék egy nyitva felejtett autó csomagtartóját lecsukni, és akkor mindenki él és élni hagyja a másikat. Egy másik, szabadon hagyott csatornán