Nyomtatás nem megy megosztott nyomtatóra Update után

Sziasztok!

Adott az ebben a topicban egész jól összefoglalt Windows 10 hálózatos nyomtatást érintő probléma.

Röviden: kb nyár vége óra az update-ekkel egy hiba is érkezik, miszerint nem lehet megosztott nyomtatóra csatlakozni/nyomtatni.

Eleinte volt 0x0000011b hibakód, egy ideje pedig 0x00000709, amikor egy tetszőleges Windows PC-ről megosztott nyomtatóhoz csatlakoznánk (workgroupról beszélünk, domain/AD-vel nincs tapasztalatom, de mintha azt olvastam volna, hogy csak az előbbi érintett), természetesen a nyomtatás sem megy, mindez bizonyos update-ek települését követően áll elő. Az egyetlen megoldás a problémás update eltávolítása, és wushowhide-dal elrejtése. Aztán jön a következő update, amivel a hiba ismét megjelenik, és megint lehet az összes ügyfél összes gépén egyenként leszedegetni és hide-olni a frissítéseket. A novemberi KB5007186 talán az ötödik ilyen (előbbiek pl: KB5006670, KB5005565).

(A Google szerint korábban a 0x00000709 hibakód az alapértelmezett nyomtató kijelőléséhez kapcsolódóan jött elő, de itt most nem erről van szó, nem úgy tűnt, hogy a két dolog összefüggene.)

Kérem, hogy aki belefutott ugyanebbe, és talált rá tartós megoldást, ossza meg velünk!
Köszönöm!

Hozzászólások

Szerkesztve: 2021. 11. 11., cs – 10:42

A következő frissítésig az adott frissítések leszedése és valami registry buherálás megoldotta.

Tartós megoldás: hálózati nyomtató.

Igen, ahogy írod is, ez jó a következő frissítésig. Aztán kezdheted elölről. Kezdem megunni. Napjaim mennek ezzel el.

Teljesen igazad van, nagyon rég óta én is mindenhova natív hálózatos nyomtatást teszek, de van még nem is kevés hely, ahol a megosztásos rendszer van. Mielőtt ezért lecseréltetem - az egyébként tökéletesen jó - nyomtatókat, futnék egy kört, hátha szoftver oldalról orvosolható.

Nyomtatószerverekkel is próbálkoztam, általában mégrosszabb, instabilabb, mint megosztással, és a kétirányú kommunikáció problémás (nem kezeli rendesen ha kifogyott a papír/festék, indokolatlanul offline-nak látja a nyomtatót, stb).

Szerkesztve: 2021. 11. 11., cs – 14:25

Ismert probléma hosszú hónapok óta, el is nevezte a közösség PrintNightmare-nek.

Én is e KB-k eltávolításával kezdtem, de a felhasználók és a tulajok is megunták az állandó hajcihőt.

Mivel új nyomtatókat nem akartak vásárolni (és korábban sem lehetett rávenni őket, hogy legyen rajtuk LAN), ezért így egy TL-PS110U lett a megoldás.

Ezzel megy minden típus (amt használnak) és kész.

valóban, annyi pontosítással, hogy az általad említett elnevezés - ha jól látom - annak security bugnak a beceneve, aminek a javítása előidézte a szóban forgó nyomtatási problémát.

azért ahogy nézem, ez a bug sem csak játék és mese, hosszútávon nyilván nem egészen korrekt megoldás az update-ek visszatartása.

a printserver jó megoldás lehet, ahol működik, nekem sajna volt bajom velük. talán az említett modellt is próbáltam már.

bekapcsoltam a jelszavas megosztást azóta  kettőből kétszer megszűnt a hiba mindenféle update vakarászás nélkül 

KB5005565 és a KB5006670 azt hiszem a két bűnös.