Manjaro hang jogosultság

Fórumok

Van egy évekkel ezelőtt installált Manjaro Linuxom. Ha ezen elindítok egy zenelejátszást az mindenhol szól. Úgy értem, ha elindítom mondjuk a 1. (karakteres) konzolon, majd átkapcsolok a 2. konzolra, ahol nem vagyok bejelentkezve, akkor is szól. Ha X-ben indítom, és átkapcsolok konzolra nem hallgat el. Röviden: ha megy a lejátszás, akkor szól.

Ezzel szemben most installáltam egy új Manjarot, amin a következők vannak: Ha az 1. konzolon indítom a lejátszást, majd átkapcsolok a 2-esre, elhallgat. Ha a 2-esen is bejelentkezek újra megszólal.

Ez önmagában nem volna érdekes, de következményei vannak. Például, ha  a lightdm indítja az X-et, akkor működik a lejátszás. Ha startx indítja az X-et, akkor nem szól. Ilyenkor az látszik, hogy az alsamixer nem látja a hangkártyákat (amiket egyébként lát). Mi a megoldása ennek a zagyvaságnak? Azt szeretném, ha nem okoskodna a rendszer, hanem szólna a zene, mint a régi gépen.

Hozzászólások

Felhasználód benne van az audio csoportban? Ha rootként vagy a tty konzolok között váltva akkor is elhallgat?

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Talált, köszönöm.

Évtizedek alatt már többször előjött ez az ügy, most azért nem gondoltam rá, mert ez az első felhasználó volt, akit még a Manjaro installer hozott létre. Ez eleve benne van mindenféle csoportokban: lp, wheel, sys, network, meg effélék, de valamiért az audioban nem volt benne. Amúgy meg az eredeti lightdm-es indítással szólt  audio nélkül is. Csakhogy én nem szeretem a lightdm-et, hanem inkább startx-et használok.

Így is marad néhány rejtély:

Hogyan éri el a lightdm, hogy audio csoport nélkül is szóljon.

Az audio csoport berakása után nem volt elég kibejelentkezni, hanem bootolni is kellett.

Ettől eltekintve baromi jó  a Manjaro. Öt perc alatt (5 perc lemérve) települ egy komplett desktop, amihez  legfeljebb csak  egyedi igények miatt nyúl hozzá az ember.

Lógok a szeren (K. Frigyes)

Lógok az ereszen (Sz. József)