Hajbazer XP-jének van egy rossz hírem...

Hozzászólások

Egy nyulat, egy halat és egy sast leültetünk a Hold árnyékos oldalán.

Első teszt: Melyik tud hangosabban Petőfi verseket szavalni?

No, ennek még értelme is lenne! :-D

Nem az XP-t akarom éltetni, de az én SP2 verzióm 8 másodperc alatt indul el egy 13 éves gépen. És nem tudom összehasonlítani, hogy a win10-hez képest mennyi idő alatt indul el a brózer, mert ugye nem fut rajta ugyanaz. ;) 

És mégis erről a gépről írok us kiosztású billentyűzettel. Még az í betűt is!!!

Valaki szóljon a'migásoknak :D

Én még azt el is fogadom, ha valaki köti az ebet a Windows7-hez, de régebbi tényleg inkább csak nosztalgia, még igazából az sem indok, ha valaki nem warezol, mert annyi sok olcsó legális(? többségében) módja volt kódot szerezni. 

Valamint a legalább Windows 7 képes hw-nál gyengébbel már csak nosztalgiából érdemes foglalkozni, és az is filléres tétel (volt, most a meghülyült időkben nem tudom, de egy 11 gen Core alapú Pentium sem egy ökör ára újonnan, kellett irodai gépnek)

Általában nem az anyagiak és a hardver az oka, mert Win7-10 képes hardver olcsó használtan, amin még a Win11 is elfutna használhatóan, ha a MS nem avultatna mesterségesen, erőszakkal. A legtöbb felhasználónál a Win7-hez és az XP-hez ragaszkodás tömény nosztalgia, konzervativizmus. Bár nekik azt ajánlom, hogy nosztalgiázni jobbak a unixlike rendszerek, mert azokon nem csak 11-20 évet tud az ember visszamenni, hanem kb. 35-45-öt, és tud sok olyan megoldást használni (shellben futó toolok, ősrégi text editorok, X, régi WM-ek és DE-k, pl. TWM, Motif, CDE, WindowMaker, 4dwm, fvwm/95, IceWM, vagy ha már Amiga vagy Mac, akkor AmiWM, mlvwm) ami a mai napig fut, és így az ember rendszere egyszerre lehet nagyon modern (hiszen modern kernel támogat modern hardvereket, protokollokat, drivereket, biztonsági védelmeket), és nagyon retró is egyben (hiszen Win9x, OS/2, BeOS, stb. témák és azokra írt programok klónjai elérhetőek). Kicsit olyasmi, mintha a Windows teljesen kompatibilis és váltható felületű maradt volna, és még a DOS-os korszak szoftvereit is natívan futtatná, amit persze nem tud (igen, tudom a 32 bitesekben még ott van az NTVDM, és a Win16/32 API is támogatott a mai napig, de erős korlátokkal, és csak emulálva).

Ahogy pl. pár éve még arról cikkeztek, hogy George Marin és még egy csomó író még mindig tart egy DOS-os gépet, és az azon futtatott WordStar-ban írja a könyveit, mert írógépszerű, primitív, distraction free környezetet nyújt. Na, most ezt meg tudnák oldani Linuxon vagy BSD-n egy automatikusan betöltő terminálban futó JOE, JED, ee, ue, e3 szövegszerkesztővel ami épp úgy distraction free (ezen azt értve, hogy nincs GUI/TUI, menü, nincs formázás, nincs helyesírás-ellenőrzés alapból), épp úgy WordStar-kompatibilis, de a gép jó lenne modern böngészésre is, és nem kéne több gépet tartani, közöttük adatot szinkronizálgatni. De még DOS-t használnak, mert azon nosztalgikus nekik az eredeti WordStar (eredetileg CP/M-re írva), ami persze elfut modern Windowson is DOSBox-ban, de az emuláció sose az igazi, mindig kényelmetlen, adatmozgatási-megosztási és kompatibilitási szempontból, korlátokból kifolyólag (korlátoz a 640 KB memória, hosszú fájlnevek hiánya, fájlméretkorlát, Unicode támogatásának hiánya, stb.).

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Szerkesztve: 2021. 09. 15., sze – 09:29

Windows 8.1 tényleg brutál gyorsan bootol és áll le, meg tudom erősíteni, még classic HDD-vel rendelkező gépen is.

Igen! Amennyiben be van kapcsolva a gyors rendszerindítás az energia beállításoknál. :-)

Tényleg SSD-s Win10-et megszégyenítő sebességgel bootol. Ide evett a fene egy cerka n 2 magos 4giga ramos notit felokosításra. 8.1 pro vinyóval, kikapcsoltam a gyors rendszerindítást, hogy a lemez meg a fájlrendszer álljon le normálisan, mert adatmentés is lessz.

Na mostmár nem olyan fickós, még a leállás sem. :-)

Ez egyébként Win 10 alatt olyan feature, ami miatt vannak bizonyos frissítések, amik nem is települnek, mert gyak. valami hibernálás szerűség, nem számít leállításnak - ez onnan derült ki számomra, hogy a task manager-ben láttam, hogy hetek óta nem érezte úgy a Win, hogy újraindult volna 😁

Bocs, nem nézek videót (illetve nem ebben a műfajban), lehetne írásban is? (TL;DW too long; didn't watch.)

Akinek i5 2. gen processzoros, 8 GB rammal szerelt notija van az ne válassza az XP-t mert nem tudja kihasználni a hardver teljesítményét. :) Engem meglepett amúgy a teszt viszont nem kizárt hogyha az XP mondjuk egy Celeron processzort kap 3 GB rammal akkor sem lett volna gyengébb eredménye. 

Na de melyik az az oprendszer, amit be lehet gyömöszölni 4GB flash-be? Asus eeePC-n szenvedtem mindenféle Linux-szal, hát nem egyszerű. XP szépen felmegy rá, ha a felesleges dolgokat kigyomlálja belőle az ember.

Erre van egy pár módszer, mondjuk a /dev/null-ba lehet irányítani a cachet, vagy csinálni neki külön tmpfs-t x méretűre, vagy linkelni a /tmp-ből, és ilyesmi. Picit gyorsul az egész, és még arra is jó, hogy nem nyírja az SSD-t.

 

Puppyhoz:

Én speciel egy régebb MX-18.3 linux telepítő snapshotot használok squashfssel, rootfs (1GB) rátöltéssel. A 2 GB-os (enyhébb tömörítésű squashfs) fájlból a RAM-ba töltődik be az oprendszer, az ntfs host SSD ezért le is választható (pontosabban fel sem csatolódik). 

Természetesen személyre szabtam, a legfontosabb progik benne vannak (mpv, Vlc, WPS office, Dissenter browser, Youtube-dl, FBreader, stb.) a rootfs pedig betölti a módosításokat, configokat, kifelejtett progikat, stb. Vagy a hostról linkelhetek bármit, és onnan fut néha pár Appimage is (pl. Gimp, videószerkesztők, etc.), de Android kernelt is fordítottam a hoston. Két éve használom mindenre IS. :D

Mondjuk ez notebook, de pendrive-ról és "mindenről" bootolható, pl. a telefonom SD kártyáján is fenn van, és USB storage módban bebootolható.

Baromi kényelmes, mert teljesen szét lehet barmolni a rendszert, vagy ha feltörik ne adj isten, csak egy reboot, és minden változatlan. :)

Használtam sok disztribet már, de ez a legszimpatikusabb (és az egyetlen disztró amit soha nem is telepítettem igazából :D), mondjuk bele kellett integrálnom az ubuntuból a caspert, és kapott 5-ös kernelt is, de minden percet megért, hogy megcsináltam.

A kevés tárhelyesek igen, de amibe sima sata winyó volt azzal imádtam dolgozni mint rohangászós rendszergazda. Lájtos debian talán openboxal, irodában monitor/hangfal/egér/bill rákötve, levelezés, ssh ide-oda, lájtos office és netezés, film, zene, openttd, hibátlan. Ha menni kellett kb zsebre vágtam, 6-8 órát kényelmesen elment konnektorért siránkozás nélkül.

Nyilván nem volt egy erőmű, de nem is emiatt szerettem :)

Kocsiban mai napig be van dobva egy. Van benne 2G memória, 120-as ssd, és kali linux. Ha valami idióta hív menet közben, h segíteni kell távolról, akkor mégiscsak jobb, mint telefonnal bohóckodni. Meglepően használható, akkuja is bírja vagy 3 órát. Pici, szeretem.

Na de melyik az az oprendszer, amit be lehet gyömöszölni 4GB flash-be?

Hogy mi? A 0.4 %-ában, 16 MB-on belül van a router-em oprendszere. Linux, jelenleg 5.4.132-es kernellel. Tudom, kellene frissítenem. 4 GB-ba toronyóra lánccal elfér szerintem. Persze, a desktop Fedorám éppen 54 GB-ot eszik, de ezen még fordításhoz szükséges devel csomagok is vannak, meg egy rakás, bátran takarítható, sohasem használt programcsomag.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Hajbi XP-je ha jól tudom, Microsoft Windows XP Professional x64 Edition, ami egy XP-nek maszkírozott 2003 server...

Szerkesztve: 2021. 09. 16., cs – 02:34

Szerintem Ő (Hajbazer) tudja a legjobban, hogy mit akar használni.
 

Nem sok értelme van ebbe belevakkantani.

Bocsika, de jelenleg hajbazer az, aki rendszeresen odavakkant mindenhova, hogy szar bloat, lassú fosokat csinálnak a fejlődésmániás mérnökurak(tm), bezzegazxp, miközben hogy-hogy nem, pont az etalonnak kikiáltott XP a leglassabb egy csomó mindenben, mert egyszerűen képtelen kihasználni azt, amit az elmúlt 20 évben beletettek a hardverbe.

Ugyanaz, mint a Fast inverse square root és a Quake 3 esete, kb. fél-egy évente rácsodálkozik valaki itt a létezésére, hogy bezzegamikoraprogramozódolgozik, csak épp már van hardveresen egy halom implementációja, ami köröket ver arra. Ha csak nem valami spéci hardverről van szó, 0 relevanciája van ma.

Hajbazer egy (vagy több) szoftvert kritizál, ti viszont hajbazert kritizáljátok. Szerintem a különbséget képes vagy te egyedül is belátni.

Az XP pedig egyáltalán nem lassú egy régebbi harveren, ellenben előfordulhat, hogy lassú lenne ugyanazon hardveren a win 10 de még a win7 is. 
Az, hogy téged megmajmolnak ilyen videókkal, még nem tesz semmit. Az XP-t is be lehet állítani, lehet optimalizálni, mert default install után egy shit-halom az egész.
Mindenesetre, ha lassú, ha nem, mindenki jogosult saját maga megitélni ,hogy hajlandó-e költeni újabb hardverre, szoftverre.
Nem akarok itélkezni, de én pl., vállalkozóként nem is tehetném meg, hogy tisztázatlan eredetű operációs rendszert használjak, a tisztázott meg tudod, pénzbe kerül.
Az is egy költségelem, a sok-sok többi mellett, ami csökkenti a jövedelmet. Ha pedig a szoftver mellé vasat is kell venni, akkor az ember, már ha épeszű, elgondolkozik rajta, hogy a kombóba beruházni vajon, egyáltalán megéri-e?
Az is egy szempont, hogy ha valaki az elmúlt mondjuk 15 évben áldozatos munkával, sok pénzből és jelentős időráfordítással kiépített egy ökoszisztémát XP-re, akkor mennyire van kedve azzal buziskodni, fölöslegesen időt elb.szni, hogy az egészet átmigrálja egy, papíron és dátum szerint  korszerűbb, de valójában semmi érdemi pluszt nem biztosító rendszerre? 
Én tudok jól menő céget, ahol egy előkészítő műhelyben windows 3.1 fut az egyik ősöreg masinájukon, meg coreldraw. Egy műveletet végeztetnek a gépen, amire az meg is felel. Nem pénz kérdése, de nem cserélik le. 
A kulcszó ez: MINEK?

Hajbazer egy (vagy több) szoftvert kritizál, ti viszont hajbazert kritizáljátok.

Cöcöcö... Nem hajbazerrel van gond, hanem azzal, amit mond. Mellékesen tételesen ezercsilliószor megcáfoltunk itt már sokan a hupon. Válasz, "Fejlődésmániás Fősodrású Mérnökúr". Na akkor ki kritizál kit és mit?

Az XP pedig egyáltalán nem lassú egy régebbi harveren, ellenben előfordulhat, hogy lassú lenne ugyanazon hardveren a win 10 de még a win7 is. 

Persze, minden előfordulhat, nyilván van, amiben az XP egy faék egyszerű megoldással operál, ahol másik rendszerekben sokkal komplexebb megoldás van.

lehet optimalizálni

Mit akarsz te optimalizálni egy XP-n? Kiadták 20 éve, 20 évvel ezelőtti fordítóval fordítva, az akkori hardverekre optimalizálva. Ha keresztbeszakadsz sem fog tudni semmiről, ami az elmúlt 20 évben bekerült a hardverbe. Ld Q3-mas példám. Még a kurva AHCI-t sem ismeri az XP, hogy a szerencsétlen SATA diskeket önerőből megtalálja...

Ha pedig a szoftver mellé vasat is kell venni, akkor az ember, már ha épeszű, elgondolkozik rajta, hogy a kombóba beruházni vajon, egyáltalán megéri-e?

Vállalkozásoknak sok esetben rendelkezésre áll eleve valami éves bérleti megoldás, amivel megkapják a legutolsó verziókat. És megjegyzem, van, amikor megéri hardvert venni, pl. amikor a jómunkásember nem a gépre vár, hanem dolgozik.

Az XP pedig egyáltalán nem lassú egy régebbi harveren, ellenben előfordulhat, hogy lassú lenne ugyanazon hardveren a win 10 de még a win7 is. 
Az, hogy téged megmajmolnak ilyen videókkal, még nem tesz semmit.

Ezen a videón egy 10 éves hardware látható. 2011 áprilisi gépek. Használjunk 15-20 éves gépeket munkára hogy igaza legyen hajbózernek hogy micsoda bloat minden ami nem XP? :D Nem tűnik reálisnak.

Az XP-t is be lehet állítani, lehet optimalizálni, mert default install után egy shit-halom az egész.

pedig eddig az volt a mondás hogy az XP tökéletes ahogy van :S

Használjunk 15-20 éves gépeket munkára hogy igaza legyen hajbózernek hogy micsoda bloat minden ami nem XP? :D Nem tűnik reálisnak.

Kért téged ilyenre valaki?
Éppen arról van szó, hogy mindenki azt használ, amit akar, amire pénze van, vagy amire költeni hajlandó. A dolog költségeit, következményeit, bármi legyen az, ő viseli, nem te. Az Ő pénze, az Ő élete, ezért a döntés joga is az Övé.
Ennek felfogása lenne nálad ennyire problémás?

 

Szerkesztve: 2021. 09. 17., p – 08:53

Na akkor ki kritizál kit és mit?

Nem tudom, hogy te hányezer évet akarsz visszalapozni a történelemkönyvben, én arról beszélek, arra reagáltam, ami ennek a topiknak a bevezetője.

Mit akarsz te optimalizálni egy XP-n?

A sok procizabáló, faxnak sem kellő szerviz szolgáltatást letiltani, a swap file méretét fixálni, stb.

"Még a kurva AHCI-t sem ismeri az XP, hogy a szerencsétlen SATA diskeket önerőből megtalálja..."

Képzeld! Az én, hologramos telepítőlemezem, az valahogy megtalálja.

És megjegyzem, van, amikor megéri hardvert venni, pl. amikor a jómunkásember nem a gépre vár, hanem dolgozik.

Na, talán ezt kellett volna a legkevésbé megjegyezned. A jómunkásembernek nem ritkán éppen az jelenti a sokkot, amikor egy jól bevált, működöképes rendszert kell lecserélnie egy ki tudja, hogy, majd mennyire jól vagy nem jól működő, erőforrás zabáló sz.rra.
Annak nem sok értelme van, hogy azért adjon ki valaki mondjuk negyed millát, hogy utána 180 Watt helyett 280-at fogyasztó masina után fizesse a megemelkedett áramszámlát. Számold már ki, napi 10 órán át ketyegő gép esetén. öt éves időtávon mekkora költség ez, aminek hozadéka persze semmi, csak talán az, hogy nyáron jobban kell hajtani a légkondit. És akkor még nem beszéltem arról, hogy nem jó érzés azért fizetni, hogy a redmondi köcsögök egyre erőszakosabban mászhassanak bele a privát szférámba.   

Vannak emberek, akik úgy dolgoznak a számítógépükön, hogy annak sebességével tökéletesen meg vannak elégedve. Miért is kellene nekik azt  lecserélni? Mert ti azt mondjátok?
Látod,  az talán a legnagyobb baj ezzel az országgal, azért annyi itt az alkesz, a depressziós, meg az öngyilkos, mert sokan olyasmit várnak el másoktól, olyan igényeket fogalmaznak meg másokkal szemben, amihez semmi joguk. de nem ritkán még közük sincs. 

Vedd észre, ilyen a ti esetetek is.

Tudom, kibicnek semmi se drága, a buga jakabok meg leszarják, hogy az én windows 95-öm, win98SE-m, Milleniumom,  XP-m, Win7-em jelenértéken bőven negyed milla fölött van, mert ők arra büszkék, hogy életükben nem fizettek szoftverért, és úgy gondolják, hogy mindenkinél ez a természetes. Hát közlöm, nem ez. 

"A sok procizabáló, faxnak sem kellő szerviz szolgáltatást letiltani, a swap file méretét fixálni, stb."

Nomostan ez mennyi "cpu-ra vár"-t okoz az alkalmazásaidnak? Mennyivel vagy bentebb, ha az idle 20 helyett 40 vagy épp 60%?

"Képzeld! Az én, hologramos telepítőlemezem, az valahogy megtalálja."

SP3-mal valóban működik.

". A jómunkásembernek nem ritkán éppen az jelenti a sokkot, amikor egy jól bevált, működöképes rendszert kell lecserélnie egy ki tudja, hogy, majd mennyire jól vagy nem jól működő, erőforrás zabáló sz.rra."

Nomostan amikor egy lassan tinádzser korba lépő gépet (CPU-RAM-háttértár-buszrendszer) lecserélnek egy olyanra, ami az előbbi bármely elemét megeszi reggelire teljesítmény szempontjából, akkor azért nem biztos, hogy így van, ahogy te gondolod.
A videókon kifejezetten régi hardveren történt az összehasonlítás - megnéznék egy olyat is, ami az XP+ez a hardver x év garanciával/supporttal meg egy mai Windows 10+hardver ugyanúgy x év garanciával/supportal állapotot hasonlít össze. Azzal a megszorítással, hogy a hardver ár/munkabér aránya is azonos vagy jobb (munkabérhez képest olcsóbb hw) legyen.

 

 

Nomostan ez mennyi "cpu-ra vár"-t okoz az alkalmazásaidnak? Mennyivel vagy bentebb

Ha van processz, akkor történik content switch és ahány fölös processz, annyi fölösleges switch.

akkor azért nem biztos, hogy így van, ahogy te gondolod.

De, az úgy van, ahogy én gondolom. 

Tudod, régen volt hova fejlődnie a PC-nek, mert kellett az erőforrás, pláne multitaszk környezetbe.
Kellett a kényelem-szeretet miatt, kellett az mp3 miatt, kellett a TV miatt, a videó miatt, később a HD videó miatt. Kellett? Kellett!
Csak hát, ez régen volt.
Ma már mindent kiszolgál egy 10 éves masina is. Akad persze, akinek kell a jobb, a több, mert videót vág, vagy UHD videókat hoz létre, animál, grafikát renderel, multimédia tartalmakat generál, vagy hasonlók. Esetleg HC gamer. Hát vegye, tegye. Semmi gond. 
De nekem a szövegszerkesztéshez nem kell. Utálom a lassú gépeket, celeron processzorom ezen okból soha nem volt, egyszerre 3-4 programot futtatok, van, hogy még többet. Az EEEPC-ről szóló megállapítással is egyetértek, mi szerint úgy shit ahogy van, mert valóban az. Türelem kell hozzá, az meg nekem nincs túl sok. Hülyeség volt megvenni is. De ettől függetlenül, zenét szerkesztgetni odaülök a PIII-as laptop elé minden további nélkül és semmi bajom vele. Játékok? Vettem az évek során kb. 30 darab játékot. Egyik sem fogott meg. Amit végigjátszottam, az egy PC-s ujság mellékletén található játék volt. De ezen túl, a Prince of Persia óta semmi. Nem az én világom, untat. Mindezen túl, én még ragaszkodom is a dolgaimhoz. Egyedül a jó, a korábbinál jobb telefon tud elcsábítani.
Miért kellene nekem egy új vas, meg rá az új opre a maga újdonságnak nevezett, kényszerűségből megtanulandó, kikerülhetetlen  szarságaival? Nem kell.  

Hét milliárd ember él a földön. Ennyi ember szennyez naponta. Kézeld el, hogy ezeknek csak a fele birtokol egy már éltesebb PC-t és mind kidobja, megy, fut újat venni, mert hallgat rátok. Mennyi shit generálódna nagy hirtelen? Felfogod ezt?  

Rengeteg embernek semmi baja a gépe teljesítményével. Akkor minek vegyen másikat? Csak hogy több legyen a szemét?

Ha nekik jó, nektek miért nem jó?

"Ha van processz, akkor történik content switch és ahány fölös processz, annyi fölösleges switch." - és mellette mennyi az idle? na, akkor mennyiben lassítja az user lényegi munkáját?

"Ma már mindent kiszolgál egy 10 éves masina is." - utána meg azt írod, hogy -röviden összefoglalva- van, amit nem.

"Miért kellene nekem egy új vas, meg rá az új opre a maga újdonságnak nevezett, kényszerűségből megtanulandó, kikerülhetetlen  szarságaival? Nem kell." - Nem kell, azonban ne csodálkozz, ha a világ elszalad melletted, és a régi formátumaidat a kutya sem fogja "fogyasztani", vagy épp a 2-3-5 éves vagy újabb hardvereket, amiket azért néha kell venni, a régo OS-ed vagy sehogy, vagy erősen "szuboptimálisan" fogja csak tudni kezelni.
Maradhatsz a 286-oson futó 6.22-es DOS-on is, ha neked az elegendő ahhoz, hogy dolgozz, és hogy azokkal, akikkel kell, tudj adatot cserélni.
De ha 2021-22 táján szeretnél adatokat, dokumentumokat küldeni és fogadni, akkor bizony minimum célszerű alkalmazkodnod azokhoz, akik nem 1234 éve vettek gépet, hanem mondjuk az elmúlt néhány évben, és a te általad használt abandonware-ek helyett az aktuálisan kapható/elérhető szoftvereket használják.

Ha végignézted a videót, akkor kiderülhetne számodra, hogy azonos, sok-sok éves hardveren futott többféle OS. Azaz pont nem a hw lett cserélve, hanem a rajta futó OS. (Én pl. egy 2013-as BIOS-sal (ez már frissített verzió) működő pécét használok, a RAM-ok 2010 49. illetve 50. hetében készültek - kapott videókártyát meg háttértárat és teljesen megfelel az igényeimnek. XP volt, Win10 lett - és a teljesítmény/reszponzivitás/boot idő jobb lett...)

utána meg azt írod, hogy -röviden összefoglalva- van, amit nem.

Nem írtam semmi ilyesmit. Amit írtam, az annyi, hogy akinek többletteljesítményre van szüksége, az vehet, az vegyen.  A soroltakat el tudja végezni egy régebbi gép is. Azt mondjuk nettó hülyeségnek tartom, hogy valaki csak azért ruházzon be új gépre és dobja ki a régit, mert évente egyszer videót vág, de ha valaki így dönt, hát akkor tegye. 

De ha 2021-22 táján szeretnél adatokat, dokumentumokat küldeni és fogadni, akkor bizony minimum célszerű

Nem létezik olyan közkeletű formátum, amit ne lennék képes írni vagy legalább olvasni. Nem is lesz ilyen az eljövendő négy-öt évben.
A veszély, amiről írsz, egyszerűen nem létezik.
 

Itt arról szó sincs, hogy én az XP-vel vagy a Win7-tel fogok nyugdíjba menni, de azt teljesen fölöslegesnek tartom, hogy  egy megfelelően működő rendszert kitegyek a kuka tetejére és költsek egy újra, amikor ehhez semmi kedvem és szükségem sincs. 

Egyébként, én kipróbáltam a win10-et, úgy másfél éve. Hallani sem akarok róla. Az elég valószinű, hogy ha váltani kényszerülök, vagy akarok majd, akkor azt az oprendszert ki fogom kerülni.  De valószinű, hogy az xp hátrahagyása után még egy darabig a win7 lesz, ami nekem szintén megfelel, csak érezhetően erőforrás-igényesebb az XP-nél.
Különben, az emberek legalább egynegyede ma is xp-t használ.

Én abból az egy negyed-ből még eggyel sem találkoztam,

Hát akkor, hogy ne kelljen messze menned, látogass el a szavazások menupontra és ott nézz körül.
Persze lehet, hogy a HUP szavazói között sok olyan akad, aki már ovodás korában win 10-et hajtott, csak nem meri ezt a tényt nyilvánosságra hozni.

-------------------------------------------

Fogsz frissíteni Windows 11-re? Ha igen, mikor?

 

- Nem érint a kérdés, mert már Win10-et sem használtam.29% (265 szavazat)
- Soká, mert előbb új hardvert kéne hozzá venni.  22% (200 szavazat)
- Nincs hozzá hardverem, de még egy éven belül venni fogok hozzá. 2% (14 szavazat)

Ezekből a válaszokból hogy jött ki hogy ők XP-t használnak?

Nem érint --> Itt lehet hogy benne van, de főként itt a hupon simán benne van hogy évtizedek óta windows se volt a gépén vagy nagyon max VM-be hogy legyen ilyen is alapon

Soká --> Nem támogatott, lehet hogy vált, valószínűleg W10-en van és jól elvan vele vagy linuxozik

Nincs hozzá hw, de éven belül vesz --> Kimondottan tervez frissíteni és W11-re menni

 

Amúgy azzal a résszel tökre egyet tudok érteni hogy egy XP egy ősi notin jegyzetelni tök elég, ezzel semmi gond nincs addig amíg nincs kiengedve a netre, bár én személy szerint valami kő egyszerű linuxot tennék rá, de az én vagyok. Sőt ha csak kimondottan jegyzetelés/light office a cél akkor inkább egy nagyobb tepisfon/tablet (akár TV-re tükrözve) + bt egér/billentyűzet és akkor kapásból nem kell 2-3 kiló ősi technikát cipelni elenyésző üzemidővel.

Nekem is van XP-s "álomgépen" korabeli játékokra net nélkül, sőt van 98SE-vel szerelt hasonló kütyü is kimondottan retro játékra, bár hozzáteszem hogy mindkettő fenntartása elég macerás, puffadnak a kondik, pótalkatrész meg kezd kikopni a valóságból. Pont emiatt pusztult ki a DOS-os retro gépem, vagy nincs hozzá alkatrész vagy szürreális áron adják.

Sőt, abban is egyetértünk hogy ha még hasznos bármire is akkor addig ne termeljünk feleslegesen szemetet, én is inkább oprendszert váltottam mert a vas bőven fedi az igényeimet, a W11-et meg kenje a hajára az MS. Sőt, még van hozzá rakat pótalkatrészem, 2 alaplap, rakás memóriamodul, egy-két ha játékra nem is de melóra és hétköznapokra bőven elegendő vga, illetve egy marék ssd/hdd, de akad itt még kábel és ventilátor is egy adaggal. Ettől függetlenül nem fogok hozzá görcsösen ragaszkodni, abban a pillanatban hogy elkezdem érezni hogy valamiben visszafog akkor be fogok szerezni egy újat. De jelenleg úgy látom hogy ez a gép még 10 év múlva is bőven ki fog szolgálni, bár ki tudja addigra hova kurvul el a net. Mindenesetre a lényeg: Amíg működik és tudja azt amire szükségem van, illetve szoftveresen frissen tudom tartani addig egészen biztosan marad, ha váltás lesz akkor meg megy a sorba az 98SE/XP vonulatba mint W10-es offline játékgép.

"Miért kellene nekem egy új vas" - Egyébként rengeteg embernek megy el a "kedve" mostanában a váltásoktól. Egyszerűen pénzügyi okai vannak. Ma csak egy közép-kategóriás VGA kerülhet annyiba, mint korábban a minőségi, azaz időtálló alkatrészekkel a régi komplett vas. Szerintem csak úgy, senki nem dobálózik félmilliókkal, még akkor sem, ha azt a fizetéséből 6 hónak alatt össze tudja spórolni. De sokan vannak-lesznek, akiknek ez család mellett évek alatt sem sikerülhet. (A milliós fizetések pedig értelemszerűen ma még nem túl gyakoriak.)

Csak azért utalok erre, - a valószínűleg mindenki által ismert tényre, - mert a hajbi-féle gondolkodás rész-alapjának(!) elfogadását a jövőben még inkább szükséges lesz gyakorolni.

(Ráadásul konkurens tételként ott vannak a telefonok, amelyek valóban nélkülözhetetlenek legtöbbünk számára. Ott a csere létkérdés, és az megoldható 200 ezer alatti pénzből is, - és persze arra 3-4 évenkénti váltásra muszáj lesz gyűjtenie mindenkinek, még "nyögdíjas" esetben is.)

Csak mennyire korábban? 2002-ben kb. 30 ezerért vettem egy Thunderbird magos AMD Athlon-t. Ez ma kb. 60 ezer forintnak megfelelő összeg. De ha csak 10 évet megyek vissza, akkor is már jó 30-35%-ot rászámolhatok inflációban.

VGA piac mondjuk a bitcoin rákság miatt most meg van cseszve teljesen, az egy másik kérdés.

"A jómunkásembernek nem ritkán éppen az jelenti a sokkot, amikor egy jól bevált, működöképes rendszert kell lecserélnie egy ki tudja, hogy, majd mennyire jól vagy nem jól működő, erőforrás zabáló sz.rra."

Hahó, megnézted a tesztet egyáltalán? Pont arról van szó, hogy az "erőforrást zabáló szar" breaking news: sok esetben gyorsabb volt, mint a tökéletes XP. Egy 10 évvel ezelőtti gépen. Mert az XP a 20+ évvel ezelőtti gépekre készült.

"180 Watt helyett 280-at fogyasztó masina után"

Feltételezem, fordítva akartad írni a számokat. Egyébként nem csak a forintbeli hozadéka van még, hanem az is, hogy nagyon sok gép összességében mennyi áramot fog megenni. (Igen, tudom, Hajbazer szerint csilliószor annyi energia kell legyártani az új dolgokat, csak akkor azt nem értem, hogy hogy nem kerül 100x annyiba minden.) Valamint azt se felejtsd el, hogy az se mindegy, hogy mennyire kell dolgozni a processzornak, ha valamit meg kell csinálni. Régi vas lehet, hogy fixen ketyeg 2-3 ghz-n mind a 2-4 magja, aztán ha kell valamit 80-90% körül fog ketyegni, az újnak a 4-8 magja meg 30%-ból megoldja úgy, hogy az 1 ghz-ről fel se emelte az órajelet, hiába tudna 3-on is menni.

Egyébként senki nem beszélt arról, hogy 5 évente kötelező cserélni a hardvert, főleg, hogy onnan indult az egész videó, hogy ugyanazon a hardveren hogy szerepelnek a dolgok. Láss csodát, az újabb sokszor jobban. Minden bloatja ellenére. Ezt is egy 9 éves gépről írom, igaz nem a low-end kategória.

mert ők arra büszkék, hogy életükben nem fizettek szoftverért, és úgy gondolják, hogy mindenkinél ez a természetes. Hát közlöm, nem ez. 

Hát a Windows 10-ért valóban nem fizettem, frissült az ingyen 7-ről. Win 11-nél is rebesgetnek ilyen opciót. Másrészt meg a legtöbb ember ma jellemzően notit vesz, ott meg bele van építve az árába.

Szerkesztve: 2021. 09. 18., szo – 14:10

Hahó, megnézted a tesztet egyáltalán?

Meg, bár fölösleges volt. Azt nem gondolhatod komolyan, hogy egy olyan teszt ér bármit is, amiben egy firefox 48-at összevetnek egy firefox 90-nel?

Pont arról van szó, hogy az "erőforrást zabáló szar" breaking news: sok esetben gyorsabb volt, mint a tökéletes XP.

Valamit félreértesz. Én azt hangsúyloztam, hogy Hajbazer választását nincs okod vitatni, nem azt, hogy melyik vason mi hogy gurul.

De ha már, akkor elárulom, hogy a win10-et, de még a win 8-at, vagy a win 7-et is megb...hatod egy gyengébb, fél GB RAM-mal szerelt, mobil procis laptopon, egy olyan laptopon, amin egyébként egy karc nincs és az akkuja is bír másfél-két órát. Na, az ilyen gépen az XP jó beállítással még simán elkavar, olyan jellegű munkákhoz, mint amit én is végzek, megfelel. 

Az újabb vas meg szoft hadd kelljen annak, akinek erre ingere van, de akinek ez nem kell, ahelyett nem kellene nektek dönteni és pláne nem b.sztatni valakit azért, mert nem olyan a látásmódja, amilyen a tied vagy a többségé.

Megint mellesleg, most utána olvastam Hajbazernek és azt kell mondjam, hogy sok dologban egyetértek vele.
A bloatware, vaporware dolgában totál igaza van,
Az egy vicc, hogy egy oprendszer, mondom OPRENDSZER Gigabájtokon elterpeszkedik, van benne debilis hülyék által sem használt, ovis, dedós paint program meg holt fos, pite, hulladék játékocskák és egyéb használhatatlan és használatlan sz.rok,

Az úgy volt, hogy akadt a népek gépeiben 4 MB ram, ami később a win95 megjelenésével és erőforrásigénye okán lett 8 majd 16 MB. De azt ugye  jegyzed, hogy már egy, mondom EGY MB-nál is volt olyan, hogy grafikus felület? Na, szóval ez a standard 4 MB idővel megnőtt, hízott, ráadásul az ezerszeresére, akkorára, amit soha senki nem remélt volna 25 évvel ezelőtt. 
Na, van most ez az ezerszer négy MB és az oprendszer ebből benyal egy akkora darabot, hogy a pofám leszakad. Itt jegyzem meg: Oprendszernek még az XP is túl nagy.
Magyarán: A fejlesztést kifizettetik velem ,meg mindenki mással, majd a pénz hozadékát, a plusz erőforrást megzabálja olyan szir-szar vapor, meg bloat, hogy az agyamat eldobom.
Hát én nem arra vagyok  kiváncsi, hogy zuborka gézának hogy nyal be a windows 11 a meleg cuccig a novi csento, fényesre köszörült vizuális effektjeivel, hanem azt várom el, hogy a gép a feladatot gyorsan és hatékonyan oldja meg. Nem azt akarom bámulni, hogy az egyik folderből hogyan röpködnek a pixelek a másikig, hanem, hogy a másolási művelet mielőbb befejeződön. És én ilyen szarok miatt nem akarok új operációs rendszert, még akkor sem ha a bootideje a korábbinak a negyede, már csak azért sem, mert az új oprendszer nem éri be az én vasammal. Azért meg hadd ne vegyek vasat is, hogy az új förmedvény, a sok parvakkal megpakolt shithalom futása során ne bőgjem el magam annak lassúságát látva.

Nincs semmi bajom azzal, aki ezt a sok, számomra fölös hülyeséget értéknek, szükségesnek látja, csak ne erőltesse a saját döntését rám. Tartsa tiszteletben az én döntésemet is. Ha másért nem, azért, mert annak következményei csakis engem érintenek, nem őt.
 

"olyan teszt ér bármit is, amiben egy firefox 48-at összevetnek egy firefox 90-nel" - Adott sw-környezetben up-to-date verziók, ha jól tévedek...

"fél GB RAM-mal szerelt, mobil procis laptopon" - sőt, az XP-det is megkeffintheted egy olyan pécén, amin még egy Linux vagy épp egy QNX (+Photon GUI) röhögve elmegy, és ssh-t is tudsz róla indítani, ha kell. De mondjuk egy Hoffherr (HSCS) traktort is el kell már felejteni/be kell rakni a technikatörténeti múzeumba, mert bár a zsebkendőnyi parcellát fel lehet vele szántani, de erősen idejétmúlt technológia. (Igen, nekem is van Acer Aspire One lapos, egymagos Atom CPU-val - 32 bit, gyárilag XP-vel, és marad is így, demózni azt, hogy milyen retek lassú gépeken/környezetben is kellett anno dolgozni...)

"hogy már egy, mondom EGY MB-nál is volt olyan, hogy grafikus felület" - csaxólok, hogy egy darab 1.44MB-os lemez(!) elég volt a QUNX+Photon GUI (+ppp-s tárcsázó, +böngésző(!)) számára. Ez az egyik. A másik, hogy anno az az 1MB RAM mennyi munkaidővel volt egyenértékű, és most ugyanannyi munkáért mennyi RAM-ot kapsz? A méret csak egy szám - az ár, illetve az munkaráfordítás, amennyiért megkapod, az a lényeges. Annak az akkori 1MB RAM-nak az előállításához képest mondjuk egy mai 16GB-os modul előállítása nem kerül 16ezerszer(!) annyiba - sem alapanyag, sem munka, sem környezeti hatás szempontjából.

Nem jól érvelsz.

A hasonlatok eleve nem jók.

Egy ezeréves traktor nem állítható párhuzamba egy 10-12 éve legyártott számítógéppel.
Eleve, nem a kor határozza meg valaminek a megfelelőségét, hanem a feladat.
Vannak egykártyás kis teljesítményű számítógépek, amleyek teljesítménye a tizede egy öregebb PC teljesítményének. Mégis megfelelnek adott feladatra.

Na, így van ez a PC-vel is. Ha jó egy ujságírónak, vagy egy fotósnak, akkor nincs miről polemizálni.

A QNX-et ismerem, használtam. Ami korrekciót igényel, az az, hogy a QNX is csak tömörített formában fért el egy lemezen, amúgy öt vagy hét MB-ot foglalt. Akkoriban ez azért nem volt olyan nagy durranás, mivel a win 3.1 sem igényelt 12 MB-nál több területet.

Mondhattam volna MTZ-t is, a lényeg az, hogy a régmúlt technológiája, habár bizonyos feladatokra ma is alkalmas, de nem biztos, hogy optimális megoldás. És de, az XP kezdetekori hardver és a mostani vasak között irdatlanul nagy a különbség/fejlődés, még akkor is, ha te ezt nem látod.

Az a bizonyos QNX flopi a szépemlékű Forráskód magazin melléklete volt, és bizony egy darab 1.44-es lemez volt, nem más. Hogy tömörített fs vagy sem, az gyakorlatilag irreleváns: egy flopin elfért GUI-val, böngészővel ppp-t tudó tárcsázóval, tok-vonó.

Az igaz, hogy az OS-ek egyre bloatabbak, nem csak a Windows, de viszont vannak pontok, ahol a modern hardvert gyorsabbra ki tudják hajtani, ez látszik a belinkelt videóteszten is.

Azon a fél giga RAM-os notin egyébként minden kínszenvedés lesz, persze valami sovány Linux, BSD elmegy rajta, de pl. az XP is durván vontatott lesz, mert az SP3-as vagy fullra felfrissített POSReady XP-nek már az 1 giga is elég kevéske volt. Amire egy fél giga ROM-os notin tudnál használni egy XP-t, arra egy modern Linux is megfelel, AntiX, Sparky Linux, MX, valami soványabb ablakkezelővel, i3wm, IceWM, JWM.

Az, hogy egyre bloatabb minden, az meg nem csak a fejlesztőkön múlik, de az igények is nőnek, a web és a médiaformátumok is bloatosodnak, úgyhogy nem lehet mit csinálni ellene. Opensource OS-nél viszont soványabban tudod még tartani a rendszered, csak azt teszed fel rá amire szükséged van, le tudsz spórolni egy csomó mindent, nem kell GRUB, nem kell systemd feltétlenül, nem kell kompozitor, effektek, és egy csomó mást is ki tudsz a rendszerből gazolni. Ahol a bloattal szemben nem lehet mit tenni, az a böngészés, ha modern böngészőt használsz, az mindenképp bloat lesz bármilyen rendszeren, ha meg nem modern böngészőt használsz, azzal meg a weboldalak többsége nem fog vagy nem helyesen megjelenni, meg biztonsági kockázatnak leszel vele kitéve. A modern böngészők ma már lényegében egy konténerizált sandbox környezetben futó önálló, komplett OS-ek lényegében 10 éve is túl voltak azon a szinten, hogy csak szimpla HTML/CSS viewerök meg FTP downloaderek legyenek. A másik pont a videókódekek, ha FullHD-ben, 4K-ban gondolkozik valaki, akkor a modern formátumok (x264, x265, AV1, VP8-9) mindenképp kéri maguk alá a hardvert, mivel nagy sávszél- és számítási igényük van. Illetve játékok még, ahol nem nagyon spórolósak hardverügyileg, persze aki nem játszik, azt nem érinti.

Attól is függ, hogy ki mire használja a gépet, és mennyire normi. Ha valaki nagyon IT fogyi, annak nem nagyon szoktam ajánlani, hogy 4 giga RAM, 2 mag 4 szálas procinál kevesebbel próbálkozzon, mivel hülyebiztos, bicikli pótkerekes, vizuális segédletes GUI workflow-ja, modern böngészés igényelni fogja, de ez is abszolút minimum, mert ma már ajánlottabb a min. 8 giga RAM és 4 magos proci, ami csak így kimondva tűnik soknak, mert ma már filléres tétel használtan, DDR2-DDR3-as vonalon. Elég ha megnézzük a telefonokat, már azokban is van 4 giga RAM, meg videókártyákon 4-8-12 gigák, ma már nem érdemes 1-2 giga RAM-os vagy az alatti gépekkel szenvedni. Max. csak kísérletező hobbistáknak, akik rajongói a retró és minimalista műfajnak, de még náluk se fő rendszernek, hanem csak tartalék gépekre.

Jelenleg egyébként a legsoványabb modern OS-ek, a Net/OpenBSD, Haiku, Linux-vonalon Kiss, Alpine, Gentoo, de ezek csak skilles usereknek ajánlhatók, kísérletezni. Nagyon tudatlan userekre az jellemző, hogy nem tudnak kompromisszumot kötni, csomó minden szart feltelepítenek, futtatnak, mert lusták bezárni, telehányják az asztalt, fent van 20 toolbar, 50 vírus, 5000 tab, mindent elmentenek, megnyitnak 2-5 példányban, nem tudnak mit optimalizálni a rendszeren, meg igénylik a köztes egyszerűsítő API rétegeket, így minél tudatlanabb egy user, annál nagyobb hardvert igényel a felhasználása, nem csak RAM-ban, de prociban, háttértárigényben is. Ha Windowsról van szó, akkor még hatványozottabban igaz. A 10-11-es Winre még jobban, és ez egyre inkább így lesz.

Értem egyébként, hogy az XP sok embernek nosztalgikus, mert az még régen úgy volt használható normi rendszer, hogy nem volt olyan bloat (a mai szinthez viszonyítva), de a tévhiedelmekkel szemben kiváltható. Persze, tanulni kell hozzá, ilyen szempontból semmi sincs ingyen, kísérletezni kell vele, hajlandónak új dolgokat megszokni, ami nehézséggel jár de valamit valamiért. Nem lehet örök időkig XP-n ellenni. Ezt mutatja, hogy az XP kódja is hiába szivárgott ki, nem szültnek hekkelt XP buildek, amikkel életben tartanák. Egyszerűen mindenki továbblépett.

Bár szerintem ez a folyamat lehet pozitív is, mert pl. most, hogy kijön a Win11, és egy csomó relatíve erős és modern gép se lesz támogatott, mert már a laikus user is látja, hogy innen nincs értelme a magasabb hardverigénynek, így ez sok embert át fog tolni Linuxra, meg erőforrás-tudatosságra nevel valamilyen szinten. Az egész nem csak az erőforrások kíméléséről szól, de ma már a modern kódok annyira nagyon, bloatok és kezelhetetlenek, hogy már brutál, sok magos procikon is sok óra leforgatni őket, normál gépen többszöröse. Aki még nem próbálta, próbálja lefordítani, vagy ha van laikus ismerőse, mutassa meg neki, hogy hány giga source code, hány millió kódsor (nyilván, itt a függőségeket, libeket is beleszámoljuk), milyen rettenet sok óra lefordítani, aki ezt még nem tapasztalata a saját bőrén, az nem tudja. Nem győzöm hangsúlyozni, hogy ez már nem csak az erőforrásokról van szó, hanem a fenntarthatóságról, ekkora kódméretet már a fejlesztők se látnak át, egyre inkább tele vannak a kódok buggal, biztonsági réssel, már AI-vel vadásszák ezeket, de egy szinten túl az se fog segíteni. Egyszerűen ezt a tarthatatlan bloatosodási trendet vissza kéne fogni, mert kezelhetetlen. Nem csak a böngészők meg a rájuk épülő Electron-appok sajátjai ezek, hanem ma már a modern kernelek, nagyobb desktop environmentek is szétbloatosodtak nagyon durván, több millió kódsorra. Ma már egy-egy ilyen böngésző, DE, app önmagában többször annyi kódsor, mint anno az egész XP volt önmagában, szőrőstől-bőröstől!!!

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Ezek a Tiny, Micro, Black Edition, stb. hekkelt kiadások már a maguk idejében is gázak voltak, mármint akkoriban is, mikor még az XP volt a fő vonulat. Nagyon javallott volt velük vigyázni, orosz, ukrán Szásáék megoldották okosba’, volt benne gyanús dolog, nem volt a legfrissebb, sok minden nem ment rajta. Ezek mostanra sem lettek ajánlottabbak, retrózásra is hivatalos kiadást szoktak inkább használni, és nem arra mennek, hogy mikró legyen.

Egyébként meg amire ilyen herélt XP jó, arra a herélt Linux még jobb. Ez ráadásul a Linux egyik nagy erőssége, hogy kis tárhelyhez, kevés RAM-hoz, gyenge-muzális procihoz, egészen a szuperszámítógépes, meg gigaklaszteres méretekig, szélsőséges körülményekhez, stb. is lehet skálázni, ezért is használják annyi mobil meg embedded eszközön, mert ez kifejezetten fekszik neki. Megpróbálták ezt az embedded vonalat XP-vel is, pl. WinCE, meg erre szolgált eredetileg a Posready is, de hát nem volt valami nagy sikere ebben a műfajban.

Így XP-t ma már csak retrózáshoz lehet ajánlani, pl. régi játékokhoz, amik még utoljára XP-n működtek jól (pl. Far Cry 1), vagy még SecureROM és hasonló védelmekkel lettek ellátva (és nincsenek fent DRM mentesen sehol, pl. GOG), azok alá tökéletes. Esetleg céges legacy appokhoz, de akkor már ajánlottabb virtualizálni. De fő rendszernek használni a mindennapokban erősen agyrém kategória.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Egy esetben használtam a microXP-t, elég szomorú történet, de úgy voltam vele hogy ott ez a megoldás.

Öreg néni valami sokadik ismerősön keresztül, családja sajnos már nem volt vele és volt egy ősrégi p2-es gépe 64 mega rammal meg egy 40 gigás hdd-vel. A gépen egy agyontaknyolt sima XP volt tele toolbarral, minden szennyel amit ilyenkor illett összeszedni, valószínűleg néni valami rokontól örökölte meg, de ezen voltak az utolsó családi képek és videók. Adatokat kimentettem és raktam fel egy microXP-t, kiraktam az asztalra a képeket és a videókat neki.

Néninek internete se volt, nagyon idős is volt, a gépe is ősi, de ezzel a kombóval kihúzható volt hogy meg tudja nézegetni a képeket és a videókat.

Azon a fél giga RAM-os notin egyébként minden kínszenvedés lesz,

Nem lesz. A barátnőm használja, tökéletesen megfelel neki. Ő egyébként nem netezik csak telefonon.

De nekem van egy IBM T43-asom, abban is csak 1 GB RAM van, XP-vel is, linuxszal is tökéletesen működik. Aktívan használom.

A munkám során négy gépet koptatok, ebből kettőt egymással párhuzamosan napi nyolc-tíz órában. Ezekhez a szoftverek ~ 350 000 Ft-ba kerültek, úgy, hogy én még előszeretettel kivárom az akciókat is és nem vagyok az elsők között a váltásoknál sem.

A tiny XP meg arra bizonyíték, hogy még az XP is mennyire bloat.
De van még kisebb XP is, az csak 48 MB RAM-ot és 80 MB tárterületet igényel, a proci meg lehet kb. bármilyen. 
A baj az, hogy én ezeket legálisan nem használhatom.
De egy normál XP professional-t is be lehet úgy állítani, hogy a RAM-ból csak 150-200 MB-ot használjon és akkor a többi ott van user space-nek. 

Itt, tőlem nem messze van egy cég, ahol 38 munkaállomás van (a legtöbb helpdesk), mindegyiken XP, intranet van, internet nincs. A folyosó két végére van kitéve egy-egy kiosk PC, azokon lehet internetet elérni.
Ennek a cégnek mibe kerülne a váltás (sokba) és mit érnének el vele? Semmit.  

A felhasználói kört ketté lehet osztani. Vannak a professzionális és az amatőr felhasználók. A helyzet az, hogy a profik úgy szokták, hogy nem érik be tákolt géppel,  bizonytalan hardverrel, hanem inkább brand gépekre ruháznak be. Szükségük is van erre a jó közérzet és a nyugodt alvás okán. 

Viszont, a gépeiket addig használják, amíg azok rentábilisan üzemeltethetők. Nem szokás egy működőképes ipari porszívót, dagasztó- vagy vésőgépet sem lecserélni, csak ha arra tényleg szükség van, ha a helyzet ezt indokolja. 
Na, nálam ez az alapos indok még legalább két évig nem fog feltűnni a horizonton.

A régebbi gépeket az internet igénye fenyegeti csak. 
De ez is áthidalható. Az én web-host szolgáltatóm mára úgy döntött, hogy már nem támogatja az  általam használt böngészőt, így a jelenlegi helyzetről, ajánlatokról, árakról nem tudok tájékozódni a honlapjukon (egy fehér semmi jelenik meg). Nem is tudom, hogy képzelték ezt?
Semmi gond, írtam nekik egy levelet, amiben vázoltam a dolgot és érzékeny búcsút vettem tőlük, a helyüket most egy másik cég vette át.

 

 

"Itt, tőlem nem messze van egy cég, ahol 38 munkaállomás van (a legtöbb helpdesk), mindegyiken XP, intranet van, internet nincs." - Kockázatelemzés alapján _lehet_, hogy megfelelőek, de ez azért 100%-ban nem jelenthető ki. (Például USB-re dugható eszközök tiltottak-e OS oldalról? (nem a "nem szabad beledugni semmit a gépbe" szabályzatba foglalt tiltás nemelég) Vagy fizikailag lezárt/elérhetetlen minden USB-port? Mert ugye üfsz. esetén akár egy screenshot "hazavitele" is botrányt okozhat...

Ezek mini itx gépek, az előlapjukon van 2 db USB port, ezeket az alaplappal egy szalagkábel kti össze, ami lehúzható az alaplapi tüskesorról.
Hátul van hat db USB port, ezek egy L profilú fémlemez mögött vannak. Ahhoz, hogy vki hozzájuk férjen, szét  kell csavaroznia a gépet. Amúgy, lehet a hátsó portokat úgy használni, hogy mondjuk pendrive, mobile net modem vagy wifi, BT van bennük és nem lehet őket eltávolítani, ha bent van az L profilú lemez. 

Nem tudom mire használjátok a gépet, de extrémnek hangzik a szitu. És nem csak az OS, hanem az a kevés RAM, meg ősrégi hardver. Mert azoknál mindegy, hogy az OS mennyire pehelysúlyú, akár ráhegesztek neked minimalista Linuxot, ami az XP-hez képest is fele hardverigényű, vagy Open/NetBSD-t, ami negyede, hanem az egész mutatvány ott bukik meg, hogy a modern user modern tartalmakat fogyaszt, meg böngészik, és mára már a böngészők és médiatartalmak, web lettek annyira bloatak, hogy egy ilyen ősrégi hardver azonnal beleáll a földbe, ahogy megnyitsz rajta egy releváns taskot, vagy böngészőt, függetlenül, hogy az OS mennyire volt sovány eredetileg. Mára már a sovány böngészők is bloatok lettek, New Moon, Pale Moon, Falkon, stb.. Vannak ugyan még soványabbak, de azokkal meg a weboldalan nagy része nem jelenik meg vagy nem helyesen.

Ezt írom úgy, hogy én alapvetően élek-halok a retróért, meg az ultraminimalista rendszerekért, de ma már 2021-ben óriási fájdalom lenne még nekem is ilyen régi és gyenge hardvert használni.

A másik, amit írtam, hogy az XP-nek, ha teljesen felfrissíted, értsd, nem frissítetlen XP, meg nem Tiny, hanem rendes, post SP3, és Posready frissítésekkel is maxra frissített XP-nek kell a min. 2 giga RAM, meg nem árt egy 2 magos proci.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

 

Nagyon félrehord az emlékezeted. Sok ember hajlamos a maga mögött hagyott rendszereket alulbecsülni. Ez érthető is, de csak az ő szemszögükből.   
Amiket sorolsz, azok nem létező problémák.
Én is elég modern user vagyok, de nincs olyan tartalom, amit ne lennék képes megnyitni, lejátszani, stb. Egyedül a 4K-s videó lejátszás akadálya a 4K-s monitor hiánya. Full HD-t simán lenyom a gép, mást mi egyebet kéne még neki? 
A videokártyám is egy abszolút low end, régi kártya, fél GB RAM-mal, az volt az egyetlen szempont, hogy még passzív hűtésű legyen, mert zajérzékeny vagyok.
A böngésző sem kell, hogy atom friss legyen. Lehet cache limittel, régi böngészőkkel is böngetni. Jelenleg  52.9-es verziószámú firefox fut, ahogy írom ezeket a sorokat. linux alatt firefox 90-et használok pedig az sem a legfrisebb, de szoktam operát is. Jut eszembe, 64 bitesek a rendszereim, de 32 bites OS van rajtuk, na meg, a programok is azok, természetesen. 

Frissítés? Minek? Teszel egy linux box alapú proxy-t a géped (vagy a hálózatod) elé és kész. Megvan a védelem. Nálam víruskergető soha nem fut. A frissítések hidegen hagynak. Már tíz éve sem kapcsoltam be soha.

A 2 GB RAM és a 2 magos proci megvan, csak a laptopomban van 1 GB. 

Az XP mellett egyébként nem nosztalgia van, sokkal inkább a vas és az oprendszer érettsége, megfelelősége késztet sokakat arra, hogy a frissítést kitolják a távolabbi jövőbe.
A windowsnak és a linuxnak is egyazon problémája volt eddig (- 2010), a memóriakezelés. Ez a gond mára megoldódott. Az erősen fragmentálódott memóriát is jól kezeli mindkét rendszer, nincs számottevő sebességcsökkenés, nem kell ujraindítani sem a gépeket.
Az emberek alapvetően nem a linux vagy a win miatt használják a gépeiket, hanem a rajtuk futó alkalmazások miatt. Ha azok megfelelően működnek, akkor nincs ok cserére. A csere elleni adalék még, hogy az új rendszerekbe anyagiak és a pszichés teher mellett szellemi síkon is be kell fektetni, aminek nem mindenki látja szükségességét. 
   
 

Ha Linux proxyt használsz, meg webcache-t, onnantól az csalás, és lényegében nem a régi hardvert használod, hanem trükközöl. Amit az XP-t illeti, nagyon szépen megválaszoltad magadnak, hogy pont a memóriakezelése volt az egyik terület, amiben nagyon nagy fos volt szegényke, azóta jelentős fejlődés volt ezen a téren. Azért is mondom, hogy Linux. Erre szoktak jönni, hogy de izé, ez mag az nincs Linuxra, meg Windows only, de azokat ilyen régi hardveren, kevés RAM-on amúgy sem lehet használni, ha Windows van fent, akkor se.

Félre ne érts, én tisztában vagyok vele, hogy egy régi hardver mit tud. Természetesen elmegy a rendesen frissített XP fél-egy giga RAM-on is, csak fájdalmas lesz, sokat fog swapelgetni, 1 magos procin is fut, csak sok lesz a beakadás, és nem csak az 1 szál miatt, de az 1 magos procikban még nagyon kevés volt a cache is, freki és IPC is kicsi. A memóriakezelésen kívül a másik korlátja, hogy a 32 bit, meg a friss driverek hiánya, se USB3, se újabb Wi-Fi protkollok, stb.. hajbi is ezt nem érti, hogy lényegében már ő is váltott XP-ről, mert nem XP-t használ, meg nem XP korabeli HDD-t, hanem már 4 giga RAM, SSD, 64 bit felállásban ügyködik, csak még azzal hitegeti magát, hogy XP, mert a bootképernyőn még annak a logója van kirajzolva, közben meg a 64 bites XP egy Win2k3 Server, csak desktop XP-nek álcázva, hogy a korabeli normiknak ne legyen sokkoló. De már ő is rájött, hogy örökké nem XP-zhet, ezért kinézte magának a Win7-et, mire arra vált, az is elsüllyedt már lényegében, kicsit olyan, mint Titanicról átszállni a lyukas gumicsónakra.

Az az 52.9-es FF ESR is nagyon a határon van, már nem kell neki sok idő, mire a legtöbb weboldal benyögi, hogy nem működik vele. Persze, lehet használni helyette MyPal-t vagy valami hasonlót, de annak is meg vannak számlálva a napjai, és már közben sem nyújt jó böngészési és felhasználói élményt.

Lehetni lehet sok mindent, de vergődés. Ha röviden akarjuk összefoglalni, az XP-hez meg régi Windowshoz ragaszkodás a vonatkozó usereknél egy felesleges pszichológiai fék, amivel csak önmagukat szopatják. Nekik igazából mindegy, csak ne modern Windows, meg ne Linux legyen, mert az szar, csak azért se. Mert csak. Egy Linux hiába szolgálná ki őket jobban, meg azzal nem a technológiai élvonal után kullognának állandó lemaradásban, de azt már csak azért se, mert az hobbi OS, meg csak szerverekre, soseleszdesktopéve. Akkor se, ha sokuknak eljött a desktopéve már 5-7-10-15 éve, lásd itt a HUP-on a userek 90+ %-a. Ráadásul a pszichológiai fékes userek minél tovább vannak el a régi álomvilágban, annál fájdalmasabb lesz akármire váltaniuk. Ha talpra esettek lettek volna, már 5-10 éve is válthattak volna, és az egész már csak egy régi emlék lenne, nem fájdalmas napi valóság.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Mondjuk a proxy meg a natolas a mindenfele JS alapu vackokat nem fogja meg. Ha jol emlekszem, az ilyen meltdown meg specter meg hasonlo hibakat javascriptbol is ki lehetett hasznalni, proxyn atmegy (ha meglatogatod a csalit), es ennyi. Friss bongeszo esetleg segithet, de aki jellemzoen XP-t hasznal, az a frissitest nem viszi tulzasba, szoval nem biztos, hogy fent van (ha egyaltalan a bongeszojebol az up-to-date verzio meg tamogatja a rendszeret).

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?

Nem szokás egy működőképes ipari porszívót, dagasztó- vagy vésőgépet sem lecserélni

Csakhogy ezen eszközök komplexitása sok esetben - néhol akár szó szerint - egy faék egyszerűségével vetekszik egy átlag számítógéphez képest. És kopó részegységeket ott is szokás cserélni.

Na, az ilyen gépen az XP jó beállítással még simán elkavar, olyan jellegű munkákhoz, mint amit én is végzek, megfelel. 

Remek, akkor mindenki végezzen olyan jellegű munkát, amit te, és a probléma meg van oldva. Ja, várj...

mondom EGY MB-nál is volt olyan, hogy grafikus felület?

Igen, volt, és? Meg volt olyan is, amikor kódlapokkal kellett baszakodni, mert 2x128 féle karaktered volt össz-vissz. Ma az Unicode kódtábla ~111 ezer karakterből áll. Ok, nem mondom, hogy az emojik voltak a leglényegesebb innovációja, de mint látható, igény az van rá, megtalálta a helyét ez is. De hogy abban az 1 MB-ban nem volt ennyi minden, mint ami egy mai OS-ben benne van, azért azon ne kelljen már vitatkozni.

fényesre köszörült vizuális effektjeivel

Más meg azt várja el, hogy szép legyen az UI. ¯\_(ツ)_/¯ Mondjuk a szépség relatív.

még akkor sem ha a bootideje a korábbinak a negyede

Nagyon ráfeküldtél a boot időre, csak épp nem csak az volt gyorsabb az XP-hez képest.

mert az új oprendszer nem éri be az én vasammal.

Emlékeztetőül: a teszt ugyanazon a 10 éves hardveren született. Olyan hardveren, amit Hajbazer szerint már 3x le kellett volna cserélnie a fejlődésmániás mérnökuraknak.

<hajbazer_xpje> number of fucks given: 0

let's go Brandon!

Ez nagyon igaz. Szerintem már lassan magát hajbit sem érdekli, azért is nem ír a topikba. Meg a kiszivárgott XP forráskóddal sem kezd semmit, az XP fan közösség se, már annyira kevesen vannak, hogy senki nem foglalkozik vele, amin külön csodálkozok, mert akár még a retrósok is rákaphattak volna.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)