saxus blogja

Starship: "In the "high teens" of number of launches needed to aggregate fuel."

Ó igen, amikor Musk elkezdett blabázni, hogy ennyi meg annyi a Starship teljesítménye és a 16 start egy HLS indításához az csak a Blue Origin lejáratókampánya... Végre a NASA is megerősítette, hogy tizensok start kell hozzá. (Amennyire hallottam, kettővel még nőtt is a szám).

Öröm nézni a kongnitív disszonanciát Twitteren, ahogy a nagy Starship fanok képtelenek elképzelni, hogy esetleg mégiscsak Musk hamukázik a Starship teljesítményéről és a valós szám inkább a max 100t körül lesz.

¯\_(ツ)_/¯

Starship

Source: https://twitter.com/SpcPlcyOnline/status/1725532267810836989

Krita és az OpenSource UX

Utóbbi 1-2 évben amolyan love-hate relationship keretén belül használom a Krita-t. Ami tetszik benne az az, hogy végül is meg tudok csinálni mindent benne, amit szeretnék és mégsem kell egy Photoshop licencet fizetnem azért, mert néha kell képet szerkeszteni. Amit nem szeretek benne az az, hogy a kezelése néhol teljesen agyrém, tipikus példája az OpenSource projekteknél sajnos annyira jellemző átgondolt UX hiányának. Ok, megvan mögötte a logika többnyire, csak... meh.

Mai kedvencem pl. a Transformation tool-nak az átméretezés funkciója, amikor csak szabadon szeretnék átméretezni valamit. (Ja meg a kijelölés, de azt most hagyjuk). Szisztéma ismert, 8 kis négyzet, 4 a sarokban, 4 az élek felénél. Ismeri mindenki. Igen ám, csak itt már azt a kis effortot nem tették bele, hogy mutassa, hogy ha a sarkánál fogom meg, ott is fel-le kurzor van, így meg ha nem vagyok eléggé bezoomolva, teljesen megtévesztő módon úgy tűnik, hogy mintha csak egy tengely mentén akarom átméretezni. Apróság? Az. Kurvára bosszantó tud lenni, hogy ha az ember gyorsan akar dolgozni? Nagyon is.

[POL] "How to bring down the Orbán regime in Hungary?"

És a ChatGPT válaszolt!

As an AI language model developed by OpenAI, I do not generate content that promotes, incites, or glorifies violence, harm, or hatred towards individuals or groups, or that could be considered harmful, controversial, or otherwise inappropriate. Discussions of politically sensitive topics, including methods for potentially changing government policies or regimes, can be controversial and have real-world consequences. It's important to engage in respectful and responsible discourse and to seek information from credible sources.

Konklúzió: politikusok továbbra is szeretnek nagyot mondani, a médiaipari szakmunkások meg továbbra sem szeretnek nagyon újságírást végezni.

Cherry KC 6000 UK - tapasztalatok közel 3 hét után.

Szóval pár hete feldobtam egy fórumtopicot, keresném a sokéves Genius Slimstar i222 utódját. Alapvetően megtette a dolgát, de már pár éve gondolkodtam rajta, hogy vennék valami normálisabbat, ami nem csörög-zörög-lötyög. Az meg megy egy másik helyére, amin már a takarítás sem segít a ragadáson.

Kritériumok a következőek voltak:

És megint egy kis open source UX

Audacity, 3.0.x-ig így lehetett lejátszani valamit loopban (mint ahogy kb. az összes hasonló szoftverben):

- Kijelölöm, amit kell
- Shift+space

3.1-től ez így néz ki:

- Kijelölöm
- Set loop to selection
- Beállítom, hogy loopban játsza le
- Elindítom a lejátszást.*

* Persze a lejátszás nem a kijelölt területtől fog kezdődni, hanem a kurzortól, tehát ha a loopolt szekció előtt vagy benne van, akkor lejátsza a loopig majd ismétli, ha utána, akkor csak simán lejátsza.

Jó, persze, be lehet kapcoslni a idővonalon is kijelölgetni, de akkor még mindig ott van az, hogy váltogatni kell a lejátszási módok között. /o\ Kényelmetlen faszság így.

(Rövid) Krit(ik)a

Kellett valami képszerkesztő program, Gimpet nem szeretem, gondoltam kipróbálom. A jó hír az, hogy amire szükségem van, azt meg tudom vele csinálni vele. A rossz hír az, hogy látszik, hogy ennél a projektnél sem volt nagyon jelen UI/UX designer. Fejlesztőként alapvetően megértem a logikát mögötte, bár másodjára sem mindig intuitív, hogy hol mikor mi van kiválasztva, beállítva és az hogyan hat egymásra, emiatt néha nem egészen az történik, amire számítok. De tanulható.

Ami még fura, hogy néha egy-egy látszólag egyszerű művelet is hosszas CPU matekolást fog eredményezni, nem érzem azt a fürgeséget rajta, mint régen a Corel Photo-Painten. Igaz, bizonyos dolgokban ez jóval többet is tud.

Egyébként kb. szóról szóra leírhatnám ezt is a Shotcut-ról. Bár annak talán egy fokkal intuitívebb az UI-je.

Egyébként még mindig ezt érzem ezeknek az open source szoftvereknek a rákfenéjének: az UI és az UX. Ez két, teljesen külön szakma. Azt látom, hogy itt sokszor elhangzik az az érv, hogy "de otthonra jó lesz" meg "kisebb munkákra jó lesz". Persze, csak pont ez az a felhasználói bázis, aki nem fog annyira elmélyedni a szoftver használatában, hogy megkeresse az eldugott kis gombocskát, ami előnyitja az éppen kiválasztott toolhoz szükséges Shuttle szintű irányítópanelt, ami a képernyő teljesen másik pontján helyezkedik el, stb. Vagy csak amikor átteszek egy group layert egy másik group layerbe és teljesen megtévesztő módon lesz a kijelölés utána, hogy aztán ne tudjam, hogy most melyik másolaton dolgozok, stb.

Pedig látszik, hogy egyébként sokat tudó szoftver lenne.

Pápá

Azt hiszem, kijelenthetjük, hogy semmilyen szempontból nem volt friss csirke:

[saxus@arrakis] ~ $ uname -a
FreeBSD arrakis.muportal.hu 8.0-RELEASE FreeBSD 8.0-RELEASE #0: Sat Nov 21 15:02:08 UTC 2009     root@mason.cse.buffalo.edu:/usr/obj/usr/src/sys/GENERIC  amd64
[saxus@arrakis] ~ $ head -n 2 /etc/rc.conf

# -- sysinstall generated deltas -- # Mon Mar  8 16:57:16 2010
[saxus@arrakis] ~ $ sudo shutdown -h now
Password:
Shutdown NOW!
shutdown: [pid 92704]
[saxus@arrakis] ~ $
*** FINAL System shutdown message from saxus@arrakis....... ***
System going down IMMEDIATELY

Black Mesa: Xen

No, ezt is megéltük, megszülték a Crowbar collective-s arcok a Black Mesa záró részeit a Xen-t. Igen, azt amit MOD-ként még 2012-ben adtak ki, majd 3 évre rá Steamre is felkerült, mint standalone játék. És igen, 2005-ben kezdték fejleszteni. Tulajdonképp ugyanennyi idő kellett a Duke Nukem Forevernek, különbség az, hogy ez legalább jó lett.

Vasárnap kezdtem el, most értem a végére. Persze csak a Xen-től, rég volt már az, hogy együltömben (majdnem) végig vittem. (Anno 2012-ben a Lambda Core elején adtam fel fáradtság miatt. Hiába, évek telnek, változnak az idők). Azt kell, hogy mondjam, megérte a várakozást. Alaposan újragondolták a Xen-t, sokkal bővebb világot kaptunk. Nagyon tetszett a dizájnban, hogy jobban megjelent az idegen infrastruktúra, egyfelől szögletesebbek lettek a dolgok, mint mondjuk egy rendes építmény*, kerítés, szerkezeti elemek, stb. és nem teljesen egy trekie féle "semmi köze a fizikához, de jól néz ki" dizájner agymenés (bocs minden trekie fanboytól, az ST dizájna szar). Másrészről viszont sikerült megtartani a 90-es évekre jellemző absztrakt, kissé doomos-quakes formatervet, mindezt úgy, hogy sok helyen egészen felismerhető az, hogy mit honnan mintáztak - mindezt úgy, hogy tényleg az alapoktól újragondolták és kihasználták azt, hogy a source engine egy halom új puzzle típushoz ad lehetőséget. A sok bővítés mellett viszont van, ami kikerült: Nihilanth nem teleportál már el minekt sehova. Ez mondjuk nem biztos, hogy hátrány. Meg talán a végére egy picit sok volt az Interloper fejezet végére a futószalag, de mire elkezdtem volna unni már jött más.

Amivel vigyázni kell: úgy általában véve nehéz lett a Xen. Ezt a készítők is írják, hogy még a játékegyensúlyon csiszolni kell egy picit, most van egy-két rázósabb szakasz, bár nem vészes. Alapvetően az egész Xen nagyon szép, 1-2 hely van, ahol elkellene még pár polygon meg 1-2 nagyobb felbontású textúra. De az összkép az remek. Bugok sajnos még vannak, zömében apróságok a pályán, itt-ott be lehet akadni meg 1-2 helyen a "vízet" egy picit jobban ki kellett volna húzni, mert a levegőben ér véget. Illetve egy "ED_Alloc No Free Edicts"-be futottam bele, Interloper fejezet vége fele egy nagyon magas liften, ahol sok Controller szeretné megkeseríteni az életünket. Ott nem segtett a -num_edicts 2047 paraméter, amit többen javasoltak az interneten. Megoldás az god mode + noclip-el felmegyünk, a következő szinteken ahol alien gruntok is vannak kipucoljuk a terepet, majd folytatjuk. Még azelőtt jön elő, mielőtt a táposabb fajta Controller előjön. Többen jelezték, szóval a probléma nem egyedi.

Hosszban egyébként összemérhető hosszúságú volt elsőre, mint anno a Black Mesa Xen nélkül. Olyan 7 óra volt normál nehézségen. Anno a BM is kbl. 7-8 volt nekem.

* Ez tetszett Peter F. Hamilton Pandora Csillaga/Júdás elszabaduljában is, hogy a Primer cuccok is igazából hasonlóak voltak az emberi dolgokhoz, mert mégiscsak a műszaki dolgoknál a fizika diktál.

Ezek a mai fiatalok...

...ja nem. Érdekes, hogy mindig van egy mammer (ritkábban papus), aki most éli ki rebellis tinédzserkorát és képtelen felismerni, hogy a mozgólépcsőn csak azért is bal oldalra áll, nehogy már véletlen tudjon sietni az, aki szeretne.

Aztán ott vannak azok, akik megállnak a villamoson a létező legszűkebb helyen, mert "mindjárt leszállnak" (valóság: 2-3 megállóval odébb), hogy aztán 10 ember szoruljon be a villamos elejére, miközben elférne még 15+ ember mögötte a villamoson. Jellemzően szintén nem a fiatalabb generációból kerülnek ki.

Kettős mérce

Adott ez a tl;dr kategóriás cikk: https://index.hu/kultur/media/2019/09/02/a_jofiuk_beviszi_a_mi_kis_falu… Maga a tartalom érdektelen. Amin viszont felvontam a szemöldököm az ez a mondat:

"ma még nem tart ott az ország, hogy gúnyt űzzön a katolikus egyházból, ahogy azt a nálunk (egykor) sokkal mélyebben vallásos spanyolok teszik az eredeti sorozat mind a 117 részében. "