"A fejlesztők ki vannak akadva, hogy mindenki unalmas karaktert csinál a Baldur's Gate 3-ban"

Szembejött az FB szugerációban: https://www.gamestar.hu/hir/a-fejlesztok-ki-vannak-akadva-hogy-mindenki…

Hát na... Nem lehet mindenki lila hajú transzgenderfluid fűevő lmbtq+ aktivista őzike.

Hozzászólások

Én mikor játszok, akkor az akcióért és a sztoriért megyek. Tök mindegy, milyen a szereplő figurám (igaz nem is játszok szerepjátékokkal, lehet, hogy épp ezért...), de azért ha választani kell, akkor white cishetero male lesz az. Azért mert én is az vagyok, és nyilván úgy tudom legjobban beleélni magam a szerepbe ha hasonlít rám. Nem vagyok gyíklény, vagy kőszáli troll és nem is akarok az lenni.

A fejlesztők meg ne sírjanak, örülhetnek, hogy egyáltalán megvették a játékosok a cuccukat, mert ha így folytatják, hogy meg akarják mondani kinek milyen karaktert kell beállítania, akkor könnyen csődben találhatják magukat.

Épp tegnap láttam a játékfejlesztés ezen problémájáról egy jó videót. Ott arról beszéltek, hogy büntetés helyett jutalmazással kell a fejlesztők által elképzelt irányba terelni a játékosokat. Jelen esetben el tudnám képzelni azt, hogy minél nagyobb képernyőt takar ki a karakter, annál gyorsabban kapod az XP-t, vagy annál több életed van, stb.

Te ilyen vagy. Nem olvasod el a hírt, nem állítasz be magadnak más karaktert. Filmben se sok empátiád lehet a karakterek iránt, amik nem fehér férfiak, vagy az más, az más mert más? Na, mára megharcoltad a harcod, betyárosan helyt álltál, csak az a baj, hogy csata se volt, nemhogy háború nem, de te büszkén lóbáltad a fa...hja bocs a csatabárdod. Kicsit volt csak szánalmas.

Ha nem válaszolnék kommentben, hát küldj privátot!

A cikkben:

"A stúdió úgy gondolta, most, hogy már jó páran nekiestek a kalandnak, elkészítenek a leggyakrabban választott karakterjegyek alapján egy főhőst, azonban a dolog nem úgy sült el, ahogy arra számítottak."

Szóval mi volt a terv? Hogy megfelelnek a közízlésnek, és megcsinálnak egy főhőst, ami olyan amilyet a vásárlóik szeretnének. Ez volt az alapszitu. Akár meg is tehették volna, miért ne? Mert közbecsúszott valami! Azok a megátalkodott felhasználók fehér heteroszexuális kinézetű főhőst csináltak maguknak!

"Azt hittük, hogy az elemző rendszerünk nem működik! Ellenőriztük. Működik."

Azon akadtak le, hogy a vevők magukra hasonlító karaktert csinálnak? Nem arról van szó, hogy meglepődtek, vagy ilyesmi. Akkor azt mondanám, hogy rendben van, nem erőltetett diverzitásról van itt szó, csak éppen naívak voltak és el sem tudták képzelni a valóságot. Ez rendben lenne.

De ők nem így reagáltak. Az eredeti tervükről, hogy az átlagból faragnak egy hőst, arról implicite lemondtak, hiszen minek is csinálnának egy fehér heteroszexuális hőst? A 21. században? Hülye vagy? Az uncsi!

Ha nem lenne egyértelmű, akkor ki is írják:

"Mélységesen csalódtunk. Készítsetek őrültebb dolgokat!"

Egyértelmű, hogy bennünk, userekben csalódtak. Azért mert magunkra hasonlító főhőst akarunk. Le van írva kerek perec. Nem kell belemagyarázni semmit. Csalódtak bennünk, azaz mi vagyunk az elfuseráltak. Azért mert legszívesebben olyan főhősnek a szerepébe képzeljük bele magunkat, aki hasonlít ránk! Csalódtak bennünk, azaz nem vagyunk elég jók nekik. Nyugodtan ízlelgessük egy kicsit a szavakat!

Mondjuk ha én írnák egy játékot, es elszarakodok hosszú hónapokat 120 pályával, a userek meg hármat játszanak belőle, valahol én is szomorú lennék, de szerintem te túl komolyan veszed azt a bejegyzést. (hint: irónia, cinizmus, szarkazmus, ilyesmi)

Azt is írták pl. hogy az RTX 3080  nem is létezik, csak kitalálták. https://www.pcgamer.com/larian-asks-nvidia-to-please-send-them-an-rtx-3… . Nyugodtan ízlelgessük egy kicsit a szavakat! :D

Vagy lehet hogy nem kell mindent komolyan venni, amit a neten olvasol?

“Any book worth banning is a book worth reading.”

Hagyd, kellett választani mára is egy fát amit meg lehet ugatni és le lehet hugyozni, hogy férfinak érezhesse magát. Mert ő fehér férfi, hajrá, én is az vagyok, mégse fújok fel lufiellenségeket magamnak, hogy kardot lóbálhassak.

Ha nem válaszolnék kommentben, hát küldj privátot!

1 - a magyar cikkből idézel, mintha az hivatalos forrás lenne. A fejlesztő oldalán amiről írsz az kb. negyede-tizede akkora terjedelem a blogbejegyzésükben, mint maga a gamestar cikk. Az újságíró fújt neked egy lufit, te meg tovább fújtad.

2 - szexualitásról, de még nemről sincs szó a bejegyzésben, szarv, szem, farok (nem az a fajta, gondolom ördögvillás meg hasonló) van benne. Fantasy játék, tudod, ahol van törpe, meg elf, meg ilyenek (lehet itt épp nem), a legtöbb ilyenben azért az emberek nem fehér férfiakat akarnak CSAK látni, és esetleg, de csak esetleg :), akarnak másként is játszani.

3 - az írásbeli irónia veszélyeiről könyvet kéne írni, és lehetne a te mondatod az egyik sarokpont, te azt látod, hogy te nem magyarázol ebbe bele semmit, én meg azt látom, hogy egy viccesnek szánt megszólalásból te akkora kultúrharc frontot nyitottál, amekkorát csak tudtál.

szerk.: újraolvastam, alább bemásoltam, lehet még az általad írt statisztikai vizsgálatnál is alapvetőbb probléma van (de lehet nem), mert a népszerű elemeket, és nem az összeállításokat vették figyelembe. Lehet akik fehér férfiak voltak azoknak soknak volt szarva, többségnek akár, de minden más kombinációnál meg nem volt szarv, akkor a szarvnélküliség a népszerű, de közben kb. senki nem rakta össze azt a karaktert, amit a képen látunk. Érdekes elemzési probléma, remélem van data science tudásuk hozzá.

"We took the most popular choices in character creation, and recreated this."

Ha nem válaszolnék kommentben, hát küldj privátot!

Az érzés, amikor a fejlesztők több időt töltenek a karakterkészítő fejlesztésével, mint a játék többi részével... Plusz tegyük hozzá, hogy ilyen játékoknál nem teljesen mindegy hogyan néz ki a karakter? A legszebb, mikor megcsinálod a karaktered, már minden arcizma úgy néz ki, mint te magad, majd a játék 95%-ban sz*rt sem ér, mert sisakot visel.

"Errors are red
My screen in blue
Someone help me
I've deleted Sys32"

Hát ez borzalmas, fehér hetero férfi, hallatlan. Pedig az a sok érzékenyítés, film, mesekönyv és még midig nem működik. Még több kell, hogy a gonosz valóságot legyőzzük.

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

Aztán a frusztrációdról meséltél már a szakembernek?

"mesekönyv"

A magyar társadalom erkölcsi mélységeit jellemzi hogy hova jutottunk egy 1500 példányszámos marginális mesekönyvvel. Gondolom ahogy Dórika, te sem nézted meg a tartalomjegyzéket (se).

Szerkesztve: 2020. 10. 12., h – 14:46

Ez van az eredeti szövegben:

"We gave you demon eyes, horns, and even tails. We are sorely disappointed. Go crazy. We worked hard on this! "

Szerintem olyan dolgokat sírtok itt össze amiknek semmi köze ehhez. Ki beszél itt melegekről, lila hajakról, érzékenyítésről?

Hagyd. Aki mindenhol buzikat akar látni, mindenhol azt fog látni. Rá van állva az agyuk, nem tudsz vele mit kezdeni.

 

Szegény fejlesztők, meg szoptak azzal egy csomót, hogy mindenki kiélhesse a fantáziáját egy alapvetően fantáziavilágban élő lényekről szóló játékban, erre tessék, mindenki gyakorlatilag a default skint használja.

Azért ez ennél szerintem bonyolultabb, elég nehéz előre tudni, hogy pont ebben a játékban kapnak-e rá a játékosok az egyedivé varázsolásra, lásd még nem látható előre a következő minecraft, de még szerintem a sims se igazán (ha már egyedire szabható karakterek). Vagy lehet félreértelek.

Ha nem válaszolnék kommentben, hát küldj privátot!

Amire gondoltam, az az, hogy megteremtették a lehetőséget a long-tail-nek, hogy ők is örömködhessenek. Ez nem jelenti azt, hogy mindenki élni fog a lehetőséggel - láthatólag a nagy többség nem is tette -, de kielégítették a sok, de kis részesedéssel bírók igényeit is.
 

Nem feltétlenül értem a meglepődésüket, hiszen a leggyakrabban választott karakterjegyekből alkottak egy átlagos karaktert, ami nyilván korrelálni fog a többség ízlésével. Ez nem jelenti azt, hogy sokan mások nem használják ki a lehetőségeket, csak azt, hogy a nagy átlag nem. A legtöbben, az átlag ember az átlagos karakter jegyeket választják. Ez nem meglepő. Viszont ebből a szempontból érthetőek a csillámpónis kommentek, hiszen a cég azt hitte, hogy a kisebbség lesz az átlag. Kisebbség nem feltétlen a számosságuk miatt, hanem az általuk kedvelt dolgok diverzitása miatt. Nem lett igazuk. Van sok ember, aki ugyanazt szereti, és van sok ember aki mást szeret. Az előbbiek, mivel sokan szeretik ugyanazt, ezért a statisztikában egy csoportként jelennek meg, míg a többi sok ember, akik különböző dolgokat szeretnek, elszórva fognak megjelenni a statisztikában.

Ha a mainstream ízlését veszik alapul a "tanulmányukban", akkor a mainstream ízlését fogják kapni eredményül. Ettől függetlenül sokan lehetnek, akik elmennek extrémebb irányba is, de az a long-tail. Sok ember hasonló ízléssel rendelkezik vs. sok ember nagy változatosságot mutat ízlésben. Lehet, hogy ugyanannyian vannak, de az előbbi kiugrik a grafikonon, míg a többiek hozzájuk képest elenyésző részesedéssel eltörpülnek mellettük, mert elaprózódnak. (Fidesz + ellenzéki összefogás vs. Fidesz + széttagolt ellenzék, ha aktuálpolitikai példa kell; az előbbi két csúcs a grafikonon, az utóbbi long-tail. Lehet többen nem akarják a jelenlegi kormányt, de nincsenek elegen, akik megegyeznének, hogy mit is akarnak igazából: klasszikus long-tail probléma).

Végezhettek volna hasonló felmérést zene ügyileg is, aztán jól felháborodhattak volna, hogy hogy van az, hogy az átlag ember a tingli-tangli Taylor Swift, RnB, mittudoménmilyen pop zenét kedveli, ahelyett, hogy heavy-metalt, DnB-t, Dubstepet, klasszikus zenét hallgatnának? Tudjuk, hogy sokan vannak azok, akik ezeket a szubkulturális műfajokat szeretik, de mivel sokan vannak sok műfajra ellenben az átlag emberrel, akik sokan vannak egy műfajra... szóval érted...

Érdekes lenne egy felmérés a GTA(5?) rádióadóival kapcsolatban is, hogy milyen arányban hallgatják a kocsiban az emberek a különféle rádióadókat. Valószínüleg hasonló eredményre jutnának, azaz az átlag ember jobban korrelál az átlagos ízléssel, míg vannak sokan olyanok, akiknek nagyon diverz, de impactban kicsi részesedésű az ízlésük.

Valószínüleg reprezentatívabb lenne, ha nem egy darab átlagos karaktert alkottak volna, hanem mondjuk egy top 10-20-at. Esetleg egy grafikonnal megtámogatva, így talán kirajzolódna a long-tail.

Értelek, de szerintem ők hozzávették azt kiindulópontnak, hogy egy fantasy, szerepjátékot, ahol az én tapasztalatom szerint is az emberek sokféle karaktert találnak ki maguknak, ott várhatóan nem lesz egy kiugró csoport sem, esetleg egy-egy stílusjegy. Ebben nem látok csillámpónit, én, aki aztán fényévekre vagyok a jelenlegi baloldali gondolatmenet ezen részétől, én is meglepődtem volna, hogy nofene, nem használják? RPG vagy nem? Mintha az autós játékban nem használnák az autó festési funkciókat.

Ha nem válaszolnék kommentben, hát küldj privátot!

Saxus. Saxus beszél melegekről, lila hajakról, érzékenyítésről.

A sok marha meg beugrik neki, remélem trollkodik, és remélem a sok marha ezt is olvassa. El se olvassa a linkelt anyagot, nem hogy az eredeti angolt, de még a gamestar fordítását se, ami simán lehetne ferdítés is, tehát érdemes menni a forrásig, de minek, ha lehet lóbálni a karunkat és hörögni megint, az olyan jó is.

Kérlek olvassátok már el amire reagáltok.

Ha nem válaszolnék kommentben, hát küldj privátot!

A gamestar magyar nyelvű cikkét szerintem frissítették tegnap óta, mert úgy emlékszem az a (légbőlkapott, azaz az eredeti forrásban nem szereplő) sirám volt leírva, hogy egy unalmas átlagos fehér férfi van a képen. Saxi kollegánk szerintem ezt a horgot szopta be, csak a GS is rájött, hogy ezt a hozzáköltést feleslegesen rakták be.

Mi a tanulság? Úgy tűnik a propaganda átszövi az életünket, és néha mindenki belecsúszik ezekbe a mesterségesen gerjesztett vitákba, az átlagos firkász meg az átlagos olvasó is.

Továbbléphetünk.

(szerk.: nagyok az elvárásaid. Ez itt a social media kora. :) )

Figy ez most olyan, mintha egy versenyautós játékban mindenki a fehér opel astra-val akarna gurulni. Vagy neked meredeknek tűnik, hogy egy varázsvilágban, ahol kb. minden harmadik karakternek szarva van, ott esetleg nem unalmas, mezei egyszerű ember akar lenni valaki? Láttál egyébként más játékokat, World of Warcraft-ban is szerinted mindenki fehér férfiként rohangál? Meg ne lepődj, nehogy utána nézz.

Olyan unalmas csatákat választotok magatoknak, olyan rohadt nehézzé teszitek az egész kultúr közbeszédet ezzel.

Ha nem válaszolnék kommentben, hát küldj privátot!

Látod, szerinted a hősies kinézetű fehér férfi autóvilágbéli leképzése a fehér Opel Astra. Szerinted az emberek mekkora része néz úgy ki, mint a cikkbéli screenshoton álló délceg férfiú? Ez neked a fehér Opel Astra szint az autóvilágban? Kezded érezni már, hogy benned is van egy jókora bias?

Látod a gerendát? :)

Te írtad, hogy "nyilván úgy tudom legjobban beleélni magam a szerepbe ha hasonlít rám".

Én ebből indultam ki, hogy ha mindenki nagyjából magához közelít választ, akkor a legtöbbeknek az autóversenyzős játékban is esélyes, hogy a népautót kéne választani. De nem azért megy oda, nyilván. Biztos van olyan is, meg kecskeszimulátoros játékos is, de a többség. A fejlesztők azt gondolták, hogy a fantasy műfajában, egy szerepjátékban, esetleg az emberek fantasy jellegű elemeket akarnak a saját szereplőjükön is látni. Ahogy írtam fentebb, nem példa nélküli az ilyen, bár klassz lenne idecsapni egy WoW statisztikát erről, az már méretes merítés.

Ha leírod bővebben mire gondolsz bias alatt a fenti írásomban, megköszönöm.

Ha nem válaszolnék kommentben, hát küldj privátot!

Ok, még mindig nem értem az "bias"-om, tényleg megköszönöm ha leírod, próbálom látni a nézőpontod.

Értem, hogy neked a tested szent és integrális része a személyiségednek, de el tudod képzelni, hogy lehet ez másképp is, anélkül, hogy az az adott ember gyík lenne, pink szárnyú oroszlánfóka vagy egyéb derogáló jelzőre érdemes? Vagy bárki aki szerepet akar játszani, az úgy ahogy van rossz? A statisztikában a többség nem akarta, tegyük fel, hogy ez az olvasat helyes, de akkor a többi az smafu, hagyjuk is? Szerintem befejezetlen a gondolatmeneted.

Tényleg nem látom a különbséget aközött, hogy szarvam van a játékban, és aközött, hogy mondjuk meg tudok emelni egy 150 kilós ládát. Utóbbi is rossz szerinted? Mert hogy az sem túl valós, és őszintén, én speciel nehezebben tudom elhinni magamról, hogy repülök, mint hogy szarvam nő.

Ha nem válaszolnék kommentben, hát küldj privátot!

Ezüstszínű tucatgastra tulajdonosként kikérem magamnak, az igazzy tucatszín az ezüstszürke ;) Az élmény, amikor leparkolok valahova, és másnap két másik ugyanolyan színű parkol mellettem :)

Autós hasonlaton túlmenve: ez viszont nem egy versenyjáték, hanem egy szerepjáték. Ergo, valakinek a szerepébe - bőrébe - kell belebújnod. tt meg kijött az, hogy a játékosok nagy átlagban maradnának a készítők által unalmas "fehér opel astra" kinézetnél. Fejlesztők ezt meg zokon vették. Hát istenem, ez van. Nem mindenki a patásördög akar lenni.

Az meg, hogy egy jóval irányítottabb karaktergenerálóval rendelkező játék mennyire alma és körte esete, az jó kérdés.

Én még csak azt sem mondanám, hogy zokon vették. Egyszerűen ahogy te is írtad, másik játékokban, még ha nem is hasonlítható teljesen, de kapcsolható eredményeket láttak, azért én sem úgy képzeltem el az RPG játékok leendő új királyának statisztikáit, ahogy alakultak :) . Megint más, hogy ha nem lenne olyan aprólékos, akkor lehet a bőség varázsa nem zavarná meg az embereket, és ha mondjuk lenne 10 előre összeállított karakter, lehet nem a fehér férfi default lenne a legnépszerűbb. Ezért sem értem a nagy ideologizálásokat, adat az épphogy valamire elegendő van, de már megszülettek a disszertációk, és kötelezővé is lettek téve. annak a nevében, hogy kötelezővé akarja állítólag tenni valaki nekünk a szarvakat. Közepes lol.

Ha nem válaszolnék kommentben, hát küldj privátot!

+1. Benne van nálam a sorozat a top3-ban, erre sikeresen idecitáltátok ezt az lmbtq-s hányingert. Srácok, vannak dolgok amiket nem csinálunk, mert ízléstelen. Kérlek benneteket, hogy semmilyen formában ne kapcsoljátok össze a Baldurst ezzel a dologgal, addig ameddig tényleg az égegyadta világon semmi köze nincs hozzá. Ha majd egyszer lesz, akkor szóljatok, és felgyújtom a gecibe a gyűjteményt, de addig ne mocskoljuk össze pls. Köszi.

Amúgy talán nem lehet az a probléma, hogy Early Access lévén, a játékosok nem azzal akarják tölteni az időt, hogy 40 órán keresztül a karakterüket szerkesztgessék, hanem a TÉNYLEGES játékot akarják kipróbálni? Ha kijön a játék, akkor mindenkinek több ideje lesz mókolgatni...

"Errors are red
My screen in blue
Someone help me
I've deleted Sys32"

Egyrészt írott szöveg, nagyon erősen szubjektív, hogy milyen hangnemben olvasod fel, és mit tulajdonítasz az írónak. Másrészt a "go crazy" nekem nem tűnik "WARNING YOU ARE NOT GAY ENOUGH"-nak. Volt a Blöffben egy jelenet, amikor Bunkó elmondta, hogy egy malac mennyi idő alatt eszik meg egy felnőtt férfiembert, és az egyik őt hallgató megkérdezi, hogy milyen farmon nőtt ez fel? Én kezdem úgy sejteni, hogy nagyon másképp értelmezhetjük ezt a szöveget, és ennek köze lehet ahhoz, hogy mennyire vagyunk háborúban a többi emberrel. Gondolod, hogy a hosszú posztjukban egy mondatot kapott volna ez, ha nagyon panaszkodni akartak volna? Nem lehet, hogy csak az unatkozó újságíróknak kellett szállítania a napi ütközetet, amire te vevő is voltál?

Ha nem válaszolnék kommentben, hát küldj privátot!

Hát ez minden, csak nem rinya. Voltál már koncerten, ahol az előadó hergeli a tömeget, és azt ordítja hogy mennyire csalódott hogy ilyen halkan éneklik csak a refrént, és talán mindenkinek fáj a torka? Szerinted ilyenkor tényleg csalódott az előadó, és tényleg úgy gondolja, hogy a közönségének felső légúti problémája van? Segítek: nem. Amúgy nem baj ha ennyire kockásan látod a világot, csak jó ha tudod magadról, és amikor valaki szól, hogy figy, ezt meg azt a mondatot nem teljesen szó szerint kell érteni, akkor hidd el neki.

Mi a fene, srácok? Démon szemeket, szarvakat és még farkakat is adtunk nektek. Mélységesen csalódtunk. Készítsetek őrültebb dolgokat! Keményen dolgoztunk ezen!"

Persze a szikrázó homofóbnak mi jön le?

"Always code as if the guy who ends up maintaining your code will be a violent psychopath who knows where you live." John F. Woods

Basszus pedig a beharangozás alapján már azt hittem, hogy végre lehet nőnek öltözött meleg törpét készíteni, akinek három mellet operáltak a homlokára. Közben pedig csak ilyen démoni szemeket, szarvakat, meg farkat lehet a karakterre applikálni. Rohadt gyenge a készítők fantáziája..