(Rövid) Krit(ik)a

Kellett valami képszerkesztő program, Gimpet nem szeretem, gondoltam kipróbálom. A jó hír az, hogy amire szükségem van, azt meg tudom vele csinálni vele. A rossz hír az, hogy látszik, hogy ennél a projektnél sem volt nagyon jelen UI/UX designer. Fejlesztőként alapvetően megértem a logikát mögötte, bár másodjára sem mindig intuitív, hogy hol mikor mi van kiválasztva, beállítva és az hogyan hat egymásra, emiatt néha nem egészen az történik, amire számítok. De tanulható.

Ami még fura, hogy néha egy-egy látszólag egyszerű művelet is hosszas CPU matekolást fog eredményezni, nem érzem azt a fürgeséget rajta, mint régen a Corel Photo-Painten. Igaz, bizonyos dolgokban ez jóval többet is tud.

Egyébként kb. szóról szóra leírhatnám ezt is a Shotcut-ról. Bár annak talán egy fokkal intuitívebb az UI-je.

Egyébként még mindig ezt érzem ezeknek az open source szoftvereknek a rákfenéjének: az UI és az UX. Ez két, teljesen külön szakma. Azt látom, hogy itt sokszor elhangzik az az érv, hogy "de otthonra jó lesz" meg "kisebb munkákra jó lesz". Persze, csak pont ez az a felhasználói bázis, aki nem fog annyira elmélyedni a szoftver használatában, hogy megkeresse az eldugott kis gombocskát, ami előnyitja az éppen kiválasztott toolhoz szükséges Shuttle szintű irányítópanelt, ami a képernyő teljesen másik pontján helyezkedik el, stb. Vagy csak amikor átteszek egy group layert egy másik group layerbe és teljesen megtévesztő módon lesz a kijelölés utána, hogy aztán ne tudjam, hogy most melyik másolaton dolgozok, stb.

Pedig látszik, hogy egyébként sokat tudó szoftver lenne.

Hozzászólások

Én is rühellem a Gimpet, egy nagy katyvasz az egész.

Régen volt egy Gimpshop nevű cucc, ami valamilyen szinten Photoshop szerűséget csinált belőle. Nem tudom manapság foglalkoznak-e még vele: https://www.gimpshop.com/

Én is ezt használom 2-3 éve. Sajnos nem tudok jobb PS alternatívát egyszerű képszerkesztési feladatokra linuxon. Vagy marad az, hogy megtanulom a GIMP-et vagy ez - még ha kicsit butácska is. Egy jó példa a közelmúltból: a Blendernél kb. 25 év után úgy döntöttek, gondolnak a felhasználóikra és átdizájnolták a teljes GUI-t. Azóta szerintem sokkal jobb lett és népszerűségben nekem úgy tűnik előzi a 3ds Max-ot is (ami eléggé megihlette az új dizájnt). Remélem a GIMP-nél is lesz valaki, aki a fejlesztők és a törzsközönség után nyit mások felé is és demokratizálják a GUI-t.

Ha már szóba került a Shotcut, én az Olive Video Editor projectet figyelem egy ideje. A 0.1-es verzióval csináltam pár kisebb projectet, érzésre jobb, mint a Shotcut, de még sok a hiányosság.

en vegul kikotottem a Blendernel videovagasra.

Nehez megtanulni, nem all kezre, de meg lehet csinalni, es gozerovel fejlodik.

 

En alapvetoen mobilon akartam vagni a-tol z-ig, de mindig csuszott egy picit a hang, es rohadtul idegesitett (akar 0.8s, de valtozo).

Annyit akartam elerni, hogy egyes jelenetekbol az elejet es a veget frissen levagjam meg mobilon, es szgepre mar a "kesz" cucc keruljon (nem amikor megnyomom a gombot, meg leallitom, az nem kell bele. Meg a "mehet" szovegek).

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Erre a workflowra adj megoldast, emiatt semmikeppen se tudok apple termekre atterni:
Napkozben altalaban nincs tererom, es van par youtube csatorna, amit munka kozben szoktam hallgatni.

Elozo este megnezem, hogy miket hallgatok, letoltom, es masnap meghallgatom, mig terero alig van (valamikor csak sms-t kapok, vagy azt se, hogy kerestek).

 

Van apple-s cucc a kornyezetemben, de ezt nem tudtam megoldani. Igy nekem hasznavehetetlen.

 

Egyebkent a kovetkezo mobilom valoszinu hokameras lesz (cat meg ufone vagy mifene a ket versenyzo). Meg varok egy-ket evet, hogy hozza a jelenlegi, 4? eves mobilom szintjet. Meg a jack dugot (van vezeteknelkulim, de agyban lefekvesnel mar vezetekest szeretem hasznalni).

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Ha ingyen kell, akkor ja, csak olyan workaroundot tudok én is, hogy letöltöd a videót kézzel, és átszinkronizálod a telefonra. Esetleg vannak webes downloaderek, hátha azzal meg lehet oldani közvetlenül a telefonról.

Ha nem kell ingyen, akkor a hivatalos YouTube app is tud ilyet.

Vagy nem értem a pontos igényt. :)

A workflow-ra - ha nem is szifonon - de van megoldasom. Linuxos gepre/raspberryre teve talan szifonnal is osszehozhato, felteve, hogy van valami kenyelmes modja a filemasolasnak.

Eleg sok olyan contentet hallgatok, ahol a hang szamit, a kep nem, igy seta/bringa/bevasarlas/jatek kozben is tudom hallgatni (hirmusorok pl.). Ezek vegyesen vannak youtube-on meg bitchute-on. Utobbi egy hasonlo videomegoszto, csak ok tobbet torodnek a szolasszabadsaggal, mig a youtube szeret mindent szetcenzurazni. A bitchute 12 karakteres sajat ID-t hasznal, a YT 11 karaktereset, de az elobbi tud YT-klonozo modban is mukodni, amivel a YT 11 karakteres ID-ja megmarad - mar ha a csatorna gazdaja regisztralt oda is, es beallitotta. Nalam a webtorrentet is tamogato bitchute-nak van prioritasa, youtube-dl mindkettot tamogatja, viszont naluk az azonos id-ju videokat kulon videonak veszi, ezert kodbol figyelek ra, hogy amit az egyikrol osszeszedett, azt a masikrol mar ne probalja.

A workflow nalam a kovetkezo: van egy txt alapu konfigfile-om, amiben felsorolom az engem erdeklo csatornakat, es van egy python scriptem meg egy rakas bash scriptem, ami ezeket figyeli. Jelenleg a telefonomon fut termuxban, de menne sima gepen is (ez is eleg gyors, nem szorakozok mar vele). Futas kozben - hogy a mobilnetemet ne fogyassza - ifconfiggal, es a termux-wifi-connectioninfo-val megnezi, hogy van-e wifi, es ha van, akkor olyan-e, amit mas mobilrol osztott meg (SSID alapjan, hogy azt se fogyasszuk). Ha ez oke, akkor vegigmegy a felsorolt videos csatornakon, youtube-dl-lel letolti az uj videokat, mp3-ba konvertalja, es rsynckel feltol mindent az otthoni gepemre (regen ez kulon script volt, de egy csomo videotoredeket rsyncelt feleslegesen, igy meg videok letoltese utan fut csak).

A hallgatasra megint van egy scriptem, parameterrel hivva az adott file-t jatsza le mpv-vel, anelkul meg az utolsot. Ha sikeresen vegigment, akkor atrakja a meghallgatottak mappajaba (innen idovel torolhetem), ha ctrl-c-vel kilepek belole, akkor nem.

Nekem ez az osszetakolt rendszer bejott, par dolgot szebben is meg lehetne oldani benne, de mukodik. Eredetileg nem a nyilvanossagnak szantam (ugy is nez ki), meg elegge az itthoni rendszerre van faragva (pl. az rsync resze), de ha erdekel valakit, akkor fel tudom tenni valahova.

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?

A cím alapján egy pillanatra azt hittem, a krita nevű programról lesz szó...