A felső réteg vagyonkoncentrációja

Hozzászólások

Ha valami jelzi Magyar-honban a kapitalizálódást... akkor ez. - (Akinek ma nem jön össze a tizede-százada sem, - és esetleg korábban 50 éven keresztül valamennyire összejött, - elképzelhetetlenül nehéz elfogadnia. ("Illendőbb" lenne a dolog, ha az újgazdagok "korai szabad versenyes" amerikai tőkések mintájára visszafogottabb kapitalista "szerepforma" lett volna a trendi. - És egyben a divat is. Nem lenne akkora hőbörgés és ellenállás. Valahol az iskolákban azt is tanítani kéne, hogy ez a társadalmi szerep nem csak "csillogással" de felelősséggel is jár.)

Jobb lenne, ha ez a folyamat organikus lenne kis hátszéllel minden magyar felé, mint ahogyan anno értelmezhető volt a nemzeti Együttműködés Rendszere. Minden társadalomnak kell gazdasági és szellemi elit, akik az erőforrásokat jól menedzselik.

 

Egyetértek a tanítással. Azzal kezdeném, hogyan működik gazdaságilag az ország. Mire kell az adó. Ebből adódik: közpénz = közös pénz

...és talán emiatt nem érdekelt a mindenkori hatalom az edukációban.

Milliárdosokra szüksége van a társadalomnak, mert a vagyon ilyen típusú koncentrálódása működteti a gazdaságot. Ahhoz, hogy gazdasági fejlődés legyen, szükséges egy bizonyos nagyságrendű pénzösszeg, hogy gazdaságos és versenyképes legyen nemzetközi színvonalon. Hasonlóképp, egy milliárdos jó eséllyel visszaforgatja a vagyonát abba amiből szerezte, ezzel minkahelyeket és embereknek megélhetést teremtve. Problémás, ha a milliárdos úr, csak fekteti a vagyona jelentős részét. Értem, hogy 1-2 milliárd kamatából el lehet vegetálni 30-40 évig, de ez erősen egoista megközelítés. Ugyanezt a pénzt meg lehet sokszorozni ugyanezen idő alatt, miközben emberek százainak biztosít megélhetést a munkájukért cserében. 

A másik gond amikor a vagyon nem a piacból érkezik, mikor az adott személy nem a piaci folyamatok kihasználásával lesz gazdag, hanem közpénzek és más emberek vagyonának a lenyúlásával, vagy épp állami pénzes megrendelésekből tollasodik meg. Ezt még tovább is lehet mélyíteni, ha az így szerzett vagyont ugynaezen emberek megkárosításával fialtatják. Kevés dolog visszaaszítóbb annál, mikor egy offshore számlán tárolt adóforintokból lett vagyont a nemzeti valuta shortolásával szaporítanak.

Szóval, legyen 7500 milliárdos magyar az országban, de ebből, ha kérhetem, csak 50 legyen a közpénzből meggazdagodó. Vagy annyi sem.

"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

"Kevés dolog visszataszítóbb annál, mikor egy offshore számlán tárolt adóforintokból lett vagyont a nemzeti valuta shortolásával szaporítanak." - És erre kellene is azonnal egy a világgal szembe menő "Pedo-törvény". Jó kemény!

(Egyébként, ahol nincs átgondolt, tervszerű visszaforgatás, - ahol ejtőernyővel érkezett a pénz, tudás, hozzáértés semmi, - az jó eséllyel egy verseny-szituációban a következő években el is fogja veszíteni azt.)

>Hasonlóképp, egy milliárdos jó eséllyel visszaforgatja a vagyonát abba amiből szerezte
 

forrasmegjeloles pls

Versenyszférából lett milliárdosokról írtam, nem a politikusmilliárdosokról.

Op. saját bevallása szerint a 65%-a a vállalkozásában van.

Elon Musk? A paypalból szerzett pénzét a Teslába és a SpaceX-be forgatta.

Bige László? 2013 és 2018 között 95 milliárd ment a vállalatcsoportjába beruházásként.

Gattyán György? Dockler Investmentsben a befeketetés szó biztosan csak véletlenül került bele.

"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Szerkesztve: 2021. 08. 02., h – 09:24

Magyarországon a háztartások több mint 80 százaléka rendelkezik saját ingatlannal, még a legalsó vagyondecilishez tartozók - azaz a legszegényebbek - 28 százalékának is van lakása, háza.

Közben például lekötött betéttel a családok alig 20 százaléka, állampapírral vagy kötvénnyel 6 százalék, tőzsdei részvénnyel pedig mindössze egyetlen százalék rendelkezik. Még a leggazdagabb vagyondecilis háztartásainak is csupán a harmada vásárol állampapírt és a tizede forgat tőzsdei papírokat.

Meglepődtem, főleg a végén. Miben tartja a felső decilis a pénzt? (Nyilván figyelembe véve, hogy a decilis alsóbb fele-harmadába belekerülni szintén nem igényel óriási vagyont, sőt.) Ingatlan, azt' jól van?

Saját nevemben:

15% állampapír, mert likvid és ehhez képest jó a kamat 
20% ingatlan
65% saját  vállalkozás (ez is mix, itt is van kp)

 

 

Az is érdekes hogy 1 mrd vagyona van mondjuk a 4000. embernek miközben az elsőnek 400x annyi. Ha az 1 mrd-t /400 akkor 2,5millió jön ki. Vagyis ennyi vagyona az alsó dekád tetejének is lazán van.

az allampapir hogy lesz likvid, ha nem TBSZen van? ha TBSZen van akkor nem tudod cashkent hasznalni, ha meg cashkent hasznalod es nincs lekotve/TBSZen, semmivel nem jobb, mint a cash.

 

az ingatlan nem likvid, a vallalkozas meg technikailag nem a sajat penzed (tudom, sokan igy tekintenek ra, de ez technikailag nem igaz).

 

ergo ha kell venni egy 70 millas autot, es kell a cash, akkor eladsz allampapirt? nem tunik tul jonak.

az allampapir hogy lesz likvid, ha nem TBSZen van?

Szerintem 2019 után vásárolt (magyar) állampapírt már semmi értelme TBSZ-en tartani, mert alapból adómentes, viszont ha TBSZ-en tartod, és idő előtt megszünteted, akkor az adóköteles lesz.

ha meg cashkent hasznalod es nincs lekotve/TBSZen, semmivel nem jobb, mint a cash.

Évi 3.5-6%-kal jobb, ami valóban nem sok, viszont jóval több, mint a 0.01% EBKM. :)

Igen. Pontosabban 0.25% költséged van (99.75% a visszavásárlási árfolyam), de fizetnek kamatot a részidőszakra, így ez kevesebb.

Számoljunk is egy kicsit:
MÁP Plusz, kamat az első félévben évi 3,5%. 
50 millió forint esetén 40 napra a kamatod 0.38%, ha jól számolom.

Azaz még keresel is vele.

Mindenki, aki a készpénzzel megegyező likviditást szeretne, relatív kockázatmentesen. Az tény, hogy ha 20-30 évig akarod parkoltatni a pénzed, akkor nem a MÁP+ a megoldás.

Én pl. tudom, hogy januárban esedékes egy nagyobb kiadás, kb 5 milla. Hova tegyem addig a pénzt? Bankszámlán nem akarom tartani, mert még a nem inflációkövető MÁP+ is majdnem egy százast ad rá ennyi idő alatt. Tőzsdére nem akarom vinni, mert ennek az összegnek mindenképpen elérhetőnek kell lennie fél év múlva.

Hatalmas plusz egy. A MÁP+ nem végcél. Átmenet aminek hibátlan. Én spec számítok eszközárcsökkenésre, mind a tőzsdén és mind az ingatlanpiacon is. Arra is számítok, hogy lesz nagyobb kamat is az ÁKK-nál. Jelenleg a MÁP+ a közel egyetlen hely a pénznek, ahol garantáltan mindennap egy kicsivel több van, mint előző napon és mindemellett max 24h és "kp" van belőle.

2010-ben infláció+4% prémiumon vásároltam állampapírt vettem mellé kincstárjegyet is.  2013-ra mivel beesett a kamat az én papírjaim már évi 13,5%-ot hoztak (ekkor adtam el és vettem ingatlanokat: 2013-2015). Egy ilyen pár éves ciklus (7 év 2010-2017) alatt kijött a duplázás ami évi 11%-ot jelent nettóban. Szerintem nem volt rossz.  (Több volt, mint dupla, mert az ingatlan többet nőtt máig. 2010-2021 inkább 2,5x)

Ma arra fogadnék, hogy 6-7 év alatt az ingatlan korrekció és a kamatok miatt közel duplázni lehet a pénzt annak, aki most beteszi minimum 5%-ra és 6-7 év múlva akar ingatlant venni. kb úgy jön majd ki amiből ma egyet vehetsz abból 6-7 év múlva kettőt. Tudom és én is olvasom a híreket, hogy mindent vesz a lakosság. Pont ezért gondolom ezt. Olyanokat hallok, hogy felveszik a babavárót  eszükbe sincs gyereket csinálni, de vesznek belőle egy kocsit. Ugye mire ki kell fizetni az autót addigra majd 2 autó + kamatok ára fog hiányozni annál a párnál, akinek most egyre sem volt pénze.

MÁP+ felesleges TBSZ-re. TBSZ-től még likvid marad, csak köültséggel.

Ingatlan likvid is tud lenni, ha hitelt veszel fel rá.

Vállalkozás eladható.

Nem veszek 70 millás autót 70 milla felesleges pénz nélkül. BTW most is vettem auto "A" cég cash amit kiad "B" cégnek így az áfa fele visszajön. Minkét cég az enyém.

Felelősségről volt szó, nem munkáról. Sima vállakozóként, is volt pár ősz hajszálas élményem és cégmérettel ez csak nő.
Dolgozóként nem kell olyannnal foglalkoznod, hogy a miből fizeted ki az embereidet, ha nem fizet a megrendelőd. Dolgozóként nem kell olyannal foglalkoznod, hogy a szerződött partnereid inkompetenciájából kifolyólag, milyen jogi felelősség terhel téged. Dolgozóként nem kell olyannal foglalkoznod, hogy az alkalmazottaid trehánysága miatt, nem-e a céged működőképességét kockáztatod. Ehhez add, hozzá a beszállítói lánc, jogi környezet ingoványosságait és megmagyarázza, hogy időnként miért van gyomorfekélye az embernek.

"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Dolgozóként nem kell olyannnal foglalkoznod, hogy a miből fizeted ki az embereidet, ha nem fizet a megrendelőd. Dolgozóként nem kell olyannal foglalkoznod, hogy a szerződött partnereid inkompetenciájából kifolyólag, milyen jogi felelősség terhel téged. Dolgozóként nem kell olyannal

 

Igen, ez így van.
Na de, az a cégvezető munkája, hogy ezeket a dolgokat kezelje, menedzselje.
Nálam az általad soroltak mindegyike fennállt (négy vállalkozásom volt eddig), de egyik sem okozott gyomorfekélyt, sőt azt mondhatom, hogy addig voltam stresszes csak, amíg elegendő pénzt nem kerestem. Szerintem inkább ott követik el a terhelt CEO-k, cégvezetők a hibát, hogy éppen olyan rosszul menedzselik a cégüket, mint a saját életüket. 
Az első cégemben először egy, aztán két alkalmazottam volt. Elsőként arra törekedtem, hogy az ő két havi fizetésüknek megfelelő összeg elkülönítése ne veszélyeztesse a cég működését. Amikor ez meglett, onnantól kezdve negyedéves tőkealapot képeztem az egyéb kiadásokra (irodabérlet, lízingdíjak) és így számoltam fel a többi anyagi jellegű problémát is. Egy nyomdával dolgoztattam, akik elég viharos életet éltek, felvették, kirugták az embereiket, állandóan költözgettek, volt, hogy a cég vezetőjének garázsában működtek, alig találtam oda hozzájuk. Egyetlen jó tulajdonságouk az volt, hogy olcsók voltak. Később már ez lett a drága és ahogy tehettem, azonnal elkezdtem nézni másik partner után. A vállalkozói lét ilyen. Ezt tudomásul kell venni. Semmi sem állandó, a változásokhoz alkalmazkodni kell.
Tudom, hogy ezek a szövegek közhelyszámba mennek, de igazak. Nem mindenkinek való az ilyesmi, éppen azért, mert nem mindenki kezeli egyformán a nehézségeket. Van aki pezseg tőlük, van akinek gyomorfekélyt, szívinfarktust, állandósult magas vérnyomást okoz a rendszeres terheltség, de van, aki olyan feladatnak tekinti ezeket, mint elmenni hétvégén bevásárolni. Én is kb. az utóbbi kategóriát képviselem. 
Tudni kell higgadtnak maradni, tudni kell másállapotba jutni és  tudni kell reálisan felmérni a kockázati határokat. Mert azok elsősorban tőlünk függenek.
Az is számít, hogy éppen mivel foglalkozik az ember, mert én az első vállalkozásommal azért hagytam fel, azért váltottam, mert olyan tevékenységet végeztem, amit egyszerűen nem lehetett egy vagy két hétre abbahagyni, másra bízni meg nem mertem. Engem ez az egy dolog presszionált igazán, semmi más.

 
 

Vannak betegségek amiket csak cégvezetőknél látok. Ilyen az a fajta pikkelysömör ami az egész testet érinti (immun túlműködés). Már hajmosás után is úgy hámlik az ember fejbőre, mintha hetek óta nem mosott volna hajat és korpásodna. Sokaknak a teste több része ilyen. Olyat is ismerek akinek az egész testén ez van és komoly terápián esett át miatta. Ez a stresztől van, amire ad egy rossz választ az immunrendszer. Sajnos én is érintett vagyok ebben. Nekem még a kezem nagyon érintett ebben. Könnyen sérül, vérzik, a hajlatokban extra mód szárad a bőröm és reped.

természetesen fogalmam sincs, csak rajzoltam egy sematikus ábrát. az arányokat vitatom, hogy valaki nem 5x annyit keres hanem 700x annyit, miközben a hozzáadott érték nem lehet ennyivel több. nyilván tulajdonos esetén ez roppant mód bonyolódik, de vedd példának csak amit kifizet magának a nyereségből.

nincs aláírásom

Szerkesztve: 2021. 08. 06., p – 08:56

A rendszerváltáskor milliomosokról beszéltünk, ma milliárdosokról. Egyszerűen pörgött tovább a felhalmozás, vagyonkoncentráció, infláció, meg egy kis hungarikum... várhatóan ez lett belőle. A leszakadás ellen csak a szocializmusban volt pirula... de mint a cikk is kiemeli, nem valami gazdasági csoda történt, hanem főleg az inflációnak köszönhető, mármint annak az inflációnak, amit a KSH mutatóba nem számítanak bele, mielőtt valaki félreérti...

Szerintem az ország gazdagjai nyugati mércével elég szerény teljesítménnyel rendelkeznek. A 7500 helyett szerintem a 100.000 lenne az a szám ami által közel az egész ország jól élne. Gazdagjainknak nagyobb számossága okozna hazánknak igazi függetlenséget és stabilitást.

"Szerintem az ország gazdagjai nyugati mércével elég szerény teljesítménnyel rendelkeznek. "

Főleg ha azt nézzük, hogy ki az, aki tényleg a piacból él, és ki az, aki csak politikai kapcsolatainak köszönheti, hogy az állampolgárok adójából, közpénzből gazdaggá tették.

Ha fordítva nézzük (károkozás felöl), akkor a műanyaggal fűtő lakosságnak nagyobb a hatalma.

Oké pénz legyen egyenlő hatalom, de ebből nem következik bármi szétcseszése. Ilyen alapon a  Tisza szabályozásánál mennyi mindent szétcsesztek őseink.