Oregon blogja

[KV] Hogyan jut majd el az oltóanyag mindenhova?

https://www.youtube.com/watch?v=Ji7nkU0iJWc

 

Egyik logisztikai cég napi 2m vakcinát tud elindítani elméletileg.  TFH a 2,5mrd beoltaná magát. Ez 3,42 év ha minden nap oltanak. TFH, hogy van ilyen logisztikai cégből még 5, ekkor már csak 0,68 év vagyis több mint 8 hónap kell a logisztikai szétterítéshez.  Ekkor még csak a reptereken lesz a vakcina az egész világon.

Covidos vagyok

Nem akarom nyomni a drámát, ezért már az elején közlöm ma már sokkal jobban vagyok.

November 2.-án hétfőn kezdődött azzal, hogy iszonyat fáradtan mentem be reggel az irodába és nem is volt kedvem csinálni semmit. Már ez gyanús volt. Másnap is bementem, de rám csörgött a Telenor és haza kellett jönnöm 10-re, mert kaptam egy kis privát tornyot ami lakáson belül szórja a mobiltérerőt  (5G-t nem, nem ettől kaptam el ;P ).  Miután elment a szerelő délben ledőltem egy kicsit. másnap reggel sikerült felébrednem. De valami olyan fáradtan, hogy gondolkodtam azon visszafekszem. kb 10-óráig a dolgozószobámban szöszmötöltem, majd úgy döntöttem bemegyek az irodába. Mire beértem el is feküdtem egy kanepén. Mi a fasznak jöttem be? Úgy elfáradtam az út alatt és olyan kurva álmos lettem, hogy azt is nehéz volt elképzelnem, hogy megyek haza. Azért hazafelé még vettem egy új gépet, hogy otthon ne legyen unalmas.

Hazamentem és estére be is lázasodtam. (Nov.4)

Kereken egy hétig ez ment. Végig nagyon keveset voltam ébren, kb kómában voltam jelen az életemben. Alig tudtam koncentrálni. Végig 37-38.8 C° közötti lázam volt. Alig ettem, csak nyomtam befelé a gyógyszereket (-5 kg). A legeslegrosszabb az egészben az a  tudat volt, hogy holnapra ez akár sokkal rosszabb is lehet. Egy hétig konstans szarul lenni és nem érezni semmilyen gyógyulást ijesztő. Végig fejben az a gondolat, hogy bármely pillanatban akár drasztikus változás jöhet, az kegyetlen.  Ilyenkor akaratlanul is lepörög az ember élete és azon gondolkodik, hogyan kellene a maradék függő dolgokat elrendezni. Alapvetően úgy élek és csak olyan döntéseket hozok meg, hogy bármely pillanatban is távozom a családom semmilyen anyagi veszteséget ne éljen át miattam (pl.: nincs megkezdett, fedezetlen projekt), legyen elég nekik az érzelmi veszteség. 

Most szerdán letesztelek (Nov.11.)

Másnap estére jött meg a teszt. Pozitív. Covidos vagyok, helyesen a bennem lévő SARS-CoV-2 vírus aktív. Sokkal jobban vagyok már, de ez még nagyon messze van az egészségestől.
 

[KV] Karantén sztori

Az egyik ismerősöm felesége (aki tanár) amint észlelte a COVID tüneteket bejelentette, majd teszt  ami pozitív lett, de közben meggyógyult és a bejelentéstől számítva is letelt a két hét. 
A pénteki pozitív eredmény után ma már dolgozik, de a férjére (aki full tünetmentes) két hét karantén vár.

WTF!?

Fehérorosz diktatúra

Lehet azon kevesek közé tartozom akinek feltűnt, hogy bármilyen híradást látok az országról, akkor:

- fehér normálisan felöltözött emberek
- tiszta utcák
- minden ingatlan normális állapotban van

Ezek után simán kinézem Lukasenkoból, hogy nagyon is hisz abban amit csinál.

Lamerszámláló +1

Van egy régi Dell szerverem, amiben hw raid található. Anno összedobtam egy scriptet ami nézi, hogy hány disk halt meg, ha nullánál több, akkor küld egy emailt.

Íme:

megacli -AdpAllInfo -aALL -NoLog | egrep '^  (Degraded|Failed)' | awk '{print $4}' | egrep -Eo '^[0-9]{1}'

Ez a parancs  egy változó értéke, ami 0 ha nincs hiba és valami több, ha van.  Innentől nem nehéz egy elágazással lekezelni a problémát.

 

Mi is ezzel a baj? Az, ha úgy hal meg a hdd, hogy a vezérlő nem látja többet, akkor nem is jelez hibát, mert az eszköz nem listázódik.  Ebben a gépbe 2-3 évente meghal egy hdd, mert az adatbázis szerver tekeri rendesen a hdd-t. kb 4 éve semmi gondom nem volt vele és ez gyanús volt. Ma beléptem és a 4 db hdd-ből ami raid10-ben volt csak kettő látszott. wtf? hol a másik kettő? Szerencsére a polcomon volt 2 db hdd hideg tartalék és rohantam be vele az Expo térre. Rég vert le ennyire  víz. Rettegtem a rebuildtól, de lefutott szépen, azóta poszttraumás stresszben vagyok. Csak ennyit tudok mondani magamnak mára: bazdmeg, bazdmeg, bazdmeg.

[KV] Amit átvehetnénk a tőlünk tapasztaltabbaktól

Olaszországban az üzletek folyosóit egyirányúsították. Ennek az előnye az, hogy nem jön veled szembe senki vagyis van egy ember mögötted és egy előtted. Szerintem ez a húzás zseniális a megfékezésre/lassításra. Több üzlet előtt hőmérőzték a belépőket. Azt látom, hogy jóval fegyelmezettebbek, mint mi.   Persze az egyik legfontosabb dolog, hogy az egyén felfogja a dolog súlyosságát, még akkor amikor már beteg és nála ez enyhe lefolyású. Ilyenkor hajlamos azt gondolni, ha ezt csak ennyi, az semmi és folytatja az életét. Neki ennyi, de lehet valamelyik érintkezése belehal. Nem pánikot kívánom gerjeszteni, mert szerintem nem félni kell, hanem felelősségteljesen viselkedni. A kedves olvasó ne feledje, hogy én ebben élek, és halom napi szinten a rémsztorikat.  Sok betegnél maradandó károsodás volt a gyógyulás ára, leginkább tüdőkapacitás csökkenés.

Fontos:
https://24.hu/belfold/2020/09/03/koronavirus-doktor-godeny-pocs-alfred-…

[KV] Második hullám

A fertőtlenítőszer rendelések számán, méretén valamint a napi fertőzöttek számán, továbbá a belengetett nagy szeptember elsejei bejelentés egyértelműen mutatja: itt van, nem jönni fog, hanem itt van. Tavasszal is a síszezon csapta oda Európát, most pedig az augusztus -ami a nyári szezon főhónapja- lesz ami megdobja a vírus terjedését. Pár hét és a nem alkoholos fertőtlenítő termékek piacán megint hiányra lehet számítani, leginkább azért, mert a mai napig nem lettek visszatöltve az alapanyagkészletek valamint több kibocsátó ország csak belső piacra termel. Mi elég nagy készleteket foglaltunk le (belföldön ez 70%++), de arra fogadnánk, hogy ez nekünk sem lesz elég. 

Stay@Home

Megint itt vagyok Olaszországban. Az emberek mindenhol maszkot viselnek, az üzletekben több helyen is lázat mérnek beléptetéskor. Emlékeszem tavasszal az volt az indok a gyors olasz terjedésre, hogy felelőtlenek. Eddig azt látom nem azok, mi otthon ehhez képest igazi faszok vagyunk, mert a gyógyszertárba is már maszk nélkül jár be otthon a lakosság.

Olvasom az otthoni híreket, mely szerint "több Balaton, kevesebb Adria"-ra van szükség. Szerintem már csak gazdasági okok miatt is igaz az állítás. Emiatt azt gondolom, hamarosan meglépik a korlátozásokat. Ne feledjük a belföldi turizmusban nem csak az ország érdekelt, hanem kb az összes oligarcha is.

Amúgy tavasszal a síszezon után robbant be Európában a vírus. Szóval a nyaralás hasonló hatással van a  terjedésre, de inkább többel a lakosság csere miatt és talán némileg csökkenti a meleg a terjedést.
Szóval: maradjon mindenki otthon, én is azt teszem! ;)

Problémamegoldás

Mostanában látom leginkább azt a környezetemben, hogy egy illető kap egy problémát amit nem lehet tökéletesen megoldani és emiatt összeomlik a feladat alatt. Volt időm gondolkodni ezen, hogy miért van így. Azt figyeltem meg, hogy a legtöbben nem tudnak semennyit sem veszíteni és mindent csak veszteség nélkül akarnak megoldani. Ahogy ezt felismertem megfogalmaztam azt, hogy "fára úgy mászunk, hogy elengedünk  egy ágat". Ezzel a mondattal sikerült megnyugtatni munkatársaimat és elfogadtatni velük, hogy a veszteség elkerülhetetlen, de nem számít, ha a cél értékesebb. Ahogy ez a fejemben összeállt megfogalmazódott bennem az is, hogy hosszabb távon azok tudnak nyerni, akik tudnak veszíteni is. Tudom ez az egész nem egy coelhoi magasság, de talán sokakban elindíthat valamit ami miatt mégis csak hasznos ez a blogposzt.

A másik dolog amit látok, hogy egy nagyobb problémát az emberek nem tudnak elkezdeni. Nem találnak rajta fogást. Ennek az oka az, hogy nem tudják részfeladatokra bontani, majd priorizálni azokat. Ehhez szerintem leginkább két skill kell, egyik a matematika tudás (ami már kondíciónál erre) másik a felelősségvállalás (ami sokakból hiányzik, mert nem volt kitől ellesnie).

[KV] Pénzügyek 2.

Mára szinte minden iparágban az előreutalás dívik. Senki sem kockáztat, mindenki behúzza a pénzt. Tavaly nyáron egy elemző-közgazdász barátom azt mondta, hogy rengeteg pénz van a piacon és nem tartja jó ötletnek pénzt tárolni. Erre én azt mondtam neki, hogy az a pénz hitel pénz. Amennyiben jön valami ami bizalmatlanságot okoz, akkor elkezdik behúzni a pénzt a hitelezők, ami miatt borulhatnak a végek. Erre ő: Mi jön? Semmi! Amire én: Valami mindig jön. Nem tudom mi jön, de jönni fog.

Ma már (2-3 hét után) éhezik a világ egy csekély része a pénzhiány miatt. Pár hét (4-5?) és az éhezők átléphetik a 15-20%-ot itthon.

https://index.hu/belfold/2020/04/03/koronavirus_szegenyseg_borsod_falvak_szendro_tornanadaska_tomor_kozmunka_tavoktatas_ehezes/

[KV] Exit

https://index.hu/kulfold/2020/03/29/a_vonat_ele_vetette_magat_a_hesseni…

Nem ő az egyetlen. Azok akik a "fronton"  vannak a sorozatos kudarc  miatt nagyon el vannak keseredve. Ugyanis bármennyit is dolgoznak nem tudnak megfelelni a kihívásnak. Ezt átéltem én is sokan mások is akikkel beszéltem erről. Nálunk a cégnél ma már optimistán végezzük a munkánkat. Amikor elkezdődött a második hét vége volt a mélypont mentálisan.  Sokan akkor akartak kilépni.

[KV] Pénzügyek 1.

E héten tovább szigorítottam. Csak az kap árut akinek nincs nyitott (nem lejárt!!!) számlája és előre utal. Mindenki fizetett.

Jelenleg így néz ki egy üzlet nálunk:
Visszaigazolunk szóban, ha vevőnek még így is kell, akkor küldjük a
végszámlát. Ha pénz nem érkezik meg 1 órán belül (nem elírás), akkor töröljük
a számlát és hívjuk a következő sorban állót.
Eddig mindenkinek kellett és egyetlen egy számlát sem töröltünk.

Új vevőt nem fogadunk, mert nincs kedvünk elmagyarázni ezt és áru sincs.

Jelenleg 2 napi árbevétel van kint vevőnél, de (!!!) lehet az árut sem kapták még meg. Az egész világon ma ez van, sőt van ahol licitálnak a vevők. lásd:

https://444.hu/2020/03/21/a-cseh-es-a-szlovak-kormany-mar-millioszamra-veszi-a-maszkokat-kinabol-nalunk-meg-csak-igeret-van-ra

 

ps.: ugyanígy vásárolunk mi magunk is

[KV] Italy vs Germany

Ahol belefutottam:
https://9gag.com/gag/a9R0bv6

Majd rákerestem a zenére:

https://it.wikipedia.org/wiki/%27A_citt%C3%A0_%27e_Pulecenella
https://www.youtube.com/watch?v=tHi6kSl0o3I
https://www.youtube.com/watch?v=wcel0e2CKTM
https://www.youtube.com/watch?v=Y7JhyGwecDQ

Amikor meghallgatom (ez ma min 20x)  rájövök, hogy nekik van igazuk. Így kell fogadni a bajt, és tenni ellene, nem sopánkodni. Felszívni magunkat, csinálni munkánkat és örülni az életnek. Alig várom, hogy nyáron ott legyek (mondjuk én jobb környéken lakom, ott nem teregetnek az utca felé). ...de ettől még szerethető nép és van mit tanulnunk tőlük, oké a teregetés nincs köztük. Egy ország aki még nem heverte ki 2008-at, most kapott egy hatalmas pofont, gyomros, combos, meg amit még el sem tudunk képzelni. Hatalmas nyomor vár rájuk.

Azért osztom meg, mert nekem hatalmas erőt ad látni ilyet.

[KV] szkeptikusok ide! :)

Vannak még? Mert szerintem egyre viccesebb szkeptikusnak lenni, kb olyan mint chemtrail hívőnek. 

BTW: ha jönne a jótündér és hirtelen idevarázsolna a telehelyünkre 20 kamion készterméket, akkor kp-re 10 percen belül eltűnne az egész

[KV] érkeznek a kollégák

A koronavírus miatt sokan úgy gondolják, hogy ez egy jó beszállási pont a fertőtlenítő iparba. Hatóságoknál megszaporodtak az olyan arcok, akiknek semmi közük a szakmához, de azonnal engedélyezni akarnak, leginkább valamilyen alkohol alapú szert (internetről letöltött receptúra). Persze nem vagyok ezen meglepve, sőt kifejezetten számítottam rá. 

Az első meglepetések:
- engedélyezési eljárás elvben minimum 1,5 év (enélkül is túlterhelt a hatóság, mert jogszabály változtatások miatt mindenki újraengedélyez)  ...a gyakorlatban van olyan termékünk ami lassan 3 éve van beadva
- vizsgálatok engedély ára 3-10 millió huf per termék (only hungary, eu-s: 20x)
- nincs aki legyártsa (a gyártók jelenleg csak a  fix vevőiket vagy azokat se szolgálják ki)
- egy üzem felépítése elviszi a következő 10 év hasznát
- egy robbanásbiztos (későbbiekben RB) üzem pedig akár 25 évet is megehet.
- az emberek minden új szernél szkeptikusak, hosszú évek kemény munkája kiérdemelni a bizalmat
- kb 20 hatóság jár hozzánk rendszeresen (ez hatalmas költség önmagában)

// BTW:  ebben a szakmában a legfiatalabb (sikeres) cég mi vagyunk, idén leszünk 22 évesek

Bevallom nem kezdenék bele még egyszer (túl nagy kockázat), de örülök, hogy ezt csinálom (anno megugrottuk)!