Oregon blogja

50 éve nem látott növekedés jöhet Olaszországban

https://novekedes.hu/hirek/50-eve-nem-latott-novekedes-johet-olaszorsza…

Amit én látok/tapasztalok:

A lakosság számára:
- energetikai felújítások/beruházásokat 100-110%-on megtérítik  (110%-on, de ha nincs pénzed vagy annyi adód amiből jóváírható a bank megveszi tőled 100%-on)
- lakás felújítás szintén jóváírható az adóból így kvázi ingyen van.

Mostanra ez odáig jutott, hogy nincs elég szakember. Olaszország a Magyar módszert másolva a munkanélküliségből eljutott oda, ahol mi is vagyunk szakipart illetően. Nem csak az építőiparban fogyott el a szabad munkavállaló, hanem a  vendéglátásban is.

Vettem egy gravelt

Amióta kiköltöztünk Nagykovácsiba leszoktam az országúti tekerésről. Egyszerűen a keskeny úton lévő tanulóvezető anyukáktól infarktust kaptam. Outimat ezért ma már csak Olaszországban használom. Otthonra vettem egy MTB 29er-t. Ezzel meg bejönni a városba nem egy nagy élmény, na meg a hozzánemértők csodálkozása és a szakavatottak lesajnálása mellett lehet csak egy ilyen géppel tekerni aszfalton. Na meg rohadtul nem kényelmes aszfalton! Régóta agyalok, hogy mit kellene venni amivel a Nagykovácsi-Cinkota táv kényelmesen abszolválható úgy, hogy maradjon erőm valami értelmeset is csinálni. Azt mér sejtettem, hogy a gumi méret kb 35mm az ideális, jó lenne 700-s kerekek és könnyű váz. Teleszkopók ne legyenek rajta, mert azt nincs kedvem cipelni és -ha lehet- jó lenne elektromos belőle, de csak akkor, ha ez diszkréten van megoldva. A szememben az elektromos gépek többsége olyan megoldással rendelkezik, mintha egy rokkant verziója lenne egy normális kerékpárnak.

Azoknak akik nem tudják mi is a gravel:
https://www.youtube.com/watch?v=LS6U8WpUPO4
Röviden: outi külső, szélesebb kormány, kisebb áttétel, szélesebb gumi, lényegében a régi klasszikus outik ilyenek voltak.

Akiket pedig érdekel a választásom:
https://www.procycling.sk/en/katalog/bicycles-e-bikes-road-amp-gravel/g…
(Tőlük vettem, itthon nem volt a méretemben.)

Eddig tekertem 3x30-at. A rásegítés 3 fokozatú. A 120kg-m (Covid áldozat vagyok :() alatt első fokozatban 100km egy töltés. Itt megemlítem,  hogy kikapcsolt rásegítéssel sem szenvedés használni. Második fokozatú rásegítéssel kb 66 km-t tud (becslésem). Harmadik fokozatban még nem használtam a rásegítést. 

Maga az agymotor a hátsó kerék tengelyén van, az akku a vázban emiatt nagyon diszkrét a megjelenése. A 250W motor + a 250Wh akku nagyon jól van méretezve normál használatra (féltem, hogy kevés lesz). 0-100% töltés 4-5 óra kb, de 1 óra alatt belemegy 33%. Lényegében egy Balaton is körbetekerhető vele, ha az ember kap egy kis áramot ebéd közben. Maga a töltő sem vészes, hordható. Így néz ki:
https://www.bikebling.com/Orbea-Ebikemotion-X35-Charger-p/orbea20-11200…

A motorról:
Van hozzá app. Látod a töltést és a hatótávot benne. Lehetne venni rá displayt ami ugyanezt tudja.
https://play.google.com/store/apps/details?id=es.usal.bisite.ebikemotio…

Az élményről
Nekem olyan ez a +50W átlagos rásegítés (indulásnál kb full, aztán 25km/h felett 0), mintha újra 18 éves lennék és 70 kg :). Ugyanúgy kiütőm magam, mintha nem lenne elektromos csak gyorsabban haladok és városban jobbak és kényelmesebbek a startjaim ami kíméli a térdet. Az is jó, hogy a Hármashatárhegynek felfelé már nem kell megállnom. :)

Aki nem jár extrém terepen, annak talán MTB helyett is érdemes váltania, aki pedig sok defektet kap az outijával annak is. Másik nagy előnye az outihoz képest, hogy minden akadályt ki lehet kerülni vele. Értem ezalatt, hogy  a kisebbeken átmész, valaminél fűre mész, valamit átugrasz, padka fel-le nem probléma nem lesz kigyóharapásos defekt, etc. Jóval jobban oda lehet csapni, mint egy outit. Szóval ajánlom sokadik kerékpárnak és elsődlegesnek is.

Nem vagyok formában,  de ezzel a géppel így is megvolt, Cinkota-Budaörs a délutáni dugóban 1 óra alatt. Kocsival több lett volna. 
 

Torre Pali - Salento

Amikor az ember a Salentói félszigeten van, nem biztos, hogy az időjárás  mindennap a barátja. Egyetlen probléma nyáron a szelek. Népi megfigyelés szerint, ha északról jön, akkor az Adriai oldal nem jó, de a Jón tenger nyugodt. Ha nyugatról fúj, akkor meg fordítva. Minden más esetben érdemes megnézni a szél-előrejelzést: https://www.3bmeteo.com/meteo/puglia/venti 
Így legalább lehet tudni, honnan fog fújni a szél! ;) Mi a baj a nagy széllel?  Ha nagyok (1,5++ méter) a hullámok nem engednek be az életmentők a vízbe.

Torre Pali-n még nem voltunk, ezt holnap pótoljuk:
https://www.youtube.com/watch?v=M8h96IqIfPQ

Mivel nincs biztosítva az, hogy a kedvenc oldalad mindig funkcionáljon, már csak emiatt nem is érdemes a parton venni ingatlant. 

Afganisztán egy kísérlet volna?

Miközben az egész világ arról beszél, hogy 20 év és temérdek pénzzel sehová nem jutottak, felmerült bennem, hogy az amerikaiak nem hülyék és tudták mi fog következni. Az egész egy szándékos kísérlet. Megnézik, hogy a középkori  elképzelés mennyire működőkepés. Valószínűleg semennyire. Előbb vagy utóbb szegénység és éhezés lesz amikor, majd jöhet újra Amerika, de ekkor már öltönyben és nem egyenruhában. Sokkal olcsóbban lehet majd így rendet tenni, miközben a számlát is be lehet nyújtani.

Nézzünk egy egyszerű matekot, az USA ad kölcsön Afganisztánnak pl fegyverekre amiket tőlük kell megvenni. Lényegében a saját gazdaságába tömne így pénzt, ami pár kör alatt adóbevételek formájában visszavándorol a z USA kormányához, de a végén kifizetik még egyszer Afgán nép. Eközben a pénzre kamatot szed, vagyis a lehető legjobb befektetést csinálja amit ország tehet. Sokkal jobb, mint önköltségen harcolni távoli helyeken.

MSZP marketing: A Balaton mindenkié (reklám a Balaton felett)

Barátaimtól kaptam az infót, hogy egy kis repülő húzza az MSZP szlogent: A Balaton mindenkié
Ezt kinek reklámozzák? Annak aki ott van? Nem annak kellene aki nincs ott?
Ha ehhez ilyen hülyék, akkor egy ország elvezetése már meg sem kottyan! :)

 

Érdemes meghallgatni (pedig 444):
https://www.podbean.com/media/share/pb-28vyf-10b48e3?utm_campaign=embed…

Az undorító szélsőjobb Németországban:

Az undorító szélsőjobb Németországban:

https://www.youtube.com/watch?v=o5_5MZvG1Cs

Idézet a videóból:

"rendes frizura, galléros póló, magasan képzettek, családot akarnak alapítani, nem isznak alkoholt, nem járnak szélsőséges rendezvényekre"

Így álcázza magát az aljas náci szélsőjobb! :) Baszkiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii

Lakáspiaci árak, lakásárindex, 2021. I. negyedév

Vajon idén a válság időszakát idéző 100ezer eladás per év alatt lesz az eladások száma?

forrás: https://www.ksh.hu/docs/hun/xftp/stattukor/lakaspiacar/20211/index.html

Ha 2015.01.01 nyomunk egy resetet . akkor láthatjuk, hogy azóta 52,2e-t építettek és 42,6e-t adtak el. A különbség 9,6e ami már több mint az évente átlagosan megépült ingatlanok száma. Valamint a 2020-as eladásokat is megelőzi.

http://www.ksh.hu/stadat_files/lak/hu/lak0001.html

http://www.ksh.hu/stadat_files/lak/hu/lak0002.html

Ételreklám, főzőműsorok betiltása logikus következtetés-e?

Anno betiltottak a dohányreklámokat, majd az alkoholreklámokat. Mindennek oka a társadalomnak okozott káros hatás. E logika szerint a címbeli dolgokat is be kellene tiltani. Vagy nem? Kíváncsi vagyok, hogy a hup közössége ezt hogyan látja.

 

Az indok az elhízottság lehetne, ugyanis talán emiatt is volt ilyen magas nálunk a covid okozta halálozás.

GDP 2021

Miközben azt halljuk, hogy nő a GDP igazából fogalmunk sincs, hogy mitől. Kevés olyan vállalkozás van, aki valóban növekszik ez idő alatt. Bármilyen furcsa, a számomra ismert higiéniai piac AFH szereplői is inkább valahol x0,25-x0,7 szorzóval futnak, ha bázis évet 2019-nek tekintjük.

https://kormany.hu/hirek/2021-ben-ujra-novekedesi-palyara-allhat-a-magy…

Ahhoz, hogy megértsük mi okozhatja a GDP növekedést nem árt ismerni a fogalmat:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Brutt%C3%B3_hazai_term%C3%A9k

A wikipédia oldalról kiemelve:
GDP = háztartások fogyasztása + kormányzati fogyasztás + beruházás + nettó export*
nettó export = export - import
 

Mi is történhet, ha nő a GDP de igazából ebből szinte senki nem érzékel semmit?

Tegyük fel, hogy világjárvány van és az egészségügyi kiadásokra az eddig költségvetés többszörösét költjük. Ekkor a képletünkben a kormányzati fogyasztás nő, hiszen ő a kifizetője ennek a költségnek/szolgáltatásnak. Ugyanakkor a háztartások is többet költenek amikor félnek. Fogyasztásnak számít a hitel felvétele is emiatt a hitelmoratórium is, hiszen eladtak több százezer 1 éves hitelt nulla költséggel a bankok. 

Szóval senkinek ne legyen nedves a bugyija amikor azt hallja nő a GDP. Ne legyünk korán hurrá-optimisták. Én azt gondolom, hogy nagy szar vár ránk. Ne legyen igazam. Mondja rám inkább mindenki, hogy csak károgok.