gardrobom.hu - console

Fórumok

Sziasztok,

Szerintetek ezt kinek kellene jelenteni..?

Ha belépsz console-ban látszik minden hirdető összes adata.

 

https://ibb.co/VVvGSnr

Hozzászólások

A nyilvánosságra hozatal nagyobb baj, kiszolgáltatja random felhasználók adatait, csak hogy pár nappal korábban dicsekedhessen azzal, hogy mit talált.

Jobb letisztázni magunkban hogy mi a teendő, még mielőtt ilyen helyzetbe kerül az ember. (Egyszer én is találtam, majdnem kiblogoltam, de aztán mégse.)

Először is tisztázni kellene, hogy sértett vagy vagy jószándékú felfedező. Én mindenképp írnék nekik egy levelet, kicsit túlhangsúlyozva, hogy ezt ne "majd" továbbítsák a rendszergazdának, hanem ha kell, akkor most adjanak ki egy service httpd stop-ot. De lehet hogy a "normális" utat választod (ha sértett vagy és épp eladtál volna valamit és ott láttad az adataidat), ekkor egy sima adatvédelmi feljelentés a NAIH felé, kis tanúskodással, kis bíróságra járással. 

Előtte javaslom, hogy tégy különbséget egy nagy multi adatkezelési hanyagsága és Áron (face://aronritok) webes önmegvalósítása (11 hónapja megy a cége...) között. Az egyiknek adje egy esélyt hogy javuljon!

@BCsabaEngine

Jelentené a rák, az ilyesmi mo.n kb. olyan mintha leönteném magam benzinnel.

[insert line here]
B.C. 3500 - DIY Vehicle / A.D. 30 - DIY Religion / A.D. 1991 - DIY OS

mondjuk ez a kép is aggályos kissé -> név + város is szerepel benne, szóval .. értem hogy meg akartad mutatni hogy "milyen is".. de ez így rád nézve is necces lett. de fixme.

Ez miért baj amúgy? Bárki, aki felad egy apróhirdetést, meg kell adnia elérhetőségi adatokat, ez mindig is így volt. Én használok olyan apróhirdetős weboldalt (habár nem magyar), ahol egy sikeres adás-vétel után a rendszer megosztja a két féllel kérdés nélkül, hogy hova kell utalni és hova kell szállítani. Nyilván enélkül nem működne a dolog. És persze ehhez előre hozzájárul mindenki.

Hát ez a kategória engem már személyesen is baromira zavarna, kiemelem a lényeget a hozzászólásodból: sikeres adás-vétel után, két féllel

[insert line here]
B.C. 3500 - DIY Vehicle / A.D. 30 - DIY Religion / A.D. 1991 - DIY OS

Most vagy én felejtettem el magyarul vagy te nem értesz nagyon valamit, mert OP azt írta, hogy "ha belépsz console-ban látszik minden hirdető összes adata". A publikus részt pedig nem látom a hozzászólásodban?

[insert line here]
B.C. 3500 - DIY Vehicle / A.D. 30 - DIY Religion / A.D. 1991 - DIY OS

Nézz meg egy apróhirdetéses újságot. Jellemzően van név, telefon, sokszor cím is, vagy legalábbis a telefon tudakozóban ott a cím. Tehát ezek publikusak szoktak lenni.

Beléptem az oldalra, én egy hirdetésnél egy usert láttam. Jellemzően név, a cím legtöbbször csak város szinten. Szerintem ez ugyanaz a kategória, mint egy újságban. Legalábbis nem nevezném valami szörnyű nagy leak-nek.

De igen, de a platform interaktív volta miatt nem szükséges mindenkivel minden adatot megosztani, elég, ha az eladó és a vásárló kölcsönösen megismeri a másikét. A felhasználók többsége szerintem ebben a tudatban hirdet. Én legalábbis biztosan nem tenném ki a nevem és a telefonszámom egy forgalmas internetes oldalra.

Egyszer egy webshop-által feltöltött számlát hozott ki egy Google keresés. A pdf mappája is olvasható volt minden jogosultság nélkül, és így találtam meg a webshop minden valaha kiállított áfás számláját, névvel, címmel, termékekkel..

 

Írtam az üzemeltetőknek, aztán válaszként egy fenyegető levelet kaptam, hogy feljelentenek, és felszólítanak az illegálisan szerzett adatok törlésére.

A tanulságot mindenki vonja le maga.

Hirtelen az ügyvédjük ezt tanácsolta :) A helyes az lett volna, hogy "Köszönjük, nagyon hálásak vagyunk. Emellett kötelességünk tájékoztatni és nyomatékosan felszólítani Önt, hogy az esetlegesen betekintett számlákat törölje számítógépéről, azok tartalmával ne éljen vissza. Köszönet még1x, a webshop." és így más lenne a szájíz.

@BCsabaEngine

Senkinek, még ide sem kellet volna kitenni, hanem megőrizni a 'titkot'.

Szerkesztve: 2021. 07. 02., p – 15:53

Valójában az "xy.tz - console" oldalra gondoltál, ugye?

Lehet nyitva felejtettem a lakásom hátsó ajtaját, de amennyiben a szomszéd vezeti oda a betörőket akkor maga is bűnrészes lesz. Szerintem magad alatt vágod a fát, ha nem javítod át a topik címét.