Sagemcom F@st 3686 v2 Telekom | Lefedettség problémára javaslat kérése

Szüleimnél Telekom internet van, a településen sajnos nincs konkurencia.
Adott egy Sagemcom F@st3686AC v2 eszköz aminek a lefedettsége finoman szólva is borzalmas. (használati útmutató tech jellemzők stb.)

Telekom válasza a problémára:

Társaságunk vezetékes internet szolgáltatást biztosít,
a Wi-Fi az egy plusz extra.
Visszajelzésük alapján a problémát a vályog falak okozzák.
Egyedi megoldásként a plusz eszköz vásárlását tudják javasolni ami a saját vezeték nélküli igényeidet lefedi.

Jeltovábbító próbálkozás:
Eszköz: Xiaomi Mi Wi-Fi Range Extender Pro jelerősítő / repeater (DVB4235GL)
A hatótávot ugyan egy kevéssel megtolta de az internet sebessége valamiért sokat romlott. gyakorlatilag többször videóhívásra is alkalmatlanná vált, szakadozott.

Nem is értem, ez csak egy (3szoba+konyha+fürdő) vályog kockaház nem egy Faraday-kalitka.

Múltkor kaptam kölcsön egy DD-WRT -s routert azt próbáltuk kábellel összekötni a Sagemcom -al de folyton eldobálta a kapcsolatot a WRT-s WiFi-t adott internetet azonban nem, mint ha a Sagemcom nem adta volna át neki, WRT-újraindítás után megint ment egy darabig aztán internetelérés nincs, idő hiányában viszont nem foglalkozunk vele többet.

 

Ötleteket szeretnék kérni költséghatékony de biztosan működő megoldásra ami képes lefedni 100-150nm -t még vályogfalakon át is hogy talán még az udvaron is legyen WiFi
(az ilyen "olcsó" repeater dolgok, de legalább is a fenti típus úgy látom nem képes ellátni a feladatot)

Hozzászólások

Szerkesztve: 2021. 02. 15., h - 20:59

Nekünk annakidején úgy tanították, hogy a mikrohullámú frekvenciasávban a megfelelő vételhez optikai rálátás szükséges, azaz egyetlen fal sem lehet közben. Persze, a helyzet ennél valamivel jobb, hiszen az optikai rálátást akadályozó fal/bútorzat/egyéb tereptárgyak anyagától, vastagságától, a jel beesési szögétől(!), a visszaverődésektől, az adóteljesítménytől, a rádiófrekvenciás zajtól (gyakorlatban: jel-zaj aránytól) és még sok más tényezőtől függően általában használható valamennyire a WiFi szomszédos helyiségekben is, de hogy mennyire, az a konkrét helyi adottságoktól függ.

Birkózhatsz mindenféle irányított szektor-antennákkal meg ügyes antenna-elhelyezésekkel, de ha jót akarsz, akkor minden fontosnak tartott helyiségbe teszel egy nagyjából bármilyen accesspointot, az uplinknek kihúzol hozzá egy ethernet kanócot és lőn megoldás.

Én hasonló körülmények mellett, minden helyiségben a mennyezetre (meg a tornácra, a kültéri lefedettséghez) tennék egy AP-t, közvetlenül ott fölfúrnék a padlásra, és a padláson egy nyest-biztos védőcsőben elvinném egy közös pontra az ethernet kábeleket, ahol bedugnám a switchbe/routerbe. Gyakorlatilag szívásmentesen kivitelezhető egy délután alatt, és nem hagy maga után látható kábelezést.

A T még a mesht szokta ajánlani (WiFi Extra néven). Abból a mostanit ne! Pont az lesz a tapasztalat (kicsivel azért jobb), mint a xiaomi cuccal. Ugyanis az uplink ezeken is rádiós. A közeli jövőben jön az olyan eszköz a kínálatba, ahol az uplink már ethrnet, de azzal is pont ott leszel, mint az előttem szóló javaslatával. (ami amúgy +1 a részemről)

Bizony, mindenképpen ethernet legyen az uplink.

Az én házam ugyan nem vályogból, hanem 30-50cm közötti falvastagságú tömör mészkőből van, de a tapaszatlat hasonló: az étkezőben van a mennyezeten egy UAP-AC-Lite, abban a helyiségben bárhol megvan a gyakorlatban elérhető maximális sávszélesség (802.11n, 5GHz, 40MHz, 2x2 MIMO, TCP-vel mérve kb. 220Mbit/sec, ha lenne 802.11ac képes eszközöm, akkor az 80MHz mellett nagyjából ennek a duplája lehetne) - viszont, a szomszédos helyiségben, akár még nyitott ajtóval is, a fal takarásában egyből visszaesik 15-20 megabitre, és pozíciótól/mozgástól függően szakadozik is.

Csak kiegészítés: ha és amennyiben relatíve olcsó megoldásban kell gondolkodni: megjelent a T kínálatában az emlegetett mesh cucc. Mindenképpen Kaon eszköz lehet jó, abban ethernet (is lehet) az uplink. A többit nem javasolnám. A lentebb (fentebb) megemlített mikrotik (vagy bármi hasonló) wiwfi cucc drágább lesz. Bár nem jelentősen, de adott esetben érteni is kell hozzá. A konzumer meshes cuccok viszont bot egyszerűségűek.

a padlásra felteszel egy PoE switchet (v Mikrotik powerbox pl) és minden szobába (ahol szeretnél wifit) leteszel egy cAP-t vagy mAP-t - az eszközök között természetesen kihúzod az UTP kábelt.
(vagy ezek lite verzióját) a repeater meg felejtsd el.

vályog kockaház nem egy Faraday-kalitka

Biztos vagy ebben? Nagyon sok régebbi vakolású vályogház vakolata alatt csirkeháló van, ami bizony Faraday-kalitka.

1. Ebbe a telekomos cuccban kikapcsolni a wifi-t. ( véletlenül se zavarja azt a routert, amit majd használni fogsz )

2. Normális routert csatlakoztatni vezetéken keresztül.

3. Ha nem volna elég mindenhová, akkor még szükség szerint kibővítőket.

Vastag falaknál az 5GHz felejtős. A 2.4 GHz-es olcsóbb routerek közül a TP-Link CPE 210 a legjobb, nálam 3 vastag téglafal után ment az extender, ott még az extender -50db jelet vett.

A vályogfal valamiért durvábban árnyékol. Egy normál TP-Link ( 2 antennás TL-WR840N) 2 falon át már teljesen használhatatlan, míg téglafalnál 2 falon át még jól használható.

-fs-
Az olyan tárgyakat, amik képesek az mc futtatására, munkaeszköznek nevezzük.

TP-Link CPE210 érdekesnek tűnik, látom kültérre is,
kérdés egy ilyen házon belül nem-e irreálisan sok?
Gondolok itt az 5KM hatótávra amiből talán még a szomszéd település is kap.
 

Meg persze ez örök kérdés bennem, mennyit számít hogy "irányított" a jel egy lakás lefedettsége szempontjából?!

Az 5km az szabad térben valósítható meg, ha 2 ilyet szembefordítva összeirányítassz. (sőt, ha a sávszélességet minimálisra állítod, pl. 1MHz-re, akkor akár 20 km-t is átlőhetsz ilyen módon )

A 0 nyereségű mobillal, tablettel szabadtérben, normál üzemmódban sem menne tovább 1km-nél.

Az irányítottsága 60°, ha belövöd hogy ebben a szögben legyen a legtőbb eszközöd akkor jó lesz. A falak nem csak csillapítanak, hanem szórnak is, kb. mint a megvilágított papírlap, úgyhogy házon belül akár 120° is lehet a szórás, meg a hátrasugárzás is jó nagy lesz. ( a szembefalról is visszaverődik). Arra kell még vigyázni, hogy ne lapos szögben menjen át a falon, mert úgy még többet csillapít.

-fs-
Az olyan tárgyakat, amik képesek az mc futtatására, munkaeszköznek nevezzük.

" Ebbe a telekomos cuccban kikapcsolni a wifi-t. ( véletlenül se zavarja azt a routert, amit majd használni fogsz )"

-  viccesnek tűnik, de úgy jártam a minap, hogy a telekomos modem saját, előzetesen kikapcsolt wifijét újra bekapcsolva találtam. A menübe belépve a kapcsoló gomb kattintásra nem  reagált, bekapcsolva maradt. Az üszit kellett felhívnom, hogy iktassák már ki a csába..

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

vidd fel a padlásra a routert  felülről nincs annyira  vastag plafon, az segíteni fog, és valami fura oknál fogva pl azt tapasztaltam több router márka és típusnál, h. lefele jobban sugároznak, mint oldalirányba.

Nincs a világon se jó, se rossz. A gondolkodás teszi azzá... (W. Shakespeare)

persze hogy vékony, hiszen a menyezet csak a gerendákra felszögelt egy vagy két sor léc, amire kentek sarat. Üreges a közepe (ha két soros). Ha csak alulról egy soros, akkor nem szabad rálépni, mert leszakad, csak a szög tartja fenn.

Szerkesztve: 2021. 02. 17., sze - 20:32

Úgy hívják a megolást, hogy Access Point.

Az, hogy repeaterezel, persze hogy felezi a sebességet, mert ugyanazzal a rádióval ad és vesz, ráadásul még a frekvencia is ugyanaz, mint a sagem wifije. Ezért még rosszabb.

Ha vezetékes routert kötsz rá, akkor meg nagyon nem mindegy, hogy hová kötöd rá és hogyan konfiguráltad be azt a második routert. Ideális esetben gyakorlatilag Access Pointtá kell konfigurálni (saját dhcp cimosztás kikapcs, fix ip neki ugyanabból a tartományból, amin a fő roter dolgozik és nem wan, hanem lan portba dugni a bejövő netkábelt a fő routertől odavezetve). Ha rosszul csinálod, akkor persze, hogy nem működik - szóval hozzáértés előny.

Ezt a repeater témát mindenki félreérti.

Az történik hogy a "repeater" kliensként rácuppan valamilyen AP-re, majd bridgeli a hálózatot és létesit egy másik AP-t, aminek a channelje, neve, securityje bármi lehet.

Kényelmi okokból copyzni szokták a repeaterek az eredeti hálózat tulajdonságait, illetve egyes repeaterek hozzáteszik az _EXT postfixet a névhez. Az hogy copyzik vagy nem copyzik vagy az user mennyire tudja ezt befolyásolni az modellfüggő.

Abban igazad van hogy lassit mert a két wifi hálózat közötti átfolyatás meg az újra titkositás meg a társai prociidőt visznek el.

Tudomásom szerint olyan eszköz nem létezik ami a rádiójel fizikai tulajdonságait venné és ismételve újrasugározná. Elég rendes interferenciát okozna ez, nem?

 

Mindenhogy szar, mert egy csomó esetben a kliens nem választja ki a jobb hálózatot, a régi már döcög, de azt hiszi hogy még jó, a kézi állitgatás meg szerintem túl van az user kényelmi szintjén.

A kliens oldali implementációk végtelenül lassúk és buták, akár ios, akár android, akár windows, akár bármi. Olyat is láttam hogy 2 másodperces interleave-el oda-visszaugrál a kettő AP között..

Egy AP-ra érdemes törekedni, ha van rá mód.

Szóval topicnyitó: kapcsold ki a rákba ezen a szaron a wifit, vegyél egy rendeset, és tedd ideális helyre. Ha nincs, akkor kettőt vegyél, nevezd el nappalinak meg kertnek vagy bárminek, és válts rajta kézzel. Mást nem tudsz csinálni.

Az 5ghz -t kapcsold ki.

Ha messzire kell vinni a wifit meg a modemet akkor ki kell huzatni az utp -t vagy esetleg powerline adapterrel átviheted.

A padlás nem rossz ötlet, ha nincs ötezer fok nyáron.

Extender / repeater témára: A legtöbb fapados cuccban csak egy rádió van. Ezért egyszerre csak egy frekvencián megy. A wifi átvitelnél normális, hogy más is használja a frekvenciát, a szomszédoknak is lehet wifi hálózata :)
Nem prociidő meg hasonlókra gondoltam, hanem pont azért mert ugyanazt a frekvenciát használják, ezért osztozniuk kell a sávszélességen. Leegyszerűsítve felváltva tudnak adatot továbbadni. Ezért lehet mondani, hogy az extenderezésnél alap, hogy feleződik a sebesség.

Lehet vannak drágább cuccok, amiben két rádió van és ezért tud másik frekit használni a kliensek kiszolgálására, mint amin keresztül a netkapcsolatot kapja a routerről. Fapadosabbal meg az a legegyszerűbb, ha vezetének kapja a netkapcsolatot és akkor nem lassul a wifi forgalom. Az AP lényege, hogy ő nem csinál natolás, nem külön alhálózat lesz, hanem csak azzal foglalkozik, hogy felengedjen wifire és minden mást a rendes routered kezel. Úgy tudnám hasonlítani, hogy az vezetéken lógó AP olyan a routered szemszögéből, mintha csak vezetéken egy switchet rádugtál volna pluszban. Csak ez a wifis eszközeid számára ad kapcsolatot, nem pedig utp aljzatokat bővít :)

Csak jellemzően nem olcsóbban a sima AP-k, mint egy egyszerűbb wifis router. Meg sokaknál van kimaradt régi wifis router és azzal kezdenek kombinálni. Általában ezeket is be lehet úgy konfigurálni, hogy AP-ként viselkedjenek. Csak sokszor, aki nem érti hogy működik a hálózat, az úgy dugja / konfigurálja, hogy elkezdenek össze-vissza külön-külön is címeket osztani. Aztán a kliens meg nem látja a netet... vagy a dupla natolások miatt szakadoznak bizonyos kapcsolatok.

Péládul nNekem úgy alakult, hogy 3 routerem is be van kapcsolva. Mivel van amit nem lehet kihagyni (szolgáltatói koaxos, mint a kérdezőnél FAST3686V2). Ráadásul gyenge a wifije, buta a rendszere és nem tud fix ip címosztást kezelni úgy, ahogy nekem kell. Ezért kvázi dhcp szerver szerepkörben van egy régi szappantartó tplink is mellette a vezetéken. Plusz van egy asztali 4G routerem is, aminek meg tök jó AC wifije van és ezért ő adja a Wifi hálózatot. Meg szükség esetén, ha lehalna a vezetékses, akkor 4G mobilnetre is pár kattintással át tudok váltani, hogy ő legyen a net felé a kijárat. És ez mind egy hálózatban van. Nem mondom, hogy ne lehetne még fokozni és automaticálni a dolgokat, de így - jól beállítva - teljesen jól működik minden.

"Lehet vannak drágább cuccok, amiben két rádió van és ezért tud másik frekit használni a kliensek kiszolgálására, mint amin keresztül a netkapcsolatot kapja a routerről." - van ilyen, pl Mikrotik Audience. 3 rádió van benne, abból az egyik "gerinc" a másik kettő (2.4 és 5G) user fele.
nem ok nélkül kerül kb 50e/db-ba...

Van vele gyakorlati tapasztalatod? Mert a 4x4es "gerinc" rádiója sajnos dfs only sávon működik...ami bármilyen zavarra 10 percre elnémul. 

Vagy van erre valami workaround a régióbeállítás meghamisításán kívül?

"The only valid measurement of code quality: WTFs/min"

Eddig egy említést látok csak a powerlinera, szerintem nem ördögtől való az, és jó alternatíva a madzagolásra, szóval utp és/vagy powerline + local AP: +1