10 éves C2D 2GB gépre milyen Linuxot neten bankolni?

Fórumok

Helló, ismerősnek segítek Linuxot felrakni, adott egy 10 éves Toshiba, Core 2 Duo 2 core gép, 2 Gb Ram, 120 Gb most vett Ssd. Én Ubuntut használok, Lubuntut raknék rá, van jobb ötletetek? Szempont, hogy minden része menjen a gépnek és legyen rá rendszeres biztonsági frissítés, rolling release jelleggel mint az Ubuntul Lts-ek, és lehetőleg magyarul. Netezni, bankolni fognak róla. Ez miatt valami különleges biztonsági rész? Hogy particionáljam? Legyen külön boot, home es root? Swap 2 vagy 4 gb?

Hozzászólások

Milyen core 2 duo processzor egész pontosan? 1,66Ghz Merom-tól 3,2Ghz Pennryn-ig lehet bármi. Utóbbiak netbankolni még ma is alkalmasak (de azok sem 2GB RAM-mal, én azt mindenképp bővíteném legaláb 4-re, de inkább 8-ra volna a tuti). Előbbiek viszont mai modern böngészővel iszonyat lassúak lesznek.

ismerősnek segítek Linuxot felrakni

 

Nem inkább azok, akik válaszolnak? :) Bocs :)

 

AntiX, Q4OS, MX Linux. Ez a sorrend egyben jelzi az erőforrásigényt is (balról jobbra nő).

Az AntiX elég fapados (nem tartalmaz igazi DE-t, viszont WM van benne többféle).

A Q4OS Trinity DE-t használ, ami a KDE3 forkja.

Az MX Linuxban XFCE az asztali környezet.

 

A telepítésnél nem látom sok értelmét a variálásnak, az alapértelmezett beállítások megfelelőek lesznek a feladatra.

Gyorsan ránéztem a Q4OS-re egy VirtualBoxban, és tetszik. Gyorsan bootol, kevés RAM-ot használ, a TDE is használható számomra:

  • TDE felület, konsole + htop: ~330MB;
  • Mate felület, mate-terminal + htop: ~410MB;

Systemd-s. Mondjuk a kernel nem a legfrissebb (4.19 körüli), de ez engem annyira nem zavar. Low-end gépeimre szerintem ezt fogom tenni.

Milyen hatterrel rendelkeznek akik hasznalnak?

 

Igy latatlanba +2GB RAM, es linux mint / ubuntu mate.

Ez egy elég szerencsétlen kombó. Hogy nem is ért hozzá, de régi gépet sem akar cserélni. Pedig kompromisszum az itt húzódik meg pontosan. A soványabb disztrók sajnos mindenképp fapadosak és igényelnek egy kis tudást. Mivel nem tudnak annyi kezdőket annyira mindenbe kiszolgáló bloatot leszállítani. Amelyik disztró meg le tudja, megfelelő grafikus felülettel, az meg viszont nem lesz sovány.

Én épp azért szoktam laikusoknak ajánlani, ha nem akar tanulgatni, meg nem érdekli a technikai háttér, akkor inkább vegyen modernebb gépet, modernebben azt értve, hogy lehet használt, csak ne 10 éves, hanem az utóbbi néhány évből.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

a rolling release ha jól tudom az arch/manjaro sajátja, az ubuntu pont az ellentettje. Kérem, valaki javítson ki, ha rosszul tudom.

Szerintem a 2 gb ram nagyon kevés, bővítve 4 Gb-ra már használható, én a linux mint-et javasolnám xfce-vel, celeron g1840/4gb/ssd kombóval mindennapi használatra modern böngészőkkel kényelmes. 

Szerintem a bankoláshoz nem szükséges külön "biztonsági" beállítás. 

*** Eddigiektől független kérdés:

Ha valaki megnyerné a lottót, jelenleg 2800 millió forint körül van, akkor hogy kérné ki a pénzt és hogy kezelné? Ott már számít a biztonság, több százmilliók egy számlán. Külön pc a bankoláshoz, külön mobil a hitelesítéshez, vpn-dehová, milyen ötletetek van?

"Ha valaki megnyerné a lottót, jelenleg 2800 millió forint körül van, akkor hogy kérné ki a pénzt és hogy kezelné? " - Saját bankot csinálnék belőle :-D De a viccet félretéve (bár nem lottózom), de nagy és közepes bankoknak is van privát banki szolgáltatása, befektetési tanácsadással, tok-vonó. Ilyenből mondjuk olyan 8-10 helyen érdeklődnék, aztán ahol kedvezőek a kondíciók/jó az ajánlat, abból kiválasztanék néhányat, és az ott nyitott a számlákra utaltatnám a nyereményt. (Az ilyen "VIP" számlákhoz banki oldalon minden esetben szigorúbb szabályok szerint lehet hozzáférni (nem akármelyik munkatárs nézhet bele pl. a számlatörténetbe, illetve minden betekintés, művelet megjelenhet akár a számla tulajdonosa által elérhető "audit trail"-ben is.).
Normál "napi költéshez" meg havi értelmes összeggel feltöltött hétköznapi lakossági számlát tartanék meg, ahova a befektetési számlákról kerülne rendszeresen átutalásra a "zsebpénzem" :-) Ja, és az életszínvonalat lassan, finoman adagolva tolnám fölfelé, nem azonnal mindent _is_ megvéve :-D

Debian, xfce, anyosomnal elzorog egy p4/2GB-os konfigon.

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Netezésre ez a gép nem alkalmas. Bankolásra viszont igen, szinte bármelyik low-end disztribúcióval. Én Xubuntu LTS-t raknék rá.

Xubuntuban tapasztalat alapján jó a magyar nyelvi támogatás. Lubuntut nem használok.

Ezek szerint Lubuntu és meglepetésemre Kubuntu is kevesebb RAM-ot eszik mint a Xubuntu:

https://www.ubuntubuzz.com/2019/07/comparison-of-memory-usages-of-ubunt…

Viszont igazán nem az OS-en bukik el ez a gép, hanem a böngészőn. Abból pedig ami friss és biztonságos az mind zabálja a memóriát, amint megnyitnak egy Facebookot.

Van egy régi C2D T9500 + 4G DDR2 RAM + SSD notebookom. Már nem villám, de - hacsak nem a 2G RAM miatt mondod - bőven alkalmas netezésre. Még FB meg hasonló bloat dolgok is egész tűrhetően mennek rajta, adblocker nélkül is.

Xubuntu és FF van rajta.

Igen ám, de ebben a szóban forgó gépben majdnem biztos, hogy nem a legerősebb C2D van, hanem valami gyengébbik, és efölött meg csak 2 GB RAM, és az is nagyon valószínű, hogy csak HDD only. Így meg azért változni tud a felállás. Persze megoldható, AntiX pl., MX, bár én az Arch32 felé hajlanék IceWM-szintű felülettel, de az meg nem kezdőknek való. Ebben a szóban forgó gépen a 2 GB RAM a szűk keresztmetszet, és nem is annyira az OS-nek, hanem a mai bloat böngészőknek és bloat webnek kevés. Linuxból akár a legbloatabb Ubuntu Gnome, Fedora Gnome, Manjaro KDE is elmegy 2 GB RAM, de ahogy megnyitsz egy böngészőt, úgy le tud menni durván swapelésbe a történet.

Ráadásul mivel laptopról van szó, azokban még ebben a korszakban olyan chipset volt általában, ami max. 2 GB RAM-ot támogatott. Ami akkor elég is volt, egy SP3-as XP-nek, meg az akkori, 10 évvel ezelőtti, systemd-mentes, max. Gtk2-es, Qt4-es Linux disztróknak. Meg akkor még a net sem volt ennyire bloat, hogy minden oldalon JS hegyek tornyosulnak.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Erről nekem az a véleményem, hogy egy kisebb SSD árát mindenképpen tessék egy ma használni kívánt gépre rákölteni. Már tényleg 10 000 Ft alatt lehet kapni olyat, amin egy oprendszer elfér, a maradék meg mehet a régi HDD-re - már ha van hely neki.

Ha ismerősök betalálnak ilyen milyen gépet vegyek kérdésekkel, mindig lebeszélem őket arról a kezdeti elképzelésről, hogy új laptopot kell vásárolni 80 - 100 000 Ft-ért. Az a gagyi HDD miatt úgyis ugyanolyan használhatatlan lesz, mint a régi. Inkább egy SSD upgradet szoktam javasolni, mert a jellemző 4G memória meg valami i3 processzor azért átlag felhasználásra még talán elegendő. Eddig mindenki elégedett volt az eredménnyel (youtube, facebook megy).

Ez nálam is így van. Nem engedek 80-100 ért új laptopot venni, mert akkor nem én tartom karban. Használt üzleti szériás thinkpad vagy dell ssdvel. Ha meg érdemes menteni a régit, abba megy ssd.

De jártam már úgy is, hogy a kedves ügyfél (rokon) nem akart költeni a régi lassú "ócska" gépére és mindenképpen új laptopot akart. Pénze volt. Szóval vetettem vele 250 ezerért új dellt. A régi gépér meg adtam tíz ezer forintot, aminek nagyon örült, hát még én! Az az ócska dell egy latitude E6520. Most is borsos áron adják számlásan jótállással. Ez két éve történ. Le nem cserélem. Hasonlóan jártam egy hibrid nvidia kártyás acer laptoppal. Azt is jóáron szivességből felvásároltam és ment bele ssd. Szóval van két felesleges laptopom, amit szeretnek "bérelni" a családtagok.

Szerkesztve: 2020. 11. 06., p – 04:22

Olcsó MacBook Air?

macOS azért mégiscsak Unix, nem valami Unix hamisítv utánzat Linux, azon biztos megy a bankolás.

Ja, vagy Macbook, vagy még inkább egy Zenbook. Hiszen aki még ilyen 10 éves, már a maga korában is alsó kategóriásként kijött gépeket próbál használni, az általában tele van dellával, és fél-egy millás ultrabookok között szokott válogatni vásárláskor, a pénz nem számít alapon. Laikusoknak meg annál is fontosabb, hogy unix-like rendszer fusson rajta.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Ennél gyengébb gépre (meg nem mondom a pontos paramétert valamelyik öreg pentium volt) apámnak raktam fel debian-t lxde-vel 2-3 éve. Van benn 2 gb ram. Eldöcög a böngészés (hát facebookra inkább a telefonját használja, de mondjuk adblockerrel a híroldalak rendben vannak) és ha elutaznak filmezésre is jó. Bankszámlája nincs, ezért a netbankról nem tudok nyilatkozni.

üdv: pomm

A 852-es kídlap telepötúsa sikeresen befejezádétt

Szerkesztve: 2020. 11. 06., p – 07:35

Én tolnék fel egy Linux Mintet XFCE-vel vagy Mate-vel. Erőforrásigénye nincs, sok minden benne van, stabil, működik. C2D gépemen én is azt használom régóta, szüleim is azon ismerkedtek meg a Linuxszal. Azóta nem is akarnak mást. Egyszer bepróbáltam a Win10-et náluk. Nem jött be :D

ublockot tegyél fel a böngészőbe azért. A böngésző macerásabb kérdés lesz.

- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...

+1 a Mint-re. Mellesleg nálam egy Lenovo T400-ason 2 GB RAM-mal simán megy, böngészni is lehet vele. Nem állítom, hogy egész nap táltos, de ha nagyon lelassul, bezárom a Firefoxot, aztán újra megnyitom.

Mellesleg érdekelne, hogy melyik netbank érintett, mert rémlik, hogy valamelyik bank (talán CIB?) a beléptetéskor egy javás klienst használt a biztonsági kód generáláshoz. A Java meg eléggé zabálja a memóriát. Egyáltalán van még ilyen fasság valamelyik netbanknál? Vagy már mindegyiknek sikerült kétfaktorosra átállnia?

Már CIB sem használ Java-t. Nekem is van T400-am, csak 4 GB RAM van benne + SSD. Mindennapi netezésre biztos nem használnám, de eszközök konfigurálására még tökéletes (kivétel egyet, ahol egy CPU instrukció hiánya miatt meghal a plugin).

Egyébként de. Pontosabban a webes "új" megoldás és a letöltős javás app együtt adja ki nagyjából a teljes funkcionalitást. Félbemaradhatott az átállás, azóta párhuzamosane megy a két dolog. Például:
- webes: lehet push üzenetes tranzakció értesítéseket beállítani a mobil appal párban
- javás: sms alapú tranzakció értesítések ki/be kapcsolgatása. Elektronikus kivonatok. 

Persze a kódot nem pécés app generálja, hanem mobiltelefonos. Csak régebben a javás indult böngészőből, csak megszűnt a java plugin támogatása. Később csináltak belőle javával egybecsomagolt letöltős indító pakkot.

- javás: [...] Elektronikus kivonatok. 

Ez amúgy rettentően szánalmas 2020-ban, hogy sem a mobilapp, sem a böngészős netbank nem tud elektronikus kivonatot generálni - ha nem tudod a java-s cuccot feltelepíteni valamiért (céges gép, stb.), akkor hívhatod az ügyintéző nénit. 

Céges gépen nem privát netbankolunk

Az átlag irodista az egész napos YouTube fullHD/4K zenehallgatást csak arra a 3-4 órára szakítja meg, amíg gyorsan rápillant a Facebookra. Szeretném azt hinni, hogy az a heti ~5 perc, amit a pénzügyeimmel eltöltenék, nem befolyásolja érdemben a cég eredményét. :)

Akkor viszont érdemes különbontani a problémákat. :)

  1. Adott az alábbi line-up: iPhone, iPad, céges laptop (admin jog nélkül), androidos céges telefon, Samsung Galaxy valami tablet. Ezen eszközök egyikén sem tudsz CIB-es számlakivonatot letölteni. Erre szerintem nincs mentség 2020-ban.
  2. Céges gépen szabad-e privát netbankot használni?
  3. Megbízom-e a céges gépben annyira, hogy azon használjam a netbankot?

Web böngészőt ugye nem akar futtatni? Akkor elég a 2 GB RAM.
Ha akar webet is böngészni, akkor rakjon bele még 2 GB RAM-ot.

Milyen memória kell bele? Van még benne szabad memória foglalat? Megnézem, hátha hentereg valahol.

4 esetleg 8 GB RAM-al, Xubuntu LTS-el szerintem teljesen jó lehet.

Szvsz simán elég lesz a netbankhoz a kraft. Én is LXDE-t tennék fel, csak inkább Fedorára, de nem azért, mert nem jó/alkalmas az Ubuntu, hanem, mert a Fedorát szeretem/preferálom desktopnak.

Nem úgy kell elképzelni, hogy egyszerre 20 tabot fog használni, és közben libreoffice-al szöveget szerkeszt, csak a böngésző, csak a netbanknak elégnek kell lennie a 2 GB ramnak. Mivel SSD lesz benne, nem lesz feltűnő, ha swappolni fog...

Pár éve netbookon csináltam mindent 1 GB (később 1,5 GB) ram társaságában, lassú volt, mint a fene, de működött :-)

Tegyél bele még 2 giga memóriát és bármilyen disztró jó lehet rá. Egy C2D gépemen Slackware64-current fut Plasma5 rendszerrel. Gördülékeny. XFce-vel meg még gyorsabb.

Egy hasonló gépre (P5VD2-MX SE) raktam pár hónapja Arch-ot. Feltehetően a Manjaro is prímán menne rajta. 

A régi alaplapi video driverrel küszködni kellett, ez volt a megoldás:

Problem:

Some old video drivers do not work easily with modern kernels.
The openchrome driver, used for Via Chrome graphics is one that does not.
The problem is the kernel flag CONFIG_IO_STRICT_DEVMEM which, for security reasons,
prevents userspace programs from accessing hardware registers.
This prevents these drivers from mapping the framebuffer unless special steps are taken.

Symptoms:

The installation disc may fail to start X unless a safe mode boot is selected.
In the installed system, the vesa driver is used instead of the chip-specific driver,
but it gives very poor results with tearing and ghost cursors, especially
when there is a load on the cpu.

Solution:

1. Use the kernel command line parameter "iomem=relaxed".
   This allows proper framebuffer mapping. For a one-off boot in this mode,
   simply press "e" when you see the GRUB menu, to enter edit mode.
   Scroll down to the kernel command line and add the required parameter.

2. To make the change permanent, you need to edit (as root) the /etc/default/grub file.
   There is a line in the file for the kernel command line. Simply add the

   "iomem=relaxed"

   parameter to this line. Then run update-grub. Every subsequent update
   of GRUB will include the new parameter.

3. This change alone makes the vesa driver work much better.
   The image is sharper, there is no tearing and no ghosts.
   However there may still be problems with the video mode,
   causing a mismatch between the picture size and the screen.
   This disappears when you use the card-specific driver.
   But because this driver was not in use during installation,
   you must either edit it into /etc/X11/xorg.conf in place of the vesa
   driver or add an extra configuration file in /etc/X11/xorg.conf.d,
   for example:

    Section "Device"
        Identifier "Videocard0"
        Driver     "Openchrome"
        VendorName "Via"
    EndSection

Lógok a szeren (K. Frigyes)

Lógok az ereszen (Sz. József)

Köszi mindenkinek, megnézem a Lubuntut és Xubuntut elsőnek. Aztán ha nem jó, a többit.

Mivel nem minden kérdésedre válaszoltak, ezért válaszolok.

Ha kb tíz éves gép, akkor valszeg nem támogatja, vagy nagyon kezdetlegesen az uefit, legyen inkább letiltva és mehet egyetlen particióra az egész linux ssd-n. Esetleg a swapnak egy swap partició, de az sem kötelező,  swapfájlt is használhatsz. A swapnak célszerű legalább akkorának lennie, mint a fizikai memóriáank, ha szeretnél hibernálni. Ennél a gépnél minimum 4 GB swap legyen, de inkább nagyobb.

A kérdés elejét nem igazán értem. Mert ennyi erővel lehetett volna az is, hogy melyik ubuntu linuxot.

A gép paramétereit hiányosan adtad meg. Az sem elenyésző milyen videokari van benne, meg az sem - amit már más is jelzett, hogy milyen az a c2d proci. Ha szar, akkor tök mindegy milyen lepusztult asztallal raksz fel ubuntut. Csak annyit érsz el vele, hogy ellenszenvet váltasz ki abból a felhasználóból, akinek telepíted. Azt foja látni milyen szar gagyi grafikája van egy windowshoz képest és még lassú is.

Debian jó választás, ha debian vonalon akarsz maradni, de centos (szigorúan a 7-es) a régi hardver támogatás miatt. Utóbbit jól beállítani lehet neked komoly kihívás. Ha meg mindenképpen ubuntu, akkor Xubuntu vagy Lubuntu és 18.04LTS ne a 20-as.

 rolling release jelleggel mint az Ubuntul Lts-ek, ...

Az Ubuntu LTS éppenséggel nem rolling release

Szerkesztve: 2020. 11. 06., p – 20:09

Ubuntu 20.04.1 LTS, c2d, imac, hdd teszi a dolgát.

szerkesztve: 4gb ram :)

sudo mount -o ro /hup.hu

Kérdés, hogy mit jelent bankolni? Nekem pl. Android-on egyszerűbb a banki szoftvert használni, mint gépen a webes változatot.

Telefonos banki app sokszor egyszerűbb, átláthatóbb, mint a böngészős verzió.

Úgy könnyű, hogy a feature-ök nagy része hiányzik belőle. :)

A telefonomon négy (magyarországi) brick & mortar bank appja van telepítve, ebből egy tud csak rendszeres utalást beállítani. De fintech téren sem túl rózsás a helyzet, a három telepített appból szintén csak egy tud ilyet.

Fetettem virtualboxba, első frissítés után a lightdm nem indult el, "service hold-off time over scheduling restart" hibával... Ráadásul csak egy villigó kurzor volt fekete kijelzővel a bal felső sarokba, ha valaki nem konyít kicsit a rendszerhez, azt hihieti, hogy kifagyott. Rebootoltam, és ugyan így nem indult el a lightdm... Azért ez fura.

Hasonló Dell noti van a közelemben, P8400-as proci, 3 GB RAM (a gyári 2 GB mellé került egy kukázott 1 GB-os modul), Linux Mint szaladgál rajta XFCE környezettel. Teljesen jól használható böngészésre, filmezésre, irodai jellegű feladatokra. A szűk keresztmetszet az 1 TB-os HDD, de így is feláll azért 1-1,5 perc alatt. Költeni már semmilyen módon nem fogunk rá. :-)

Van itthon 2006-ból egy IBM Thinkpad R51e, 1GB RAM, 1.5GHz Celeron M processzor, 120GB HDD. Szóval nem egy erőgép. Linux Mint volt rajta, de most feltoltam rá egy Q4OS-t, és mint a rakéta, úgy hasít ;) de komolyan, Kate és gcc is megy rajta szépen, programozni simán tudnék rajta, a munkám böngészőtől független (~95%) részét szerintem tudnám csinálni vele. Pláne ha kapna egy SSD-t.

(A Chromiumtól persze kidől.)

A topikon felbuzdulva előkapartam a szekrény aljából az ezeréves Acer Travelmate 5330-t :) 2 GHz Cerka, alapból 2GB DDR2 RAM, de találtam bele modult, így most 4 GB RAM, egy 32GB SSD-t raktam a 128GB HDD helyére (azon még megvan a régi dualbootos XP-Debian Lenny páros :) )

Feltelepítettem egy 32 bites Linux Mint 19.1 Mate-el. Egész kezelhető, még a Facebook is egész jól használható a Firefoxxal. Youtube videóknál észlelhető csúszás a kép és a hang között.

Végső (nagyon halvány reményű!) célom a A Skype lett volna, csak aztán olvastam dobták a 32 bites vonalat a kliens esetében. Felraktam a Chromimot hogy mit tud a webes verzió, abban elindul ugyan, de csak chatre.

Egyelőre gyanítom, hogy a beépített webcamera sem megy. Azzal még lesz küzdelem szerintem, főleg hogy a régi vinyó tartalma alapján kitalálható, hogy nem mostanában foglalkoztam utoljára Linuxxal :) , akkor sem voltam pro és elég sokat is felejtettem. (Már persze ha lehetséges egyáltalán életet lehelni webcamerába Linux alatt...)

A hányás részemről is megvan az új kinézettel szemben, főleg hogy tényleg zabál mindent, sőt sokszor össze is omlik.... Ez most még csak egy 5-10 perces teszt volt, és türelemmel voltam :) - egy tinin biztos már felordított volna, hogy de már kattintottam, mér nem reagál ez a f*s :)