Erős linux notebook?

Sziasztok,

Notebook keresésben vagyok, hátha tud valaki javasolni valamit.

Must have:

  • 32G RAM, de bővíthető legyen 64-re (ez utóbbi sajnos kiejt sok használt Dell/Thinkpad gépet)
  • Jó hűtés, ne throttlezzon 2 perc után
  • Minőségi billentyűzet
  • A billentyűzeten módosító gomb lenyomása nélkül használható home, end, pgdown, pgup
  • Minimum 14" képernyő FullHD, de lehet bármi 16"ig (esetleg 17 is, de azt már kerülném)
  • Linux kompatibilitás
  • Felhasználó által bővíthető, szervízelhető (akku csere, memória, stb)
  • Garancia, szervíz háttér

Nice to have:

  • 4 magos processzor
  • 2.5"-s tárhely
  • Fizikai volume up/down/mute gombok (úgy tűnik 2020-ban ez már mission impossible, de hátha)
  • Minőségi webcam (manapság ez is lehetetlennek tűnik)
  • Ne legyen rajta numpad, hogy a billentyűzet középen legyen
  • Billentyűzet világítás
  • Fel/Le nyíl gomb ugyanakkora legyen mint a bal/jobb nyíl

Ami annyira nem számít:

  • Akku idő
  • Touchpad mérete
  • Hangszórók minősége

Amiket jelenleg nézegetek:

  • Dell precision gépek
  • Ajánlottak Tuxedo, System76 gépeket, de itt számomra kérdéses a szervíz háttér
  • Thinkpad P széria

Ha esetleg valakinek van a fentiekből, írhatna az élményeiről :)

Olyannyira nem találok használhatót, hogy már 15-16"-s gamer konfigokat is nézek, ott legalább a bővíthetőség és a hűtés rendben van..

Köszi!

Update: nice to have-be betettem a billentyűzet világítást

Hozzászólások

Részmegoldás: linux-on úgy állítod be a billentyűzetet, ahogy akarod, egy home-end-pgup-pgdown, volume up-down-mute nem nagy feladat xkb-ben, erre nem mennék rá külön, hacsak nem ragaszkodsz a feliratok helyességéhez a billentyűzeten.

Ha nem válaszolnék kommentben, hát küldj privátot!

HP Envy x360 15" gépem van. Nem volt olyan konfig ami tetszett volta. Vettem az Aqua-ba nagyobb nvme-t és 32GB RAM-ot, majd 10e hufért kicserélte a hivatalos szerviz, azzal a megkötéssel, ha elromlik a gép, akkor előtte vissza kell helyezniük az eredeti alkatrészeket és csak azután tudják kiküldeni.

Persze mielőtt  megvettem a gépet a szervizzel ezt leegyeztettem, mondtam nekik a gondom: hogy nincs olyan gép itthon, ami nekem megfelel.

Szerkesztve: 2020. 10. 23., p – 14:19

Nem írtad, hogy milyen legyen a bill. nyelve, ha ez nem szempont akkor CLEVO N141CU

edit: bár ez a 15w-os i7 nemtom mennyire vagy mennyire nem throttlingolna....

Nekem régebbi Precision volt (m4600), az kb. mint egy tank. Sajnos az újakat nem ismerem de a leírásod alapján nekem is az jutott elsőre eszembe.

T480? a must have listán mindent tud, a nice to have-ról meg csak a fizikai hangerőgombok meg a minőségi webcam hiányzik (720p asszem).

"Everything fails, all the time."

Én egy Thinkpad P50-et használok, az mindent tud a must have listáról, és a nice to have-ek közül csak a középen lévő billentyűzetet nem teljesíti, mert van rajta numpad. A P1 a hasonló kategóriájú újabb modellek közül, amelyiken nincs numpad.

Néhány pont bővebben:

ezt a gépet a régi jó Thinkpadekhez való visszatérés jegyében tervezték, így kifejezetten jól szerelhető, az alján lévő fedlapot kell csak lecsavarozni, és máris hozzáférhető a memória és a háttértárak. 2 db 2.5"-ös bővítőhellyel rendelkezik, ebből az egyikbe két M2 SSD-t is lehet tenni (sajnos mind ehhez, mind a plusz 2.5"-ös meghajtóhoz külön bővítőkeret kell, amit nem adnak a géphez).

A hűtését arra méretezték, hogy az opcionálisan (méregdrágán) bele vehető Xeon processzort is kiszolgálja, ezért viszont jó hangos, amikor 100%-on megy. Cserébe üresjáraton kikapcsol a ventillátor, teljesen hangtalan a gép.

A billentyűzete még jobb, mint a munkahelyi Thinkpad Carbon X1-emé - volt több Lenovo előtti thinkpadem is, na meg van egy IBM Model M-em, ezért eleinte tartottam az újhullámos szigetes billentyűzetektől, de ezek kifejezetten kényelmesek, kézre állnak.

Linuxon minden működik rajta, a dedikált videokártyához célszerű feltenni a zárt NVidia drivert.

Szerkesztve: 2020. 10. 24., szo – 09:16

Gamer noti?

Na, most olvastam az utolsó sort, sokan vesznek ilyesmit, ha erős gép kell, és nem akarják a világ összes pénzét rákölteni. Bár ezek sem olcsók.

Én is ezen fetrengek most, linuxos notit akarok venni, és nem találok normálisat. Ami lenne normális, azt nem lehet kapni, amit lehet kapni itt UK-ben, az jó drágán gamer noti és az sem mindig jó.

Pedig nekem nincsenek is olyan luxus igényeim, mint a kollégának, nem kell 32-64 GB RAM, elég a 16, de az dual channeles legyen, legyen normális IPS-ses FullHD kijelző (60 Hz elég), aminek az sRGB színtérlefedettsége közelítse a 90-100%-ot, és legyen Ryzen-es (4700U, 4800U, 4600-4800H), ha van is benne dedikált GPU (nem követelmény), az AMD legyen. Nálam pedig még az sem szempont, hogy aksi jó legyen, nem hordozom, súly sem számítana, méret sem számítana (15,6 colt preferálnám, de bármi lehet 12-17 col között), csak legyen normális. Billentyűzetre sincs megkötésem, csak hogy ISO kiosztás legyen, nem kell magyarnak lennie, nem muszáj bele háttérvilágítás, nem érdekel mihez kell Fn gombot nyomni. Hűtése is lehet hangos, csak ne elviselhetetlenül legyen hangos, mint egy szerver, hogy ne lehessen mellette megmaradni, szóval nem zavar, ha észszerű kereteken belül hangos a hűtő, csak hűtsön normálisan.

Mégse találok, mert ami lenne készleten, azokkal mindegyikkel van valami baj, ócska TN kijelző, vagy ha IPS is, akkor csak 60% színtérlefedettség, vagy csak 8 GB RAM van benne (ez gamernél bővíthető, de U-s procinál sokszor be van forrasztva a RAM is), vagy a dedikált GPU NV-ás, amit nem akarok Linux alá, hogy aztán zárt NV driver miatt ne tudjak kernelt frissíteni. Pedig 350-500 ezres árkategóriában nézelődök már kínomban, eredetileg ~200-250k-ban gondolkodtam.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Monitorra kötéshez ezekkel a kisméretű PC-kkel szemezek, igaz Ryzen5 kategória nekem bőven elég:
https://ipon.hu/shop/termek/asus-vivomini-pc-pn50-amd-ryzen-7-4800u/186…
https://www.cpubenchmark.net/cpu_lookup.php?cpu=AMD+Ryzen+7+4800U&id=37…

Monitor mögé felszerelhető (PN60-nal van tapasztalatom), mondjuk a bekapcsológombját egy csatlakozóra is kihozhatták volna mert a monitor mögé nyúlni nem igazán elegáns.

A Dell Latitude szeria is tudja.szerintem.

Lenovo P53. WWAN kivételével minden alapból működik Ubuntu alatt. 10db van kiosztva szervizelni még nem kellett.

Utódja P15 lesz mert a P53 kifutó.