Okmányiroda és az e-személyi "biztonsága"

Lejárt a személyim, ezért újat kellett csináltatni. Július közepén járt volna le, igy gondoltam, június végén foglalok időpontot Kormányablakba.

Hát időpont nem volt a közelben, ezért kénytelen voltam a VII. kerületi Kormányablakba foglalni (Blaha).

El is jött a foglalás napja, 11:15-re volt időpontom, 11:10-re értem oda.  A kijelzőkön közben folyamatosan ment a kormánypropaganda (autóhitel, babahitel, csok, szja mentesség), továbbá az, hogy Covid miatt továbbra is postán küldik ki az okmányokat. 11:18-kor hivtak is, mondom az ügyintézőnek, hogy mit szeretnék, el is kezdte kitölteni a papírokat. Fénykép, ujjlenyomat stb. Utána elkezdi mondani, hogy majd sms-ben értesítenek ha elkészül.

-Elnézést most olvastam, hogy minden okmányt postán küldenek ki...

-Igen, kiküldhetjük postán is, de úgyis be kell jönni aktiválni.

-Ok, akkor sms és bejövök.

 

Kaptam egy borítékot, benne plasztik kártya, rajta egy PIN, egy PUK és egy REGISZTRÁCIÓS kóddal.

PIN: e-személyi aktiváláshoz a default pin, első használatkor meg kell változtatni (6 számjegy)

PUK: ugyanaz mint a SIM kártyáknál, ha elbaszod a PIN-t ezzel még van remény

REG.: ezzel okmányiroda nélkül lehet Ügyfélkaput regisztrálni (nekem nincs rá szükségem mert már 10 éve van Ügyfélkapum)

 

Pár nap múlva jön az SMS, hogy elkészült, lehet érte menni. Bementem, kb 5 perc várakozás után szólítottak. Az ügyintéző elkérte a kártyát, bepötyögte a PIN-t a terminálba, közben ez a beszélgetés zajlott le:

-Akkor most aktiváljuk a kátyát. PIN kódnak beállítom a születési dátumát jó?

-Elnézést, de nem jó. Mivel így rákérdezett, ezért gondolom mindenkinek felajánlják ezt a lehetőséget, szóval ha találok az utcán egy E-személyit, akkor jó eséllyel a születési dátum lesz a PIN kód. Szóval inkább mondanék én egy számot.

...pislogás mint hal a szatyorban...

-Rendben, mi legyen a kód?

-Diktálom... (ez is WTF kategória, miért nem irhatom be én a PIN-t? Terminál nincs kitéve, a gépen nyomkodta az ügyintéző).

-Végeztünk, viszont látásra.

-Köszönöm, viszont látásra.

 

Szóval ha találtok egy e-személyit, valószínűleg rajta lesz a PIN-je is....

Hozzászólások

"Mivel így rákérdezett, ezért gondolom mindenkinek felajánlják ezt a lehetőséget, szóval ha találok az utcán egy E-személyit, akkor jó eséllyel a születési dátum lesz a PIN kód"

Szerintem erre nincs protokoll, ügyintézője válogatja. Amikor én csináltattam e-személyit, az ügyintéző tőlem kérte, hogy gépeljem be a PIN kódot, ő nem is tudta azt meg.

Meg gyakoroljak egy kicsit ezt az e-ugyintezest. Nalunk meg nem mukodik eleg jol, azert nem maszkal az utcan annyi Pirate Ponten.

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?

Én már úgy vettem át az e-személyimet, hogy előzőleg vettem egy Reiner Cyber Jack Basis kártyolvasót.

a használatához szükséges programok: ( Knoppix linux-ra tettem fel, ezért vannak i386-os csomagok )

 dpkg -i libccid_1.4.26-1_i386.deb
 dpkg -i libpcsclite1_1.8.20-1_i386.deb
 dpkg -i pcscd_1.8.20-1_i386.deb

 dpkg -i libifd-cyberjack6_3.99.5final.sp11_i386_d09.deb
 dpkg -i eSzemelyi_Kliens_x86_1_3_7.deb

           ( értelemszerűen a https://eszemelyi.hu/letoltesek  -nél lehet megtalálni - ill az aktuális változatot )

Maga a kártya menedzselő program:  /usr/bin/@eszig-cmu -> /usr/lib/ESZEMELYI/eszig-cmu

És otthon a legmagasabb biztonsági intézkedések közepette aktiváltam a személyim azonosítóját; az e-aláírás az átvételt követően két év múlva lejárt, már csak a következő új személyin lehet aktiválni.

Nálam is van otthon egy Cyber Jack Basis, de még nem lőttem be linux alá.

Tartok tőle, hogy az eSzemelyi_Kliens-ből nincs gentoo ebulid... :-D

"Jegyezze fel a vádhoz - utasította Metcalf őrnagy a tizedest, aki tudott gyorsírni. - Tiszteletlenül beszélt a feljebbvalójával, amikor nem pofázott közbe."

Itt mást írnak:

https://eszemelyi.hu/gyik/gyik_elektronikus_alairas

Lejárt az e-aláírás tanúsítványom. Hogyan tudok újat igényelni?

A tanúsítvány a lejáratát követően nem használható érvényes e-aláírás létrehozására. Új tanúsítványt jelenleg személyesen a kormányablakokban, okmányirodákban lehet igényelni, érvényes, tároló elemmel rendelkező személyazonosító igazolványra. A lejáratot követően az e-aláírás szolgáltatás további igénybe vételéhez új szolgáltatási szerződést kell kötni.

Nem írják, hogy csak az új személyire lehet kérni lejárat után új e-aláírás tanúsítványt. Vagy lehet, hogy nálad azért van így, mert maga az okmány mondjuk másfél éven belül lejár, a cert amit rátennének az meg 2 évre szól?

Lehet meg ugy szemelyit frissiteni, hogy nem adom meg az ujjlenyomatomat?

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Nekem is épp a napokban járt le, de ez „vidék”. :) Az ügyintéző megkérdezte, hogy szeretném-e, hogy az ujjlenyomatom is bekerüljön a csipbe. Erre egy határozott nemet válaszoltam. Utána még volt pár kérdés, hogy még mi (ne :) ) kerüljön bele. Miután végzett az adatfelvétellel, kaptam az igénylő lapról egy másolatot. Azon a következő sor szerepel:

Ujjnyomat információ: Ujjnyomat-felvételezés nem történt. Oka: visszautasította.

A többi helyre csak egy nem/igen válasz van írva. :) Lehet, hogy ezek után mint gyanús elem vagyok nyilvántartva..? :-D

de ha már megvan az e-szemályin rajt' a zujlenyomat, a pin meg a puk meg a zelektrónikus aláírásos a zimélcím, mingyá' meg is adhatnád a telefonod bankkártyád pin puk kodonjait a kapukódodat az otthonod biztonsági ajtózárad kulcsszámát mit számít má' lábméret hangfekvés szemfenéklenyomat íriszkép székletminta...
nemigaz :Đ

En csak azt lattam, hogy volt egy egyszeru kerdes reszemrol amire jott egy egyszeru valasz balagesz reszerol.
Ennyi is lett volna, ha te nem josz a szokasos kivagyi stilusoddal hozzaszolni egy olyan temahoz, amihez konkretan semmi kozod.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Csak éppen konkrét kérdésre felejtettél el válaszolni.

A kérdésem pontosan ez volt:

"Miben segít az utazás és útlevél téma kapcsán, ha van ujjlenyomat a személyin? Ahova útlevél kell, oda útlevél kell :). Ahová meg elég a személyi, ott van olyan korlátozás, hogy csak ujjlenyomatossal lehet belépni? "

Erre kaptam, hogy az USA-ba meg Kanadában kell(het) biometrikus ÚTLEVÉL....  én az vártam volna, hogy kapok valami infót egy rakás előnnyel, hogy miért is legyen a személyin "bio anyag", vagy egy "stílusos" "egyes leülhetsz" linkket, ahol azt taglalják, hogy bio személyivel olcsóbb a kóla a sarki közértben Bahamákon, vagy hamarább kapsz vízumos stb. De még egy szimpla "Semmiben." - ja bocs "semmiben" is tökéletesebb lett volna.

elfogyott nalad a google kvota mara, vagy alapbol nullan volt?

 

koszovoba nem lehet beutazni csak biometrikus szemelyivel peldaul, de en aztan magasrol teszek arra hogy szerinted van-e elonye, mert hatranya, na az biztos nincs. kiveve ha az ember alusapiban jar minden nap...

az útlevélen kötelező, a személyinél nem.
személyit kiváltani, hordani kötelező, útlevelet nem.

a választás szabadsága - de legalábbis annak illúziója - meg jó dolog. növeli az önbecsülést:))
plusz, ha nem kötelező a kormánnyal nem kell együttműködni, és különben is rezsicsökkentés van és így ó'csób.

mostmár mindent tu'cc

" viszont ha nincs személyid, nem kaphatod meg sem az első útleveled "

Nagy tévedésben vagy. Útlevelet állítanak ki születési anyakönyvi kivonat alapján is, nem kell hozzá személyigazolvány.

http://kormanyablak.hu/hu/feladatkorok/111/OKMIR00021

Az úti okmány iránti kérelem előterjesztésekor a rendelkezésre bocsátandó adatok igazolására be kell mutatni:

" - az érvényes állandó személyazonosító igazolvánnyal vagy más, a személyazonosságának igazolására alkalmas érvényes hatósági igazolvánnyal nem rendelkező magyar állampolgár kérelmező születési, továbbá a névviselés megállapítására alkalmas házassági anyakönyvi kivonatát "

Ha például lejárt minden személyes iratod, vagy megszülettél, és még nem rendelkezel ilyennel, a születési anyakönyvi kivonatod alapján is tudsz útlevelet kérni.

 

Amikor jogosítványt kérsz, akkor is elég bemutatnod az útleveledet hozzá. Egyáltalán nem szükséges a személyigazolvány a magyarországi ügyintézésekhez.

USA: normál magyar turista esetében vagy biometrikus útlevél (piros) ÉS ESTA engedély - VAGY kék útlevél ÉS vizum . Vannak kivételek persze (nem járhattál előtte Iránban pl., főleg ua. az útlevéllel), de a "csak" az szerintem nem állja meg a helyét. Vagy a CoViD miatt változott valami?

Véget ért a biliárdpari és vesztettél?

igen, amerikaba pl csak biometrikus utlevellel lehet beutazni

Ez jelenleg nem igaz. Nem feltétel a biometrikus útlevél a beutazáshoz az USA-ba. Ha nincs biometrikus útleveled ÉS ESTA engedélyed akkor kell vizum. Rohadtúl lényegtelen, hogy kell-e a vizumhoz újlenyomat vagy sem!

Szerintem erdekes adalek volt, informaciotartalommal.

Csak nem tudom, hogy ez most beugrato kerdes-e, es a te flamed indulasatol mered-e a szalat, mert abban konkretan csak te ertetlenkedsz, azaz ket szereplos.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

A kijelzőkön közben folyamatosan ment a kormánypropaganda

Itt már tudtam, hogy a semmin fogsz picsogni :)

bocs, de kamu amit írtál. #worksfortrey

Egyébként egy pillanat alatt meg lehet változtatni a PIN-t, úgyhogy... meh.

(de egyébként valóban fogalmatlanok, anyámnak sikerült kapnia egy olyan tanúsítványt, ami elgépelt e-mail címre szólt... azt már magamtól tudtam, hogy nem ellenőrzik az e-mail címet [végülis, minek is...], de hogy nem létező domainre is kiállítsa, az széép)

BlackY

"Gyakran hasznos ugyanis, ha számlálni tudjuk, hányszor futott le már egy végtelenciklus." (haroldking)

Itt ÉÉÉÉHH és a az ÉÉHHNN is divat. :D

Nekem a mai kedvencem a SZÜF űrlapos beküldéshes tartozó "nem sikerült a víruskeresés" hibaüzenet. (amilyen komoly dolgok ezek azt tippelném, hogy nem tetszett neki a szóköz a fájl nevében :D)

Értem én, hogy nem sikerült, de mégis ezt miért kell a usernek tudni és miért akadályozza meg az űrlap beküldését...

A Mechwart ligetnél történt az aktiválás az én esetemben és azt adhattam meg a pinpad-on, amit akartam.

Persze mondhatjuk, hogy a hivatali kamerákon át elvileg láthatták, hogy mit állítok be - de ilyen mértékig direkt nem merülök bele gondolatilag...

"Jegyezze fel a vádhoz - utasította Metcalf őrnagy a tizedest, aki tudott gyorsírni. - Tiszteletlenül beszélt a feljebbvalójával, amikor nem pofázott közbe."