Okmányiroda és az e-személyi "biztonsága"

Lejárt a személyim, ezért újat kellett csináltatni. Július közepén járt volna le, igy gondoltam, június végén foglalok időpontot Kormányablakba.

Hát időpont nem volt a közelben, ezért kénytelen voltam a VII. kerületi Kormányablakba foglalni (Blaha).

El is jött a foglalás napja, 11:15-re volt időpontom, 11:10-re értem oda.  A kijelzőkön közben folyamatosan ment a kormánypropaganda (autóhitel, babahitel, csok, szja mentesség), továbbá az, hogy Covid miatt továbbra is postán küldik ki az okmányokat. 11:18-kor hivtak is, mondom az ügyintézőnek, hogy mit szeretnék, el is kezdte kitölteni a papírokat. Fénykép, ujjlenyomat stb. Utána elkezdi mondani, hogy majd sms-ben értesítenek ha elkészül.

-Elnézést most olvastam, hogy minden okmányt postán küldenek ki...

-Igen, kiküldhetjük postán is, de úgyis be kell jönni aktiválni.

-Ok, akkor sms és bejövök.

 

Kaptam egy borítékot, benne plasztik kártya, rajta egy PIN, egy PUK és egy REGISZTRÁCIÓS kóddal.

PIN: e-személyi aktiváláshoz a default pin, első használatkor meg kell változtatni (6 számjegy)

PUK: ugyanaz mint a SIM kártyáknál, ha elbaszod a PIN-t ezzel még van remény

REG.: ezzel okmányiroda nélkül lehet Ügyfélkaput regisztrálni (nekem nincs rá szükségem mert már 10 éve van Ügyfélkapum)

 

Pár nap múlva jön az SMS, hogy elkészült, lehet érte menni. Bementem, kb 5 perc várakozás után szólítottak. Az ügyintéző elkérte a kártyát, bepötyögte a PIN-t a terminálba, közben ez a beszélgetés zajlott le:

-Akkor most aktiváljuk a kátyát. PIN kódnak beállítom a születési dátumát jó?

-Elnézést, de nem jó. Mivel így rákérdezett, ezért gondolom mindenkinek felajánlják ezt a lehetőséget, szóval ha találok az utcán egy E-személyit, akkor jó eséllyel a születési dátum lesz a PIN kód. Szóval inkább mondanék én egy számot.

...pislogás mint hal a szatyorban...

-Rendben, mi legyen a kód?

-Diktálom... (ez is WTF kategória, miért nem irhatom be én a PIN-t? Terminál nincs kitéve, a gépen nyomkodta az ügyintéző).

-Végeztünk, viszont látásra.

-Köszönöm, viszont látásra.

 

Szóval ha találtok egy e-személyit, valószínűleg rajta lesz a PIN-je is....

Hozzászólások

"Mivel így rákérdezett, ezért gondolom mindenkinek felajánlják ezt a lehetőséget, szóval ha találok az utcán egy E-személyit, akkor jó eséllyel a születési dátum lesz a PIN kód"

Szerintem erre nincs protokoll, ügyintézője válogatja. Amikor én csináltattam e-személyit, az ügyintéző tőlem kérte, hogy gépeljem be a PIN kódot, ő nem is tudta azt meg.

Meg gyakoroljak egy kicsit ezt az e-ugyintezest. Nalunk meg nem mukodik eleg jol, azert nem maszkal az utcan annyi Pirate Ponten.

When you tear out a man's tongue, you are not proving him a liar, you're only telling the world that you fear what he might say. -George R.R. Martin

Én már úgy vettem át az e-személyimet, hogy előzőleg vettem egy Reiner Cyber Jack Basis kártyolvasót.

a használatához szükséges programok: ( Knoppix linux-ra tettem fel, ezért vannak i386-os csomagok )

 dpkg -i libccid_1.4.26-1_i386.deb
 dpkg -i libpcsclite1_1.8.20-1_i386.deb
 dpkg -i pcscd_1.8.20-1_i386.deb

 dpkg -i libifd-cyberjack6_3.99.5final.sp11_i386_d09.deb
 dpkg -i eSzemelyi_Kliens_x86_1_3_7.deb

           ( értelemszerűen a https://eszemelyi.hu/letoltesek  -nél lehet megtalálni - ill az aktuális változatot )

Maga a kártya menedzselő program:  /usr/bin/@eszig-cmu -> /usr/lib/ESZEMELYI/eszig-cmu

És otthon a legmagasabb biztonsági intézkedések közepette aktiváltam a személyim azonosítóját; az e-aláírás az átvételt követően két év múlva lejárt, már csak a következő új személyin lehet aktiválni.

Nálam is van otthon egy Cyber Jack Basis, de még nem lőttem be linux alá.

Tartok tőle, hogy az eSzemelyi_Kliens-ből nincs gentoo ebulid... :-D

"Jegyezze fel a vádhoz - utasította Metcalf őrnagy a tizedest, aki tudott gyorsírni. - Tiszteletlenül beszélt a feljebbvalójával, amikor nem pofázott közbe."

Itt mást írnak:

https://eszemelyi.hu/gyik/gyik_elektronikus_alairas

Lejárt az e-aláírás tanúsítványom. Hogyan tudok újat igényelni?

A tanúsítvány a lejáratát követően nem használható érvényes e-aláírás létrehozására. Új tanúsítványt jelenleg személyesen a kormányablakokban, okmányirodákban lehet igényelni, érvényes, tároló elemmel rendelkező személyazonosító igazolványra. A lejáratot követően az e-aláírás szolgáltatás további igénybe vételéhez új szolgáltatási szerződést kell kötni.

Nem írják, hogy csak az új személyire lehet kérni lejárat után új e-aláírás tanúsítványt. Vagy lehet, hogy nálad azért van így, mert maga az okmány mondjuk másfél éven belül lejár, a cert amit rátennének az meg 2 évre szól?

Lehet meg ugy szemelyit frissiteni, hogy nem adom meg az ujjlenyomatomat?

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Nekem is épp a napokban járt le, de ez „vidék”. :) Az ügyintéző megkérdezte, hogy szeretném-e, hogy az ujjlenyomatom is bekerüljön a csipbe. Erre egy határozott nemet válaszoltam. Utána még volt pár kérdés, hogy még mi (ne :) ) kerüljön bele. Miután végzett az adatfelvétellel, kaptam az igénylő lapról egy másolatot. Azon a következő sor szerepel:

Ujjnyomat információ: Ujjnyomat-felvételezés nem történt. Oka: visszautasította.

A többi helyre csak egy nem/igen válasz van írva. :) Lehet, hogy ezek után mint gyanús elem vagyok nyilvántartva..? :-D

de ha már megvan az e-szemályin rajt' a zujlenyomat, a pin meg a puk meg a zelektrónikus aláírásos a zimélcím, mingyá' meg is adhatnád a telefonod bankkártyád pin puk kodonjait a kapukódodat az otthonod biztonsági ajtózárad kulcsszámát mit számít má' lábméret hangfekvés szemfenéklenyomat íriszkép székletminta...
nemigaz :Đ

En csak azt lattam, hogy volt egy egyszeru kerdes reszemrol amire jott egy egyszeru valasz balagesz reszerol.
Ennyi is lett volna, ha te nem josz a szokasos kivagyi stilusoddal hozzaszolni egy olyan temahoz, amihez konkretan semmi kozod.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Csak éppen konkrét kérdésre felejtettél el válaszolni.

A kérdésem pontosan ez volt:

"Miben segít az utazás és útlevél téma kapcsán, ha van ujjlenyomat a személyin? Ahova útlevél kell, oda útlevél kell :). Ahová meg elég a személyi, ott van olyan korlátozás, hogy csak ujjlenyomatossal lehet belépni? "

Erre kaptam, hogy az USA-ba meg Kanadában kell(het) biometrikus ÚTLEVÉL....  én az vártam volna, hogy kapok valami infót egy rakás előnnyel, hogy miért is legyen a személyin "bio anyag", vagy egy "stílusos" "egyes leülhetsz" linkket, ahol azt taglalják, hogy bio személyivel olcsóbb a kóla a sarki közértben Bahamákon, vagy hamarább kapsz vízumos stb. De még egy szimpla "Semmiben." - ja bocs "semmiben" is tökéletesebb lett volna.

elfogyott nalad a google kvota mara, vagy alapbol nullan volt?

 

koszovoba nem lehet beutazni csak biometrikus szemelyivel peldaul, de en aztan magasrol teszek arra hogy szerinted van-e elonye, mert hatranya, na az biztos nincs. kiveve ha az ember alusapiban jar minden nap...

az útlevélen kötelező, a személyinél nem.
személyit kiváltani, hordani kötelező, útlevelet nem.

a választás szabadsága - de legalábbis annak illúziója - meg jó dolog. növeli az önbecsülést:))
plusz, ha nem kötelező a kormánnyal nem kell együttműködni, és különben is rezsicsökkentés van és így ó'csób.

mostmár mindent tu'cc

" viszont ha nincs személyid, nem kaphatod meg sem az első útleveled "

Nagy tévedésben vagy. Útlevelet állítanak ki születési anyakönyvi kivonat alapján is, nem kell hozzá személyigazolvány.

http://kormanyablak.hu/hu/feladatkorok/111/OKMIR00021

Az úti okmány iránti kérelem előterjesztésekor a rendelkezésre bocsátandó adatok igazolására be kell mutatni:

" - az érvényes állandó személyazonosító igazolvánnyal vagy más, a személyazonosságának igazolására alkalmas érvényes hatósági igazolvánnyal nem rendelkező magyar állampolgár kérelmező születési, továbbá a névviselés megállapítására alkalmas házassági anyakönyvi kivonatát "

Ha például lejárt minden személyes iratod, vagy megszülettél, és még nem rendelkezel ilyennel, a születési anyakönyvi kivonatod alapján is tudsz útlevelet kérni.

 

Amikor jogosítványt kérsz, akkor is elég bemutatnod az útleveledet hozzá. Egyáltalán nem szükséges a személyigazolvány a magyarországi ügyintézésekhez.

USA: normál magyar turista esetében vagy biometrikus útlevél (piros) ÉS ESTA engedély - VAGY kék útlevél ÉS vizum . Vannak kivételek persze (nem járhattál előtte Iránban pl., főleg ua. az útlevéllel), de a "csak" az szerintem nem állja meg a helyét. Vagy a CoViD miatt változott valami?

Véget ért a biliárdpari és vesztettél?

igen, amerikaba pl csak biometrikus utlevellel lehet beutazni

Ez jelenleg nem igaz. Nem feltétel a biometrikus útlevél a beutazáshoz az USA-ba. Ha nincs biometrikus útleveled ÉS ESTA engedélyed akkor kell vizum. Rohadtúl lényegtelen, hogy kell-e a vizumhoz újlenyomat vagy sem!

innen indult a szal:

Ujjnyomat információ: Ujjnyomat-felvételezés nem történt. Oka: visszautasította.

tehat valaki akinek az ujjlenyomattal mint olyannal van baja annak teljesen mindegy, hogy most utlevel, vagy vizum, vagy szemelyi, vagy lofaszra kell leadnia az ujjlenyomatat.

Szerintem erdekes adalek volt, informaciotartalommal.

Csak nem tudom, hogy ez most beugrato kerdes-e, es a te flamed indulasatol mered-e a szalat, mert abban konkretan csak te ertetlenkedsz, azaz ket szereplos.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

A kijelzőkön közben folyamatosan ment a kormánypropaganda

Itt már tudtam, hogy a semmin fogsz picsogni :)

bocs, de kamu amit írtál. #worksfortrey

Egyébként egy pillanat alatt meg lehet változtatni a PIN-t, úgyhogy... meh.

(de egyébként valóban fogalmatlanok, anyámnak sikerült kapnia egy olyan tanúsítványt, ami elgépelt e-mail címre szólt... azt már magamtól tudtam, hogy nem ellenőrzik az e-mail címet [végülis, minek is...], de hogy nem létező domainre is kiállítsa, az széép)

BlackY

"Gyakran hasznos ugyanis, ha számlálni tudjuk, hányszor futott le már egy végtelenciklus." (haroldking)

Itt ÉÉÉÉHH és a az ÉÉHHNN is divat. :D

Nekem a mai kedvencem a SZÜF űrlapos beküldéshes tartozó "nem sikerült a víruskeresés" hibaüzenet. (amilyen komoly dolgok ezek azt tippelném, hogy nem tetszett neki a szóköz a fájl nevében :D)

Értem én, hogy nem sikerült, de mégis ezt miért kell a usernek tudni és miért akadályozza meg az űrlap beküldését...

A Mechwart ligetnél történt az aktiválás az én esetemben és azt adhattam meg a pinpad-on, amit akartam.

Persze mondhatjuk, hogy a hivatali kamerákon át elvileg láthatták, hogy mit állítok be - de ilyen mértékig direkt nem merülök bele gondolatilag...

"Jegyezze fel a vádhoz - utasította Metcalf őrnagy a tizedest, aki tudott gyorsírni. - Tiszteletlenül beszélt a feljebbvalójával, amikor nem pofázott közbe."