neutrino blogja

E-Bike (pedelec) és Garmin Instinct 2 Tactical Solar - Kitárul a világ

Több mint 10 éve nem bicikliztem (na jó, 1x voltam a céges közbringával egy csomagot átvenni kb 6 éve). Ennek oka elsősorban az volt, hogy nem akartam meghalni közúton a városi kerékpáros infrastruktúra hiánya miatt.

Mit ne nézz: Sisu

A trailer alapján jó is lehetett volna, viszont végignézve a filmet csalódottsággal kellett távoznom....

1944, Finnország. Egy öreg aranyásó egyedül járja a kies tájat és bízik a jó szerencsében. Össze is jön neki, rátalál egy vastag érre (ami a felszín alatt 2 méterre van a síkságon...ok), kitermeli, majd lóra rakva elindul vele a városba, hogy a sárga fémet zöld papírra váltsa. Az út során összeakad egy SS osztaggal, akik épp Norvégia felé tartanak. Itt kezdődik a bonyodalom....

Megdörrentek az ágyúk, kitört a háború

Az elmúlt egy évben egyre csak szaporodtak a határvillongások, többnyire az ő részükről. A nagykövet több ízben próbálta felvenni a kapcsolatot és tárgyalásokat kezdeményezni, viszont ez heveny ellenállásba ütközött. Jellemzően azzal zárultak az egyeztetések, hogy nincs itt semmi probléma (szerintük), nekik jogosak az igényeik...

Tegnap éjjel fordulópontra érkeztünk, heves tüzérségi támadást szenvedtünk el, az ágyúzás másfél órán keresztül szakadatlanul zajlott.

 

Kitört  a háború...

Infláció hobbi téren

Több mint 10 éve  gyűjtök militáriához köthető dolgokat (kitüntetés, használati tárgyak, felszerelés ..etc).

Amikor elkezdtem az árak még "rendben" voltak, még akkor is, ha az aktuális fizetésem árához viszonyítok (pl hány sisakot tudnék venni a pénzemből). Ez az utóbbi 2 évben teljesen megváltozott, az árak kilőttek az égbe (konkrét példa 35M/B légoltalmi sisak mondjuk 6-7 éve került 8000 Ft-ba, manapság már nem találsz épkézláb darabot 30-35k alatt).

Irodalom: Kedves Jocó!

József Attila: Kedves Jocó!

1. ső strófa

De szeretnék gazdag lenni,
Egyszer libasültet enni.
Jó ruhába járni, kelni,
S öt forintért kuglert venni.

2. strófa

Míg a cukrot szopogatnám,
Uj ruhámat mutogatnám,
Dicsekednék fűnek fának,
Mi jó dolga van Attilának.

Eddig gondolom mindenkinek megvan. De mi van, ha azt mondom, hogy van még egy versszak?

Mit ne nézz a hétvégén? - Choose or Die

Az asszony küldte a linket, hogy "úúúú, ezt nézzük este".

CURS>R - Choose or Die. A teaserben azt írták, hogy a film olyan mintha a Jumanjit és a Fűrészt egybegyúrnánk.  Nem túl nagy elvárásokkal ültem le a film elé, de még azt is sikerült alulmúlnia. Részletek a hajtás után

NodeMCU home telemetry, Amazon

Pár napja az egyik haverral nézegettünk kész otthon automatizáló rendszereket, csak úgy brahiból. 200k környékén adnak olyan kész rendszereket, amihez nem kell szétfúrni a házat. Ezek jellemzően 1-2 dugalj és 2-3 izzó vezérlésére vannak kialakítva (alapmodell). Fel is horkantunk, hogy "bazdmeg, a tizedéből megcsináljuk ugyanezt". Elkezdtem nézelődni, akkor akadtam rá a NodeMCU ESP8266 ESP-12E lapkára.

A Win 10, a Logitech F710 és az USB esete

Történt, hogy el kellett költenem egy rakás pénzt hardverra. Vettem is 2 HDD-t, 1 SSD-t, meg 2 db 32 GB-s SD-t (váltok Rpi 4-re, amint kijön rá az OSMC). Hirtelen felindulásból megnéztem, hogy miféle kontrollereket árul a nagyker. Nem volt túl bőséges a választék, konkrétan:
-Logitech F310
-Logitech F710 Wireless
-XBox 360 Wireless

Az ötlet az volt, hogy RetroPie-al kicsit feldobom az "okostévét". A RetroPie Out-of-Box támogatja ezt a kontrollert, na meg nem is tetszett soha az XBox kontroller formája sem.

El Camino - Totál szívás

Totál szívás, mint ahogy ez a film is

Tegnap megnéztem az új Breaking Bad filmet. A sorozatot már anno is néztem on the air, na meg azóta vagy 3x újranéztem az egészet (legutóbb tavasszal).
Nagy reményekkel telve ültem le a TV elé, hogy megnézzem az El Camino-t.

Nálam sajnos nem hozta a szintet, nyomokban Breaking Bad utánérzést tartalmazott, néhol olyan jelenetekkel amik azt az érzetet keltették bennem, hogy ezek a sorozatból kivágott szar jelenetek. Vontatott, unalmas, néhol túlságosan szájbarágós.

A szinészeken is meglátszik az eltelt 6 év...

Magyar Posta, a megbízhatóság garanciája - vagy mégse?

Az történt, hogy ismét elfelejtettem, hogy Magyar Postával SOHA nem szabad szállíttatni semmit.

Szóval rendelnem kellett pár cuccot a gitárhoz (húr, pengetők, hangológép (mivel a régi egyik napról a másikra megszűnt működni)). Egy bejáratott webshopból rendeltem. Aug 6-án megrendeltem, a webshop 7-én át is adta a Postának (Elsőbbségi levélküldemény, A/4 boritékban).

Na de menjünk csak bele mit is jelent az elsőbbségi felár (Idézet a posta honlapjáról):
"Az elsőbbségi levél olyan külön jelzéssel ellátott postai küldemény, amelyre a felvételtől a kézbesítésig garantáltan elsőbbségi kezelést biztosítunk mind belföldi, mind pedig nemzetközi forgalomban. (Külföldre ún. nemzetközi elsőbbségi levelet küldhet.) Belföldi forgalomban a posta bármely felvevőpontján a postai járat indulása előtt elsőbbségi küldeményként feladott küldeményeket (megadott statisztikai garancia mellett) másnap kézbesítjük.

Közvélemény kutatás

Történt egyszer pár éve, hogy balga módon válaszoltam egy telefonos közvélemény kutatásra. Na, hát azóta átlag 3-6 havonta felhivnak különböző témakörökben, hiába kérem hogy töröljék a számomat, a biorobot ebben nem tud segiteni (persze igéretet mindig kapok hogy oké, többet nem keresnek)...

Mivel a többsége számomra érdektelen, igy el szoktam hajtani őket a bús picsába. A múltkor este (6 után) csörög a telefon, közvélemény kutatnak.

-Jó napot kivánok, Mancika vagyok a Kukutyim Research közvélemény kutatótól. Köszönöm, hogy fogadta hivásunkat, megengedi, hogy feltegyek pár kérdést a rádióhallgatási szokásairól? Csak 20 percet venne igénybe.
-Jó napot kivánok, nem köszönöm.
-Megtudhatom miért nem?
-Nagyon egyszerű, nem hallgatok rádiót, se online, se offline. Szóval inkompetens vagyok a kérdéseihez.
-Tényleg sehol?
-Tényleg. Köszönöm, viszhall.
-De... bip bip bip

Nyugdijpénztár online

Eljött az idő, hogy ránézzek a már lassan 9 éve gyűjtögetett önkéntes nyugdíjpénztár számlámra.

A helyzetet bonyolitja, hogy anno a cég nyitott nekem számlát X szolgáltatónál, akiket elért a vég a rendszer tönkretételével. Ekkor átkerültem az Aranykor-hoz, küldtek is egy levelet, benne egy tagsági kártyával, amin rajta van az azonositóm és a számlaszám ahova utalhatok.

Gondoltam igy pár év után ránézek, mégis hogy áll. Weblapjukon látom hogy lehet regisztrálni tagsági azonositóval/adószámmal, megörültem, regisztrálnék, de azt mondja hogy már van fiókom. Ok, akkor megpróbálok belépni. Nem sikerült, ezért kértem jelszó emlékeztetőt. Beirtam a mailcimemet, azt irta hogy ok, viszont a mail csak nem jött meg. Na, hát akkor keresek valami email cimet és irok.

NSClient++ vs NRPE 3.2.1 sslv3 alert handshake failure

Hátha valaki szintén belefut ebbe a hibába:

Kliens:
Windows server 2016
NSClient++ 0.5.32

Server:
Ubuntu 18.04
Nagios Core 4.4.3
Openssl 1.1.0g

Kliensoldali log:

error:c:\source\master\include\socket/connection.hpp:276: Failed to establish secure connection: sslv3 alert handshake failure: 1040

Szerveroldali log:

check_nrpe: Error: (!log_opts) Could not complete SSL handshake with 192.168.1.100: dh key too small
check_nrpe: Error: (nerrs = 0)(!log_opts) Could not complete SSL handshake with 192.168.1.100: rc=-1 SSL-error=5
check_nrpe: message repeated 2 times: [ Error: (nerrs = 0)(!log_opts) Could not complete SSL handshake with 192.168.1.100: rc=-1 SSL-error=5]