neutrino blogja

NodeMCU home telemetry, Amazon

Pár napja az egyik haverral nézegettünk kész otthon automatizáló rendszereket, csak úgy brahiból. 200k környékén adnak olyan kész rendszereket, amihez nem kell szétfúrni a házat. Ezek jellemzően 1-2 dugalj és 2-3 izzó vezérlésére vannak kialakítva (alapmodell). Fel is horkantunk, hogy "bazdmeg, a tizedéből megcsináljuk ugyanezt". Elkezdtem nézelődni, akkor akadtam rá a NodeMCU ESP8266 ESP-12E lapkára.

A Win 10, a Logitech F710 és az USB esete

Történt, hogy el kellett költenem egy rakás pénzt hardverra. Vettem is 2 HDD-t, 1 SSD-t, meg 2 db 32 GB-s SD-t (váltok Rpi 4-re, amint kijön rá az OSMC). Hirtelen felindulásból megnéztem, hogy miféle kontrollereket árul a nagyker. Nem volt túl bőséges a választék, konkrétan:
-Logitech F310
-Logitech F710 Wireless
-XBox 360 Wireless

Az ötlet az volt, hogy RetroPie-al kicsit feldobom az "okostévét". A RetroPie Out-of-Box támogatja ezt a kontrollert, na meg nem is tetszett soha az XBox kontroller formája sem.

El Camino - Totál szívás

Totál szívás, mint ahogy ez a film is

Tegnap megnéztem az új Breaking Bad filmet. A sorozatot már anno is néztem on the air, na meg azóta vagy 3x újranéztem az egészet (legutóbb tavasszal).
Nagy reményekkel telve ültem le a TV elé, hogy megnézzem az El Camino-t.

Nálam sajnos nem hozta a szintet, nyomokban Breaking Bad utánérzést tartalmazott, néhol olyan jelenetekkel amik azt az érzetet keltették bennem, hogy ezek a sorozatból kivágott szar jelenetek. Vontatott, unalmas, néhol túlságosan szájbarágós.

A szinészeken is meglátszik az eltelt 6 év...

Magyar Posta, a megbízhatóság garanciája - vagy mégse?

Az történt, hogy ismét elfelejtettem, hogy Magyar Postával SOHA nem szabad szállíttatni semmit.

Szóval rendelnem kellett pár cuccot a gitárhoz (húr, pengetők, hangológép (mivel a régi egyik napról a másikra megszűnt működni)). Egy bejáratott webshopból rendeltem. Aug 6-án megrendeltem, a webshop 7-én át is adta a Postának (Elsőbbségi levélküldemény, A/4 boritékban).

Na de menjünk csak bele mit is jelent az elsőbbségi felár (Idézet a posta honlapjáról):
"Az elsőbbségi levél olyan külön jelzéssel ellátott postai küldemény, amelyre a felvételtől a kézbesítésig garantáltan elsőbbségi kezelést biztosítunk mind belföldi, mind pedig nemzetközi forgalomban. (Külföldre ún. nemzetközi elsőbbségi levelet küldhet.) Belföldi forgalomban a posta bármely felvevőpontján a postai járat indulása előtt elsőbbségi küldeményként feladott küldeményeket (megadott statisztikai garancia mellett) másnap kézbesítjük.

Közvélemény kutatás

Történt egyszer pár éve, hogy balga módon válaszoltam egy telefonos közvélemény kutatásra. Na, hát azóta átlag 3-6 havonta felhivnak különböző témakörökben, hiába kérem hogy töröljék a számomat, a biorobot ebben nem tud segiteni (persze igéretet mindig kapok hogy oké, többet nem keresnek)...

Mivel a többsége számomra érdektelen, igy el szoktam hajtani őket a bús picsába. A múltkor este (6 után) csörög a telefon, közvélemény kutatnak.

-Jó napot kivánok, Mancika vagyok a Kukutyim Research közvélemény kutatótól. Köszönöm, hogy fogadta hivásunkat, megengedi, hogy feltegyek pár kérdést a rádióhallgatási szokásairól? Csak 20 percet venne igénybe.
-Jó napot kivánok, nem köszönöm.
-Megtudhatom miért nem?
-Nagyon egyszerű, nem hallgatok rádiót, se online, se offline. Szóval inkompetens vagyok a kérdéseihez.
-Tényleg sehol?
-Tényleg. Köszönöm, viszhall.
-De... bip bip bip

Nyugdijpénztár online

Eljött az idő, hogy ránézzek a már lassan 9 éve gyűjtögetett önkéntes nyugdíjpénztár számlámra.

A helyzetet bonyolitja, hogy anno a cég nyitott nekem számlát X szolgáltatónál, akiket elért a vég a rendszer tönkretételével. Ekkor átkerültem az Aranykor-hoz, küldtek is egy levelet, benne egy tagsági kártyával, amin rajta van az azonositóm és a számlaszám ahova utalhatok.

Gondoltam igy pár év után ránézek, mégis hogy áll. Weblapjukon látom hogy lehet regisztrálni tagsági azonositóval/adószámmal, megörültem, regisztrálnék, de azt mondja hogy már van fiókom. Ok, akkor megpróbálok belépni. Nem sikerült, ezért kértem jelszó emlékeztetőt. Beirtam a mailcimemet, azt irta hogy ok, viszont a mail csak nem jött meg. Na, hát akkor keresek valami email cimet és irok.

NSClient++ vs NRPE 3.2.1 sslv3 alert handshake failure

Hátha valaki szintén belefut ebbe a hibába:

Kliens:
Windows server 2016
NSClient++ 0.5.32

Server:
Ubuntu 18.04
Nagios Core 4.4.3
Openssl 1.1.0g

Kliensoldali log:

error:c:\source\master\include\socket/connection.hpp:276: Failed to establish secure connection: sslv3 alert handshake failure: 1040

Szerveroldali log:

check_nrpe: Error: (!log_opts) Could not complete SSL handshake with 192.168.1.100: dh key too small
check_nrpe: Error: (nerrs = 0)(!log_opts) Could not complete SSL handshake with 192.168.1.100: rc=-1 SSL-error=5
check_nrpe: message repeated 2 times: [ Error: (nerrs = 0)(!log_opts) Could not complete SSL handshake with 192.168.1.100: rc=-1 SSL-error=5]

NAT vége

Tisztelt Ügyfelünk!
Tisztelt Ügyfelünk!

Eltávolítottuk a szerződését NAT mögül, 11:00 után már publikus IP cím kerül majd Önnek kiosztásra.

Szolgáltatásainkkal kapcsolatban bármilyen jellegű kérdése van, forduljon hozzánk bizalommal. Munkatársaink a nap 24 órájában elérhetőek a 1272-es telefonszámon.

Köszönjük megértését!

Tisztelettel:

DIGI Kft.
Levelezési cím: 1384 Budapest, Pf.:739.
Tel: 1272
Fax: +3617070009
E-mail: hibabejelento@digikabel.hu
Web: www.digi.hu

Köszi :)
PS.: A megszólitást nem én dupláztam meg :)

Egy korszak véget ért

Idén már 9. éve hogy munkába álltam, ma jött el szomorú pillanat, az első "felnőtt" feladatom egy (akkor még) nagy látogatottságú oldal szerverének frissitése volt, sikerült is. Olyan jól sikerült, hogy a gép 9 évig reccsenés nélkül futott, viszont a tegnapi meetingen kimondtuk rá a halálos ítéletet.


root@abraham:/var/log# shutdown -h now "Good bye old friend"

Broadcast message from neut@abraham
(/dev/pts/1) at 10:54 ...

The system is going down for halt NOW!
Good bye old friend

Utolsó uptimeja 476 nap volt. Csendesen elaludt, nem szenvedett.

Angol turista / BKV éjszakai ellenőrök

Két témát hoztam mára, az egyik egy körúti eset ami vasárnap este 6 fele esett meg velem a körúton (Pesten). Várom az ismerősömet, hátamon gitártok, fülemben üvölt a metál. Az egyik kocsmából kijön egy csóka rágyújtani. Odalépett hozzám és láttam hogy magyaráz valamit. Kiveszem a fülest, köszönök, hogy "Hello". Jött rá egy erősen akcentusos "Hello". Nabazdmeg, hogy az angol turisták mindig engem találnak meg.

-Hello
-Hello
-How are you? - magyarként ezt rühellem a legjobban, mert egyszerűen mentálisan frusztrál a kérdés, miközben tudom hogy csak egy "fine, thx" elég rá.
-Fine, thank you. What can i do for you?
-Are you a musician? Where are you playing? - mint aki még nem látott gitárt az embernél
-Kind of that...
-Do you know a good place to eat nearby?
-Sorry, I dont know, I am not familiar in this district.
-I live in this hotel right here. Are you Hungarian? Im from England - Nem mondod, ezzel a csodás angol tájszólással ki gondolta volna. A kutya se kérdezte hogy hol laksz, de jó legyen toljunk trash talkot...
-Yes, I am. Do you enjoy your stay here? How long will you be at Hungary?
-For 3 nights. Do you know some prostitutes nearby? - Mindezt belépve az aurámba, kb suttogva mintha valami titkos szektagyűlést egyeztetett volna.
-Usually at night there is some near this hotel where you are.
-Aye, 'thanks mate, bye - és egy vállveregetéssel egybekötve távozott.

Kalandozások a magyar egészségügyben III

Előzmény

Letelt a 2 év, ideje volt kivenni a csajom lábából a vasalást. Áprilisban volt a Honvédban egyeztetni az orvossal, ott azt mondták, hogy előjegyzésbe veszik, viszont kb 3 hónap a várólista, majd telefonon és levélben értesítik a pontos időpontról. Vártuk is az értesitést, ezzel ugye a nyár el volt baszva, mert ennek volt a legnagyobb prioritása. Vártunk, vártunk, viszont az értesités nem jött, igy július végén felhívta a kórházat, ahol a biorobot tudtunkra adta, hogy "Nem is látom a rendszerben, biztos elkeveredett a papír". Kösz.
Szóval újrakezdődött a 3 hónap. Október elején jött a telefon, lehet befeküdni egy szép hétfői reggelen.

Paranoia

Ma egy kicsit furcsa dolog történt velem az Interneten.

Youtubeon autoplay-el hallgattam zenét. A YT már kiismerte a szokásaimat, egészen jól tud a stílusban maradni autoplayel is. Szóval épp egy blog.hu-s oldalt olvastam Vietnámról. Keresztbe lépkedtem a cikke közt, amikoris egyszer csak arra lettem figyelmes, hogy nem a jól megszokott német metálhörgés jön a fülembe, hanem valami csingcsüng.
A YT bedobott vitenámi zenéket, amiket előtte sose hallgattam. Eddig nem igazán hittem az ilyesmiben, de úgy tűnik van alapja a dolgoknak.
Na erre varrjatok gombot....

Win 10 - 15 percet birt

Történt, hogy meghalt a winyóm a régi gépben (FX6350 + TT Contac 39 cooler, 4x4GB DDR3, R9 380, Asrock 970 Extreme 3 r2). A gép már megérett a cserére amúgy is, úgy voltam vele, hogy ha már windowst kell telepiteni, akkor megejtem a gépvásárlást is.

Meg is lett a vas tegnapra:
-Gigabyte GA-AB350 Gaming 3
-Ryzen 5 1600X
-HyperX 2x 8 GB DDR4 2400 Mhz
-Kingston UV400 240 GB SSD
-WD Red 2T SATA3

A gépet nagy gonddal kompatibilitási lista alapján állitottam össze, hogy ne legyen semmi gond.

Igen, a fenti listában nincs benne a procihűtő, mert erősen biztam benne, hogy a Contac 39 felmegy rá, elvégre úgy hirdetik, hogy univerzális. Na hát persze hogy kiderült, hogy nem. Mindez akkor, amikor már szétszedtem a gépet, és nem ment rá az új lapra, mert a furatok 3 mm-el arrébb voltak... Agyvérzés, hardverker. Meg is rendeltem egy Scythe Fuma Rev B coolert (https://www.tweaktown.com/reviews/8409/scythe-fuma-rev-cpu-cooler-revie…), irány a pótlóbusz és röpke 1 óra múlva már a kezemben volt az új hútő, lehetett 1 órát pótlózni haza.

Jogsiszerzés 2018 Budapest

Eljött az idő, hogy megszerezzem a jogosítványomat. A "szerencsém" megint utolért, sikerült belenyúlnom egy olyan oktatóba akivel nem tudok együtt dolgozni (részletek lentebb).

Január első hetében kezdtem a tantermi részt, a legnagyobb szopás az volt, hogy pont egy héttel azelőtt volt, hogy költözött volna az iroda másik helyre. 5-kor kezdődtek az órák, szerencsére a melóhelyemtől 50 méterre. 1 hét alatt lenyomtuk, aztán kaptam vizsgaidőpontot. Az iskola is meglepődött, mert átlag 3 hétre előre adnak időpontot, viszont nekünk volt olyan "szerencsénk" hogy a következő hétre kaptunk időpontot. A gond ott volt, hogy a tanfolyam szerdán ért véget, csütörtöktől pedig ment a költözés projekt, ami folyamatos munkát jelentett egészen hétfőig. Kedden pedig volt a vizsga ugyebár, de esélytelen volt tanulni bármit is, szóval az esélytelenek nyugalmával indultam el a XI. kerületnek. Úgy voltam vele, hogy nem is stresszelek rajta, elvégre 4600 Ft a vizsgadij, ennél pedig sokkal többet szedtem össze a túlórával amit a hétvégi meló jelentett, szóval ha meghúznak majd jövök a következőre és kész.

Sanyo PID-42AE1 + RasPi 3 rev B = okostévé

Történt, hogy hozzám került egy Sanyo PID-42AE1 LCD display. 42 colos nagy dög, wall-mount only, gyárilag nincs lába. Full HD, viszont modern csatlakozók terén elég gyéren van ellátva.

Konkrétan:
S-Video/RGB/CVBS: SCART (x1 Input)
Component/RGBHV: BNC (x5 Input, x5 Output)
Composite: BNC (x1 Input, x1 Output)
RGB: 15-pin D-Sub (x1 Input, x1 Output)
DVI: DVI-D (x1 Input)
Audio L/R: RCAx2 (x1 Input, x1 Output)
Audio: 3.5mm Mini (x1 Input)
RS-232: 9-pin D-Sub (x1 Input)

Nem mai darab na, de azért a DVI-D-vel még lehet mit kezdeni, mivel a kijelző képe szép, jó színekkel. Gondolkoztam, hogy mi legyen vele, aztán eszembe jutott, hogy csinálhatnék belőle okos TV-t. Utánanéztem az aktuális Raspberry Pi felhozatalnak (Kb a Pi 2 rev A-nál lemaradtam). Láttam hogy a Pi 3 rev B már egész szép specifikációval rendelkezik, igy be is szereztem egyet a malnapc.hu-tól (Raspberry Pi 3 Cool Kit).