Engedély nélkül telepíthetők az 5G mikrocellák

Folytatódik a (népsűrűséget és az itthoni mobileszközök számát tekintve) Magyarországon teljességgel szükségtelen 5G hálózat körüli hype és a kiépítési láz csúcsra járatása. Immáron sokadik lazítást kapják a szolgáltatók, csakhogy zavartalnul™ menjen a biznisz™. Most például azt, hogy külön engedély nélkül telepíthetők lesznek az 5G mikrocellák. A HWSW cikke a témában alább.

https://www.hwsw.hu/hirek/61981/5g-tavkozles-antenna-mikrocella-engedel…

Magyarul, az eddig professzionális cellatervezést, méréseket, verifikációs és validációs folyamatokat igénylő procedúrát most felváltjuk egy inprofesszionális, a "minden villanyoszlopra még egy plusz vezeték" elvű megvalósításokra, megágyazva a toldozgatott-foltozgatott megoldásoknak.

Egy ilyen hálózat semmivel sem lesz különb a WiFi routerek a 2,4 GHz-es sávot mára már a végletekig túlterhelő, végtelenül amatőr technikai mivoltától. Egy ilyen hálózatban a legkisebb ellenállás felé tendálást éltető, propagáló és előszeretettel alkalmazó multik alvállalkozói Szőke Kapitányt megszégyenítő agilitással fogják odabaszni a még egy és még egy mikrocellát, ha valaki panaszkodik, hogy nincs elég sávszélesség. Innentől már csak egy lépés, hogy minden családi ház kertjében legyen legalább egy 5G mikrocella, hogy Tapicskoló Tamás 1 gigabiten tudja nézni az új Samsung Galaxy Note 28-on a 4K videót és Chromecastolni a 8K okostévéjére, kábelek behúzása nélkül, mert az már túl elavult™ és fel kellene hozzá emelnie a seggét a kanapéról, amit sem Microsoft Cortana, sem Apple Siri nem tud helyette megtenni.

Következésképp, egy ilyen hálózat mikrocellái orrba-szájba tolják majd a pofánkba a nyalábokat 24 GHz-en és 52 GHz-en, amiknek az esetleges egészségügyi kockázatait máig nem ismerjük és puding próbája alapon se volt lehetőségünk megismerni, hiszen ezeket a sávokat eddig csak legfeljebb fix telepítésű, irányított pont-pont kapcsolatokra használták. Ennél sokkal baljósabb, hogy a kormányok és az 5G-ben érdekelt multik ugyanúgy nem akarják ezeket megismerni, ahogy az 5G = koronavírus konteóhívő bázisállomás-gyújtogató primitív suhancok. Azt pedig már előre látom, hogy fogják Magyarországon a "a lehető legkevésbé szabad csak kitűnniük a környezetből" iránvyelvet teljesíteni, az eddigi tapasztalatok alapján. Sehogy.

Hozzászólások

Azt is tedd hozzá, hogy ez részben az arrogáns szociopata csúcsragadozó Thomas Edison fizetett FUD propagandája volt, Tesla azon találmányai ellen, amiket nem sikerült ellopnia és saját nevén szabadalmaztatnia.

Persze, nyilvánvaló, hogy erre is rá akarod húzni a "mindig is voltak, akik féltek az újtól" közhelyet, hogy aztán besöpörhesd a szőnyeg alá és ne kelljen vele foglalkozni. Ami kicsit ironikus, hogy ha valaki túllát ezen a közhelyen, akkor pont az ellenkező hatást váltja ki belőle a szarkasztikus utalásod.

Elég, ha abba belegondolsz, hogy hány embernek kellett azért meghalnia 1900 óta áramütésben, hogy az érintésvédelmi szabályokat megalkossák és a mai szintre szigorítsák.

Próbáltam erre gyorsan rákeresni, de mindenhol csak mint általános áramtól rettegő kép a szöveg hozzá. Honnan az infód, hogy ez Edison propagandája?

“The trouble with having an open mind, of course, is that people will insist on coming along and trying to put things in it."
"Senkit nem hagyunk az ereszcsatornán!"

Ettől még fizethette Edison. Ma is akkor is ment a propaganda mások neve mögé bújva. 

Edison a kor arrogáns balfaszainak mintapéldánya. Többek között a villamosszék propagálása fűződik a nevéhez, amihez a konkurens Westinghouse AC generátorát ajánlotta Edison. William Kemmler villamosszékes kivégzése rendesen ráégett Edisonra. Brutálisabb volt mint a középkori trancsírozós kivégzések. 

Szerkesztve: 2020. 07. 12., v - 21:26

Gyakorlatilag még soha nem bizonyosodott be, hogy azon a térerősségen, aminek emberek vannak kitéve, bármilyen károsodást okozna a távközlésben használt elektromágneses sugárzás. Ennek a bizonyos gyilkos frekvenciának a léte annyira valószínű szvsz, mint a barna hangé. :)

Azt sem bizonyították be, hogy biztonsággal használható - legalábbis a WHO 2021-ig türelmet kért.

Milyen hozzáadott értéke van az életünkhöz, ami miatt most azonnal adoptálni kell?

Nem gondolom, hogy veszélyes lenne, de abban sem vagyok meggyőződve, hogy a minket körülvevő rengeteg új, a természetben korábban elő nem forduló vegyianyag / technológiai eredője összeadva már nem befolyásolhatja az életfunkcióinkat.

Annyi új hatás ért minket az elmúlt 100 évben, mint az emberi törzsfejlődésben soha ilyen rövid idő alatt. 

Szerintem a kisebb cellaméret adta pontosabb háromszögelés lehet.

Ne röhögtess. Háromszögelést max. már csak a zsaruk használnak 2G hálózaton. Mindeközben, a Google alapértelmezésben rögzíti pontos GPS-koordinátákkal, hogy merre jártál az okostelefonoddal, anélkül, hogy ezt az orrod alá dörgölné.

Nettó nemzetbiztonsági kockázat, hogy az 5G lehetővé teszi azon technológiák elterjedését, amik IT-biztonsági szempontból gyerekcipőben járnak és eredeti céljukat tekintve is a megfigyelési kapitalizmust szolgálják, vagyis azt, hogy idegen országokban lévő, multinacionális tech-gigászok az állampolgárokat 0-24 megfigyelve gyűjtsenek róluk adatokat, majd az alapján manipulálják őket mindenféle pszichológiai trükkökkel és reklámokkal. Mindezt úgy, hogy már most minden hónapra jut egy adatvédelmi fiaskó és koránt sincs tisztázva, hogy a veddmegdobdki IoT eszközöket ki vagy mi fogja megvédeni a masszív kibertámadásoktól.

Az 5G hype egyik alappillére az iparon kívül senkinek sem kellő IoT eszközök agresszív elterjesztésének lehetősége. Ha minden lakásban lesz egy robotporszívó, ami Full HD-ban veszi a szobát és közvetíti a streamet multiéknak, ahol mindenféle algoritmusok elemzik, hogy mi van a szobában és melyik bútort kéne lecserélni, oda már valóban előbb-utóbb kevés lehet majd a 4G, ha mondjuk egy békásmegyeri lakótelepben gondolkodunk és nem csak okosporszívónk van, hanem 8K-s okostévénk, okosturmixgépünk, okostűzhelyünk, okoshűtőszekrény, okosvízcsap, okos-wc, okosóra, okosvillanykapcsoló, okosfürdőkád. Szóval, mivel pont az IoT-idealizmussal hype-olják multiék az 5G-t, és pontosan tudjuk, hogy etikai okokból és a magánszféra szempontjából miért problémás ez, legalább egy hatástanulmányt megérne, hogy a társadalom ilyen fokú kiszolgáltatása a tech-multiknak milyen kockázatokat rejt. És ez csak egy szempont.

Pedig elmondtam: kapacitás.

A 4G most nagyjából arra elég, hogy 10 millió ember 6 millió okostelefonját és az ipari alkalmatosságokat kiszolgálja. Arra nem lesz elég, hogy 6 millió ember 10 másik okoseszközét is kiszolgálja, amik nyilván nem egyszerű szenzoradatokat fognak gyűjteni, hanem hangot és nagyfelbontású képet fognak felküldeni a felhőbe, akár folyamatosan. Erre már egy 5G kell. Plusz egyre inkább el akarják venni a felhasználóktól azt a lehetőséget, hogy meghatározhassák, melyik eszközük hogyan kapcsolódik az Internetre. Az IoT eszközökben már beépített, kivehetetlen "SIM kártya" lesz és akár a tudtod és a beleegyezésed nélkül fog kapcsolódni az Internetre úgy, hogy neked arra semmi ráhatásod nem lesz.

Benne van még az is, hogy a mobilszolgáltatók szeretnék behúzni maguknak a piacot és előbb-utóbb a kábeles Internet-hozzáférést is mobil internettel helyettesíteni. A szélsőségesen arrogáns Telenor jelenlegi portfolioján látszik ez most a legjobban, hogy már otthoni internetet is mobilhálózaton keresztül kínálnak. Habár még elég drágák ahhoz, hogy az egységsugarú birka is inkább a kábelnetet válassza otthonra és ha olcsó alternatíva jönne, annak úton-útfélen igyekszik keresztbe tenni, lásd Digi. Viszont ez nem lesz mindig így.

Szóval, van egy szolgáltató, akitől rendeltek private cloud-ot, mert nem vihettek ki üzleti adatot Svájcból, Azure-nek pedig akkor nem volt datacentere.
Nem állítom, hogy Swisscom lenne a beszállító. :)

Mindennapos, hogy a provisioning elszáll, a gépek innnetől félkészen lebegnek a felhőben és számlázódnak.
Restore csak incidensen keresztül mehet, a response time olyan egy nap.
Volt olyan, hogy egyszerűen nem müködött a backup, majd előkapartak egy json fájlt és arra probáltak hivatkozni, hogy a deployment alatt a backup nem volt igényelve (az, hogy 5 percel utána már igen, lényegtelen).
Mikroszegmentált hálózat, de azonos IP subnet-el (ezt hogyan?), elcseszték a tartomány méretezését, egy nagyobb deployment alatt a teljes cloud leállt, mert kifogyott az IP címekből.
Vrealize fölé húztak egy layer-t, annak is a rendelkezésre állása olyan 70% körül van és alapvető funkciók hiányoznak: snaphot lifecycle egy nap, egyetlen spanshot engedélyezett..stb.

 

iOS telefonokon is rögzíti ugyan? Elég hozzá egy google app? Például van fent egy gmail. Nincsen neki engedély adva a location-höz de gondolom ezeknek ez mindegy.

Lineage OS? Ugye ez egy android fork. Ahogy a chromiumból is közel lehetetlen kiirtani a google spy-alrendszerét, úgy egy android fork sem lehet mentes a totális megfigyeléstől. Tévednék?

Nem azt mondtam, hogy nem lehet kikapcsolni. Azt mondtam, hogy nem dörgöli az orrod alá, hogy gyűjti ezeket az adatokat. Jól elrejtett menürendszereben jól elrejtett beállítással, amit magától a kutya sem talál meg, természetesen ki lehet kapcsolni. Alapértelmezésben pedig természetesen be van kapcsolva úgy, hogy 10-ből 9-nek erről fogalma sincs.

Áldozatnak azt nevezzük, akinek az adatait anélkül gyűjtik opt-in módon, hogy azt kifejezetten tudatnák velük.

Vehetjük úgy is, hogy mikor megvásárolsz egy terméket, az eladó megbízott zsebtolvaja sunyiban kihúz még egy ötezrest a farzsebedből. Aztán, ha megtaláltad az apróbetűs részben, hogy ezt te önként és dalolva vállaltad, akkor esetleg visszakapod. Mindezt egy olyan jogi környezetben, ahol a zsebtolvajlás úgy van szabályozva, hogy ha te külön kéred, hogy ne legyen, akkor nincs, de amúgy van és legális.

Igen, például képtelen vagyok jobban elmagyarázni, hogy az elitista agyaddal felfogd, hogy amennyiben nem tudatosodik a felhasználóban az, hogy alapértelmezésben minden mozzanatát követik GPS-szel, mert a Google csak apróbetűs részben hajlandó ezt tudatni vele, de amúgy ha megkérdeznénk az illetőt, nem akarná, azt változatlanul áldozatnak nevezzük. Ahogy téged is, ha az eladó zsebtolvaja kihúzza a farzsebedből az ötezrest anélkül, hogy megkérdezné, pedig utánanézhettél volna. Utána feltehetné neked is bárki a kérdést, hogy "minek mentél oda", amit általában tipikusan az áldozathibáztatók szoktak.

Az etikus módja ennek az lenne, hogy a Google, mielőtt elkezdi gyűjteni rólad az adatokat, feldob egy figyelmeztetést, amire leírja röviden és tömören, hogy "mostantól 0-24 rögzítem, hogy merre jársz és a saját adatközpontomban tárolom, a reklámok általi befolyásolásod céljából elemzem". Ha erre mondhat igent vagy nemet, akkor nem áldozat. Minden más esetben igen, mivel a tájékoztatást szándékosan megspórolták tőle.

Az etikus módja ennek az lenne, hogy a Google, mielőtt elkezdi gyűjteni rólad az adatokat, feldob egy figyelmeztetést, amire leírja röviden és tömören, hogy "mostantól 0-24 rögzítem, hogy merre jársz és a saját adatközpontomban tárolom, a reklámok általi befolyásolásod céljából elemzem". Ha erre mondhat igent vagy nemet, akkor nem áldozat.

Ez most nem történik meg?

Nem tudom, kérdezem.

Az pedig nem számít, hogy kollektíven ott van valahol 50 oldalnyi jogi bullshit között eldugva.

Nem erre gondoltam. Én a Google-től rendszeresen kapok emailt, hogy nézzem át az adatvédelmi beállításokat, mert ez meg az pl. be van kapcsolva, és az ezt meg azt jelenti a gyakorlatban. Ilyen Androidon nincsen? Hiszek neked, de furcsa.

A GPS-követésre nincsen.

Az adatvédelmi baszogatóleveleket pedig azokra a feature-ökre kapod, amik vagy nem hoznak elég hasznot a Google-nak, vagy általuk szeretnék minimalizálni az adatszivárgások utáni rájuk mutogatást és a support-juk elégedetlenkedő felhasználókkal való elárasztását.

A GPS-követésre nincsen.

Most vagy hulye vagy, vagy hazudsz. Rad bizom, hogy melyik.

Minden egyes alkalommal, amikor bekapcsolnad, rakerdez, es feldobja a tajekoztatot. Defaultban ki van kapcsolva.

When you tear out a man's tongue, you are not proving him a liar, you're only telling the world that you fear what he might say. -George R.R. Martin

Eddig azt hittem, hogy hulye, es o tenyeg igy gondolja. Ahogy a laposfoldesek is 100% meg vannak gyozodve rola, hogy lapos, minden ellenkezo bizonyitek ellenere.

Csak o a luddita-kommunista vonalon mozog, es nem a laposfoldes-chemtrailesen.

When you tear out a man's tongue, you are not proving him a liar, you're only telling the world that you fear what he might say. -George R.R. Martin

Tehát az már kommunizmus, hogy szeretnék explicit tájékozódni róla, apróbetűk olvasgatása nélkül, hogy ki mikor mit művel az adataimmal és miket gyűjt be rólam és szeretném ezt szabályozni. Ha pedig nincs okostelefonom (mert amúgy nincs), akkor az a kommunizmus, hogy egy etikátlan üzleti és adatkezelési gyakorlatra rávilágítok.

Ezzel az egységsugarú gondolkodásmóddal nem igazán vagy különb a laposföldesektől.

Ez geprombolo topic. A kommunista vonal az, amikor az alternativ gazdasagi elmeleteidrol irsz. Meg hogy mire kene kotelezni par for-profit vallalatot.

When you tear out a man's tongue, you are not proving him a liar, you're only telling the world that you fear what he might say. -George R.R. Martin

Nem gépromboló topic. Gépromboló topic akkor lenne, ha a bázisállomások gyújtogatására szólítanék fel mindenkit. Ilyet nem tettem és nem is fogok tenni, bármennyire is szar tudomásul venned, hogy nem tudod rám aggatni a konteós huligán cimkéket, hogy ezzel hitelteleníts el és tereld el a figyelmet a valódi kérdésről és problémákról.

Van egy technológia, aminek a kiépítésével kapcsolatban, a profit érdekében lazítottak bizonyos korlátozásokon, amik eddig valamennyire garantálták, hogy a mobilhálózatok nem orrba-szájba, egymás hegyére hátára cellákból lesznek összetákolva. Van egy technológia, aminek máig nem tisztázottak az egészségügyi kockázatai és nem is ez a legnagyobb probléma, hanem az, hogy a technológiában érdekelt multik hallani sem akarnak arról, hogy tisztázva legyen. A mindenki számára elérhető, olcsó szélessávú mobilinternet eddig táptalajt adott a társadalom lezüllesztéséhez, elsilányította a szociális kapcsolatokat és felnevelt egy impulzusbuzi, veddmegdobdki generációt, az okostelefonokon és a közösségi hálózatokon keresztül, amik mobilinternet nélkül nem tudtak volna olyan szinten elterjedni, hogy népbetegség legyen az okostelefon-függőség. Az 5G ugyanezt járatná további csúcsokra. Nem csak a kedvenc alkalmazásodban látod a reklámokat, hanem a saját hűtődben és a saájt wc-dben is.

Nem az a kérdés, hogy bevezessük-e az 5G-t hosszú távon vagy sem, hanem hogy mikor és milyen áron. Jelenleg különösebb szükség sincs rá, csak befektetőék már idegesen pancsikolnak a jakuzziban, mert beleöltek az 5G-be jó sok pénzt és szeretnének már eredményeket látni, akár az emberek egészségét is kockára téve.

Miután elvégezték a szükséges (független!) egészségügyi, technológiai, nemzetbiztonsági, szociológiai hatástanulmányokat, beleértve az elterjeszteni kívánt IoT eszközök jelentette biztonsági kockázatokat is és ez alapján megalkották azokat a szabályozásokat, amik garantálják a kockázatok minimalizálását, az után nincs semmi baj az 5G bevezetésével, már feltéve, ha egyáltalán szükség lesz rá az elkövetkezendő 10 évben. Szerintem nincs és nem is lesz, maximum erőltetett növekedés és szemfényvesztés céljából.

Meg hogy mire kene kotelezni par for-profit vallalatot.

Azt üzleti etikának és társadalmi felelősségvállalásnak hívják, nem kommunizmusnak. Valódi kommunizmusban nem léteznek befektetői kézben lévő for-profit vállalatok, pláne nem vezető gazdasági pozícióban. Tudom, meglepő, hogy vannak egyesek, akik nem azt vallják, hogy a multik korlátok nélkül csináljanak azt, amit akarnak, sőt még adózniuk se kelljen és számonkérik rajtuk a társadalmi felelősségvállalást, pláne azokon, akiknek a profitjából bőven telne rá.

Szerintem itt, a Hupon mar eleg sokan ismerik a szelsoseges nezeteidet, nem en fogom oket felvilagositani.

Van egy technologia, aminek ez az 5. generacioja (ha a kisebbeket nem szamoljuk). Van mar vele annyi tapasztalat, hogy a korabbi engedelyeztetestol a kisebb teljesitmenyu eszkozoknel eltekintsenek. (ahogy a wifinel is ez van, de ha nagyteljesitmenyu, mikros kapcsolatot akarsz, ahhoz kell) Szinten ez az a technologia, aminel a rakrol mar 2G-nel is cikkeztek, aztan azota sokkal elterjedtebb lett a torony es a mobiltelefon is, es megsem haltunk ki, egyelore hulyesegnek bizonyult.

Az meg, hogy most 4G vagy 5G, az a savszelesseget es a latency-t befolyasolja csak, a mobilfuggoseg ettol fuggetlen dolog. (ami amugy sem mobilfuggoseg, hanem facebook/insta vagy egyeb fuggoseg) Ha ezzel van bajod, akkor a tenylegesen letezo problemarol irj!

Ha valahol tul sok mobileszkoz van, akkor erdemes szegmentalni, ehhez az 5G elvileg eleg jo. Uj helyekre is celszerubb a legujabbat telepiteni, ami most az 5G-t jelenti (az XP-s gepedet sem most vetted, hanem amikor az a tech volt az aktualis).

Az egeszsegugyi kockazatokat erdemes lehet megvizsgalni az uj frekitartomany miatt (bar elvileg muholdakhoz mar hasznaltak korabban is), a technologiai megfelelt, a nemzetbiztonsagi politikai kerdes (ugyanezek hoztak a femtocellas szabalyozast), a szociologianak meg nincs hozza koze.

"The Social Responsibility of Business is to Increase its Profits" - Milton Friedman. Egyetertek vele. Adozniuk persze kell, az ezt elkerulo trukkoket kiirtanam a torvenyekbol.

When you tear out a man's tongue, you are not proving him a liar, you're only telling the world that you fear what he might say. -George R.R. Martin

Tehát szeretnél rövid, és számodra is érthető (na az nehéz lesz...) módon, de részletes tájékoztatást kapni arról, hogy milyen adatok, milyen körülmények között hova és miért kerülHETnek továbbításra.

Erre egy megoldás van: döntsd el, hogy rövid és tömör, vagy részletes? A kettő együtt nem megy.

A kettő együtt nem megy.

A szokásos semmitmondó papagájközhely.

Nos, rövidet nem szeretnék, mert abban bármilyen hazugság és marketing-idealizmus előfordulhat, csakhogy rövid lehessen. Tömöret szeretnék és meg is fogalmaztam rá egy példát. Jelenjen meg szépen a képernyőn az alábbi mondat.

mostantól 0-24 rögzítem, hogy merre jársz és a saját adatközpontomban tárolom, a reklámok általi befolyásolásod céljából elemzem

Erről pedig lehessen egy gombnyomással a részletesre ugrani, ahol pontosan leírják, hogy mit hogyan tárolnak és ki férhet hozzá. Ja és a legfontosabb: legyen kikapcsolva minden adatgyűjtés és követés alapértelmezésben. Mert most nincs.

Ha lehet hinni annak, amit mondanak, akkor nem igaz az, amit javasolsz. Ket esetben gyujthetik, hogy merre jar a felhasznalo, az egyik, ha bekapcsolta a wifit es mobiltornyot hasznalo helymeghatarozast (default off), a masik, ha bement a guglis beallitasaiba, es kulon bekapcsolta a location historyt (szinten default off). De egy ilyen jo kis FUD topicban ez persze nem gond, elvegre hazudhatnak is, meg pedofil kejbarlangot is uzemeltethetnek a pinceben. Barmi kitelik toluk!

When you tear out a man's tongue, you are not proving him a liar, you're only telling the world that you fear what he might say. -George R.R. Martin

Ha ki-be kapcsolgatod, az már feltételezi, hogy eljutottál a menüpontig és tudatában vagy annak, hogy alapértelmezésben be van kapcsolva.

Mindvégig arról volt szó, hogy alapból be van kapcsolva és követ mindenhová a Google, egyébként nem csak Android-eszközön, hanem mindenen, ahol Google alkalmazás fel van telepítve. Tehát onnantól kezdve, hogy megvetted és használatba vetted a telefont. Az pedig továbbra sem elégséges ahhoz, hogy ez etikus legyen, hogy valamelyik adatvédelmi tájékoztató 200 oldalában valahol el van dugva, hogy tudj róla, hogy ez alapból be van kapcsolva. Legalább olyan frekventált helyeken és időkben kéne erről a felhasználót tájékoztatni, mint amennyiszer reklámokat villantanak a pofájukba. Amellett, hogy nincs alapértelmezésben bekapcsolva. Persze, tudjuk, mi történne akkor, senki nem kapcsolná be önként és dalolva, hogy "nesze Google, kövess". Ezért inkább sunyiban belerakják.

Default ki van kapcsolva. Ha szeretned a WiFi es mobilhalozat alapjan torteno, pontatlan helymeghatarozast (coarse location), akkor BEkapcsolhatod. Ebben az esetben az a korrekt, ha te is hozzajarulsz az adatbazis pontositasahoz. Ehhez a funkcio minden egyes bekapcsolasakor hozza kell jarulnod, es a kepedbe tolja azt a kepet, amit linkeltem. (es megint: alapbol KI van kapcsolva, opt-in funkcio, es mar 2.1-es Androidnal is az volt, kb. 10 eve). Nincsen kisbetus adatvedelmi tajekoztato, ott van elotted par szoban, hogy mi ez es mire hasznalja. Amugy masoknal is ugyanugy mukodik ez az adatbazis-epites, iOS-nel is, es - ha felrakod a Mozilla megfelelo appjat, nala is. Meg vannak kisebbek, pl. Wiggle, aminek a DB-jet te is hasznalhatod.

When you tear out a man's tongue, you are not proving him a liar, you're only telling the world that you fear what he might say. -George R.R. Martin

Szerintem nem ugyanarról beszélünk.

Én erről beszéltem: https://www.theverge.com/2018/8/13/17684660/google-turn-off-location-history-data

Az pedig, ami a Location Based Services bekapcsolásakor feldobódik, és amiről a képet is küldted, hiányos és szándékosan elhallgat fontos elemeket, tehát nem teljeskörűen tájékoztat. Ehelyett szélsőségesen idealista módon azt emeli ki, hogy névtelenül gyűjti az adatokat, hogy jobb™ legyen körülötted a világ. Miközben marhára hozzád van rendelve minden gyűjtött adat, beleértve a pontos fizikai helyzetedet, akár minden percben követve. Ami meg a pláne, hogy ennek kikapcsolásával sem veszed elejét annak, hogy a Google továbbra is rögzítse, hogy merre jársz. Azt a fenti cikkben említett módon lehet csak kikapcsolni és innentől azok körét, akikben ez tudatosodik, limitálhatjuk is a hozzáértő, advanced userekre.

https://support.google.com/accounts/answer/3118687?hl=en

Ez a Location History is opt-in feature.

Egyebkent ha nem tetszik, ne hasznalj adatgyujto (Google & FB) szolgaltatast! En is leepitettem, eleg keves dolgukat hasznalom. FB-rol valamikor 2011-12 korul toroltem magamat, Gugli dolgairol meg Damore esete ota valtottam. DuckDuckGo, Bitchute, offline navik es terkepek (Here, ViewRanger) eleg jol lefedik az igenyeimet. Youtube-ot meg hasznalok, mert nem regisztralta mindenki magat Bitchute-ra, de nyilvan az utobbinak van prioritasa. F-droidon sincs fent minden (foleg nyilt forrasu Appokra van), ugyhogy a Play is maradt par dologra (utobbihoz kell GMail account, annyi megmaradt belole). Chome helyett FF-ot hasznalok, mobilon is (mennek rajta ugyanazok a kiegeszitok is).

Aki meg azt is kiteszi Facebookra/Twitterre/Instara, hogy mekkorat szart, annak amugy sincs igenye a privacyra, oket nem fogod meggyozni ilyenekkel.

When you tear out a man's tongue, you are not proving him a liar, you're only telling the world that you fear what he might say. -George R.R. Martin

Egyebkent ha nem tetszik, ne hasznalj adatgyujto (Google & FB) szolgaltatast!

Értem, tehát eljutottunk a szokásos közhelyig, hogy nem kell használni, ha nem tetszik és továbbra is beleszarsz, hogy nem a használata vagy nem használata volt a kérdés, hanem hogy mennyire etikátlan a Google gyakorlata.

Elárulom: Nem használok okostelefont. Néhány topicban, néhány hozzád hasonlótól meg is kaptam már érte a szemrehányást, hogy ennyi erővel élhetnék barlangban is.

Aki meg azt is kiteszi Facebookra/Twitterre/Instara, hogy mekkorat szart, annak amugy sincs igenye a privacyra, oket nem fogod meggyozni ilyenekkel.

Őket nem meggyőzni kell, hanem megvédeni, a multik arroganciájától és a saját hülyeségüktől. Nem tudatosul bennük, hogy mit művel velük és a privát szférájukkal a Google. Attól még, hogy valakitől nagyon könnyű pénzt kicsalni, mert hülye, attól még a csalás bűncselekmény. Akkor is, ha egyesek jobban érzik magukat, ha az áldozatokat hibáztatják. A törvényi szabályozásnak kellene lekövetnie a technológiákat, de sajnos 20 évvel le van maradva.

Igen, szerintem is jobb lenne, ha egy barlangban elnel, net nelkul. Nem szorna tele spammel az XP-d a vilagot.

Amugy ezeket az embereket nem kell megvedeni, direkt azert teszik ki a netre az eletuket, mert ez a celjuk. Teged sem ved meg a MS azzal, hogy tavolrol letorli a tamogatas nelkuli OS-edet. Pedig ha etikus lenne (a tobbi ember fele), akkor megtehetne.

When you tear out a man's tongue, you are not proving him a liar, you're only telling the world that you fear what he might say. -George R.R. Martin

Igen, szerintem is jobb lenne, ha egy barlangban elnel, net nelkul. Nem szorna tele spammel az XP-d a vilagot.

Értem, tehát oda is eljutottunk, hogy kevesebbet ér (vagyis spam) a véleményem, mert XP-t használok. Fősodratú mérnök uraságod mindig bebizonyítja, hogy van lejjebb.

Amugy ezeket az embereket nem kell megvedeni, direkt azert teszik ki a netre az eletuket, mert ez a celjuk.

Ne csúsztass! Nem arról volt szó, hogy kiteszik vagy nem teszik. Arról volt szó, hogy a Google a tudtuk nélkül gyűjt róluk adatot, vagy sem, amit aztán a reklámokkal való pszichológiai manipulációjukra használ fel.

Teged sem ved meg a MS azzal, hogy tavolrol letorli a tamogatas nelkuli OS-edet.

Az MS nem hatóság és nem is törvényalkotó testület, hanem egy oligopol multicég. Ilyen nem is állna jogában. Én mindvégig arról beszéltem, hogy a jogszabályoknak kell lekövetni a technológiai "fejlődést" úgy, hogy a Google ne gyűjthessen adatot a felhasználóiról a jelenlegi etikátlan módon.

Pedig ha etikus lenne (a tobbi ember fele), akkor megtehetne.

Ha etikus lenne, akkor addig támogatná, amíg van rá igény, amíg használják. Ha letörölné a gépemről a beleegyezésem nélkül, akkor ugyanolyan etikátlan lenne, mint a Google az adatgyűjtésével.

Nem a velemenyed spam, hanem amit a virustanya geped szor. A velemenyed szimplan hulyeseg, es nem azert er kevesebbet, mert XP-t hasznalsz, hanem mert az. Ha a MS x idore adna a lincencet, es utana nem csak nem tamogatja, hanem torli magat (vagy siman nem hajlando tobbet elindulni), azzal a tobbi netezot vedene. Meg persze a te adataidat is (a zsarolovirusoktol).

Szerencsere ilyen nem tortenik meg, mert nem akar megvedeni (nagyon helyesen) - a tiltakozasod ellenere - sajat magadtol. Ahogy neked sem kene azokat az exhibicionistakat. O dolguk, "you can't take away people's right to be assholes".

When you tear out a man's tongue, you are not proving him a liar, you're only telling the world that you fear what he might say. -George R.R. Martin

Nem a velemenyed spam, hanem amit a virustanya geped szor.

Nincs egyetlenegy vírus sem a gépemen. Bár biztos te jobban tudod, mint én, aki ezt legalább heti rendszerességgel ellenőrzi.

A velemenyed szimplan hulyeseg, es nem azert er kevesebbet, mert XP-t hasznalsz, hanem mert az.

Az, hogy a véleményem hülyeség, jelenleg kizárólag a te rögeszméd és elfelejtetted érvekkel alátámasztani, miért nem etikátlan a Google opt-out adatgyűjtési gyakorlata, merthogy erről beszéltünk, mielőtt elkezdtél személyeskedni.

Ha a MS x idore adna a lincencet, es utana nem csak nem tamogatja, hanem torli magat (vagy siman nem hajlando tobbet elindulni), azzal a tobbi netezot vedene.

Azzal etikátlan módon kibaszna azokkal, akik fizettek egy termékért. Akkor is őket védené, ha addig támogatna egy operációs rendszert, amíg igény van rá, csak akkor mindenki jól járna, nem csak multiék és a veddmegdobdki életstílust elsajátító, fejlődésmániás netezők. Tudom, neked az ilyesmi már kommunizmus, ha mindenki relatíve jól jár.

Meg persze a te adataidat is (a zsarolovirusoktol).

Jelentem, azokat én eddig sikeresen megvédtem. Soha egyetlen zsarolóvírus se tudta betámadni a gépemet. Ha pedig választanom kell, hogy minden nap erőforrást pocsékoljon a frissítésekre a gépem, félévente újra leszedje az OS-t és a Windows 10 soron következő innovációs™ baklövésénél bootolhatatlan legyen, akkor inkább azt választom, hogy én szeretném megvédeni a gépemet egy frissítetlen rendszeren.

Ahogy neked sem kene azokat az exhibicionistakat.

Kutya nem akarta az exhibicionistákat megvédeni. Az átlagfelhasználót kellene megvédjék a jogszabályok, akiről függetlenül az exhibicionizmusától gyűjt a Google adatot, anélkül, hogy tudna róla. Ahogy a GDPR ezt már elkezdte, de van még hova fejlődni.

Akkor is őket védené, ha addig támogatna egy operációs rendszert, amíg igény van rá, csak akkor mindenki jól járna, nem csak multiék és a veddmegdobdki életstílust elsajátító, fejlődésmániás netezők.

Neked miért fáj, hogy olyan technológiai szinten van az emberiség, amikor gyorsan lehet fejlődni?

Hivatásos pitiáner
neut @

Van, ami fáj, de annak sem a fejlődéshez, sem a Windows XP-hez nincs köze. A magadfajtákhoz már több.

Például, amikor (elvileg) diplomás mérnökök sokadszorra (vagy szándékosan) képtelenek megérteni viszonylag egyszerű dolgokat, amihez egy érettségi elég lenne.

Például, hogy már rögtön összeesküvés-elmélet van kiáltva, géprombolókkal és bázisállomás-gyújtogatókkal vagyok egy lapon említve, ha megfogalmazok egy vagy több kritikát egy felelőtlenül bevezetni kívánt technológia ellen.

Csakhát ugye, az elit magasságaiból lenézés és a rövidlátás, az sosem volt túl jó páros.

Ha támadó, leminősítő hangvétellel találkozom, ott általában az a helyzet, hogy van egy vitapartner, aki túl sokat képzel magáról és így is fogalmaz, más szóval elitkedik. Te például ilyen vagy. Ennek semmi köze a gyerekkoromhoz. A tiedhez talán lehet annyi köze, hogy túl sokat engedtek meg neked gyerekkorodban, vagy épphogy elnyomtak és itt kompenzálsz.

Szerintem az ilyen szemelyeskedos usd-vagd-ba felesleges belemenni. Mindegy, hogy melyik fel kezdi. Eleg regota figyelem az irasaidat, es a maganvelemenyem az, hogy bizonyos szavak, jelzok ( bloat, csiligany, TM, ujabban babzsak, idealizmus , stb... ) agressziv ismetelgetese miatt sokaknak nem is a valos mondandod latszik, hanem, hogy "hisztizel", es ezert kialakult egy negativ velemeny rolad, amit nagyon nehez megvaltoztatni. En sajnalom, mert amugy meglepoen sok dologban egyet ertek veled, es szerintem egeszen jol latsz dolgokat, ezert ha passzivan is, de kivancsi vagyok az irasaidra.

 

udv

U-dash

A szavak jelentesevel tisztaban vagyok, csak az egy mondaton/topikon beluli alkalmazasuk mennyisege felesleges. Szerintem eleg egyszer leirni, hogy melyikrol mi a velemenyed, ha ezt utana halmozod, komolytalannak, es agresszivnak tunsz. Ha jol gondolom, a valasz nem konkretan nekem szolt, en nem a velemenyedet, illetve az erveidet kerdojeleztem meg, csak azt gondolom, hogy sokan az eloadasmodod miatt nem vesznek komolyan, rosszabb esetben direkt szorakoztatja oket, ami miatt az ilyen topikok tele lesznek felesleges acsarkodassal.

A problemak valosak, a meglatasaid jok, de ha a kozlesbol kihagynad az agressziot, lehet, hogy kevesebb ezen szorakozo egyen lenne itt.

U-dash

Csak az f-droidot es a playt hasznalom. Elobbit gyakrabban, ennek nagyobb a prioritasa.

Meg regen - munka miatt - sajat store-om is volt. :) Az akkori - rootolt - telefonomrol osszegyujtottem par hasznos .apk-t, melletettem par ceges fejlesztesut (ezek szinte mind valami diagnosztikai celt szolgaltak), es feltettem a gepemen futo webserver eleresi utjaba. Amikor uj kutyut tesztelsz, hasznos, ha nem kell a play-jel szorakoznod, hanem rogton fel tudod tenni azt, ami kell (bongeszo, wifi meg volt rajtuk).

When you tear out a man's tongue, you are not proving him a liar, you're only telling the world that you fear what he might say. -George R.R. Martin

"Az pedig, ami a Location Based Services bekapcsolásakor feldobódik, és amiről a képet is küldted, hiányos és szándékosan elhallgat fontos elemeket, tehát nem teljeskörűen tájékoztat."

El kéne dönteni, hogy három mondatot akarsz, vagy 50 oldalnyi részletes magyarázatot. Mert most van sapka-nincs sapka vonalon azt csinálod, hogy ha megkapod a részletes tájékoztatást, akkor eldugták az 50 oldal apróbetűben, ha meg zanzát kapsz, akkor meg "hát nincs benne minden".

Vagy nálam működik másképp vagy szándékosan félrevezető screenshotot töltöttél fel.
Eddig a GPS alapú helymeghatározás követéséről volt szó, Te meg a Wifi/Mobilcella alapú megoldás figyelmeztetőjét osztottad meg. Nálam ezt a figyelmeztető ablakot csak akkor dobja fel ha High Accuracy/Battery saving opciót választom, amennyiben a Device only (kizárólag GPS) meghatározást választok akkor nem kapok hasonló figyelmeztetést.

Aki végiggondolja a kockázatokat és tesz ellenük amellett, hogy Windows XP-t használ, az egyértelműen gondolkodó.

Aki nem gondolja végig őket, az nem az, sem Windows XP-n, sem Windows 10-en, hiába tartja bekapcsolva az automatikus frissítéseket és várja babzsákon kényelmeskedve az OS-től, hogy majd megvédi a gonosz hekkerek gonosz zsarolóvírusaitól.

Jól meg kell válogatni, hogy milyen szoftvereket használsz és ezekkel milyen szerverekhez kapcsolódsz. Ez a tudatos számítógép- és Internetfelhasználás alapja, függetlenül attól, hogy frissítve van-e a rendszer. Sajnos ezt a Microsoft-szponzorált informatika órákon nem tanítják, de hidd el, el lehet sajátítani.

Ezzel nem értek egyet. A jó technológia az, ami tud magára vigyázni akkor is, ha megpróbálják kikezdeni. Nem a felhasználó dolga kerülni a veszélyt, hanem az operációs rendszernek kell immunisnak lennie.

Ha írok egy programot, nem az a normális, hogy bizonyos paraméterekkel hívva összeomlik, és majd figyelünk arra, hogy ne hívjuk ilyen paraméterekkel, hanem az a helyes szemlélet, hogy bármilyen paraméterekkel hívhatod, legfeljebb visszatér egy hibakóddal, amiben jelzi, hogy nem végrehajtható a feladat. Ha meg végrehajtható, akkor megcsinálja.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

bizonyos paraméterekkel hívva összeomlik

Nem omlik össze. Sokkal kevesebbet omlik össze a Windows XP, mint amennyit más, modern™ rendszerek frissítés után.

Nem a felhasználó dolga kerülni a veszélyt

De igen. Ha nincs elég kraft az autódban, nem állsz neki előzni, máskülönben akkor is balesetet szenvedsz, ha csilivili legújabb kocsid van mindenoldali légzsákkal. Se nem szabad a szakadékba vagy a vonatsínekre kormányoznod. Ismerned kell a rendszered képességeit, paramétereit és nem az autó feladata, hogy ne engedjen elkormányozni erre meg arra. Az informatikához visszatérve, az idealizmusodtól már csak egy lépésre van az, hogy felhívják valamelyik alkalmazottadat telefonon, hogy a főnök kéri a jelszót, ő pedig megadja. Aztán akkor lehet hibáztatni a telefonközpontot, hogy beengedte a külső hívást, mégis elsősorban az emberi tényező bukott meg.

Sokkal fontosabb, hogy a felhasználó tudjon magára vigyázni és tisztában legyen a billentyűleütések, kattintások következményeivel és az esetleges támadási vektorokkal, minthogy milyen szoftvert használ.

A jó technológia az, ami tud magára vigyázni

A jó technológia, amit nem kell naponta-hetente frissíteni, hogy tudjon magára vigyázni. Mivel a szoftveripar a rövidtávú slágermegoldások korszakát éli, így ilyen szoftver egyre kevesebb van. Tehát rossz és rosszabb között kell választani, ami már egyéni preferencia kérdése, hogy kinek melyik a kevésbé rossz. Nekem a Windows XP.

Jól meg kell válogatni, hogy milyen szoftvereket használsz és ezekkel milyen szerverekhez kapcsolódsz.

Windows core komponensek használják akár úgy, hogy semmilyen felhasználói interakció nem kell hozzá.

Lehetnek olyan sérülékenységek, amiket nem tudsz kivédeni, mert a hatáskörödön kivül van.

Ennyit kellett volna megérteni a hozzászólásomból.

Nem képzelem el, mert nincs rá szükség. A Windows XP egy 13 évig fejlesztett, rendkívül érett rendszer. Nincsenek már benne olyan funkcionális hibák, amik miatt egyik napról a másikra használhatatlanná válna valami lényeges rendszerkomponens. Ilyenek a Windows 10-ben vannak.

1. Főrendszernek használok XP-t, mellette minden mással is találkozom.

2. Ha nem kerülnék kapcsolatba semmilyen modern rendszerrel, akkor is el lehet olvasni mások tapasztalatait, akár ezen a fórumon is. Ami jelen állás szerint az, hogy kéthavonta válik bootolhatatlanná a Windows 10 bizonyos körülmények között.

Tenyleg.. a Spectre+Meltdown nem erintette azt az osi procit, amit hasznalsz? 64 bites XP-hez jelent meg ezt megkerulo patch? A branch prediction egy eleg regi technika, mar 20 eve is hasznaltak. (nem erint az XP, nem neztem utana, de te gondolom megtetted, es ennek tudataban hasznalod/patcheltel valamit/leszarod)

When you tear out a man's tongue, you are not proving him a liar, you're only telling the world that you fear what he might say. -George R.R. Martin

nem, aldozatnak azt nevezzuk, aki elszenved valamit, amit o nem akar, es nem a sajat valasztasa. itt a sajat valasztasa h megveszi-e a telefont, es semmi nem akadalyozza meg, hogy tajekozodjon.

Ezzel nem ertek egyet. Ugy tudom a balesetben (kozuti, legi, stb.) serulteket, halottakat is aldozatnak hivjuk. Onszantukbol ultek autoba, foglaltak jegyet a repulore. Velemenyed szerint nem tajekozodtak megfeleloen a kozlekedes veszelyeirol ezert nem lehetnek aldozatok?

Ha megveszel egy telefont akkor valamilyen szinten bizol benne, ugyanugy a repulogep pilotajaban is vagy a buszsoforben, nem fogod megnezni a pilotavizsgajat/jogositvanyat. Aki nem technikai beallitottsagu elvarja, hogy az adott termek (mobil) az o javat szolgalja es ne aramoltassa ki rola az infokat profit remenyeben. Termeszetesen a realitas mas, de nem lehet elvarni, hogy ezzel mindenki tisztaban legyen.

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

Szerintem hajbazer kolléga mindent is túltol. De: a Google/Facebook esetében nem érzem túlzónak a félelmeit. Eszméletlen mennyiségű és minőségű adat vándorol hozzájuk. Ráadásul egy halom ezek közül minimum határterület, hogy őket illeti e meg (like gomb és analitika script-ek minden egyes oldalon és ugye ők össze tudják kötni a felhasználóval, legfeljebb árnyék user-rel, ha nem vagy regisztrálva náluk).

Elvileg ugye hirdetéseket ad el. Mi garantálja, hogy az advertise API-val nem él vissza pl. egy nagy biztosító (aki egyébként is sokat hirdet és használja)? Rákeres indirekt módon (munkahely és otthona helye szerint, kora, neme adott) a 100 legdrágább ügyfele rák keresésére havonta és méri a változást? Vagy csak simán van olyan összefüggés, amit egy MI kihoz és nem is tudod, hogy arra szűrve időben lesz bontva a szerződésed?

Ráadásul a mennyiséghez és minőséghez képest szinte mindig kiderül, hogy tovább mennek (ld.: rengeteg botrány szivárgó adatokról, kikapcsolt állapot mellett). Fura módon az IT-s emberek szeretik őket (gondolom mert normális minőségűek és ingyenesek a szolgáltatásaik), pedig nekik/nekünk kéne időben szólni, hogy ez hosszú távon nem lesz jó (és már lassan látszik, hogy vissza is élnek vele).

Gondolom, hogy mivel ennyire írtózól az okostelefontól (bár nálad még a kurblis is okosabb...), nem láttad, nem olvastad egyszer sem azokat a felhazsnálási feltételeket, amiket a használat _előtt_ feldob, hogy tessék,olvasd el, és ha elfogadod, nyomj a tovább gombra (ha meg nem,akkor I.J. ne használd az eszközt és a szolgáltatásait).

> azt kifejezetten tudatnák velük.

A kibaszott lehuzhato ertesitosavon mocsok nagy helyszolgaltatasok ikon (ami mellesleg megegyezik a Terkep alkalmazas mostani ikonjaval ES ki/be kapcsolhatova teszi a szolgaltatast!!!) tenyleg nem minosul kifejezett tudatasnak. Sot, elrejtik eloled, akar a zarokepernyore is kitehetnek 500x500 pixelbe, miert nem teszik?!

Mondd, te tenyleg ennyire hulye vagy, vagy rajatszol? Mert azt mar nem tudom elhinni, hogy ezt te komolyan elhiszed, amit mondasz.

Blog | @hron84

valahol egy üzemeltetőmaci most mérgesen toppant a lábával 

via @snq-

Az Android AFAIK nem tesz kulonbseget csak precise vs. coarse location kozott. Hogy a precise most GPS, GLONASS, Beidou, Galileo, QZSS, NavIC, az nem erdekli. Annyi a kulonbseg, hogy ha az APIn keresztul nem locationre iratkozol fel, hanem az NMEA mondatokra, ott latod, hogy az az info pont honnan jott. ($ utani elso 2 karakter, pl. $GPGGA GPS, $GLGGA Glonass, stb..)

When you tear out a man's tongue, you are not proving him a liar, you're only telling the world that you fear what he might say. -George R.R. Martin

Lakason beluli IoT-re nincs ertelme az 5G-nek, amikor ott a WiFi. $1.5 kisker aron vegfelhasznalokent egy random ESP modul, nem fognak ebbol 5G elofizetest adni vegtelen idore, es a HW ara meg ott van pluszban.

When you tear out a man's tongue, you are not proving him a liar, you're only telling the world that you fear what he might say. -George R.R. Martin

Ismereteim szerint az 5G eszközök egymással is kommunikálnak, így spórolva a sávszélességgel. Igen, viszont így minden nehézség nélkül pontosan tudható tiltott GPS/GLONASS interface mellett is a pozíció. Aztán a nagyobb frekvencia kisebb hullámhossz, jobb felbontás, ha interferencia képet alkotunk, azaz a vivőt használjuk, mint radar jelet, s nem az átvitt információ a lényeg.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Igen, viszont így minden nehézség nélkül pontosan tudható tiltott GPS/GLONASS interface mellett is a pozíció.

Ez már most is kb. önbevallásos alapon megy. Átlag userként esélyed nincs tudni, hogy ha megnyomsz egy gombot a szoftveres UI-on, akkor tényleg kikapcsol-e a GPS.

Meg fog valósulni, csak majd az lesz, hogy ha tiltottad az adataid felhőbe küldését, akkor megy valaki más eszközén át a felhőbe. A Google már most is megmondja kikapcsolt telefon mellett, hogy hol vagy. Elmész hotspotok mellett, tudja ezt a telefonod. Mások is elmennek ugyanezen hotspotok mellett bekapcsolt GPS-szel, így a Google tudja, az adott hotspot hol van. Hiába kapcsolod ki a GPS-t, akkor is megvagy.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Egy új kutatás szerint nagy valószínűséggel biztonságos:

"Based on our study, we don’t think 5G radiation is that harmful," said Subham Dasgupta, a postdoctoral fellow working in the lab of Robyn Tanguay at Oregon State. "It’s predominately benign."

https://interestingengineering.com/5g-most-likely-not-harmful-to-human-…

Kászim Szulejmáni is tudott erről a biztonságról? Miért csak az elektromágneses tér közvetlen fiziológiai hatását nézed? A szabadságod elvesztése miatti pszichológiai hatás, pszichoszomatikus tünetek, vagy ha célpontnak jelölnek, egy rakéta robbanófejének megsemmisítő hatása már nem is számít?

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

A nem ionizáló sugárzások egészségkárosító hatását jelenleg a szövetre gyakorolt hőhatás alapján szabályozzák (mert, az az általános konszenzus, hogy már akkor is káros, ha nem sül meg valaki ropogósra). Ezt úgy oldják meg a gyártók, hogy beleírják a kézikönyvbe, hogy csak úgy használd a készüléked, hogy tartsd X cmre a fejedtől. Én még nem láttam olyan embert, aki 2-3 cmre a fülétől tartott telefonnal telefonált.

Egyébként nem egy cikk van arról, hogy hosszútávon emelkedtek az olyan rákos megbetegedések száma, ami a tumor helye és típusa miatt összegfüggésbe hozható a mobil telefonnal. Persze, lehet azt mondani, hogy akkor már történt volna változás, de nézd meg a dohányzást: tudjuk, hogy kb. 80% a tüdőrákos eseteknek dohányzástól lehet, sőt ebből 15% passzív dohányzásból; mégis lehet szabadon dohányozni. Szóval a szabályzás inkább társadalmi konszenzusról szól mintsem emberbaráti kockázat elemzésről...

Én még nem láttam olyan embert, aki 2-3 cmre a fülétől tartott telefonnal telefonált.

Olyat speciel én sem, de ha a hívás várható ideje több mint egy perc, akkor nálam előkerül a headset. Nem elsősorban a rák miatt, hanem mert nem akarom kézben tartani a készüléket.

mégis lehet szabadon dohányozni

Nem egészen. Megszűntek a dohányzó kocsik a vonatoknál. Az éttermekben és a szórakozóhelyeken tilos. A tömegközlekedésben mindenhol tilos. Még a buszmegállókban is. Az iskolákban, az egyetemeken, a közösségi helyeken, a szupermarketekben, a plázákban és még nagyon sok helyen tilos.

Én azért valahol reménykedem benne, hogy eljön az a világ, ahol a buszról leszállítják azokat, akiknek a Facebook Messenger teljes hangerőn csilingel félpercenként és legalább az általános- és középiskolákba tesznek a füstérzékelő mellé mobil RF érzékelőt, ami bejelez, ha valaki odabent tapicskol.

" mobil RF érzékelőt, ami bejelez, ha valaki odabent tapicskol " - csaxólok, hogy a bázisállomás -> készülék irány sokkal "hangosabb", azt megnem tudod kikapcsolni, ez az egyik. A másik, hogy az L1 RF-forgalomból marhára nem lehet kideríteni, hogy azon L2/L3 szinten épp milyen forgalom zajlik. Mondjuk 4G esetén VoLTE, és azt sem tudod a modulált rf vivő jelenlétéből meghatározni, hogy annak milyen/melyik eszköz a forrása.
A másik, hogy az 5G által használható frekvenciatartományokat azért nézd meg, és gondolkodj el azon, hogy ezek jórészt korábban (bár más célra) is használatban voltak.

A hangosságban nem vagyok biztos. A közeltérben szerintem jóval nagyobb a térerő, csak a távolsággal rohamosan csökken. Klasszikus példa, amikor a telefon melletti erősítő clamp-diódáin demodulálódik a modulált vivő, és brekegni kezd a hangfal, amikor adásba megy a telefon.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

A modulált vivő megjelenése semmit nem mondd arról, hogy honnan jött, hova megy és mi a tartalma. Te implicit azt mondtad, hogy adott frekvenciasávokban (amiknek egy részét korábban más célra, ráadásul az 5G-s celláknál nagyobb teljesítményen már használtunk) megjelenő forgalomra riasztania kellene valaminek, válogatás  nélkül. Én leírtam, hogy nem csak "tapicskolás" lehet a forrása/kindulása annak, hogy egy vagy több eszköz elkezd rádióforgalmat generálni - azaz mindenestől nem lehet tiltani/riasztásra okot adónak nyilvánítani.
A bagófüst az meg nem ilyen, arra van explicit tiltás (jogosan!), úgyhogy kár idekeverni. Ja, a közterületi dohányzás tilalmának a célja elsősorban nem az, hogy a büdösbagós kevesebb trágyát tüdőzzön le, hanem a passzív dohányzás kiiktatása (illetve a szemetelés csökkentése), ergo ilyen szempontból irreleváns, hogy a büdösbagós milyen szűrőn keresztül szipákolja a bagófüstöt: aki a környezetében passzívan kap belőle, az szűretlenül "jut hozzá".

Én kib.sznám az órámról azt, aki a telefonját használná, miközben tanítok. Mondom ezt úgy, hogy tanítottam középiskolában, csak akkoriban nem voltak nagyon elterjedve a telefonok, okostelefonok meg szerintem nem is voltak még.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Pedig el is gondolkozhatnál, hogy lehet hogy valamit rosszul csinálsz, ha inkább a telefonukat böködik...

“The trouble with having an open mind, of course, is that people will insist on coming along and trying to put things in it."
"Senkit nem hagyunk az ereszcsatornán!"

Tudom, hogy velem van már megint a baj, de mai napig egy üres A4-es papírt veszek magam elé, kezemben egy tollal, ha hardware-t tervezek. Csak az alapötletig, utána természetesen számítógépen rajzolom meg. Illetve használom a(z) (ap)calc-ot - tehát ez nem az LO táblázatkezelője - számítások végzésére méretezéskor. Ebben nekem nem nagyon van benne egy kis méretű üvegfelületen történő baktériumok tologatása vékony zsírrétegen.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Középiskolában nem hardvert tervezni tanítanak, hanem azt, hogyan kell fejből megtanulni az interneten szabadon fellelhető információkat adatokat. Ez baj, mert taníthatnák ehelyett azt is, hogy hogyan kell hatékonyan megtalálni ezeket az adatokat bemagolás nélkül, és hogy az adatokból hogyan lehet információt kinyerni.

2020-van, fejből tudni az évszámokat nem hordoz különösebb értéket. Ami értékes tudás lehet az az, hogy meglátni az évszámok és események mögötti összefüggéseket, de ennek a képességnek az átadására nem marad idő 8-12 évnyi évszámtanulás után. 

Szerintem ez tévhit, hogy az agyunk úgy működne, hogy akár tök üres is lehet a "háttértár", mégis tud logikusan gondolkodni: az agyunk felismeri a mintákat, és azokat alkalmazza arra amit később látunk. Ahhoz, hogy a minták kialakuljanak muszáj megjegyeznünk dolgokat. A két folyamat, a memória kialakulása és a következtetési minták felismerése együtt jár. Ezért én nem hiszek ebben, hogy működne az, hogy üres fejűek maradunk - hiszen úgyis minden fenn van a neten - de közben hiperintelligensen tudunk következtetni.

Ettől függetlenül az évszámok értelmetlenségével egyetértek, de sokmindent igenis hasznos fejből megtanulni.

A memóriát is edzeni kell. Erre jók a versek pl., nevek, évszámok, képletek. Nem azért, hogy tudd azokat a konkrét verseket, évszámokat, képleteket, hanem hogy működjön a memóriád, ne hülyülj el teljesen 50-60 éves korodra... mint ahogy a kézírást sem csak a  kézírás miatt kell tanítani, hanem mert az egyik legjobb módszer a finommotorika megtanulására.
 

“The trouble with having an open mind, of course, is that people will insist on coming along and trying to put things in it."
"Senkit nem hagyunk az ereszcsatornán!"

Ahhoz, hogy tervezni tudj, kell a lexikális tudás is. Sokra nem mész azzal, ha tudod használni a keresőt, csak azt nem tudod, mi a fenét kell keresned. Ahhoz, hogy eszedbe jusson valami jó ötlet, kell ismerned egy rakás elvi megvalósíthatóságot. Teszem azt, van egy termisztorod, hőmérsékletet akarsz vele mérni. Nonlineáris a hőmérséklet függvényében az ellenállása, megfelelő kapcsolástechnikával egészen kiegyenesíted a hőmérséklet-feszültség karakterisztikát. Most hogyan tovább? Ha tudod, hogy létezik lineáris regresszió, kiszámolod például fokonként a feszültséget, regressziós egyenest fektetsz rá, megnézed, milyen r^2-tel korrelál a két mennyiség ezen egyenes mentén, s ha jó, akkor az elsőfokú és nulladfokú együtthatókat belekalapálod a firmware implementációba. Ha meg sok memóriád és futásidőd van, akkor táblázatban letárolod a mérési pontokat, köztük lineáris interpolációt használsz.

A bökkenő csak az, hogy ezekhez legalább arról sejtésednek kell lenni, hogy az eszköztáradban vannak ilyen lehetőségek, módszerek, mert ha ezekről fogalmad sincs, a Google sem a barátod.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Teszem azt, van egy termisztorod

Feltételeztem, hogy amikor középiskolásokról, és a közoktatásról beszélünk, akkor nem a szakiskolák szakirányú tantárgyairól van szó, hanem általánosságban az oktatásról. :)

Azt nem vitatom, hogy a szakirányú iskolák szakirányú tantárgyaira szükség van, hiszen az az egész lényege. Felesleges magolás alatt nyilván nem azt értem, amikor az orvosok anatómiát tanulnak, hanem azt, hogy kinek a felesége volt Tanner Ilona. 

Az, hogy melyik költőnk kit dugott meg, vagy mit pajzánkodtak a középkorban, esetleg Kleopátra mit alkotott, szerintem sem érdekes. Ezek mind celebek, csak régen nem így hívták őket. Nekem természetes, hogy szakközépiskolára gondolok a közoktatásban, mert az egyetem előtt szakközépbe jártam, valamint szintén szakközépben tanítottam egykor.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Non schola sed vitae discimus. Ha a mernoki gyakorlatban is megnezed a kutyu adatlapjat, mi a labbekotese, es megnezed, hogy meg gyartjak-e, vagy egy tibeti kolostorban orzik az utolso 3 peldanyt, akkor az iskolaban is jobb hasonlo elveket kovetni. Regen ezt nem lehetett konnyen megoldani, ma meg lehet.

Korabban - amig nem volt - szamologep nelkul kellett elvegezni az iskolat. Aztan amikor lett, nehany targyat meg mindig anelkul kellett (hogy anelkul se legyel bajban, vagy nem tudom), de beepitettek sok targy anyagaba a hasznalatat. Most a tablettel/okostelefonnal lesz igy.

When you tear out a man's tongue, you are not proving him a liar, you're only telling the world that you fear what he might say. -George R.R. Martin

Ezt érteném is, csak a szerepét nem látom neki. Megérti a diák az okostelefontól a frekvencia domainbe transzformálást, a Fourier-sorba fejtést? Vagy valahogy jobban a fejébe megy a Johnson-zaj képlete? Az a gyanúm, sokkal inkább fészbúkozás lesz abból..

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Ez regen sem volt maskent. A PDA-kon Bejeweled, Bubble Shooter, Age of Empires meg mindenfele konzolok emulacioit toltuk (a GPRS megjelenese pedig lehetove tette mar az IRC-t is). Elotte a butatelefonokon meg a Snake es a Tetris meg a tobbiek volt a meno. Megregebben meg ment a gomoku. Szerintem ez a resz semmit nem valtozott. Ha erdekes az anyag figyelunk ha nem erdekes, akkor mindenki lefoglalja magat, hogy gyorsabban teljen az ido.

Gimiben a grafikus szamologepemre irtam olyan progit, ami ferdehajitast szimulalt (kb. mint a Bomb/Scorched Earth/Angry Birds, csak persze egyszerubb, mert 500 byte-ba be kellett fernie). Unalmasabb orakon azzal is tudtunk szorakozni, felesleges hozza PDA meg telefon.

When you tear out a man's tongue, you are not proving him a liar, you're only telling the world that you fear what he might say. -George R.R. Martin

PDA-n nekem volt két tudományos kalkulátorom is - az egyikben emlékszem Bp. - Miskolc közötti úton programoztam le a hővezetéses feladatokhoz kapcsolódó mátrixos-szivatós számolást írásbeli vizsga előtt... (n réteget vizsgálva, hogyan alakulnak a hőmérsékletek...) - átmentem :-D :-D

Ez attol fugg, hogy mit tanitasz. Siman elkepzelheto, hogy a te targyadhoz nem, vagy nem jol hasznalhato. Az irodalom tanarnomtol pl. mindig megkerdeztem anno, hogy hasznalhatok-e szamologepet, de nem hagyta. :(

3Blue1Brown-nak tobb eleg szemleletes videoja van a Fourier sorokrol meg transzformaciorol. (pl1, pl2) Kontakt oran viszont nem huznam ezzel az idot.

Az viszont egy fontos kepesseg, hogy utana tudj nezni valaminek (gondolom a munkad es hobbijaid soran neked is kell), ennek a fejlesztesere jo peldaul. Vagy oran elmondasz a diakoknak egy feladatot: mondjuk egy termisztor nemlinearis karakterisztikajabol hogy lehet homersekletet csinalni. Es ami lehetseges megoldasokat adnak (illesszunk ra egyenest, polinomot, tanitsunk ra neuralis halot, akarmit), annak megnezitek a pontossagat, aztan hogy egy mikrokontrollerrel melyiket mennyire nehez megoldani.

Egy masik dolog, hogy sokan sokkal konnyebben tanulnak, ha kapnak valami kezzelfoghato valamit, amivel kicsit el lehet jatszani. Mas felrajzolni egy 555-os kapcsolasi rajzot, es mas, ha ossze is rakhatod, es cserelgeted az ellenallasokat, kondikat, beteszel egy-egy diodat, stb.. Vagy egy PID, nel ha szorakozhatsz a parametereivel.

When you tear out a man's tongue, you are not proving him a liar, you're only telling the world that you fear what he might say. -George R.R. Martin

És honnan tudod, hogy az adott modulát vivőt sugárzó berendezés hol van, kinek a zsebében? Vagy arra gondolsz, hogy senkinél sem lehetne bekapcsolt készülék x méteres körzetben? És ha megszólalna a riasztó, hogyan derítenéd ki, hogy mi volt a riasztást kiváltó ok, hol van az azt előidéző készülék? (Pad alatt bekapcsol, készülék elkezd kommunikálni, riasztó megszólal, készülék kikapcs. Pici nyugalom után újra....

Ezek részletkérdések, megoldandó mérnöki problémák.

Lehet GSM hálózat szintjén átrúgdosni egy dedikált cellára azokat a készülékeket, amik jobban vételezik azt. Ilyet szoktak plázákban is csinálni, hogy tehermentesítsék a környező tornyokat. Lehet árnyékolni az iskolát és elhelyezni ott egy dedikált cellát, amire csak a benti mobilok fognak följelentkezni és azokról csak telefonálni lehet, internetezni és SMS-ezni nem. Órák ideje alatt meg csak segélyhívás indítható. Erre nyilvánvalóban törvényi háttér kéne, mivel a szolgáltatók nem fognak önként és dalolva lemondani az apuveddmeg iskolákban eltapicskolt mobilnetekről.

" Ezek részletkérdések, megoldandó mérnöki problémák. " - Magyarul fingod sincs a rádiós átvitelről. Sem.

" Lehet GSM hálózat szintjén átrúgdosni egy dedikált cellára azokat a készülékeket " - Most GSM, LTE, vagy 5G? Van olyan szolgáltató, akinél a 4G az alap, GSM (2G) nincs, azzal mi a péket csinálsz?

" Lehet árnyékolni az iskolát és elhelyezni ott egy dedikált cellát, amire csak a benti mobilok fognak följelentkezni és azokról csak telefonálni lehet, internetezni és SMS-ezni nem. " - És ez melyik szolgáltatónak lenne érdeke? És az árnyéklást hogyan csinálnád? Naaagy alufóliasityakot az épületre? Vagy megfelelően sűrű fémhálót? Az ablakokra is? (Az már apróság, hogy az SMS-hez bőven elég a GSM jelzéscsatorna működése - már amelyik szolgáltatónak van 2G-s lefedettsége, mert amelyiknek nincs, ott LTE-n megy az is.)

" apuveddmeg iskolákban eltapicskolt mobilnetekről. " - 2-3GiB/hó elég a mobilnetből, az meg nagyjából két sör egy átlagosnál valamivel jobb helyen apunak. Bár gondolom, te a fekete tábla, fehér kréta, szorzótáblát kórusban kántálják mer'az jó módszertan híve vagy, semmilyen technikai dolgot nem vinnél be az iskolába - had hülyüljön a gyerek...

Nagyon remélem, hogy a COVID okán nem tapasztaltad meg, milyen szülőként a digitális oktatás (ha igen, akkor sajnálom a gyereket, aki miatt ebben tapasztalatot kellett szerezned - ha érted, mire célzok): abból nagyon sok dolog átemelhető az iskolán belüli munkába is - sőt volt, ahol az informatikai eszközök szerves részei voltak korábban is az óráknak: információt keresni, megosztani például kifejezetten jól lehet akár okostelefonnal is - nem kell böhönc pécéket (szigorúan XP-vel ugye....) használni ilyesmire...

 

 

ez melyik szolgáltatónak lenne érdeke?

Leírtam, hogy egyiknek se, ezért kéne törvényileg szabályozni, hogy oktatási intézményben nem használhatóak hangalapú vagy audiovizuális kommunikációs eszközök. Persze, olvasnod luxus.

semmilyen technikai dolgot nem vinnél be az iskolába

Egy büdös szóval nem mondtam. A disztraktív, figyelmet elvonó, függőséget okozó dolgok napközbeni használatát tiltanám, korszerű technikai megoldással, idejétmúlt módszerek, elkobzás és fegyelmi macska-egér játszmák helyett.

had hülyüljön a gyerek...

Attól hülyül, hogy impulzusfüggővé válik az okoseszközöktől, képtelen odafigyelni órán, ha jön egy Messenger üzenet és ráfügg a Facebookra, az Instára, a WhatsAppra, a TikTokra, amiken a megjelenő tartalmak és reklámok még tovább hülyítik.

A szőrszálhasogató részletkérdésekre nem vagyok hajlandó reagálni, mivel a te arroganciád tipikusan abban nyilvánul meg, hogy ha valaki felvet valamit, egyből az egész rendszert meg akarod vele pontról pontra terveztetni, minden részletre kitérve, majd azokba úton-útfélen erőltetett szkepticizmussal és támadó jelleggel belekötve.

Ha a másik nem tud minden részletkérdésedre választ, vagy egyszerűen nem akar beleszállni a kötekedésedbe, akkor belerúgsz még kettőt és azzal próbálod a földbe döngölni az eredeti ötletét, hogy lám-lám, az illető nem tud az eredeti szakmája mellett abban is tökéletesen precízen profi lenni, amivel kapcsolatban az ötletet megfogalmazta.

Innen is őszinte részvétem azoknak, akikkel együtt kell dolgoznod a mindennapokban.

Egyébként meg tessék: Design of an Intelligent System to Selectively Block Mobile Phone Communication within a Mobile Phone Restricted Area
Tessék: http://www.tsecnet.com/assets/docs/TSECNET%20Cellular_Selective_Jammer.pdf
Tessék: https://www.mpassociates.com/ebooth/files/266518!Intelligent%20GSM_Jammer_Datenblatt_v0.3.pdf
Tessék: https://www.stratign.com/product/intelligent-cell-phone-jammer-stn-icj3000/
Tessék: https://mosequipment.com/collections/faraday-supplies
Tessék: https://hollandshielding.com/High-performance-Faraday-cage-windows

ezért kéne törvényileg szabályozni, hogy oktatási intézményben nem használhatóak hangalapú vagy audiovizuális kommunikációs eszközök

Az emberek meg majd biztos el fogjak viselni, es nem logatjak vegig az Andrassy utat az olyan kretenekkel, akik ezt a torvenyt felvetik, beadjak, meg megszavazzak. A vasarnapi boltzarnak olyan 80% korul volt az elutasitottsaga, szerintem ennek is minimum ennyi lenne. Ha nem hatralnak ki vegul mogule a kormanypartok, siman bukhattak volna emiatt.

En elvarnam, hogy az iskolaban a korszeru technikai eszkozok hasznalatat is megtanuljak a diakok, mert kesobb ugyis fontos lesz. Korabban is szorakoztak mindenfele egyebbel a diakok, ez csak egy ujabb dolog. Ha elveszed a telefonjukat, majd leveleznek a pad alatt.

A technikai megvalositas meg reszletkerdes, BV intezmenyekben mukodik ilyen.

When you tear out a man's tongue, you are not proving him a liar, you're only telling the world that you fear what he might say. -George R.R. Martin

En elvarnam, hogy az iskolaban a korszeru technikai eszkozok hasznalatat is megtanuljak a diakok, mert kesobb ugyis fontos lesz.

Tanulják meg, de ne Facebookozgassanak, TikTokozgassanak, Instagramozgassanak tanítási időben. Nem a technikai eszközök iskolákból való kitiltásáról beszéltem, mintha szándékosan akarnád félrelérteni, Zeller Mérnök Úrral karöltve. A céltalan netezgetésnek és okostelefonbuzizásnak kell elejét venni. Ettől még nyugodtan használhatók ezek az eszközök, akár a tanulást elősegítő célokra is.

Ha elveszed a telefonjukat, majd leveleznek a pad alatt.

Még mindig ezerszer jobb.

" Nem a technikai eszközök iskolákból való kitiltásáról beszéltem, " - Nem? Akkor ezeket ki a fene írta? (Oké, de facto nem tiltod ki, de a használatukat szeretnéd teljes egészében ellehetetleníteni, illetve lebutítani GSM-only szintre (illetve még az alá, hiszen az sms-t is tiltanád, aminek elég a saját/roaming GSM (2G) hálózat jelzéscsatornája):

" ezért kéne törvényileg szabályozni, hogy oktatási intézményben nem használhatóak hangalapú vagy audiovizuális kommunikációs eszközök. "

" Lehet árnyékolni az iskolát és elhelyezni ott egy dedikált cellát, amire csak a benti mobilok fognak följelentkezni és azokról csak telefonálni lehet, internetezni és SMS-ezni nem. Órák ideje alatt meg csak segélyhívás indítható. "

" legalább az általános- és középiskolákba tesznek a füstérzékelő mellé mobil RF érzékelőt, ami bejelez, ha valaki odabent tapicskol. "

 

Ezek nem a készülékek kitiltásáról szólnak, hanem a használatuk korlátozásáról. Beviheted nyugodtan, de nem használhatod céltalan netezgetésre, SMS-ezgetésre, illetve az oktatást zavaró, vagy arról a figyelmet elterelő tevékenységekre.

Tényleg ilyen nehéz felfogni?

Már ne is haragudjatok, de abszolúte nincs semmi értelme a diákoknak a tanítási órán a saját, privát on line létükön lógni. Az órán oda kell figyelni, részt kell venni az oktatásban.

Most komolyan? Egy sz..........ott TikkTokk értesítés fontosabb, mint a tananyag? Vagy a "jútúberek" aktuális, semmit mondó, mindíg vigyorgó posztja?

Az nem úgy van, hogy a diák bemegy az iskolába és JÓ helyen van? Minek ezért a szülői online köldök zsinóron lógni?(Mert még ha azért vinné be magával a telóját).

Az információ technikai ismeretek elsajátításának, igen, van helye és kell is. Ahhoz legyen egy infrastruktúra, amit az intézmény biztosít. A privát telókat meg le lehet szépen parkolni egy arra kialakított helyre.

Nem tudok elfogadni semmi olyan érvelést, amire erre azzal jöttök, hogy hát de a személyi szabadság sérűl. Nagy büdös l..........t. 

"Az órán oda kell figyelni, részt kell venni az oktatásban." - aminek része lehet az, hogy a saját eszközét használva oldja meg a feladatot, információt keresve, vagy mondjuk edmondo-ba feltöltve egy fotót, vagy sorolhatnám az n+1 lehetőséget.

"Most komolyan? Egy sz..........ott TikkTokk értesítés fontosabb, mint a tananyag? Vagy a "jútúberek" aktuális, semmit mondó, mindíg vigyorgó posztja?" - Az internet elérés nem csak ezt jelenti :-P

"Ahhoz legyen egy infrastruktúra, amit az intézmény biztosít." - kéz, belelóg, bili. Nincs elég eszköz, néhol wifi se nagyon működik.

"A privát telókat meg le lehet szépen parkolni egy arra kialakított helyre." - amiért viszont az iskolának felelősséget kell vállalni (felelős őrzés), és ez bizony milliós(!) értékekről beszélünk... (számold ki, hogy csak 15-20E Ft/telefon áron mennyi is egy iskola diákjaniak az eszközparkja...).

 

" ezért kéne törvényileg szabályozni, hogy oktatási intézményben nem használhatóak hangalapú vagy audiovizuális kommunikációs eszközök " - tudom, a részleteket dolgozzák ki a jogászok (attól óvjon meg a mindenható, mert a technikai/technológiai/műszaki kérdésekben még nálad is... kevesebb tudással rendelkeznek - tisztelet a kivételnek).

A GSM/mobilhálózat zavarása idehaza -nem véletlenül- bcs. kategória, úgyhogy az erre szolgáló eszközöket ki lehet szórni a listádról.
Faraday-kalitka... Szép ötlet, csak gyakorlatban nem működne - elég aprószemű fémháló kéne megfelelően földelve, illetve az ablakokra is (amiket tilos(!) kinyitni!) speciális fólia kéne, etc, etc etc... Tudom, nem a te asztalod, ez mérnöki feladat. Ja. Meg anyagiakat is teremtsd elő hozzá... (Láttam ~tucatnyi rackszekrény elhelyezésére szolgáló gépterem ilyen jellegű védelmének kiépítésére vonatkozó terveket és árajánlatot... Mondjuk úgy, nem olcsó. Sőt. nagyon nem az. Igaz, amikor készen lett, akkor a bent lerakott GSM-eszközöket (telefonközpontból a mobilos irányok GSM-dobozokon át mentek ki, nem a vezetékes szolgáltató felé) ki kellett pakolni a gépteremből. Ja, és a EM védelem csak zárt ajtó esetén volt garantált...

Amit te szőrszálhasogatásnak hívsz, az csak néhény alapvető kérdés, ami minimális fizika ismerettel is felmerül az emberben - persze ez a terület is olyan, hogy khm. alacsony az erre irányuló tudásod.

" Attól hülyül, hogy impulzusfüggővé válik az okoseszközöktől, képtelen odafigyelni órán, ha jön egy Messenger üzenet és ráfügg a Facebookra, az Instára, a WhatsAppra, a TikTokra, amiken a megjelenő tartalmak és reklámok még tovább hülyítik. " Nevelés és pedagógus kérdése a dolog: ha alkalmatlan a tanár, és nem tudja egy picit sem fenntartani a diák figyelmét, illetve nem tudja feladattal lefoglalni, akkor nem tök mindegy, hogy a pad alatt amőbázik a padtársával, vagy épp némán cseveg az ismerőseivel?

" A disztraktív, figyelmet elvonó, függőséget okozó dolgok napközbeni használatát tiltanám, korszerű technikai megoldással, idejétmúlt módszerek, elkobzás és fegyelmi macska-egér játszmák helyett. " - Olyan technikai módszerekkel, amik nagyjából az összes eddigi műszaki/technikai agymenésed szintjén (é. oltári nagy baromságok) mozognak. Afölött a tény fölött is átsiklottál ezzel az ex cathedra "tilcsákbe" ötleteddel, hogy bizony az okostelefon az órai munkába is bevihető, lehet használni több tantárgyhoz is - csak te ezt nem tudod vagy nem akarod figyelembe venni és elfogadni.

" Innen is őszinte részvétem azoknak, akikkel együtt kell dolgoznod a mindennapokban. " - nem volt haláleset a munkatársaim környezetében, de köszi - kollégáimmal egyébként teljesen jól megvagyunk, és eddig nem is nagyon volt olyan munkatársam, akivel komolyabb problémám lett volna egymással.

Ha megvan a törvényi háttér, akkor lehetne engedélyeztetni szelektív mobilblokkolókat, amik az oktatási intézmény területén blokkolják a mobil internetet, a hívásokat, a segélyhívások kivételével. Ezzel kezdtem, már az elején, de továbbra is képtelen vagy elolvasni és felfogni, amit írtam.

Amit te szőrszálhasogatásnak hívsz, az csak néhény alapvető kérdés, ami minimális fizika ismerettel is felmerül az emberben - persze ez a terület is olyan, hogy khm. alacsony az erre irányuló tudásod.

Az a szomorú, hogy a nagy mérnöki tudásodat inkább használod szőrszálhasogatásra, mintsem arra, hogy végiggondold, hogyan lehetne lehetséges, amit felvetettem. Úton-útfélen inkább azt akarod bebizonyítani, hogyan nem lenne lehetséges, mivel neked szimplán nem tetszik, hogy a soron következő tinédzser generáció ne okostelefonfüggő instaceleb-zombihad legyen, tech-multiknak reklámfelületként profitot termelve.

ha alkalmatlan a tanár, és nem tudja egy picit sem fenntartani a diák figyelmét

Az alkalmatlan és a kifejezetten jó tanár között is van átmenet, vannak jobb és rosszabb tanárok. Mindannyiuknak felüdülés lenne, ha nem kéne másodpercenként túlszárnyalni olyan applikációk által keltett ingereket, amiknek a figyelemfelkeltő és függőséget okozó mechanizmusait milliárdos cégek profi marketingesei és pszichológusai alkották meg.

nem tök mindegy, hogy a pad alatt amőbázik a padtársával, vagy épp némán cseveg az ismerőseivel?

Nem tök mindegy.

bizony az okostelefon az órai munkába is bevihető,

Bevihető, de ahhoz nem kell mobil internet, sem hívás, tehát továbbra is nyugodtan mehet a blokkoló. Elég egy iskolai WiFi hálózat, valamilyen transzparens proxyval, ami a tananyag szempontjából hasznos irányokba enged forgalmat.

" szelektív mobilblokkolókat " - mert az RF-jel az olyan, hogy megáll az épület, sőt a tanterem falánál...

" végiggondold, hogyan lehetne lehetséges, amit felvetettem " - végiggondoltam, és nem csak elsőre, hanem sokadjára is az jött ki, hogy baromság, és még az elvi lehetőség is csak nagyon korlátozottan adott - és továbbgobdoltam a legalapvetőbb fizikai tényekből eredő problémákat.

" azt akarod bebizonyítani, hogyan nem lenne lehetséges " - akarja a fene, egyszerűen rákérdeztem az ötletgazdánál, hogy alapvető fizikai ismereteivel is felmerülő kérdésekre van-e válasza? És igen, a mérnöknek az is a feladata, hogy az ötlet megvalósításának útjában álló problmákat, akadályokat számba vegye, és ha tud rá megoldást, akkor megoldja, ha meg nem, akkor feltegye a kérdést, hogy azt meg hogy kéne megoldani, hogy gondolja az ötletgazda? Ahhoz, hogy "hogyan működik" a "hogyan nem működik"-ek megtalálásán és megodlásán keresztül vezet az út.

" Bevihető (az okostelefon az iskolai munkába), de ahhoz nem kell mobil internet, sem hívás, tehát továbbra is nyugodtan mehet a blokkoló. Elég egy iskolai WiFi hálózat, valamilyen transzparens proxyval, ami a tananyag szempontjából hasznos irányokba enged forgalmat. "

Mint írtam, RF odlalon nem tudod blokkolni, mert nem azonosítható be a számodra sem az eszköz, sem a forgalom tipusa/jellege/tartalma. Léteznek 3G/4G mikrocellák, amiken tudsz SIMID-re korlátozni hozzáférést - viszont forgalom tipusa alapján már nincs lehetőséged szűrni, ugyanis egy LTE stream ugyanúgy lehet sms, lehet vészhívás, lehet hanghívás, vagy épp mobilnetes forgalom.

Az iskolai hálózatok uplinkje, illetve az iskolai wifi-k -mondjuk úgy- nem mindenhol alkalmasak arra, hogy kiváltsák a diákok által használt mobilnetet - majd talán valamikor lesz olyan szintű a sulinyet, hogy lehet rá építeni.
A "tananyag szempontjából hasznos" kitétel megint fogalmatlanságot mutat: https-en content filteringet nem fogsz tudni jól megvalósítani, ez az egyik (nem, a telefonra nem fogja a gyerek rárakni a sulis rendszergazda által generált ssl-átcsomagolós CA-nak a certjét - még csak az kéne, hogy a pistiketantóbácsiésrencergazda által mókolt cert megbízhatóként belekerüljön a telefonba).
A másik, hogy páldának okáért forráskutatást, keresést hogyan oldanál meg? Vagy mondjuk művészeti tárgyak esetében kép/hang/videóanyagok keresését és az osztálynak való bemutatását hogyan oldanád meg?

Sajnos az nagyon látszik, hogy az első (fél) gondolatnál nem lépsz tovább, nem próbálod átgondolni azt, ami felmerül benned ötletként, hanem idebüfized - aztán ha kritikát kapsz rá, ha visszakérdezést kapsz rá,a kkor terelsz, és jön a "másik a hülye" hozzáállásod.

A szelektív blokkolás megoldható, ha jól van telepítve az eszköz. A börtönök blokkolói se zavarják be a hálózatot a környéken, ahol vannak. Ettől függetlenül, továbbra is azt gondolom, hogy te vagy az, aki nem látsz túl az általános iskola fizikaórán megtanultakon és teszel fel bagatell kérdéseket, miközben iparág épül szelektív mobilblokkolásra és az RF szigetelésre is.

viszont forgalom tipusa alapján már nincs lehetőséged szűrni, ugyanis egy LTE stream ugyanúgy lehet sms, lehet vészhívás, lehet hanghívás, vagy épp mobilnetes forgalom.

Na ez az ami konkrétan baromság és egy óvodás is ki tudná logikázni, hogy miért. Pont, hogy a saját mikrocellán van lehetőséged szűrni, ha oda jelentkezik fel az eszköz. Ha van egy mikrocellád, kvázi saját bázisállomásod, az oda feljelentkezett eszközöknél, már hogy a fenébe ne tudnád eldönteni, hogy mi történjen a hívásokkal, meg úgy általában az internet felé menni akaró csomagokkal? Emellett, a mobilblokkolók is képesek hasonlóra, amik közül néhány virtuális BTS-ként viselkedik és képes megkülönböztetni a segélyhívásokat. De látszik, hogy se nem gondolod végig, amit írok, se nem nézed meg, olvasod el, ha linkelek valamit. Csak szőrszálhasogatsz és kötekedsz, mert épp nem tetszik a véleményem, vagy épp megint a multik profitját sajnálod.

nem, a telefonra nem fogja a gyerek rárakni a sulis rendszergazda által generált ssl-átcsomagolós CA-nak a certjét - még csak az kéne, hogy a pistiketantóbácsiésrencergazda által mókolt cert megbízhatóként belekerüljön a telefonba

Márpedig kénytelen lenne, ha a saját eszközét akarja használni. Akkor is, ha az elit lovon ülve gyalázod az iskolai rendszergazdákat, mert te nagyságrendekkel nagyobb™, értékesebb™ és tiszteletreméltóbb™ szaktekintély™ vagy.

Annyi plusszal meg lehetne toldani, hogy az iskola is biztosít ilyen eszközöket, amiken már alapból ott van a cert, így akkor nem kell a sajátra feltenni.

páldának okáért forráskutatást, keresést hogyan oldanál meg?

Úgy, hogy meg van adva, hogy hol lehet forrást kutatni és azok engedélyezve vannak. Tehát mondjuk nem az azonos évfolyam másik osztályának korábban lévő órájának megosztott jegyzetét copy-paste-elnék ki egy Facebook csoportból, érdemi munka helyett.

Troll mode on

Az 5G halozat iranyitott antennaival meg lehetne oldani a szelektiv blokkolast. :D

Nagy kar, hogy par kreten fel akarja gyujtani a tornyokat meg be akarja tiltani.

/Troll mode off

When you tear out a man's tongue, you are not proving him a liar, you're only telling the world that you fear what he might say. -George R.R. Martin

"A szelektív blokkolás megoldható, ha jól van telepítve az eszköz. A börtönök blokkolói se zavarják be a hálózatot a környéken, ahol vannak. " - Az utóbbi célra alkalmas eszközök NBH-s vonalon használatos berendezések, közcélú használatukra, civil kézbe adásukra remélhetőleg esély sem lesz.

"Pont, hogy a saját mikrocellán van lehetőséged szűrni, ha oda jelentkezik fel az eszköz." - és ki fogja az adott berendezést üzemeltetni? A szolgáltatók felé (valamennyi szolgáltató) kapcsolódást, a felengedett SIM-ek listáját karbantartani, beállítani? Jogosult lehet-e egy iskolai rendszergazda a privát SIMID és a hozzá kapcsolódó hívásadatok kezelésére? (Személyes adatok ugye...) Én speciel kevésbé parázok a google-nél landoló adatok miatt, mint attól, hogy vaalmi agyhúgyköves barom kitalálja, hogy a telefonom/gyerek telefonja csak a munkahely/iskola saját mikrocellájára csattanhat fel, és minden forgalmi adatot az ottani (iskolák esetén erősen alulfizetett és kontraszelektált) rendszergazda kezel.

"Tehát mondjuk nem az azonos évfolyam másik osztályának korábban lévő órájának megosztott jegyzetét copy-paste-elnék ki egy Facebook csoportból, érdemi munka helyett." - Mindenki magából indul ki - gondolom, te ilyen voltál - látszik is a tudásszinteden...

Az állam, ahogy a közoktatás kvázi monopóliumával is rendelkezik, ugyanúgy biztosíthatja ő is ezeket az eszközöket, ha van mögötte törvényi háttér. Márpedig én remélem, hogy lesz rá esély és el is jön az az idő, amikor a diákok visszatalálnak önmagukhoz, a tananyaghoz és a társaikhoz, tapicskolás helyett.

Jogosult lehet-e egy iskolai rendszergazda a privát SIMID és a hozzá kapcsolódó hívásadatok kezelésére?

Így is jogosult minden odajáró tanuló személyes adatának kezelésére, ha van informatikai rendszer, digitális napló stb. Tehát, igen. Jogosult lehet.

Én speciel kevésbé parázok a google-nél landoló adatok miatt

Igen, mert a kisemberfóbiád keveredik a multik iránti Stockholm-szindrómáddal. Nagyon rossz párosítás. Te inkább vásárolsz az Auchanban külföldi termékeket, minthogy magyar termelői piacra, neadjisten kisboltba betennéd a lábad, azzal az indokkal, hogy a magyar kisvállalkozó csalja az adót, a multi pedig minden esetben törekszik a tisztességre. [1] Még az sem zavar, amikor ennek az ellenkezője derül ki és a multik milliárdokat csalnak el, vagy egyéb trükkök százait vetik be adóelkerülés céljából, akkor is szerinted többet árt a gazdaságnak a magyar kisvállalkozó (nem bizonyított, csak sejtett) adócsalása, mint a multik (bizonyított) adóelkerülése. Te inkább önként és dalolva bízod rá a saját magad és vélhetően a családod személyes adatait is a Google-re. Beleértve azokat az adatokat is, amik nem feltétlenül szükségesek egy okostelefon, e-mail fiók stb. használatához. Míg az iskola és az általad előítéletesen lenézett rendszergazda csak a tanulmányokkal kapcsolatos, illetve a jogviszonyhoz szükséges adatokat kezelné. A Google sokkal több személyes adatodat elemzi üzleti titokként kezelt algoritmusokkal, eladja őket és/vagy a pszichológiai manipulálásodra használja fel. Ami manipuláció egyébként, tekintve a multik minden helyzetben való preferálását részedről, úgy néz ki, erősen hatott is. :)

Egyébként, elgondolkodva az eredeti megoldáson, vagyis a mobiltelefon-detektoron a füstérzékelőhöz hasonlóan, esetleg a telefonok bevitelének tiltásán, kötelező kikapcsoltatásán, az is egy érdekes kérdés, hogy lehet-e egyáltalán felelősségre vonni bárkit, ha baj történik és nincs ott a telefon, hogy valaki 30 másodperccel korábban hívja a 112-t, ahol úgyis 3x30 másodpercet elbasznak, miközben 3x továbbkapcsolnak. Csak mert fordított logikával, azért se meszelik el az okostelefongyártót vagy az Instagramot, ha valaki a tornaterem tetejére felmászva akar szelfit csinálni, majd rosszul lép és lepottyan. Ellenben előveszik a tanárokat, akik elmulasztottak odafigyelni rá, hogy ne másszon fel.

xD

 

Látom nem igazán érted hogy működik a kapitalizmus, de leegyszerűsítem neked. Nem azért járnak az madaras Tescoba az emberek mert lenézik a kiskereskedőt, sőt még csak azért se mert soros-bérencek. Egyszerűen azért, mert ott van egy helyen minden amire szüksége van, nem kell zöldségeshez/henteshez/pékhez/barkácsboltba/stb külön elmenni, az már csak grátisz, hogy olcsóbb mint a sarki kisbótban...

Hivatásos pitiáner
neut @

mert ott van egy helyen minden amire szüksége van, nem kell zöldségeshez/henteshez/pékhez/barkácsboltba/stb

Ezt önzőségnek hívják. Annak ráadásul a rosszabbik fajtája, a kényelmi önzőség. Amikor dúsgazdag nagybefektetőket hízlalok, ahelyett, hogy a körülöttem élők megélhetését támogatnám, csak mert nekem az kényelmesebb. Ebből követetkezik aztán a kapitalizmus egyik vadhajtása, amit úgy hívnak konzumerizmus, amikor már a vásárlás maga is egy élmény.

Viszont, amit leírtam, az nem a kapitalizmusról, hanem kifejezetten Zeller Mérnök Úr preferenciáiról szólt.

Zeller Mérnök Úr újdonsült áldozata a multik által az emberek tudatába plántált, kommersz, sterilizált reklámvalóságok felsőbbrendűség-illúziójának, mely a fogyasztói társadalom tagjait elidegeníti egymástól, a konzumertermékeket előállító multik kizárólagosságát hirdetve.

Zeller Mérnök Úr ennek az elidegenülésnek tökéletes iskolapéldája.

Zeller Mérnök Úr irtózik a kisemberektől, például a kisboltot üzemeltetőktől. Ezt ő maga állította, lásd hivatkozott thread.

Zeller Mérnök Úr nem csak a kisbolt-tulajdonosoktól irtózik, akik szerinte mind csalók és nem csak őt, még a gyerekeit is átverik. Ő az iskolai rendszergazdáktól is irtózik, akik a tanárok és gyerekek adatait kezelik.

Zeller Mérnök Úr minden fontosabb feladatot ellátó kisembertől irtózik, aki a két kezével rakta össze azt, amivel szolgálatot tesz, netán a közszféra vagy a kisvállalkozói szektor alkalmazásában áll.

Zeller Mérnök Úr mindentől irtózik, aminél nincs ott egy logó vagy egy márkajelzés, ami egy nemzetközileg ismert multinacionális vállalaté.

Tehát személyeskedsz, kedves nemmérnök ludditta hájblézer, személyeskedsz...

" Zeller Mérnök Úr irtózik a kisemberektől, például a kisboltot üzemeltetőktől. Ezt ő maga állította, lásd hivatkozott thread. " - a jellemzően adócsaló sufniboltokat és azok tulajdonosait utálom. Nagyon nem mindegy. Tudod amikor saját szememmel láttam, hogy a kettőt fizet hármat kap csomagokat bontotta a vén bunkója (mert egyébként meg utolsó tuppó bunkó volt az adott garázsbolt tulajdonos-eladója), és darabonként így is jóval drágábban adta, mint amennyiért az általad olyan rettenet mértékben utált és folyamatosan becsmérelt multinál meg lehetett venni (gyakorlatilag vett két egységnyi áron három darabot, amit eladott közel négy egységnyi pénzért - döntően nyugta nélkül, úgyhogy az (akkori) fogyasztói ár ötödét kitevő ÁFÁ-t is nyugodtan a nyereségéhez sorolhatjuk), vagy amikor késő délután, vagy inkább kora este az adott napon kiadott nyugták száma nem érte el egyik-másik kisboltban nem a százat, de az ötvenet sem, vagy amikor nem egy kényszerből ilyen helyen munkát vállaló ismerősöm panaszát hallgattam, hogy hat órára van bejelentve minimálra, aztán addig van,ameddig kell, és a többi időre "zsebbe" fizetik (de ha szabadságra kell mennie, vagy épp beteg, akkor "természetesen" csak a hatórás minimált kapja...).

Szóval kösz, de az ilyen kisboltosoktól talán joggal írtózok, és irtózik minden értelmes ember. Ilyeneket nem óhajtok etetni. És engem pont amiatt, hogy kerülöm őket, nem vágnak át. A gyerekeket meg igen - ahogy a linkelt hsz-ban is írtam, sajnos ez is tapasztalat.

Az iskolai- meg más közszférában dolgozó üzemeltetőknek a biztonságtudatossága -tisztelet a kivételnek- nem túl magas, mondhatni béka sejhaja alatt van - és sajnálatos módon a "kis pénz, kis foci" elv miatt nem is nagyon várhatunk javulást sem ebben, sem abban, hogy a szakmai felkészültségük színvonala jelentősen emelkedni fog.

A hülyeségtől, a szabálykerüléstől és az ordas nagy baromságok hirdetőitől van herótom, lett légyen az egy kisember, egy nagy multú multi potentátja, vagy épp egy xp-t tapicskoló ludditta illető, aki csak azért nem kér a feneke alá babzsákot, mert azt a fújalkalmatlantotálidótatespedő, csilligánybloatot fejlesztő hipsterek jellemzője.

 

Találkoztál egy vagy két seggfej kisboltossal, aki azóta már valószínűleg csődbe is ment. Van ilyen, de ettől még nem kéne előítéleteket gyártanod, márpedig igencsak szélsőségesen viszonyulsz úgy en bloc minden kisvállalkozóhoz és magyar szupermarket-tulajdonoshoz. Nagyjából az a kép él benned, hogy a magyar bolttulajdonosok tisztességtelen adócsalók, akik ócska, szar árut adnak horroráron és átverik még a gyereket is, a multik pedig nyugati minőséget keleti áron és náluk minden happy. Szerintem több bunkó paraszt eladóval találkoztam már multiéknál, mint te ahány kisboltost összesen életedben láttál, pedig meg tudom számolni a kezemen, hányszor járok multihoz vásárolni egy évben.

más közszférában dolgozó üzemeltetőknek a biztonságtudatossága

Attól még, hogy alacsony a fizetése a rendszergazdának, büntetőjogi felelőssége van az adatok biztonságát illetően. Ha visszaél velük, kiszivárogtatja őket, őt veszik elő. Továbbá, ismétlem, ezen rendszergazdák csak az oktatáshoz legszükségesebb adatokat kezelik, nem mindent is. A Google mindent is gyűjt és mindent is kezel rólad, azokat is, amire semmi szükség nem lenne ahhoz, hogy a szolgáltatásait igénybe vedd. Ez legalább egy nagyságrenddel nagyobb kockázat, pláne hogy a Google köztudottan elemzi a személyes adatokat, helyadatokat, privát leveleket és beszélgetéseket is, azért hogy eladhassa őket, és hogy reklámokkal manipuláljon azok érdekében, akinek téged eladtak, mint hirdetőfelületet. Aztán akkor nem beszéltünk még az olyan felhasználási módokról, amikről semmit nem tudunk és majd a következő adatvédelmi fiaskónál fog kiderülni. Arról nem is beszélve, hogy sok esetben még mindig elfelejtik kiosztani a gigabírságokat a különféle EU-s és nemzeti adatvédelmi hatóságok az ilyen fiaskók után. Enyhe túlzással, a multik azt csinálnak az adataiddal, amit akarnak, bizonyos esetekben következmények nélkül. Legfeljebb majd bocsánatot kérnek.

a szabálykerüléstől és az ordas nagy baromságok hirdetőitől van herótom

Érdekes, a multik adóelkerülésétől soha nincs. Sehol nem láttalak nyálat verni ezügyben.

vagy épp egy xp-t tapicskoló ludditta illető

Nem vagyok luddita. Az XP-t pedig tudatosan használom, munkára és magáncélra egyaránt, nem tapicskolom. Érintőképernyő sincs a gépemen. Nem is lesz.

aki csak azért nem kér a feneke alá babzsákot

Azért nem kérek, mert a Secret Lab sokkal kényelmesebb és professzionálisabb. ;)

A kisember is ugyonennyire optimizalja az adojat. Egy csomo adooptimizalasi kedvezmeny format igenybe vesz. Pl. gyermekek utan jaro SZJA kedvezmeny vagy pl manyup befizetes utan is jar SZJA kedvezmeny... Barki kereshet adotanacsadot, aki kikalkulalja neki, hogy hogyan es mivel tudna a sajat adojat optimizalni.

Azért nem kérek, mert a Secret Lab sokkal kényelmesebb és professzionálisabb. ;)

Szoval a magyar munkaero es cegek tamogatasa helyett inkabb megveszed az adocsalo multi termeket, amit Szingapurbol pofogtetnek Europaba, rengeteg karos anyag kibocsatasa aran. Oszinten szolva nem is szamitottam masra.

Ahogy az XP-t is egy multi gyartotta, pedig letezik Linux is, meg egy csomo BSD varians, es egyeb, alternativ OS.

When you tear out a man's tongue, you are not proving him a liar, you're only telling the world that you fear what he might say. -George R.R. Martin

Legalább annyi állítás köthető hozzád, mint hozzám a te első verziódból.

Annak pedig légyszíves nézzél utána, ki követte el az első hozzászólást ebben a topicban, a témakiírót (engem) géprombolókkal azonosítva és velük riogatva hupuékat, anélkül, hogy egyáltalán megértetted volna az 5G-vel kapcsolatban megfogalmazottakat.

Vannak, akik ezt hiszik, mivel nekik a fejlődésnek hazudott erőltetett növekedés az egyetlen út és ha utóbbi ellen felszólalok, azt úgy veszik, hogy mindennemű fejlődés ellen felszólalok, ami meg nem igaz.

Az egységsugarú, fekete-fehér, primitív gondolkodásmódotok és értelmezésetek az, ami miatt legtöbb esetben félre vagyok értve.

magyar munkaero es cegek tamogatasa helyett inkabb megveszed az adocsalo multi termeket

Nem én vettem meg, hanem a munkáltatóm. Babzsákot amúgy se akartam, hiába linkelgeted.

amit Szingapurbol pofogtetnek Europaba

Érdekes, máskor nem zavar az ilyesmi. Például az elektronikai cikkeknél. Csak amikor kötekedned kell.

Ahogy az XP-t is egy multi gyartotta, pedig letezik Linux is

A Linuxod fejlesztési irányát is egy multi diktálja, úgy hívják Red Hat. Ma kitalál valamit Poettering vagy Clasen, holnap már szopod a faszt a systemd és a többi, végletekig butított, újrafeltalált kerék miatt.

A fenti hozzászólás tipikus példája annak a fajta csőlátásnak, hogy ha én kritikát fogalmazok meg a multikkal szemben, akkor már automatikusan bojkottálnom kéne őket. Egyrészt, a saját vásárlásaimmal amennyire tudom, kerülöm őket, de ez nem jelent bojkottot, csak preferenciát. Az adócsalásról pedig annyit, hogy nem én látok minden multit tisztességtelennek, és minden magyar vállalkozót tisztességesnek, mert én nem két szélsőségben tudok csak gondolkodni. Zeller Mérnök Úr, a magadfajtákkal egyetemben, gondolja azt, hogy a multik mind makulátlanok és csak optimalizálnak™, míg a magyar kisemberek és kisvállalkozók az élet minden területén csalják az adót (kisbolt-tulajdonos), meg trehánykodnak a gyerekek adataival (rendszergazda).

" Nem én vettem meg, hanem a munkáltatóm. " - de te nem tiltakoztál, hogy denekedigenishazai termék kell a kispörcösszalonnai bútoripari kátéesz 1234-szer átalakult jogutódjától.

Egy elektronikai eszköz térfogata, súlya kisebb, mint az értelmesen nagyon nehezen csomagolható széké, ez az egyik. A másik, hogy elektronikai eszközöket jellemzően ott gyártanak - irodai széket meg azért készít néhány cég Európában is - igaz vélhetően drágábban, mint a szingapúri gyártó terméke ideszállítva, tokkal-vonóval. Oké, hazai gyártás nem nagyon van, de európai igen - ha egy babzsák egy szavadba került volna, akkor tippelem, hogy egy európai gyártó termékéért sem kellett volna kanosszát járnod. (Ja, de, mert n-szer drágább...)

" A Linuxod fejlesztési irányát is egy multi diktálja, úgy hívják Red Hat. " - A fejlesztéshez pénz kell, sok pénz (nem nincs ingyen sör), és igen, a nagy kék piros kalap elég jelentős befolyással bír a piacon, de ha megnézed, azért elég sokan vannak mások is a döntések közelében: https://www.linuxfoundation.org/membership/members/

" holnap már szopod a faszt a systemd és a többi, végletekig butított, újrafeltalált kerék miatt " - erre mifelénk azt szokták volt mondani, hogy pereg a kapanyél a szádból. Te lehet, hogy ezt teszed, mert sem akaratod, sem képességed nincs arra, hogy ezeket az "újrafeltalált kerekeket" megértsd, sem a műküdésüket, sem a hazsnálatukat, sem pedig azt, hogy miért, milyen okok és döntések mentén került bevezetésre egyik vagy másik.

Adócsalás vs. optimalizálás... 2018-ban ezut írtam: " Egy dolog szintén biztos: az ÁFA meg az egyéb közteher megfizetésével pont a kis sufniboltoknak vannak problémáik. Nem, a NAV-hoz bekötött pénztárgép semmit nem jelent - amíg a teljes készletmozgást nem felügyeli a NAV, addig bőven lesz olyan, hogy ha nincs ismeretlen a boltban, akkor pénztárgépbe nem kerül bele az adott tétel, amit az ismerős vevő készpénzzel fizet ki (és persze ez a kp. megy a boltos zsebébe, hogy egy rovancsolásnál nehogy többletlegyen a kasszában).
Na ezt egy normális boltnál, ahol a pénztárgép összedolgozik a készletnyilvántartással szépen hiányként jelenne meg. "

Ezt azóta is tartom: 2018-ban (is) jellemzően nem a nagyok csaltak adót, hanem a kicsi, nehezen megfogható sufniboltok/sufnibéték.

 

Érdekes, máskor nem zavar az ilyesmi. Például az elektronikai cikkeknél.

Ez olyan, amikor egy muszlim rakerdez, hogy ramadan idejen miert eszem disznohust. Egyszeru: ez nem az en vallasom. Engem maskor sem zavar, ha masok disznot esznek.

Amugy en is kritizalok par multit (tobbek kozt a Guglit/Apple-t/MS-t/Facebookot is), csak mas miatt. Es a penztarcammal (vagy egyes esetekben az adataimmal) szavazok.

When you tear out a man's tongue, you are not proving him a liar, you're only telling the world that you fear what he might say. -George R.R. Martin

" Találkoztál egy vagy két seggfej kisboltossal, aki azóta már valószínűleg csődbe is ment. " - többel találkoztam, illetve statisztikákat is csiviteltek madarak, hogy milyen arányban khm. problémásak ezek a kereskedelmi egységek. (Volt, ahova kollégával ketten, aktatáskával mentünk be, és rögtön lelassult a sor, mert amíg sorra nem kerültünk, mindenki kapott nyugtát... )

" Szerintem több bunkó paraszt eladóval találkoztam már multiéknál " Ahogy itt kommunikálsz, az szinte biztos, hogy minden élethelyzetben előjön nálad, emiatt nem csodálkoznék, ha ilyen okra lenne visszavezethető az, ahogy hozzád viszonyultak az árufeltöltők. Nekem egyébként épp ellentétes a tapasztalatom: köszönés, udvarias kérdés után még nem volt bunkó egy árufeltöltő vagy eladó sem. Kisboltos viszont igen, kezdve azzal, hogy ugyan senki nem volt a garázsboltban, de a köszönést b..ott viszonozni (nem egyedi eset), folytatva olyannal, hogy úgy szolgált ki, mintha a fogát húznák, az árukkal kapcsolatban halovány lövése sem volt arról, hogy ténylegesen mit ad el, folytatva azzal, hogy lejárt termék esetén annyi volt a reakciója, hogy "tegye csak vissza a polcra, mindjárt adok másikat"... Szóval tessék elhinni, bőségesen van tapasztalatom - és jellemzően sajnos nem pozitív.

" Továbbá, ismétlem, ezen rendszergazdák csak az oktatáshoz legszükségesebb adatokat kezelik, nem mindent is. " - Tehát a telefonszáma a gyereknek, illetve a SIMID nem tartozik ide, és nem is fog remélhetőleg. És nem az a gondom, hogy eladja az adatokat kilóra, hanem az, hogy rendszer szinten tojnak nagyívben a biztonságra a legtöbb helyen, egy izmosabb auditnál nagyjából találomra lehetne rábökni hibára, hiányosságra.

" Google köztudottan elemzi a személyes adatokat, helyadatokat, privát leveleket és beszélgetéseket is " És? Ezek benne figylenek a feljhazsnálási feltételekbe, amit ludditta uraságod nem hajlandó elolvasni, mert sok és hosszú. Egyébként meg pont lesz@rom, hogy a google tudja, hogy melyik szolgáltatóktól veszem a vizet, a villanyt, vagy épp a netet, meg hogy célzottan kapok hirdetéseket. Sokkal jobban zavarna az, hogy 10x ennyi szűretlen hirdetést kellene kidobálnom. 

" Arról nem is beszélve, hogy sok esetben még mindig elfelejtik kiosztani a gigabírságokat a különféle EU-s és nemzeti adatvédelmi hatóságok az ilyen fiaskók után. " - Tételesen sorold fel, hogy mik azok, amik bizonyítottak, és semmilyen retorzió nem követte azokat. Hivatkozásokkal, érdemi adatokkal. Nem, a "nem a te dolgod" nem válasz: te állítottad, te bizonyítsd.

" Érdekes, a multik adóelkerülésétől soha nincs. " - Nagyon nem mindegy, hogy a szabályok keretein _belül_ optimalizálják a pénzügyeiket, vagy en bloc lesz..rva a szabályokat csinálják.

Az elveid teljesen megegyeznek a géprombolók elveivel. Főleg amit a szoftverfejlesztéssel kapcsolatban eddig összehordtál.

" XP-t pedig tudatosan használom, munkára és magáncélra egyaránt " - príma IT-biztonsági előírásai lehetnek annak a cégnek, ahol munkára engednek használni iylen erősen EOL szoftvert...

" a Secret Lab sokkal kényelmesebb és professzionálisabb. " - legalább a bölcsebbik feled érintkezzen valami professzinálissal :-)

nem az a gondom, hogy eladja az adatokat kilóra, hanem az, hogy rendszer szinten tojnak nagyívben a biztonságra a legtöbb helyen

Igen, észrevettem, hogy ez neked nem probléma. Legalább is, a multik nyugodtan kereskedhetnek a te és a családod adataival. Sőt még a biztonságra is szarhatnak: https://i.imgur.com/wkpIiCo.jpg

Sokkal jobban zavarna az, hogy 10x ennyi szűretlen hirdetést kellene kidobálnom.

Zambiában még mindig rosszabb.

príma IT-biztonsági előírásai lehetnek annak a cégnek, ahol munkára engednek használni iylen erősen EOL szoftvert...

Érdekes, eddig megúsztuk az összes zsarolóvírust és minden egyéb hekkertámadást vagy adatszivárgást. Vajon hogy lehet ez??!! Nem lehet, hogy azért van, mert az üzemeltető csapatban van egy-két biztonságtudatos arc? Mint például ez a hájblézer kartács... Neem! Az kizárt. Ő nem ért semmihez!!!44

Nekem egyébként épp ellentétes a tapasztalatom: köszönés, udvarias kérdés után még nem volt bunkó egy árufeltöltő

Rendben, tiszteletben tartom. Egészen addig, amíg nem általánosítasz. Ezt a határt azonban már régesrég és sokszorosan túllépted. Továbbá, képtelen vagy megérteni, hogy valakinek nem ez a tapasztalata, és hogy fontosabb neki a körülötte élők megélhetését támogatni, mintsem pénzéhes nagybefektetőket, akik éhbérért foglalkoztatják a kedves, bájos, aranyos árufeltöltőket és pénztárosokat egy diákszövetkezeten keresztül.

Tételesen sorold fel, hogy mik azok, amik bizonyítottak, és semmilyen retorzió nem követte azokat. Hivatkozásokkal, érdemi adatokkal.

Ja persze, basszak el több órát, hogy visszakeressem neked, hogy aztán abba is beleköss és lesöpörd az asztalról. Legyen annyi elég, hogy a Google nem kapott semmiféle bírságot félmillió ember adatainak 3 éven keresztüli szivárogtatásáért, pedig még szándékosan el is hallgatta a nyilvánosság elől, csakhogy jobban jöjjön ki belőle. Persze, multiéknál ezt PR-nak, meg kommunikációnak hívják. Félmillió ember nem sok, de nem is kevés. Ha viszont ez nem üti meg az ingerküszöbödet, akkor nincs miről beszélnünk. Bezzeg, ha egy iskolai rendszergazda titkolná el néhányszáz ember adatainak szivárgását, ő maga lenne a sátán.

legalább a bölcsebbik feled érintkezzen valami professzinálissal :-)

Kimondhatod nyugodtan, ha seggfejnek tartasz. Nem leszel kevésbé szánalmasabb, ha poénkodva utalgatsz.

" Érdekes, eddig megúsztuk az összes zsarolóvírust és minden egyéb hekkertámadást vagy adatszivárgást. " - Viszont egy auditon úgy elhasalnátok, hogy öröm nézni.

" Rendben, tiszteletben tartom. Egészen addig, amíg nem általánosítasz. " - Mert te aztán nem általánosításokkal operálsz...

" képtelen vagy megérteni, hogy valakinek nem ez a tapasztalata " - ahogy te nem csak megérteni, hanem elfogadni is képtelen vagy.

" pénzéhes nagybefektetőket, akik éhbérért foglalkoztatják a kedves, bájos, aranyos árufeltöltőket " - érdekes, akiket ismerek (és elég szép merítésem van a kereskedelemből vett napi példákból) azok közül a sz@r munka- és jövedelmi körülményekre nem a hiperekben/multiknál foglalkoztatottak panaszkodnak elsősorban - sőt. És nem azért mert tilos lenne nekik.

" Ja persze, basszak el több órát, hogy visszakeressem neked, hogy aztán abba is beleköss és lesöpörd az asztalról. " Ha több másodpercet el tudtál tolni arra, hogy leírj valamit, akkor azt tessék alá is támasztani. Az origo nevű agymosoda és népbutító közszennycsatorna had ne legyen már forrás.

" Kimondhatod nyugodtan, ha seggfejnek tartasz. " - azért csak van némi remény arra, hogy néha megérted, amit írnak neked... :-P

Viszont egy auditon úgy elhasalnátok, hogy öröm nézni.

Hát nem egészen. :) Bár tudom, legszebb öröm a káröröm.

ahogy te nem csak megérteni, hanem elfogadni is képtelen vagy.

Pedig írtam is, hogy tiszteletben tartom. Olvasni továbbra is luxus.

érdekes, akiket ismerek (és elég szép merítésem van a kereskedelemből vett napi példákból) azok közül a sz@r munka- és jövedelmi körülményekre nem a hiperekben/multiknál foglalkoztatottak panaszkodnak elsősorban

Akiket én ismerek, ugyanannyit panaszkodnak a multinál dolgozók, mint a nem multinál dolgozók.

Az origo nevű agymosoda és népbutító közszennycsatorna had ne legyen már forrás.

Tehát, ha onnan linkeltem, akkor meg se történt a Google+ adatszivárgása. Értem. Akkor kapsz még egyet. Friss, ropogós. Több, mint 1 mlliárd ember fiókja volt kiszolgáltatva hackeréknek. Jól látszik, mennyit adnak a biztonságra™ a multik. Biztos átmentek minden auditon.

azért csak van némi remény arra, hogy néha megérted, amit írnak neked... :-P

Általában mindig megértem, csak te nálad az, hogy valamivel nem értek egyet az azt jelenti, mintha nem érteném.

Jelenleg az a valószínű, hogy gyakorlatilag "odamentek" az üzemeltető pistikék egyikéhez-másikához, és rajtuk keresztül működött a dolog.
Apró különbség a sulis rendszergazdához képest, hogy jó esély van arra, hogy kiderítsék, kinek és milyen hozzáférésével történt a desznyóság.

Igazából bármelyik fősodratú, elkényelmesedett elvtársad is lehetett volna. Bizonyára ott is azt gondolták, hogy a frissített™ OS, meg az infrastruktúra majd megvéd mindentől. Hát nem.

Apró különbség a sulis rendszergazdához képest, hogy jó esély van arra, hogy kiderítsék, kinek és milyen hozzáférésével történt a desznyóság.

Egy iskolai rendszergazdánál kvázi egyértelmű, kinek a felelőssége, itt meg csak van esély, hogy tényleg kiderül és nem csak rásütik valakire. Hát ez valami csodálatos. :D Apró különbség még, a néhány száz és a több, mint egymilliárd ember adatait kezelő rendszer kompromittálása.

Persze, védd csak nyugodtan multiékat. Itt is az lesz, hogy majd elővesznek egy sátánnak kikiáltott admint, Patás Pistikét, akit globális tőzsdekrach és az atomháború-közeli állapot előidézésének kockáztatása miatt fognak meghurcolni. A többi idealista balfasz, akinek a szakmai vezetése alatt előfordulhatott ilyen fiaskó, meg marad segget nyalni befektetőéknek.

Remelem, csak felreertek valamit es nem a Twitter-t akarod vedeni ezzel, mondvan, hogy ez van, ha ellopjak hat ellopjak, lephetunk tovabb.

Es nem, az nem megoldas, hogy eloveszunk egy rendszergazdat a pincebol es jol elnaspangoljuk hogy ejnye-bejnye. Menjen csak szepen a CEO a kongresszus ele Zuckerberg modra es magyarazza el, hogy hogyan is kell ezt erteni.

Nem, azonban ha tényleg SE van a háttérben, akkor az első körben nem a platform hibája. (Értelmes és vállalható ráfordítással gyakorlatilag nem lehet minden feladatot 4eyes módon (minden alkalommal random párosítva az üzemeltetőket hozzá) megcsinálni - de lehet, hogy bizonyos dolgokra (többre, mint eddig) a jövőben ez lesz a módszer.)

A social engineering sikeressége az emberi tényező hibája és az emberi tényező sokkal gyengébb láncszem, mint mondjuk egy frissítetlen OS. A biztonságot marketingelő cégek ezt általában elfelejtik megemlíteni. Lám, kiderült, hogy lehet, hogy jobban megérte volna az adminisztrátorok biztonságtudatossá képzése, mint minden gépre egy új Windows 10 licenc.

" Lám, kiderült, hogy lehet, hogy jobban megérte volna az adminisztrátorok biztonságtudatossá képzése, mint minden gépre egy új Windows 10 licenc. "

Értelmetlen a kettőt összehasonlítani. a security sok elemből áll össze, például EOL termékek, mint az XP lecseréléséből támogatott rendszerre (Win10), ál emberek képzéséből és még sok másból is. Egy frissítetlen rendszer azért veszélyes, mert akár egy script kiddie is megfektethet, ezért frissítünk a social  engineering ellen pedig máshogy védekezünk.

Abban egyetértünk, hogy sok elemből áll, abban viszont nem, hogy egy megfelelően védett hálózaton (márpedig a cégeseknek ilyeneknek kéne lenniük) egy script kiddie is megfektethet egy XP-t. Az én gépemen eddig egyszer se fektette meg a rendszert egy script kiddie sem, a nem támogatott 6 év alatt. A tudatos felhasználás és az elővigyázatos viselkedés sokkal fontosabb az emberi tényező részéről, mint az, hogy érkeznek-e a rendszerre frissítések.

A hatékonysága olyan, amilyen (gyakorlatilag adott tevékenység/lépés elvégzéséhez dupla emberi erőforrás kell) - viszont annak a lehetőségét mindenképp csökkenti, hogy egy embert "megvéve" / egy ember hozzáférését kompromittálva disznóságot lehessen csinálni/csináltatni. Persze a SE támadhatóságot teljesen és tökéletesen kizáró módszer nem nagyon van :-/

Igen, SE ellen az emberi viselkedést kellene megpeccselni, amit nem lehet. December 6-án Mikulás-ruhában gond nélkül be fognak egedni lényegében bárhová egy cég épületén belül, a gondnokok munkaruhában jegy nélkül járnak be a strandokra (szereleni jöttem), és a többi.

Egyaltalan nem erzem gorcsosnek. A problema, amit felvetett valos, letezo es egyaltalan nem kicsi. Mindezt konkret peldakkal a kozelmultbol is alatamasztotta. A social engineering is az ilyen cegek problemaja, az o felelosegguk megoldani a technikai kihivasokon felul. Kevin Mitnick-et celszeru felkeresni a temaval kapcsolatban.

Ez persze nem csak a multik problemaja, de naluk jelentkezik ilyen sulyos nagysagrendben.

A demagógia eszközeit felhasználva!

"Ugye milyen rendeletet hozott az EU? Ugye, hogy azt mondják, ezentúl a mikrocellákat az, oda, és akkor telepít, amikor csak akar? Ugye, hogy az EU-ban vagyunk? Ugye, hogy vannak mérnökök is az EU-ban?
(Tízmillió kikötés, ellentmondás átugrása.)
Ugye, hogy emiatt le a mérnökökkel, és különben is 5G antennásított maszkok?"

En nem erre reagaltam, de errol sem mondott semmi demagogot szerintem. Vegtelenul leegyszerusitve nekem annyi jon le, hogy szerinte az 5G felesleges, semmi nem indokolja a gyors bevezeteset. Szerintem is/sem.

Hogy karos-e az egeszsegre sem megcafolni, sem megerositeni nem tudja senki jelenleg. Valoszinuleg nem, de ettol meg vallalunk egy felesleges kockazatot. Miert?

"A szelektív blokkolás megoldható, ha jól van telepítve az eszköz. A börtönök blokkolói se zavarják be a hálózatot a környéken, ahol vannak. " - Az utóbbi célra alkalmas eszközök NBH-s vonalon használatos berendezések, közcélú használatukra, civil kézbe adásukra remélhetőleg esély sem lesz.

Továbbá azok konkrétan mindent is blokkolnak. A BV tiszt sem telefonál a saját eszközéről (csak a GSMR rendszerű szolgálati /és csak ott használatos/ kütyüjéről)

 

"Pont, hogy a saját mikrocellán van lehetőséged szűrni, ha oda jelentkezik fel az eszköz." - és ki fogja az adott berendezést üzemeltetni? A szolgáltatók felé (valamennyi szolgáltató) kapcsolódást, a felengedett SIM-ek listáját karbantartani, beállítani? Jogosult lehet-e egy iskolai rendszergazda a privát SIMID és a hozzá kapcsolódó hívásadatok kezelésére? (Személyes adatok ugye...) Én speciel kevésbé parázok a google-nél landoló adatok miatt, mint attól, hogy vaalmi agyhúgyköves barom kitalálja, hogy a telefonom/gyerek telefonja csak a munkahely/iskola saját mikrocellájára csattanhat fel, és minden forgalmi adatot az ottani (iskolák esetén erősen alulfizetett és kontraszelektált) rendszergazda kezel. 

A mikrocella nem lesz az iskola üzemeltetésében (ahogyan a plázákba és egyéb épületekbe telepítettek sem). Nincs az a szolgáltató, aki vállalja, hogy alapvető infrastruktúrális eszköz a hálózatában más üzemeltetésében legyen. Márpedig egy BS az ilyen. Az egész hálózatot (nyilván szélsőség) meg tudja borítani egy ilyen megoldás.

 

Amúgy másik szálon volt téma, hogy az LTE/5G streemben menő forgalmat el lehet különíteni vagy sem. Igen lehet válogatni a forgalom típusa között, de nem a cellák szintjén oldható meg. Mindenképpen a szolgáltatói hálózat "routing" (pongyola fogalmazás) eszközeiben kell ehhez konfigurálgatni. A cella max annyit tud, hogy melyik IMSI kapcsolódhat és azt, hogy mikor, meddig.

Nem azzal van szerintem a baj, hogy engedély nélkül lehet feltenni, hanem hogy nehéz leszedetni, ha zavar. :) Ez olyan mint a hulladék égetés: nem az zavar, hogy a szomszéd megmérgezi magát, hanem, hogy engem is mérgez és még lehet, hogy nem is tudok róla. Ha nekem fentartásom van azzal kapcsolatban, hogy rám nézve ártalmas, akkor a saját területemről / közös területekről ki lehessen tiltani. (Igen, értem, hogy ennek a technikai megoldása a nehéz és lehetetetlen között mozog...)

Jah, ez oké (kb lehetetlen megoldani vagy ha annyi pénzed van, akkor nem probléma, mert kb ott laksz, ahol akarsz). De nem erre írtam, hanem, hogy a horror ár mellett olyan technikai ötletek merültek fel, amik nem a műszaki nehézségek, hanem gyakorlati és jogi alapon sem kivitelezhetőek...

A műszaki hiányosságokról meg nem is beszélve. ;-)

Pedig van két kaszt (az egyik bőrszín, a másik pedig vállalkozási módszerek, és hajviselet -- mármint ha a kopasz annak számít -- szerveződik), ahol rendszeresen látom, hogy kihangosítva, a készüléket a tenyerében vízszintesen tartva beszél bele a telefon aljába. Most már értem miért :D

On 1 November 2018, the US National Toxicology Program published the final version (after peer review that was performed through March 2018) of its "eagerly anticipated" study using rats and mice, conducted over some ten years. This report concludes after the review with an updated statement that "there is clear evidence that male rats exposed to high levels of radio frequency radiation (RFR) like that used in 2G and 3G cell phones developed cancerous heart tumors.... There was also some evidence of tumors in the brain and adrenal gland of exposed male rats. For female rats, and male and female mice, the evidence was equivocal as to whether cancers observed were associated with exposure to RFR".[25]

https://en.wikipedia.org/wiki/Wireless_device_radiation_and_health

aminek ha a kivonatát elolvasod, akkor rögtön kiderül, hogy a normál teljesítmény többszörösével sugározták be őket. Napi 9 órán át.
https://www.niehs.nih.gov/news/newsroom/releases/2018/november1/index.cfm

Külön vicces fordulat, amikor arról ír, hogy meglepő módon tovább éltek a sugárzásnak kitett patkányok :D Mivel valami patkányoknál gyakori veseprobléma csökkent náluk. 
Ennél mélyebbre nem mentem bele, de érdekes adat lenne, hogy kor szerinti bontásban mi jön ki. Mert csak hím patkányoknál tapasztaltak magasabb rákot, ráadásul úgy, hogy lényegesen tovább éltek, mint normál esetben, így szimplán a korból és a hormonokból is adódhat a dolog. Az meg úgy nem ér, hogy azért több a rák, mert a tovább élnek és vénségükre rákot kapnak, míg a kontroll csoport megdöglik már ezelőtt :D

aminek ha a kivonatát elolvasod, akkor rögtön kiderül, hogy a normál teljesítmény többszörösével sugározták be őket. Napi 9 órán át.

És ez azért releváns, mert?

Külön vicces fordulat, amikor arról ír, hogy meglepő módon tovább éltek a sugárzásnak kitett patkányok :D

Vicces, de nem tartozik ide.

Az meg úgy nem ér, hogy azért több a rák, mert a tovább élnek és vénségükre rákot kapnak, míg a kontroll csoport megdöglik már ezelőtt :D

Forrás?

Azert relevans, mert ha a macskad rafekszik a 2.4GHz-es routeredre, ha egesz nap azon alszik sem lesz baja. Ha beteszed a mikroba szaritani 1 orara (800000-szeres teljesitmenykulonbseg van egy 800W-os mikrosuto es egy 1mW-os WiFi kozt), azt nem eli tul.

When you tear out a man's tongue, you are not proving him a liar, you're only telling the world that you fear what he might say. -George R.R. Martin

Ott linkeltem. Azt, amire te hivatkoztál, csak nem olvastad el a tartalmát. 

Nem releváns, ami nem támasztja alá a hülyeségeket? Komolyan. Minek mond véleményt az, aki nem képes értő olvasásra. Már bocs.

Az erősen besugárzott hímek közt magasabb lett a rák. Viszont tovább éltek, mint a nem besugárzottak. Több idős hím patkány - több rák. Nocsak, micsoda véletlen. Vagy épp az idősebb kort megértek közt magasabb a rák. A kontrollcsoport meg azelőtt megdöglött más miatt, hogy kialakult volna benne a rák.  Gondolom azt sem tudod, hogy a férfiak jellemzően hamarabb halnak mint a nők. Hormonális különbségek miatt. A nőstény patkányokon, ahol a kontrol csoport és a besugárzott csoport is ugyanaddig élt, ott nem volt különbség a rákban sem.

https://www.niehs.nih.gov/ntp-temp/tr595_508.pdf

A 66 oldalon lévő ábrán látszik, hogy a 105-ödik héten 70%-a élt az erősen besugárzott patkányoknak, míg a besugározatlanok 30% élt. A 75-ödik hétig kb együtt van mindegyik, utána drasztikusan hullik elfelé a kontrollcsoport. Ha tovább folytatták volna, mint két év, még durvább eredmény jöhetett volna ki. De hosszabb távon nem vizsgálták, hanem többször megcsinálták a két éves tesztet.

Olyan ábrát nem találtam, amiben azt jelezték volna, hogy milyen arányban voltak az idő előrehaladtával rákosak a különböző csoportok. Ha ezt beleírták volna, akkor kapásból kiderült volna, hogy mennyire csúsztatnak. Hiszen a kontrollcsoport 30% eséllyel élte meg a két éves kort, míg a legerősebben besugárzott 70% arányban élte meg. Ez durván befolyásolja az eredményeket.

A 121-edik oldalltól dől az izzadtság, ahogy magyarázkodnak az óriási életben maradási különbségek (24% - 72%) kapcsán arról, hogy apró különbségek is nagyban befolyásolják az eredményeket.

Arról is írnak, hogy az összes patkányt felboncolták. Mivel kétszer annyi maradt életben a legerősebben besugárzottakból, így sokkal több besugárzott idős patkányt boncoltak. 
Nem tehetek róla, hogy olyan trógerek voltak, akik nem vezették menet közben az eredményeket, hanem csak a végén kinyilatkoztatták azt, amit bizonyítani akartak. Közben pedig sikerült bebizonyítaniuk, hogy az egészségügyi határérték 4x-esével napi 9 órán át besugárzott hím patkányok kétszer akkora eséllyel élik meg a két éves kort, a sugárzásnak nem kitett patkányokkal szemben. Bezzeg a patkányok hízását azt vezették minden nap.

De, ha te is átnézed és találsz benne olyan adatot, ami időbeli értékeket is mond, akkor szívesen megnézem.

Szerk, ha jól látom a 110-112 oldalakon összességében írnak értékeket. És ahhoz képest, hogy kétszer annyi sugárzott idős patkány volt, mint sima, csak pár százalék különbség volt a betegségeikben. Szóval ez az egész vizsgálat egy irtó nagy pénznyelő és kamu volt, ebből semmilyen következtetést nem kéne levonni, mert trehány munka volt. Ráadásul az a kevés adat, aminek bármi köze van a végkövetkeztetésekhez, pont nem azt támasztja alá, amit bizonyítani akartak.

Ahogy az sem bizonyitott, hogy az okologiara milyen hatassal van. Mert az, hogy valami nem karos az egeszsegre meg lehet, hogy megzavar valami fontos elolenyt es akkor rabaszunk. Osszetettebb a problema annal, hogy el lehessen intezni, egy "hulye konteosok" vallranditassal. Egyszeruen ez egy uj technologia (legalabbis ebben a meretben es surusegben), annak minden kockazataval. Es aki azt allitja, hogy ez kockazat mentes az legalabb olyan elvakult mint a masik oldal.

"Osszetettebb a problema annal, hogy el lehessen intezni, egy "hulye konteosok" vallranditassal."

A két dolog nem függ össze, egy konteós akkor is segghülye, ha olyan dolgot állít, ami amúgy igaz, ha arra abszurd hülyeségeken keresztül jött rá, és csak véletlenül beletalált valamibe.

“The trouble with having an open mind, of course, is that people will insist on coming along and trying to put things in it."
"Senkit nem hagyunk az ereszcsatornán!"

Ennek viszont senki nem állította az ellenkezőjét, én sem.

Te viszont megpróbálod azokat is a konteós skatulyádba beleerőltetni, akik összeesküvés-elmélet propagálása nélkül kérdőjelezik meg azt, hogy szükség van-e 5G-re úgy, hogy már létezik a 6 millió mobileszközt hatékonyan ellátó 4G, illetve hogy semmiféle környezeti, társadalmi, egészségügyi hatástanulmányt nem vagyunk hajlandóak elvégezni, mert a szolgáltatóknak annál jobban és gyorsabban kell a pénz. Sőt még inkább lazítgatunk is a jogi szabályozásokon.

Azt pedig továbbra se feledd, hogy a segghülye konteósok segghülye konteói nem terjedhettek volna el közösségi hálózatokon szocializálódó, okostelefonfüggő társadalom nélkül. Aminek az 5G a kiterjesztése, eddigiekhez képest nem látott csúcsokra járataása lesz. Amiből egészen egyszerűen következik, hogy még több konteós, még több segghülye fog mászkálni olyan technológiákkal, amit soha nem lett volna szabad a kezükbe adni.

"Azt pedig továbbra se feledd, hogy a segghülye konteósok segghülye konteói nem terjedhettek volna el közösségi hálózatokon szocializálódó, okostelefonfüggő társadalom nélkül."

Ez nem igaz, segghülye konteók voltak sok száz éve is, csak kicsit más jellegűek, csak akkor leginkább nem mindenféle titkos társaságok voltak a dolgok mögött, hanem mesebeli lények.

“The trouble with having an open mind, of course, is that people will insist on coming along and trying to put things in it."
"Senkit nem hagyunk az ereszcsatornán!"

Kicsit más jellegű emberekkel, kicsit más jellegű kultúrával, kicsit más jellegű és létszámú társadalomban, ahol nem egy gombnyomásnyira volt a "nem gondolom végig és megosztom", hanem legalább mesélni kellett tudni. Kicsit más jellegű gyümölcs az alma és a körte, de mindkettő gyümölcs, ezért te összehasonlítod.

És de igen, igaz, azok a konteók, amikről itt szó volt, azok az okostelefonoknak és a közösségi médiának köszönhetik, hogy mára már tízmilliók-százmilliók hisznek bennük. Csak megint terelsz, csúsztatsz, meg évszázadokat általánosítasz össze azért, hogy ezt ne kelljen elismerned.

Mert régen a sok hülyeségben nem hittek ilyen arányokban emberek... 

Embereket égetettek meg azért mert valami fasz elterjesztette, hogy léteznek boszorkányok.

Háborúkat vívtak, gyerekeket öltek mert valami fasz elterjesztette, hogy egy mesebeli lény ezt szeretné

Az emberek minden korban hajlamosak voltak elhinni mindenféle összeesküvés-elméletet... 

“The trouble with having an open mind, of course, is that people will insist on coming along and trying to put things in it."
"Senkit nem hagyunk az ereszcsatornán!"

Más topicokban, de mindegy, hagyjuk.

Azt kéne megértened, hogy te most tulajdonképpen a világ erkölcsi, bizalmi és emberi kapcsolatokat érintő válságait besöpörted a szőnyeg alá azzal, hogy régen is égettek boszorkányokat, meg terjesztettek hülyeségeket és ez már innentől igazolja azt, hogy a mostanában elterjedt konteók elterjedésének semmi közük azokhoz a platformokhoz, amin keresztül elterjedtek, szóval nyugodtan méginkább függővé tehetjük a társadalmat az okoseszközöktől, hiszen eddig se volt ezzel semmi baj. Rendkívül szánalmas ez az érvelés, amellett, hogy hibás is.

A konteók elterjedésének elsősorban az emberek pszichológiájához van köze.

Nem a fegyverek miatt ölnek, nem tányér miatt esznek és nem a telefonok miatt terjesztenek konteókat.

“The trouble with having an open mind, of course, is that people will insist on coming along and trying to put things in it."
"Senkit nem hagyunk az ereszcsatornán!"

Nem a fegyverek miatt ölnek

De jóval többet és könnyebben ölnek, ha vannak fegyverek. Bár gondolom, neked azzal se lenne problémád, ha USÁ-hoz hasonlóan fel lenne fegyverezve a társadalom és az osztálytárs bevinné apu revolverét a suliba, mert beszólt neki valamit előző nap a fiad. Utána meg azzal vígasztalnád a lelkedet, hogy a középkorban is öltek embert.

nem tányér miatt esznek

De ha egy napra eltűnnének a tányérok jóval kevesebben ennének aznap. Például éttermekben biztos nem ennének az asztalról, vagy a padlóról.

nem a telefonok miatt terjesztenek konteókat

A telefonok által 0-24 karnyújtásnyira elérhető közösségi hálózatok segítségével terjesztenek konteókat, ami ha nem lenne, tizedannyira se terjedne a konteó, pláne nem a "meglátom, megosztom, el se olvasom" konteó.

Ámde nem a konteók terjesztése a legnagyobb probléma, ezt csak azért emeltem ki, mert előtte érzékenységet mutattál a konteókra és ezzel együtt közömbösséget az 5G felelőtlen erőltetésére. A legnagyobb probléma még mindig az ismeretlen (és elbagatelizált) egészségügyi kockázatok, a megfigyelési kapitalizmus kiterjeszthetősége IoT eszközök által, az újonnan becsatlakozó eszközök jelentette kiberbiztonsági kockázat, illetve a társadalom még inkább okostelefon- és okoseszközfüggő zombivá válása.

Azért az infokommunikációs bumm világot hülyítő hatásait ne tagadjuk le. Az, hogy most nem a katolikus egyház hülyít, hanem a FB, részletkérdés. Valójában sokkal hatékonyaban, olcsóbbban és gyorsabban butít a social medial, mint bármelyik szervezett egyház a világtörténelemben.

Es aki azt allitja, hogy ez kockazat mentes az legalabb olyan elvakult mint a masik oldal.

Ha tényleg érdekel bárkit is, hogy mi történik ezen a téren.. csak szét kéne nézni:

Megjegyzem van itthon olyan intézet, ahol ezzel foglalkoznak, csak a tények nem szoktak azt különösebben zavarni aki épp a saját marhaságait akarja eladni. :)

https://qubit.hu/2020/02/03/tenyleg-belehalunk-az-5g-be

http://osski50.atw.hu/

http://www.osski.hu/

Ezeket érdemes mérlegelni. Az én szakterületem az, hogy kifejezetten az elektromágneses sugárzás hatásait vizsgáljam. Nem tudok mást tenni, mint hogy kutatási adatokra támaszkodva mondok véleményt. Ma erős az emberekben az egészségféltés, ami párosul azzal, hogy rengeteg olyan platform született, mint például a közösségi média, ahol nagy mennyiségben terjednek ellenőrizetlen információk. Ezzel a tudománynak nem lehet felvennie a harcot. Nem tudnék kutató munkát végezni, ha naphosszat olyan levelekre válaszolnék, hogy hullanak-e a madarak az 5G miatt vagy az egyéb elterjedt konteókról ne is beszéljek. Maradok a kutatásnál. Egy olyan kutató, mint én is, most nagyon nehéz helyzetben van, mert kénytelen vagyok a szigorú, szakmai követelményeknek eleget tenni. Minden oldalról támadtak már, és „nem lehet minden pofon mellé közlekedési rendőrt állítani” – ahogyan Rejtő Jenő írta. A legtöbb pofont annak idején egyes „zöld” mozgalmaktól kaptam és ez kezd ismét megjelenni a közösségi médiában terjesztett spekulációk miatt. Érdekes módon a mobiltelefon bevezetésekor ez éppen fordítva volt. Amikor a mobilszolgáltatás széles körben elindult az ipar részéről mondták, hogy ezt fölösleges kutatni, ez így jó, ahogy van. Nekem kellett képviselni azt, hogy igenis kutatni kell az egészségügyi hatásait. Aztán szép lassan kiderült, hogy a lakosság is sok kérdést vet fel, amire válaszolni kell. Ez körülbelül tizenhat éve volt. De azt, hogy az 5G-vel kapcsolatban miért van ekkor hisztéria, magam sem értem egészen. Azt hiszem, az egyik oka az lehet, hogy óriási promócióval jelentek meg a techcégek azon a tudományos konferencián, amely tavaly februárban, Barcelonában volt. Ott jelentette be minden mobilgyártó a nagy 5G fejlesztését. Az ipar egymás fölé licitált. Akkor felfigyeltek a konteó gyárosok is erre, és bejelentették, hogy jön az emberiség nagy megbetegítője. Még egyetlen állomás sem volt Magyarországon, de már beszéltek arról, hogy ez mekkora baj.

forrás:
https://szemlelek.net/2020/04/29/mobiltelefobia

Csak egy sejtésem van ezzel kapcsolatban, hogy azért lehet engedély nélkül telepíteni, mert nincs élettani hatása. Gondolom egyrészt azért, mert igen kicsi a mikrocellák teljesítménye, ezért a testfelület-egységre eső sugárzás elhanyagolható, másrészt ez a frekvencia nem hatol a test belsejébe. Kb. utcai közvilágítás-kategória.

Én így gondolom, de lehet, hogy tévedek.

Mindmeghalunk!

Meglássátok, ettől fog a COVID is újra beindulni.

Normális ember már nem kommentel sehol.

Mindmeghalunk!

Egyszer mindenképp.

Meglássátok, ettől fog a COVID is újra beindulni.

A COVID jelenleg is "megy", max. te itt Magyarországon nem érzed, mert ebben a kérdésben a magyar kormánynak kivételesen fontosabb volt az emberek egészsége, mint a gazdaság és a multik profitjának érinthetetlensége, így időben bevezette a szükséges korlátozásokat.

Az, hogy rákot okoz vagy sem, egyelőre nem tudjuk.

Az, hogy a társadalomnak mennyire tesz jót vagy sem, hogy az okostelefonon kívül tízféle másik okoseszköztől fog függeni már lassan a levegővétele is, nem tudjuk, de sejtjük, hogy nem fog jót tenni, ahogy az okostelefonok által a Facebook és társai elterjedése is tönkretette, kommercializálta a szociális kapcsolatokat és nevelt fel egy értékrend nélküli, ADHD-s, impulzusbuzi, konzumer generációt.

Azt viszont tudjuk, hogy jelenleg az 5G-ben érdekelt tech-multik viselkednek a képen látható módon és utasítanak el mindenféle tudományos vizsgálatot és hatástanulmányt az 5G-vel kapcsolatban, legyen az technológiai, egészségügyi, nemzetbiztonsági vagy szociológiai. Ez pont ugyanolyan igénytelen és felelőtlen hozzáállás, mint bizonyíték nélkül kijelenteni, hogy az 5G rákot okoz.

Azt meg csak halkan jegyzem meg, hogy a társadalom jelenlegi Internet- és okostelefonfüggősége teremtetette meg a lehetőségét annak, hogy az oltásellenes, laposföldes, chemtrailes stb. baromságok nagyban elterjedjenek és a tech-multiknak a mai napig nincs értelmes tervük vagy stratégiájuk a fake news hatékony visszaszorítására, csak néha-néha lehoznak egy marketingcikket, hogy már megint csiszoltak valamit egy algoritmuson, miközben ugyanúgy terjesztik tovább a hülyeséget a platformjaik. Az 5G azt jelenti, hogy ezt a jelenlegi áldatlan állapotot szeretnénk 10-zel megszorozni és az élet még több területét alárendelni a tech-multik platformjainak.

Sajnos a skatulyázásod ismét alaptalan, mivel az alsó képen lévő emberke által mondottak egyikét sem állítottam.

Bár nem mintha érdekelne, egy olyan fősodratú elitistától, aki meg abba a kategóriába tartozik, hogy ha a McDonald's nagy betűkkel ráírja a legújabb hamburgerre, hogy nem hízlal, akkor elhiszi és lehülyézi azokat és összeesküvés-elméletet kiált azokra, akik ebben kételkednek.

A szelsosegesen idealista, fosodratu, babzsakfejleszto, es hasonlok nem szemelyeskedesek?

Egyebkent az eddigi megszolalasaiddal boven adtal okot mind a szemelyeskedesre, mind arra, hogy az eddigi kretensegeidet felhozzuk.

When you tear out a man's tongue, you are not proving him a liar, you're only telling the world that you fear what he might say. -George R.R. Martin

A szelsosegesen idealista, fosodratu, babzsakfejleszto, es hasonlok nem szemelyeskedesek?

A legtöbb esetben nem azok.

boven adtal okot mind a szemelyeskedesre

Jahogy nyalogatod a sebeid, mert nem tetszett a múltban valami és akkor már be van állva a flag, hogy mostantól velem akármennyit személyeskedhetsz, másként mondtva egyeseknek szabad, nekem meg nem. Sőt ha nem személyeskedem, csak meg nem nevezett személyek általi tendenciákat minősítek, igazából az is személyeskedés, mert te vagy valaki más azt mondta. Aha, persze. Meg a nagy lófaszt.

Na, ezt hívják elitizmusnak. Amit szabad az elitnek, nem szabad hajbazernek.

Szerintem pont neked kellene csöndben maradni 5G kapcsán.

Felfüggesztik az 5G használatát Svájcban  Natúrsziget

az új technológiával kapcsolatban szaporodó aggodalmak és tiltakozások miatt a svájci környezetvédelmi hatóság január végén felfüggesztette az 5G használatát.

Január végén valamennyi svájci kanton kormányzata levelet kapott a Das Bundesamt für Umwelt (Bafu) környezetvédelmi hivataltól, amely az összes 5G antenna – Svájcban már több mint 2000-et telepítettek belőlük – használatának beszüntetésére hívott fel. 

Én meg remélem, hogy a valódi igények fognak győzni rekálmok és "Az 5G-re szükséged van" című marketing-hadjáratok általi befolyás nélkül, egy szűk befektetőcsoport üzleti érdekei helyett, amiket te tévesen tudománynak nevezel.

Nem. Azt mondom, hogy jó lenne látni, hogy hype nélkül kinek van valódi igénye 5G-re, miközben a 4G teljes mértékben ellátja a mobilhálózatokkal szemben jelenleg támasztott igényeket. Azt tudom, hogy a benne érdekelt multiknak és nagybefektetőiknek van igénye, hogy kiépítsék, aztán kifizettessék a lakossággal. Svájc esetében van annyi kultúrája a demokráciának, hogy népszavazás döntsön róla, lobbiérdekek helyett. Erre az eredményre leszek majd kíváncsi.

Az 5G rákot okoz.

Van bizonyított mérési eredményünk?

Az oltásokkal chipet ültetnek belénk.

Kutyáknál már megtörtént.

Géneket tesznek az élelmiszereinkbe.

GMO-ról hallottál már? Lehet rugózni a pontatlan megfogalmazáson, de nem ez a lényege ennek.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Elég érdekes lenne, ha nem venné észre az ember hogy "chip"-et ültettek bele.
Kutyáknál is ki lehet tapintani. Emberekbe is már jó ideje ültettek RFID chipeket.

https://en.wikipedia.org/wiki/Microchip_implant_(human)

Nem nagy technológia kihívás, csak sokan ellenkeznek ellene. Pedig például sokkal kevesebb hibalehetőség lenne kórházban, elsősegélynél illetve megtalálás is könnyebb lenne katasztrófa esetén. Nem beszélve arról, hogy nem kellenének iratok, belépőkártyák, bankkártya, pénz, stb.. Mondjuk a bűnözés se nagyon lehetne és ez sokak (bűnözők, ügyvédek, bírók, rendőrök, stb..) jelenlegi megélhetését venné el.

Mondjuk a bűnözés se nagyon lehetne...

A "bűn" jelentése elég változékony, akár pár évtizeden belül is.

És odahat/kényszerít, hogy mindenkit, jelentékteleneket/kisembereket és nagyokat/tekintélyeseket, gazdagokat és szegényeket, szabadokat és szolgákat jobb kezükön vagy homlokukon bélyeggel megjelöltessen; és hogy senki se vehessen vagy adhasson, csak az, akin bélyegként rajta van a bestia/fenevad neve vagy nevének a száma. Itt bölcsesség szükségeltetik; akinek értelme van számolja ki a bestia/fenevad számát! Mert ez egy embernek a száma: és az ő száma hatszázhatvanhat.

Jelenések Könyve, 13:16-18

Plusz:

https://www.popularmechanics.com/technology/security/a33003219/michigan-bill-worker-microchips-rfid/

Ez elsőre inkább nem mondok semmit.. mérnök emberként. Nem akarlak megsérteni.

A bűnözőket pedig nem szabad alulbecsülni. USA lakosságának például 0.7%-a komolyabb bűnöző, mert ült már börtönben. Ha komolyabban lehetne felderíteni ezeket a cselekményeket, akkor alsó hangon megtízszereződhetne ez a szám. Az már 7%. Ha a "komolytalanabb" bűncselekményeket is belevesszük, amelyért nem járt még letöltendő börtön, akkor ez a szám is megtöbbszöröződik. Ezek az emberek pedig ugyanúgy szavaznak (ha épp nincsenek eltiltva). Ami már komoly tömeg.

Mondd nyugodtan, nem vagyok sértődékeny, ha _érvelsz_. Ha csak élből tagadsz, az igen, az gáz.

Ha már az USA-t hoztad fel: az aki 5 éve árult füvet az utcán (esetleg otthon?), de nem ganxtáskodott, az miért bűnöző, és az, aki ma ugyanazt csinálja, csak a boltban, az miért nem? 5 év telt el, ugyanazt csinálják; mégis, az egyik egy alávaló drogkereskedő-bűnöző, míg a másik egy normális állampolgár.

A "bűn" meghatározása eléggé képlékeny.

Nem vagyok ateista, agnosztikus vagyok. Nincs kedvem, se energiám vitatkozni eldönthetetlen kérdésekről. Azonban éppen ezért ilyen érveket (mint ez az idézet, amit felhoztál) kb. annyira tudom elfogadni egy kérdésben, mint Nostradamus "jóslatait".

Valóban a bűn fogalma sokat változhat minden irányba. De erre nem az a megoldás hogy hagyni kell a bűnözést, korlátozni a felderítés eszközeit, mert akkor majd nem kaphatnak el mondjuk egy jövőbeli diktatúrában, mert élnél a szólás utáni szabadságoddal (tehát amikor te is bűnöző leszel a hatalom szemében). Ugyanis ezen elképzelt jövőbeli diktatúrában úgyis az első bevezetett dolog a totális megfigyelés lenne, ami ellen nem tehetsz semmit akkor. És ráadásul pont ez, a bűnözés hagyása vezet a diktatúrához és a felé vezető úton az önbíráskodás szaporodásához. Ugyanis ha az emberek elégedettek, akkor nem fordulnak a szélsőségekhez.

Semmi értelme elmenni személyeskedős irányba, bocs hogy fentebb mégis becsúszott.

Amúgy érdekes a bűn eredete, a másik topicban kitérek majd rá. Mert én figyelembe veszem az érzékeny kis lelkedet, és nem etimológiázok össze random topicokat, nehogy nagyon felzaklasson az offtopic...

Állítólag Bill Gates mindenkit meg akat az 5G kamerákkal figyeltetni, hogy utána mikrocsippel injekciózzon be.

Az egyetlen megoldás, hogy a kamerák ne ismerjenek fel, hogy mindenhol maszkot kell hordani. Szóval hordjatok maszkot a buszon, üzletekben, mindenhol.

Küldd tovább gyorsan, mielőtt a Youtube és a Facebook letörli!!!

“The trouble with having an open mind, of course, is that people will insist on coming along and trying to put things in it."
"Senkit nem hagyunk az ereszcsatornán!"

Addig vagy szabad, amíg magad dönthetsz a cselekedeteidről, jól-rosszul, sután, vagy remekül. A felelősség is a tiéd, de a lehetőség is. Az azonosítóval megszűmik a szabadságod, gyámság alá kerülsz. Az pedig, hogy mi jó, mi rossz, az aktuális széljárás dönti el. Példaként szoktam mondani, hogy az 1956 őszén Magyarországon történtek volt már ellenforradalom is, most éppen forradalom, s fogalmam sincs, holnap éppen mi lesz. Az ellenkezés teljesen jogos, ha valaki a szabadságot választja.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Ez dicséretes.

Most képzeld el azt, hogy ezen emberek által hallottakat 0-24 rögzíti és felküldi a chip a cloudba, hogy onnan alvállalkozók elemezgessék és ebből a főnökeid főnökei irdatlan pénzeket szakítanak. Többé nem lesz olyan Tigrincs Works Here Magyarország Zrt. amelyik másmilyet gyárt, mert minden ilyen cégnek 2x nagyravágyóbbak a befektetői az 5G adta lehetőségeken felbuzdulva, mint 2020-ban. Persze, a süketek így is megveszik majd, mert a hallásuk fontosabb és vígan hagyják magukat termékkapcsolással zsarolni.

- Ja, hogy zavar, hogy legálisan lehallgatnak a cégek? Hánemmuszáj halló implantátumot használni. Maradhatsz süket is!

Na, jelenleg ez van már most az okostelefonok és egyéb elterjedt okoseszközök piacán és ez lesz az IoT eszközök piacán is az 5G elterjedése után.

Elkepzeltem. Mielobb tovabb szovogeted a teveszmedet ezzel kapcsolatban, batorkodom megjegyezni, hogy mar azt is olyan mennyisegu dokumentacio hatarozza meg, hogy hogyan reklamozhatjuk es adhatjuk el az ilyen tipusu termekeket amit a kis kezeddel nem tudnal megmozditani ha kinyomtatnank A4-es lapokra. /0\

Az 5G rákot okoz.

Van bizonyított mérési eredményünk?

MÉG nincs, de lehet!

A huszadik század elején a tudósok nem rendelkeztek kellő ismeretekkel a radioaktív sugárzás káros hatásairól. Curie az ágya melletti éjjeliszekrényén egy adag rádiumot tárolt, amely egyfajta éjjeli fényként funkcionált.

Curie tudományos jegyzeteit ólombevonatú dobozokban őrzik, mivel a papírlapok még jó ezer éven keresztül sugározni fognak.

https://mult-kor.hu/10-teny-marie-curie-rol-20191127

Több mint 1500 évig radioaktív még Marie Curie holmija

https://www.origo.hu/tudomany/20150826-marie-curie-jegyzetek-radioaktiv…

a népsűrűséget és az itthoni mobileszközök számát tekintve Magyarországon teljességgel szükségtelen 5G hálózat

Nem néztem utána, de a korábbi generációk alapján azt tippelem, hogy az 5G gyorsabb lesz, mint a 4G.

Ha igaz ez, akkor hol jön képbe a népsűrűség és a mobileszközök száma?

Akár egyedül élve egy szigeten, egy darab mobil eszközzel is jól jön, ha gyorsabb a zinternet. Nem?

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Egy mobileszközön (okostelefon, tablet) nincs gyakorlati különbség 300 Mbit/s és 1-10 Gbit/s között, ha jó a ping és nincs a hálózatnak nagy késleltetése. Minden más esetben túlterheled a mobileszköz koncepcióját, pl. 8K videót nézel akkora képernyőn, amin a szemeddel sem tudod megkülönböztetni az 1080p-től.

A népsűrűség a sűrűbben lakott területeken jön képbe, ahol annyian laknak és annyian használnak mobileszközt, hogy egy 4G cella sávszélessége már akkor is kevés lenne, ha mindenki csak 1080p-ben streamelne videót, bár kételkedem abban is, hogy ezt kisebb 4G cellákkal ne lehetne jó hálózattervezéssel megoldani. Mindenesetre, úgy gondolom, hogy egyes országok egyes régióiban szükség lehet az 5G-re, a jelenlegi felhasználási trendek mellett is. Magyarországon viszont semmi szükség nincsen rá. Kivéve, ha még 10x annyi dolgot akarunk ráaggatni a mobilhálózatokra, mint most, pl. IoT eszközöket, pl. a most kizárólag otthoni kábelneten lógó eszközöket.

Minden más esetben túlterheled a mobileszköz koncepcióját, pl. 8K videót nézel akkora képernyőn, amin a szemeddel sem tudod megkülönböztetni az 1080p-től.

Ha a mobil hálózaton át jön az adat, akkor nem szabad a TV-n keresztül nézni? Bocs, ezt nem tudtam, majd szólok az asszonynak, hogy ezentúl csak a mobil képernyőjét nézhetjük.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

De, átjött, csak éppen hülyeség amit írsz.

Szerinted van elfogadható és nem elfogadható (minden más esetben túlterheled a mobileszköz koncepcióját) felhasználási mód.

Tök mindegy, hogy mik az egyéni felhasználási minták és a technikai lehetőségek és igények, mivel a szerinted elfogadható felhasználáshoz nem szükséges, a többit meg figyelmen kívül hagyod, így megállapítod, hogy nem szükséges.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Maradjunk annyiban, hogy jó pár fogalom a fenti írásból bizonytalan tudás, ettől lehet persze véleményed, de hogy ezt állításokat alapozna meg...

"egy ilyen hálózat mikrocellái orrba-szájba tolják majd a pofánkba a nyalábokat 24 GHz-en és 52 GHz-en, amiknek az esetleges egészségügyi kockázatait máig nem ismerjük és puding próbája alapon se volt lehetőségünk megismerni, hiszen ezeket a sávokat eddig csak legfeljebb fix telepítésű, irányított pont-pont kapcsolatokra használták. "

... 10-30 GHz-et az kaptuk eddig is rendesen, mióta létezik a műholdas TV. Ha attól nem döglöttünk meg, ettől se fogunk megdögleni.

-fs-
Az olyan tárgyakat, amik képesek az mc futtatására, munkaeszköznek nevezzük.

Szerkesztve: 2020. 07. 13., h - 11:18

" melyek 5G-s hálózatukat a milliméteres hullámhosszú frekvenciasávban (is) kívánják üzemeltetni. Ebben a sávban egymáshoz rendkívül közel lévő pontok köthetők össze vezeték nélkül, ráadásul sokszor rálátás is szükséges az antennákra"

Van neked fogalmad a mmwave mikrókról? adásteljesítmény, EIRP és antenna nyílásszöge?

Uitt megkérdezem: beamforming antennáról hallottál?

" hiszen ezeket a sávokat eddig csak legfeljebb fix telepítésű, irányított pont-pont kapcsolatokra használták."

Ma már tart ott a technológia, hogy egy szektor antenna - ami kiszolgál 50 fixen telepített végpontot - a 96 (vagy mégtöbb) szegmensből mindíg csak azt az egyet használja ami az adott klienssel való kapcsolattartáshoz szükséges.
Ezzel nem fossa tele a levegőt szükségtelenül - nem utolsó sorban pedig a nem használt szegmensekben nem "hallgatózik", így onnan felesleges interferenciát sem szed össze.
 

Most hallottam a hírt:

Engedély nélkül telepíthetők az otthoni és vállalati 2.4 GHz-es és 5 GHz-es WiFi Access Point-ok!

De ez még mind semmi:

Engedély nélkül tarthatóak a 900 MHz, 1.8 GHz, 2.4 GHz-es és 5 GHz-es sávban sugárzó mobil kommunikációs eszközök!

Globális összeesküvést sejtek.