Proxmox Backup Server (beta)

Fórumok

Proxmox használóknak (is) érdekes hír, hogy megjelent egy Proxmox Backup szerver. Nem csak Proxmox VE-hez készült, elvileg bármilyen linuxon megy az agent.

A legizgalmasabb (nekem), hogy elvileg increment mentést is tud a VM-ről. Akinek összejön tesztkörnyezetben leítrhatná, hogy megy, én most keresek gépeket tesztelni.

A hivatalos hír:

Proxmox Backup Server is an enterprise client-server backup software that safely backups VMs, containers, and physical hosts. It is specially optimized for the Proxmox VE platform and efficiently protects and replicates your business-critical data.

Like all of our other Proxmox solutions, the Proxmox Backup Server is fast to install and is centrally managed. With the intuitive, web-based user interface and a command line you can easily administrate all your backup and restore jobs.

Key Features

  • Easy to setup and use client/server backup software
  • Seamless integration into Proxmox VE
  • Incremental backups
  • Data deduplication
  • Compression
  • Authenticated encryption
  • Remote Sync
  • Software stack written in Rust providing high speed and memory efficiency
  • License: GNU AGPL, v3

 

Read the official announcement →

 

Release Notes & Roadmap

https://pbs.proxmox.com/wiki/index.php/Roadmap

Download

https://www.proxmox.com/downloads

Alternate ISO download: http://download.proxmox.com/iso

Documentation

https://pbs.proxmox.com

Community Forum

https://forum.proxmox.com

Source Code

https://git.proxmox.com

Bugtracker

https://bugzilla.proxmox.com

FAQ

Q: How does this integrate into Proxmox VE?
A: Just add your Proxmox Backup Server storage as new storage backup target to your Proxmox VE. Make sure that you have at least pve-manager 6.x installed.

Q: What will happen with the existing Proxmox VE backup (vzdump)?
A: You can still use vzdump. The new backup is an additional but very powerful way to backup and restore your VMs and container.

Q: Can I already backup my other Debian servers (file backup agent)?
A: Yes, just install the Proxmox Backup Client.

Q: Are there already backup agents for other distributions?
A: Not packaged yet, but using a statically linked binary should work in most cases (work in progress).

Q: Is there any recommended server hardware for the Proxmox Backup Server?
A: Use enterprise class server hardware with enough disks for the (big) ZFS pool holding your backup data. The Proxmox Backup Server should be in the same datacenter as the Proxmox VE hosts.

Q: Where can I get more information about coming feature updates?
A: Follow the announcement forum, pbs-devel mailing list, and subscribe to our newsletter

Hozzászólások

Rejtett subs...

( •̀ᴗ•́)╭∩╮

"speciel a blockchain igenis hogy jó megoldás, ezért nagy erőkkel keressük hozzá a problémát"

"A picsat, az internet a porno es a macskas kepek tarolorandszere! : HJ"

De csak óvatosan, mert reggel óta próbálom helyre állítani clustert miatta...

Az integrációhoz kell egy cluster update, + VM amiben a backup fut + ezután egy pbs nevű storage. A backup gép valamiért megakadthatott, és utána gondolom a storage miatt ment vele a proxmox webes felülete is.

Hál isten a nodeok mennek (a VM-ek is), de az egyik node webes felülete csak nem akar helyreállni.

nkrementális backup xen-orchestrában kb 5 éve van, most elérte a proxmoxot is :>

Fedora 38, Thinkpad x280

Az iwiw is előbb volt mint a facebook :)

Viccet félretéve, elég érdekes megközelítése a mentésnek, hogy csinálnak egy új formátumot hozzá és egy mentőszervert. Nagyon kíváncsi leszek mi sül ki belőle.

https://pbs.proxmox.com/docs/file-formats.html#proxmox-file-archive-for…

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

A web felületről és parancssorból is volt már eddig is incrementális backup a Proxmoxban is.
Ez az új backup server valami kívülről indítható módi lehet!

Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

Na akkor most ránéztem. Snapshotot tud, nem incrementál backuppot.
Igaz én mindig csak teljes backupot csinálok leállított VM-ről. A Linux VM-jeim mind kicsik, Windows szerverem meg egyelőre csak egy van, az sem túl nagy. Meg van három-négy Windows kliens azok sem nagyobbak 80GB-nál.

Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

Ha majd egyszer a Xen uzemeltethetoseg szempontjabol valaha megkozeliti a proxmoxot, akkor lehet ez kerdes. Aki akarta ZFS alapu rolling backupot eddig is ugy rakott hozza ahogy akart, vagy ha mas storage volt mogotte, akkor mas megoldast. Ez valami amit a Proxmox tesz melle, hogy ne kelljen ilyen "hazi" megoldasokat hasznalni es ad hozza supportot. Ennyi ami tortent.

Ha majd egyszer a Xen uzemeltethetoseg szempontjabol valaha megkozeliti a proxmoxot,

Szerintem ez fordítva lenne inkább :D

Aki akarta ZFS alapu rolling backupot eddig is ugy rakott hozza ahogy akart, vagy ha mas storage volt mogotte, akkor mas megoldast.

És még ezt nevezed üzemeltethetőségnek. :D Xen-orchestraval 5 éve tudja mindenféle storage/zfs hackelések nélkül, bármilyen backepnddel. Ennyit a "proxmox jobban üzemeltethető" 

Csak kíváncsiságképpen proxmonál van live migráció 2 függletlen proxmox között ahol se közös sotrage se semmi ?

Fedora 38, Thinkpad x280

miért ne illene...

Összerakja az ember az új Xen cluster architektúrát, hostokkal és storage-el, kiteszteli, és amikor jó, akkor egy kábellel összeköti a régivel, elindítja a VM migrációt, majd mikor az utolsó VM is az új helyén van, akkor szépen lebontja a régi clustert és kitalicskázza az ócskavasat az ajtón.

Mindezt úgy, hogy a VM-ek egy pillanatra sem állnak le...

Szerkesztve: 2020. 07. 11., szo – 10:21

Első vélemény:

A Proxmox szokásához méltó nagyon gyors telepítés, és doksi nélküli "majd rájövök" módon könnyű beüzemelés. Az egész biztos, ha stabil lesz, szintet lép a Proxmox.

VE oldalon simán hozzáadod mint storage, nem kell csinálni mást (a legújabb 6.2 kell hozzá!)

Nem választható az inkermentális mentés, alapból az. Egészen brutál tömörítése van, egy  Linux 10 GB VM és egy CT-ről összesen 7 mentés mérete 1 GB!

Iszonyat gyors. Az átvitel ás a mentés is. A VM-en pár fáj változtatás után a VM mentése 1 sec volt(!) egy gagyi tesztkörnyezetben.

A CT mentést a backup szerveren lehet tallózni és fájlokat letölteni belőle.

Csináltam pár srceenshot-ot.

http://kepkezelo.com/images/8ii9z7c30lk1ujqy0di4.png
http://kepkezelo.com/images/gpje5hddt6vi9b4bzdmn.png
http://kepkezelo.com/images/xnlky4g5ez21m2j66oph.png
http://kepkezelo.com/images/1duuj4jvbwtqfj4qqf9u.png

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

A 10G-s VM-en mennyi a felhasznált hely valójában? A nullákat egész jól lehet tömöríteni. :) Ha futó adatbázist, MySQL és mondjuk Postgres, mentesz vele az is helyreáll több szitut és megnézve?

Egyébként roppant ígéretes, mert egy hasonlót nagyon hiányoltam KVM alól. Ez és még néhány másik előny egy partnernél, a Xen és "sima" KVM-es virtualizációt le tudja már egész jól váltani. Bár a szokásos módon ha valami új buzzword van, attól csodát várnak, minden probléma instant megoldódik és persze visszamenőleg és persze minden 1 klikk lesz.

A nullákat egész jól lehet tömöríteni. :)

Igaz :) A gépre direkt raktam adatot 5GB a használt terület.

Ha futó adatbázist, MySQL és mondjuk Postgres, mentesz vele az is helyreáll több szitut és megnézve?

Hát a nagykönyv szerint adatbázist nem lehet így menteni. A gyakorlat szerint meg szokott működni, max elbukod az utolsó tranzakciót. Elvileg... Tesztelem majd azt is.

Szvsz is ígéretes. Én már rég várok valami ilyesmit a Proxmox-hoz és nem gondolom buzzword-nek. Nagyon rég kérik a felhasználók a Proxmox-tól ezt, amit végül elég érdekes oldottak meg. Jól működik a jelenlegi vzdump mentés is, de baromi pocsékolás mindig lementeni az egész gépet.

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

Szerkesztve: 2020. 09. 22., k – 22:06

Végre tudtam időt szakítani a próbára én is. Pozitív meglepetés volt. Első körben az appliance változatot telepítettem. Itt figyelni kell rá, hogy rögtön upgradelni is kell (ha friss a PVE), mert egyébként nem fog működni. Végül a pozitív tapasztalatok miatt úgy döntöttem hogy beta ide vagy oda, nekem ez most kell (ja, egyébként az itthoni környezetemről van szó), így gyalultam a teszt szervert, és csomagból telepítettem a NAS-ként funkcionáló vm-emre. Nem akartam külön gépet hozzá, illetve amúgy is ezen vm alatt van backup tárhelyem.

A PVE-ben a backup jobok létrehozása kb. ugyanúgy néz ki ahogy eddig is, csak a repo más, szóval itt nagy meglepetés nem lesz. A repo hozzáadásánál fog visszaköszönni néhány új opció, ilyen pl. a encrypt lehetőség. Ha bepipáljuk, akkor figyeljünk rá, hogy a kulcsot amit generál (/etc/pve/priv/storage/$reponame.enc) tegyük is el egyből biztos helyre.

Az inkrementált mentés cefet gyors, ha nem volt változás, vagy csak nagyon kis mértékű, akkor tényleg csak néhány másodperc az egész. A dedupe is teszi a dolgát, főleg ha nagyjából ugyanolyan OS-ek vannak a vm/ct-kben. Direkt megnéztem a teszt előtt a régi (vzdump alapú) megoldás eredményét, ahhoz képest nálam majdnem 50%-al kevesebb helyet foglalt az összes mentés (mondjuk ez nem egy nagy csoda, 7db tökugyanolyan disztribúcióra épülő Linuxról van szó). Természetesen az encrypt funkció bekapcsolása ezen featuret nyakon is vágja (kliens oldalon encryptel, és minden vm mentése külön task, amiket sorban csinál), viszont a tömörítés működik (per vm,ct), mert kb. azt a mértet kaptam amit a vzdump produkált előtte gzippel.

A titkosítás bármikor ki/be kapcsolható, ami kapcsán nagyon kíváncsi voltam, hogy mi történik ilyenkor, hiszen ha ez nincs jól kezelve, akkor szépen tönkre is teheti a backupot (mindezt szépen csendben). Szerencsére itt sem ért semmilyen meglepetés, szépen írja a task logban, hogy a megváltozott helyzet miatt nem tud inkrementumot készíteni, így ilyenkor egy full készül. Az előtte levő állapotok persze maradnak, ezek vagy kézzel törölhetőek, vagy az ütemezett prune majd kitakarítja őket a megadott idő múlva.

Host (file) alapú mentést egyelőre csak magáról a PVE hostról csináltam vele, ez is ment mint a karikacsapás:

proxmox-backup-client backup pve.pxar:/ --repository $servername:$datastorename --keyfile /etc/pve/priv/storage/$reponame.enc

Garbage collector (GC): lehet nyomkodni kézzel, illetve ütemezetten is futtatható, viszont csalóka a dolog, a törölt mentéseket csak eldobhatónak jelöli, de valójában nem törli, a doksi szerint 24 óráig még a disken maradnak ilyenkor, erre érdemes figyelni.

Ja és még egy említésre méltó jóság: van ütemezhető verify is!

Szóval számomra nagyon pozitív az egész, már-már túl szép, remélem nem találják ki a beta után hogy fizetős lesz (mondjuk én simán megvenném, de nyilván itthonra nem enterprise árazással).

A következő lépés nálam egyébként az, hogy megpróbálom felgyúrni pl. rclone-al a repot valamilyen cloudos tárhelyre heti egyszer (céges 5 TiB-es Onedrive fiókok szevasztok), file szinten. Ezért is mélyedtem bele a titkosítás működésébe, így azzal már rclone oldalon nem kell foglalkoznom.

  • ZFS storage-en használod?
    Ha igen, akkor a backup-ok ZFS snapshotok?

  • Van olyan opció hogy backup előtt a VM-et leállítsa, majd utána elindítsa?

Elég régóta használunk proxmox-ot, jelenleg saját ZFS alapú incrementális backup-al, de ez egyre jobban izgatja a fantáziánkat! :D
Ami nekünk még érdekes lehet, KVM-em VM-eknél lehet-e agent-en keresztül mentés előtt/után vajon scriptet futtatni. (jó azért ha a VM-en x,y cucc tud róla, hogy most éppen backup van)
Ha ezt is tudja, akkor kb. megérkeztünk! :D

A szerver semmit nem csinál, nem ütemez, nem tudja hány kliens van, hogy mikor és mit küldenek, stb.. Ő csak a tárhelyet adja és az apit hozzá, illetve a helyi adatkezelési funkciókat. Erre azt írták, hogy direkt ilyen, és ilyen is marad, ott semmit nem tudsz csinálni, csak a kliensek által beküldött adatokat tudod managelni (törölni, rotálni). Persze ezen kívül látod a taskok állapotát, illetve jogosultságkezelés van még benne, aztán kb. ennyi.

Szóval az említett funkciók PVE oldalon vannak, ahogy eddig is, és változatlanok.

Nincs zfs sajna, nincs hozzá elég diskem/ramom, stb...-m itthon. A vm-ekkel megmondhatod hogy mi történjen a backup előtt (snapshot, suspend, stop), ezt gyakorlatilag tök ugyanúgy/ugyanott (a backup joboknál) konfigurálod mint régen, ebben semmi változás nincs. A script futtatással szintén ez a helyzet: ugyanúgy működnek a hookok mint régen, szóval bármilyen scriptet be tudsz tenni pre/post. Igazából ahogy fent is írtam, a PVE-ben csak annyi változás történt, hogy a helyben telepített új backup klienst beintegrálták a backup repo részhez, minden más változatlan.

Sziasztok, bocsi a béta kérdésért, és problémáért.... feltettem a backup servert egy gépre, és a PVE-t egymásikra. A gondom az, hogy nem látom a PBS-t a PVE-n (6.2-4) a datacenter/storage/add alatt. Nekem a ZFS az utolsó opció.

 

Tiszta telepítés, nem írtam még semmit a shellbe. Tudnátok segíteni?

 

 

Köszönöm!

FAQ
Q: How does this integrate into Proxmox VE?
A: Just add your Proxmox Backup Server storage as new storage backup target to your Proxmox VE. Make sure that you have at least pve-manager 6.2-9 installed.

 

https://forum.proxmox.com/threads/proxmox-backup-server-beta.72677/

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

sziasztok, 

 

nem tudom feltelepíteni a 6.2-9-es PVE-managert, nekem a 6.2-4-es alap van fent.

 

az apt update parancsnál nekem ezt írja a hit:3 sor után:

Err:4 https://enterprise.proxmox.com/debian/pve buster InRelease                 
  401  Unauthorized [IP: 144.217.225.162 443]

 

vagy 

 

Err:4 https://enterprise.proxmox.com/debian/pve buster InRelease
  401  Unauthorized [IP: 51.91.38.34 443]

 

gondolom itt van a hiba

de meg is oldottam :), itt az upgrade menete:

https://dannyda.com/2020/05/12/how-to-upgrade-from-proxmox-6-1-to-proxm…

 

A PVE-ről küldtem át backupot a PBS-re, ez fajin, gyors.

 

 

Viszont jön a következő kérdés, pont fordítva szeretném a mentést csinálni, tehát nem áttolni a PVE-ről (az ugye megy), hanem áthúzni a PBS-re.

 

Hogyan csinálok automata mentést? Amiket megtettem a PBS-en:

 

A configurates/remotes-ban hozzáadtam a PVE-t

Remote: gondolom a PVE neve

Host: PVE IP-je

Userid: PVE felhasználóneve

Password: PVE jelszava

Nem írt hibát, de megnéztem fals adatokkal is, akkor sem írt....

 

A Sync/Jobs-ban

ID: 0001

Source remote: Az előbb megadott PVE

Source datastore: a mentendő diszk

Local: hova mentse

 

Ez így ok is, de azt írja ha elindítom a mentést, kis gondolkodás után, hogy nem tud csatlakozni, tcp error, os error 110.

 

Ha a configurates/remotes-ban a host ipje után beírom a portot is, akkor SSL hibát dob.

 

holnap éjszaka felteszem az 1.0-s PBS-t, és megint nekiugrok.....