Virtualizáció

virtio halozat

Fórumok

Adott 2db VM (kvm) virtio adapterrel, amelyek a hoston egy linux bridge-hez kapcsolodnak.

iperf-fel ha megnezem a VM<->host sebesseget, akkor mindket VM-en ~34 Gbits/sec az eredmeny.
Ha viszont VM<->VM sebesseget nezek, akkor csak  7 Gbits/sec-et kapok.

Van tippetek, hogy miert ilyen lassu a VM-VM atvitel?

Docker Swarm publikus IP

Fórumok

Tudja valaki, hogy hogyan lehet megoldani Docker Swarmnál, hogy legyen egy olyan publikus IPje, ami a node kiesése estén "átvándorol" a másik futó node-ra?

Csináltam hozzá egy pythonos progit ami megcsinálja, de nem hiszem el, hogy nincs rá valami gyári megoldás.

A DNS-es hákolásokat nem szeretem, mert vagy rettentő alacsony a TTL vagy nagy a kiesés.

 

Ötlet?

Proxmox Backup Server (beta)

Fórumok

Proxmox használóknak (is) érdekes hír, hogy megjelent egy Proxmox Backup szerver. Nem csak Proxmox VE-hez készült, elvileg bármilyen linuxon megy az agent.

A legizgalmasabb (nekem), hogy elvileg increment mentést is tud a VM-ről. Akinek összejön tesztkörnyezetben leítrhatná, hogy megy, én most keresek gépeket tesztelni.

A hivatalos hír:

Proxmox Backup Server is an enterprise client-server backup software that safely backups VMs, containers, and physical hosts. It is specially optimized for the Proxmox VE platform and efficiently protects and replicates your business-critical data.

Like all of our other Proxmox solutions, the Proxmox Backup Server is fast to install and is centrally managed. With the intuitive, web-based user interface and a command line you can easily administrate all your backup and restore jobs.

Key Features

  • Easy to setup and use client/server backup software
  • Seamless integration into Proxmox VE
  • Incremental backups
  • Data deduplication
  • Compression
  • Authenticated encryption
  • Remote Sync
  • Software stack written in Rust providing high speed and memory efficiency
  • License: GNU AGPL, v3

 

Read the official announcement →

 

Release Notes & Roadmap

https://pbs.proxmox.com/wiki/index.php/Roadmap

Download

https://www.proxmox.com/downloads

Alternate ISO download: http://download.proxmox.com/iso

Documentation

https://pbs.proxmox.com

Community Forum

https://forum.proxmox.com

Source Code

https://git.proxmox.com

Bugtracker

https://bugzilla.proxmox.com

FAQ

Q: How does this integrate into Proxmox VE?
A: Just add your Proxmox Backup Server storage as new storage backup target to your Proxmox VE. Make sure that you have at least pve-manager 6.x installed.

Q: What will happen with the existing Proxmox VE backup (vzdump)?
A: You can still use vzdump. The new backup is an additional but very powerful way to backup and restore your VMs and container.

Q: Can I already backup my other Debian servers (file backup agent)?
A: Yes, just install the Proxmox Backup Client.

Q: Are there already backup agents for other distributions?
A: Not packaged yet, but using a statically linked binary should work in most cases (work in progress).

Q: Is there any recommended server hardware for the Proxmox Backup Server?
A: Use enterprise class server hardware with enough disks for the (big) ZFS pool holding your backup data. The Proxmox Backup Server should be in the same datacenter as the Proxmox VE hosts.

Q: Where can I get more information about coming feature updates?
A: Follow the announcement forum, pbs-devel mailing list, and subscribe to our newsletter

Proxmox magas rendelkezésre állás 2node

Fórumok

Sziasztok !

Adott két darab szerver, mindkettőn ssd-re telepített proxmox fut. A szervernek egy közös iSCSI tárolója van. Clustert kialakítottam tárolót bekonfiguráltam felcsatoltam. Hálózaton a szerverek 10g-s portokon külön cluster tartományban összekötve. Hogyan tudom megoldani azt, ha a master szerver elhasal akkor a második szerveren fusson tovább a vm, és ha a master visszaáll akkor a vm is álljon vissza rá ?

Válaszokat előre is köszönöm!

PCI Passthrough - Proxmox. Nalam lehetseges?

Fórumok

Sziasztok!

 

Adott egy otthoni server, amin Proxmox fut, OPNSense-el. A maximalis teljesitmeny miatt a WAN oldalt oda szeretnem adni a VM-nek PCI Passthrough-al.

 

Olvastam az idevago cikket (https://pve.proxmox.com/wiki/Pci_passthrough), de nem teljesen egyertelmu, hogy ez az en procimmal (i3 5005U) es halokartyammal (Realtek RTL8111/8168/8411) lehetseges-e. 

A leiras szerint tudnia kell az ACS-t , ami a leiras szerint megy, ha a CPU tamogatja a VT-d-t (az enyem tamogatja)

A kerdes, hogy erdemes ezzel szivni, lehetsges-e egyaltalan az en configommal es ad-e a virtio-hoz kepest barmi plusszot. (PPPoE van amugy nat-olva befele, most kb 720Mbit a savszel, direktben a telekom eszkozen 960Mbit. Persze itt lehet siman CPU overload is, csak azert adnam neki oda direktbe, hogy ezzel is csokkentsem rajta a terhelest)

Proxmox cluster szakadás

Fórumok

Sziasztok!

Egy kis segítségre volna szükségem, hogy megértsem a működést. Tegyük fel, hogy van két épületem, mindkettőben 4-4 Proxmox node, 1-1 storage. Az összes (8) node clusterben van, hogy működjön a replikáció (ugye csak clusteren belül működik?).

Mi történik, ha megszakad az összeköttetés a két épület között? Működik majd a 4-4 node egymástól függetlenül is? Változik a helyzet, ha változik a node-ok száma?

Mi történik, ha ezután helyreáll a kapcsolat?

 

Köszönöm a válaszokat!

[MEGOLDVA] Virtualizáció kezdő

Fórumok

Sziasztok!

Vettem egyszer régen egy ilyet, mondván hogy majd jó lesz a gyereknek. Aztán eltelt "pár" év, előkerült, és gondoltam most kipróbálom :-) A papírja szerint WinXP, Vista vagy Win2000 kell hozzá (2010 előtti szoftver, a telepítőlemezen DirectX könyvtár is van). A gépemen (ThinkPad 430s, 8GB RAM, SSD) persze csak linux van (Mint 18 xfce, kernel 4.4.0), ezen szeretném valahogyan futtatni. Egy winXP-t talán elő tudok húzni valahonnan, de nem igazán van kedvem nekiállni telepíteni a linux mellé. Viszont arra gondoltam, hogy hátha virtualizálva működne. Ebben azonban teljesen kezdő vagyok, a kérdésem tehát az, hogy melyik VM szoftverrel kezdjek hozzá (VMWare, VirtualBox, egyéb) és hogyan? Vagy futhat ez akár wine-nal is? (ahhoz sem értek persze).

Előre is köszi a segítséget!

 

Frissítés: a segitségeteknek köszönhetően sikerült beüzemelni a virtuális XP-t (nosztalgikus érzés volt), a végén a (gagyi) usb-s rajztáblát is sikerült csatlakoztatni, a teszt-programjában meg tudtam nézni, hogy minden gomb működik, de a szoftver valamiért nem akart elindulni... Úgyhogy végül kerítettem egy win 7-es laptopot, arra simán feltelepült a szoftver, és most boldogan rajzolnak-színeznek vele a gyerekek. Happy end, és köszi mindenkinek mégegyszer!

[Megoldva]bridgelt gép nem megy

Fórumok

Sziasztok!

A következő a problémám!

Telepítve  van hyper-v alatt  egy windows 2012r2 szerver és egy win7 .

Azt szeretném elérni, hogy a virtuális gépen kívűl , tehát a win 7-en kívűl a belső  fizikai hálózat gépei is a windows szerver2012 -től kapják a netet, a dhcp, dns-t.

A win7 -nél ez müködik, de ez egy virtuális gép. A belső hálózat gépei nem kapnak pl. ipcímet   169.... -os címük van.

A hyperv-nél external switchet használok.

A winszerver 2012 -n az egyik external switch-en van a belső cím a 192.168.1.10   és a másik external switch-nél  van a  195.199.39.26 -os cím.

A két switch között müködik a natolás.

A fizikai kártya a routerhez ezen a fix címen csatlakozik: 195.199.39.26!

A problémám hogy  a fizikailag sem látják egymást a belső virtuális gépek és a fizikai gépek. A external switch pedig kapcsolatban van a fizikai hálókártyával. Erre ha rákötök egy fizikai gépet nem megy:(

virtuális gép nem bootol csak egy fekete képernyőt kapok

Fórumok

Kaptam egy vmdk imaget (Ubuntu szerver van rajta) ami egy proxmox alatt futott és egyszer csak "elromlott" és azóta nem bootol.

Virtual Box alatt megpróbáltam elindítani, de csal egy fekete képernyőt látok egy kurzorral(ami nem is villog).

A Virtual Boxban logban az utolsó bejegyzés: Guest Log: BIOS: Booting from Hard Disk ...

Egy system rescue cd-t felcsatolva és úgy indítva a vm-et látszik a fájl rendszer, az ott lévő logokat megnézve azt látom, hogy meg sem indul a boot folyamat 

Mi lehet a gond, milyen irányba induljak tovább a hibakereséssel?