Hogy mentsem a raid1-es db és mindenes home szervert minél kevesebb leállással?

Fórumok

 Lehetőleg 1 imagebe vagy még jobb lenne inkrementális image-be, hogy gyorsabb legyen a rendszeres mentés. Otthoni szerver, nas, monitoring, percona mysql, kamera, 2x1tb hdd. Proxmox. Van 1tb hdd a mentésre. Van 1 másik Linux is, ami időzítve be tud kapcsolni, leállni. Hetente mentenék automatikusan, leállás nélkül. Hogy csináljak teljes mentést? Sok hülyeség eszembe juttt de még nem próbáltam ezeket. Mennyire jó, hogy hajnalra időzítve kilököm mondjuk a 2. hddt a raidből, csinálok róla teljes image tömörített mentést clonezillával vagy amit javasoltok gigabit etherneten nfs-en a másik gépre, ha kész, meg visszakerül automatikusan és szinkronba áll a linux raid1. Hátránya, ha közben megdöglik a hdd1, akkor megszívtam. Előnye, hogy nem lesz állás. Ez lenne jó inkrementálisan. Ja, meg a percona mysql nem biztos, hogy örül, ha így mentem, meg az influxdb. Lesz adatvesztés így, ha pont írt egy nagyobb db fájlt ugye?

Esetleg berakom a backup hddt a szerver gépbe, de akkor az is 0/24-ben megy, az úgy nem jó. Gondoltam a Proxmox konténerek és imageek mentésére, inkrementálisan akár,de gőzöm sincs, mekkora meló ha megdöglik a 2 hdd visszaállítani ilyen inkrementális mentésekből. Image mentés irányába mennék.

Aztán a legnagyonbb hülyeség lehet a backupra szánt hddt mint harmadik a raid1-be dobni, és csak hetente hozzáadni hogy szinkronba kerüljön. Mert így is 0-24-ben megy a backup hdd is. Ezt nem akarom.

Kevésbé hülyeségnek tűnik valahogy drbdvel mókolni, hogy az egyik hddt drbdn-vel szinkronizálom hálózaton át, akár naponta, hetente a másik gépre. Ilyet nem csináltam, nem tudom, ha raid1et kell menteni, akkor lehet-e vagy sem. Itt sem tudom, mi lesz az adatbázisokkal.

Esetleg csinálok db mentést, leállás nélkül a Percona XtraBackuppal, meg influxdbről a másik linux szerverre hálózaton át, majd kilököm a raid1ből a második hddt és clonezillával egy tömörített image mentést csinálok. Ennél jobb ötletek van, hogy leállás nélkül mentsek mindent, külső gépre, raid1ből? Ha megdöglött a gép, clonezilla imageből visszaállok a raid1-re, valahogy újraépítem a raid1 tömböt, majd ha oké akkor a db backupot visszaállítom és jónapot.

Bocs a pongyola fogalmazásért.

Hozzászólások

Miért nem jó a Proxmox Backup? Az menet közben image mentés csinál a gépről.

Egy, Egyből Kettő, Kettő meg Egy. Ez minden mérték alapja, minden élet csirája, számok, nevek építőköve.

A kontenerben a mysql mukodes kozben igy jo mentes lesz? Mint snapshot, memoria tartalommal?

Magat a Proxmoxot hogy mentsem? Particiokkal mi lesz?

Jatszuk vegig: Proxmox backuppal mentek minden kontenert es vmet. Elveszik a raid1 tomb, rajta minden. Van egy hdd, rajta a proxmox backup fileok a vmekeol es a kontenerekrol. Hogy lesz ujra raid1es proxmoxom, azonosan particionalva?

A proxmox-ot nem kell menteni, pont ez az egyik lényege a virtualizálásnak. A virtualizált gépek "gép függetlenek" nem számít milyen konkrét vas van alattuk, a driver-ek is virtualizáltak és mindig ugyan azok, függetlenül a futtató host konfigjától. Én nem láttam még éles üzemben virtual host gépet menteni senkit. Minek, egy proxmox 2 perc alatt települ.

A példádat nézve, mi van ha nem a hdd romlik el hanem az alaplap és nem kapsz ugyan olyat. Vagy kisebb lemezeket kapsz csak és nem fér rá a partíció, ezért több kisebb lemezt használsz. A guest gépeket nem érdekli, hogy van a host gépen a disk alrendszer szervezve. Annyira nem, hogy a ext4-es proxmox mentés vissza tudod állítani zfs fájlrendszenű proxmox hostra is. Nincs értelme küzdeni a host mentesével.

Akkor játsszuk végig a példád. Bedöglik a géped. Ugye a mentésre használt lemez még véletlenül sem ebben a gépben van mert akkor azt már nem lehet mentésnek nevezni. Hozol egy másik lemezt/alaplapot/szervert/akármit és 2 perc alatt telepítesz rá egy proxmox-ot úgy ahogy kedved tartja. A mentett gépeket tartalmazó forrást elérhetővé teszed a gépen, (ahogy csak akarod, beszereled, usb-n bedugod, hálózaton megosztod, stb)  és visszaállítod a mentést. Ennyi.

Az adatbázis mentés meg egy külön történet. A nagykönyv szerint nem lesz jó a snapshot mentés, a gyakorlatban nagy eséllyel az lesz. Viszont ha tisztességes mentés akarsz, akkor az adatbázisokkal külön kell foglalkozni, vagy ha nem 0-24-ben megy a gép használd a mentéshez a stop funkciót, akkor tökéletes lesz minden.
 

Egy, Egyből Kettő, Kettő meg Egy. Ez minden mérték alapja, minden élet csirája, számok, nevek építőköve.

+1

Egyet értek az előttem szólóval. Meg kell különböztetni a különböző szintű mentéseket.

- Applikáció ( VM-ben futó alkalmazások )

- VM-ek mentése (Proxmox backup)

- Virtualizáció ( egy node-os megoldásnak nincs sok értelme, de ha menteni szeretnéd, akkor abban is elgondolkoznék, hogy megoldható-e valamilyen tool-lal a node nulláról összerakása /cél az általad megálmodott kezdeti konfigra történő visszaállás/, majd VM restore-al a VM-ek helyrepakolása, ahelyett, hogy a backup-ot kéne erőltetni )

A Proxmox backup tökéletes erre a célra. Én is így mentek, volt már próba-visszaállítás is és tökéletesen működik. Ez mellé, ha van kapacitás, azért egy sql dump is mehetne, mert ugye egy mentés, nem mentés.

Istenségnek lenni nem jó dolog, mert a szitkozódás örömét alanyi jogon eleve elveszíti az érintett.
[Gulyás Márk - www.deltamark.hu]

Sehogy.

Gondolj bele abba, hogy mennyi idot fogsz (es mar toltottel el) eltolteni ezzel, a masik oldalon pedig az van, hogy 5 (10? 15?) evente egyszer ujra kell telepitened meg particionalnod kezzel. A backup jo, ne erts felre, de a te _adataid_ backupja megoldott, a hypervisornak meg leginkabb eldobhatonak kene lennie.

Masik megoldas, ha tanulni is akarsz: csinald meg az egesz proxmox telepitest automatizaltra, debian auto install, particiok beallitasa, aztan johet ansiblevel proxmox telepitese, storagek beallitasa, konfigolas, vagy egybol Proxmox image telepitese PXE-n, aztan ansiblevel beallitod amit szeretnel. Garantaltan 50x tobb ido lesz, mint egy otthoni hypervisort ujrahuzni kezzel, de tanulsz belole egy csomot, es ott lesz a tudat, hogy barmikor fel ora alatt van egy tiszta rendszered, minden bekonfigolva. Soha nem fogod hasznalni:)

mondjuk ezt nem kell tulbonyolitani. proxmox host szinte 0 valtozik, akar egy sima targz is eleg. ha meg az egesz rendszert akarod menteni akkor tedd lvm/zfs-re: snapshot + dd. az etc/pve meg amugy is sajat clusterfs, de az se valtozik percrol-percre, oda is eleg egy targz. en amugy is ugy telepitem, hogy debian alap install automatizaltan (=ezt "felig" puppetben van), aztan arra lehet rakni a pve repot, meg proxmox csomagot.

A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

A "Kilököm a DB-t a tömbből" az a rajta lévő adatok szempontjából oylan, mintha kihúztad volna a konnektorból a gépet, azaz nem konzisztens állapotod lesz. NAS-t akár simán rsync-kel a mentési tárhelyre, DB-t a saját backup megoldásával "picit" korrektebb menteni :-)

Az OS-t, mint olyat egy-az-egyben nem menteném. Ha _minden_ csomagból ment fel, akkor dpkg get-selections kimente kell, meg a /etc tartalma, amiből _ésszel_ vissza lehet írni azt, amire szükség van. Ezen felül menteném a /root meg a /home (ha van benne releváns motyó - szokott lenni...) tartalmát. Plusz ha a partíciókat, tárhely kiosztását nagyon "lóugrásban" csináltad, akkor azt az infót is, hogy hova, mennyi hely került.

A kérdés az, hogy milyen célra kell a mentés, milyen visszaállási időt _kell_ tudnia a folyamatnak, mert ez után lehet megmondani, hogy merre indulj el. Ha mondjuk 1 órán belül pöcc-röff mennie kell az összeroskadás után nulláról helyreállított rendszernek, akkor egy hot-swap diszkre rakott tükör (azaz három diszkes mirrort csinálsz) lehet megoldás, azzal a megkötéssel, hogy a mentett rendszered konzisztenciája nem garantált, tehát a mentésként kivett diszket legalább a fájlrendszer integritására tesztelni kell, mielőtt elrakod. Bár ahol ilyen rövid kiesés az elfogadható, ott célszerűbb két hoston futnia a dolgoknak melegtartalék/loadbalance módban.

Egyébként meg tesztelni, tesztelni, tesztelni - és ez kiemelten igaz a mentési módszerekre és az azokból történő helyreállításra.

Én otthon kb. pont így csinálom, de nem inkrementálisan. Annyi, hogy azért a /var-ban is lehetnek dolgok, főleg mysql táblákra gondolok.

A releváns adatokat pedig a raid1-ből rsync-el szoktam kimásolni egy másik gépben lévő HDD-re, amit amúgy AoE-vel csatolok fel.

Egyébként ez járható út lehet a kérdező számára is: nem kell a harmadik HDD-nek folyamatosan mennie, AoE-vel fel lehet húzni és szerintem be lehet kötni a raid-be is (bár nem próbáltam még, de nem látom hogy mi akadálya lenne). Aztán hogy mennyi idő alatt szinkronizál össze... ilyen szempontból az rsync jobb lehet, az is fél napokat szokott menni nálam.

Én egyébként a harmadik lemezt egy mobil rack-ben tárolom, és csak mentés idejére tolom be.

Nem mondtam, hogy nem is tudja összeszedni magát az így "mentett" rendszer, csak azt, hogy mindenképp rendrakással fog indítani, és a konzisztensre visszaállított állapotban nem minden lesz ugyanarra az időpontra visszatekerve (hanem arra az utolsó idöpontra, amikor a fájl módosult adatblokkja kiért mindkét diszkre - és ez nem minden fájlra lesz ugyanaz az időpont)