Sarge install kábelnettel

 ( bakos1987 | 2005. június 7., kedd - 18:25 )

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Hát próbáltam azt is hogy resetelem a modemet, meg azt is hogy 3 órárig kihúzom és úgy próbálom. Nem működik sehogy se, csak usbvel hajlandó menni. Na mind1, akkor marad ott, végülis nekem jó ott is, és így működik debian és windows alatt is.
Köszönöm mindenkinek a segítséget.

[quote:7c4283a70d="bakos1987"]Hát hihetetlen, de megcsináltam :D
Nah végülis átraktam a modemet USB-re.
A rendszer alapból betölt egy modult ami az usbs kábelmodemekhez kell. Na itt ki kell adni csak simán a dhclient parancsot és működik.
Na annyi lenne még a kérdésem, hogy hogyan lehetne azt megcsinálni hogy ne keljen minden indításnál beírni ezt a parancsot? Amúgy jó nagyon a debian, tecci :D[/quote:7c4283a70d]

ahogy fentebb meg van adva:
/etc/network/interfaces
auto eth0
iface eth0 inet dhcp

eth0 helyére azt az interfészt kell beírni, amit az usb modul felrak, válaszd ki:
> ifconfig -a

Sziasztok.
Az a helyzet hogy letöltöttem a sarge 1es cdjét. Az alaprendszert fel is tettem, csak többi csomagot netről szeretném telepíteni, és hát ez nem műxik.
Kábelnetem (Tvnet) van egy Motorola Surfboard 5100E modemmel, ami dhcp-n kapja az infókat a szervertől.
Na az lenne a kérdés hogy hogyan tudom ezt megcsinálni hogy működjön? Mert a telepítő magától nem tudja beállítani a kapcsolatot. Köszi a segítséget.
A gép. Celeron 566, Intel 810E chipset, Realtek RTL8139 hálókártya, 192 ram, és egy 10 ill. egy 40 Gb vinyó.
Köszi

[quote:83e2b89ef5="bakos1987"]Sziasztok.
Az a helyzet hogy letöltöttem a sarge 1es cdjét. Az alaprendszert fel is tettem, csak többi csomagot netről szeretném telepíteni, és hát ez nem műxik.
Kábelnetem (Tvnet) van egy Motorola Surfboard 5100E modemmel, ami dhcp-n kapja az infókat a szervertől.
Na az lenne a kérdés hogy hogyan tudom ezt megcsinálni hogy működjön? Mert a telepítő magától nem tudja beállítani a kapcsolatot. Köszi a segítséget.
A gép. Celeron 566, Intel 810E chipset, Realtek RTL8139 hálókártya, 192 ram, és egy 10 ill. egy 40 Gb vinyó.
Köszi[/quote:83e2b89ef5]

Tehat a te gepednek privat cime van, es a kabelmodem a default gateway?

Akkor egyszeruen allitsd be a /etc/network/interfaces-ben a halozatod adatait, szerkeszd meg a /etc/resolv.conf-ot, allitsd be a sources.list-et, es mar mehet is. (Tobb infot adsz, tobbet tudok segiteni)

Ha most az ip-re gondolsz akkor az dinamikus azt is dhcpn kapom amikor felcsatlakozok és minden többi beállítást, az átjárótól kezdve mindent. Nekem annyit mondtak hogy hagyjak mindent automatikusan aztán úgy működni fog, na ez windowsból megy is, meg más linux disztibekben is működött már, csak a debiannal most ismerkedek

Jah még annyi hogy usbre vagy a hálókártyára dugjam a modemet??

[quote:f3dee5a95a="bakos1987"]Jah még annyi hogy usbre vagy a hálókártyára dugjam a modemet??[/quote:f3dee5a95a]

Halokartyaval jobban jarsz eth0

A halokartyadat felismerte egyebkent?

Probald meg a kovetkezot:

[code:1:820d4e6edc]dhclient eth0[/code:1:820d4e6edc]

parancsot. Erre kell hogy kapjon a gepet ip-t. Ha igy megy, akkor majd megcsinaljuk fixre.

Nah hát időközben próbálkoztam.
Így sem működik. Ha bírom a dhclient eth0 parancsot ezt írja ki:
DHCPDISCOVER on Eth0 to 255.255.255.255 port 67 intervall 6
DHCPDISCOVER on Eth0 to 255.255.255.255 port 67 intervall 14
DHCPDISCOVER on Eth0 to 255.255.255.255 port 67 intervall 9
DHCPDISCOVER on Eth0 to 255.255.255.255 port 67 intervall 8
DHCPDISCOVER on Eth0 to 255.255.255.255 port 67 intervall 15
DHCPDISCOVER on Eth0 to 255.255.255.255 port 67 intervall 8

No DHCPOFFERS received
No wprking leases in preistent database.

A hálókárty sztem működik. Legalábbis én úgy ellenőriztem hogy kiadtam az lspci parancsot, és ott látta.

Egyébként még windows alatt se tudom beállítani úgy a modemet hogy a hálókártyáról menjen, itt most usbn van. Linuxba átraktam eth-ra újraindítottam a modemet, aztán próbáltam ezt a parancsot, de hát nem működik. Mi lehet még a gond?

[quote:862b0d4ff4="bakos1987"]Egyébként még windows alatt se tudom beállítani úgy a modemet hogy a hálókártyáról menjen, itt most usbn van.[/quote:862b0d4ff4]

Hat akkor nehezebb lesz. A Windowsba hogy mukodik a dolog (sorry, sose volt ilyen kabelnetem)? Abbol ki lehetne indulni...

[quote:20a8ab6d8f="bakos1987"]

A hálókárty sztem működik. Legalábbis én úgy ellenőriztem hogy kiadtam az lspci parancsot, és ott látta.

[/quote:20a8ab6d8f]

Akkor megnézzhetnéd azt is hogy betölti-e hozzá a megfelelő modult is. (lsmod) Hátha csak az hiányzik neki.

Hali!

Nem biztos, hogy igazam van, de amikor én használtam káblenetet, akkor ahhoz, hogy a korábbasn usb-n használt kábelmodemet etherneten is használni tudjam, várni kellett 3 órát, mert ennyi idő kellett ahhoz, hogy az ISP-nél kikerüljön a modem vmilyen listából. Lehet, hogy nálad is ez van. Esetleg az is lehet, hogy korábban már használtad a kapcsolatot egíy másik ethernet kártyával és annak a mac address-e szintén nyilván van tartva a az ISP-nél,akkor egy telefon az ISP-nek, talán kiveszik.

Remélem segítettem.

Üdv:

Mac

Esetleg a kábelnetes szolgáltatód csak az USB-s "hálókártyád" hardvercíméhez hajlandó neked IP-t adni? Mert akkor hasonló a jelenség. Ha így van, akkor állítsd át az eth0 hardvercímét az USB-s kütyü hardvercímére, aztán hadd szóljon (ez tűnik egyszerűbb és gyorsabb megoldásnak, mint a szolgáltatónál "átregisztráltatni" a kártyát). Ennek egy lehetséges megoldása:
[quote:8d23ff78f4="/etc/network/interfaces"]auto eth0
iface eth0 inet dhcp
hwaddress ether ku:ty:af:ul:e0:00
[/quote:8d23ff78f4]
Kutyafüle helyére természetesen a kívánt hardvercím írandó... :-)

Hát hihetetlen, de megcsináltam :D
Nah végülis átraktam a modemet USB-re.
A rendszer alapból betölt egy modult ami az usbs kábelmodemekhez kell. Na itt ki kell adni csak simán a dhclient parancsot és működik.
Na annyi lenne még a kérdésem, hogy hogyan lehetne azt megcsinálni hogy ne keljen minden indításnál beírni ezt a parancsot? Amúgy jó nagyon a debian, tecci :D

bakos1987:
"Na annyi lenne még a kérdésem, hogy hogyan lehetne azt megcsinálni hogy ne keljen minden indításnál beírni ezt a parancsot?"
Pontosan erre való az interfaces állomány:
https://www.hup.hu/wiki/index.php/Debian_desktop_kialakítása#Hálózat_beállítása

Vagy készíts egy init scriptet, ami a parancsot tartalmazza:
https://www.hup.hu/wiki/index.php/Debian_desktop_kialakítása#egyedi_init_script

[quote:e95b0000b0="bakos1987"]Egyébként még windows alatt se tudom beállítani úgy a modemet hogy a hálókártyáról menjen, itt most usbn van. Linuxba átraktam eth-ra újraindítottam a modemet, aztán próbáltam ezt a parancsot, de hát nem működik. Mi lehet még a gond?[/quote:e95b0000b0]

Ha a hálókártyás részét szeretnéd használni, akkor előtte szerintem érdemes resetelni a modemet, mert ha beállt az USB-re, akkor nem hajlandó működni a másikkal. Nálam, ha másik hálókártyára teszem rá a modemet, akkor is resetelni kell, addig nem hajlandó működni.
Szerintem ezt mindenféleképpen próbáld ki, mert érdemesebb eth-n használni, mint USB-n.

üdv,