Olvasnivalók

A két hetesnek indult karantén már lassanként két hónapja tart, így végre ismét tudtam némi időt szánni olvasásra. Sajnos ez hosszú évek óta alig fordult elő.

Én kizárólag sci-fit olvasok, szinte semmi más nem köt le és nem érdekel. Az Amazon toplistát nézegetve találtam Cixin Liu Remembrance of Earth's Past című trilógiájára.

Aránylag sok sci-fi könyvet elolvastam már, ez a trilógia talán az egyik legjobb amivel találkoztam eddig. Elég terjedelmes és rá kell szánni az időt, meg néha érdemes hozzáolvasni a wikipédiáról, ha az ember egyáltalán nem ismeri a kínai történelmet és kultúrát. De megérte átrágni magamat a bő 1500 oldalon, ugyanis a regények telis-tele vannak friss és grandiózus ötletekkel, még ha néha nem is hibátlanokkal.

Tényleg úgy érzi az ember, hogy végre valami újdonságot olvas. Ajánlom mindenkinek. Ha jól láttam, már magyarul is elérhető az első könyv.

Következő "áldozatom" Adrian Tchaikovskitól a Children of Time.

Hozzászólások

Ez nekem is megvolt, az első rész szerintem is nagyon ott van, de aztán kifutott belőle az ötlet. Nálam a további két rész messze nem ütötte meg az első színvonalát.

Amúgy én is sok scifit olvasok, lehetőleg hard műfajból. Most éppen Péter F Hamiltontól a Salvation sequence van soron, meg persze várom az utolsó Expanse kötetet. 

A The Expanse-hez van pár extra novella, amit beépítettek a sorozatba is. Azokat legalább olyan jó olvasni, mint a regényeket.

Egyelőre németül akarok olvasni, így a Raj és a Limit van sorban Frank Schatzingtól. De a Three body problem-et már én is kiszemeltem, jókat hallani róla. Valamikor elolvasom még a Hyperiont is, az eleje alapján tetszett az is.

Nekem nagyon tetszett benne, hogy a sztorik felszíne alatt egész jó témákat tárgyalgat és mutat be gyakorlati szempontból. Pl a harmadik részben (ebből a szemontból szerintem az a legjobb rész) az Anna vonal olyanokat feszeget hogy hol a hívő ember vagy az Istenbe vetett hit helye egy modern technológiai társadalomban, vagy a Clarissa/Melba vonal azt, hogy mi kell a megbocsátáshoz a vétkes és az áldozat részéről. Ezek azért nem triviális témák, ritkán tárgyalnak ilyeneke scifi környezetben.

 

Amúgy persze, OK hogy mindenkinek más jön be.

Valoban erdekesek voltak ezek a szalak, de osszessegeben nekem a "koncepcio" nem jott be. Elismerten inkabb a fantasy fele hajlok, de a sci-fiben is, legyen az hard vagy soft, az olyat szeretem, amiben szerepelnek idegen lenyek, azokhoz kotheto konfliktusok, vagy kapcsolatfelveteleél, esatobbi. Ez a jovobeni politikai frakciok kozotti lavirozas minden tekintetben tavol all tolem, altalaban is, nem csak itt. Az Expanse-nel is azt hittem, gyorsan talalkozunk valamelyik protomolekulahoz kotheto fajjal, de ahogy halvanyan remlik, ez kesobb sem tortenik meg es marad a politikai szal a csak emberekkel, amire viszont egy sci-fiben sem vagyok kivancsi.

De tenyleg, kinek mi, ez abszolut izles kerdese. :)

az olyat szeretem, amiben szerepelnek idegen lenyek, azokhoz kotheto konfliktusok, vagy kapcsolatfelveteleél, esatobbi

Ebből a műfajból ajánlom Mike Brotherton-tól a Spider Star-t, vagy Vernor Vinge-től A Deepness in the Sky-t. Nekem mind a kettő nagyon tetszett, többször újraolvastam őket évekkel később is. (Ezzel szemben VVtől a másik két Zones of Thought könyv nem tetszett.)

Ha a Commonwealth saga tetszett, akkor ajánlom Hamiltontól a Great North Road-ot is, abban egy kötetben hozza össze a saga főbb ötleteit. Persze Hamiltonnál ezer oldal minimum egy kötet, de ezt én nem bánom, nem szeretem az egy délutános könyveket. És a sztori is nagyon jó ebben a könyvben is.

Cixin Liu sztem baromi túlértékelt.

Adrian Tchaikovski  - Children of Time jó volt, de folytatása sajna már nem. A szerzőtől jó volt még a Pókfény meg a Hadállat.

[új] - No rainbow, no sugar - [új]

Pont tegnap fejeztem be Harrison Fawcett "Minden bolygón jártam már"-ját. Érdekes volt, de azért minimálisan gyengébb, mint a Brett Shaw-sorozat többi része.

Szia,

Ez nekem nagyon kéne.

Régóta vadászom rá! Nem tudod véletlenül hogy hol tudom elérni digitális formában? Nem ingyen kéne csak én Kindlen olvasok esténként amikor a család már alszik ezért a papír alapú nekem nem járható.

Ezen kívül még a Praetorianust nem olvastam.

Ha nem ismernéd, akkor ajánlom I.M. Brod írásait, jó a stílusa és nagyon bele illik ebbe az univerzumba.

https://z-lib.org/ itt nézd meg

 

Szerk.: természetesen minden angolul lesz, magyarul fogalmam sincs honnan, ebookot csak angolul olvasok :)

"After successfully ignoring Google, FAQ's, the board search and leaving a undecipherable post in the wrong sub-forum don't expect an intelligent reply."

Szerkesztve: 2020. 05. 12., k - 09:37

Furcsa ez a Cixin Liu trilógia, nem éreztem túl jónak, helyenként untatott, mégis voltak benne olyan ötletek, hogy miattuk probléma nélkül a végéig futottam, és nem is bántam meg.

De ajánlani nem mertném csak úgy bárkinek.

“May have been the losing side. Still not convinced it was the wrong one.”
"The clitoris has 8,000 nerve endings and still isn't as sensitive as a conservative man on the Internet"

Most Richard Morgan: Thin Air (Légszomj) c. regényét olvasom. Az első 100 oldal alapján nem rossz. De nem tudja letagadni, hogy ő írta az Altered Carbon-t.

Ízlések és pofonok különbözőek, de a legjobbtól azért távol van. Ha jól látom ez a Háromtest Probléma trilógiája, magyarul megjelent mind a három kötet. Mint sci-fi téma érdekes, de a stílusa szerintem nem összeszedett, csapongó. Mint író nem a kedvencem(sőt!), de a téma érdekes volt.